BE Lectuur & Literatuur rond blinden en slechtzienden

Bibliotheken

Brailleliga/Ligue Braille

Deze bib heeft Franstalige audioboeken, boeken in grootletterdruk of in braille.

Bibliothèque de la Ligue Braille
Engelandstraat 57
1060 Brussel
Tel.: 02 533 32 40
Fax: 02 537 64 26
E-mail: bib@braille.be
Website: https://bibliotheque.braille.be
Facebook: https://www.facebook.com/brailleliga
Instagram: https://www.instagram.com/brailleliga_vzw/

Kamelego vzw

Vzw Kamelego verspreidt dagelijks zeven Vlaamse krantentitels in audioformaat.

Dankzij de samenwerking met Mediahuis, DPG Media, Mediafin en Belga.press kunnen mensen met een leesbeperking genieten van de gesproken versie van De Tijd, De Morgen, De Standaard, Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws. Een formule die niet alleen blinden en slechtzienden helpt, maar ook dyslectici, senioren, MS- en afasiepatiënten, anderstaligen, laaggeletterden of personen met een motorische beperking. Terwijl de tekst voorgelezen wordt, verschijnt hij tevens op het scherm.

Met de all-in formule krijgt de abonnee onbeperkt toegang tot de 7 Vlaamse Audiokranten. Tevens is het mogelijk om bepaalde rubrieken weg te laten en dus een krant op maat aan te vragen.

De Audiokranten zijn elke morgen digitaal beschikbaar in DAISY-formaat en kunnen beluisterd worden via een online Daisy-speler, Daisybox, Webbox, pc/laptop met Daisy-playback software en ook met tablet of smartphone via de gratis Anderslezen-app voor iOS en Android.

Op deze manier wil de vzw de beoogde doelgroep op een laagdrempelige manier toegang verlenen tot de dagelijkse actualiteit, informatie rond het algemene cultuuraanbod, sportnieuws, beursberichten enz.

Naast de Audiokrant levert Kamelego ook de Digikrant (tekst zonder audiobestanden). Deze is inhoudelijk identiek en wordt verstuurd via e-mail.

Wens je meer informatie over Kamelego? Neem gerust een kijkje op de website https://www.kamelego.be/ met Anysurfer label en voorleesknop.

De Audiokranten zijn tevens beschikbaar in verschillende bibliotheken zodat je ook daar kan kennismaken.

Aarzel niet om een (proef)abonnement aan te vragen via de website of via e-mail.

Geef je Kamelego graag een duwtje in de rug zonder 1 euro extra uit te geven? Surf dan naar je favoriete webshop via volgende link: https://trooper.be/kamelego. De shop stort dan een percentje van je aankoop door naar Kamelego.

Contactgegevens:
Kamelego vzw
Cesar Van Malderenstraat 33
1731 Zellik
Tel.: 0480 61 59 15 (maandag, dinsdag en donderdag van 10u tot 16u)
E-mail: info@kamelego.be
Website: https://www.kamelego.be
Facebook: https://www.facebook.com/Kamelego

Luisterpuntbibliotheek vzw

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Iedereen die geen gewone, gedrukte boeken kan lezen, kan bij Luisterpunt terecht voor boeken in aangepaste vorm: Daisy-luisterboeken en brailleboeken.

Lid worden, boeken lenen en verzenden zijn volledig gratis.

Luisterpuntbibliotheek vzw
Broekstraat 49-53
1000 Brussel
Tel.: 02 423 04 11
E-mail: info@luisterpuntbibliotheek.be
Website: http://www.luisterpuntbibliotheek.be
Facebook: https://www.facebook.com/Luisterpuntbibliotheek
Instagram: https://www.instagram.com/luisterpunt/

Eqla – Changeons le quotidien des personnes aveugles et malvoyantes

Boulevard de la Woluwe 34 bte 1
1200 Bruxelles
Tél. : 02/241 65 68
E-mail: info@eqla.be
Website: https://eqla.be

Transkript vzw

Lectuurvoorziening voor personen met een leeshandicap

HOOFDZETEL
C. Van Malderenstraat 33
1731 Zellik
Tel.: (02)466 94 40
Fax: (02)466 92 86
E-mail: info@transkript.be
Website: http://www.transkript.be

Doel

De vzw Transkript stelt zich tot doel, lectuur en informatie in hun ruimste betekenis toegankelijk te maken voor allen die het gewone schrift niet kunnen lezen of hanteren, d.w.z. voor personen met een leesbeperking. Dit zijn in hoofdzaak blinden en slechtzienden, maar evengoed dyslectici en afasie- of MS-patiënten.

Transkript zet gedrukte teksten – fictie, non-fictie, studiemateriaal, tijdschriften e.d. – om in braille of groteletterdruk, in een auditieve of elektronische vorm.

Toegang tot informatie in al haar vormen is immers onmisbaar voor het verwerven van kennis en inzicht en leidt automatisch tot een betere integratie van het individu in de samenleving.

Aangeboden leesvormen
* braille
* groteletterdruk op maat
* gesproken vorm (Daisy)
* digitale tekstbestanden
* vergrote tekeningen
* reliëftekeningen

Vrijwilligers voor het inspreken van boeken:
U leest graag, heeft een duidelijke stem en vooral zin om ook een boek in te spreken? Neem dan contact op met de studioverantwoordelijken van Transkript vzw:

Hasselt:
Stadsomvaart 7
3500 Hasselt
Tel.: (011)22 34 37
E-mail: audio@transkript.be

Leuven:
Brabançonnestraat 44
3000 Leuven
Tel.: (016)89 06 83
E-mail: studio.leuven@transkript.be

Mechelen:
* Studio Mechelen 1
Douaneplein 4
2800 Mechelen
Studio Mechelen 1
Tel.: (015)55 66 75
E-mail: studio.mechelen1@transkript.be
* Studio Mechelen 2
Tel.: (015)55 49 41
E-mail: studio.mechelen2@transkript.be

Zellik:
C. Van Malderenstraat 33
1731 Zellik
Tel.: (02)481 87 22
E-mail: studio.zellik@transkript.be

Uitgeverij Grote Letter Bibliotheek

Uitgeverij Grote Letter Bibliotheek maakt en verkoopt boeken met grote letter voor iedereen die de kleine lettertjes niet meer kan lezen. Van spanning tot literatuur, en van streekroman tot internationale bestsellers, voor iedereen keuze genoeg met meer dan 2000 leverbare titels. De boeken zijn stevig gebonden en gelamineerd. Bestellen via onze website.

Postbus 583
7400 AN Deventer
Tel.: (0570)64 37 47
Fax: (0294)28 49 24
E-mail: info@boekenmetgroteletters.nl
Website: http://www.boekenmetgroteletters.nl

Andere lectuurorganisaties- en projecten

Anders naar de bib

Project over de toegankelijkheid van bibliotheken voor (onder meer) blinden en slechtzienden.

Sig vzw
Pachthofstraat 1
9308 Gijzegem (Aalst)
Tel.: (09)238 31 25
Fax: (09)238 31 40
E-mail: info@sig-net.be
Website: http://www.anders-naar-de-bib.be

Braille op blad vzw

Deze op 21 augustus 2006 opgerichte vzw stelt zich in de eerste plaats ter beschikking van zienden om hun communicatie naar blinden toe te verbeteren en te versoepelen.

Vaak is het zo dat blinden hun communicatie niet zelf kunnen lezen omdat deze informatie hen in ziendeschrift wordt doorgestuurd. Dit taboe wil de vzw “Braille op blad” doorbreken.

Na een jarenlange studiebegeleiding van een student, blind sinds geboorte, hebben we toch heel wat inzicht verworven in de schriftelijke communicatie met personen met sterke visuele beperkingen.

Eenmaal men wat inzicht heeft in de braillevriendelijkheid van digitale teksten is het in feite een vrij gemakkelijke en eenvoudige communicatievorm voor blinden.

Om aan blinden braillevriendelijke digitale berichten of brieven, toe te sturen hoeft men zelf geen braille te kennen, er komt zelfs helemaal geen braille aan te pas.

Een belangrijke doelstelling van de vzw bestaat erin deze communicatievorm kenbaar en toegankelijk te maken voor alle zienden. Met wat specifieke aandacht kunnen alle mogelijke overheidsinstellingen, firma’s, verenigingen en particulieren hun berichten zodanig opstellen zodat de personen met visuele beperkingen deze informatie uiteindelijk zelfstandig zullen kunnen lezen.

Als men aan de braillisten de mogelijkheid geeft hun briefwisseling zelfstandig te kunnen lezen en beheren, dan bevordert men hun integratie in de maatschappij met, daarenboven meer respect voor hun privacy.

De vzw heeft nog andere doelstellingen waaronder het omzetten van boeken en cursussen naar braille, of zelfs het verlenen van assistentie aan werkgevers bij de tewerkstelling van braillisten of bij een aanpassing van hun taak op de werkvloer.

Voor alle eventuele verdere informatie verblijven wij graag te uwer beschikking.

Steven Bladt
Voorzitter vzw Braille op blad
Eusel 2
1860 Meise
Tel.: (02)269 68 01
GSM: (0476)46 04 06
E-mail: braille.opblad@skynet.be
Website:

Jan Smeyers
secretaris vzw Braille op blad
Locomotievenstraat 50 bus 0301
3010 Kessel-Lo
Tel.: (016)43 88 22
E-mail: braille.opblad@telenet.be
Website:

Braillepost

Dit is een Belgische site waarlangs je gratis braillepost kan laten verzenden.

Blindenhilfswerk “Spendet uns Licht und Liebe” V.o.G.
Marc Dürnholz
Peter-Becker-Straße 26
B-4700 Eupen
E-mail: info@Braillepost.be
Website: http://www.braillepost.be

De Bezige Bij (Zoem)

De Bezige Bij is één van de belangrijkste literaire uitgeverijen van Nederland, zowel op het gebied van Nederlandse als vertaalde literatuur, fictie en non-fictie.

De uitgeverij ontstond in de illegaliteit rond een groepje Utrechtse studenten, die, onder aanvoering van Geert Lubberhuizen, met verschillende uitgaven hun activiteiten in het verzet financierden. In december van het laatste oorlogsjaar werd de uitgeverij officieel opgericht. Na de oorlog vestigde de Bij zich als coöperatieve uitgeverij in de Van Miereveldstraat te Amsterdam. Tot op de dag van vandaag opereert de uitgeverij vanuit ditzelfde pand.

Het fonds van De Bezige Bij is breed georiënteerd: van het werk van Harry Mulisch en Hugo Claus tot het proza van Jan Cremer en J.A. Deelder, van de poëzie van Bart Chabot en Hagar Peeters tot de gedichten van Hans Faverey en Lucebert, van de romans van Jan Siebelink en Gerard Reve tot het veelzijdige werk van Gerrit Komrij en Kees van Kooten. Voor het vertaalde literaire fonds geldt hetzelfde: het modernistische proza van James Joyce staat schouder aan schouder met de vitale romans van John Irving, het politieke engagement van Amos Oz begroet de introverte zelfontleding van Marcel Proust. Staat de uitgeverij dus geen specifieke literaire stroming voor, de constante in deze indrukwekkende veelheid is het kwaliteitsstempel van De Bezige Bij. De boeken die het bekende beeldmerk van het ‘bijtje’ dragen, willen altijd de beste zijn in hun categorie.

De Bezige Bij manifesteert zich sinds enige jaren ook steeds nadrukkelijker als uitgever van non-fictie. Het zwaartepunt van dit fonds lag en ligt bij De Tweede Wereldoorlog en geschiedenis in het algemeen. Memoires en biografieën zijn belangrijke genres, maar ook boeken over actuele politiek, maatschappijkritiek, religie, kunst & cultuur en economie van toonaangevende auteurs uit binnen- en buitenland verrijken het fonds in toenemende mate.

De Bezige Bij kent daarnaast nog een aantal andere uitgeefactiviteiten. Onder haar dak huizen ook Uitgeverij Thomas Rap (literatuur, non-fictie en cabaret), Uitgeverij Cargo (thrillers, romans en verhalende non-fictie) en Zoem (luisterboeken). De Nederlandse en Vlaamse uitgeverijen werken intensief samen, zodat ieder boek van De Bezige Bij in het hele taalgebied alle kansen krijgt.

De laatste jaren oefent De Bezige Bij een sterke aantrekkingskracht uit op auteurs van buitenaf. Succesvolle schrijvers als Marcel Möring, Erwin Mortier, Kees van Beijnum, Manon Uphoff, Charlotte Mutsaers, Cees Nooteboom, A.F.Th. van der Heijden en Margriet de Moor kwamen het fonds versterken. Zo wordt het zoemen rond de korf steeds nadrukkelijker gehoord. Op 12 december 2014 bestaat de uitgeverij zeventig jaar. Deze verjaardag werd groots gevierd met een jubileumprogramma op Crossing Border in Den Haag, dichtersavond ‘Dichter bij De Bezige Bij’ in Perdu en een feest op de uitgeverij.

Uitgeverij De Bezige Bij bv
Van Miereveldstraat 1
1071 DW Amsterdam
Postbus 75184
1070 AD Amsterdam
Tel algemeen: (020)305 98 10
Fax algemeen: (020)305 98 24
Fax verkoop/publiciteit: (020)305 98 39
E-mail: info@debezigebij.nl
Website: http://www.debezigebij.nl

De Uitsprekerij

De Uitsprekerij is een uitgeverij en producent van luisterboeken in Antwerpen.

Schildstraat 8
2140 Borgerhout
GSM: (0476)39 14 98
E-mail: ikluister@deuitsprekerij.be
Website: http://www.deuitsprekerij.be/
Facebook: https://www.facebook.com/deuitsprekerij

Het Geluidshuis

Het Geluidshuis maakt audiodelicatessen.

Misschien ken je ons al van onze ‘Heerlijke Hoorspelen’, sprookjesbewerkingen vanaf 7+
…of onze ‘Audiofilms’, tot hoorspel bewerkte literatuur, voor volwassenen.
…of de radioreclame die wij produceren.

Kom eens luisteren: bezoek onze website geluidshuis.be

Het Geluidshuis
J. De Geyterstraat 212
2020 Antwerpen
Tel.: (03)830 13 74
E-mail: info@geluidshuis.be
Website: http://geluidshuis.be/
Facebook: https://www.facebook.com/Geluidshuis/

Uitgeverij Cossee bv

Iedereen herinnert zich de heerlijke momenten van het voorgelezen worden voor het slapen gaan. Maar voorgelezen worden kan nu ook op een heel andere manier en op heel veel andere plekken. Bijvoorbeeld achter het stuur, in de trein, tijdens het strijken, het uitlaten van de hond of het joggen in het park. Uitgeverij Cossee presenteerde onlangs tijdens Café Cossee, onze maandelijkse voorleesmiddag, de eerste zes Cossee CD-luisterboeken. Integrale teksten in nieuwe opnamen gelezen door Nederlandse auteurs.

Uitgeverij Cossee BV
Kerkstraat 361
1017 HW Amsterdam
Postbus 15548
1001 NA Amsterdam
Tel.: (020)528 99 11
Fax: (020)528 99 12
E-mail: info@cossee.com
Website: https://www.uitgeverijcossee.nl

Uitgevers
Christoph Buchwald
E-mail: buchwald@cossee.com

Eva Cossée
E-mail: cossee@cossee.com

Pers en promotie
Eva Bouman
E-mail: bouman@cossee.com

Distributie België
Pelckmans uitgevers
Brasschaatsteenweg 308
2920 Kalmthout
Mechelsesteenweg 271/11
2018 Antwerpen
Hubert Frère Orbanlaan 48
9000 Gent
Tel.: (03)660 27 00
E-mail: klantendienst@pelckmans.be
Website: https://www.pelckmansuitgevers.be/

Uitgeverij Rubinstein Amsterdam

Rubinstein vertelt verhalen die de geest prikkelen en de wereld een beetje mooier maken en gelooft in mooie producten die met liefde zijn gemaakt. Rubinstein is opgericht in 1985 door Maurits Rubinstein als uitgeverij van luisterboeken. Al gauw kwamen daar boeken voor kinderen en volwassenen bij. In onze eigen studio wordt nog altijd een groot aantal luisterboeken en muziekproducties opgenomen en gemasterd. Zowel in de uitgeverij als in onze hoedanigheid van licensing agent is de unieke signatuur van Rubinstein zichtbaar.

Prinseneiland 43
1013 LL Amsterdam
Nederland
Telefoon +31 (0)20 42 00 772
E-mail: info@rubinstein.nl
Website: https://www.rubinstein.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/uitgeverijrubinstein/
Instagram: https://www.instagram.com/uitgeverijrubinstein/

Uitgever
Irene Kunst
irene@rubinstein.nl

Redactie
Xanna Reddingius
xanna@rubinstein.nl

Redactie
Irene Kunst
irene@rubinstein.nl

Verkoop
verkoop@rubinstein.nl
06-127 12668

Verkoop binnendienst
Jetje Oosterbaan
verkoop@rubinstein.nl

Marketing & PR
pers@rubinstein.nl

Vragen en nieuwe ideeën
Adrienne Hak
adrienne@rubinstein.nl

België
Nadine Boone
nadine.boone@deboekenboom.be
Tel. +32 (0)480 611 160

Deel dit:
Advertenties

  1. NL Lectuur & Literatuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 08:06:10
  2. BE Lectuur & Literatuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 04:06:03

Laatst bijgewerkt op 6 november 2023 – 16:50