De trein nemen als je blind of slechtziend bent

Reizen met de trein kan voor blinde en slechtziende mensen een uitdagende ervaring zijn, maar met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen is het zeker mogelijk om veilig en zelfstandig te reizen. In deze tekst bespreken we alle aspecten van het trein nemen als persoon met een visuele beperking, van het plannen van je reis tot het aankomen op je bestemming.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel om een soepele reis te garanderen. Dit omvat het plannen van de reisroute, het controleren van de vertrektijden van treinen en het kennen van de tussenstops onderweg. Het gebruik van treinreisapps of -websites kan hierbij helpen.

Oriëntatie- en mobiliteitstraining:

Blinden en slechtzienden kunnen training krijgen in oriëntatie en mobiliteit, waarbij ze leren hoe ze openbaar vervoer kunnen gebruiken, inclusief treinen. Dit kan hen helpen om zelfvertrouwen te krijgen en zelfstandig te reizen.

Plan je reis:

  • Raadpleeg de website of app van de spoorwegmaatschappij: Voordat je met de trein gaat reizen, is het belangrijk om alles goed te plannen. Raadpleeg de website of app van de spoorwegmaatschappij voor actuele reisinformatie, zoals vertrektijden, perronnummers en overstapmogelijkheden.
  • Koop je tickets (indien nodig) online: Bespaar tijd en vermijd wachtrijen door je tickets online te kopen.
  • Vraag om assistentie: Heb je extra hulp nodig bij het instappen of uitstappen van de trein? Vraag dit dan op voorhand aan bij de spoorwegmaatschappij. Dit kan telefonisch, online of via een app.  Een begeleider kan helpen bij het lopen naar het juiste perron, het vinden van de juiste trein en het instappen.
  • Ken je perron: Zorg ervoor dat je weet op welk perron je trein vertrekt in het geval je geen reisassistentie hbt gevraagd. De perroninformatie vind je op borden in het station of via de app van de spoorwegmaatschappij. Deze informatie is echter niet bindend en kan wijzigen dus het is goed om naar de audio-aankondigingen in stations te luisteren en de digitale displays met spoorweginformatie op te volgen indien mogelijk.

Hulpmiddelen voor het reizen met de trein

In stations

Tactiele tegels / Geleidelijnen

  • Beschrijving: In veel stations zijn er op de vloer tactiele tegels of geleidelijnen te vinden. Deze zijn gemaakt van een geribbeld materiaal dat blinde en slechtziende mensen met hun voeten kunnen voelen. Zo kunnen ze hun weg vinden door het station, langs perrons, naar liften en trappen.
  • Voordelen: Tactiele tegels en geleidelijnen bieden een veilige en zelfstandige manier van navigeren voor blinden en slechtzienden in stations. Ze zorgen voor een betere oriëntatie en verminderen het risico op struikelen of vallen.
  • Nadelen: In oudere stations of stations die recent gerenoveerd zijn, zijn tactiele tegels en geleidelijnen niet altijd aanwezig of consistent geplaatst. Dit kan voor verwarring en hinder zorgen.

Audio-aankondigingen

  • Beschrijving: Veel stations en treinen hebben audio-aankondigingen die informatie geven over vertrekkende en aankomende treinen, perronnummers, vertragingen en annuleringen. Deze aankondigingen zijn meestal te horen via luidsprekers in het station en op de perrons.
  • Voordelen: Audio-aankondigingen bieden real-time informatie die essentieel is voor blinde en slechtzienden om te weten waar ze naartoe moeten en wanneer hun trein vertrekt. Dit verhoogt hun reissnelheid en vermindert stress.
  • Nadelen: Audio-aankondigingen kunnen soms onoverzichtelijk of moeilijk te verstaan zijn, vooral in stations met veel omgevingsgeluid. Ook kunnen ze niet altijd alle details geven die relevant zijn voor blinde en slechtzienden, zoals de exacte locatie van de lift of de ingang van een wagon.

Voor blinden en slechtzienden

Naast de voorzieningen in stations zelf, zijn er diverse hulpmiddelen die blinden en slechtzienden kunnen gebruiken om te reizen met de trein:

Leeshulpmiddelen

  • Beschrijving: Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om gedrukte tekst om te zetten in een vorm die toegankelijk is voor blinde en slechtzienden. Denk aan loepen en kijkertjes.
  • Voordelen: Met leeshulpmiddelen kunnen blinde en slechtziende personen reisinformatie, zoals dienstregelingen en andere informatie in treinstations lezen en begrijpen. Dit vergroot hun onafhankelijkheid en stelt hen in staat om informed keuzes te maken tijdens hun reis.

Mobiliteitshulpmiddelen

  • Beschrijving: Een witte stok en/of geleidehond zijn onmisbare hulpmiddelen voor mobiliteit en oriëntatie.
  • Voordelen: Een witte stok helpt blinde mensen obstakels te detecteren en hun weg te vinden. Geleidehonden bieden hulp bij oriëntatie, begeleiding en emotionele steun.

Reisapps

  • Beschrijving: Er zijn diverse reisapps beschikbaar die al dan niet speciaal ontworpen zijn voor blinden en slechtzienden. Deze apps bieden functies zoals real-time reisinformatie, navigatie in stations, routebeschrijvingen en audiobegeleiding.
  • Voordelen: Reisapps vergemakkelijken het plannen van een reis, zorgen voor een efficiënte navigatie door stations en verhogen het algehele reiscomfort voor blinden en slechtzienden.

Mobiliteitsapps

  • Beschrijving: Naast reisapps zijn er ook mobiliteitsapps die personen met een visuele beperking kunnen helpen bij dagelijkse taken, zoals het vinden van winkels, restaurants of bushaltes in de omgeving van het station.
  • Voordelen: Mobiliteitsapps vergroten de mobiliteit en onafhankelijkheid van blinde en slechtzienden in een onbekende omgeving, zoals een nieuw treinstation of een onbekende stad.

Nuttige smartphone-apps voor het reizen met de trein

  • 9292: In Nederland is de 9292-app een uitstekend hulpmiddel voor reisplanning. Je kunt gedetailleerde informatie krijgen over treinen, trams, bussen en metro’s, inclusief vertrek- en aankomsttijden, overstapinformatie en live updates over vertragingen.
  • Google Maps: Zowel in België als Nederland is Google Maps een krachtige navigatie-app die openbaar vervoer routes biedt. Deze app kan spraakgestuurde instructies geven en je begeleiden van deur tot deur.
  • Moovit: Moovit is een wereldwijde app voor openbaar vervoer die beschikbaar is in zowel België als Nederland. De app biedt gedetailleerde routes, realtime aankomsttijden en meldingen voor haltes.
  • NMBS: In België biedt de NMBS-app soortgelijke functionaliteit. Je kunt reisroutes plannen, tarieven controleren en realtime informatie ontvangen over treindiensten.
  • NMBS Assist: De NMBS Assist App is speciaal ontworpen is om personen met een handicap, zoals blinden en slechtzienden, te helpen bij het krijgen van assistentie voor het reizen met de trein.
  • NS: De NS (Nederlandse Spoorwegen) app is een handige app voor reizigers in Nederland. Voor blinden en slechtzienden biedt de app verschillende toegankelijkheidsfuncties, waaronder gesproken reisinformatie, meldingen van vertrektijden, informatie over treinreizen en reisplanning. Met deze functies kunnen gebruikers gemakkelijker treinreizen plannen en navigeren.
  • OV Info: De OV Info app is een algemene openbaarvervoersapp die informatie biedt over het openbaar vervoer in Nederland, waaronder bussen, trams, metro’s en treinen. Voor blinden en slechtzienden biedt de app spraakgestuurde functies, zoals reisplanning, vertrektijden en meldingen over het openbaar vervoer. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijker hun reizen plannen en routes volgen.
  • Perronwijzer: De Perronwijzer app is speciaal ontworpen voor blinden en slechtzienden zodat ze het juiste perron op treinstations in Nederland kunnen vinden. De app maakt gebruik van spraaktechnologie en GPS om de locatie van de gebruiker te bepalen en hen te begeleiden naar het juiste perron voor hun trein. Dit vergemakkelijkt het navigeren op drukke stations.

Tijdens de reis

  • Vraag om hulp: Aarzel niet om hulp te vragen aan het personeel van de spoorwegmaatschappij of aan medereizigers.
  • Assistentie van medereizigers: Het kan ook nuttig zijn voor blinden en slechtzienden om de hulp van medereizigers in te roepen. Dit kunnen andere passagiers zijn die bereid zijn om te helpen bij het vinden van het juiste perron of het instappen in de juiste trein. Veel mensen zijn graag bereid om een helpende hand te bieden wanneer dat nodig is.
  • Neem de tijd: Neem de tijd om je te verplaatsen in het station en op de trein. Wees niet gehaast en zorg ervoor dat je je veilig voelt.
  • Geniet van de reis: Reizen met de trein kan een leuke en ontspannende ervaring zijn. Geniet van de rit en maak gebruik van de faciliteiten aan boord.
  • Neem een reisgenoot mee: Als je je prettiger voelt met een reisgenoot, neem dan iemand mee die je kan helpen bij het navigeren en je kan begeleiden.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

  1. De trein nemen als je blind of slechtziend bent17-04-2024 03:04:31
  2. Reacties van anderen op gebruik van witte stok04-04-2024 03:04:18
  3. Zich verplaatsen en oriënteren in onbekende omgevingen als je blind of slechtziend bent24-03-2024 07:03:11
  4. Zich verplaatsen en oriënteren in drukke omgevingen als je blind of slechtziend bent17-03-2024 08:03:39
  5. Blind of slechtziend: Navigatieproblemen in (medische) wachtkamers01-01-2024 04:01:46
  6. Blind of slechtziend: Hoe vind je een lege zitplaats in het (drukke) openbaar vervoer?13-12-2023 08:12:32
  7. Natuurlijke looplijnen voor blinden en slechtzienden02-12-2023 01:12:28
  8. Hoe vind je als blinde of slechtziende een toilet op onbekend terrein?29-11-2023 07:11:16
  9. Blind of slechtziend: Hoe gebruik je een GPS-app als er meerdere straten naar links of rechts zijn?25-11-2023 05:11:34
  10. Waarom kijken blinden en slechtzienden naar links en rechts wanneer ze een straat willen oversteken?18-11-2023 11:11:43
  11. Blind of slechtziend: Obstakels kunnen voelen zonder deze aan te raken18-11-2023 07:11:40
  12. Blind en slechtziend en stoepen (trottoirs)14-11-2023 07:11:02
  13. Moeilijke oriëntatieplaatsen voor blinden en slechtzienden13-11-2023 05:11:51
  14. Onlogisch geplaatste geleidelijnen voor blinden en slechtzienden12-11-2023 05:11:39
  15. Looproutes voor blinden en slechtzienden12-11-2023 02:11:49
  16. Blind of slechtziend: Hoe kan je je oriënteren in een nieuw schoolgebouw?10-11-2023 12:11:22
  17. Hoe kunnen blinden en slechtzienden zich in een gebouw oriënteren?09-11-2023 07:11:52
  18. Roltrap nemen als je blind of slechtziend bent09-11-2023 06:11:48
  19. Zebrapaden vinden en oversteken als je blind of slechtziend bent07-11-2023 08:11:38
  20. Mentale kaarten voor blinden en slechtzienden voor het lopen van routes06-11-2023 05:11:03
  21. Geluidsinterpretatie in het verkeer voor blinden en slechtzienden03-11-2023 04:11:22
  22. Impact van sneeuw op blinden en slechtzienden26-10-2023 04:10:53
  23. Hoe kan je een vuilnisbak vinden als je blind of slechtziend bent?18-10-2023 02:10:33
  24. Hoogteobstakels: Hoe gaan blinden en slechtzienden hiermee om?18-10-2023 02:10:22
  25. Blind of slechtziend: Zich oriënteren in een winkelcentrum16-10-2023 04:10:34
  26. Hoe kunnen blinden en slechtzienden veilig de straat oversteken?16-10-2023 12:10:37
  27. Zichtbaar en herkenbaar zijn in het verkeer als je blind of slechtziend bent14-10-2023 04:10:05
  28. Tips voor buschauffeurs en blinde en slechtziende reizigers10-10-2023 05:10:40
  29. Help, ik ben blind of slechtziend en ben verdwaald. Wat kan ik doen?08-10-2023 05:10:18
  30. Blind of slechtziend: Omgaan met deelsteps, elektrische fietsen en elektrische voertuigen27-09-2023 11:09:38
  31. Invloed van weerseizoenen op de mobiliteit van blinden en slechtzienden21-09-2023 06:09:34
  32. Niet (meer) mogen of kunnen autorijden als je slechtziend of blind bent of wordt21-09-2023 12:09:48
  33. Afstand inschatten als je blind of slechtziend bent21-09-2023 07:09:36
  34. Achtergrondlawaai en de mobiliteit van blinden, slechtzienden en doofblinden20-09-2023 05:09:06
  35. Je weg vinden in een onbekende winkel als je blind of slechtziend bent14-09-2023 03:09:50
  36. Het belang van schone geleidelijnen voor blinde en slechtziende personen13-09-2023 07:09:01
  37. Oriëntatie- en mobiliteitstraining voor blinden en slechtzienden09-09-2023 02:09:32
  38. Hoe weet je wanneer je moet uitstappen (bus, trein, tram, metro) als je blind of slechtziend bent?05-09-2023 07:09:14
  39. Zich veilig verplaatsen in de winter als je blind of slechtziend bent01-09-2023 05:09:54
  40. Oriëntatie- en herkenningspunten voor blinden en slechtzienden01-09-2023 01:09:43
  41. Lift nemen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 06:08:05
  42. Trappen en roltrappen vinden en nemen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 02:08:49
  43. Oriëntatie- en navigatieproblemen bij blinden en slechtzienden29-08-2023 06:08:26
  44. Openbaar vervoer en tips voor begeleiders als je blind of slechtziend bent27-08-2023 07:08:26
  45. Slimme witte stokken voor blinden en slechtzienden27-08-2023 07:08:09
  46. Rateltikker aan verkeerslicht voor blinden en slechtzienden26-08-2023 06:08:19
  47. Plaats geen obstakels op de stoep en geleidelijn voor blinden en slechtzienden!25-08-2023 08:08:59
  48. Weigerachtigheid ten opzichte van het gebruik van de witte stok voor blinden en slechtzienden22-08-2023 04:08:42
  49. Obstakeldetectie door blinden en slechtzienden21-08-2023 05:08:02
  50. Mobiliteitshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden19-08-2023 01:08:14
  51. Echolokalisatie (echolocatie) voor blinden en slechtzienden19-08-2023 06:08:15
  52. Witte stok voor blinden en slechtzienden18-08-2023 05:08:22
  53. Shared spaces: Problemen voor blinden en slechtzienden en inclusief ontwerp06-08-2023 10:08:44
  54. Geleidelijnen voor blinden en slechtzienden04-08-2023 06:08:46
  55. Blind of slechtziend: Nieuwe routes lopen03-08-2023 03:08:59
  56. Traject tramlijnen in Gent03-08-2023 01:08:17
  57. Voetgangers met een witte stok in het verkeer02-08-2023 02:08:31
  58. NS: Alle treinstations in Nederland07-12-2014 06:12:58
  59. Traject tram- en premetrolijnen in Antwerpen07-12-2014 06:12:44
  60. Tram- en (pre)metrolijnen in Brussel05-11-2014 09:11:15
  61. Natuurlijke en kunstmatige looplijnen (waarschuwings-, ribbel- en informatietegels) voor blinden en slechtzienden11-05-2014 03:05:41

Laatst bijgewerkt op 17 april 2024 – 15:11