Strijken als je blind of slechtziend bent

Strijken is een dagelijkse huishoudelijke taak die voor personen met een visuele beperking mogelijk uitdagend lijkt. Echter, met de juiste strategieën en aanpassingen kunnen personen met een visuele beperking deze taak met vertrouwen en succes uitvoeren. In dit artikel zullen we enkele nuttige tips en technieken verkennen om het strijkproces toegankelijker te maken voor deze groep.

Ondersteuning en training

Het leren omgaan met huishoudelijke taken, zoals strijken, kan een uitdaging zijn voor personen met een visuele beperking. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop ondersteuning en training kunnen bijdragen aan het vergroten van de zelfstandigheid en het vermogen van deze personen om strijktaken effectief uit te voeren.

Oefening en training

Een essentieel aspect van het succesvol strijken met een visuele beperking is het aanleren van effectieve technieken en het opbouwen van vaardigheden door middel van oefening en training. Personen met een visuele beperking kunnen profiteren van specifieke trainingsessies die zijn ontworpen om hen de basisprincipes van strijken bij te brengen. Tijdens deze sessies kunnen ze leren hoe ze hun tastzin optimaal kunnen gebruiken, hoe ze kreukels kunnen detecteren en hoe ze het strijkijzer op de juiste manier kunnen hanteren. Dergelijke trainingen zijn van onschatbare waarde omdat ze personen de mogelijkheid bieden om met vertrouwen strijktaken uit te voeren en tegelijkertijd een gevoel van onafhankelijkheid te behouden.

Familie en vrienden

Naast formele training kunnen vrienden en familie ook een waardevolle bron van ondersteuning zijn bij het strijken voor personen met een visuele beperking. Het aanmoedigen van familieleden en vrienden om te helpen bij het strijken wanneer dat nodig is, kan de last van deze taak verlichten. Dit is vooral nuttig bij omvangrijke of complexe kledingstukken. Het betrekken van dierbaren bij het proces kan niet alleen praktische hulp bieden, maar kan ook een gelegenheid zijn voor sociale interactie en samenwerking.

Bevordering van zelfstandigheid

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen ondersteuning bieden en zelfstandigheid aanmoedigen. Hoewel hulp van anderen waardevol is, is het ook van groot belang dat personen met een visuele beperking de mogelijkheid krijgen om hun zelfstandigheid te behouden. Dit kan worden bereikt door hen aan te moedigen om geleidelijk aan zelfstandig te strijken en hun opgedane vaardigheden toe te passen. Dit proces vergt geduld en aanmoediging van de omgeving.

Maatwerkbenadering

Elke persoon met een visuele beperking heeft unieke behoeften en voorkeuren. Daarom is het belangrijk om een maatwerkbenadering te hanteren bij ondersteuning en training. Wat voor de ene persoon werkt, kan voor de andere minder geschikt zijn. Het begrijpen van de individuele situatie en behoeften is essentieel om effectieve ondersteuning en training te bieden.

Ondersteuning en training spelen een cruciale rol in het vermogen van personen met een visuele beperking om zelfstandig strijktaken uit te voeren. Formele trainingssessies kunnen helpen bij het aanleren van technieken en vaardigheden, terwijl vrienden en familie praktische hulp en samenwerking kunnen bieden. Het streven naar zelfstandigheid en het aanpassen van de benadering aan de persoonlijke behoeften zijn sleutelfactoren voor succes. Met de juiste ondersteuning kunnen personen met een visuele beperking het vertrouwen opbouwen om strijktaken effectief en zelfstandig uit te voeren, waardoor hun algehele zelfredzaamheid wordt vergroot.

Uitdagingen, problemen en oplossingen

Voor personen met een visuele beperking kunnen de taken die voor anderen vanzelfsprekend lijken, zoals strijken, aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengen. Hier zijn enkele van de specifieke uitdagingen en problemen die zij kunnen tegenkomen bij het zelfstandig uitvoeren van strijktaken:

Temperatuur en instellingen

Een van de meest kritische aspecten van strijken is het instellen van de juiste temperatuur en stoomniveaus voor verschillende stoffen. Dit kan voor personen met een visuele beperking een obstakel vormen omdat ze niet kunnen vertrouwen op visuele aanduidingen zoals kleurcodes of digitale displays. Het correct afstemmen van de instellingen vereist alternatieve methoden om nauwkeurige informatie te verkrijgen. Voor deze uitdaging kunnen spraakgestuurde strijkijzers een waardevolle oplossing zijn. Deze strijkijzers zijn uitgerust met spraakfeedback die de huidige temperatuur, stoomniveaus en andere relevante informatie kan uitspreken. Gebruikers kunnen hierdoor instellingen begrijpen en aanpassen zonder afhankelijk te zijn van visuele feedback.

Kreukels detecteren

Het voelen en herkennen van kreukels en rimpels in de stof is een essentieel onderdeel van effectief strijken. Zonder visuele feedback kan het moeilijker zijn om deze onregelmatigheden op te sporen en te lokaliseren. Om deze uitdaging aan te pakken, vertrouwen personen met een visuele beperking op hun tastzin. Door met de handen over de stof te gaan, kunnen ze de textuur en oneffenheden van de stof voelen. Door systematisch de stof te verkennen, kunnen ze de locatie van kreukels vaststellen en doelgericht strijken.

Nauwkeurigheid

Het nauwkeurig positioneren van het strijkijzer en het kledingstuk is essentieel om optimale resultaten te behalen. Dit kan echter uitdagend zijn zonder visuele feedback om te beoordelen of het strijkijzer op de juiste plaats is geplaatst. Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van strijkplanken met tastbare markeringen. Deze markeringen kunnen tactiele aanduidingen zijn die aangeven waar het kledingstuk en het strijkijzer moeten worden geplaatst. Hierdoor kunnen gebruikers de positie nauwkeurig bepalen en effectiever strijken.

Hoewel zelf strijken voor personen met een visuele beperking uitdagingen met zich meebrengt, zijn er oplossingen en strategieën beschikbaar om deze obstakels te overwinnen. Door gebruik te maken van spraakgestuurde strijkijzers, vertrouwen op de tastzin voor het detecteren van kreukels en het gebruiken van hulpmiddelen zoals markeringen op strijkplanken, kunnen personen met een visuele beperking deze taken met succes uitvoeren en zichzelf zelfstandiger maken in hun dagelijkse leven.

Hulpmiddelen en oplossingen

Voor personen met een visuele beperking zijn er gelukkig verschillende hulpmiddelen en oplossingen beschikbaar die het proces van zelf strijken kunnen vergemakkelijken. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om visuele informatie te vervangen door tactiele of auditieve feedback, waardoor het mogelijk wordt om strijktaken effectief en zelfstandig uit te voeren. Hier zijn enkele van de meest bruikbare hulpmiddelen en oplossingen:

Icoontje "Problemen en oplossingen" (vraagtekens en brandend lampje)"

Icoontje “Problemen en oplossingen” (vraagtekens en brandend lampje)”

Spraakgestuurde strijkijzers

Spraakgestuurde strijkijzers zijn speciaal ontworpen om de behoeften van personen met een visuele beperking tegemoet te komen. Deze strijkijzers zijn uitgerust met spraakfeedback, waardoor ze de huidige temperatuur, stoominstellingen en andere relevante informatie kunnen uitspreken. Gebruikers kunnen hierdoor nauwkeurig en veilig de instellingen van het strijkijzer aanpassen zonder afhankelijk te zijn van visuele aanduidingen. Anno 2023 zijn er weinig slimme strijkijzers te koop, maar in de toekomst kan dit veranderen.

Hier zijn enkele mogelijke kenmerken:

 1. App-bediening: Sommige slimme strijkijzers kunnen worden bediend via een bijbehorende mobiele app. Met deze app kunnen gebruikers instellingen aanpassen, updates ontvangen en zelfs instructies krijgen voor effectieve strijktechnieken.
 2. Temperatuur- en stoomregeling: Slimme strijkijzers kunnen temperatuur- en stoominstellingen automatisch aanpassen op basis van het type stof dat wordt gestreken. Dit kan helpen om schade aan delicate stoffen te voorkomen.
 3. Automatische uitschakeling: Een veiligheidskenmerk dat automatisch het strijkijzer uitschakelt als het een bepaalde tijd niet wordt gebruikt. Dit kan helpen om ongelukken te voorkomen.
 4. Spraakbesturing: Er kunnen slimme strijkijzers zijn die spraakbesturing ondersteunen. Gebruikers kunnen instellingen aanpassen en feedback ontvangen via gesproken opdrachten.
 5. Gebruikersprofielen: Sommige slimme strijkijzers bieden de mogelijkheid om meerdere gebruikersprofielen aan te maken. Dit kan handig zijn als verschillende gezinsleden verschillende strijkvoorkeuren hebben.
 6. Automatische stoomfunctie: Een slimme strijkijzer kan automatisch stoom afgeven wanneer dat nodig is, gebaseerd op de detectie van de stof en de kreukels.
 7. Connectiviteit: Sommige slimme strijkijzers kunnen verbinding maken met andere slimme apparaten in huis, zoals slimme assistenten of domoticasystemen.
 8. Gebruiksvriendelijkheid: Slimme strijkijzers worden vaak ontworpen met gebruiksgemak in gedachten, met duidelijke bedieningspanelen, verlichte schermen en hoorbare feedback.

Houd er rekening mee dat producten en functies snel evolueren, dus het is een goed idee om actuele bronnen te raadplegen, zoals elektronicawinkels, online retailers en productrecensies, om de meest recente informatie te krijgen over slimme strijkijzers die momenteel beschikbaar zijn.

Tactiele markeringen

Het gebruik van tactiele markeringen is een eenvoudige maar effectieve manier om belangrijke punten op het strijkijzer te markeren. Deze markeringen kunnen bestaan uit zelfklevende klittenbandstroken, reliëfstickers of andere tastbare materialen. Door tactiele markeringen op strategische plaatsen zoals temperatuurknoppen aan te brengen, kunnen gebruikers de verschillende instellingen onderscheiden en nauwkeurig aanpassen.

Tactiele streepjescodelabels

Tactiele streepjescodelabels zijn een innovatieve benadering om informatie over kledingstukken en strijkinstellingen toegankelijk te maken. Door labels te maken met reliëfstreepjescodes en een specifiek patroon te creëren voor elke instelling, kunnen gebruikers eenvoudig de benodigde informatie scannen met hun vingers. Dit maakt het mogelijk om snel en nauwkeurig de juiste strijktemperatuur en stoominstellingen te bepalen.

Strijkplank met markeringen

Een strijkplank met tastbare markeringen is een waardevol hulpmiddel voor het positioneren van het kledingstuk en het strijkijzer. Deze markeringen kunnen in reliëf worden gemaakt of zelfs uitsteken, waardoor gebruikers de exacte locatie van het kledingstuk en het strijkijzer kunnen voelen. Dit helpt om het strijkproces georganiseerd en gecontroleerd te houden.

Externe hulp inschakelen

Voor personen met een visuele beperking kunnen dagelijkse taken zoals strijken uitdagingen met zich meebrengen. Het vinden van effectieve strategieën om deze taken uit te voeren terwijl ze zelfstandig blijven, kan een belangrijk doel zijn. Een van de opties die beschikbaar is, en die kan helpen bij het overwinnen van deze uitdagingen, is het inschakelen van externe hulp. Het betrekken van vrienden, familieleden of professionals kan een waardevolle ondersteuning bieden en het dagelijkse leven van personen met een visuele beperking verbeteren.

Kracht van samenwerking

Het inschakelen van externe hulp bij het strijken kan meer zijn dan alleen praktische ondersteuning. Het kan een kans zijn om relaties te versterken en samen te werken met vrienden en familieleden. Door open te staan voor hulp en samen te werken, kunnen dierbaren een positieve impact hebben op het leven van personen met een visuele beperking. Dit kan niet alleen het strijkproces gemakkelijker maken, maar ook leiden tot betere communicatie en betrokkenheid binnen de familie- of vriendenkring.

Tips voor effectieve externe hulp

 1. Duidelijke communicatie: Communiceer duidelijk over wat nodig is en welke verwachtingen er zijn met betrekking tot het strijken. Geef aan welke kledingstukken prioriteit hebben, welke strijktechnieken moeten worden toegepast en welke hulpmiddelen kunnen worden gebruikt.
 2. Samen leren: Als de externe hulp nog niet bekend is met het strijken voor mensen met een visuele beperking, neem dan de tijd om samen te leren. Laat zien hoe tactiele markeringen werken, leg uit hoe het strijkijzer wordt gebruikt en bespreek mogelijke uitdagingen en oplossingen.
 3. Geef ruimte: Hoewel externe hulp waardevol is, is het ook belangrijk om personen met een visuele beperking de ruimte te geven om hun zelfstandigheid te behouden. Moedig hen aan om betrokken te blijven bij het proces en deel te nemen aan de mate waarin ze zich comfortabel voelen.
 4. Wederzijds respect: Het inschakelen van externe hulp moet gebaseerd zijn op wederzijds respect en begrip. Luister naar de behoeften en voorkeuren van de persoon met een visuele beperking en respecteer hun autonomie.

Professionele ondersteuning

In situaties waarin het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse taken, zoals strijken, een uitdaging vormt voor personen met een visuele beperking, kan het inschakelen van professionele hulp een waardevolle oplossing zijn. Professionele huishoudhulpen of huishoudelijke assistenten kunnen specifieke expertise bieden in het ondersteunen van personen met een visuele beperking bij diverse dagelijkse taken, waaronder het strijken. Deze vorm van professionele ondersteuning kan een reeks voordelen met zich meebrengen die het leven van de persoon met een visuele beperking aanzienlijk kunnen verbeteren.

Specifieke expertise

Professionele huishoudhulpen of assistenten die ervaring hebben in het werken met personen met een visuele beperking begrijpen de specifieke behoeften en uitdagingen die gepaard gaan met deze situatie. Ze kunnen vertrouwd zijn met technieken zoals het gebruik van tactiele markeringen, spraakgestuurde hulpmiddelen en andere aanpassingen die het strijken toegankelijker maken voor personen met een visuele beperking.

Taken aanpassen

Professionals kunnen de strijktaken aanpassen aan de behoeften en mogelijkheden van de persoon met een visuele beperking. Ze kunnen helpen bij het sorteren van kleding, het bepalen van de juiste strijktemperatuur en stoominstellingen, en het zorgvuldig uitvoeren van het strijkproces.

Betrouwbaarheid en continuïteit

Professionele hulp kan consistent en betrouwbaar zijn, wat belangrijk is voor personen met een visuele beperking die afhankelijk zijn van regelmaat en routine. Het hebben van een vertrouwde professional die kan assisteren bij het strijken kan stress verminderen en het dagelijkse leven soepeler laten verlopen.

Onafhankelijkheid en zelfvertrouwen

Hoewel het inschakelen van professionele hulp externe ondersteuning betekent, is het doel nog steeds om de onafhankelijkheid en het zelfvertrouwen van de persoon met een visuele beperking te bevorderen. Door samen te werken met professionals en te leren van hun expertise, kan de persoon met een visuele beperking waardevolle vaardigheden ontwikkelen en het vermogen opbouwen om steeds zelfstandiger te worden bij het uitvoeren van dagelijkse taken.

Communicatie en samenwerking

Effectieve communicatie en samenwerking tussen de persoon met een visuele beperking en de professionele hulp zijn essentieel. Duidelijke communicatie over voorkeuren, behoeften en verwachtingen helpt om ervoor te zorgen dat de hulp op een doeltreffende en respectvolle manier wordt verleend.

Tips en Adviezen

Wanneer je als persoon met een visuele beperking zelfstandig wilt strijken, kunnen enkele doordachte tips en adviezen je helpen om deze taak succesvol en efficiënt uit te voeren. Hieronder volgen enkele nuttige strategieën:

Zorg voor goede verlichting

Licht speelt een belangrijke rol bij het maximaliseren van visuele informatie voor slechtzienden. Zorg ervoor dat je strijkruimte goed verlicht is. Dit helpt niet alleen om de stof beter te kunnen zien, maar kan ook schaduwen verminderen, waardoor het gemakkelijker wordt om kreukels en rimpels te detecteren.

Organisatie en tactiele labels

Voor een gestroomlijnd strijkproces is het van groot belang om je kleding voor te bereiden voordat je begint. Sorteer kledingstukken op basis van stofsoorten en strijktemperaturen. Hierbij kun je gebruik maken van tactiele labels die je zelf kunt maken of verkrijgen. Deze labels kunnen belangrijke informatie bevatten, zoals de naam van het kledingstuk, het materiaal en de benodigde strijkinstellingen. Door dit vooraf te organiseren, verminder je verwarring en maak je het proces overzichtelijker.

Veiligheid en orde

Zorg voor een georganiseerde werkruimte zonder obstakels. Bewaar het strijkijzer altijd op een veilige plek en schakel het uit wanneer het niet wordt gebruikt. Stel een timer in om te voorkomen dat het strijkijzer te lang op één plek blijft en de stof beschadigt.

Gebruik van tastzin

Een van de krachtigste hulpmiddelen bij het strijken met een visuele beperking is je tastzin. Gebruik je handen om de stof te verkennen voordat je begint te strijken. Voel voorzichtig met je vingers over het oppervlak van het kledingstuk om kreukels, plooien en andere onregelmatigheden te herkennen. Je kan hierdoor gericht en doeltreffend strijken, omdat je de exacte locatie van de kreukels kunt vaststellen.

Oefening baart kunst

Net als bij veel andere vaardigheden, geldt ook hier dat oefening kunst baart. Neem de tijd om verschillende soorten stoffen te verkennen en de verschillen in textuur te herkennen. Door regelmatig te oefenen, ontwikkel je een verfijndere tastzin en kan je beter subtiele details in de stof waarnemen. Hierdoor verbeter je je vermogen om de kreukels te detecteren en effectiever te strijken.

Vertrouw op beschikbare hulpmiddelen

Moderne technologie heeft een reeks hulpmiddelen voor personen met een visuele beperking beschikbaar gemaakt. Maak gebruik van deze hulpmiddelen om het strijkproces te vergemakkelijken. Denk aan spraakgestuurde strijkijzers die belangrijke informatie kunnen uitspreken, tactiele markeringen om knoppen en instellingen te onderscheiden, en zelfs streepjescodes die je kunt scannen om specifieke informatie over het kledingstuk en de vereiste strijkinstellingen te krijgen.

Geschikte strijkapparatuur

Stoomstrijkijzer met Spraakfeedback: Stoomstrijkijzers met ingebouwde spraakfeedback kunnen de temperatuur, stoominstellingen en andere functies aankondigen. Dit helpt personen met een visuele beperking om de instellingen nauwkeurig aan te passen.

Strijkplank met Tactiele Markeringen: Een strijkplank voorzien van duidelijke tactiele markeringen aan de randen en knooppunten vergemakkelijkt het begrijpen van de positie van kledingstukken en het strijkijzer.

Gebruik van stijfsel

Stijfsel kan een waardevolle bondgenoot zijn bij het strijken. Het helpt niet alleen om stoffen gladder te maken, maar creëert ook een steviger oppervlak dat gemakkelijker te voelen is. Door stijfsel te gebruiken, kun je nauwkeuriger over de stof glijden en kreukels efficiënter gladstrijken.

Met deze tips en adviezen kun je zelfverzekerd en met succes strijken ondanks een visuele beperking. Het vergt oefening, tactiele vaardigheden en het benutten van beschikbare hulpmiddelen. Door je aan te passen aan deze technieken en je eigen benadering te ontwikkelen, kun je de taak van strijken efficiënt en bevredigend uitvoeren.

Conclusie

Door aangepaste strategieën, tools en technieken toe te passen, kunnen personen met een visuele beperking strijken als een toegankelijke en zelfstandige taak ervaren. Het begrijpen van de persoonlijke behoeften en voorkeuren is cruciaal om deze aanpassingen effectief te maken. Een toegankelijke aanpak in huishoudelijke taken draagt bij aan de inclusiviteit en zelfredzaamheid van personen met een visuele beperking.

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 19 februari 2024 – 14:56