Toegankelijke kookplaten voor blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden kunnen zeker werken met kookplaten, maar het kan enige aanpassing en training vergen om dit veilig en zelfstandig te doen. Met de juiste technieken, aanpassingen en hulpmiddelen kunnen ze succesvol koken en maaltijden bereiden. In dit document zijn vooral algemene tips verwerkt en staan bewust geen blindvriendelijke merken en types van kookplaten, daar deze erg onderhevig zijn aan veranderingen.

Koken op een gasfornuis

Voordelen

 • Directe controle over de vlamhoogte en warmte-instellingen.
 • Snelle reactietijd voor het verhogen of verlagen van de temperatuur.
 • Geen elektriciteit nodig, wat handig kan zijn bij stroomuitval.

Nadelen

 • Vlammen kunnen een veiligheidsrisico vormen, vooral voor mensen met een visuele beperking.
 • Het kan lastig zijn om de exacte temperatuur te bepalen, vooral voor mensen die niet goed kunnen zien.

Bruikbaarheid en toegankelijkheid

Voor blinden en slechtzienden is het kopen en gebruiken van een gasfornuis een belangrijke overweging vanwege de veiligheidsaspecten en het vereiste vermogen om de bedieningselementen te begrijpen en te gebruiken. Hier zijn enkele belangrijke punten waar ze op moeten letten:

 1. Veiligheid: Veiligheid is van het grootste belang bij het gebruik van een gasfornuis. Blinde of slechtziende gebruikers moeten ervoor zorgen dat het fornuis beschikt over veiligheidsfuncties, zoals een automatische uitschakeling bij gaslekken of vlamuitval.
 2. Markeringen en contrast: Zorg ervoor dat de knoppen en bedieningselementen goed gemarkeerd zijn en voldoende contrast hebben. Duidelijke tastbare markeringen en verschillende kleuren kunnen helpen om de verschillende knoppen te onderscheiden.
 3. Braillemarkeringen: Sommige gasfornuizen hebben mogelijk braillemarkeringen op de bedieningselementen, wat het voor blinden gemakkelijker maakt om de juiste instellingen te vinden.
 4. Knoppen en hendels: Kies een gasfornuis met grote en stevige knoppen en hendels die gemakkelijk te draaien zijn, bij voorkeur met klikstops op belangrijke temperaturen.
 5. Training en instructies: Het is essentieel dat blinden en slechtzienden grondige training krijgen in het gebruik van het gasfornuis, inclusief het aansteken van de branders, het instellen van de vlamhoogte en het veilig uitschakelen van het fornuis.
 6. Geurwaarneming: Aangezien blinden en slechtzienden vaak sterk ontwikkelde andere zintuigen hebben, is het belangrijk dat ze goed getraind zijn in het detecteren van gasgeuren. Ze moeten weten hoe ze een gaslek kunnen herkennen en hoe ze snel en veilig moeten handelen in dergelijke situaties.
 7. Kinderslot: Sommige gasfornuizen hebben een kinderslotfunctie, wat extra veiligheid biedt door te voorkomen dat de knoppen per ongeluk worden ingeschakeld.
 8. Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat het gasfornuis regelmatig wordt geïnspecteerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat het correct functioneert en veilig is om te gebruiken.

Het is altijd een goed idee voor blinden en slechtzienden om het gasfornuis te testen voordat ze het kopen en om hulp te vragen bij het installeren en instellen van de bedieningselementen als dat nodig is. Veiligheid staat voorop bij het gebruik van een gasfornuis, dus het is belangrijk dat ze zich comfortabel voelen en goed op de hoogte zijn van de bedieningselementen en functies voordat ze het apparaat gaan gebruiken.

Inclusief ontworpen gasfornuizen

Het assortiment van gasfornuizen verandert voortdurend, dus het is raadzaam om de nieuwste beschikbare modellen te onderzoeken en te evalueren of ze voldoen aan de specifieke behoeften van blinden en slechtzienden. Als je specifieke functies en aanpassingen zoekt, kun je rechtstreeks contact opnemen met fabrikanten om te vragen of ze aan jouw vereisten kunnen voldoen. Bovendien kunnen lokale retailers en keukenapparatuurwinkels mogelijk ook advies en opties bieden voor toegankelijke gasfornuizen. Hier zijn enkele voorbeelden van gasfornuizen die worden beschouwd als gebruiksvriendelijk en inclusief ontworpen:

 1. Bosch Serie 4 Gasfornuis: Het Bosch Serie 4-gasfornuis heeft een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk bedieningspaneel met grote, contrasterende knoppen. Het heeft ook een kinderslot en een automatische uitschakelfunctie.
 2. Samsung Flex Duo Gasfornuis: Het Samsung Flex Duo-gasfornuis heeft een intuïtieve bediening met duidelijke knoppen en een groot display. Sommige modellen hebben ook een kinderslot en automatische uitschakelfunctie.
 3. LG ThinQ Gasfornuis: Sommige modellen van de LG ThinQ-gasfornuizen hebben een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel en kunnen worden bediend via spraakopdrachten met behulp van de ingebouwde ThinQ-spraakassistent.

Koken op een elektrisch fornuis

Voordelen

 • Eenvoudig te bedienen met duidelijke temperatuuraanduidingen.
 • Geen open vlam, waardoor het veiliger kan zijn.

Nadelen

 • Vertraagde reactietijd bij het aanpassen van de temperatuur.
 • Warmte kan zich na het uitschakelen langer ophopen, wat een verbrandingsrisico kan vormen.

Bruikbaarheid en toegankelijkheid

Bij het kopen en gebruiken van een elektrisch fornuis moeten blinden en slechtzienden met name letten op de toegankelijkheid en bruikbaarheid van de bedieningselementen. Hier zijn enkele belangrijke punten waar ze op moeten letten:

 1. Bedieningselementen: Kies een elektrisch fornuis met duidelijk gemarkeerde en tastbare bedieningselementen. De knoppen moeten groot en stevig zijn, en bij voorkeur voorzien zijn van reliëf of tastbare markeringen om het onderscheid gemakkelijker te maken.
 2. Contrasterende kleuren: Zorg ervoor dat er voldoende contrast is tussen de bedieningselementen en het oppervlak van het fornuis, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd.
 3. Temperatuurinstellingen: Controleer of de temperatuurinstellingen duidelijk zijn aangegeven met reliëf of contrasterende kleuren, zodat ze gemakkelijk kunnen worden afgelezen.
 4. Veiligheid: Controleer of het fornuis beschikt over veiligheidsfuncties, zoals een automatische uitschakeling bij oververhitting.
 5. Vertraging in temperatuuraanpassing: Houd er rekening mee dat sommige elektrische kookplaten enige tijd nodig hebben om op te warmen of af te koelen wanneer de temperatuur wordt aangepast. Dit kan enige oefening vergen om de juiste kooktemperaturen te beheersen.
 6. Training en instructies: Zorg ervoor dat blinden en slechtzienden grondige training krijgen in het gebruik van het elektrische fornuis, inclusief het in- en uitschakelen en het aanpassen van de temperatuur.
 7. Kookzones: Als het elektrische fornuis meerdere kookzones heeft, zorg er dan voor dat ze duidelijk gemarkeerd zijn om verwarring te voorkomen.
 8. Kinderslot: Sommige elektrische fornuizen hebben een kinderslotfunctie om te voorkomen dat de knoppen per ongeluk worden ingeschakeld.
 9. Onderhoud en reiniging: Kies een fornuis dat gemakkelijk schoon te maken is en weinig onderhoud vereist.

Voor blinden en slechtzienden is het belangrijk om het elektrische fornuis grondig te verkennen voordat ze het kopen, en indien mogelijk een demonstratie te krijgen van de bedieningselementen en functies. Ze kunnen ook overwegen om hulp te vragen bij het instellen en gebruiken van het fornuis totdat ze zich er comfortabel en zelfverzekerd bij voelen. Toegankelijke en gebruiksvriendelijke bedieningselementen zijn essentieel om veilig en efficiënt te kunnen koken op een elektrisch fornuis.

Inclusief ontworpen elektrische fornuizen

Het assortiment van inclusief ontworpen elektrische fornuizen is afhankelijk van de regio en markt. Het is raadzaam om de nieuwste beschikbare modellen te onderzoeken en te evalueren of ze voldoen aan de specifieke behoeften van blinden en slechtzienden. Als je specifieke functies en aanpassingen zoekt, kun je rechtstreeks contact opnemen met fabrikanten om te vragen of ze aan jouw vereisten kunnen voldoen. Lokale retailers en keukenapparatuurwinkels kunnen mogelijk ook advies en opties bieden voor toegankelijke elektrische fornuizen.

Hier zijn enkele voorbeelden van elektrische fornuizen die worden beschouwd als gebruiksvriendelijk en inclusief ontworpen:

 1. Bosch Serie 4 Elektrisch Fornuis: Het Bosch Serie 4 elektrische fornuis heeft een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk bedieningspaneel met grote, contrasterende knoppen. Sommige modellen kunnen ook spraakgestuurde bediening ondersteunen.
 2. Samsung Smart Elektrisch Fornuis: Het Samsung Smart elektrische fornuis heeft een intuïtieve bediening met duidelijke knoppen en een groot display. Sommige modellen kunnen ook spraakgestuurde bediening ondersteunen.
 3. LG ThinQ Elektrisch Fornuis: Sommige modellen van de LG ThinQ elektrische fornuizen hebben een gebruiksvriendelijk bedieningspaneel en kunnen worden bediend via spraakopdrachten met behulp van de ingebouwde ThinQ-spraakassistent.
 4. GE Appliances Elektrisch Fornuis: GE Appliances biedt verschillende modellen elektrische fornuizen met gebruiksvriendelijke bedieningselementen en aanpassingen voor toegankelijkheid.

Koken op een keramische kookplaat

Voordelen

 • Gelijkmatige warmteverdeling over het oppervlak.
 • Makkelijk schoon te maken, omdat er geen open vlam of gaspitten zijn.

Nadelen

 • Langzamere reactietijd bij het aanpassen van de temperatuur.
 • Het kookoppervlak blijft na het koken nog enige tijd heet.

Bruikbaarheid en toegankelijkheid

Bij het kopen en gebruiken van een keramische kookplaat moeten blinden en slechtzienden letten op verschillende aspecten om ervoor te zorgen dat het apparaat toegankelijk en veilig is. Hier zijn enkele belangrijke punten waar ze op moeten letten:

 1. Bedieningselementen: Kies een keramische kookplaat met duidelijk gemarkeerde en tastbare bedieningselementen. De knoppen moeten groot en stevig zijn, bij voorkeur met reliëf of tastbare markeringen om het onderscheid gemakkelijker te maken.
 2. Contrasterende kleuren: Zorg ervoor dat er voldoende contrast is tussen de bedieningselementen en het oppervlak van de kookplaat, zodat ze gemakkelijk kunnen worden geïdentificeerd.
 3. Temperatuurinstellingen: Controleer of de temperatuurinstellingen duidelijk zijn aangegeven met reliëf of contrasterende kleuren, zodat ze gemakkelijk kunnen worden afgelezen.
 4. Aanduidingslampjes: Sommige keramische kookplaten hebben aanduidingslampjes om aan te geven welke kookzones heet zijn. Zorg ervoor dat deze lampjes goed zichtbaar zijn of dat er alternatieve manieren zijn om ze waar te nemen, zoals geluidssignalen.
 5. Veiligheid: Controleer of de kookplaat beschikt over veiligheidsfuncties, zoals een kinderslot om te voorkomen dat de knoppen per ongeluk worden ingeschakeld.
 6. Vertraagde reactietijd: Houd er rekening mee dat keramische kookplaten enige tijd nodig hebben om op te warmen en af te koelen wanneer de temperatuur wordt aangepast. Dit kan enige oefening vergen om de juiste kooktemperaturen te beheersen.
 7. Training en instructies: Zorg ervoor dat blinden en slechtzienden grondige training krijgen in het gebruik van de keramische kookplaat, inclusief het in- en uitschakelen van de kookzones en het aanpassen van de temperatuur.
 8. Reiniging en onderhoud: Kies een kookplaat die gemakkelijk schoon te maken is en weinig onderhoud vereist.
 9. Geen open vlam: Keramische kookplaten hebben geen open vlam, wat een veiligheidsvoordeel kan zijn ten opzichte van gasfornuizen.

Voor blinden en slechtzienden is het belangrijk om de keramische kookplaat goed te verkennen voordat ze het kopen en indien mogelijk een demonstratie te krijgen van de bedieningselementen en functies. Ze kunnen ook overwegen om hulp te vragen bij het instellen en gebruiken van de kookplaat totdat ze zich er comfortabel en zelfverzekerd bij voelen. Toegankelijke en gebruiksvriendelijke bedieningselementen zijn essentieel om veilig en efficiënt te kunnen koken op een keramische kookplaat.

Inclusief ontworpen keramische kookplaten

Het assortiment van inclusief toegankelijke keramische kookplaten kan variëren afhankelijk van de regio en markt. Het is raadzaam om de nieuwste beschikbare modellen te onderzoeken en te evalueren of ze voldoen aan de specifieke behoeften van blinden en slechtzienden. Als je specifieke functies en aanpassingen zoekt, kun je rechtstreeks contact opnemen met fabrikanten om te vragen of ze aan jouw vereisten kunnen voldoen. Lokale retailers en keukenapparatuurwinkels kunnen mogelijk ook advies en opties bieden voor toegankelijke keramische kookplaten.

Hier zijn enkele voorbeelden van keramische kookplaten die worden beschouwd als gebruiksvriendelijk en inclusief ontworpen:

 1. Bosch Serie 4 Keramische Kookplaat: De Bosch Serie 4 keramische kookplaat heeft een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk bedieningspaneel met grote, contrasterende knoppen. Sommige modellen kunnen ook tastbare markeringen hebben voor een betere toegankelijkheid.
 2. Samsung Smart Keramische Kookplaat: Het Samsung Smart keramische kookplaat heeft een intuïtieve bediening met duidelijke knoppen en een groot display. Sommige modellen kunnen ook tastbare markeringen hebben.
 3. Siemens iQ500 Keramische Kookplaat: De Siemens iQ500 keramische kookplaat heeft een eenvoudige en gebruiksvriendelijke bediening met grote, goed zichtbare knoppen. Sommige modellen kunnen ook tastbare markeringen hebben.
 4. Miele KM 6003 LPT Keramische Kookplaat: De Miele KM 6003 LPT keramische kookplaat heeft een overzichtelijk bedieningspaneel met contrasterende kleuren en grote knoppen voor eenvoudige bediening.

Koken op een inductiekookplaat

Voordelen

 • Snelle opwarmtijd en nauwkeurige temperatuurregeling.
 • Het kookoppervlak wordt niet heet, alleen de pan die erop staat.
 • Efficiënter energieverbruik in vergelijking met andere kookplaten.

Nadelen

 • Vereist specifieke pannen met een magnetische bodem (ferromagnetisch).
 • Hogere kosten van de kookplaat en inductiegeschikte pannen.

Bruikbaarheid en toegankelijkheid

Er zijn inductiekookplaten op de markt die speciaal zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van blinden en slechtzienden. Deze kookplaten zijn uitgerust met functies die het gebruik ervan veiliger en gemakkelijker maken voor mensen met visuele beperkingen.

Het is belangrijk om de verschillende modellen en merken van inductiekookplaten te vergelijken en de specifieke toegankelijkheidskenmerken te onderzoeken voordat je een aankoop doet. Het is ook raadzaam om contact op te nemen met fabrikanten of leveranciers voor meer informatie over de toegankelijkheidsopties die beschikbaar zijn voor hun producten. Zo kun je de meest geschikte inductiekookplaat vinden die voldoet aan de behoeften van blinden en slechtzienden.

Hier zijn enkele kenmerken om op te letten bij het kiezen van een geschikte inductiekookplaat:

 • Gebruiksvriendelijk bedieningspaneel: Een duidelijk en eenvoudig bedieningspaneel met contrastrijke kleuren, tastbare knoppen of verhoogde markeringen (of eventueel zelf een braillemarkering aan te brengen) is belangrijk, zodat blinden en slechtzienden gemakkelijk de juiste instellingen kunnen kiezen zonder te hoeven vertrouwen op visuele aanduidingen.
 • Tactiele markeringen: Kookplaten met tactiele markeringen op het bedieningspaneel helpen gebruikers om de juiste knoppen te identificeren en te selecteren zonder visuele feedback.
 • Geluidssignalen: Een kookplaat die geluidssignalen uitzendt wanneer een instelling is gewijzigd of wanneer de kookzone is ingeschakeld of uitgeschakeld, kan nuttig zijn om gebruikers te informeren over de status van de kookplaat.
 • Inductietechnologie: Inductiekookplaten zijn over het algemeen veiliger dan traditionele gas- of elektrische kookplaten, omdat ze alleen warmte genereren wanneer een compatibele pan op de kookzone wordt geplaatst. Dit vermindert het risico op brandwonden.
 • Panherkenning: Sommige inductiekookplaten hebben panherkenningstechnologie, waarmee de kookplaat automatisch de grootte van de pan detecteert en de kookzone dienovereenkomstig aanpast.
 • Spraaktechnologie: Sommige moderne inductiekookplaten zijn uitgerust met spraaktechnologie die de instellingen en opties kan voorlezen. Dit kan nuttig zijn voor mensen met een visuele handicap die afhankelijk zijn van spraakfeedback.
 • Restwarmte-aanduidingen: Een hoorbare of voelbare aanduiding die aangeeft wanneer een kookzone nog warm is nadat deze is uitgeschakeld, kan helpen bij het voorkomen van onbedoelde aanraking en het risico op brandwonden verminderen.
 • Veiligheidsuitschakeling: Een automatische veiligheidsuitschakeling kan nuttig zijn om de kookplaat uit te schakelen als er gedurende een bepaalde tijd geen activiteit wordt gedetecteerd.
 • Aanpassingen en hulpmiddelen voor kookplaten

Inclusief ontworpen inductiekookplaten

Het assortiment van inductiekookplaten kan variëren afhankelijk van de regio en markt. Het is raadzaam om de nieuwste beschikbare modellen te onderzoeken en te evalueren of ze voldoen aan de specifieke behoeften van blinden en slechtzienden. Als je specifieke functies en aanpassingen zoekt, kun je rechtstreeks contact opnemen met fabrikanten om te vragen of ze aan jouw vereisten kunnen voldoen. Lokale retailers en keukenapparatuurwinkels kunnen mogelijk ook advies en opties bieden voor toegankelijke inductiekookplaten.

Hier zijn enkele voorbeelden van inductiekookplaten die worden beschouwd als gebruiksvriendelijk en inclusief ontworpen:

 1. Bosch Serie 8 Inductiekookplaat: De Bosch Serie 8 inductiekookplaat heeft een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk bedieningspaneel met grote, contrasterende knoppen. Sommige modellen kunnen ook tastbare markeringen hebben voor een betere toegankelijkheid.
 2. Samsung Smart Inductiekookplaat: Het Samsung Smart inductiekookplaat heeft een intuïtieve bediening met duidelijke knoppen en een groot display. Sommige modellen kunnen ook tastbare markeringen hebben.
 3. Siemens iQ500 Inductiekookplaat: De Siemens iQ500 inductiekookplaat heeft een eenvoudige en gebruiksvriendelijke bediening met grote, goed zichtbare knoppen. Sommige modellen kunnen ook tastbare markeringen hebben.
 4. Miele KM 6366 Inductiekookplaat: De Miele KM 6366 inductiekookplaat heeft een overzichtelijk bedieningspaneel met contrasterende kleuren en grote knoppen voor eenvoudige bediening.

Welke aanpassingen en hulpmiddelen?

Aanpassingen en hulpmiddelen

Voor blinden en slechtzienden zijn er verschillende aanpassingen en hulpmiddelen beschikbaar om hen te helpen bij het werken met kookplaten. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de toegankelijkheid en veiligheid te vergroten. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Braillemarkeringen: Tastbare markeringen in braille kunnen worden toegevoegd aan de bedieningselementen van de kookplaat om de verschillende functies te identificeren.
 2. Grote contrasterende knoppen: Grote, goed contrasterende knoppen met reliëf of heldere kleuren maken het gemakkelijker voor blinden en slechtzienden om de bedieningselementen te onderscheiden en te bedienen.
 3. Stembediening: Stemgestuurde technologieën kunnen worden gebruikt om de kookplaat te bedienen. Een apparaat dat verbonden is met de kookplaat kan informatie verstrekken via gesproken instructies.
 4. Temperatuuraanduidingen: Speciale temperatuuraanduidingen met geluidssignalen kunnen helpen bij het regelen van de kooktemperatuur.
 5. Kookplaatbescherming: Er zijn beschermende accessoires beschikbaar die over de kookplaat kunnen worden geplaatst om te voorkomen dat gebruikers per ongeluk de hete kookzones aanraken.
 6. Aangepaste pannen en sensoren: Speciale pannen met reliëfmarkeringen of magnetische sensoren kunnen helpen bij het plaatsen van potten en pannen op de juiste kookzones.
 7. Kookgidsen en recepten in braille of grootletterdruk: Aangepaste kookgidsen en recepten in braille of grootletterdruk kunnen het koken voor blinden en slechtzienden vergemakkelijken.
 8. Training en instructies: Grondige training en instructies zijn essentieel om blinden en slechtzienden vertrouwd te maken met de kookplaat en de aanpassingen en hulpmiddelen die ze gebruiken.
 9. Begeleiding en ondersteuning: Het kan nuttig zijn om een vriend, familielid of trainer te hebben die kan helpen bij het instellen van de kookplaat, het voorbereiden van ingrediënten en het volgen van recepten.
 10. Apps en accessoires: Er zijn apps beschikbaar die blinden en slechtzienden kunnen helpen bij het gebruiken of bedienen van een kookplaat. Deze apps maken gebruik van spraakgestuurde technologieën en kunnen via smartphones of slimme luidsprekers worden bediend. Voor het gebruik van apps moeten gebruikers controleren of hun specifieke kookplaatmodel compatibel is en of er een app beschikbaar is die kan worden gekoppeld aan het apparaat. Het kan ook nodig zijn om extra apparatuur of accessoires aan te schaffen om de koppeling tussen de app en de kookplaat mogelijk te maken. Bovendien kunnenblindenorganisaties (BE en NL) of technische hulpmiddelen experts mogelijk aanbevelingen doen voor specifieke apps of accessoires die geschikt zijn voor de persoonlijke behoeften van blinden en slechtzienden bij het koken. Hier zijn enkele voorbeelden:
  • Spraakassistenten: Stemgestuurde assistenten zoals Siri (Apple), Google Assistant en Amazon Alexa kunnen worden gebruikt om apparaten, waaronder sommige kookplaten, aan te sturen. Via spraakopdrachten kunnen gebruikers de kookplaat inschakelen, de temperatuur aanpassen en timers instellen.
  • Specifieke kookapps: Er zijn apps die zijn ontworpen om het koken voor blinden en slechtzienden gemakkelijker te maken. Deze apps kunnen stapsgewijze instructies geven via spraak, inclusief de bediening van de kookplaat.
  • Aangepaste accessoires: Er zijn accessoires beschikbaar, zoals Bluetooth-thermometers, die aan de kookplaat kunnen worden bevestigd en via een app kunnen worden bediend. Deze kunnen helpen bij het monitoren van de temperatuur van het voedsel tijdens het koken. Niet alle kookplaten zijn compatibel met spraakgestuurde technologieën of apps.

Advies inwinnen

Voor advies over de blindvriendelijkheid van kookplaten en andere keukenapparatuur kunnen blindenorganisaties (BE en NL) een waardevolle bron zijn. Deze organisaties hebben vaak ervaring met het werken met mensen met visuele beperkingen en kunnen advies geven over welke kookplaten het meest geschikt zijn voor specifieke behoeften.

Daarnaast kunnen technische hulpmiddelen experts en ergotherapeuten advies geven over het kiezen van kookplaten met toegankelijkheidsfuncties en over het gebruik van aanpassingen en hulpmiddelen die het koken voor blinden en slechtzienden vergemakkelijken. Deze professionals hebben expertise op het gebied van toegankelijke technologieën en kunnen helpen bij het vinden van geschikte oplossingen.

Ook online kunnen visueel gehandicapte kookliefhebbers informatie inwinnen namelijk via de Facebook-groep “Koken zonder zicht” en de Facebook-groep “Hulpmiddelen en tips voor blinden en slechtzienden“.

Icoontje "Problemen en oplossingen" (vraagtekens en brandend lampje)"

Icoontje “Problemen en oplossingen” (vraagtekens en brandend lampje)”

Waar zijn blindvriendelijke kookplaten te vinden?

Kookplaten met toegankelijkheidsfuncties voor blinden en slechtzienden kunnen bij verschillende winkels en online retailers worden gevonden. Hier zijn enkele plaatsen waar je ze kunt zoeken:

 1. Gespecialiseerde winkels: Winkels die gespecialiseerd zijn in apparaten voor mensen met een beperking of blinden en slechtzienden kunnen kookplaten met toegankelijkheidsfuncties aanbieden.
 2. Grote elektronicawinkels: Grote elektronicawinkels kunnen modellen met toegankelijkheidsfuncties in hun assortiment hebben.
 3. Online retailers: Websites zoals Amazon, Bol.com (Nederland), Coolblue (Nederland), MediaMarkt, en anderen bieden een breed scala aan kookplaten en kunnen filteropties hebben om modellen met toegankelijkheidsfuncties te vinden.
 4. Fabrikantensites: Bezoek de websites van de fabrikanten van kookplaten, waar ze mogelijk specifieke informatie geven over de toegankelijkheidsfuncties van hun modellen.
 5. Lokale distributeurs: Neem contact op met lokale distributeurs of verkopers van keukenapparatuur en vraag naar modellen met toegankelijkheidsfuncties.

Meer informatie

 

Deel dit:
Advertenties

 1. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 2. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 3. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 4. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 5. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 6. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 7. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 8. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 9. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 10. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 11. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 12. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 13. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 14. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 15. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 16. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 17. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 18. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 19. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 20. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 21. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 22. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 23. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 24. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 25. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 26. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 27. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 28. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 29. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 30. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 31. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 32. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 33. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 34. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 35. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 36. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 37. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 38. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 39. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 40. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 41. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 42. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 43. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 44. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 45. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 46. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 47. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 48. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 49. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 50. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 51. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 52. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 53. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 54. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 55. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 56. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 57. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 58. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 59. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 60. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 61. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 62. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 63. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 64. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 65. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 66. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 67. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 68. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 69. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 70. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 71. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 72. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 73. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 74. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 75. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 76. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 77. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 78. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 79. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 80. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 81. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 82. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 83. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 84. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 85. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 86. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 87. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 88. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 89. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 90. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 91. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 92. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 93. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 94. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 95. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 96. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 97. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 98. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 99. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 100. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 101. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 102. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 103. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 104. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 105. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 106. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 107. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 108. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 109. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 110. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 111. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 112. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 113. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 114. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 115. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 116. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 117. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 118. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 119. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 120. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 121. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 122. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 123. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 124. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 125. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 126. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 127. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 128. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 129. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 130. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 131. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 132. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 133. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 134. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 135. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 136. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 137. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 138. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 139. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 140. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 141. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 142. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 143. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 144. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 145. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 146. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 147. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 148. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 149. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 150. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 151. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 152. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 153. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 154. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 155. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 156. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 157. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 158. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 159. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 160. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 161. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 162. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 163. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 164. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 165. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 166. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 167. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16
 168. Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen08-08-2023 12:08:59
 169. Een inclusief restaurantbezoek voor blinden en slechtzienden08-08-2023 12:08:25
 170. Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent07-08-2023 03:08:05
 171. Toegankelijke magnetrons / microgolfovens en voor blinden en slechtzienden06-08-2023 06:08:48
 172. Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden05-08-2023 02:08:20
 173. Visuele handicap en zelf het huis reinigen05-08-2023 01:08:01
 174. Brailletang: Hulpmiddelen voor het maken van braille-etiketten02-08-2023 05:08:26
 175. Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent02-08-2023 07:08:21
 176. Koken met een visuele handicap02-08-2023 05:08:29
 177. Audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking31-07-2023 05:07:42
 178. Beeldschermloep: Leeshulpmiddel voor slechtziende personen29-07-2023 04:07:18
 179. Zwelpapier en reliëfafbeeldingen voor blinden en slechtzienden29-07-2023 03:07:33
 180. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 181. BE: Terugbetaling brillen, (nacht)lenzen, lensimplantatie, oogpleisters en laserbehandeling05-01-2020 07:01:49
 182. Toegankelijke bloedsuikermeters (glucosemeters) voor blinden of slechtzienden met diabetes18-06-2017 09:06:03
 183. Een hulpmiddel tweedehands kopen16-09-2015 06:09:06
 184. Toegankelijke wasmachines voor blinden en slechtzienden14-09-2015 10:09:22
 185. Toegankelijke kookplaten voor blinden en slechtzienden23-02-2015 04:02:29
 186. eSight-bril: De bril waarmee slechtzienden veel beter kunnen zien!25-01-2015 04:01:11
 187. Tips voor thuis aan tafel voor personen met een visuele handicap06-06-2011 06:06:24
 188. Tips voor de omgang met blinden en slechtzienden29-05-2011 07:05:26

Laatst bijgewerkt op 19 februari 2024 – 16:55