Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden

Blinden en slechtzienden kunnen verschillende methoden en technologieën gebruiken om verloren voorwerpen terug te vinden. Het gebruik van technologie en hulpmiddelen hangt af van persoonlijke behoeften en voorkeuren. Niet alle blinden en slechtzienden maken gebruik van dezelfde technologieën, dus het is essentieel om te ontdekken welke methoden het beste werken voor elke persoonlijke situatie. Het aanleren van organisatorische vaardigheden en het gebruik van hulpmiddelen kunnen blinden en slechtzienden helpen om zelfstandiger te zijn bij het beheren van hun persoonlijke spullen en het terugvinden van verloren voorwerpen.

Organisatie

Het hebben van een georganiseerde en vaste plek voor belangrijke voorwerpen is essentieel voor mensen met een visuele beperking. Dit helpt hen bij het efficiënt en zelfstandig vinden van hun spullen zonder elke keer op zoek te moeten gaan naar ze, wat tijdbesparend en stressverlagend kan zijn. Hier zijn meer details en voorbeelden over het belang van organisatie:

 1. Consistente plaatsen: Het is raadzaam om consistent dezelfde plaatsen te gebruiken voor veelgebruikte voorwerpen, zoals sleutels, portemonnees, telefoons, enzovoort. Bijvoorbeeld: een sleutelrekje naast de voordeur of een specifieke lade voor portemonnees en mobiele telefoons. Door altijd dezelfde plekken te gebruiken, weten blinden en slechtzienden waar ze moeten zoeken en kunnen ze snel hun belangrijke spullen vinden zonder ze te verliezen.
 2. Etikettering: Voorwerpen kunnen worden geëtiketteerd met tactiele markeringen, braille-etiketten of audiolabels. Dit kan handig zijn voor het herkennen van specifieke items, vooral als ze vergelijkbaar zijn van vorm of grootte. Een braille-etiket op bijvoorbeeld een sleutelhanger om het onderscheid tussen huissleutels en autosleutels te maken.
 3. Opbergsystemen: Het gebruik van specifieke opbergsystemen kan ook helpen bij organisatie. Bijvoorbeeld: Een compartimentenkast voor sieraden of een set lades voor kantoorbenodigdheden. Elk compartiment of lade kan voorzien worden van tactiele markeringen of braille-etiketten om de inhoud te herkennen.
 4. Tactiele herkenningspunten: Het is nuttig om tactiele herkenningspunten te creëren in de omgeving. Dit kunnen bijvoorbeeld rubberen voetjes zijn op een specifieke plek op het aanrecht, zodat een blinde persoon weet waar de waterkoker moet worden geplaatst. Tactiele markeringen kunnen ook op de rand van meubels worden aangebracht om obstakels te herkennen.
 5. Digitalisering: Voor belangrijke documenten, zoals facturen, kan het digitaliseren en opslaan van digitale kopieën in een georganiseerde mapstructuur op de computer of smartphone handig zijn. Zo kunnen ze gemakkelijk worden geopend en beheerd zonder fysiek te hoeven zoeken.
 6. Hulp van anderen: Familieleden, vrienden of begeleiders kunnen ook helpen bij het aanleren van een georganiseerd systeem en het onderhouden ervan. Ze kunnen helpen met het opzetten van specifieke opbergplekken en etiketten aanbrengen.

Het creëren van een georganiseerde omgeving is niet alleen nuttig voor blinden en slechtzienden, maar kan ook gunstig zijn voor iedereen in huis. Een gestructureerd systeem maakt het gemakkelijker om spullen te vinden, voorkomt zoekgeraakte items en vermindert frustratie. Bij het organiseren moet rekening worden gehouden met de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de persoon met een visuele beperking, zodat het systeem eenvoudig en effectief is voor hun specifieke situatie.

Tactiele markeringen

Tactiele markeringen zijn een waardevol hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking om belangrijke voorwerpen te herkennen en te onderscheiden. Door gebruik te maken van braille-etiketten, reliëfstickers en voelbare vormen, kunnen blinde en slechtziende personen gemakkelijker navigeren in hun omgeving en hun spullen efficiënter organiseren. Hier zijn meer details en voorbeelden van tactiele markeringen:

 1. Braille-etiketten: Braille-etiketten zijn kleine labels met braillekarakters die op voorwerpen kunnen worden geplakt. Deze etiketten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt op brievenbussen, medicijndozen, voedselblikken, cd’s en dvd’s, zodat de persoon met een visuele beperking direct weet welke items zich bevinden in de verschillende opbergplekken.
 2. Reliëfstickers: Reliëfstickers zijn stickers met voelbare patronen of reliëfs die worden aangebracht op voorwerpen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om verschillende soorten verpakkingen te onderscheiden, zoals shampooflessen, lotionflessen of specifieke toilettubes. Elke verpakking krijgt een unieke reliëfsticker, waardoor het gemakkelijker wordt om ze te herkennen.
 3. Voelbare vormen: Voelbare vormen zijn driedimensionale markeringen die op belangrijke voorwerpen worden aangebracht om ze te onderscheiden. Bijvoorbeeld: een klein rubberen driehoekje dat op de aan/uit-knop van elektronische apparaten wordt geplakt, zodat het gemakkelijker kan worden gevoeld en geactiveerd.
 4. Tactiele markeringen in de omgeving: Naast het markeren van individuele voorwerpen, kunnen tactiele markeringen ook in de omgeving worden gebruikt om te helpen bij het navigeren. Dit kan bijvoorbeeld een tactiele markering zijn op de rand van een trap of op een deurknop om verschillende kamers te onderscheiden.
 5. Kleurcontrast: Hoewel het geen tactiele markering is, kan het gebruik van kleurcontrasten ook nuttig zijn voor mensen met een visuele beperking om items te onderscheiden. Bijvoorbeeld: verschillende kleuren handdoeken in de badkamer om ze gemakkelijk te kunnen herkennen.
 6. Persoonlijke aanpassing: Elke persoon heeft unieke behoeften, en het is essentieel om tactiele markeringen aan te passen aan de voorkeuren van de persoon met een visuele beperking. Wat voor de ene persoon handig kan zijn, werkt misschien niet voor een ander. Het is belangrijk om samen te werken met de persoon om te begrijpen welke markeringen het meest effectief zijn.

Tactiele markeringen zijn een geweldige manier om de onafhankelijkheid en het zelfvertrouwen van mensen met een visuele beperking te vergroten. Ze maken het gemakkelijker om de omgeving te verkennen, voorwerpen te herkennen en dagelijkse taken uit te voeren. Het gebruik van tactiele markeringen kan iemands leven aanzienlijk verbeteren door het vergemakkelijken van alledaagse activiteiten en het bevorderen van zelfstandigheid.

Iemand neemt de trap omhoog

Iemand neemt de trap omhoog

Gebruik van spraakgestuurde technologie

Spraakgestuurde technologieën zoals Siri, Google Assistent, Amazon Alexa en andere digitale assistenten kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn voor blinden en slechtzienden. Ze bieden een eenvoudige en eenvoudige manier om met apparaten te communiceren en kunnen helpen bij het vinden van verloren voorwerpen en het uitvoeren van tal van andere taken. Hier zijn meer details en voorbeelden van het gebruik van spraakgestuurde technologie:

 1. Lokaliseren van verloren voorwerpen: Mensen met een visuele beperking kunnen gebruik maken van spraakgestuurde assistenten om hulp te vragen bij het vinden van hun verloren voorwerpen. Door simpelweg een gesproken opdracht te geven zoals “Hey Siri, waar zijn mijn sleutels?” of “Ok Google, vind mijn portemonnee”, kan de digitale assistent reageren met de laatst bekende locatie van het voorwerp als het is gekoppeld aan een trackingsysteem zoals een Apple AirTag.
 2. Informatie opvragen: Spraakgestuurde assistenten kunnen ook worden gebruikt om informatie op te vragen zonder dat je een scherm hoeft te gebruiken. Blinden en slechtzienden kunnen vragen stellen zoals “Wat is het weer vandaag?” of “Hoe laat is het?” en de digitale assistent zal de informatie mondeling verstrekken.
 3. Herinneringen en taken beheren: Digitale assistenten kunnen worden gebruikt om herinneringen in te stellen en taken te beheren. Bijvoorbeeld: “Herinner me eraan om mijn medicijnen in te nemen om 12.00 uur” of “Maak een boodschappenlijstje voor me.”
 4. Navigatie en routebeschrijvingen: Spraakgestuurde assistenten kunnen worden gebruikt om routebeschrijvingen te krijgen en te navigeren. Gebruikers kunnen vragen: “Waar is het dichtstbijzijnde treinstation?” of “Geef me aanwijzingen om naar huis te gaan.”
 5. Bediening van smart home-apparaten: Voor mensen met een visuele beperking kunnen spraakgestuurde assistenten worden gebruikt om slimme apparaten in huis te bedienen, zoals slimme lampen, thermostaten en deurvergrendelingen. Ze kunnen eenvoudig commando’s geven zoals “Schakel het licht aan” of “Zet de thermostaat op 22 graden.”
 6. Informatie over objecten verkrijgen: Dankzij geavanceerde technologieën zoals Google Lens kunnen gebruikers informatie krijgen over objecten in de omgeving door er eenvoudigweg een foto van te maken en de digitale assistent te vragen: “Wat is dit?”

Het gebruik van spraakgestuurde technologieën kan het dagelijks leven van mensen met een visuele beperking aanzienlijk vergemakkelijken. Het biedt hen toegang tot informatie en functionaliteit zonder te vertrouwen op visuele feedback. Deze technologieën kunnen worden geïntegreerd in smartphones, slimme luidsprekers, slimme horloges en andere slimme apparaten, waardoor het gemakkelijk is om ze in het dagelijks leven te gebruiken. Door het gebruik van spraakgestuurde assistenten kunnen blinden en slechtzienden efficiënter, productiever en onafhankelijker zijn in hun dagelijkse activiteiten.

Apple Siri

Apple Siri

RFID-technologie

Tags en lezers

RFID (Radio Frequency Identification) is een technologie die wordt gebruikt om voorwerpen te herkennen en te traceren met behulp van radiogolven. Het bestaat uit twee belangrijke componenten: RFID-tags en RFID-lezers.

 1. RFID-tags: RFID-tags zijn kleine elektronische apparaten die informatie bevatten, zoals een unieke identificatiecode of andere gegevens. Deze tags kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals kaarten, stickers, sleutelhangers of kleine labels die aan voorwerpen kunnen worden bevestigd. De tags hebben geen batterijen nodig; ze worden geactiveerd door de energie die wordt geleverd door het RFID-leessysteem wanneer ze zich in het bereik van de lezer bevinden.Voor blinden en slechtzienden kunnen RFID-tags nuttig zijn om belangrijke voorwerpen te herkennen en ze gemakkelijker terug te vinden. Een blinde persoon kan bijvoorbeeld een RFID-tag bevestigen aan zijn of haar portemonnee, zodat deze gemakkelijker kan worden herkend wanneer dat nodig is. Wanneer een RFID-lezer in de buurt van de tag wordt gehouden, kan de persoon de gegevens van de tag horen via spraak of andere hoorbare signalen.
 2. RFID-lezers: Een RFID-lezer is een apparaat dat RFID-tags kan detecteren en de informatie die ze bevatten kan lezen. De lezer stuurt een radiosignaal uit dat de RFID-tag activeert, waardoor deze reageert en de opgeslagen informatie terugstuurt naar de lezer. De lezer kan de informatie dan verwerken en vertalen naar een leesbare vorm, zoals een gesproken boodschap of een visueel display.Voor blinden en slechtzienden kunnen RFID-lezers worden gebruikt om belangrijke voorwerpen te herkennen en hun locatie te achterhalen. As een blinde persoon zijn of haar sleutels kwijt is, kan hij bijvoorbeeld of zij een RFID-lezer gebruiken om de sleutelhanger met de RFID-tag te lokaliseren. De lezer zal een signaal afgeven wanneer het binnen bereik van de tag komt, waardoor de persoon de locatie van de sleutels kan bepalen.

Het gebruik van RFID-technologie kan het leven van blinden en slechtzienden vergemakkelijken door hen te helpen belangrijke voorwerpen te herkennen en terug te vinden. Het biedt hen meer onafhankelijkheid en controle over hun persoonlijke spullen en dagelijkse activiteiten.

Bij het kiezen van een RFID-tag of -tracker is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de compatibiliteit met de gebruikte smartphone, de beschikbare toegankelijkheidsopties in de bijbehorende app en de bevestigingsmogelijkheden van de tag aan het voorwerp. Wat voor de ene persoon goed werkt, kan voor een ander misschien minder geschikt zijn. Het is dus raadzaam om verschillende opties te onderzoeken en, indien mogelijk, te proberen voordat een definitieve keuze wordt gemaakt om aan te sluiten bij de specifieke behoeften en voorkeuren van de persoon met een visuele beperking.

Voorbeelden van RFID-gebruik voor blinden en slechtzienden:

De BlindShell Tag is een voorbeeld van een RFID-tag voor mensen met een visuele beperking. Met behulp van de BlindShell-app kunnen gebruikers hun voorwerpen gemakkelijk herkennen en lokaliseren door de tag te scannen met hun smartphone.

 • Het labelen van kledingstukken of schoenen met RFID-tags om ze gemakkelijker te herkennen in een kast of lade.
 • Het plaatsen van RFID-tags op medicijnen of huishoudelijke voorwerpen om ze gemakkelijk te herkennen en te organiseren.
 • Het bevestigen van RFID-tags aan belangrijke documenten, zoals paspoorten of verzekeringspapieren, om ze snel terug te vinden wanneer dat nodig is.
 • Het gebruik van RFID-technologie om deuren, liften of andere toegangsgebieden te openen zonder fysiek een sleutel te gebruiken, wat handig kan zijn voor mensen met mobiliteitsproblemen.

Bluetooth-trackers

Bluetooth-trackers, zoals AirTags, kunnen aan belangrijke voorwerpen worden bevestigd en gekoppeld aan een smartphone. Via een bijbehorende app kan de locatie van het voorwerp worden gevolgd en kan er een geluidssignaal worden afgespeeld om het voorwerp te vinden.

AirTags

Kenmerken

Hier zijn de belangrijkste kenmerken van AirTags:

 1. Bluetooth-technologie: AirTags gebruiken Bluetooth Low Energy (BLE) om te communiceren met Apple-apparaten, waardoor ze nauwkeurig kunnen worden gelokaliseerd binnen het bereik van een compatibel apparaat. Een blinde persoon kan een AirTag bevestigen aan zijn of haar portemonnee, sleutels, rugzak, of andere belangrijke voorwerpen. AirTags zijn kleine ronde apparaten die gemakkelijk aan objecten kunnen worden vastgemaakt. Ze maken gebruik van Bluetooth-technologie om te communiceren met Apple-apparaten, zoals iPhones en iPads, via de “Zoek Mijn”-app.
 2. “Zoek Mijn”-app: AirTags werken samen met de “Zoek Mijn”-app op Apple-apparaten, waardoor gebruikers de locatie van hun AirTag-gekoppelde voorwerpen kunnen volgen. Wanneer een blinde persoon zijn of haar AirTag-gekoppelde voorwerp kwijt is, kan hij of zij de “Zoek Mijn”-app openen op een Apple-apparaat en de locatie van de verloren voorwerpen opzoeken. Als de AirTag zich binnen het bereik van het Apple-apparaat bevindt, kan de app aangeven in welke richting het voorwerp zich bevindt en hoe ver het is. Bovendien kan de AirTag een geluidssignaal afspelen, zodat de persoon het voorwerp kan lokaliseren door het geluid te volgen. De “Zoek Mijn”-app is toegankelijk voor blinden en slechtzienden, omdat deze VoiceOver-ondersteuning biedt, wat betekent dat het de gesproken inhoud van het scherm voorleest. Hierdoor kunnen ze de locatie en status van hun AirTag-gekoppelde voorwerpen begrijpen zonder visuele feedback.
 3. Geluidssignaal: Wanneer een AirTag zich binnen het bereik van een Apple-apparaat bevindt, kan de “Zoek Mijn”-app een geluidssignaal afspelen om de gebruiker te helpen het verloren voorwerp te vinden.
 4. Precieze tracking: AirTags maken gebruik van het grote netwerk van Apple-apparaten om de locatie van een verloren AirTag te bepalen. De gebruiker kan hierdoor nauwkeurig bepalen waar een voorwerp zich bevindt.

Voordelen voor blinden en slechtzienden

Voor blinden en slechtzienden kunnen AirTags bijzonder nuttig zijn om verschillende redenen:

 1. Verliespreventie: AirTags kunnen helpen voorkomen dat belangrijke voorwerpen, zoals sleutels of portemonnees, zoekraken. Door een AirTag aan deze voorwerpen te bevestigen, kunnen blinden en slechtzienden de locatie van hun items controleren in de ‘Zoek Mijn’-app en ze snel terugvinden als ze verloren zijn gegaan.
 2. Toegankelijke technologie: De ‘Zoek Mijn’-app en de configuratie van AirTags zijn toegankelijk te voor mensen met een visuele beperking. De app biedt VoiceOver-ondersteuning, waardoor het gemakkelijk is om de locatie van gekoppelde voorwerpen te controleren en AirTags in te stellen.
 3. Onafhankelijkheid: Door gebruik te maken van AirTags kunnen blinden en slechtzienden meer onafhankelijkheid ervaren bij het volgen en beheren van hun persoonlijke spullen. Het biedt hen gemoedsrust dat ze belangrijke voorwerpen zelfstandig kunnen terugvinden.
 4. Navigatiehulpmiddel: Sommige blinden en slechtzienden kunnen AirTags gebruiken als een hulpmiddel om locaties te markeren of als een navigatiehulpmiddel om hen te helpen bij het vinden van vertrouwde plaatsen.
 5. Hulp van anderen: In sommige gevallen kan het handig zijn om hulp te vragen aan familieleden, vrienden of collega’s bij het terugvinden van verloren voorwerpen. Het beschrijven van het voorwerp en de mogelijke locatie kan hen helpen bij het zoeken.

Andere bluetooth-trackers

Hier zijn enkele andere voorbeelden van Bluetooth-trackers die toegankelijkheidsopties bieden:

 1. Pebblebee Finder: De Pebblebee Finder is een Bluetooth-tracker die kan worden gebruikt om belangrijke voorwerpen te volgen via de Pebblebee-app. De app is toegankelijk voor gebruikers met een visuele beperking, met ondersteuning voor VoiceOver op iOS-apparaten.
 2. Wistiki: Wistiki biedt Bluetooth-trackers aan met verschillende bevestigingsopties, zoals sleutelhangers en stickers. De bijbehorende app is toegankelijk en maakt het mogelijk om verloren voorwerpen te lokaliseren met behulp van audiogeluidssignalen.
 3. Nonda: Nonda biedt Bluetooth-trackers aan onder de naam “nonda ZUS Smart Car Finder.” Hoewel ze in eerste instantie verloren auto’s lokaliseren, kunnen ze ook worden gebruikt voor persoonlijke tracking van voorwerpen en zijn ze toegankelijk voor blinden en slechtzienden.
 4. CUBE: CUBE Bluetooth-trackers kunnen worden bevestigd aan belangrijke voorwerpen om ze te volgen via de bijbehorende CUBE-app. De app heeft toegankelijkheidsopties voor gebruikers met een visuele beperking, waardoor het gemakkelijker wordt om de locatie van verloren voorwerpen te achterhalen.

De toegankelijkheid van de bijbehorende apps is een cruciale factor bij het kiezen van een Bluetooth-tracker voor blinden en slechtzienden. Het is raadzaam om de toegankelijkheidsopties van de app te onderzoeken en ervoor te zorgen dat deze compatibel is met de gebruikte smartphone en de voorkeuren van de gebruiker. Fabrikanten blijven ook werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid van hun producten, dus het is mogelijk dat er in de toekomst nog meer toegankelijke Bluetooth-trackers beschikbaar zullen zijn.

Metaaldetectoren

Metaaldetectoren kunnen helpen bij het lokaliseren van metalen voorwerpen die zoek zijn geraakt, zoals sleutels of sieraden. Deze apparaten kunnen een auditief signaal of trillingen afgeven wanneer ze dicht bij een metalen voorwerp worden gehouden.

Hulpmiddelen met ultrasone geluiden

Sommige hulpmiddelen maken gebruik van ultrasone geluiden om objecten te detecteren en te lokaliseren. Deze hulpmiddelen sturen geluidsgolven uit en meten hoe lang het duurt voordat de golven terugkeren na het raken van een object. Zo kan de afstand tot het voorwerp worden bepaald.

Geleidehond

Mensen met een visuele beperking die een blindengeleidehond hebben, kunnen mogelijk hulp krijgen van hun hond om verloren voorwerpen te vinden. Deze dieren zijn getraind om commando’s te volgen en kunnen helpen bij het zoeken naar en lokaliseren van verloren spullen.

Geleidehond

Geleidehond

Hulp van vrienden en familie

Vaak kunnen vrienden of familieleden helpen bij het zoeken naar verloren voorwerpen, vooral als ze weten waar het voorwerp voor het laatst is gezien.

Elke blinde of slechtziende persoon heeft unieke behoeften en voorkeuren, dus het is essentieel om te experimenteren met verschillende hulpmiddelen en technologieën om te bepalen welke het meest effectief zijn voor elke specifieke situatie. Professionele ondersteuning, zoals van een mobiliteitstrainer of hulpmiddelenadviseur, kan ook waardevol zijn bij het herkennen en aanpassen van hulpmiddelen die het best passen bij de behoeften van de persoon met een visuele beperking.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 2. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 3. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 4. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 5. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 6. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 7. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 8. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 9. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 10. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 11. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 12. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 13. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 14. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 15. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 16. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 17. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 18. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 19. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 20. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 21. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 22. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 23. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 24. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 25. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 26. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 27. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 28. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 29. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 30. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 31. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 32. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 33. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 34. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 35. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 36. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 37. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 38. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 39. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 40. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 41. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 42. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 43. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 44. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 45. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 46. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 47. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 48. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 49. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 50. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 51. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 52. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 53. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 54. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 55. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 56. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 57. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 58. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 59. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 60. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 61. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 62. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 63. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 64. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 65. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 66. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 67. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 68. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 69. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 70. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 71. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 72. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 73. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 74. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 75. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 76. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 77. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 78. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 79. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 80. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 81. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 82. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 83. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 84. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 85. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 86. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 87. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 88. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 89. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 90. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 91. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 92. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 93. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 94. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 95. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 96. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 97. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 98. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 99. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 100. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 101. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 102. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 103. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 104. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 105. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 106. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 107. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 108. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 109. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 110. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 111. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 112. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 113. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 114. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 115. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 116. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 117. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 118. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 119. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 120. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 121. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 122. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 123. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 124. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 125. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 126. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 127. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 128. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 129. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 130. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 131. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 132. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 133. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 134. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 135. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 136. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 137. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 138. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 139. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 140. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 141. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 142. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 143. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 144. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 145. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 146. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 147. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 148. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 149. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 150. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 151. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 152. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 153. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 154. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 155. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 156. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 157. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 158. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 159. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 160. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 161. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 162. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 163. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 164. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 165. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 166. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 167. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 168. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 169. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 170. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 171. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 172. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 173. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 174. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 175. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 176. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 177. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 178. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 179. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 180. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 181. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 182. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 183. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 184. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 185. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 186. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 187. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 188. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 189. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 190. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 191. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 192. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 193. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 194. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 195. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 196. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 197. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 198. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 199. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 200. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16

Laatst bijgewerkt op 13 mei 2024 – 14:58