Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden

In de meeste gevallen heeft iemand die blind of slechtziend is, hulpmiddelen en/of aanpassingen nodig om volop mee te kunnen draaien in de maatschappij. Bij het aanschaffen van deze hulpmiddelen en aanpassingen, die vaak gedeeltelijk of volledig worden vergoed door de overheid, kan een belangrijke eerste stap zijn om onafhankelijk advies in te winnen. Blinde en slechtziende personen kunnen dankzij onafhankelijk advies informatie, begeleiding en ondersteuning krijgen bij het kiezen van geschikte hulpmiddelen en aanpassingen op basis van hun persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Doel van onafhankelijk advies

Dankzij onafhankelijk advies kunnen de behoeften van de persoon objectief beoordeeld worden, zonder enige commerciële of financiële belangen. De adviezen zijn gericht op het vinden van oplossingen die daadwerkelijk nuttig zijn voor de persoon die slechtziend of blind is, rekening houdend met factoren zoals hun dagelijkse activiteiten, persoonlijke voorkeuren, technische vaardigheden, de oplegprijs en het niveau van de visuele beperking. Dit soort advies kan mensen helpen bij het kiezen van hulpmiddelen zoals schermlezers, brailleleesregels, vergrotingssoftware, objectherkenningsapps, leeshulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen en meer. Op die manier kunnen mensen met een visuele handicap een zo onafhankelijk en vervuld mogelijk leven leiden.

In welke situaties kan dit advies nuttig zijn?

Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden kan nuttig zijn in verschillende situaties en aspecten van het leven. Hier zijn enkele situaties waarin dit advies van grote waarde kan zijn:

 1. Werk: Mensen met een visuele beperking hebben vaak specifieke hulpmiddelen en aanpassingen nodig om efficiënt en effectief te kunnen werken. Onafhankelijk advies kan hen helpen bij het in kaart brengen van de juiste technologieën en aanpassingen waarmee ze hun werk kunnen uitvoeren, zoals schermuitleesprogramma’s, brailleweergave, aangepaste software en toetsenbordindelingen.
 2. Onderwijs: In het onderwijs is toegang tot leermiddelen en leertechnologieën van vitaal belang. Onafhankelijk advies kan studenten met een visuele handicap helpen bij het kiezen van hulpmiddelen zoals brailleleermaterialen, tekst-naar-spraak-software, tablets en andere technologieën die hen ondersteunen bij hun leerproces.
 3. Dagelijkse activiteiten: Onafhankelijk advies kan blinde en slechtziende personen helpen bij het vinden van hulpmiddelen en aanpassingen die hun dagelijkse taken vergemakkelijken, zoals koken, schoonmaken, persoonlijke verzorging en meer. Dit kan hun zelfstandigheid en levenskwaliteit vergroten.
 4. Sociale interactie: Het gebruik van toegankelijke communicatiemiddelen, sociale media en andere technologieën kan mensen met een visuele handicap helpen om in contact te blijven met anderen en deel te nemen aan sociale activiteiten.
 5. Vrije tijd en recreatie: Onafhankelijk advies kan ook betrekking hebben op hulpmiddelen en aanpassingen die mensen met een visuele handicap ondersteunen bij het beoefenen van sporten, genieten van culturele evenementen, lezen voor plezier en andere recreatieve activiteiten.
 6. Mobiliteit en navigatie: Navigatiehulpmiddelen, zowel binnen als buiten, kunnen mensen met een visuele handicap helpen bij het veilig en zelfstandig reizen, al dan niet met het openbaar vervoer. Dankzij onafhankelijk advies is het mogelijk om de juiste hulpmiddelen en apps voor hun behoeften te kiezen.
 7. Zelfexpressie: Onafhankelijk advies kan ook gericht zijn op middelen die mensen met een visuele handicap gebruiken zich creatief uit te drukken, zoals muziek maken, kunst creëren en schrijven.
 8. Toegankelijkheid van openbare ruimtes: Advies kan betrekking hebben op toegankelijkheidsnormen en technologieën die openbare ruimtes en gebouwen toegankelijk maken voor mensen met een visuele handicap.
 9. Financiële en administratieve zaken: Hulpmiddelen en aanpassingen kunnen ook nodig zijn om financiële transacties en administratieve taken uit te voeren, zoals online bankieren, winkelen en het invullen van formulieren.

Wie geeft onafhankelijk advies?

Dit advies kan afkomstig zijn van verschillende bronnen, waaronder:

Oogartsen en medisch professionals

Medische professionals kunnen advies geven over specifieke hulpmiddelen die geschikt zijn voor de medische oogaandoening van de persoon.

Revalidatiecentra

Revalidatiecentra (BE en NL), heropleidingscentra (BE) en low-vision centra (BE en NL) voor blinden en slechtzienden zijn gespecialiseerd in het beoordelen van persoonlijke behoeften en het aanbevelen van passende hulpmiddelen en technologieën.

Organisaties voor mensen met een visuele beperking

Er zijn diverse blindenorganisaties (BE en NL) en verenigingen die zich richten op de belangen van blinden en slechtzienden. Deze organisaties kunnen advies geven over een breed scala aan hulpmiddelen en aanpassingen.

Nederland

In Nederland kunnen mensen terecht bij de blindenorganisaties Bartiméus en Koninklijke Visio. Deze organisaties zijn actief in diverse disciplines, zoals revalidatie, begeleiding, cursussen, wonen, mobiliteit, vrijetijdsbesteding, en school- en werkbegeleiding. Ze bieden ook advies bij het gebruik van hulpmiddelen en aanpassingen. Regelmatig organiseren ze inloopspreekuren, symposia of hebben ze stands op regiobeurzen. De agenda van deze activiteiten is te vinden op de websites van de blindenorganisaties.

Kennisportaal Visio

Het Kennisportaal Visio is een uitgebreide bron van informatie, waardevolle tips, diepgaande artikelen en nuttige reviews over een breed scala aan onderwerpen voor mensen met een visuele beperking, variërend van verminderd zicht tot volledige blindheid. Dit platform heeft als doel om tegemoet te komen aan de informatiebehoeften van mensen die te maken hebben met visuele uitdagingen. Je vindt hier informatie, tips en advies, artikelen en reviews over tal van hulpmiddelen en aanpassingen.

België

In België is het Vlaams Digitaal Oogpunt actief. Hier kunnen mensen kennismaken met de nieuwste technologische snufjes. Met betrekking tot computerhulpmiddelen hebben ze een uitgebreid assortiment dat beschikbaar is op de Vlaamse hulpmiddelenmarkt: brailleleesregels, beeldschermen, toetsenborden, notitietoestellen, brailleprinters, software voor vergroting en spraak, schermuitleesprogramma’s, tekstherkenningsprogramma’s en Daisy-programma’s, brailletekstverwerkers en nog veel meer. Op deze manier kunnen ze een uitstekende demonstratie geven van hoe mensen met een visuele beperking met een aangepaste computer kunnen werken en wat er allemaal mogelijk is. Daarnaast beschikt het Vlaams Digitaal Oogpunt over een breed scala aan leeshulpmiddelen, zoals beeldschermloepen die documenten vergroten voor leesbaarheid, voorleestoestellen die gedrukte documenten kunnen omzetten naar gesproken tekst, Daisy-spelers voor het beluisteren van gesproken boeken op cd en meer. Ze hebben ook kleinere hulpmiddelen beschikbaar, zoals aangepaste mobiele telefoons, kleurendetectoren, labelpennen en bankkaartlezers. Bovendien kunnen slechtzienden en blinden ook advies krijgen over Apple-producten zoals iPhones en iPads.

Infovisie MagaZien

Infovisie MagaZIEN is een Nederlandstalig kwartaalblad dat zich richt op technologische hulpmiddelen en universele ontwerpoplossingen voor slechtziende, blinde en doofblinde mensen. Verschillende experts van organisaties die zich richten op blindenzorg, hulpmiddelenleveranciers (BE en NL) en overheidsdiensten (BE en NL) dragen bij aan artikelen over voornamelijk technologische nieuwtjes, apps en hulpmiddelen. Het tijdschrift wordt verspreid in digitaal HTML-formaat en is tevens beschikbaar in gesproken vorm, geschikt voor Daisy-spelers of webboxen. Het tijdschrift heeft een diepgaand, doorzoekbaar digitaal archief dat teruggaat tot 1986. Dit archief is toegankelijk op de website: http://www.infovisie.be. Hiermee kunnen lezers artikelen en informatie uit voorgaande nummers raadplegen en waardevolle inzichten vergaren die de ontwikkeling van technologie en universeel ontwerp voor mensen met een visuele beperking weerspiegelen.

Ooglijn: Onafhankelijk advies over blind of slechtziend zijn

De Ooglijn is een dienst die wordt aangeboden door de Oogvereniging, een Nederlandse belangenorganisatie voor mensen met een visuele beperking. De Ooglijn fungeert als een onafhankelijke bron van advies, informatie en ondersteuning voor mensen met oogaandoeningen en visuele beperkingen, evenals voor hun familieleden, vrienden en professionals die met deze doelgroep werken.

De Ooglijn is bereikbaar via telefoon en e-mail, waardoor mensen laagdrempelig toegang hebben tot deskundig advies en antwoorden op hun vragen. Hier zijn enkele aspecten van de Ooglijn:

 • Telefonische ondersteuning: De Ooglijn biedt een telefonische helpdesk waar mensen terechtkunnen met hun vragen over oogaandoeningen, visuele beperking, hulpmiddelen, dagelijks leven, revalidatie, juridische en sociale kwesties, en meer. Het team van experts en vrijwilligers staat klaar om informatie te verstrekken en advies te geven.
 • E-mailondersteuning: Naast telefonische ondersteuning biedt de Ooglijn ook de mogelijkheid om vragen te stellen via e-mail. Dit kan handig zijn voor mensen die schriftelijke informatie verkiezen of die buiten kantooruren hulp nodig hebben.
 • Brede expertise: De mensen achter de Ooglijn beschikken over uitgebreide kennis en expertise op het gebied van oogaandoeningen, visuele beperkingen en de bijbehorende uitdagingen. Ze kunnen informatie verstrekken over verschillende medische aandoeningen die leiden tot visuele beperkingen, revalidatieprocessen, hulpmiddelen, aanpassingen en hoe om te gaan met alledaagse situaties.
 • Leven en werken met een visuele beperking: De Ooglijn richt zich niet alleen op medische aspecten, maar ook op het leven en werken met een visuele beperking. Dit omvat onderwerpen zoals mobiliteit, zelfzorg, sociale inclusie, werk, onderwijs en vrijetijdsbesteding.
 • Toegang tot netwerken: Naast individueel advies biedt de Ooglijn ook informatie over lokale en nationale ondersteuningsgroepen en netwerken voor mensen met een visuele beperking. Dit kan een waardevolle bron zijn om ervaringen te delen, contacten te leggen en gemeenschappen te vormen.

Evenementen en beurzen voor hulpmiddelen en aanpassingen

Hulpmiddelenleveranciers organiseren regelmatig info- en opendeurdagen en beurzen (BE en NL) waar een breed scala aan kleinere en grotere hulpmiddelen aanwezig is, zoals kleurendetectoren, personenweegschalen, loepen, aangepaste smartphones en meer. Hier krijgen bezoekers de mogelijkheid om de hulpmiddelen uitgebreid te bekijken en uit te proberen. Af en toe organiseren hulpmiddelenleveranciers ook demo’s aan huis. In Nederland vindt tweejaarlijks de Ziezo-beurs plaats, waar alle grote hulpmiddelenleveranciers aanwezig zijn. In Vlaanderen is er ook om de paar jaar “Ziezo Vlaanderen” en jaarlijks in oktober organiseert de Brailleliga, een grote blindenorganisatie, een grote beurs (BrailleTech). Op social media zoals de Facebook-pagina Blinden en Slechtzienden en de pagina’s van de hulpmiddelenleveranciers zelf verschijnen eveneens aankondigingen van allerlei evenementen waar hulpmiddelen en aanpassingen te zien zullen zijn.

Icoontjes van social media

Icoontjes van social media

Online bronnen

Er zijn tal van online platforms, forums en websites waar mensen met een visuele beperking informatie kunnen vinden over verschillende hulpmiddelen en ervaringen van anderen kunnen lezen, zoals bijvoorbeeld de Facebook-groep “Hulpmiddelen en tips voor blinden en slechtzienden“.

Aankoop van hulpmiddel of aanpassing

Bij de aanschaf van technische en (hoog)technologische hulpmiddelen zijn er verschillende financiële aspecten om rekening mee te houden. In veel gevallen worden deze hulpmiddelen gedeeltelijk of zelfs volledig vergoed door de zorgverzekeraar in Nederland, of door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) in Vlaanderen. Deze vergoedingen maken de aanschaf van noodzakelijke hulpmiddelen financieel haalbaar.

Hoewel veel kosten worden gedekt, kan het voorkomen dat blinde of slechtziende personen toch een eigen bijdrage (eigen opleg) moeten leveren voor hulpmiddelen en aanpassingen die zij gebruiken in hun dagelijkse activiteiten. Dit kan variëren afhankelijk van het soort hulpmiddel en de specifieke situatie van de persoon.

Informatie over de prijzen van hulpmiddelen en het aanvragen van vergoedingen kan worden verkregen bij verschillende bronnen, waaronder de blindenorganisaties. Deze organisaties hebben expertise opgebouwd in het verstrekken van informatie over financiële aspecten, zoals welke hulpmiddelen in aanmerking komen voor vergoeding en hoe het aanvraagproces bij de zorgverzekeraar of het VAPH verloopt. Ze kunnen persoonlijk advies geven om ervoor te zorgen dat de benodigde hulpmiddelen gedeeltelijk of volledig worden vergoed, waardoor de toegang tot deze essentiële technologieën voor mensen met visuele beperkingen wordt vergemakkelijkt.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 20 april 2024 – 12:23