Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden

Een Daisy-speler (Digital Accessible Information SYstem) is een elektronisch apparaat waarmee blinden en slechtzienden boeken, tijdschriften, kranten en andere geschreven materialen kunnen lezen en beluisteren, wat hun zelfstandigheid en toegang tot informatie aanzienlijk vergroot. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden geschreven materiaal doornemen, zonder afhankelijk te zijn van gedrukte tekst of visuele elementen. Daisy-spelers kan je aankopen bij een hulpmiddelenleverancier (BE en NL), al zijn ze vaak ook tweedehands te vinden. Het is steeds nuttig om op voorhand onafhankelijk advies over dit leeshulpmiddel in te winnen. Dit toestel kan je live uittesten op een hulpmiddelenbeurs (BE en NL) of evenement (BE en NL) of bij een blindenorganisatie (BE en NL), low vision-centrum (BE en NL), heropleidingscentrum (BE) of revalidatiecentrum (BE en NL). Hier kan je ook informatie krijgen over de eventuele terugbetaling door de overheid. Lectuur in Daisy-formaat kan je verkrijgen bij bibliotheken en lectuurvoorzieningsorganisaties (BE en NL) zoals Dedicon, Passend Lezen, Kamelego, de Luisterpuntbibliotheek, …

Kenmerken en voordelen

Daisy-spelers bezitten tal van opties:

 • Audioboeken met navigatiemogelijkheden: Daisy-spelers ondersteunen navigatie op meerdere niveaus, zoals hoofdstukken, paragrafen en zinnen. Hierdoor kunnen gebruikers snel door de inhoud bladeren en specifieke secties vinden.
 • Bladwijzers en notities: Gebruikers kunnen bladwijzers toevoegen en aantekeningen maken in de tekst, waardoor ze gemakkelijk terug kunnen keren naar belangrijke passages en hun gedachten kunnen organiseren.
 • Aanpasbare snelheid en stem: Daisy-spelers bieden vaak de mogelijkheid om de afspeelsnelheid aan te passen en de stem te selecteren die het meest comfortabel is voor de gebruiker.
 • Makkelijke bediening: De meeste Daisy-spelers hebben eenvoudige en eenvoudige knoppen en bedieningselementen, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn, zelfs voor mensen met beperkte technologische ervaring.
 • Ingebouwde luidspreker en hoofdtelefoonaansluiting: Daisy-spelers worden vaak geleverd met zowel een ingebouwde luidspreker als een hoofdtelefoonaansluiting. Dit biedt gebruikers de flexibiliteit om te kiezen of ze de inhoud privé willen beluisteren via een koptelefoon of luidspreker.
 • Compatibiliteit met verschillende formaten: Naast Daisy-audioboeken kunnen sommige Daisy-spelers ook andere audiobestandsindelingen afspelen, zoals MP3 en WAV. Dit verbreedt de keuze aan inhoud die gebruikers kunnen beluisteren.
 • Opslagmogelijkheden: Daisy-spelers kunnen variërende opslagcapaciteiten hebben, waardoor gebruikers een aanzienlijke hoeveelheid audioboeken kunnen opslaan en meenemen zonder de noodzaak van frequente bestandsoverdrachten.
 • Ondersteuning voor externe geheugenkaarten: Sommige Daisy-spelers hebben een sleuf voor externe geheugenkaarten, waardoor de opslagruimte verder kan worden uitgebreid, wat handig is voor mensen met een grotere collectie audioboeken.
 • Toegankelijkheidsopties: Geavanceerdere Daisy-spelers kunnen toegankelijkheidsopties bieden, zoals het aanpassen van kleurenschema’s en contrast voor mensen met slechtziendheid.
 • Connectiviteitsopties: Naast Bluetooth-connectiviteit kunnen sommige Daisy-spelers ook USB-poorten hebben voor het aansluiten van externe apparaten zoals USB-sticks of externe harde schijven.

Soorten Daisy-spelers

Er zijn diverse soorten Daisy-spelers voor mensen met een visuele handicap:

Standalone Daisy-spelers

Dit zijn op zichzelf staande apparaten die Daisy-audioboeken kunnen afspelen. Ze hebben fysieke knoppen en bedieningselementen voor navigatie en afspelen. Deze spelers zijn vaak gebruiksvriendelijk en bieden basisfuncties zoals het afspelen, pauzeren, vooruitspoelen en terugspoelen van audioboeken. Sommige modellen kunnen ook bladwijzers en aantekeningen ondersteunen. Ze variëren in grootte, van compacte draagbare modellen tot grotere exemplaren met geavanceerdere functies.

Voorbeelden van Standalone Daisy-spelers:

 1. Victor Reader Stream: Deze draagbare Daisy-speler biedt gebruiksgemak en mobiliteit. Het toestel heeft fysieke knoppen voor navigatie en bediening. Gebruikers kunnen Daisy-audioboeken afspelen, pauzeren, vooruitspoelen en terugspoelen. Het leestoestel heeft ook een ingebouwde tekst-naar-spraak-engine en ondersteunt functies zoals bladwijzers en notities.
 2. Plextalk Pocket: Dit is een compacte Daisy-speler met fysieke knoppen voor eenvoudige bediening. Het ondersteunt afspelen, pauzeren en navigeren door Daisy-audioboeken. Het heeft ook basisfuncties zoals snel vooruit en terugspoelen.
 3. Milestone 212 Ace: Een standalone Daisy-speler met gebruiksvriendelijke bedieningselementen. Gebruikers kunnen audioboeken afspelen en door de inhoud navigeren met de fysieke knoppen. Het is draagbaar en geschikt voor onderweg.
 4. HIMS Blaze EZ: Deze Daisy-speler heeft fysieke knoppen voor navigatie en bediening. Naast het afspelen van Daisy-audioboeken ondersteunt het tekst-naar-spraak-functionaliteit voor digitale tekst. Het heeft ook basisfuncties zoals het toevoegen van bladwijzers.
 5. Dolphin EasyReader: Hoewel EasyReader ook beschikbaar is als mobiele app, heeft Dolphin ook standalone Daisy-spelers met fysieke knoppen en bedieningselementen. Deze spelers bieden dezelfde toegankelijke functionaliteit als de app.

Mobiele Daisy-apps

Met de opkomst van smartphones en tablets zijn er ook mobiele apps beschikbaar die Daisy-audioboeken kunnen afspelen. Deze apps kunnen worden gedownload van app stores en zijn handig voor mensen die hun mobiele apparaten graag gebruiken voor het beluisteren van audioboeken. Deze apps kunnen extra functionaliteiten bieden, zoals synchronisatie met cloudopslagdiensten en aanpassing van de afspeelsnelheid.

Voorbeelden van mobiele Daisy-apps in België en Nederland

België

 1. AndersLezen: De Anderslezen app is ontwikkeld door Luisterpuntbibliotheek, een organisatie die zich richt op het toegankelijk maken van boeken en andere publicaties voor mensen met een leesbeperking, waaronder blinden, slechtzienden en mensen met dyslexie. De app biedt gebruikers toegang tot een breed scala aan toegankelijke boeken en tijdschriften, waaronder Daisy-audioboeken. De app biedt navigatiemogelijkheden, aanpasbare afspeelsnelheid en andere handige functies.
 2. Daisy Online Bibliotheek App: De Daisy Online Bibliotheek in België heeft een app waarmee gebruikers toegang hebben tot een breed scala aan Daisy-audioboeken en digitale content. De app ondersteunt diverse functionaliteiten voor een optimale leeservaring.

Nederland

 1. Bibliotheekservice Passend Lezen App: De Bibliotheekservice Passend Lezen in Nederland biedt een app waarmee gebruikers toegang hebben tot Daisy-audioboeken en andere toegankelijke content. De app bevat handige functies zoals navigatie en aanpasbare afspeelsnelheid.
 2. Daisylezer App: De Daisylezer-app is ontwikkeld door Dedicon en is beschikbaar in Nederland. Hierdoor kunnen gebruikers Daisy-audioboeken afspelen op hun mobiele apparaten. De app ondersteunt verschillende navigatiemogelijkheden en aanpassingen.

Daisy-spelers met Bluetooth-connectiviteit

Sommige modernere Daisy-spelers zijn uitgerust met Bluetooth-connectiviteit. Hierdoor kunnen gebruikers hun Daisy-spelers verbinden met smartphones, tablets of andere Bluetooth-apparaten. Dit opent de mogelijkheid om Daisy-audioboeken direct vanaf hun mobiele apparaten af te spelen en om muziek of podcasts te beluisteren via de Daisy-speler.

Voorbeelden van Daisy-spelers met Bluetooth-connectiviteit:

 1. Victor Reader Trek: Deze Daisy-speler combineert Bluetooth-connectiviteit met navigatietechnologie. Gebruikers kunnen niet alleen Daisy-audioboeken afspelen, maar ook hun apparaat verbinden met GPS voor navigatie. Daarnaast kunnen ze via Bluetooth draadloos verbinding maken met hun mobiele apparaten om audio-inhoud af te spelen.
 2. HumanWare Victor Reader Stratus M: Dit is een compacte Daisy-speler met Bluetooth-functionaliteit. Gebruikers kunnen draadloos verbinding maken met hun mobiele apparaten om muziek, podcasts en andere audiobronnen af te spelen via de Daisy-speler.
 3. HIMS Blaze EZ: Deze Daisy-speler biedt Bluetooth-connectiviteit waarmee gebruikers hun mobiele apparaten kunnen koppelen en audio-inhoud kunnen afspelen via de Daisy-speler. Het heeft ook tekst-naar-spraak-functionaliteit voor digitale tekst.
 4. APH Mantis Q40: Deze Daisy-speler is ook een brailleleesapparaat met Bluetooth-connectiviteit. Het ondersteunt het afspelen van Daisy-audioboeken en kan ook worden verbonden met mobiele apparaten voor audio-inhoud.
 5. Milestone 312 Ace Plus: Deze Daisy-speler heeft niet alleen tekst-naar-spraak-functionaliteit, maar ook Bluetooth-connectiviteit. Hierdoor kunnen gebruikers verbinding maken met hun mobiele apparaten en verschillende audiobronnen afspelen via de Daisy-speler.

Daisy-spelers met tekst-naar-spraak-functionaliteit

Sommige Daisy-spelers zijn uitgerust met tekst-naar-spraak-functionaliteit, waarmee ze geschreven tekst kunnen omzetten in gesproken woorden. Hierdoor kunnen gebruikers niet alleen Daisy-audioboeken afspelen, maar ook andere digitale teksten, zoals e-books, e-mails en webinhoud, beluisteren.

Voorbeelden van Daisy-spelers met tekst-naar-spraak-functionaliteit:

 1. Victor Reader Stratus: Deze Daisy-speler heeft een ingebouwde tekst-naar-spraak-engine waarmee gebruikers niet alleen Daisy-audioboeken kunnen afspelen, maar ook digitale tekst kunnen omzetten in gesproken woorden. Het ondersteunt verschillende tekstformaten, zoals e-books en tekstbestanden.
 2. HumanWare Blaze ET: Blaze ET is een multifunctionele Daisy-speler met tekst-naar-spraak-functionaliteit. Gebruikers kunnen geschreven tekst omzetten in gesproken woorden en deze afspelen via de ingebouwde luidspreker of via koptelefoons. Het ondersteunt ook andere digitale mediaformaten.
 3. Book Port Plus: Deze geavanceerde Daisy-speler heeft een krachtige tekst-naar-spraak-engine waarmee gebruikers digitale tekst kunnen beluisteren. Het ondersteunt verschillende bestandsindelingen, waaronder Daisy, e-books en tekstbestanden.
 4. Milestone 312 Ace: Dit is een compacte Daisy-speler met tekst-naar-spraak-functionaliteit. Naast het afspelen van Daisy-audioboeken kunnen gebruikers tekstbestanden beluisteren dankzij de ingebouwde synthetische stem.
 5. Pocket-sized Daisy: Dit is een kleinere Daisy-speler met tekst-naar-spraak-mogelijkheden. Het heeft een ingebouwde stem die digitale tekst omzet in spraak, wat handig is voor het beluisteren van e-books en andere geschreven inhoud.

Daisy-converter-software

Dit zijn softwareprogramma’s waarmee gebruikers digitale tekst kunnen converteren naar het Daisy-formaat. Ze kunnen geschreven materiaal, zoals e-books en PDF’s, omzetten in Daisy-audioboeken die kunnen worden afgespeeld op Daisy-spelers. Dit is vooral handig voor mensen die toegang willen krijgen tot specifieke content die niet standaard beschikbaar is in het Daisy-formaat.

Voorbeelden van Daisy-converter-software:

 1. Obi: Obi is een populaire open-source Daisy-productiesoftware waarmee gebruikers digitale teksten kunnen omzetten in Daisy-indeling. Het biedt een eenvoudige interface en functies zoals het toevoegen van structuur en navigatiepunten aan de tekst om een betere leeservaring te creëren.
 2. AMIS (Adaptive Multimedia Information System): AMIS is een gratis Daisy-speler en converter die geschreven tekst in verschillende formaten kan omzetten naar Daisy-audioboeken. Het heeft ook functies voor tekst-naar-spraak en aanpasbare afspeelopties.
 3. Tobi: Tobi is een geavanceerde Daisy-productiesoftware waarmee gebruikers complexe Daisy-audioboeken kunnen maken. Het biedt ondersteuning voor het toevoegen van tekst, audio en afbeeldingen aan het Daisy-boek, en het kan verschillende bronformaten omzetten.
 4. Calibre: Calibre is een veelgebruikte e-bookbeheersoftware, en hoewel het niet uitsluitend is ontworpen voor Daisy-conversie, kan het e-books omzetten naar het Daisy-formaat met behulp van plug-ins. Dit is handig voor mensen die al e-books hebben en ze willen omzetten in toegankelijke Daisy-audioboeken.
 5. Dolphin EasyConverter: Deze commerciële software biedt een gebruiksvriendelijke interface om verschillende soorten digitale documenten om te zetten naar audioboeken in het Daisy-formaat. Het ondersteunt ook het toevoegen van structuur en navigatie.

Toepassingen in het dagelijks leven

 • Onderwijs: Daisy-spelers zijn waardevolle hulpmiddelen in het onderwijs voor blinden en slechtzienden. Ze kunnen schoolboeken, studiemateriaal en literatuur in audiobestanden omzetten, waardoor toegang tot educatieve bronnen wordt vergemakkelijkt.
 • Lezen voor ontspanning: Door middel van Daisy-spelers kunnen blinden en slechtzienden genieten van literatuur, tijdschriften en andere geschreven content voor ontspanning en entertainment.
 • Informatietoegang: Met Daisy-spelers kunnen gebruikers toegang krijgen tot nieuwsartikelen, handleidingen en andere informatie die in geschreven vorm wordt aangeboden.

Aandachtspunten bij de keuze van een Daisy-speler

Het is raadzaam om recensies te lezen, verschillende modellen te vergelijken en, indien mogelijk, persoonlijk uit te proberen voordat je een beslissing neemt. De keuze van een Daisy-speler hangt af van persoonlijke voorkeuren en behoeften. Verder kijken blinden en slechtzienden best naar volgende punten:

 • Functionaliteit: Denk na over welke functies belangrijk zijn voor jou, zoals navigatiemogelijkheden, tekst-naar-spraak, Bluetooth-connectiviteit en meer.
 • Grootte en draagbaarheid: Kies een model dat past bij je behoeften en levensstijl, of je nu een compacte draagbare speler wilt of een grotere met geavanceerde functies.
 • Gebruiksgemak: Controleer de gebruiksvriendelijkheid van de bedieningselementen en interface, vooral als je niet gewend bent aan technologische apparaten.
 • Prijs: Daisy-spelers variëren in prijs, afhankelijk van de functies en merken. Kijk naar je budget bij het kiezen van een speler. In sommige gevallen is een financiële tussenkomst van de overheid wel mogelijk.
 • Compatibiliteit: Als je ervoor kiest om een mobiele app te gebruiken, controleer dan of deze compatibel is met jouw apparaat en besturingssysteem.

Bronvermelding:

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 22 maart 2024 – 06:50