Hoe kan je een website laten voorlezen voor blinden en slechtzienden?

Toegang tot informatie en communicatie is een fundamenteel recht voor iedereen. Mensen met visuele beperking kunnen vaak moeite hebben met het lezen van webinhoud. Gelukkig bestaan er oplossingen waarmee de tekst op websites kan worden omgezet in gesproken taal. zo kunnen blinden en slechtzienden werken met een schermuitleesprogramma (screenreader), maar er zijn ook plugins en tools beschikbaar waarmee de inhoud van een website kan worden voorgelezen.

Screenreaders

Screenreaders zijn softwareprogramma’s die de tekst en elementen op een webpagina omzetten in gesproken taal of braille.

JAWS (Job Access With Speech)

 • Functionaliteit: JAWS is één van de meest bekende commerciële screenreaders voor Windows-besturingssystemen. Het schermuitleesprogramma biedt uitgebreide tekst-naar-spraakfunctionaliteit en ondersteuning voor tal van applicaties en webbrowsers.
 • Kenmerken: JAWS heeft geavanceerde functies zoals braille-ondersteuning, toetsenbordnavigatie, configuratie-opties en compatibiliteit met verschillende bestandsformaten.
 • Integratie: JAWS moet worden aangeschaft en geïnstalleerd op een Windows-pc.

Narrator (Verteller)

Narrator is een ingebouwde screenreader (schermuitleesprogramma) voor Windows-besturingssystemen, die tekst op websites en in andere toepassingen kan voorlezen. Narrator vergroot de toegankelijkheid van Windows-pc’s, door de webinhoud voor te lezen en de interface-elementen aan gebruikers met een visuele beperking voor te lezen.

Zo kan Narrator websites voorlezen:

 1. Inschakelen van Narrator: Je kunt Narrator inschakelen door naar de instellingen van Windows te gaan en “Verteller” te zoeken of door de toetsencombinatie “Ctrl + Windows + Enter” in te schakelen. Hiermee wordt Narrator gestart.
 2. Navigeren op een website: Nadat Narrator is ingeschakeld, kun je het gebruiken om door een webpagina te navigeren. Narrator zal de tekst op de pagina voorlezen en interface-elementen beschrijven terwijl je door de pagina scrolt.
 3. Specifieke tekst voorlezen: Je kunt Narrator ook gebruiken om specifieke tekst op een webpagina te selecteren en voor te lezen. Markeer gewoon de tekst die je wilt horen en gebruik de juiste toetsencombinatie om de geselecteerde tekst voor te lezen.
 4. Aanpassen van instellingen: Narrator biedt verschillende aanpassingsmogelijkheden, zoals de keuze van stemmen en de snelheid van de spraak. Je kunt deze instellingen aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren.

Het is belangrijk op te merken dat de toegankelijkheid en functionaliteit van Narrator kunnen variëren afhankelijk van de versie van Windows die je gebruikt. Microsoft blijft echter werken aan de verbetering van de toegankelijkheid van zijn besturingssystemen, waardoor Narrator steeds krachtiger wordt als een hulpmiddel voor mensen met visuele beperkingen om websites en andere digitale inhoud te verkennen.

NVDA (NonVisual Desktop Access)

 • Functionaliteit: NVDA is een gratis, open-source schermuitleesprogramma voor Windows-besturingssystemen. Het schermuitleesprogramma biedt tekst-naar-spraakondersteuning voor verschillende toepassingen en websites.
 • Kenmerken: NVDA ondersteunt meerdere talen en biedt braille-ondersteuning voor gebruikers met een brailleleesregel. De screenreader heeft geavanceerde configuratiemogelijkheden en kan worden aangepast aan individuele behoeften.
 • Integratie: NVDA kan gratis worden gedownload en geïnstalleerd op Windows-pc’s. Het schermuitleesprogramma werkt met verschillende softwaretoepassingen en webbrowsers.

Supernova

 • Functionaliteit: Supernova is een toegankelijkheidssoftwarepakket voor Windows-besturingssystemen. Het schermuitleesprogramma biedt vergroting, spraak- en brailleondersteuning om de toegankelijkheid van de computer te vergroten voor mensen met verschillende visuele beperkingen.
 • Kenmerken: Supernova omvat functies zoals schermvergroting, tekst-naar-spraak (TTS), en braille-ondersteuning. Het schermuitleesprogramma heeft ook een reeks aanpassingsmogelijkheden, zoals kleur- en contrastaanpassingen, om tegemoet te komen aan individuele behoeften.
 • Integratie: Supernova kan worden geïnstalleerd op Windows-pc’s en is compatibel met veel populaire softwaretoepassingen en webbrowsers. De screenreader biedt ook functies voor het lezen van elektronische boeken en documenten.

VoiceOver (voor Apple-apparaten)

 • Functionaliteit: VoiceOver is een ingebouwde screenreader voor iOS- en macOS-apparaten, zoals iPhones, iPads en Mac-computers. De screenreader biedt een naadloze toegankelijkheidservaring op Apple-platforms.
 • Kenmerken: VoiceOver ondersteunt meerdere talen, biedt braille-ondersteuning, en heeft aanpasbare instellingen voor spraak en bediening. De screenreaderwerkt goed met de meeste ingebouwde Apple-applicaties en veel externe apps.
 • Integratie: VoiceOver is standaard geïntegreerd in iOS en macOS en kan worden ingeschakeld in de toegankelijkheidsinstellingen.

ZoomText

 • Functionaliteit: ZoomText is een bekend toegankelijkheidshulpmiddel voor Windows-gebruikers met visuele beperkingen. Het schermuitleesprogramma biedt schermvergroting en spraakondersteuning om digitale inhoud toegankelijker te maken.
 • Kenmerken: ZoomText omvat krachtige vergrotingsfuncties waarmee gebruikers kunnen inzoomen op schermelementen, teksten kunnen voorlezen en spraakondersteuning kunnen gebruiken. Het schermuitleesprogramma biedt ook talrijke aanpassingsopties, waaronder kleur- en cursoraanpassingen.
 • Integratie: ZoomText kan worden geïnstalleerd op Windows-pc’s en is compatibel met veel populaire softwaretoepassingen en webbrowsers. De screenreader kan naast andere hulpprogramma’s worden gebruikt om een uitgebreide toegankelijkheidsoplossing te bieden.

Voorleestools en plugins

Volgende tools zijn voorbeelden van waardevolle hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking en dragen bij aan een inclusieve online ervaring. De keuze voor een specifieke tool hangt af van persoonlijke behoeften, voorkeuren en het platform dat wordt gebruikt.

ReadSpeaker

ReadSpeaker is een toonaangevende leverancier van tekst-naar-spraak (TTS) technologie. Met ReadSpeaker kunnen webmasters eenvoudig tekst op hun websites laten omzetten in gesproken taal. Hierdoor kunnen blinde en slechtziende gebruikers de inhoud van de website beluisteren met behulp van een schermuitleesprogramma of andere TTS-software.

Belangrijke kenmerken van ReadSpeaker zijn onder andere:

 1. Eenvoudige integratie: Website-eigenaren kunnen de ReadSpeaker-plugin eenvoudig integreren in hun bestaande website. Dit vereist meestal minimale technische kennis.
 2. Meerdere talen en stemmen: ReadSpeaker biedt ondersteuning voor meerdere talen en stemmen, zodat gebruikers de taal en stem kunnen kiezen die het beste bij hen past.
 3. Aanpassingsmogelijkheden: Gebruikers kunnen de snelheid van het voorlezen aanpassen en bepaalde delen van de tekst markeren om te worden voorgelezen.
 4. Mobiele ondersteuning: ReadSpeaker werkt op verschillende apparaten, waaronder smartphones en tablets, waardoor gebruikers onderweg toegang hebben tot voorgelezen inhoud.
 5. Beheer van toegang: Beheerders kunnen bepalen welke delen van de website kunnen worden voorgelezen en welke niet, om de gebruikerservaring te optimaliseren.

BrowseAloud

 • Functionaliteit: BrowseAloud is een webgebaseerde tekst-naar-spraaktool die websites toegankelijk maakt voor mensen met visuele en leesbeperkingen. Het leest de tekst op een webpagina voor aan gebruikers en biedt ook vertaalfuncties in meerdere talen.
 • Kenmerken: Naast het voorlezen van tekst, biedt BrowseAloud functies zoals tekst markeren tijdens het lezen, een ingebouwd woordenboek, en aanpasbare spraaksnelheid. Het ondersteunt meerdere platformen en browsers.
 • Integratie: Website-eigenaren kunnen BrowseAloud eenvoudig integreren door een stukje code aan hun website toe te voegen. Gebruikers hoeven niets te installeren.

Natural Reader

 • Functionaliteit: Natural Reader is beschikbaar als softwaretoepassing voor desktops en mobiele apparaten. De tool converteert geschreven tekst in spraak en kan tekst in documenten, webpagina’s en meer voorlezen.
 • Kenmerken: Natural Reader biedt een verscheidenheid aan stemmen in meerdere talen. Gebruikers kunnen de snelheid van het voorlezen aanpassen en tekst markeren tijdens het lezen. Het heeft ook een optie voor spraakherkenning voor gebruikers die tekst willen dicteren.
 • Integratie: Natural Reader kan worden gedownload en geïnstalleerd op apparaten. Sommige versies bieden browserextensies voor webgebruik.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Toegankelijke printers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 06:04:46
 2. App Spraaklabel: Objecten herkennen door er labels aan toe te voegen04-04-2024 06:04:05
 3. App Captions: Vertaalde ondertiteling voor video’s03-04-2024 03:04:33
 4. App Speech Central: Digitale teksten voorlezen31-03-2024 02:03:18
 5. Blogs, vlogs en podcasts voor en/of door mensen met een visuele beperking16-02-2024 04:02:44
 6. Wat betekent AI (artificiële intelligentie) voor blinden en slechtzienden?03-02-2024 01:02:21
 7. Fusion: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden13-01-2024 03:01:52
 8. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als je een ontoegankelijke website bezoekt?12-01-2024 07:01:35
 9. Blind of slechtziend: Apps om een taal te leren10-12-2023 06:12:49
 10. App “Pratende klok”: Tijd automatisch uitspreken10-12-2023 06:12:25
 11. Tablets geschikt voor slechtzienden01-12-2023 12:12:43
 12. Hoe maak je als blinde of slechtziende een foto met je smartphone?25-11-2023 01:11:05
 13. Toegankelijke formulieren maken voor blinden en slechtzienden20-11-2023 07:11:42
 14. App Moovit: Reisplanner, ook voor blinden en slechtzienden15-11-2023 07:11:18
 15. App Apple Kaarten: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden14-11-2023 04:11:27
 16. App Google Maps: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden13-11-2023 01:11:21
 17. App Komoot: Route plannen, ook handig voor blinden en slechtzienden06-11-2023 07:11:48
 18. Voor- en nadelen van mobiliteits-, oriëntatie- en navigatie-apps voor blinden en slechtzienden19-10-2023 05:10:47
 19. App Ariadne: Navigatiehulp voor blinden en slechtzienden13-10-2023 06:10:28
 20. Vergrotingssoftware voor slechtzienden09-10-2023 04:10:24
 21. Be My AI: Uitgebreide beschrijvingen dankzij kunstmatige intelligentie08-10-2023 07:10:29
 22. App Lazarillo: Navigatie en oriëntatie voor blinden en slechtzienden26-09-2023 06:09:35
 23. App Brighter and Bigger: Scherm en tekst aanpassen voor slechtzienden25-09-2023 07:09:55
 24. App TextGrabber: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:59
 25. App LookTel Money Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 26. App Earcatch: Audiodescriptie bij tv-programma’s en films voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:27
 27. App Prizmo Go: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:25
 28. App Voice Dream Scanner: Tekst herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:56
 29. App Voice Dream Reader: Tekst-naar-spraak voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:06
 30. App OneStep Reader (voorheen KNFB Reader): Tekstherkenning voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:36
 31. App Cash Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:58
 32. App BlindTool: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:24
 33. App TapTapSee: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:19
 34. App Seeing AI: (Handgeschreven) tekst, objecten, gezichten, licht, kleuren en documenten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 04:09:09
 35. ZoomText: Schermuitleesprogramma (screenreader) voor slechtzienden25-09-2023 12:09:47
 36. Supernova: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 12:09:15
 37. NVDA: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 11:09:16
 38. CAPTCHA’s en de impact op blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:35
 39. Firefox: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:29
 40. JAWS: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:11
 41. X (Twitter): Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 42. OCR (Optische tekenherkenning: Tekst omzetten in elektronisch formaat20-09-2023 02:09:38
 43. Barcodelezerapps voor blinden en slechtzienden19-09-2023 12:09:16
 44. App Blindsquare: Omgeving verkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 11:09:39
 45. App Google Lens: Tekst, objecten, obstakels, gezichten en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 07:09:45
 46. App Envision AI: Tekst, objecten, gezichten, obstakels en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 06:09:22
 47. WordPress: Installatie en toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden18-09-2023 01:09:02
 48. TalkBack: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden17-09-2023 05:09:10
 49. Youtube: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen17-09-2023 02:09:09
 50. App Lookout voor blinden en slechtzienden: Objecten, tekst en mensen herkennen16-09-2023 06:09:05
 51. Facebook: Aanmelden, toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden16-09-2023 06:09:50
 52. Netflix: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden14-09-2023 07:09:53
 53. Beeldbellen: Voorbeelden en toepassingen voor blinden en slechtzienden14-09-2023 04:09:08
 54. Inspirerende blinde en slechtziende influencers14-09-2023 01:09:19
 55. Google Chrome: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:58
 56. Microsoft Edge: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:22
 57. Spotify bedienen als je blind of slechtziend bent13-09-2023 04:09:13
 58. Handleiding van Windows Verteller (Narrator), ingebouwde screenreader13-09-2023 03:09:50
 59. Facetime: Toegankelijkheidsopties, sneltoetsen en werking12-09-2023 04:09:25
 60. Zoom: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:58
 61. Microsoft Teams: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:46
 62. Blind leren typen als je blind of slechtziend bent08-09-2023 03:09:17
 63. Hoe kan je een website laten voorlezen voor blinden en slechtzienden?07-09-2023 10:09:55
 64. WhatsApp: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden03-09-2023 12:09:53
 65. Tips om je website toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden28-08-2023 12:08:22
 66. Windows 11: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden28-08-2023 05:08:10
 67. App “Be My Eyes”: Hulp vragen aan ziende personen18-08-2023 04:08:26
 68. VoiceOver, schermuitleesprogramma (screenreader) voor blinden en slechtzienden16-08-2023 05:08:49
 69. Toegankelijkheidsopties van diverse webbrowsers15-08-2023 07:08:00
 70. Screenreader (schermuitleesprogramma) voor blinden en slechtzienden15-08-2023 07:08:48
 71. Objectherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 12:08:52
 72. Tekstherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 11:08:45
 73. Tekst vergroten op je smartphone of tablet10-08-2023 04:08:36
 74. Mobiliteits- en navigatieapps voor blinden en slechtzienden09-08-2023 04:08:04
 75. App OKO: Hulp bij navigatie en mobiliteit voor blinden en slechtzienden09-08-2023 03:08:42
 76. Toegankelijkheidsopties van diverse social media07-08-2023 05:08:57
 77. Nieuwsbrieven bij organisaties rond blinden en slechtzienden05-08-2023 05:08:00
 78. App Zuzanka: Vervaldatumscanner voor blinden en slechtzienden03-01-2023 12:01:27
 79. WhatsApp-groepen voor blinden en slechtzienden25-01-2022 06:01:07
 80. App Fun Sounds en Sound Effects: Geluiden afspelen met duidelijke weergave voor slechtzienden08-04-2021 10:04:52
 81. Mailgroepen rond blinden en slechtzienden06-11-2014 05:11:58
 82. Facebook rond visuele handicap16-08-2014 07:08:25

Laatst bijgewerkt op 15 april 2024 – 10:08