Toegankelijke wasmachines voor blinden en slechtzienden

Het dagelijkse huishouden omvat talloze taken die voor velen vanzelfsprekend lijken, maar voor mensen met een visuele beperking kunnen ze uitdagend en soms ontmoedigend zijn. Een van deze taken is het wassen van kleding. In een wereld die steeds meer gedigitaliseerd en visueel georiënteerd is, is het creëren van blindvriendelijke wasmachines van essentieel belang om een inclusieve ervaring te bieden aan mensen met visuele beperkingen. In dit artikel duiken we diep in de wereld van blindvriendelijke wasmachines, onderzoeken we de problemen en uitdagingen bij reguliere wasmachines en bespreken we aanpassingen en innovaties die toegankelijkheid kunnen vergroten.

Uitdagingen bij gewone wasmachines

Voor mensen met een visuele beperking kunnen traditionele wasmachines complexe obstakels vormen. Enkele van de belangrijkste uitdagingen zijn:

 1. Visuele bedieningselementen: Veel wasmachines maken gebruik van digitale displays en visuele pictogrammen voor bediening en instellingen. Voor mensen die afhankelijk zijn van tastzin of auditieve feedback, kunnen deze visuele elementen verwarrend en ontoegankelijk zijn.
 2. Gebrek aan tactiele feedback: Het ontbreken van tastbare knoppen en bedieningselementen maakt het moeilijk voor mensen met visuele beperkingen om nauwkeurig de gewenste instellingen in te stellen zonder visuele bevestiging.
 3. Complexiteit: Wasmachines kunnen een overvloed aan instellingen en functies hebben die moeilijk te begrijpen zijn zonder visuele begeleiding. Het gebrek aan eenvoudige en gestructureerde bediening kan de taak bemoeilijken.

Aanpassingen en hulpmiddelen voor blindvriendelijke wasmachines

Tips voor blinden en slechtzienden

Vanuit het perspectief van blinden en slechtzienden zijn er verschillende aanpassingen en hulpmiddelen die traditionele wasmachines toegankelijker kunnen maken:

 1. Tastbare bedieningselementen: Het integreren van tastbare knoppen en markeringen kan de bediening vereenvoudigen. Braille-aanduidingen en duidelijke markeringen bij verschillende knoppen kunnen een groot verschil maken.
 2. Auditieve feedback: Het inschakelen van gesproken instructies en feedback kan gebruikers begeleiden bij het selecteren van instellingen en het starten van de wasmachine.
 3. Eenvoudige interfaces: Vereenvoudiging van het bedieningspaneel en het aanbieden van basisinstellingen kunnen de complexiteit verminderen en de bruikbaarheid vergroten.
 4. Tactiele aanduidingen: Het gebruik van tactiele aanduidingen voor verschillende instellingen en functies kan helpen bij het herkennen en selecteren van opties zonder visuele bevestiging.

Tips voor producenten

Verschillende producenten hebben stappen ondernomen om wasmachines toegankelijker te maken voor mensen met visuele beperkingen:

Blindvriendelijke wasmachines

Het ontwerpen van blindvriendelijke wasmachines is een stap naar een meer inclusieve wereld waarin huishoudelijke taken voor iedereen toegankelijk zijn. Met de juiste aanpassingen kunnen wasmachines een positieve impact hebben op het dagelijks leven van mensen met visuele beperkingen. Producenten blijven werken aan innovaties om de kloof tussen technologie en toegankelijkheid te dichten en de zelfstandigheid van mensen met visuele beperkingen te vergroten.

AEG

AEG richt zich op het bieden van wasmachines met tastbare knoppen en subtiele geluidssignalen. Hoewel het ontwerp op zichzelf intuïtief is, kunnen niet alle knoppen even goed voelbaar zijn voor mensen met visuele beperkingen. Om deze uitdaging aan te pakken, kunnen gebruikers ‘bumpons’ toevoegen aan knoppen voor een betere tactiele herkenning.

Beko

Beko streeft naar toegankelijkheid door wasmachines te voorzien van voelbare knoppen in hun assortiment. Deze knoppen vergemakkelijken de bediening voor mensen met visuele beperkingen. Via de website Kieskeurig – Beko-wasmachines kunnen gebruikers verschillende Beko-modellen vergelijken en informatie vinden over waar ze deze kunnen aanschaffen.

Bosch

Bosch omarmt innovatie om wasmachines intuïtiever te maken voor blinden en slechtzienden. De Bosch Avantixx 7 wasdroger heeft grote, duidelijke letters en voelbare knoppen voor extra opties en start. Bovendien zijn er wasmachines met klikbare draaiknoppen, die elke beweging begeleiden met een herkenbaar klikgeluid. Bosch heeft ook wasmachines ontworpen met tastbare knoppen en braille-aanduidingen, gericht op het vergroten van het gebruiksgemak voor mensen met visuele beperkingen.

Everglades

De Everglades EVWM 1401 wasmachine heeft voelbare knoppen en kan worden bediend zonder de display te gebruiken, wat het gebruiksgemak vergroot.

Indesit

Indesit biedt wasmachines met knoppen, zoals de was/droogcombinatie IWDC 6145 (EU) en de Indesit IWC51451. Deze toestellen zijn nog volledig bedienbaar via tastbare knoppen.

LG

LG neemt een geïntegreerde aanpak om wasmachines toegankelijk te maken. Via de SmartThings-app kunnen gebruikers wasmachines bedienen en monitoren met VoiceOver-ondersteuning. Voor mensen met visuele beperkingen kunnen echter koppeling en initiële instellingen enige hulp vereisen van ziende personen. LG heeft ook wasmachines met verbeterde displays en duidelijke visuele en auditieve feedback om de bediening intuïtiever te maken.

Miele

Miele biedt diverse mogelijkheden om wasmachines te verbeteren voor mensen met visuele beperkingen. De Miele W3371 wasmachine wordt geleverd met doorzichtige braillestickers die over het display kunnen worden geplaatst. De Miele GuideLine is specifiek aangepast met gidslijnen en geluidssignalen voor een meer intuïtieve ervaring. De mogelijkheid om braillestickers te bestellen voor op de machine voegt nog een laag van personalisatie toe aan het gebruik.

Samsung

Samsung innoveert met de SmartThings-app, die VoiceOver-toegankelijk is voor het bedienen van wasmachines. Sommige modellen hebben braillemarkeringen en klikbare draaiknoppen om de bediening te vergemakkelijken. Daarnaast heeft Samsung wasmachines met spraakuitvoer geïntroduceerd, zoals de “Talking Washers”, die gebruikers begeleiden bij het selecteren van programma’s en instellingen.

Siemens

Siemens biedt wasmachines met niet-doordraaiende knoppen aan om de oriëntatie te verbeteren, en voelbare markeerstiften kunnen cruciale punten markeren.

Whirlpool

Whirlpool biedt toegankelijke wasmachines en droogtrommels met eenvoudige bediening, vooral oudere modellen met draaiknoppen.

Zanussi

Zanussi biedt wasmachinesm et een eenvoudige bediening, vooral via draaiknoppen, waardoor deze modellen gebruiksvriendelijk zijn voor mensen met visuele beperkingen.

Dit brede overzicht illustreert de diversiteit aan aanpassingen en innovaties die fabrikanten hebben geïntegreerd om wasmachines toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Door voelbare bedieningselementen, duidelijke visuele feedback en braillemarkeringen te implementeren, werken fabrikanten eraan om huishoudelijke apparaten te transformeren tot inclusieve en gebruiksvriendelijke hulpmiddelen. Bij het kiezen van een geschikte wasmachine is het raadzaam om rekening te houden met de persoonlijke behoeften en voorkeuren van elke persoon met een visuele beperking.

Kortingsbon in België

In België zijn er initiatieven en ondersteuningsmaatregelen die mensen met een visuele beperking kunnen helpen bij de aankoop van energiezuinige huishoudelijke apparaten, zoals wasmachines, droogkasten, koelkasten en diepvriezers. Een van deze initiatieven is de kortingsbon voor energiezuinige huishoudelijke apparaten die beschikbaar is via de Vlaamse Overheid.

De Vlaamse Overheid wil huishoudens stimuleren om te kiezen voor energiezuinige apparaten, omdat dit niet alleen de energiekosten verlaagt, maar ook bijdraagt aan milieubescherming. Mensen met een visuele beperking kunnen ook van deze voordelen profiteren.

De Kortingsbon voor aankoop energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries biedt financiële ondersteuning bij de aankoop van energiezuinige apparaten voor mensen die binnen het sociaal tarief vallen. Het gaat om apparaten die het energielabel A++ of A+++ hebben. Deze apparaten verbruiken minder energie en zijn dus niet alleen milieuvriendelijker, maar ook kostenefficiënter op de lange termijn.

De procedure om deze kortingsbon te verkrijgen kan variëren, maar over het algemeen omvat deze stappen:

 1. Aankoop: Schaf een energiezuinig apparaat aan met het energielabel A++ of A+++ bij een erkende winkel.
 2. Kortingsbon: Informeer bij de winkel of ze deelnemen aan het kortingsbonprogramma en of ze de kortingsbon aanbieden.
 3. Aanvraag Kortingsbon: Vul de benodigde informatie in op de kortingsbon en laat deze invullen door de winkel.
 4. Indienen: Stuur de ingevulde kortingsbon op naar de aangegeven instantie, vaak samen met een kopie van het aankoopbewijs.
 5. Teruggave: Na verwerking van de aanvraag ontvang je een deel van het aankoopbedrag als korting op je energiefactuur.

Het exacte bedrag van de korting kan variëren en is afhankelijk van het type apparaat en het energielabel. Het is aan te raden om de specifieke voorwaarden en procedures te controleren op de website van de Vlaamse Overheid of bij de deelnemende winkels.

Deze kortingsbon is een praktische manier om mensen met een visuele beperking aan te moedigen om te investeren in energiezuinige apparaten, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan het behoud van het milieu en besparen op energiekosten. Het is altijd een goed idee om de recentste informatie en aanbiedingen te raadplegen via officiële bronnen of overheidswebsites.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 2. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 3. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 4. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 5. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 6. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 7. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 8. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 9. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 10. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 11. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 12. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 13. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 14. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 15. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 16. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 17. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 18. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 19. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 20. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 21. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 22. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 23. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 24. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 25. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 26. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 27. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 28. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 29. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 30. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 31. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 32. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 33. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 34. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 35. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 36. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 37. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 38. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 39. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 40. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 41. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 42. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 43. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 44. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 45. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 46. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 47. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 48. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 49. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 50. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 51. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 52. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 53. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 54. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 55. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 56. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 57. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 58. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 59. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 60. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 61. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 62. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 63. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 64. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 65. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 66. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 67. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 68. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 69. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 70. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 71. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 72. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 73. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 74. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 75. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 76. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 77. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 78. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 79. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 80. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 81. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 82. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 83. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 84. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 85. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 86. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 87. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 88. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 89. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 90. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 91. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 92. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 93. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 94. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 95. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 96. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 97. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 98. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 99. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 100. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 101. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 102. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 103. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 104. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 105. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 106. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 107. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 108. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 109. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 110. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 111. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 112. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 113. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 114. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 115. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 116. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 117. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 118. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 119. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 120. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 121. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 122. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 123. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 124. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 125. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 126. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 127. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 128. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 129. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 130. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 131. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 132. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 133. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 134. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 135. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 136. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 137. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 138. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 139. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 140. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 141. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 142. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 143. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 144. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 145. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 146. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 147. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 148. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 149. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 150. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 151. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 152. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 153. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 154. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 155. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 156. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 157. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 158. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 159. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 160. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 161. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 162. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 163. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 164. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 165. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 166. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 167. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16
 168. Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen08-08-2023 12:08:59
 169. Een inclusief restaurantbezoek voor blinden en slechtzienden08-08-2023 12:08:25
 170. Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent07-08-2023 03:08:05
 171. Toegankelijke magnetrons / microgolfovens en voor blinden en slechtzienden06-08-2023 06:08:48
 172. Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden05-08-2023 02:08:20
 173. Visuele handicap en zelf het huis reinigen05-08-2023 01:08:01
 174. Brailletang: Hulpmiddelen voor het maken van braille-etiketten02-08-2023 05:08:26
 175. Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent02-08-2023 07:08:21
 176. Koken met een visuele handicap02-08-2023 05:08:29
 177. Audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking31-07-2023 05:07:42
 178. Beeldschermloep: Leeshulpmiddel voor slechtziende personen29-07-2023 04:07:18
 179. Zwelpapier en reliëfafbeeldingen voor blinden en slechtzienden29-07-2023 03:07:33
 180. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 181. BE: Terugbetaling brillen, (nacht)lenzen, lensimplantatie, oogpleisters en laserbehandeling05-01-2020 07:01:49
 182. Toegankelijke bloedsuikermeters (glucosemeters) voor blinden of slechtzienden met diabetes18-06-2017 09:06:03
 183. Een hulpmiddel tweedehands kopen16-09-2015 06:09:06
 184. Toegankelijke wasmachines voor blinden en slechtzienden14-09-2015 10:09:22
 185. Toegankelijke kookplaten voor blinden en slechtzienden23-02-2015 04:02:29
 186. eSight-bril: De bril waarmee slechtzienden veel beter kunnen zien!25-01-2015 04:01:11
 187. Tips voor thuis aan tafel voor personen met een visuele handicap06-06-2011 06:06:24
 188. Tips voor de omgang met blinden en slechtzienden29-05-2011 07:05:26

Laatst bijgewerkt op 27 november 2023 – 10:43