Braillemenukaart voor blinde en slechtziende gasten

Een braillemenukaart is van onschatbaar belang omdat het een essentiële rol speelt bij het bevorderen van inclusiviteit en het vergroten van de zelfstandigheid van blinde en slechtziende mensen in de samenleving. Het biedt hen de mogelijkheid om dezelfde eetervaring te ervaren als hun ziende medemensen, waardoor ze volwaardig kunnen deelnemen aan sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in een restaurant, taverne of andere eetgelegenheid.

Hoe ziet een braillemenukaart er uit?

Een braillemenukaart is specifiek ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van blinde en slechtziende gebruikers. Hier zijn enkele kenmerken van een menukaart in braille:

Materiaalkeuze

Papieren braillemenukaart

 • Materiaal: De papieren braillemenukaart is gemaakt van hoogwaardig papier met braillepuntjes. Het biedt een goede leesbaarheid en voelt prettig aan voor de vingers bij het lezen van de braille-informatie.
 • Kostenefficiënt: De papieren versie is meestal de goedkopere optie van de twee. Dit maakt het toegankelijker voor horecagelegenheden met een beperkt budget die toch de inclusiviteit willen bevorderen.
 • Milieuvriendelijk: In vergelijking met de plastic versie heeft de papieren menukaart een lagere milieu-impact, vooral als het gemaakt is van gerecycled papier.
 • Vervangbaarheid: Omdat de papieren menukaart kwetsbaarder is voor slijtage, kan het nodig zijn om deze vaker te vervangen, vooral als het vaak wordt gebruikt of gemorst wordt.
 • Schoonmaak: De papieren braillemenukaart kan niet met een vochtig doekje worden schoongemaakt vanwege het materiaal, waardoor het moeilijker kan zijn om vlekken en vuil te verwijderen.

Plastic braillemenukaart

 • Materiaal: De plastic braillemenukaart is gemaakt van stevig plastic materiaal, dat bestand is tegen scheuren en langdurig gebruik. De braillepuntjes zijn op duurzame wijze aangebracht, waardoor ze lang goed leesbaar blijven.
 • Duurzaamheid: Het plastic materiaal maakt de menukaart duurzamer en robuuster dan de papieren versie. Het kan tegen een stootje en blijft langer in goede staat.
 • Gemakkelijk schoon te maken: Een groot voordeel van de plastic versie is dat deze gemakkelijk met een vochtig doekje kan worden schoongemaakt. Dit maakt het ideaal voor gebruik in horecagelegenheden, waar de kans op vlekken en vuil groot is.
 • Leesbaarheid: De braillepuntjes blijven langer goed leesbaar op het plastic oppervlak, wat ervoor zorgt dat de menukaart langer meegaat zonder dat de leesbaarheid in gevaar komt.
 • Prijs: De plastic versie is vaak iets duurder dan de papieren versie vanwege het gebruik van duurzamer materiaal en de extra functionaliteit van eenvoudige reiniging.

Formaat en binding

In tegenstelling tot een “gewone” menukaart die meestal uit één of een paar pagina’s bestaat, is de brailleversie een ingebonden boekje. Elk menucategorie, zoals voorgerechten, hoofdgerechten en dranken, begint op een nieuwe bladzijde. Dit formaat zorgt voor een georganiseerde en gestructureerde indeling van het menu, waardoor het gemakkelijk te navigeren is voor de blinde gebruiker. Het helpt hen snel naar de gewenste sectie te bladeren zonder door de hele kaart te hoeven zoeken.

Tekst

De tekst op de braillemenukaart is enkelzijdig geprint om verwarring te voorkomen en de leesbaarheid te vergroten. Het brailleschrift wordt naast de standaard tekst geplaatst om de gerechten en hun beschrijvingen toegankelijk te maken voor blinde gebruikers. Dit dubbele gebruik van tekst maakt het mogelijk dat zowel de ziende gasten als de gasten met een visuele handicap het menu kunnen raadplegen.

Voordelen

Een braillemenukaart heeft vele voordelen, zoals het bevorderen van inclusiviteit, het vergroten van zelfstandigheid en keuzevrijheid, het bieden van privacy, het bijdragen aan duurzaamheid en het stimuleren van de ontdekking van nieuwe gerechten. Het is een essentieel hulpmiddel om hotels, restaurants, tavernes en andere eetgelegenheden toegankelijker en gastvrijer te maken voor alle gasten, ongeacht hun visuele vermogens.

Hierna volgt meer uitgebreide informatie over de voordelen van een menukaart in braille.

Inclusiviteit

Een van de meest significante voordelen van een braillemenukaart is de bevordering van inclusiviteit in horecagelegenheden. Door braillemenukaarten aan te bieden, zorgen horecagelegenheden ervoor dat blinde en slechtziende gasten dezelfde ervaring hebben als ziende gasten. Het creëert een omgeving waarin alle gasten, ongeacht hun visuele beperking, welkom zijn en zich volledig kunnen betrekken bij het menu en de eetervaring.

Zelfstandigheid

Blinde gebruikers kunnen hierdoor zelfstandig en onafhankelijk hun maaltijden kiezen. Het gevoel van autonomie is essentieel voor een positieve ervaring in een horecagelegenheid, en de mogelijkheid om het menu zelf te lezen en beslissingen te nemen versterkt dit gevoel.

Keuzevrijheid

Een braillemenukaart biedt gasten met een visuele handicap de vrijheid om uit alle beschikbare opties te kiezen. Ze kunnen de verschillende gerechten vergelijken, rekening houden met eventuele dieetbeperkingen en hun keuze maken op basis van persoonlijke voorkeuren.

Privacy

Braillemenukaarten bieden gasten met een visuele handicap een gevoel van privacy bij het lezen van het menu. In plaats van hulp te vragen aan iemand anders om hen het menu voor te lezen, kunnen ze zelfstandig door de kaart bladeren en rustig hun keuze maken zonder zich ongemakkelijk te voelen.

Duurzaamheid

Braillemenukaarten zijn meestal gemaakt van stevig plastic materiaal, waardoor ze duurzamer zijn dan gewone papieren menukaarten. Ze kunnen lang meegaan en zijn bestand tegen morsen en slijtage, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden.

Ontdekking van nieuwe gerechten

Door een braillemenukaart kunnen gasten met een visuele handicap nieuwe gerechten ontdekken en hun culinaire horizon verbreden. Door de kaart ontstaan dezelfde kansen als ziende gasten om nieuwe smaken en gerechten te ervaren.

Nadelen

Het hebben van een braillemenukaart kan ook enkele nadelen met zich meebrengen. Ondanks deze nadelen wegen de voordelen van een braillemenukaart zwaarder, omdat het de toegankelijkheid en inclusiviteit van horecagelegenheden vergroot en een positieve ervaring biedt aan blinde en slechtziende gasten. Met de groeiende bewustwording over inclusie en toegankelijkheid zal de acceptatie en implementatie van braillemenukaarten naar verwachting toenemen. Horecagelegenheden kunnen op verschillende manieren omgaan met de uitdagingen, zoals het budgetteren voor de extra kosten of het vinden van creatieve oplossingen om de menukaarten ruimtebesparend te presenteren.

Kosten

Het produceren van braillemenukaarten kan  duurder zijn dan gewone menukaarten vanwege het specifieke productieproces en het gebruik van brailleprinttechnologie. Het vereist gespecialiseerde printers en materiaal om de braillepuntjes nauwkeurig op de kaart te drukken. Deze extra kosten kunnen een drempel vormen voor sommige hotels, restaurants, tavernes en andere gelegenheden, vooral kleinere etablissementen met beperkte budgetten.

Ruimte

Braillemenukaarten zijn vaak ingebonden boekjes om de organisatie en leesbaarheid te verbeteren. Dit betekent dat ze meer fysieke ruimte in beslag nemen op tafels of bij de ingang van het horecagelegenheid. Horecagelegenheden moeten ervoor zorgen dat er voldoende ruimte beschikbaar is om de braillemenukaarten op een toegankelijke en comfortabele manier aan te bieden aan hun gasten.

Beperkte taligheid

Braillemenukaarten zijn doorgaans beschikbaar in één taal, wat een uitdaging kan vormen voor internationale horecagelegenheden of toeristische gebieden waar meerdere talen worden gesproken. Het produceren van braillemenukaarten in meerdere talen vergt extra kosten en inspanningen.

Beperkte updates

In hotels, restaurants, tavernes en andere gelegenheden waar het menu regelmatig verandert (bijvoorbeeld seizoensgebonden gerechten), kan het produceren en distribueren van nieuwe braillemenukaarten tijdrovend zijn. Dit kan leiden tot vertragingen bij het updaten van het menu voor blinde en slechtziende gasten, waardoor zij mogelijk niet op de hoogte zijn van de nieuwste gerechten en prijzen.

Minder flexibiliteit

In tegenstelling tot digitale menukaarten kunnen braillemenukaarten niet snel worden aangepast of aangevuld met speciale aanbiedingen of seizoensgerechten. Dit beperkt de mogelijkheden om snel en gemakkelijk wijzigingen in het menu door te voeren.

Aandachtspunten bij bestelling van menukaart in braille

Bij het doorgeven van een bestelling voor braillemenukaarten zijn er enkele belangrijke aandachtspunten en overwegingen om ervoor te zorgen dat de menukaarten voldoen aan de behoeften van blinde en slechtziende gasten en aan jouw specifieke vereisten. Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

Braille-etiquette

Het is essentieel om de juiste braille-etiquette te volgen bij het ontwerpen van de menukaarten. Dit omvat zaken als het gebruik van de juiste braillekarakters, het plaatsen van het brailleschrift naast de standaard tekst en het gebruik van een leesbaar braillelettertype. Het naleven van de braille-etiquette zorgt ervoor dat de braillemenukaarten goed leesbaar en begrijpelijk zijn voor blinde gebruikers.

Materiaal

Overweeg welk materiaal het meest geschikt is voor de braillemenukaarten, zoals papier of stevig plastic. Het plastic materiaal is duurzamer en gemakkelijker schoon te maken, terwijl papier wellicht een meer kosteneffectieve optie is. Het kiezen van het juiste materiaal is afhankelijk van de verwachte gebruiksduur, het budget en de gewenste uitstraling.

Formaat en indeling

Denk na over het formaat van de braillemenukaarten en hoe ze worden ingebonden. Een goed georganiseerde en gestructureerde indeling met duidelijke secties (bijvoorbeeld voorgerechten, hoofdgerechten, dranken) vergemakkelijkt het navigeren voor de blinde gebruiker.

Inhoud en beschrijvingen

Zorg ervoor dat de inhoud van de braillemenukaarten overeenkomt met die van de reguliere menukaarten. Zorg voor duidelijke en beknopte beschrijvingen van de gerechten en eventuele speciale aanbiedingen. Vermijd overmatig gebruik van jargon en afkortingen die niet in braille kunnen worden weergegeven.

Toegankelijkheid en locatie

Overweeg waar de braillemenukaarten worden geplaatst in het horecagelegenheid. Zorg ervoor dat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor blinde gasten, bijvoorbeeld door ze op dezelfde plaats te presenteren als de reguliere menukaarten, zodat ze zelfstandig kunnen kiezen.

Controleer vooraf

Voordat je de definitieve bestelling plaatst, is het belangrijk om voorbeelden van de braillemenukaarten te bekijken en te controleren op eventuele fouten of onduidelijkheden. Dit helpt mogelijke problemen te identificeren voordat de volledige bestelling wordt geproduceerd.

Besteltijd en levering

Informeer naar de levertijden en zorg ervoor dat je de braillemenukaarten op tijd ontvangt voor de geplande invoering. Als je de menukaarten voor een speciale gelegenheid of evenement nodig hebt, geef dit dan duidelijk aan bij het plaatsen van de bestelling.

Kosten en budget

Bespreek duidelijk de kosten en het budget voor de braillemenukaarten. Vergelijk prijzen bij verschillende leveranciers om de beste prijs-kwaliteitverhouding te krijgen die past bij jouw behoeften en budget.

Ondersteuning en advies

Overweeg om te werken met een leverancier die expertise heeft in het produceren van braillemateriaal en die ondersteuning en advies kan bieden bij het ontwerpen en creëren van de menukaarten.

Door rekening te houden met deze aandachtspunten en overwegingen, kun je ervoor zorgen dat de braillemenukaarten van hoge kwaliteit zijn en aan de behoeften van blinde en slechtziende gasten voldoen. Het aanbieden van goed ontworpen en toegankelijke braillemenukaarten toont jouw inzet voor inclusiviteit en biedt blinde gasten een positieve en zelfstandige eetervaring in jouw horecagelegenheid.

Waar kan je een braillemenukaart bestellen?

In België en Nederland zijn er verschillende opties beschikbaar voor het laten maken van braillemenukaarten.

Andere manieren om menu’s te lezen als je blind of slechtziend bent

Het is van cruciaal belang voor horecagelegenheden om aandacht te besteden aan toegankelijkheid en inclusiviteit. Door meerdere toegankelijke opties aan te bieden, kunnen restaurants een gastvrije omgeving creëren waarin mensen met een visuele beperking zelfstandig en volwaardig van de eetervaring kunnen genieten.

Er zijn verschillende andere manieren waarop blinden en slechtzienden het menu kunnen lezen of te weten kunnen komen in een horecagelegenheid. Hier zijn enkele alternatieve methoden die restaurants kunnen overwegen om hun menu’s toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking:

Gesproken menu’s

Gesproken menu’s zijn een toegankelijke en inclusieve manier voor restaurants om hun menu’s beschikbaar te maken voor gasten met een visuele beperking. Met een gesproken menu wordt de menu-informatie voorgelezen aan de gasten, zodat ze kunnen horen welke gerechten er beschikbaar zijn, inclusief de beschrijvingen en eventuele bijzonderheden.

Er zijn verschillende manieren waarop restaurants gesproken menu’s kunnen aanbieden:

 1. Persoonlijke menu-informatie op verzoek: Restaurantmedewerkers kunnen het menu mondeling voorlezen aan gasten met een visuele beperking. Het personeel kan worden opgeleid om de gerechten duidelijk en nauwkeurig voor te lezen, zodat de gasten een goed beeld krijgen van wat er op het menu staat.
 2. Audiobestanden via QR-codes: Een andere benadering is om audiobestanden te gebruiken die de menu-informatie bevatten en deze beschikbaar te stellen via QR-codes. De QR-codes kunnen op de menukaarten of op de tafels worden geplaatst. Gasten kunnen de QR-code scannen met hun smartphone en worden doorverwezen naar een audiobestand waarin het menu wordt voorgelezen.
 3. Gesproken menu-apps: Sommige restaurants kunnen specifieke apps gebruiken om het menu in gesproken vorm weer te geven. Deze apps kunnen worden gedownload op smartphones van gasten, en de gebruikers kunnen het menu in het restaurant beluisteren met behulp van de app. Daarnaast kunnen andere apps, zoals Seeing AI, vaak ook menukaarten in gewoondruk voorlezen.

Het aanbieden van een gesproken menu is een uitstekende manier om de toegankelijkheid voor gasten met een visuele beperking te vergroten. Hierdoor kunnen ze zelfstandig en volwaardig van het menu genieten en bewust keuzes maken bij het bestellen van hun maaltijd. Door deze extra toegankelijke optie te bieden, toont het restaurant zijn inzet voor inclusiviteit en gastvrijheid voor alle gasten, ongeacht hun visuele vermogen.

Digitale menu’s

Het aanbieden van digitale menu’s op de website van het restaurant of via een mobiele app kan een toegankelijke optie zijn voor mensen met een visuele beperking. Digitale menu’s kunnen worden ontworpen met toegankelijke lettertypen, kleuren en andere functies die de leesbaarheid verbeteren voor mensen met verminderd gezichtsvermogen. Bovendien kunnen schermleessoftware en spraaktechnologieën worden gebruikt om digitale menu’s voor te lezen aan blinden en slechtzienden.

Restaurants kunnen tevens een elektronische brailleversie van het menu aanbieden die per e-mail kan worden verzonden naar gasten die daarom vragen. Blinde en slechtziende gasten kunnen hierdoor het menu lezen met behulp van een brailleleesregel, spraak- en/of vergrotingsprogramma.

Vingers lezen braille op een brailleleesregel

Vingers lezen braille op een brailleleesregel

Menu-apps

Er zijn specifieke apps beschikbaar voor smartphones die menu’s toegankelijker maken voor blinden en slechtzienden. Deze apps kunnen het menu voorlezen of de tekst vergroten, wat een handige oplossing kan zijn voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Lezen alle blinde en zeer slechtziende personen braille?21-04-2024 12:04:01
 2. Toegankelijke informatievoorziening voor blinden en slechtzienden15-04-2024 06:04:34
 3. Leesproblemen bij slechtzienden19-11-2023 07:11:53
 4. Spreekwoorden rond zien, kijken, ogen, blind en slechtziend14-11-2023 06:11:15
 5. Hoe lang duurt het om braille te leren?06-11-2023 07:11:11
 6. Braillepost versturen06-11-2023 06:11:52
 7. Geschiedenis van Louis Braille en het brailleschrift03-11-2023 08:11:09
 8. Braille en psychosociale aspecten: De impact op zelfperceptie en welzijn31-10-2023 08:10:26
 9. Braille en maatschappelijke participatie: Actieve deelname aan het dagelijks leven bevorderen31-10-2023 08:10:20
 10. Braille en de arbeidsmarkt: Kansen vergroten voor mensen met een visuele beperking31-10-2023 08:10:12
 11. Braille en inclusief onderwijs: Het belang van tactiele geletterdheid31-10-2023 07:10:35
 12. Braille en neuroplasticiteit: De hersenen veranderen door tactiel leren31-10-2023 07:10:16
 13. Braille en cognitieve ontwikkeling31-10-2023 07:10:03
 14. Tips om je kind voor te bereiden op het leren van braille31-10-2023 07:10:16
 15. Kan je nog braille leren op hoge leeftijd?15-10-2023 04:10:34
 16. Goede lettertypen voor slechtzienden21-09-2023 06:09:07
 17. E-readers voor personen met een visuele beperking15-09-2023 12:09:44
 18. Nederlandstalige en Engelstalige organisaties rond brailleboeken10-09-2023 06:09:13
 19. Nederlandstalige en Engelstalige platforms voor audioboeken en luisterboeken08-09-2023 11:09:24
 20. Nederlandstalige en Engelstalige platforms voor ebooks en digitale boeken08-09-2023 05:09:49
 21. Als ziende persoon braille leren25-08-2023 01:08:40
 22. Blinde en slechtziende auteurs en dichters21-08-2023 11:08:26
 23. Leeshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden19-08-2023 02:08:12
 24. Braillemenukaart voor blinde en slechtziende gasten07-08-2023 04:08:09
 25. Is braille in alle talen hetzelfde?25-11-2011 05:11:05
 26. Moon: Schrift in reliëf05-06-2011 12:06:07
 27. Oskar Picht, uitvinder van de brailleschrijfmachine05-06-2011 12:06:23
 28. Brailleschrift en Louis Braille05-06-2011 10:06:32
 29. Valentin Haüy, de eerste blindenleraar05-06-2011 10:06:26

Laatst bijgewerkt op 31 maart 2024 – 04:51