Inclusieve buitenspelletjes, ook voor blinden en slechtzienden

Blinden en slechtzienden kunnen net als iedereen genieten van buitenspelen. Er zijn veel verschillende buitenspelletjes die ook door blinden en slechtzienden meegespeeld kunnen worden. Deze incluisieve spelletjes zijn essentieel om een speelse en gelijkwaardige omgeving te creëren voor mensen met verschillende niveaus van zicht. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijke spellen die zowel door blinde, slechtziende als ziende personen kunnen worden gespeeld:

Achter-de-rug-aan

Dit is een eenvoudig spel dat iedereen kan spelen. Twee spelers staan tegenover elkaar en sluiten hun ogen. Eén speler is de jager en de andere speler is het slachtoffer. De jager probeert het slachtoffer te vangen door hem of haar aan te raken. Het slachtoffer probeert te ontsnappen door de jager te ontwijken.

Blindemannetje

Dit is een klassieker onder de buitenspelletjes. Een speler is de blinde en heeft zijn of haar ogen dicht. De andere spelers proberen de blinde te tikken. De blinde probeert de andere spelers te ontwijken.

Bumper Bowling

Bumper bowling is een leuke activiteit waarbij de spelers proberen om kegels omver te gooien met een bal. De banen kunnen worden uitgerust met bumpers om te voorkomen dat de bal in de goot belandt, waardoor het spel toegankelijker wordt voor spelers met een visuele beperking.

Estafette

Bij een zintuiglijke estafette maken deelnemers gebruik van tastzin, gehoor en geur in plaats van zicht. De éne persoon voelt bijvoorbeeld een voorwerp en geeft het door aan de volgende persoon die het voorwerp moet identificeren zonder het te zien.

Geluidenvangst

Dit spel is een draai aan tikkertje, maar in plaats van fysiek contact, moeten spelers elkaar vangen door het geluid van voetstappen te volgen. Het ontwikkelt luistervaardigheid en ruimtelijk bewustzijn.

Gevoel

Dit spel is perfect voor blinden en slechtzienden. De spelers worden in twee teams verdeeld. Elk team krijgt een voorwerp. De spelers moeten het voorwerp van het andere team trachten te stelen zonder gezien te worden. De spelers gebruiken hun tastzin om de voorwerpen te vinden.

Hoepel spelen

Hoepel spelen kan een leuke activiteit zijn voor blinden en slechtzienden. De spelers proberen een hoepel te rollen en deze op te volgen en op te pakken. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van coördinatie en ruimtelijk bewustzijn.

Kabouterspel

Dit spel is een leuke manier om de omgeving te verkennen. De spelers worden in twee teams verdeeld. Elk team krijgt een kabouter. De spelers moeten de kabouters naar een bepaalde plek brengen zonder gezien te worden. De spelers gebruiken hun tastzin om de weg te vinden.

Kriebels

Dit spel is een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. De spelers staan in een kring. Eén speler begint en geeft een kriebel aan een andere speler. De kriebel wordt dan doorgegeven aan de volgende speler. De speler die de kriebel krijgt, moet proberen te raden wie hem of haar de kriebel heeft gegeven.

Muziekstoel (stoelendans)

Dit spel is een leuke manier om te dansen en te bewegen. De spelers zitten in een kring om een stoel. Er staat één stoel minder dan het aantal spelers. De spelers draaien rond de stoelen. Als de muziek stopt, moet iedereen snel een stoel vinden. De speler die geen stoel vindt, valt af.

Oriëntatieloop

Een oriëntatieloop is een buitenactiviteit waarbij deelnemers een specifiek parcours moeten volgen met behulp van instructies, tastbare markeringen en/of geluiden. Dit spel stimuleert het gebruik van andere zintuigen dan het zicht.

Parachutespel

Dit spel is een leuke manier om samen te werken. De spelers staan in een kring om een parachute. De parachute wordt omhoog gegooid en de spelers moeten hem proberen te vangen. De spelers kunnen de parachute ook gebruiken om elkaar te dragen of om over obstakels te springen.

Raad het voorwerp

Dit spel is een leuke manier om je tastzin te trainen. De spelers zitten in een kring. Eén speler heeft een voorwerp in zijn of haar handen. De andere spelers proberen te raden wat het voorwerp is. De speler met het voorwerp kan hints geven, zoals de grootte, de vorm of het materiaal van het voorwerp.

Schattenjacht

Dit spel is een leuke manier om de omgeving te verkennen. De spelers worden in twee teams verdeeld. De teams krijgen een kaart met aanwijzingen. De teams moeten de schat vinden door de aanwijzingen te volgen. De teams gebruiken hun tastzin, geurzin en/of gehoor om de weg te vinden.

Speurtocht

Benodigdheden: Een lijst met opdrachten, een routebeschrijving, een groep van minimaal twee personen
Uitleg: De groep vertrekt vanaf een startpunt en volgt de routebeschrijving. Onderweg moeten de spelers de opdrachten uitvoeren. De opdrachten kunnen variëren van het vinden van een voorwerp tot het oplossen van een raadsel.

Touch Rugby

Touch Rugby is een variant van rugby waarbij spelers worden ‘getackeld’ door hun aanraking in plaats van fysiek contact. Het spel is toegankelijk omdat het minder afhankelijk is van visuele signalen en meer van tactiele interactie.

Trampoline springen

Trampoline springen kan een leuke en opwindende activiteit zijn voor blinden en slechtziendenHet kan helpen bij het ontwikkelen van balans, coördinatie en lichaamsbewustzijnVeel sportscholen en recreatiecentra hebben trampolines en bieden lessen aan die zijn aangepast voor mensen met een visuele beperking.

Twister

Benodigdheden: Een twistermat, twee teams van elk zes spelers
Uitleg: De spelers staan op de twistermat en proberen de juiste houding aan te nemen. De spelers mogen elkaar niet aanraken.

Volleybal

Benodigdheden: Een net, een bal, twee teams van elk zes spelers
Uitleg: De spelers dragen een blinddoek en proberen de bal over het net te spelen. De spelers mogen elkaar niet aanraken.

Voetbal

Benodigdheden: Een bal, een veld van ongeveer 70 bij 40 meter, twee teams van elk vijf spelers
Uitleg: De spelers dragen een blinddoek en proberen de bal te scoren in het doel van het andere team. De spelers mogen elkaar niet aanraken.

Voetbaltennis

Benodigdheden: Twee rackets, een bal, twee teams van elk zes spelers
Uitleg: De spelers dragen een blinddoek en proberen de bal over het net te slaan. De spelers mogen elkaar niet aanraken.

Waterpolo

Benodigdheden: Een zwembad, twee teams van elk zes spelers
Uitleg: De spelers dragen een blinddoek en proberen de bal in het doel van het andere team te schieten. De spelers mogen elkaar niet aanraken.

Zaklopen

Benodigdheden: Een zak, twee teams van elk zes spelers
Uitleg: De spelers zitten in een zak en proberen als eerste over de finish te komen. De spelers mogen elkaar niet aanraken.

Algemene tips voor inclusieve buitenspelletjes

  • Maak de spelregels duidelijk voor alle spelers, ook voor spelers met een visuele beperking.
  • Gebruik duidelijke aanwijzingen en signalen.
  • Zorg voor voldoende begeleiding.
  • Maak gebruik van hulpmiddelen, zoals braille of geluidssignalen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

  1. Inclusieve buitenspelletjes, ook voor blinden en slechtzienden17-11-2023 01:11:57
  2. Verschillende puzzels voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:22
  3. Spelend leren: Speelgoed voor blinde en slechtziende baby’s04-10-2023 03:10:36
  4. Speel-o-theken: Speelgoed en spelletjes voor iedereen, ook voor blinde en slechtziende kinderen21-09-2023 03:09:59
  5. Aangepaste spellen voor blinden en slechtzienden05-08-2023 07:08:34

Laatst bijgewerkt op 17 november 2023 – 13:35