Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden

Het ontwerpen van blindvriendelijke droogautomaten is een belangrijke stap om huishoudelijke taken voor personen met een visuele beperking toegankelijker te maken. Door innovatieve aanpassingen en technologieën te integreren, kunnen droogautomaten een cruciale rol spelen in het vergroten van de onafhankelijkheid en levenskwaliteit van mensen met een visuele beperking. In dit artikel onderzoeken we de uitdagingen en mogelijkheden bij het creëren van droogautomaten die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van blinden en slechtzienden.

Uitdagingen bij gewone droogautomaten

Gewone droogautomaten kunnen verschillende obstakels vormen voor personen met een visuele beperking:

 1. Visuele interfaces: Gewone droogautomaten hebben vaak complexe digitale displays met visuele pictogrammen en tekst. Deze visuele informatie is ontoegankelijk voor personen met een visuele beperking.
 2. Bedieningselementen: Fysieke en aanraakgevoelige knoppen kunnen moeilijk te herkennen en te bedienen zijn zonder visuele feedback. Dit kan leiden tot frustratie en foutieve instellingen.
 3. Geluidssignalen: Hoewel sommige droogautomaten geluidssignalen gebruiken om het einde van een cyclus aan te geven, zijn deze vaak niet specifiek genoeg om te begrijpen welke cyclus is voltooid.
 4. Gebruiksgemak: Het algehele gebruiksgemak van gewone droogautomaten kan beperkt zijn voor personen met een visuele beperking, waardoor ze afhankelijk zijn van hulp van anderen.

Aanpassingen voor blindvriendelijke droogkasten

Om droogautomaten toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden, kunnen verschillende aanpassingen en hulpmiddelen worden overwogen:

Tips voor blinden en slechtzienden

 1. Voelbare markeringen: Gebruikers kunnen voelbare markeringen toevoegen aan bedieningselementen, zoals knoppen en draaiknoppen, om ze gemakkelijker te onderscheiden.
 2. Etiketten in braille: Het aanbrengen van braille-etiketten naast knoppen en displays kan nuttig zijn voor het herkennen van functies en instellingen.
 3. Auditieve herkenning: Leer geluidssignalen en hun betekenis kennen om het einde van een cyclus te begrijpen. Sommige droogautomaten gebruiken verschillende tonen voor verschillende programma’s.
 4. Gebruikershandleiding in alternatieve formaten: Zoek naar handleidingen in braille, groot lettertype of digitale tekst die kunnen worden voorgelezen.

Tips voor producenten

 1. Tactiele elementen: Integreer voelbare en tastbare bedieningselementen in het ontwerp van droogkasten. Knoppen met reliëf en duidelijke contouren vergemakkelijken de herkenning.
 2. Spraakuitvoer: Implementeer spraakgestuurde hulpmiddelen die gebruikers door het selectieproces van programma’s en instellingen kunnen leiden.
 3. Brailledisplay: Overweeg het toevoegen van een brailledisplay om informatie over programma’s en instellingen in braille weer te geven.
 4. Spraakgestuurde bediening: Ontwikkel droogautomaten met spraakgestuurde bediening waarmee gebruikers opdrachten kunnen uitspreken en kunnen luisteren naar de bevestigingen.

Blindvriendelijke droogautomaten

Hier volgen enkele voorbeelden van blindvriendelijke droogkasten die rekening houden met de behoeften van personen met een visuele beperking:

Beko DCU7230B

Deze droogautomaat van Beko heeft voelbare knoppen en een eenvoudig te begrijpen interface.

Kenmerken:

 • Voelbare knoppen: De Beko DCU7230B is uitgerust met knoppen die tastbaar zijn en gemakkelijk te onderscheiden.
 • Eenvoudige interface: De interface van de droogkast is ontworpen om eenvoudig en begrijpelijk te zijn voor mensen met een visuele beperking.

Voordelen:

 • Toegankelijke bediening: Dankzij de voelbare knoppen en eenvoudige interface kunnen personen met een visuele beperking de droogautomaat zelfstandig bedienen.
 • Vereenvoudigde navigatie: De eenvoudige interface maakt het gemakkelijk om de gewenste instellingen te selecteren zonder te verdwalen in complexe menu’s.

Nadelen / Uitdagingen / Aandachtspunten:

 • Mogelijk beperkte functies: De eenvoudige interface kan betekenen dat geavanceerde instellingen en opties mogelijk beperkter zijn voor mensen die meer controle willen over het droogproces.

Miele TCF 620 WP

Deze Miele droogautomaat heeft tastbare knoppen en duidelijke geluidssignalen.

Kenmerken:

 • Tastbare knoppen: De Miele TCF 620 WP is voorzien van knoppen met tastbare contouren die gemakkelijk te voelen zijn.
 • Geluidssignalen: De droogautomaat maakt gebruik van duidelijke geluidssignalen om het einde van een cyclus aan te geven.

Voordelen:

 • Bruikbaarheid voor visueel beperkten: De tastbare knoppen en duidelijke geluidssignalen maken de bediening en status van de droogautomaat gemakkelijk te begrijpen voor mensen met een visuele beperking.
 • Onafhankelijkheid: De combinatie van tastbare knoppen en geluidssignalen geeft gebruikers meer zelfstandigheid bij het droogproces.

Nadelen / Uitdagingen / Aandachtspunten:

 • Mogelijke geluidsgevoeligheid: Sommige gebruikers met gehoorbeperkingen kunnen problemen ondervinden bij het horen van de geluidssignalen.

Siemens WT7U4691NL

Siemens heeft droogautomaten met voelbare bedieningselementen en eenvoudige navigatie.

Kenmerken:

 • Voelbare bedieningselementen: De Siemens WT7U4691NL heeft voelbare knoppen en bedieningselementen die gemakkelijk te herkennen zijn.
 • Eenvoudige navigatie: De droogautomaat is ontworpen met eenvoudige navigatieopties die het gemakkelijk maken om programma’s en instellingen te selecteren.

Voordelen:

 • Tactiele feedback: De voelbare bedieningselementen bieden gebruikers tastbare feedback bij het selecteren van instellingen.
 • Duidelijkheid in bediening: De eenvoudige navigatie helpt personen met een visuele beperking om gemakkelijk door de beschikbare opties te bladeren en de gewenste instellingen te selecteren.

Nadelen / Uitdagingen / Aandachtspunten:

 • Mogelijke beperkingen: Net als bij andere modellen kunnen complexere functies en instellingen beperkt zijn in vergelijking met standaarddroogautomaten.

Het streven naar toegankelijke huishoudelijke apparaten is een voortdurende inspanning. Fabrikanten kunnen baat hebben bij het raadplegen van personen met een visuele beperking bij het ontwerpen van nieuwe producten en het aanpassen van bestaande modellen. Door gebruik te maken van tastbare, auditieve en spraakgestuurde elementen kunnen droogautomaten een bron van onafhankelijkheid en gemak worden voor personen met een visuele handicap.

Kortingsbon in België

In België wordt er gestreefd naar het bevorderen van duurzaamheid en energie-efficiëntie, niet alleen voor het milieu, maar ook om financiële lasten voor huishoudens te verminderen. Mensen met een visuele beperking staan voor vergelijkbare uitdagingen en kosten als alle andere huishoudens, maar ze kunnen extra ondersteuning nodig hebben om toegang te krijgen tot energiezuinige huishoudelijke apparaten. Een van de maatregelen die de Vlaamse Overheid heeft genomen om hierbij te helpen, is de introductie van de Kortingsbon voor aankoop van energiezuinige wasmachines, droogkasten, koelkasten en diepvriezers.

Het belang van energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten zijn gunstig voor zowel het milieu als de portemonnee. Het energieverbruik van huishoudelijke apparaten kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen en tegelijkertijd een negatieve impact hebben op het milieu door de uitstoot van broeikasgassen. Het gebruik van apparaten met een hogere energie-efficiëntie, zoals die met het energielabel A++ of A+++, draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk en helpt huishoudens om hun energierekeningen te verlagen.

Toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking

Visueel gehandicapte personen ondervinden vaak obstakels bij het kiezen en gebruiken van huishoudelijke apparaten, waaronder energiezuinige modellen. Ze zijn afhankelijk van tastbare bedieningselementen, duidelijke geluidssignalen en andere toegankelijkheidsfuncties om deze apparaten zelfstandig te kunnen gebruiken. Hoewel veel energiezuinige apparaten al verbeteringen hebben aangebracht in hun toegankelijkheidsfuncties, blijft er ruimte voor verdere innovatie om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten.

De kortingsbon voor energiezuinige apparaten

De Kortingsbon voor aankoop energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries is een ondersteuningsmaatregel die mensen met een visuele beperking die binnen het sociaal tarief vallen de mogelijkheid biedt om energiezuinige apparaten te verkrijgen tegen een gereduceerde prijs (waaronder een wasmachine, droogautomaat, koelkast of diepvries) . Door financiële hulp te bieden, erkent de Vlaamse Overheid niet alleen de noodzaak om de energie-efficiëntie te verbeteren, maar ook de behoefte aan toegankelijke apparaten voor visueel beperkte personen.

Hoe werkt de kortingsbon

De kortingsbon is van toepassing op de aankoop van huishoudelijke apparaten die het energielabel A++ of A+++ hebben, wat aangeeft dat ze weinig energie verbruiken in vergelijking met oudere modellen. De bon kan worden gebruikt bij de aankoop van energiezuinige wasmachines, droogkasten, koelkasten en diepvriezers. Personen met een visuele beperking kunnen hierdoor deze apparaten aanschaffen tegen een lagere prijs, wat op de lange termijn zowel financieel als ecologisch voordelig is.

Voordelen van de kortingsbon

 • Financiële ondersteuning: De kortingsbon verlaagt de aanschafkosten van energiezuinige apparaten, wat de financiële lasten voor huishoudens met een persoon met een visuele handicap verlicht.
 • Milieubewustzijn: Door het stimuleren van de aankoop van energiezuinige apparaten, draagt de kortingsbon bij aan het verminderen van de ecologische impact en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
 • Toegankelijkheid: Het aanmoedigen van de aanschaf van toegankelijke en energiezuinige apparaten erkent de behoefte aan inclusieve ontwerpen en vergroot de onafhankelijkheid van blinden en slechtzienden.

Aandachtspunten

 • Bewustwording: Het is belangrijk dat personen met een visuele beperking zich bewust zijn van de beschikbare kortingsbon en hoe ze deze kunnen gebruiken om energiezuinige apparaten aan te schaffen.
 • Selectie: Bij het kiezen van een energiezuinig apparaat moeten blinde en slechtziende personen nog steeds rekening houden met toegankelijkheidskenmerken, zoals tastbare bedieningselementen en duidelijke geluidssignalen.

De Kortingsbon voor aankoop energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries is een positieve stap in de richting van een meer inclusieve en duurzame samenleving. Het benadrukt het belang van toegankelijkheid en ondersteuning voor personen met een visuele handicap, terwijl het tegelijkertijd de voordelen van energiezuinige apparaten benadrukt voor alle huishoudens.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Blind of slechtziend: Balans zoeken in hulp krijgen en zelf iets kunnen betekenen voor anderen16-07-2024 12:07:28
 2. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 3. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 4. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 5. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 6. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 7. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 8. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 9. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 10. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 11. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 12. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 13. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 14. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 15. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 16. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 17. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 18. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 19. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 20. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 21. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 22. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 23. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 24. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 25. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 26. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 27. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 28. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 29. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 30. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 31. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 32. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 33. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 34. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 35. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 36. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 37. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 38. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 39. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 40. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 41. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 42. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 43. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 44. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 45. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 46. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 47. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 48. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 49. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 50. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 51. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 52. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 53. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 54. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 55. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 56. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 57. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 58. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 59. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 60. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 61. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 62. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 63. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 64. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 65. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 66. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 67. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 68. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 69. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 70. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 71. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 72. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 73. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 74. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 75. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 76. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 77. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 78. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 79. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 80. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 81. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 82. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 83. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 84. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 85. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 86. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 87. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 88. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 89. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 90. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 91. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 92. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 93. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 94. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 95. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 96. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 97. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 98. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 99. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 100. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 101. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 102. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 103. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 104. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 105. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 106. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 107. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 108. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 109. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 110. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 111. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 112. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 113. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 114. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 115. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 116. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 117. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 118. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 119. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 120. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 121. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 122. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 123. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 124. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 125. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 126. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 127. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 128. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 129. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 130. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 131. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 132. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 133. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 134. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 135. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 136. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 137. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 138. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 139. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 140. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 141. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 142. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 143. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 144. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 145. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 146. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 147. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 148. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 149. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 150. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 151. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 152. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 153. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 154. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 155. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 156. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 157. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 158. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 159. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 160. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 161. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 162. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 163. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 164. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 165. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 166. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 167. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 168. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 169. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 170. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 171. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 172. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 173. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 174. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 175. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 176. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 177. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 178. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 179. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 180. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 181. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 182. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 183. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 184. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 185. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 186. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 187. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 188. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 189. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 190. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 191. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 192. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 193. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 194. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 195. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 196. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 197. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 198. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 199. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 200. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13

Laatst bijgewerkt op 22 maart 2024 – 07:12