eSight-bril: De bril waarmee slechtzienden veel beter kunnen zien!

eSight-bril: De bril waarmee slechtzienden veel beter kunnen zien!

Wat is een eSight bril?

De eSight bril is een innovatieve draagbare elektronische bril die mensen met een visuele beperking kan helpen om beter te zien. De bril werkt door beelden van de omgeving vast te leggen met een camera en deze vervolgens te optimaliseren en te vergroten voor de gebruiker.

Klinkt geweldig – Is eSight nieuw?

De eerste versie van de bril werd in 2013 gelanceerd. In de loop der jaren zijn er verschillende nieuwe modellen uitgebracht, met de eSight 4 als de meest recente versie. De eSight 4 werd in 2022 gelanceerd.

De eSight-technologie is wel baanbrekend en innovatief. Het is de eerste draagbare elektronische bril die mensen met een visuele beperking kan helpen om beter te zien. De bril maakt gebruik van geavanceerde technologieën om beelden te optimaliseren en te vergroten voor de gebruiker.

Is eSight FDA-goedgekeurd?

Dat klopt. De eSight 3 bril is in 2019 goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor gebruik bij mensen met maculadegeneratie, retinitis pigmentosa, glaucoom en cataract. De eSight 4 bril is in 2022 goedgekeurd door de FDA voor gebruik bij mensen met centrale visusverlies.

De eSight bril is ook goedgekeurd door Health Canada, het Canadese equivalent van de FDA.

In Nederland is de eSight bril niet goedgekeurd door de Zorginstituut Nederland. De bril wordt in sommige gevallen wel vergoed door de zorgverzekering, maar de voorwaarden voor vergoeding variëren per zorgverzekeraar.

Werkt eSight echt?

De eSight-bril kan mensen met een visuele beperking helpen om hun omgeving beter waar te nemen, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. De bril herstelt het gezichtsvermogen niet volledig en de mate waarin de bril het zicht verbetert, hangt af van de ernst van de visuele beperking van de gebruiker.

Er zijn verschillende studies die de effectiviteit van de eSight-bril aantonen. Een studie uit 2019 toonde aan dat de eSight 3 bril het gezichtsvermogen van mensen met maculadegeneratie significant verbeterde. Een andere studie uit 2021 toonde aan dat de eSight 4 bril het gezichtsvermogen van mensen met retinitis pigmentosa significant verbeterde.

De eSight-bril is niet voor iedereen geschikt. De bril is te gebruiken door mensen met een visuele beperking die nog steeds een restvisus hebben. De bril is niet geschikt voor mensen die volledig blind zijn.

De kosten van de eSight-bril zijn hoog. De bril kost rond de € 10.000,-. In Nederland wordt de bril in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekering.

Voordat u een eSight-bril aanschaft, is het belangrijk om een ​​proefsessie te doen. Hierdoor kunt u ervaren of de bril voor u werkt en of u de voordelen van de bril waard vindt.

Wat kunnen wettelijk blinden met eSight zien?

De eSight-bril kan mensen met een visuele beperking helpen om hun omgeving beter waar te nemen, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. De bril herstelt het gezichtsvermogen niet volledig en de mate waarin de bril het zicht verbetert, hangt af van de ernst van de visuele beperking van de gebruiker.

Wat wettelijk blinden met eSight kunnen zien, hangt af van de ernst van hun visuele beperking. Sommige mensen met wettelijke blindheid kunnen met de bril gezichten herkennen, kranten lezen en tv kijken. Anderen kunnen alleen contouren en vage vormen zien.

De eSight-bril heeft verschillende functies die het zicht kunnen verbeteren, zoals:

 • Vergroting: De bril kan beelden tot 14 keer vergroten.
 • Contrastverhoging: De bril kan het contrast van beelden verhogen, waardoor ze beter zichtbaar worden.
 • Omgekeerde kleuren: De bril kan de kleuren van beelden omkeren, wat voor sommige mensen met een visuele beperking het zicht kan verbeteren.

De eSight-bril is niet voor iedereen geschikt. De bril is te gebruiken door mensen met een visuele beperking die nog steeds een restvisus hebben. De bril is niet geschikt voor mensen die volledig blind zijn.

Is eSight mobiel?

Ja, de eSight-bril is mobiel. Gebruikers kunnen de bril dragen tijdens verschillende activiteiten, zoals:

 • Wandelen
 • Sporten
 • Werken op de computer of met andere hulpmiddelen
 • Borden en andere navigatieaanwijzingen lezen
 • Buitenevenementen bekijken
 • Gebruikmaken van het openbaar vervoer, inclusief vliegreizen

De eSight-bril heeft een aantal functies die het gebruik buitenshuis vergemakkelijken, zoals:

 • Een ingebouwde camera: De camera legt beelden van de omgeving vast en verbetert deze voor de gebruiker.
 • Een heads-up display: Het display toont de verbeterde beelden in het gezichtsveld van de gebruiker.
 • Een draagbare controller: De controller kan worden gebruikt om de functies van de bril te bedienen.

De eSight-bril is niet perfect. De bril kan bijvoorbeeld wazig worden in fel zonlicht en de batterijduur is beperkt.

Autorijden, met blik op dashboard van de wagen en de weg

Autorijden, met blik op dashboard van de wagen en de weg

Werkt eSight ook voor blinden?

Nee, eSight werkt niet voor alle blinden. De bril kan alleen mensen met een visuele beperking helpen die nog steeds een restvisus hebben. De bril kan geen beelden creëren waar geen restvisus is.

Hoe goed eSight werkt voor mensen met een visuele beperking hangt af van de ernst van hun visuele beperking. Sommige mensen met wettelijke blindheid kunnen met de bril gezichten herkennen, kranten lezen en tv kijken. Anderen kunnen alleen contouren en vage vormen zien.

De eSight-bril is niet geschikt voor mensen die volledig blind zijn. De bril kan voor deze mensen geen zichtverbetering bieden.

Er zijn andere hulpmiddelen beschikbaar voor mensen die volledig blind zijn, zoals braille en geleidehonden. Deze hulpmiddelen kunnen mensen met een visuele beperking helpen om onafhankelijk te leven.

Bij welke oogaandoeningen werkt eSight?

De meest voorkomende oogaandoeningen bij huidige eSight-gebruikers zijn onder andere:

 • Maculadegeneratie: Dit is een aandoening die de macula aantast, het centrale deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor scherp zicht.
 • Diabetische retinopathie: Dit is een complicatie van diabetes die de bloedvaten in het netvlies aantast.
 • Ziekte van Stargardt: Dit is een erfelijke aandoening die de macula aantast.
 • Oculair Albinisme: Dit is een aandoening die de pigmentatie van de ogen vermindert.
 • Leber opticusatrofie: Dit is een erfelijke aandoening die de oogzenuw aantast.
 • Kegel-Staaf Dystrofie: Dit is een erfelijke aandoening die de kegeltjes en staafjes in het netvlies aantast.
 • Sommige vormen van glaucoom: Dit is een aandoening die de oogzenuw aantast en schade aan het netvlies kan veroorzaken.
 • Retinitis pigmentosa: Dit is een erfelijke aandoening die de fotoreceptoren in het netvlies aantast.

De eSight-bril is niet effectief voor mensen met de volgende oogaandoeningen:

 • Cataract: Dit is een aandoening die de lens van het oog vertroebelt.
 • Amblyopie: Dit is een aandoening die het zicht in één oog vermindert.
 • Nystagmus: Dit is een aandoening die onwillekeurige oogbewegingen veroorzaakt.

Het is belangrijk om te weten dat de eSight-bril niet een genezing is voor oogaandoeningen. De bril kan mensen met een visuele beperking helpen om hun omgeving beter waar te nemen, maar het herstelt het gezichtsvermogen niet volledig.

Lachend kind met albinisme dat een zonnebril draagt. Het meisje staat bij een boom.

Lachend kind met albinisme dat een zonnebril draagt. Het meisje staat bij een boom.

Hoe gaan wettelijk blinde personen reageren als ze voor het eerst eSight uitproberen?

De reactie van wettelijk blinden op eSight kan variëren. De meest voorkomende reacties zijn:

1. “Wow!” Ongeveer een derde van de mensen ervaart voor het eerst of sinds lange tijd zicht. Ze kunnen meteen gezichten van dierbaren herkennen, boeken lezen, tv kijken en zonder hulpmiddelen zoals een witte stok of geleidehond wandelen. Dit kan een zeer emotionele en verbazingwekkende ervaring zijn.

2. “Het werkt.” Een andere derde van de mensen ervaart een significante verbetering van het zicht, maar ze zijn overweldigd door de hoeveelheid informatie die ze ineens waarnemen en de duur dat ze eSight in het begin kunnen dragen. Met training en begeleiding kunnen deze mensen geleidelijk hun zichtvermogen herstellen.

3. “Ik weet het niet.” De laatste derde van de mensen heeft in het begin moeite met eSight. Dit kan te wijten zijn aan complexe fysieke beperkingen of andere medische aandoeningen. De aanpassing kan langer duren. Het uitgebreide trainingsprogramma van eSight kan deze mensen helpen om significante vooruitgang te boeken.

Naast deze drie primaire reacties, kunnen mensen ook andere emoties ervaren, zoals:

Het is belangrijk om te onthouden dat de ervaring van elke persoon met eSight uniek is. De mate waarin eSight het zicht verbetert, hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de visuele beperking, de leeftijd van de gebruiker en de mate van motivatie en training.

Hoe werkt eSight?

 • Geavanceerde high-speed camera: De camera legt beelden van de omgeving vast.
 • Gepatenteerde videobewerkingssoftware: De software verbetert de beelden door contrastverhoging, scherpstelling en andere technieken toe te passen.
 • Computerprocessor: De processor verwerkt de beelden en stuurt ze naar de schermen.
 • Video OLED-schermen: De schermen tonen de verbeterde beelden in het gezichtsveld van de gebruiker.

De eSight-bril werkt door de volgende stappen te doorlopen:

 1. De camera legt beelden van de omgeving vast.
 2. De software verbetert de beelden.
 3. De processor verwerkt de beelden.
 4. De schermen tonen de beelden in het gezichtsveld van de gebruiker.

De eSight-bril kan mensen met een visuele beperking helpen om hun omgeving beter waar te nemen door:

 • Vergroting: De bril kan beelden tot 14 keer vergroten.
 • Contrastverhoging: De bril kan het contrast van beelden verhogen, waardoor ze beter zichtbaar worden.
 • Verscherping: De bril kan beelden verscherpen, waardoor details beter zichtbaar worden.
 • Aanpassen van kleuren: De bril kan de kleuren van beelden aanpassen, waardoor ze voor sommige mensen beter zichtbaar worden.

De eSight-bril is niet een genezing voor oogaandoeningen. De bril kan mensen met een visuele beperking helpen om hun omgeving beter waar te nemen, maar het herstelt het gezichtsvermogen niet volledig.

Wat denken oogartsen en optometristen over eSight?

De meningen van oogartsen en optometristen over eSight zijn gemengd. Sommigen zijn enthousiast over de potentie van de bril om mensen met een visuele beperking te helpen, terwijl anderen terughoudender zijn.

Positieve meningen:

 • eSight kan mensen met een visuele beperking helpen om hun omgeving beter waar te nemen.
 • De bril kan mensen met een visuele beperking helpen om onafhankelijker te worden.
 • De bril kan mensen met een visuele beperking helpen om deel te nemen aan activiteiten die ze voorheen niet konden doen.

Negatieve meningen:

 • eSight is een dure bril.
 • De bril is niet voor iedereen met een visuele beperking geschikt.
 • De bril kan leiden tot oogvermoeidheid.
 • Er is meer onderzoek nodig naar de langetermijneffecten van de bril.

Het is belangrijk om te onthouden dat eSight niet een genezing is voor oogaandoeningen. De bril kan mensen met een visuele beperking helpen om hun omgeving beter waar te nemen, maar het herstelt het gezichtsvermogen niet volledig.

Klik hier voor een video over hoe een eSight-gebruiker zijn twijfelende optometrist uitleg geeft

Zijn er wetenschappelijke gegevens rond het gebruik van eSight?

Er zijn beperkte wetenschappelijke gegevens over het gebruik van eSight. De meeste studies zijn klein en van lage kwaliteit. Er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit van eSight op de lange termijn te bepalen.

Enkele studies over eSight:

Een klinische studie is gaande in samenwerking met oogartsen en het CNIB (Canadian National Institute for the Blind). De volledige resultaten van de studie worden na afronding gepubliceerd. Uit de eerste resultaten blijkt dat eSight-gebruikers significante verbeteringen ervaren met eSight.

Het is belangrijk om te onthouden dat eSight niet een genezing is voor oogaandoeningen. De bril kan mensen met een visuele beperking helpen om hun omgeving beter waar te nemen, maar het herstelt het gezichtsvermogen niet volledig.

Voordat u een eSight-bril aanschaft, is het belangrijk om een ​​proefsessie te doen. Hierdoor kunt u ervaren of de bril voor u werkt en of u de voordelen van de bril waard vindt.

Enkele andere punten om te overwegen:

 • eSight is een dure bril.
 • De bril is niet voor iedereen met een visuele beperking geschikt.
 • De bril kan leiden tot oogvermoeidheid.

Hoeveel kost eSight en wat kan ik doen als ik de kosten niet kan betalen?

De eSight-bril kost €13.395 ($15.000).

eSight begrijpt dat veel mensen met een visuele beperking deze prijs niet kunnen betalen. Het bedrijf biedt verschillende opties om de bril toch te kunnen bekostigen:

Financiële hulp:

 • Sponsors: eSight werkt samen met verschillende sponsors die financiële hulp kunnen bieden.
 • Liefdadigheidsorganisaties: Er zijn verschillende liefdadigheidsorganisaties die subsidies kunnen geven voor eSight-brillen.
 • Verzekeringsvergoedingen: In sommige landen kan eSight worden vergoed door de ziektekostenverzekering.
 • Overheidsprogramma’s: Sommige overheidsprogramma’s bieden financiële hulp voor hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking.
 • Werkgeversprogramma’s: Sommige werkgevers bieden subsidies voor hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking.

Fondsenwerving:

 • Crowdsourcing: eSight heeft een crowdfundingplatform waar mensen kunnen doneren om de bril voor anderen te bekostigen.
 • Andere fondsenwervende inspanningen: Er worden verschillende fondsenwervende activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen voor eSight-brillen.

eSight is vastbesloten om ervoor te zorgen dat mensen met een visuele beperking toegang hebben tot de bril. Neem contact op met eSight voor meer informatie over de verschillende financieringsmogelijkheden.

Waarom is eSight zo duur?

De eSight-bril is duur vanwege verschillende factoren:

 • Geavanceerde technologie: De bril bevat geavanceerde technologieën zoals een high-speed camera, gepatenteerde videobewerkingssoftware, een computerprocessor en video OLED-schermen.
 • Onderzoek en ontwikkeling: Er is veel geld geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling van de bril.
 • Productiekosten: De onderdelen van de bril zijn duur om te produceren.
 • Klein volume: De bril wordt in een relatief klein aantal geproduceerd, wat de productiekosten verhoogt.
 • Onderhoudskosten: De bril vereist regelmatig onderhoud, wat de kosten kan verhogen.

Hoewel eSight duur is, vinden sommige mensen de prijs gerechtvaardigd. De bril kan mensen met een visuele beperking een aanzienlijke verbetering van hun kwaliteit van leven bieden.

Enkele andere punten om te overwegen:

 • Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar om de bril te bekostigen.
 • De bril kan in aanmerking komen voor vergoeding door de ziektekostenverzekering.
 • Er zijn verschillende organisaties die subsidies kunnen geven voor de bril.

Heeft eSight concurrenten?

Op dit moment heeft eSight geen directe concurrenten. De eSight-bril is uniek in zijn soort en biedt een technologie die niet beschikbaar is in andere hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking.

Er bestaan wel andere hulpmiddelen die mensen met een visuele beperking kunnen gebruiken:

 • Witte stok: De witte stok is een hulpmiddel voor mobiliteit en helpt mensen met een visuele beperking om obstakels te detecteren en hun weg te vinden.
 • Vergrootglas: Een vergrootglas kan worden gebruikt om kleine objecten te vergroten en te bekijken.
 • Beeldschermloep: Een beeldschermloep vergroot de tekst en afbeeldingen op een computerscherm.
 • Screenreader: Een screenreader leest de tekst op een computerscherm voor, zodat mensen met een visuele beperking deze kunnen gebruiken.
 • Geleidehond: Een geleidehond kan mensen met een visuele beperking helpen om zich te verplaatsen en obstakels te vermijden.

Geen van deze hulpmiddelen biedt echter dezelfde functionaliteit als de eSight-bril. De eSight-bril kan mensen met een visuele beperking helpen om:

 • Zicht te herstellen: De bril kan beelden vergroten en contrastverhoging toepassen, waardoor mensen met een visuele beperking meer details kunnen zien.
 • Onafhankelijker te worden: De bril kan mensen met een visuele beperking helpen om zich zonder hulp te verplaatsen en activiteiten te ondernemen.
 • Deel te nemen aan activiteiten: De bril kan mensen met een visuele beperking helpen om te lezen, tv te kijken, te werken en andere activiteiten te doen die ze voorheen niet konden doen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar operatiemogelijkheden voor mensen met een visuele beperking. Deze operaties kunnen kostbaar zijn en er is geen garantie voor succes. De eSight-bril kan een alternatief bieden voor mensen die niet in aanmerking komen voor een operatie of die de risico’s van een operatie niet willen nemen.

Welke functies zullen aan eSight in de toekomst worden toegevoegd?

De toekomst van eSight ziet er veelbelovend uit. De bril wordt voortdurend ontwikkeld en verbeterd. Hier zijn enkele functies die in de toekomst mogelijk aan eSight zullen worden toegevoegd:

 • Verbeterde beeldkwaliteit: De beeldkwaliteit van de bril wordt voortdurend verbeterd. In de toekomst kunnen we een nog scherper en helderder beeld verwachten.
 • Meer functionaliteit: De bril kan in de toekomst worden uitgerust met meer functies, zoals navigatie, object herkenning en augmented reality.
 • Draagcomfort: De bril wordt steeds lichter en comfortabeler om te dragen.
 • Connectiviteit: De bril kan in de toekomst worden verbonden met andere apparaten, zoals smartphones en computers.
 • Prijsverlaging: De prijs van de bril kan in de toekomst dalen, waardoor deze voor meer mensen toegankelijk wordt.

eSight heeft op dit moment geen geld voor software-upgrades. Nieuwe functies worden momenteel gratis aangeboden voor bestaande eSight-gebruikers.

De eSight-bril

De eSight-bril is een innovatieve technologische oplossing die ontworpen is om het zicht van personen met een visuele beperking te verbeteren. Deze geavanceerde bril biedt een nieuw perspectief op de wereld om hen heen, met behulp van camera’s, beeldverwerking en aanpassingsmogelijkheden. In dit artikel verkennen we de kenmerken, voordelen, en aandachtspunten van de eSight-bril, en bieden we tips en adviezen voor personen met een visuele beperking die interesse hebben in dit hulpmiddel.

Merk, Naam en Type

Merk: eSight
Type: Elektronische zichtverbeteringsbril
Website: eSight Official Website

De eSight-bril is een baanbrekende technologische oplossing die het leven van mensen met een visuele beperking kan verbeteren. Deze geavanceerde bril maakt gebruik van camera’s, beeldverwerking en aanpassingsmogelijkheden om een nieuw perspectief op de wereld te bieden.

Kenmerken

 1. Elektronische zichtverbetering: De bril vangt beelden van de omgeving op met camera’s en verwerkt deze vervolgens om ze aan te passen aan de individuele behoeften van de gebruiker.
 2. Aanpassingsmogelijkheden: Gebruikers kunnen diverse aspecten van het beeld aanpassen, zoals vergroting, contrast en helderheid, voor een optimale zichtbeleving.
 3. HD-beeldscherm: Het ingebouwde HD-scherm toont de geoptimaliseerde beelden in real-time, waardoor gebruikers de wereld om hen heen met verbeterd zicht kunnen waarnemen.
 4. Lichtgewicht en comfortabel: De bril is ontworpen om lichtgewicht en comfortabel te dragen, zelfs gedurende langere periodes.

Voordelen

De eSight-bril biedt diverse voordelen voor personen met een visuele beperking:

Verbeterde zichtervaring:

 • De eSight-bril kan het gezichtsvermogen van mensen met verschillende visuele aandoeningen aanzienlijk verbeteren.
 • Gebruikers kunnen details en kleuren waarnemen die ze voorheen niet konden zien.
 • Dit kan leiden tot een verhoogde zelfstandigheid en mobiliteit.

Aanpasbaarheid:

 • De bril biedt diverse aanpassingsmogelijkheden, zoals vergroting, contrast en helderheid.
 • Gebruikers kunnen het beeld optimaliseren voor hun specifieke behoeften en visuele aandoening.
 • Dit zorgt voor een gepersonaliseerde en comfortabele zichtbeleving.

Draagbaar ontwerp:

 • De bril is lichtgewicht en comfortabel om te dragen, zelfs gedurende langere periodes.
 • Dit maakt de bril geschikt voor gebruik in verschillende situaties en omgevingen.
 • Gebruikers kunnen de bril dragen tijdens het lezen, tv kijken, werken of deelnemen aan activiteiten buitenshuis.

Andere voordelen:

 • De bril kan het lezen en schrijven eenvoudiger maken.
 • De bril kan gebruikers helpen om deel te nemen aan activiteiten die ze voorheen niet konden doen.
 • De bril kan het gevoel van isolatie en frustratie verminderen.
 • De bril kan de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking verhogen.

Nadelen

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele mogelijke nadelen van de eSight-bril:

Prijs:

 • De eSight-bril is een kostbaar hulpmiddel. De prijs kan variëren depending van de specificaties en het model.
 • De kosten kunnen een barrière vormen voor mensen met een beperkt budget.
 • Er zijn financieringsmogelijkheden beschikbaar, maar deze kunnen ook voorwaarden en kosten met zich meebrengen.

Aanpassingsperiode:

 • Sommige gebruikers ervaren een aanpassingsperiode wanneer ze de bril voor het eerst gebruiken.
 • Het kan enige tijd duren om te wennen aan het geoptimaliseerde beeld en de functionaliteiten van de bril.
 • Oogvermoeidheid kan optreden tijdens de aanpassingsperiode.

Andere nadelen:

 • De bril is niet compatibel met alle visuele aandoeningen.
 • Langdurig gebruik van de bril kan leiden tot oogvermoeidheid.
 • De bril kan een beperkt gezichtsveld bieden.
 • De bril is niet waterdicht.

Tips, Aandachtspunten en Adviezen

Voor personen met een visuele beperking die geïnteresseerd zijn in de eSight-bril, zijn hier enkele tips en aandachtspunten:

Tips:

 • Probeer de bril uit: Voordat u de bril aanschaft, is het belangrijk om deze te testen en te ervaren of deze geschikt is voor uw behoeften.
 • Raadpleeg uw oogarts: Bespreek met uw oogarts of de eSight-bril geschikt is voor uw visuele aandoening.
 • Financiering: Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar om de kosten van de bril te bekostigen.
 • Ondersteuning: eSight biedt uitgebreide ondersteuning aan gebruikers van de bril.
 • Neem de tijd om te wennen: Het kan even duren om te wennen aan het gebruik van de bril.
 • Experimenteer met de instellingen: Er zijn veel verschillende instellingen die u kunt aanpassen om de bril te optimaliseren voor uw zicht.
 • Gebruik de bril in verschillende omgevingen: Probeer de bril uit in verschillende lichtomstandigheden en op verschillende afstanden.
 • Maak deel uit van de eSight-community: Er zijn online forums en groepen waar u kunt connecteren met andere gebruikers van de bril.

Aandachtspunten:

 • De bril is niet compatibel met alle visuele aandoeningen.
 • Langdurig gebruik van de bril kan leiden tot oogvermoeidheid.
 • De bril kan een beperkt gezichtsveld bieden.
 • De bril is niet waterdicht.

Adviezen:

 • Draag de bril niet langer dan 2 uur per keer zonder pauze.
 • Maak regelmatig oogbewegingen om oogvermoeidheid te verminderen.
 • Raadpleeg uw oogarts als u last krijgt van oogvermoeidheid of andere problemen met uw zicht.
Deel dit:
Advertenties

 1. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 2. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 3. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 4. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 5. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 6. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 7. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 8. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 9. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 10. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 11. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 12. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 13. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 14. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 15. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 16. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 17. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 18. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 19. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 20. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 21. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 22. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 23. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 24. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 25. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 26. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 27. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 28. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 29. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 30. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 31. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 32. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 33. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 34. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 35. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 36. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 37. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 38. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 39. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 40. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 41. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 42. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 43. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 44. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 45. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 46. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 47. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 48. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 49. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 50. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 51. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 52. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 53. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 54. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 55. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 56. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 57. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 58. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 59. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 60. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 61. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 62. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 63. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 64. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 65. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 66. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 67. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 68. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 69. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 70. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 71. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 72. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 73. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 74. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 75. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 76. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 77. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 78. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 79. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 80. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 81. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 82. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 83. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 84. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 85. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 86. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 87. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 88. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 89. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 90. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 91. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 92. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 93. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 94. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 95. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 96. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 97. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 98. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 99. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 100. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 101. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 102. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 103. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 104. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 105. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 106. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 107. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 108. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 109. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 110. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 111. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 112. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 113. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 114. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 115. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 116. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 117. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 118. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 119. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 120. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 121. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 122. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 123. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 124. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 125. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 126. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 127. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 128. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 129. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 130. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 131. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 132. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 133. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 134. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 135. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 136. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 137. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 138. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 139. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 140. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 141. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 142. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 143. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 144. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 145. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 146. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 147. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 148. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 149. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 150. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 151. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 152. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 153. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 154. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 155. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 156. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 157. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 158. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 159. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 160. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 161. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 162. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 163. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 164. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 165. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 166. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 167. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 168. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 169. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 170. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 171. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 172. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 173. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 174. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 175. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 176. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 177. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 178. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 179. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 180. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 181. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 182. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 183. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 184. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 185. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 186. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16
 187. Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen08-08-2023 12:08:59
 188. Een inclusief restaurantbezoek voor blinden en slechtzienden08-08-2023 12:08:25
 189. Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent07-08-2023 03:08:05
 190. Toegankelijke magnetrons / microgolfovens en voor blinden en slechtzienden06-08-2023 06:08:48
 191. Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden05-08-2023 02:08:20
 192. Visuele handicap en zelf het huis reinigen05-08-2023 01:08:01
 193. Brailletang: Hulpmiddelen voor het maken van braille-etiketten02-08-2023 05:08:26
 194. Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent02-08-2023 07:08:21
 195. Koken met een visuele handicap02-08-2023 05:08:29
 196. Audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking31-07-2023 05:07:42
 197. Beeldschermloep: Leeshulpmiddel voor slechtziende personen29-07-2023 04:07:18
 198. Zwelpapier en reliëfafbeeldingen voor blinden en slechtzienden29-07-2023 03:07:33
 199. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 200. BE: Terugbetaling brillen, (nacht)lenzen, lensimplantatie, oogpleisters en laserbehandeling05-01-2020 07:01:49

Laatst bijgewerkt op 19 maart 2024 – 16:03