Toegankelijke formulieren maken voor blinden en slechtzienden

Dankzij toegankelijke formulieren kan iedereen, inclusief mensen met een visuele beperking, de inhoud op een website of applicatie lezen. Een goed toegankelijk formulier maakt gebruik van eenvoudige en duidelijke structuur en ondersteunt schermuitleesprogramma’s. In deze tekst volgen enkele stappen en tips voor het maken van toegankelijke formulieren.

Stap 1: Gebruik semantische HTML

Het gebruik van semantische HTML-tags vormt de basis voor toegankelijkheid. Door de juiste HTML-elementen te kiezen voor elk onderdeel van je formulier, voorkom je veel toegankelijkheidsproblemen. Gebruik <form>, <label>, <input>, en <button>-elementen om de hiërarchie en relatie tussen de elementen vast te leggen.

Voorbeeld

HTML
<form>
 <label for="naam">Naam:</label>
 <input type="text" id="naam" name="naam">
 <label for="email">E-mail:</label>
 <input type="email" id="email" name="email">
 <button type="submit">Verzenden</button>
</form>

Dit voorbeeld maakt gebruik van de juiste HTML-elementen voor elk onderdeel van het formulier. De <form>-tag geeft aan dat het om een formulier gaat. De <label>-tags geven de labels voor de invoervelden aan. De <input>-tags geven de invoervelden zelf aan. De <button>-tag geeft de knop voor het verzenden van het formulier aan.

Stap 2: Gebruik beschrijvende tekst

Voeg beschrijvende tekst toe die uitlegt wat elke sectie van het formulier inhoudt. Plaats deze tekst bovenaan het formulier, zodat schermuitleesprogramma’s deze informatie als eerste kunnen lezen. Vermijd het gebruik van alleen visuele aanwijzingen, zoals kleur, om informatie over te brengen. Zorg er tevens voor dat beschrijvende tekst wordt toegevoegd voor verplichte velden, zodat blinden en slechtzienden weten welke informatie ze moeten verstrekken.

Voorbeeld

HTML
<form>
 <h2>Contactformulier</h2>
 <label for="naam">Naam:</label>
 <input type="text" id="naam" name="naam" aria-label="Uw naam">
 <label for="email">E-mail:</label>
 <input type="email" id="email" name="email" aria-label="Uw e-mailadres">
 <button type="submit">Verzenden</button>
</form>

Dit voorbeeld voegt beschrijvende tekst toe aan de sectiekop en aan de labels voor de invoervelden. De beschrijvende tekst is duidelijk en begrijpelijk, en geeft voldoende informatie aan blinden en slechtzienden.

Stap 3: Maak gebruik van ARIA-attributen

Gebruik Accessible Rich Internet Applications (ARIA) attributen om extra informatie aan schermuitleesprogramma’s te verstrekken. Voeg bijvoorbeeld aria-label toe aan formulierelementen om extra context te bieden.

Voorbeeld

HTML
<form>
 <h2>Contactformulier</h2>
 <label for="naam">Naam:</label>
 <input type="text" id="naam" name="naam" aria-label="Uw naam">
 <label for="email">E-mail:</label>
 <input type="email" id="email" name="email" aria-label="Uw e-mail

Stap 4: Zorg voor een logische lay-out

Ontwerp formulieren op een logische en consistente manier. Zorg ervoor dat de vraag of beschrijving voor elk invoerveld een consistent patroon volgt. Plaats het label consistent aan dezelfde kant van het invoerveld en vertel de gebruiker expliciet welke informatie vereist is. Overweeg ook de grootte van het scherm, zodat formulieren ook op kleinere schermen goed leesbaar en bruikbaar zijn.

Voorbeeld

HTML
<form>
 <h2>Contactformulier</h2>
 <section>
  <label for="naam">Naam:</label>
  <input type="text" id="naam" name="naam" aria-label="Uw naam" required>
 </section>
 <section>
  <label for="email">E-mail:</label>
  <input type="email" id="email" name="email" aria-label="Uw e-mailadres" required>
 </section>
 <section>
  <label for="onderwerp">Onderwerp:</label>
  <input type="text" id="onderwerp" name="onderwerp">
 </section>
 <section>
  <label for="bericht">Bericht:</label>
  <textarea id="bericht" name="bericht"></textarea>
 </section>
 <button type="submit">Verzenden</button>
</form>

Dit voorbeeld gebruikt een logische lay-out met duidelijke secties voor elke groep invoervelden. De labels staan consistent aan de linkerkant van de invoervelden, en de vereiste velden zijn duidelijk gemarkeerd.

Stap 5: Label formulierbesturingselementen correct

Gebruik de “Label”-tag voor formulierbesturingselementen. Label elk besturingselement expliciet door de tekst die ermee geassocieerd is in een <label for=””> tag te sluiten. Voeg vervolgens een ID-attribuut toe aan het invoerveld en maak zowel de ID als FOR gelijk aan dezelfde waarde.

Voorbeeld

HTML
<form>
 <label for="naam">Naam:</label>
 <input type="text" id="naam" name="naam" aria-label="Uw naam">
 <label for="email">E-mail:</label>
 <input type="email" id="email" name="email" aria-label="Uw e-mailadres">
 <button type="submit">Verzenden</button>
</form>

Dit voorbeeld gebruikt de “Label”-tag om de labels voor de invoervelden te labelen. De ID-attributen zijn gelijk aan de namen van de invoervelden, zodat schermuitleesprogramma’s de labels kunnen matchen met de juiste invoervelden.

Stap 6: Test met schermuitleesprogramma’s

Gebruik schermuitleesprogramma’s zoals NVDA, JAWS, of VoiceOver om het formulier te testen. Zorg ervoor dat het schermuitleesprogramma de inhoud op een begrijpelijke manier voorleest en dat alle interactieve elementen toegankelijk zijn.

Stap 7: Werk via internationale toegankelijkheidsstandaarden

Er zijn verschillende internationale toegankelijkheidsstandaarden die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je formulieren toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking, ongeacht de taal die ze spreken. Enkele voorbeelden van deze standaarden zijn WCAG 2.1 en EN 301 549.

Stap 8: Bediening met een toetsenbord

Formulieren moeten ook toegankelijk zijn voor mensen die een toetsenbord gebruiken, bijvoorbeeld mensen die een schermuitleesprogramma gebruiken of mensen met een beperking aan hun arm of hand. Zorg ervoor dat alle interactieve elementen met het toetsenbord kunnen worden bediend.

Extra tips

In aanvulling op de bovenstaande stappen en tips, zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je formulieren toegankelijker te maken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Alternatieve tekst voor afbeeldingen: Voeg alternatieve tekst toe aan afbeeldingen om ervoor te zorgen dat mensen met een visuele beperking de informatie op de afbeeldingen begrijpen. Dit is cruciaal voor een volledig begrip van de inhoud.
 • ARIA-attributen gebruiken: Maak gebruik van ARIA-attributen om extra informatie aan schermuitleesprogramma’s te verstrekken. ARIA-attributen kunnen de functie van formulierelementen beschrijven, de volgorde van formulierelementen bepalen en andere belangrijke informatie verstrekken.
 • Beschrijvende tekst voor elke sectie: Voeg beschrijvende tekst toe voor elke sectie van het formulier. Dit helpt gebruikers om te begrijpen wat elke sectie inhoudt, zelfs als ze de labels niet kunnen zien. Het vergroot de begrijpelijkheid van het formulier.
 • Consistente labels voor formulierelementen: Gebruik duidelijke en consistente labels voor alle formulierelementen. Consistentie vergemakkelijkt het begrip en gebruik van het formulier, vooral voor mensen met een visuele beperking.
 • Contrast tussen tekst en achtergrond: Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond. Een goed contrast verbetert de leesbaarheid en is van bijzonder belang voor mensen met een verminderd zicht.
 • Duidelijke en beknopte teksten: Gebruik duidelijke en beknopte teksten. Vermijd jargon en technische termen die mensen met een visuele beperking mogelijk niet begrijpen. Dit bevordert de algemene begrijpelijkheid van het formulier.
 • Internationale taalopties: Bied gebruikers de mogelijkheid om het formulier in verschillende talen te bekijken. Dit is vooral handig voor gebruikers die de standaardtaal van het formulier niet spreken.
 • Optie om het formulier af te drukken: Bied een optie om het formulier af te drukken. Zorg ervoor dat het geprinte formulier ook toegankelijk is door de lay-out en het lettertype aan te passen voor een betere leesbaarheid.
 • Testen met toegankelijkheidsscanners: Gebruik een toegankelijkheidsscan om je formulieren te controleren op mogelijke toegankelijkheidsproblemen. Verschillende toegankelijkheidsscanners, zoals axe, TaWk en WAVE, kunnen helpen bij het identificeren van verbeterpunten.
 • Toetsenbordnavigatie optimaliseren: Optimaliseer toetsenbordnavigatie, zodat alle interactieve elementen met het toetsenbord kunnen worden geactiveerd en genavigeerd. Dit is essentieel voor mensen die geen muis kunnen gebruiken.
 • Verplichte velden alleen indien essentieel: Gebruik verplichte velden alleen als ze essentieel zijn voor het verwerken van het formulier. Dit helpt gebruikers om fouten te voorkomen en maakt het invullen van het formulier eenvoudiger.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Toegankelijke printers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 06:04:46
 2. App Spraaklabel: Objecten herkennen door er labels aan toe te voegen04-04-2024 06:04:05
 3. App Captions: Vertaalde ondertiteling voor video’s03-04-2024 03:04:33
 4. App Speech Central: Digitale teksten voorlezen31-03-2024 02:03:18
 5. Blogs, vlogs en podcasts voor en/of door mensen met een visuele beperking16-02-2024 04:02:44
 6. Wat betekent AI (artificiële intelligentie) voor blinden en slechtzienden?03-02-2024 01:02:21
 7. Fusion: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden13-01-2024 03:01:52
 8. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als je een ontoegankelijke website bezoekt?12-01-2024 07:01:35
 9. Blind of slechtziend: Apps om een taal te leren10-12-2023 06:12:49
 10. App “Pratende klok”: Tijd automatisch uitspreken10-12-2023 06:12:25
 11. Tablets geschikt voor slechtzienden01-12-2023 12:12:43
 12. Hoe maak je als blinde of slechtziende een foto met je smartphone?25-11-2023 01:11:05
 13. Toegankelijke formulieren maken voor blinden en slechtzienden20-11-2023 07:11:42
 14. App Moovit: Reisplanner, ook voor blinden en slechtzienden15-11-2023 07:11:18
 15. App Apple Kaarten: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden14-11-2023 04:11:27
 16. App Google Maps: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden13-11-2023 01:11:21
 17. App Komoot: Route plannen, ook handig voor blinden en slechtzienden06-11-2023 07:11:48
 18. Voor- en nadelen van mobiliteits-, oriëntatie- en navigatie-apps voor blinden en slechtzienden19-10-2023 05:10:47
 19. App Ariadne: Navigatiehulp voor blinden en slechtzienden13-10-2023 06:10:28
 20. Vergrotingssoftware voor slechtzienden09-10-2023 04:10:24
 21. Be My AI: Uitgebreide beschrijvingen dankzij kunstmatige intelligentie08-10-2023 07:10:29
 22. App Lazarillo: Navigatie en oriëntatie voor blinden en slechtzienden26-09-2023 06:09:35
 23. App Brighter and Bigger: Scherm en tekst aanpassen voor slechtzienden25-09-2023 07:09:55
 24. App TextGrabber: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:59
 25. App LookTel Money Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 26. App Earcatch: Audiodescriptie bij tv-programma’s en films voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:27
 27. App Prizmo Go: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:25
 28. App Voice Dream Scanner: Tekst herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:56
 29. App Voice Dream Reader: Tekst-naar-spraak voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:06
 30. App OneStep Reader (voorheen KNFB Reader): Tekstherkenning voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:36
 31. App Cash Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:58
 32. App BlindTool: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:24
 33. App TapTapSee: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:19
 34. App Seeing AI: (Handgeschreven) tekst, objecten, gezichten, licht, kleuren en documenten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 04:09:09
 35. ZoomText: Schermuitleesprogramma (screenreader) voor slechtzienden25-09-2023 12:09:47
 36. Supernova: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 12:09:15
 37. NVDA: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 11:09:16
 38. CAPTCHA’s en de impact op blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:35
 39. Firefox: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:29
 40. JAWS: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:11
 41. X (Twitter): Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 42. OCR (Optische tekenherkenning: Tekst omzetten in elektronisch formaat20-09-2023 02:09:38
 43. Barcodelezerapps voor blinden en slechtzienden19-09-2023 12:09:16
 44. App Blindsquare: Omgeving verkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 11:09:39
 45. App Google Lens: Tekst, objecten, obstakels, gezichten en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 07:09:45
 46. App Envision AI: Tekst, objecten, gezichten, obstakels en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 06:09:22
 47. WordPress: Installatie en toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden18-09-2023 01:09:02
 48. TalkBack: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden17-09-2023 05:09:10
 49. Youtube: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen17-09-2023 02:09:09
 50. App Lookout voor blinden en slechtzienden: Objecten, tekst en mensen herkennen16-09-2023 06:09:05
 51. Facebook: Aanmelden, toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden16-09-2023 06:09:50
 52. Netflix: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden14-09-2023 07:09:53
 53. Beeldbellen: Voorbeelden en toepassingen voor blinden en slechtzienden14-09-2023 04:09:08
 54. Inspirerende blinde en slechtziende influencers14-09-2023 01:09:19
 55. Google Chrome: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:58
 56. Microsoft Edge: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:22
 57. Spotify bedienen als je blind of slechtziend bent13-09-2023 04:09:13
 58. Handleiding van Windows Verteller (Narrator), ingebouwde screenreader13-09-2023 03:09:50
 59. Facetime: Toegankelijkheidsopties, sneltoetsen en werking12-09-2023 04:09:25
 60. Zoom: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:58
 61. Microsoft Teams: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:46
 62. Blind leren typen als je blind of slechtziend bent08-09-2023 03:09:17
 63. Hoe kan je een website laten voorlezen voor blinden en slechtzienden?07-09-2023 10:09:55
 64. WhatsApp: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden03-09-2023 12:09:53
 65. Tips om je website toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden28-08-2023 12:08:22
 66. Windows 11: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden28-08-2023 05:08:10
 67. App “Be My Eyes”: Hulp vragen aan ziende personen18-08-2023 04:08:26
 68. VoiceOver, schermuitleesprogramma (screenreader) voor blinden en slechtzienden16-08-2023 05:08:49
 69. Toegankelijkheidsopties van diverse webbrowsers15-08-2023 07:08:00
 70. Screenreader (schermuitleesprogramma) voor blinden en slechtzienden15-08-2023 07:08:48
 71. Objectherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 12:08:52
 72. Tekstherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 11:08:45
 73. Tekst vergroten op je smartphone of tablet10-08-2023 04:08:36
 74. Mobiliteits- en navigatieapps voor blinden en slechtzienden09-08-2023 04:08:04
 75. App OKO: Hulp bij navigatie en mobiliteit voor blinden en slechtzienden09-08-2023 03:08:42
 76. Toegankelijkheidsopties van diverse social media07-08-2023 05:08:57
 77. Nieuwsbrieven bij organisaties rond blinden en slechtzienden05-08-2023 05:08:00
 78. App Zuzanka: Vervaldatumscanner voor blinden en slechtzienden03-01-2023 12:01:27
 79. WhatsApp-groepen voor blinden en slechtzienden25-01-2022 06:01:07
 80. App Fun Sounds en Sound Effects: Geluiden afspelen met duidelijke weergave voor slechtzienden08-04-2021 10:04:52
 81. Mailgroepen rond blinden en slechtzienden06-11-2014 05:11:58
 82. Facebook rond visuele handicap16-08-2014 07:08:25

Laatst bijgewerkt op 20 november 2023 – 07:19