Reizen voor blinde en slechtziende personen: Tips en aandachtspunten

Blinde en slechtziende personen kunnen op vakantie gaan en genieten van reizen en nieuwe ervaringen, net als mensen zonder visuele beperking. Voor blinden en slechtzienden is reizen vaak een teaminspanning, waarbij ze de wereld verkennen met behulp van ziende begeleiders, zoals een partner, vrienden of familieleden. Daarnaast zijn er ook blindenorganisaties en reisverenigingen die reizen organiseren voor mensen met een visuele beperking (BE en NL). Sporadisch trekken blinden en slechtzienden er ook alleen op uit. Met de juiste planning, voorbereiding en de juiste hulpmiddelen kunnen blinde en slechtziende reizigers volop genieten van diverse reiservaringen.

Reizen met ziende begeleiding

Reizen met ziende begeleiding is een veelvoorkomende en effectieve manier voor blinden en slechtzienden om de wereld te ontdekken. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en voordelen:

Vertrouw op je begeleider

Of het nu je partner, vriend(in) of familielid is, je begeleider speelt een cruciale rol in je reis. Het is belangrijk om vertrouwen op te bouwen en open communicatie te hebben. Jij en je begeleider moeten samenwerken om de reis soepel te laten verlopen.

Planning en voorbereiding

Begin met een grondige planning. Bespreek je bestemming, interesses en verwachtingen. Samen beslissen jullie over de reisroute, activiteiten en accommodatie. Dit proces kan zowel opwindend als versterkend zijn.

Technologische hulpmiddelen

Moderne technologie biedt geweldige hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Gebruik eventueel spraakgestuurde navigatie-apps en een laptop, tablet of smartphone met een screenreaderom informatie te verkrijgen en toegankelijk te blijven tijdens de reis.

Gezelschap en ondersteuning

Reizen met ziende begeleiding betekent de mogelijkheid om samen te genieten van nieuwe ervaringen. Je begeleider kan beschrijvingen geven van landschappen, architectuur en culturele bezienswaardigheden, wat je reis nog waardevoller maakt. Daarnaast kan een reisgenoot ook praktische hulp bieden bij het navigeren, het dragen van bagage en dagelijkse activiteiten. Samen reizen kan een gevoel van veiligheid en geruststelling bieden, vooral in nieuwe en onbekende omgevingen.

Culturele verrijking

Reizen biedt de kans om verschillende culturen en tradities te ervaren. Je begeleider kan je helpen om de lokale gebruiken en smaken te begrijpen, waardoor je een diepere waardering krijgt voor de bestemming.

Toegankelijkheid

Kies bestemmingen en accommodaties die bekendstaan om hun toegankelijkheid. Veel reisorganisaties bieden informatie over toegankelijkheidsvoorzieningen, zoals rolstoelhellingen en brailleborden, die ook nuttig zijn voor blinden en slechtzienden.

Reizen met blindennazorgwerken en speciale reisverenigingen

Naast reizen met persoonlijke begeleiding zijn er organisaties die specifiek gericht zijn op het faciliteren van reizen voor mensen met een visuele beperking.

Blindennazorgwerken

Een aantal blindennazorgwerken organiseert vakanties en reizen voor blinden en slechtzienden vanaf de kinderleeftijd tot ouderen. Ze begrijpen de unieke behoeften van deze groep en zorgen voor passende voorzieningen en begeleiding. Deze reizen kunnen variëren van avontuurlijke excursies tot ontspannende cruises.

Speciale reisverenigingen

Er zijn reisverenigingen die zich richten op mensen met een visuele beperking of andere soorten beperkingen. Ze bieden groepsreizen waarbij reizigers kunnen genieten van elkaars gezelschap en toegang hebben tot gespecialiseerde begeleiding en voorzieningen.

Gespecialiseerde tours

Sommige reisorganisaties bieden gespecialiseerde tours die zich richten op zintuiglijke ervaringen. Deze tours zijn ontworpen om alle zintuigen te prikkelen, inclusief gehoor, tastzin en smaak, en zijn perfect voor mensen met een visuele beperking.

Tips voor een succesvolle reis

Ongeacht of je met persoonlijke begeleiding reist of deelneemt aan georganiseerde reizen, hier zijn enkele algemene tips voor een succesvolle reis:

 • Communiceer: Houd open communicatielijnen met je begeleider of reisorganisatie. Laat hen weten wat je nodig hebt en welke verwachtingen je hebt.
 • Wees flexibel: Reizen kan onverwachte wendingen nemen. Wees bereid om aanpassingen te maken en flexibel te zijn.
 • Leer en geniet: Reizen is een kans om te leren en te groeien. Sta open voor nieuwe ervaringen en geniet van elk moment.
 • Documenteer je reis: Neem foto’s, schrijf dagboeken of houd een blog bij om je reiservaringen te delen en te onthouden.

Reizen als blinde of slechtziende persoon kan een onvergetelijke en verrijkende ervaring zijn. Met de juiste planning, voorbereiding en de steun van ziende begeleiding of gespecialiseerde organisaties, kunnen mensen met een visuele beperking de wereld op hun eigen manier ontdekken. Reizen opent deuren naar avontuur, kennis en culturele diversiteit, en het is een ervaring die iedereen verdient.

Alleen reizen met een visuele beperking

Planning is essentieel

Een goed doordachte planning vormt de basis voor een succesvolle reis. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de planning:

 • Bestemming en voorbereiding: Begin ruim van tevoren met het plannen van je reis. Dit omvat het onderzoeken van je bestemming, accommodatie, activiteiten en transportopties. Hoe meer je weet over waar je naartoe gaat, hoe gemakkelijker het zal zijn om jezelf voor te bereiden op wat komen gaat.
 • Reserveringen: Reserveer vluchten, accommodatie en eventuele tours of activiteiten vooraf om zeker te zijn van beschikbaarheid en om eventuele aanpassingen te regelen. Dit kan ook helpen bij het besparen van tijd en stress ter plaatse.

Kies je bestemming zorgvuldig

Het selecteren van de juiste bestemming is een cruciale stap. Sommige bestemmingen zijn over het algemeen meer toegankelijk en vriendelijker voor blinde en slechtziende reizigers dan andere. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Toegankelijkheidsinformatie: Zoek naar bestemmingen die bekendstaan om hun toegankelijkheid en beschikbare voorzieningen voor blinden en slechtzienden. Bestemmingsgidsen en reiswebsites kunnen nuttige informatie bieden.
 • Lokale ondersteuning: Neem eventueel contact op met organisaties voor visueel gehandicapten in je bestemmingsland. Zij kunnen waardevolle tips en ondersteuning bieden, variërend van lokale toegankelijkheidsinformatie tot hulp ter plaatse.

Reisdocumentatie en technologie

Zorg ervoor dat je alle benodigde reisdocumenten en technologische hulpmiddelen bij de hand hebt om je reis soepel te laten verlopen:

 • Reisdocumenten: Houd belangrijke documenten zoals paspoorten, visums en medische informatie bij de hand. Zet deze informatie om in braille of digitaal formaat op te slaan, zodat je er gemakkelijk toegang toe hebt.
 • Technologische hulpmiddelen: Moderne technologie biedt veel mogelijkheden voor blinde en slechtziende reizigers. Denk aan spraakgestuurde navigatie-apps, tekst-naar-spraaksoftware voor het lezen van teksten en mobiele apps voor toegankelijkheidsinformatie.

Hulpmiddelen voor oriëntatie en mobiliteit

Goede oriëntatie en mobiliteit zijn van cruciaal belang voor een veilige en aangename reiservaring:

Informeer en communiceer

Open communicatie met dienstverleners en locals is essentieel:

 • Vooraf contact opnemen: Neem vooraf contact op met luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere dienstverleners om je specifieke behoeften en verzoeken kenbaar te maken. Hierdoor kunnen ze de nodige regelingen treffen voor je aankomst.
 • Basislokale taal: Leer enkele basiszinnen in de lokale taal voor eenvoudige communicatie. Dit kan helpen bij het bestellen van maaltijden, vragen naar richtingen of om hulp vragen.

Slimme bagage

Een doordachte bagage maakt je reis veel comfortabeler:

 • Georganiseerde bagage: Organiseer je bagage zodat je belangrijke items gemakkelijk kunt vinden. Gebruik etiketten of labels in braille om je bagage te herkennen. Zorg ervoor dat je belangrijke spullen zoals medicijnen, persoonlijke documenten en technologische hulpmiddelen binnen handbereik hebt.
 • Reservekleding: Breng voldoende reservekleding en persoonlijke spullen mee voor het geval dat nodig is. Het is altijd goed om voorbereid te zijn op onverwachte situaties.

Toegankelijkheidsopties onderzoeken

Voordat je vertrekt, is het handig om de toegankelijkheidsopties te onderzoeken op je bestemming:

 • Accommodatie: Controleer of je accommodatie toegankelijkheidsvoorzieningen biedt, zoals rolstoelhellingen, brailleborden en audiogidsen.
 • Luchthavens: Informeer jezelf over de toegankelijkheid van de luchthavens die je zult bezoeken. Luchthavens bieden vaak assistentie aan passagiers met speciale behoeften.
 • Bezienswaardigheden: Bekijk of de bezienswaardigheden en activiteiten die je wilt bezoeken toegankelijkheidsvoorzieningen hebben, zoals rondleidingen voor blinden en slechtzienden.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Appelcake bakken als je blind of slechtziend bent21-05-2024 06:05:57
 2. Onkruid wieden als je blind of slechtziend bent18-04-2024 02:04:41
 3. Solo reizen met een visuele beperking11-04-2024 03:04:58
 4. Pasen vieren met een visuele handicap10-04-2024 06:04:39
 5. Blind of slechtziend: Feestjes, verjaardagen, drukke evenementen en grote gezelschappen09-04-2024 06:04:32
 6. Zingen in een koor wanneer je blind of slechtziend bent08-04-2024 11:04:53
 7. Blind of slechtziend: Tips om je te vermaken tijdens een lange reis04-04-2024 10:04:40
 8. Kledijkeuze met een visuele beperking04-04-2024 06:04:06
 9. Haakplezier met een visuele beperking02-04-2024 05:04:32
 10. Daten als je blind of slechtziend bent, of als je date met iemand met een visuele beperking25-03-2024 08:03:53
 11. Hoe kies je een haarcoupe als je blind of slechtziend bent?14-01-2024 04:01:32
 12. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met geserveerd eten op restaurant?11-01-2024 06:01:40
 13. Hoe kan je een mooie zonsop- of ondergang beschrijven voor blinden en slechtzienden?10-12-2023 07:12:18
 14. DAB-radio’s voor blinden en slechtzienden05-12-2023 06:12:52
 15. Hobby’s voor mensen die blind of slechtziend zijn30-11-2023 04:11:46
 16. Bloemschikken voor blinden en slechtzienden26-11-2023 07:11:11
 17. Videogames en computergames voor blinden en slechtzienden24-11-2023 06:11:44
 18. Meditatie voor blinden en slechtzienden18-11-2023 08:11:41
 19. Pannenkoeken bakken als je blind of slechtziend bent17-11-2023 07:11:41
 20. Boetseren door blinden en slechtzienden08-11-2023 06:11:05
 21. Beeldhouwen door blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 22. Kledingsetjes maken en kleuren combineren als je (kleuren)blind of slechtziend bent30-10-2023 06:10:43
 23. Ontspanningsoefeningen en -technieken voor blinden en slechtzienden14-10-2023 05:10:49
 24. Kleding herstellen met een visuele beperking12-09-2023 11:09:37
 25. Tips voor het bakken van vlees door blinden en slechtzienden11-09-2023 02:09:52
 26. Reizen voor blinde en slechtziende personen: Tips en aandachtspunten06-09-2023 05:09:34
 27. Bij vrienden of familie op bezoek gaan als je blind of slechtziend bent05-09-2023 07:09:09
 28. Hoe kunnen blinden en slechtzienden afbeeldingen zien?02-09-2023 01:09:31
 29. Kerstmis vieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 12:08:50
 30. Kerstboom versieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:19
 31. Fysieke en mentale impact van wandelen door blinden en slechtzienden29-08-2023 04:08:14
 32. Voordelen van muziekinstrument bespelen door blinden en slechtzienden23-08-2023 01:08:35
 33. Naar een festival, concert of optreden als je blind of slechtziend bent20-08-2023 05:08:39
 34. Televisiekijken als je blind of slechtziend bent19-08-2023 10:08:59
 35. Sinterklaas vieren met een blind of slechtziend kind18-08-2023 04:08:18
 36. Kan je zelfstandig een markt bezoeken als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 03:08:01
 37. Dansen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 06:08:12
 38. Yoga beoefenen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:50
 39. Cadeautips voor blinden en slechtzienden10-08-2023 06:08:56
 40. Geloof: Aanpassingen en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden09-08-2023 12:08:34
 41. Make-up aanbrengen (zich opmaken) als je blind of slechtziend bent09-08-2023 06:08:23
 42. Tips voor tuinieren met een visuele handicap03-08-2023 07:08:52
 43. Tips voor het rijden met een tandem02-08-2023 01:08:56
 44. Vissen als je blind of slechtziend bent01-07-2017 04:07:19
 45. Moppen en grappige situaties rond blinden en slechtzienden12-09-2015 10:09:54

Laatst bijgewerkt op 11 april 2024 – 17:15