Spelend leren: Speelgoed voor blinde en slechtziende baby’s

Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van baby’s, ongeacht hun visuele mogelijkheden. Voor ouders en verzorgers van blinde en slechtziende baby’s kan het echter een uitdaging zijn om geschikt speelgoed te selecteren dat de zintuiglijke en cognitieve ontwikkeling ondersteunt. Deze tekst biedt een overzicht van geschikt speelgoed en activiteiten om de zintuigen en motorische vaardigheden van blinde en slechtziende baby’s te stimuleren.

Tastbaar speelgoed

 • Textuurboeken: Deze boeken hebben stoffen, texturen en reliëfafbeeldingen waaraan baby’s kunnen voelen. Het tactiele aspect helpt bij de ontwikkeling van tastzin en verkenning.
 • Zachte knuffels: Knuffels met verschillende texturen en vormen kunnen tactiele stimulatie bieden. Laat de baby de knuffels aanraken en voelen.

Geluidsspeelgoed

 • Muziekmobielen: Mobiele speeltjes boven de wieg die rustgevende muziek of geluiden afspelen. Geluid is een belangrijk zintuig voor blinde baby’s.
 • Rammelaars met geluid: Rammelaars met belletjes of geluidseffecten die auditieve stimulatie bieden. Ze helpen bij het ontwikkelen van gehoorvaardigheden.

Geur- en smaakspeelgoed

 • Zintuiglijke ballen: Ballen gevuld met geurende materialen of met een smaak om te ontdekken. Ze stimuleren de reuk- en smaakzintuigen.
 • Geurboeken: Boeken met geurende inkt of materialen om aan te ruiken. Dit bevordert de erkenning van geuren.

Speelgoed met contrasten

 • Zwart-wit speelgoed: Zwart-witte patronen en contrasten kunnen visuele interesse wekken, zelfs bij baby’s met beperkt zicht. Ze helpen bij het ontwikkelen van visuele perceptie.
 • Hoog-contrast mobielen: Mobiele speeltjes met duidelijke contrasten die baby’s kunnen volgen met hun handen. Dit ondersteunt de visuele en motorische ontwikkeling.

Bewegingsspeelgoed

 • Schommelstoelen of schommels: Zachtjes wiegen kan kalmerend zijn en het evenwichtsgevoel verbeteren. Dit kan rust brengen aan de baby.
 • Beweegbare speeltjes: Speelgoed dat kan worden voortbewogen en gevolgd met de handen. Dit bevordert de hand-oogcoördinatie.

Voel- en luisterspellen

 • Geluidsraadsels: Spellen waarbij baby’s geluiden moeten associëren met overeenkomstige objecten of kaarten. Dit bevordert cognitieve vaardigheden.
 • Voelzakken: Zakjes gevuld met verschillende texturen of objecten om te verkennen via tast. Dit stimuleert de tastzin.

Ouder-kind interactie

 • Zang en aanraking: Zing liedjes en gebruik zachte aanrakingen om de band met je baby te versterken. Dit creëert een gevoel van veiligheid en genegenheid.
 • Verbaal vertellen: Beschrijf geluiden, texturen en geuren terwijl je met je baby speelt om de taalontwikkeling te ondersteunen. Dit bevordert de communicatieve vaardigheden.

Aanpassingen aan bestaand speelgoed

 • Voeg tactiele elementen toe aan bestaand speelgoed, zoals klittenband, plakband, of stoffen met verschillende texturen. Hierdoor kan je het speelgoed aanpassen aan de behoeften van je baby.
 • Gebruik geurstickers om speelgoed van geuren te voorzien. Dit kan de aantrekkelijkheid vergroten.

Het is belangrijk om de interactie met je blinde of slechtziende baby te observeren en aan te passen aan zijn of haar behoeften en voorkeuren. Elk kind is uniek, dus experimenteer met verschillende soorten speelgoed en activiteiten om te ontdekken wat het meest stimulerend en plezierig is voor je baby. En vergeet niet dat het belangrijkste element van spelen de liefdevolle betrokkenheid van ouders en verzorgers is.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Inclusieve buitenspelletjes, ook voor blinden en slechtzienden17-11-2023 01:11:57
 2. Verschillende puzzels voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:22
 3. Spelend leren: Speelgoed voor blinde en slechtziende baby’s04-10-2023 03:10:36
 4. Speel-o-theken: Speelgoed en spelletjes voor iedereen, ook voor blinde en slechtziende kinderen21-09-2023 03:09:59
 5. Aangepaste spellen voor blinden en slechtzienden05-08-2023 07:08:34

Laatst bijgewerkt op 30 maart 2024 – 15:45