Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent

Het creëren van een huiselijke omgeving die is afgestemd op de behoeften van mensen met slechtziendheid of blindheid is van cruciaal belang voor hun comfort en veiligheid. Het toepassen van doordachte aanpassingen in huis kan het dagelijks leven aanzienlijk vergemakkelijken en de onafhankelijkheid vergroten. Hieronder worden uitgebreide suggesties, voorbeelden en voordelen van diverse aanpassingen in verschillende ruimten van het huis besproken.

Voordelen van inclusief toegankelijk huis

 1. Onafhankelijkheid en veiligheid: Goed ontworpen aanpassingen vergroten de autonomie en veiligheid van mensen met een visuele beperking in hun eigen huis.
 2. Comfort en gemak: Een toegankelijke en doordachte indeling creëert een comfortabele en praktische leefruimte, waarin dagelijkse taken gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd.
 3. Verhoogde efficiëntie: Aangepaste ruimten en hulpmiddelen minimaliseren de tijd en moeite die nodig zijn voor dagelijkse activiteiten.
 4. Emotioneel welzijn: Een goed aangepaste omgeving bevordert het gevoel van welzijn en vermindert stress.
 5. Langdurige investering: Aanpassingen kunnen de waarde van het huis op lange termijn verhogen en zijn waardevol voor zowel de huidige bewoners als toekomstige kopers.

In het streven naar een inclusieve en toegankelijke leefomgeving zijn deze aanpassingen een belangrijke stap om mensen met een visuele beperking te ondersteunen en hun levenskwaliteit te verbeteren.

Tips voor ontwerp van inclusief toegankelijke woning

Het ontwerpen van een inclusief toegankelijke woning voor blinden en slechtzienden vereist een holistische aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende aspecten van de leefomgeving. Door de onderstaande tips en voorbeelden te volgen, kunt u een woning creëren die niet alleen functioneel is, maar ook een gevoel van onafhankelijkheid, veiligheid en comfort biedt aan bewoners met visuele beperkingen.

Ruimtelijke indeling en navigatie

 • Duidelijke looproutes: Zorg voor goed gedefinieerde looproutes met weinig obstakels. Gebruik contrasterende vloermaterialen om verschillende zones te markeren, zoals overgangen tussen kamers.
 • Tactiele markeringen: Plaats tactiele markeringen op de vloer of langs de muren om de route naar belangrijke locaties, zoals deuren, trappen, badkamer en keuken, aan te geven.
 • Gidslijnen: Gebruik geleidelijnen of strips met reliëf om belangrijke routes te markeren, zoals van de voordeur naar de hal en van de hal naar de woonkamer.
 • Voldoende stopcontacten en schakelaars: Het plaatsen van voldoende stopcontacten in elke ruimte, vooral in de keuken en het kantoor, maakt het gemakkelijk om apparaten en verlichting aan te sluiten. Schakelaars met grotere knoppen en reliëftekens zijn handig voor mensen met verminderd zicht.

Veiligheid en noodsituaties

 • Kies voor rook- en koolmonoxidemelders met spraak- of trilalarmen om in geval van nood snel te kunnen reageren.
 • Maak een tactiel evacuatieplan met reliëfkaarten en routes voor noodsituaties.
 • Overweeg een brandalarm met spraakmeldingen en communicatie-opties om snel belangrijke informatie door te geven.

Verlichting en contrast

 • Goede verlichting: Zorg voor voldoende en gelijkmatige verlichting in alle kamers. Vermijd schittering en schaduwen die het zicht kunnen belemmeren.
 • Contrastrijke inrichting: Kies contrastrijke kleuren voor muren, vloeren en meubels om visuele scheiding tussen verschillende elementen te creëren.
 • Contrasterende deurkozijnen: Gebruik contrasterende kleuren voor deurkozijnen om deuren duidelijk te markeren en gemakkelijk te onderscheiden.

Technologische hulpmiddelen

 • Slimme technologie: Installeer slimme apparaten die met spraakbesturing kunnen worden bediend, zoals thermostaten, verlichting en beveiligingssystemen.
 • Spraakgestuurde assistenten: Integreer spraakassistenten zoals Amazon Echo of Google Home om informatie op te vragen en apparaten te bedienen.
 • Audioweergave: Overweeg apparaten met audioweergave om belangrijke informatie, zoals kooktijden of meldingen, te communiceren.

Inrichting en meubilair

 • Tactiele herkenningspunten: Plaats tastbare herkenningspunten op meubels en muren om kamers en functies aan te geven.
 • Veilig meubilair: Kies meubels zonder scherpe randen of uitstekende delen om het risico op stoten en verwondingen te verminderen.
 • Tactiele aanduidingen: Voorzie tactiele labels op laden, kasten en opbergbakken om gemakkelijk items te kunnen identificeren.
 • Antislipmaterialen: Het gebruik van antislipmaterialen op trappen, in de douche en andere gebieden vermindert valrisico’s.
Antislipmat in bad

Antislipmat in bad

Aanpassingen in verschillende ruimten

Speciale ruimte voor meters

Een aparte ruimte, vaak aangeduid als de “kloppend hart”-ruimte, kan alle meters en bedieningspanelen bevatten, zoals elektriciteitsmeters en thermostaten. Deze centrale plek maakt het beheer van nutsvoorzieningen eenvoudiger en toegankelijker.

Openbare ruimten en buiten

 • Zorg voor een duidelijk gemarkeerde en toegankelijke ingang met tactiele en visuele aanduidingen.
 • Gebruik contrastrijke materialen en kleuren om buitenelementen zoals paden, trappen en brievenbussen te markeren.
 • Voorzie openbare ruimten zoals de lift en het trappenhuis van tastbare en auditieve informatie.
Iemand neemt de trap omhoog

Iemand neemt de trap omhoog

Badkamer

 • Een ruim badkamermeubel met een extra kastje voor hondenschoonmaakmateriaal maakt het gemakkelijk om je huisdier te verzorgen.
 • Een ruime inloopdouche met beugelstangen biedt stabiliteit en veiligheid tijdens het douchen.
 • Gebruik tactiele markeringen op apparaten en kasten om hun functie aan te geven.
 • Gebruik contrastrijke tegels en armaturen in de badkamer om belangrijke zones, zoals wastafel, toilet en douche, te markeren.
 • Zorg voor opbergruimte die gemakkelijk toegankelijk en goed georganiseerd is. Verstelbare planken en lades met duidelijke labels kunnen helpen bij het vinden van benodigde items.
 • Plaats reliëfmarkeringen en braille-aanduidingen op noodknoppen en noodvoorzieningen in de badkamer, zoals een noodkoord of -knop voor hulp in geval van nood.
 • Installeer indien nodig tastbare handgrepen en beugels in de badkamer voor extra stabiliteit en ondersteuning.
 • Overweeg een spraakgestuurde douchemodule en kranen met spraakbesturing voor het aanpassen van de watertemperatuur en -druk.
 • Zorg voor antislipmateriaal op de vloer van de douche en overal waar water kan spatten. Daarnaast kunnen afgeschuinde drempels of een drempelloze ingang de toegankelijkheid vergroten.
 • Plaats een EHBO-kit binnen handbereik en zorg voor eenvoudige toegang tot veiligheidshulpmiddelen, zoals een mobiele telefoon voor noodgevallen.

Het is begrijpelijk dat niet alle aanpassingen even goed passen in kleinere woningen. In het geval van een beperkte ruimte, waar bijvoorbeeld een ruime badkamer niet mogelijk is, is het nog belangrijker om creatief te zijn en te focussen op aanpassingen die de functionaliteit en toegankelijkheid verbeteren, zelfs binnen beperkte afmetingen. Hier zijn enkele mogelijke aanvullingen op de tekst om specifiek in te gaan op dit scenario:

 1. Minimalistisch ontwerp: Kies voor een minimalistisch ontwerp waarbij je de essentiële elementen behoudt, zoals een wastafel, toilet en douche, maar zonder onnodige meubels of obstakels. Dit maximaliseert de bewegingsruimte.
 2. Inloopdouche: In plaats van een badkamermeubel kun je mogelijk een inloopdouche creëren die voldoet aan de toegankelijkheidsnormen. Voeg stevige beugelstangen toe voor stabiliteit en veiligheid tijdens het douchen.
 3. Tactiele markeringen: Plaats tactiele markeringen op apparaten en kasten om hun functie aan te geven. Dit kan vooral handig zijn bij het identificeren van de juiste knoppen en hendels.
 4. Goede verlichting: Zorg voor gelijkmatige verlichting om schaduwen te minimaliseren en het zicht te verbeteren. Gebruik heldere, contrastrijke tegels en armaturen om belangrijke zones, zoals de wastafel en douche, te markeren.
 5. Slimme technologie: Overweeg het installeren van slimme apparaten die spraakbesturing ondersteunen. Dit kan de bediening van verlichting, ventilatie en andere functies vergemakkelijken.
 6. Antislipmateriaal: Plaats antislipmateriaal op de vloer van de douche en andere mogelijke gladde oppervlakken om het risico op uitglijden te verminderen.
 7. Opbergruimte: Maximaliseer verticale opbergruimte met planken of hangende organizers om benodigdheden netjes en binnen handbereik te houden.
 8. Gebruik van kleurcontrast: Hoewel de ruimte beperkt is, kun je nog steeds contrastrijke kleuren en materialen gebruiken om belangrijke elementen te onderscheiden.

Het belangrijkste is om aanpassingen te maken die passen bij de beschikbare ruimte en de behoeften van de bewoner. Hoewel sommige aanpassingen wellicht niet mogelijk zijn in een kleinere badkamer, zijn er vaak alternatieven die de toegankelijkheid kunnen verbeteren zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. Het raadplegen van een professional op het gebied van toegankelijk ontwerp kan ook waardevol zijn om op maat gemaakte oplossingen te vinden die bij jouw specifieke situatie passen.

Ramen en deuren

 • Gebruik contrasterende kleuren voor deurkozijnen om deuren visueel te onderscheiden van de muren. Dit helpt bewoners met verminderd zicht bij het navigeren.
 • Houd een deel van het voordeurraam transparant om natuurlijk licht de gang binnen te laten.
 • Gebruik plakfolie op glazen oppervlakken voor privacy zonder licht te blokkeren.
 • Zorg voor een slimme positionering van deuren om onbedoelde botsingen te voorkomen.
 • Plaats veiligheidsstrips tussen deur en deurpost om vingerbeknelling te voorkomen.
 • Gebruik bij voorkeur voor schuifdeuren om onverwachte botsingen te minimaliseren.
 • Overweeg het installeren van akoestische signalen bij deuren die een geluid afgeven wanneer de deur wordt geopend of gesloten. Dit kan nuttig zijn om bewoners te laten weten wanneer een deur wordt gebruikt.
 • Kies deurknoppen of handvatten met duidelijk voelbare vormen en contouren. Ronde of cilindervormige knoppen kunnen moeilijker te herkennen zijn dan handvatten met een herkenbare vorm.
 • Plaats akoestische deurmatten die een geluidssignaal genereren wanneer iemand erop stapt. Dit kan helpen om te weten wanneer iemand de kamer binnenkomt of verlaat.
 • Overweeg het gebruik van slimme deursensoren die een melding geven wanneer een deur wordt geopend. Voor extra gemak kunnen deuren ook worden voorzien van spraakgestuurde vergrendelingsmechanismen.
 • Installeer voelbare drempels aan de onderkant van deuren om het verschil tussen kamers met verschillende vloerniveaus aan te geven.
 • Als er dubbele deuren worden gebruikt, markeer dan de actieve deur met tastbare markeringen of kleuren om verwarring te voorkomen.
 • Overweeg deurklinken met ingebouwde verlichting die wordt geactiveerd wanneer iemand de klink vastpakt. Dit kan helpen bij het lokaliseren van de deurklink in het donker.
 • Zorg ervoor dat de richting waarin de deur opent, duidelijk wordt aangegeven met tastbare en visuele markeringen.

Keuken

 • Gebruik contrastrijke kleuren voor keukenkasten, werkbladen en apparaten om visuele onderscheiding te creëren tussen verschillende elementen.
 • Werkbladen:
  • Zorg voor gerichte verlichting boven werkbladen om schaduwen te verminderen en een goed verlicht werkgebied te creëren.
  • Gebruik kleuren en contrast op werkbladen om verschillende functionele zones, zoals snijgebieden en kookzones, te markeren.
  • Brede werkbladen bieden voldoende ruimte voor voorbereiding en koken.
  • Overweeg een werkblad dat in hoogte verstelbaar is om comfortabel werken voor mensen van verschillende lengtes mogelijk te maken. Een ergonomisch ontworpen keukenblad minimaliseert voorover buigen en vergemakkelijkt het werk.
 • Creëer een goed georganiseerde keuken met duidelijk gemarkeerde lades en kasten voor kookgerei, serviesgoed en voedselopslag.
 • Gebruik verstelbare planken en lades in kasten, zodat de hoogte en indeling kunnen worden aangepast aan persoonlijke behoeften.
 • De plaatsing van de keuken dichtbij de achterdeur vergemakkelijkt het afvoeren van afval.
 • Gebruik tactiele markeringen op apparaten en kasten om hun functie aan te geven. Naast het markeren van apparaten met tactiele markeringen, kunnen grote, voelbare etiketten met reliëf ook op kasten worden geplaatst om hun inhoud aan te geven.
 • Opstaande randen op aanrecht en wastafel voorkomen dat voorwerpen op de grond vallen.
 • Voorzie apparaten van tastbare bedieningselementen met voelbare contouren en reliëfmarkeringen, zodat hun functie gemakkelijk kan worden onderscheiden.
 • Plaats tactiele markeringen rondom kookzones om de exacte locatie aan te geven waar potten en pannen kunnen worden geplaatst.
 • Integreer spraakgestuurde assistenten in de keuken, zodat bewoners apparaten en instellingen kunnen bedienen zonder fysieke interactie.
 • Gebruik tastbare en goed leesbare meetinstrumenten, zoals grote braillemaatbekers en voelbare maatlepels.
 • Overweeg het gebruik van een inductiekookplaat, die alleen warmte genereert waar er een pan aanwezig is, waardoor het risico op brandwonden wordt verminderd.
 • Installeer akoestische timers en klokken die gesproken of geluidssignalen afgeven om kooktijden en waarschuwingen aan te geven.

Kleinere woningen

Er zijn tal van manieren om kleine ruimtes toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Het draait allemaal om het maximaliseren van functionaliteit, het minimaliseren van obstakels en het creëren van een goed georganiseerde omgeving. Hier zijn enkele specifieke suggesties:

 1. Slimme ruimte-indeling:
  • Overweeg een open indeling om de ruimte visueel groter te laten lijken en gemakkelijker te navigeren.
  • Zorg voor duidelijke looproutes zonder obstakels en minimaliseer het aantal meubelstukken.
 2. Tactiele markeringen:
  • Plaats tactiele markeringen op belangrijke punten, zoals deuren, lichtschakelaars en apparaten, om de locatie en functie ervan aan te geven.
  • Gebruik reliëfstickers of textuurverf om markeringen op muren en oppervlakken te creëren.
 3. Verlichting en contrast:
  • Zorg voor voldoende en gelijkmatige verlichting om schaduwen te minimaliseren en de zichtbaarheid te verbeteren.
  • Gebruik contrastrijke kleuren en materialen om onderscheid te maken tussen verschillende elementen, zoals deuren, vloeren en muren.
 4. Meubilair en inrichting:
  • Kies meubels met afgeronde randen om het risico op stoten te verminderen.
  • Gebruik multifunctioneel meubilair, zoals opklapbare tafels en stoelen, om ruimte te besparen wanneer ze niet worden gebruikt.
  • Gebruik lichte kleuren voor meubels en decor om een luchtige en ruimere sfeer te creëren.
 5. Opbergruimte:
  • Maximaliseer verticale opbergruimte met planken, rekken en hangende organizers om de vloerruimte vrij te houden.
  • Label opbergbakken en laden met tastbare markeringen of braille-etiketten om gemakkelijke toegang tot spullen mogelijk te maken.
 6. Slimme technologie:
  • Gebruik slimme apparaten met spraakbesturing om verlichting, thermostaten, en andere functies te bedienen zonder fysiek contact.
  • Slimme apparaten kunnen ook helpen bij het optimaliseren van de ruimte, zoals een spraakgestuurde stofzuigrobot.
 7. Veiligheid en oriëntatie:
  • Plaats akoestische signalen bij deuren en ramen om te weten wanneer ze geopend worden.
  • Overweeg een goed hoorbaar brandalarm met spraakmeldingen en trilalarmen om snel op noodsituaties te kunnen reageren.
 8. Duidelijke structuur:
  • Gebruik duidelijke en consistente structuur in de indeling en inrichting van de ruimte om verwarring te voorkomen.
 9. Technologische hulpmiddelen:
  • Maak gebruik van vergrotende elektronische loepen of beeldschermen om tekst en informatie te vergroten.
  • Overweeg apps of apparaten die kleuren kunnen herkennen en benoemen om visueel onderscheid te maken.
 10. Aanpasbaarheid:
  • Houd rekening met de behoeften van de bewoner en pas de ruimte indien nodig aan hun specifieke eisen aan.

De beste oplossingen hangen af van de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de persoon met de visuele beperking. Het raadplegen van een expert op het gebied van toegankelijk ontwerp kan waardevol zijn om op maat gemaakte oplossingen te vinden die optimaal zijn voor de specifieke ruimte en gebruiker.

Icoontje "Problemen en oplossingen" (vraagtekens en brandend lampje)"

Icoontje “Problemen en oplossingen” (vraagtekens en brandend lampje)”

Technologische en hulpmiddelen

Hier volgt een uitgebreidere beschrijving van technologische en hulpmiddelen voor een inclusieve woning voor blinden en slechtzienden.

Domotica en spraakbediening

Domotica, ook wel bekend als huisautomatisering, omvat het integreren van technologische systemen in de woning om processen te automatiseren en te beheren. Door domotica te combineren met spraakbediening kunnen blinde en slechtziende bewoners eenvoudig en intuïtief hun huis bedienen zonder fysieke inspanning.

Voorbeelden en merken

 • Amazon Echo met Alexa: De Amazon Echo-luidsprekers, zoals Echo Dot of Echo Show, kunnen worden gebruikt om verlichting, thermostaten en andere slimme apparaten via spraak te bedienen.
 • Google Nest Hub met Google Assistent: De Google Nest Hub biedt vergelijkbare spraakgestuurde functies, waardoor bewoners hun huis kunnen automatiseren en bedienen.

Hulpmiddelen met reliëf en vergroting

Apparaten met reliëftekens, duidelijk voelbare knoppen en vergrote cijfers maken dagelijkse taken eenvoudiger en meer toegankelijk.

Voorbeelden en merken

 • Sensotec Low Vision hulpmiddelen: Sensotec biedt een reeks hulpmiddelen voor slechtzienden, waaronder vergrotende elektronische loepen met heldere displays en reliëfknoppen.
 • Optelec hulpmiddelen: Optelec produceert vergrotende beeldschermen en draagbare elektronische loepen met duidelijke knoppen voor gemakkelijke bediening.

Elektronische hulpmiddelen

Elektronische hulpmiddelen, zoals inductiekookplaten met voelbare bedieningselementen, verbeteren de veiligheid en bruikbaarheid van de keukenomgeving.

Voorbeelden en merken

 • Miele Inductiekookplaten: Miele biedt inductiekookplaten met verhoogde randen en duidelijk voelbare bedieningselementen, waardoor gebruikers gemakkelijk potten en pannen kunnen plaatsen en de kookplaat kunnen bedienen zonder zicht.
 • Siemens Home Connect Apparaten: Siemens biedt slimme huishoudelijke apparaten die kunnen worden bediend via de Home Connect-app. Hierdoor kunnen gebruikers de apparaten eenvoudig bedienen en instellen op basis van hun behoeften.

Het integreren van deze technologische en hulpmiddelen in een inclusieve woning biedt bewoners met een visuele handicap meer autonomie, onafhankelijkheid en comfort in hun dagelijkse leven. Mensen kunnen hierdoor hun leefomgeving aanpassen aan hun behoeften en taken uitvoeren die anders moeilijk zouden zijn.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 2. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 3. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 4. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 5. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 6. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 7. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 8. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 9. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 10. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 11. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 12. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 13. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 14. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 15. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 16. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 17. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 18. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 19. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 20. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 21. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 22. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 23. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 24. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 25. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 26. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 27. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 28. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 29. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 30. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 31. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 32. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 33. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 34. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 35. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 36. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 37. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 38. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 39. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 40. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 41. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 42. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 43. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 44. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 45. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 46. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 47. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 48. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 49. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 50. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 51. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 52. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 53. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 54. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 55. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 56. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 57. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 58. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 59. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 60. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 61. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 62. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 63. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 64. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 65. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 66. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 67. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 68. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 69. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 70. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 71. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 72. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 73. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 74. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 75. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 76. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 77. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 78. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 79. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 80. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 81. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 82. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 83. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 84. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 85. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 86. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 87. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 88. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 89. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 90. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 91. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 92. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 93. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 94. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 95. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 96. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 97. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 98. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 99. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 100. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 101. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 102. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 103. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 104. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 105. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 106. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 107. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 108. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 109. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 110. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 111. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 112. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 113. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 114. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 115. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 116. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 117. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 118. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 119. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 120. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 121. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 122. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 123. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 124. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 125. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 126. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 127. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 128. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 129. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 130. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 131. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 132. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 133. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 134. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 135. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 136. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 137. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 138. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 139. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 140. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 141. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 142. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 143. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 144. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 145. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 146. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 147. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 148. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 149. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 150. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 151. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 152. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 153. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 154. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 155. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 156. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 157. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 158. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 159. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 160. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 161. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 162. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 163. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 164. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 165. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 166. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 167. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16
 168. Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen08-08-2023 12:08:59
 169. Een inclusief restaurantbezoek voor blinden en slechtzienden08-08-2023 12:08:25
 170. Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent07-08-2023 03:08:05
 171. Toegankelijke magnetrons / microgolfovens en voor blinden en slechtzienden06-08-2023 06:08:48
 172. Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden05-08-2023 02:08:20
 173. Visuele handicap en zelf het huis reinigen05-08-2023 01:08:01
 174. Brailletang: Hulpmiddelen voor het maken van braille-etiketten02-08-2023 05:08:26
 175. Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent02-08-2023 07:08:21
 176. Koken met een visuele handicap02-08-2023 05:08:29
 177. Audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking31-07-2023 05:07:42
 178. Beeldschermloep: Leeshulpmiddel voor slechtziende personen29-07-2023 04:07:18
 179. Zwelpapier en reliëfafbeeldingen voor blinden en slechtzienden29-07-2023 03:07:33
 180. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 181. BE: Terugbetaling brillen, (nacht)lenzen, lensimplantatie, oogpleisters en laserbehandeling05-01-2020 07:01:49
 182. Toegankelijke bloedsuikermeters (glucosemeters) voor blinden of slechtzienden met diabetes18-06-2017 09:06:03
 183. Een hulpmiddel tweedehands kopen16-09-2015 06:09:06
 184. Toegankelijke wasmachines voor blinden en slechtzienden14-09-2015 10:09:22
 185. Toegankelijke kookplaten voor blinden en slechtzienden23-02-2015 04:02:29
 186. eSight-bril: De bril waarmee slechtzienden veel beter kunnen zien!25-01-2015 04:01:11
 187. Tips voor thuis aan tafel voor personen met een visuele handicap06-06-2011 06:06:24
 188. Tips voor de omgang met blinden en slechtzienden29-05-2011 07:05:26

Laatst bijgewerkt op 12 november 2023 – 05:25