Speel-o-theken: Speelgoed en spelletjes voor iedereen, ook voor blinde en slechtziende kinderen

Spel biedt niet alleen vermaak, maar ook kansen voor leren, ontwikkeling en sociale interactie. Voor kinderen met visuele beperking kan toegang tot geschikt speelgoed en spellen echter een uitdaging zijn. Hier komen speel-o-theken in beeld, die vaak ook openstaan voor kinderen die blind of slechtziend zijn. Deze faciliteiten verstrekken namelijk vaak speelmateriaal dat openstaat voor alle kinderen, ook voor kinderen met een visuele handicap.

Wat is een speel-o-theek die openstaat voor blinden en slechtzienden?

Een speel-o-theek (die openstaat voor blinden en slechtzienden) is een soort bibliotheek of uitleendienst die speelgoed, spellen en leermiddelen aanbiedt die zijn aangepast aan de behoeften en interesses van kinderen (met een visuele handicap). Dankzij deze faciliteiten kunnen gezinnen, leerkrachten en begeleiders toegang krijgen tot een breed scala aan materialen die de zintuigelijke ontwikkeling, motorische vaardigheden, cognitieve ontwikkeling en sociale interactie ondersteunen.

Wat bieden speel-o-theken aan?

Speel-o-theken waar blinde en slechtziende kinderen terecht kunnen, bieden een verscheidenheid aan speelgoed en hulpmiddelen die geschikt zijn voor kinderen met een visuele beperking. Enkele voorbeelden zijn:

  • Tactiele puzzels: Deze puzzels hebben reliëfafbeeldingen die kinderen kunnen voelen om de stukken op hun plaats te leggen. Ze helpen bij het ontwikkelen van tactiele discriminatievaardigheden.
  • Braille-bouwsets: Deze sets bevatten bouwstenen met brailleletters en -cijfers, waarmee kinderen braille kunnen leren terwijl ze bouwen en spelen.
  • Geluidsboeken: Deze boeken bevatten geluidsopnamen van verhalen, zodat kinderen kunnen luisteren naar de tekst en de geluidseffecten, waardoor hun auditieve vaardigheden worden gestimuleerd.
  • Tastbare kaartspellen: Kaartspellen met reliëf- of voelbare markeringen helpen kinderen bij het leren van kaartspellen en het ontwikkelen van tactiele vaardigheden.
  • Gesproken boeken en digitale hulpmiddelen: Speel-o-theken kunnen ook toegang bieden tot gesproken boeken en digitale hulpmiddelen zoals speciale tablets of computers met schermuitleesprogramma’s voor blinde en slechtziende kinderen.
  • Sensorisch stimulerend speelgoed: Dit omvat speelgoed dat verschillende zintuigen stimuleert, zoals muziekinstrumenten, bellenblazers en speelgoed met bewegingssensoren.
  • Aangepaste bordspellen: Bordspellen met tastbare elementen, reliëfsporen en aangepaste dobbelstenen of kaarten maken het mogelijk voor blinde en slechtziende kinderen om bordspellen te spelen.
  • Tactiele kunstmaterialen: Materialen zoals klei, zand, en verf met reliëfstructuren kunnen worden gebruikt voor kunst- en knutselactiviteiten die de tastzin bevorderen.
  • Sensorische boeken (Voelboeken / Tastboeken): Dit zijn boeken met voelbare pagina’s en textuurafbeeldingen die kinderen kunnen verkennen terwijl ze het verhaal lezen of beluisteren.

Voordelen

Een speel-o-theek waar blinden en slechtzienden ook terecht kunnen, biedt verschillende voordelen:

  • Inclusie: Visueel gehandicapte kinderen kunnen deelnemen aan spelactiviteiten op gelijke voet met hun ziende leeftijdsgenoten, wat inclusie en gelijke kansen bevordert.
  • Ontwikkeling: Geschikt speelgoed en hulpmiddelen stimuleren de ontwikkeling van verschillende vaardigheden, zoals tastzin, gehoor, cognitie en fijne motoriek.
  • Leren: Veel spellen in speel-o-theken zijn educatief van aard en ondersteunen het leerproces van kinderen met een visuele beperking.
  • Sociale interactie: Spelen met anderen, zoals familieleden en leeftijdsgenoten, stimuleert sociale interactie, communicatie en teamwork.
  • Ouderbetrokkenheid: Speel-o-theken betrekken ouders en verzorgers bij het spelen en leren van hun kinderen, waardoor ze waardevolle vaardigheden en kennis kunnen opdoen.

Hoe kunnen mensen toegang krijgen tot een speel-o-theek?

Zowel in België als Nederland zijn er veel speel-o-theken (BE en NL). Gezinnen, scholen en professionals in de zorg voor mensen met visuele beperking kunnen contact opnemen met organisaties voor blinden en slechtzienden (BE en NL), scholen voor speciaal onderwijs (BE en NL) om informatie te krijgen het lenen van materialen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

  1. Inclusieve buitenspelletjes, ook voor blinden en slechtzienden17-11-2023 01:11:57
  2. Verschillende puzzels voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:22
  3. Spelend leren: Speelgoed voor blinde en slechtziende baby’s04-10-2023 03:10:36
  4. Speel-o-theken: Speelgoed en spelletjes voor iedereen, ook voor blinde en slechtziende kinderen21-09-2023 03:09:59
  5. Aangepaste spellen voor blinden en slechtzienden05-08-2023 07:08:34

Laatst bijgewerkt op 11 oktober 2023 – 15:08