Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden

Koffiezetapparaten zijn alomtegenwoordige huishoudelijke apparaten die dagelijks door velen worden gebruikt om de perfecte kop koffie te zetten. Echter, voor personen met een visuele beperking kunnen deze apparaten bronnen van uitdaging en frustratie zijn, vanwege hun complexe ontwerpen en visuele interface. In dit artikel gaan we dieper in op de problemen en uitdagingen die zich voordoen bij conventionele koffiezetapparaten, mogelijke aanpassingen om ze meer toegankelijk te maken voor personen met een visuele beperking, en vervolgens bespreken we enkele blindvriendelijke koffiezetapparaten die momenteel beschikbaar zijn.

Uitdagingen bij gewone koffiezetapparaten

Gewone koffiezetapparaten hebben vaak visuele displays, knoppen en andere bedieningselementen die voor personen met een visuele beperking niet (goed) bruikbaar zijn. Enkele van de uitdagingen en problemen zijn:

 1. Onleesbare knoppen en bedieningselementen: Veel koffiezetapparaten zijn uitgerust met kleine, niet-tastbare knoppen, displays en bedieningselementen voorzien van visuele tekst die niet toegankelijk is voor personen met een visuele beperking.
 2. Complexe bediening: Het bedienen van koffiezetapparaten kan een ingewikkeld proces zijn, vaak bestaande uit meerdere stappen en instellingen. Dit kan verwarrend zijn voor personen die geen visuele feedback hebben.
 3. Gebrek aan auditieve feedback: Veel standaard apparaten voorzien in visuele feedback, zoals knipperende lichten of veranderende kleuren. Echter, dit is ontoereikend voor personen die afhankelijk zijn van auditieve terugkoppeling.
 4. Onleesbare waterreservoirs: Het bijvullen van het waterreservoir kan problematisch zijn wanneer dit niet duidelijk gemarkeerd of tastbaar is.

Aanpassingen om koffiezetapparaten toegankelijker te maken

Tips voor blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden kunnen zelf enkele eenvoudige aanpassingen aan een regulier koffiezetapparaat doen om het meer blindvriendelijk te maken. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Tastbare markeringen: Gebruik zelfklevend klittenband of reliëfstickers om tastbare markeringen toe te voegen aan belangrijke knoppen en bedieningselementen. Gebruik bijvoorbeeld klittenband om knoppen te markeren en voelbare punten te creëren die corresponderen met specifieke functies.
 2. Braillelabels: Als je bekend bent met braille, kun je braille-etiketten maken om belangrijke functies aan te duiden. Plaats deze etiketten naast knoppen, draaiknoppen en andere bedieningselementen.
 3. Contrastkleuren: Breng contrastkleuren aan op knoppen en aanduidingen met verf, tape of gekleurde stickers om ze beter zichtbaar te maken.
 4. Gesproken labels: Gebruik gesproken labels die je zelf inspreekt met behulp van een spraakopname-apparaat of een smartphone. Bevestig deze labels bij de relevante bedieningselementen.
 5. Stemgestuurde technologie: Als je een slimme assistent zoals Amazon Echo of Google Home hebt, kun je deze gebruiken om het koffiezetapparaat stemgestuurd te bedienen. Programmeer specifieke spraakopdrachten om taken uit te voeren, zoals “zet koffie”.
 6. Aangepaste markeerstiften: Gebruik aangepaste markeerstiften met dikke, contrasterende inkt om belangrijke informatie en bedieningselementen op het koffiezetapparaat te benadrukken.
 7. Auditieve feedback app: Gebruik een smartphone of tablet met een ingebouwde spraakassistent om gesproken feedback te krijgen bij het bedienen van het koffiezetapparaat.
 8. Voelbare aanduidingen: Bevestig voelbare aanduidingen, zoals kleine rubberen dopjes of verhoogde stickers, op het apparaat om de positie van belangrijke delen aan te geven, zoals de koffiekan en de waterreservoir.
 9. Vertrouwde indeling: Plaats de koffiezetapparaatonderdelen altijd op dezelfde plek zodat je ze gemakkelijk kunt vinden en gebruiken.
 10. Groot lettertype: Gebruik een groot lettertype of duidelijk leesbare stickers om de knoppen en instellingen te markeren.

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het aanbrengen van aanpassingen om schade aan het koffiezetapparaat te voorkomen. Test de aanpassingen eerst op een niet-zichtbaar deel van het apparaat voordat je ze definitief aanbrengt. Bovendien kan het nuttig zijn om samen met een vertrouwd familielid of vriend aanpassingen te bespreken en uit te voeren, vooral als dit technisch complexer wordt.

Tips voor producenten

Hoewel er verschillende opties beschikbaar zijn, is er geen universeel “perfect” koffiezetapparaat of espressomachine voor blinden en slechtzienden. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeuren, het vermogen om fysieke knoppen te gebruiken en de mate van digitale toegankelijkheid.

Er zijn wel enkele aanpassingen die een producent kan doen aan een regulier koffiezetapparaat om het meer toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Hoewel deze aanpassingen mogelijk niet zo uitgebreid zijn als speciaal ontworpen blindvriendelijke koffiezetapparaten, kunnen ze nog steeds de bruikbaarheid verbeteren. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Markeringen en labels: Voeg tastbare markeringen toe aan knoppen, draaiknoppen en schakelaars met reliëf of braille-etiketten, zodat iemand met een visuele beperking ze gemakkelijk kan identificeren.
 2. Contrasterende kleuren: Breng contrasterende kleuren aan op belangrijke bedieningselementen, zoals knoppen en aanduidingen , om ze beter zichtbaar te maken voor mensen met beperkt zicht.
 3. Stemgestuurde technologie: Overweeg het integreren van een spraakassistent zoals Amazon Alexa of Google Assistant om het koffiezetapparaat te bedienen met gesproken commando’s.
 4. Auditieve feedback: Voeg een spreker of luidspreker toe die auditieve feedback biedt bij verschillende stappen van het zetproces, zoals wanneer het apparaat is ingeschakeld, wanneer de koffie is gezet, etc.
 5. Groot en duidelijk display: Als het koffiezetapparaat een display heeft, zorg dan voor een groot en duidelijk display met goed leesbare tekst en symbolen.
 6. Geluids- en lichtsignalen: Gebruik van geluidssignalen of lichtaanduidingen om belangrijke stappen aan te geven.
 7. Haptische feedback: Implementeer haptische feedback, zoals trillingen, om gebruikers te waarschuwen voor belangrijke momenten tijdens het zetproces.
 8. Gemakkelijke toegang tot waterreservoirs: Zorg ervoor dat het waterreservoir gemakkelijk toegankelijk en te vullen is, bijvoorbeeld door markeringen op de rand van het reservoir aan te brengen. Een breed toegankelijke opening en een stevige grip voor het bijvullen van water is ook een belangrijke factor.
 9. Eenvoudige bediening: Vereenvoudig het zetproces door onnodige stappen te elimineren en de bediening logisch en eenvoudig te maken.
 10. Tastbare aanduidinegn: Gebruik tastbare aanduidingen om de positie van de koffiekan, de koffie-uitloop en andere essentiële onderdelen aan te geven.
 11. Handleiding in digitaal formaat en in braille: Als het mogelijk is, voeg dan een eenvoudige braillehandleiding of digitale handleiding toe met de stappen voor het zetten van koffie, zodat mensen met een visuele beperking deze kunnen volgen.
 12. Eenvoudige reiniging: Gemakkelijk te reinigen en te onderhouden, met verwijderbare onderdelen die op de tast kunnen worden geplaatst.
 13. Herkenningsbaarheid: Onderscheidbare vormen van alle onderdelen om de gebruiker te helpen bij montage en bediening.
 14. Hoofdschakelaar: Een makkelijk bereikbare hoofdschakelaar die veilig gepositioneerd is.
 15. Toegankelijke app (optioneel): Smartphones met toegankelijkheidsfuncties bieden een mogelijkheid om apparaten te bedienen via spraak en geluid. App-ontwikkelaars moeten echter zorgen voor duidelijke audiobeschrijvingen en metadata voor een effectieve bediening. Sommige machines zijn zo geavanceerd dat bediening via een smartphone als afstandsbediening zelfs wordt voorgesteld.

De haalbaarheid van deze aanpassingen is afhankelijk van het specifieke koffiezetapparaat en de mate waarin het kan worden aangepast. Het is ook aan te raden om rekening te houden met de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de persoon met een visuele beperking bij het maken van deze aanpassingen.

Braille

Braille

Blindvriendelijke koffiezetapparaten

Er zijn enkele koffiezetapparaten en espressomachines op de markt die specifiek zijn ontworpen om toegankelijk te zijn voor personen met een visuele beperking:

 1. Adaptive Coffee Maker by Behmor: Dit koffiezetapparaat heeft grote en tastbare knoppen, een braille-interface en auditieve feedback. Het maakt gebruik van gesproken instructies om het zetproces te begeleiden.
 2. AeroPress Coffee Maker: Hoewel niet specifiek ontworpen voor personen met een visuele beperking, is de AeroPress populair vanwege zijn eenvoudige en tastbare bediening. Het bevat minimale visuele elementen en vereist slechts beperkte visuele feedback.
 3. DeLonghi Maestosa: Een uitzonderlijk digitaal geavanceerde machine met app-besturing en instelbare molens.
 4. DeLonghi Magnifica ECAM 22.110.B: Dit toestel heeft tastbare knoppen, eenvoudige bediening en duidelijke lichtsignalen voor reiniging.
 5. Hamilton Beach 12-Cup Coffee Maker with Voice Guidance: Dit apparaat beschikt over spraakgestuurde bediening en biedt gesproken instructies en feedback gedurende het zetproces. Dit maakt het gemakkelijk voor mensen met een visuele beperking om de machine te gebruiken. Link naar website
 6. Jura E8: De Jura E8, een koffiezetapparaat dat met fysieke knoppen op het display werkt, is een voorbeeld van een toegankelijke keuze voor personen met een visuele beperking. Het koffiezetapparaat heeft voelbare knoppen, wat de bediening vergemakkelijkt voor mensen met een visuele beperking. Daarnaast zijn de compartimenten zoals de residubak en de lekbak gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden, zelfs met beperkt zicht. De Jura Operating Experience (J.O.E.) app is vlot toegankelijk en gebruiksvriendelijk, waardoor het instellen en personaliseren van koffie via een smartphone mogelijk is. Het display van de Jura E8 heeft wel knoppen die onder elkaar geplaatst zijn, wat de bediening met spraaktechnologie soms lastig kan maken. Bepaalde instellingen in de app, zoals apparaat-instellingen en wifi-instellingen, kunnen minder toegankelijk zijn vanwege gelabelde tekst zonder duidelijke beschrijving.
 7. Jura ENA 8: Moderne technologie gecombineerd met een beperkt aantal instellingen voor meer overzichtelijkheid. Link naar website
 8. Jura Z10: Een hoogwaardige machine met volledig elektronische bediening en uitzonderlijke maalmogelijkheden. Link naar website
 9. Nivona 9-serie: Nivona biedt toegankelijke volautomatische machines die evolueren in hun toegankelijkheidsfuncties.
 10. Philips Saeco Exprelia HD8856/01: Een machine met een enigszins ouderwets ontwerp en fysieke knoppen voor bediening.
 11. Philips 5000 EP5335 LatteGo: Deze machine combineert melkschuimtechnologie met duidelijke bedieningselementen en geluidssignalen.

Meer informatie

Bronvermeldingen:

Deel dit:
Advertenties

 1. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 2. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 3. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 4. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 5. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 6. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 7. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 8. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 9. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 10. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 11. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 12. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 13. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 14. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 15. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 16. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 17. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 18. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 19. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 20. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 21. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 22. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 23. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 24. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 25. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 26. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 27. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 28. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 29. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 30. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 31. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 32. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 33. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 34. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 35. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 36. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 37. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 38. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 39. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 40. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 41. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 42. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 43. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 44. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 45. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 46. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 47. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 48. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 49. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 50. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 51. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 52. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 53. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 54. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 55. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 56. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 57. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 58. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 59. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 60. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 61. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 62. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 63. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 64. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 65. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 66. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 67. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 68. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 69. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 70. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 71. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 72. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 73. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 74. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 75. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 76. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 77. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 78. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 79. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 80. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 81. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 82. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 83. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 84. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 85. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 86. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 87. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 88. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 89. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 90. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 91. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 92. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 93. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 94. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 95. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 96. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 97. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 98. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 99. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 100. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 101. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 102. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 103. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 104. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 105. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 106. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 107. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 108. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 109. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 110. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 111. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 112. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 113. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 114. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 115. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 116. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 117. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 118. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 119. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 120. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 121. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 122. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 123. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 124. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 125. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 126. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 127. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 128. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 129. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 130. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 131. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 132. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 133. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 134. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 135. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 136. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 137. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 138. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 139. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 140. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 141. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 142. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 143. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 144. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 145. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 146. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 147. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 148. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 149. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 150. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 151. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 152. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 153. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 154. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 155. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 156. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 157. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 158. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 159. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 160. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 161. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 162. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 163. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 164. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 165. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 166. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 167. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 168. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 169. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 170. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 171. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 172. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 173. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 174. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 175. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 176. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 177. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 178. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 179. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 180. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 181. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 182. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 183. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 184. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 185. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 186. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 187. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 188. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 189. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 190. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 191. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 192. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 193. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 194. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16
 195. Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen08-08-2023 12:08:59
 196. Een inclusief restaurantbezoek voor blinden en slechtzienden08-08-2023 12:08:25
 197. Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent07-08-2023 03:08:05
 198. Toegankelijke magnetrons / microgolfovens en voor blinden en slechtzienden06-08-2023 06:08:48
 199. Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden05-08-2023 02:08:20
 200. Visuele handicap en zelf het huis reinigen05-08-2023 01:08:01

Laatst bijgewerkt op 22 maart 2024 – 06:03