Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?

Het vermogen om een handtekening te zetten is een krachtige vorm van zelfexpressie en bevestiging. Maar wat als je een visuele beperking hebt? Kunnen mensen die blind of slechtziend zijn nog steeds zelf hun handtekening plaatsen, ondanks de mogelijke obstakels en verschillen ten opzichte van mensen zonder visuele beperking? Het antwoord is een overtuigend ja. Hoewel het proces wellicht unieke uitdagingen met zich meebrengt, hebben innovatie en technologische vooruitgang geleid tot een scala aan methoden en hulpmiddelen die het mogelijk maken voor blinden en slechtzienden om hun handtekeningen te plaatsen met zelfstandigheid, precisie en vertrouwen. Deze ontwikkelingen zijn niet alleen vanuit een praktisch oogpunt van belang, maar bevorderen ook zelfbeschikking, privacy en inclusie voor mensen met een visuele beperking.

Voordelen van zelf een handtekening plaatsen

In een wereld waarin handtekeningen juridische overeenkomsten bekrachtigen en persoonlijke intenties weerspiegelen, zijn de voordelen van het zelf kunnen plaatsen van een handtekening voor blinden en slechtzienden van onschatbare waarde.

 1. Zelfstandigheid en onafhankelijkheid: Voor blinden en slechtzienden is het zelf kunnen plaatsen van een handtekening van onschatbare waarde. Hierdoor kunnen ze zelfstandig hun persoonlijke en zakelijke transacties afhandelen, zonder voortdurend afhankelijk te zijn van anderen.
 2. Privacy en veiligheid: Persoonlijke documenten bevatten vaak gevoelige informatie. Door zelf te kunnen ondertekenen, behouden blinden en slechtzienden de controle over hun privacy en beperken ze de noodzaak om anderen toegang te geven tot hun handtekening.
 3. Zelfbeschikking: Zelf een handtekening plaatsen betekent dat mensen met een visuele beperking zelf hun eigen keuzes kunnen maken en de regie over hun persoonlijke en juridische aangelegenheden kunnen voeren.
 4. Rechten en participatie: Het hebben van de mogelijkheid om zelfstandig te ondertekenen, waarborgt de gelijke rechten en volledige participatie van blinde en slechtziende mensen in de samenleving.

Uitdagingen bij het zelf plaatsen van een handtekening

Het zelfstandig plaatsen van een handtekening kan voor mensen met een visuele handicap soms uitdagingen met zich meebrengen:

 1. Visuele beperking: Het ontbreken van volledig zicht maakt het lastig om traditionele handtekeningen met visuele consistentie te creëren.
 2. Motorische uitdagingen: Sommige personen kunnen naast een visuele beperking ook een motorische beperking hebben, waardoor het fysiek lastiger kan zijn om een consistente handtekening te produceren.

Het is echter van belang op te merken dat niet alle mensen met een visuele beperking problemen ervaren bij het plaatsen van een handtekening. De ervaring varieert sterk afhankelijk van de individuele omstandigheden.

Mogelijke hulpmiddelen, apps en methoden

Bij het plaatsen van een handtekening, een alledaagse handeling die vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd, kunnen mensen met een visuele beperking unieke uitdagingen tegenkomen. Terwijl velen van ons vertrouwen op visuele consistentie bij het ondertekenen van documenten, moeten mensen die blind of slechtziend zijn benaderingen ontwikkelen om deze handeling zelfstandig en betrouwbaar uit te voeren.

Niet iedereen heeft een hulpmiddel of app nodig, of heeft een eigen methode ontwikkeld. Voor blinde en slechtziende personen die wel ondersteuning nodig hebben, zijn er verschillende innovatieve methoden, apps en hulpmiddelen beschikbaar om het proces toegankelijker te maken. In dit overzicht worden enkele van deze mogelijkheden besproken, die variëren van persoonlijke strategieën tot moderne technologische oplossingen.

Methoden

Mogelijke methoden:

 1. Gepersonaliseerde handtekening: Voor sommige personen is het ontwikkelen van een unieke handtekening gebaseerd op tactiele en motorische herinnering een effectieve methode. Door herhaaldelijk te oefenen, kunnen zij een consistente en herkenbare handtekening creëren, ondanks het gebrek aan visuele conformiteit.
 2. Digitale handtekening: De opkomst van moderne technologieën heeft geleid tot elektronische handtekeningen. Mensen die blind of slechtziend zijn kunnen bijvoorbeeld een stylus of touchpad op een digitaal apparaat gebruiken om hun handtekening te plaatsen, wat zowel nauwkeurigheid als toegankelijkheid bevordert.
 3. Begeleiding en ondersteuning: Soms kan de aanwezigheid van een vertrouwde persoon een waardevolle vorm van ondersteuning bieden bij het plaatsen van een handtekening. Deze begeleiding kan helpen bij het nauwkeurig positioneren en ondertekenen van documenten.

Hulpmiddelen

Diverse hulpmiddelen en apps helpen bij het zelfstandig en nauwkeurig plaatsen van handtekeningen. Deze technologische oplossingen maken gebruik van gesproken feedback en tactiele signalen om de locatie van de handtekening op een document aan te geven. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijke hulpmiddelen, hun kenmerken, voordelen en mogelijke nadelen:

 1. Handtekeningstempels: Handtekeningstempels bieden een praktische oplossing voor het plaatsen van handtekeningen. Hoewel het vertrouwen in degenen die toegang hebben tot de stempel essentieel is, kan dit een handige optie zijn voor mensen die blind of slechtziend zijn.
 2. Tactiele markeringen en sjablonen: Deze hulpmiddelen kunnen bestaan uit reliëfmarkeringen, sjablonen of gidsen die op documenten worden geplaatst. Ze helpen gebruikers bij het positioneren van hun handtekening op de juiste plaats. Tactiele markeringen kunnen variëren van verhoogde lijnen tot voelbare symbolen die de locatie van de handtekening aangeven.
 3. Elektronische pennen en stylussen: Deze pennen en stylussen zijn ontworpen om op digitale apparaten te werken, zoals tablets of smartphones. Ze kunnen gebruikers helpen om nauwkeurig handtekeningen te tekenen op aanraakschermen met behulp van tactiele feedback. Sommige stylussen kunnen zelfs trillingen genereren wanneer ze over het scherm bewegen, waardoor gebruikers de beweging kunnen voelen terwijl ze hun handtekening plaatsen.
 4. Handschriftgeleider: Een handschriftleider, ook wel een handtekeninggids of -sjabloon genoemd, is een fysiek hulpmiddel dat wordt gebruikt om iemands handtekening gelijkmatig en op de juiste positie op een document te plaatsen. Het doel van een handschriftleider is om visuele en tactiele referentiepunten te bieden, waardoor een persoon met een visuele beperking een handtekening met meer precisie en consistentie kan plaatsen. Een handschriftleider bestaat meestal uit een plat, stevig materiaal (zoals plastic of karton) dat is voorzien van duidelijke markeringen en openingen. Deze markeringen geven de locatie van de handtekening aan en helpen de gebruiker bij het centreren en positioneren van de handtekening op het document. De openingen in de handschriftleider dienen als geleidepunten waar de gebruiker zijn of haar pen of stylus doorheen kan bewegen om de handtekening te tekenen.Hier zijn enkele stappen voor het gebruik van een handschriftleider:
  1. Plaats de handschriftleider op het document op de gewenste locatie voor de handtekening.
  2. Gebruik de markeringen en openingen in de handschriftleider om de pen of stylus op de juiste positie te plaatsen.
  3. Beweeg de pen of stylus door de openingen om de handtekening te tekenen. De markeringen en geleidepunten zorgen ervoor dat de handtekening gelijkmatig en op de juiste plaats wordt geplaatst.
  4. Verwijder voorzichtig de handschriftleider van het document nadat de handtekening is voltooid.

Innovatieve technologieën

In de wereld van voortdurende technologische vooruitgang hebben innovaties een revolutie teweeggebracht in de manier waarop blinden en slechtzienden handtekeningen kunnen plaatsen. Deze technologieën zijn specifiek ontworpen om de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van deze personen te vergroten, en ze bieden opwindende mogelijkheden voor een geavanceerdere en toegankelijkere handtekeningervaring.

Spraakgestuurde apparaten

Spraakassistenten zoals Siri, Google Assistent en Amazon Alexa hebben een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we interageren met technologie. Voor mensen met een visuele beperking bieden deze spraakgestuurde apparaten een waardevolle mogelijkheid om handtekeningen elektronisch te plaatsen. Met eenvoudige gesproken opdrachten kunnen gebruikers de locatie van de handtekening op een document identificeren en deze vervolgens nauwkeurig invoeren. Iemand kan bijvoorbeeld kan zeggen: “Plaats mijn handtekening op de aangegeven regel” en de spraakassistent zal de gebruiker begeleiden bij het correct plaatsen van de handtekening. Dit opent een nieuwe dimensie van zelfstandigheid en inclusie, waarbij mensen met een visuele handicap hun handtekening kunnen zetten zonder afhankelijk te zijn van anderen.

Apple Siri

Apple Siri

Braillegebaseerde oplossingen

De voortdurende ontwikkelingen in brailletechnologie hebben geleid tot apparaten en displays die brailletekst kunnen weergeven. Voor het plaatsen van handtekeningen kunnen deze braillegebaseerde oplossingen worden ingezet om een braillehandtekening te creëren. Dit biedt een tastbare en persoonlijke ondertekeningservaring, waarbij gebruikers hun handtekening in braille kunnen voelen. Een persoon kan bijvoorbeeld een specifieke braillereeks invoeren om hun handtekening te genereren, en het brailledisplay zal het voor hen visualiseren voordat ze het op een document plaatsen. Dit vergroot de toegankelijkheid en biedt een alternatieve methode voor mensen met een visuele beperking om hun handtekening te ondertekenen.

Slimme wearables

Wearable technologieën, zoals smartwatches en armbanden, zijn meer dan alleen modeaccessoires. Voor blinde en slechtziende personen kunnen deze slimme wearables dienen als persoonlijke assistenten bij het plaatsen van handtekeningen. Deze apparaten kunnen tactiele feedback bieden door trillingen of haptische signalen om de gebruiker te begeleiden naar de juiste locatie op een document. Tegelijkertijd kunnen gesproken instructies via de smartwatch of een verbonden koptelefoon worden geleverd om de stappen van het ondertekeningsproces uit te leggen. Een smartwatch kan bijvoorbeeld trillen en aankondigen: “Plaats nu uw handtekening” terwijl de gebruiker het proces volgt. Deze slimme wearables bieden een interactieve en hands-free benadering voor visueel gehandicapten om zelfstandig hun handtekening te plaatsen.

Apps

SignEasy

 • Beschrijving: SignEasy is een mobiele app voor elektronische handtekeningen waarmee gebruikers documenten snel en eenvoudig kunnen ondertekenen en verzenden. Het is ontworpen om het proces van handtekeningen plaatsen en documenten goedkeuren te versnellen.
 • Toegankelijkheid: Hoewel SignEasy niet specifiek is ontworpen voor mensen met een visuele beperking, biedt het een gebruiksvriendelijke interface en de mogelijkheid om handtekeningen op een touchscreen te plaatsen, wat voor sommige blinde en slechtziende gebruikers nuttig kan zijn.

DocuSign

 • Beschrijving: DocuSign is een toonaangevende app voor elektronische handtekeningen en digitale transacties. Gebruikers kunnen hierdoor documenten veilig ondertekenen en verzenden, waardoor het proces van goedkeuring en akkoord snel en efficiënt verloopt.
 • Toegankelijkheid: Hoewel DocuSign niet specifiek is ontworpen voor visueel gehandiapte mensen, heeft het een gebruiksvriendelijke interface die touchscreen-interactie mogelijk maakt, wat handig kan zijn voor sommige gebruikers.

Adobe Sign

 • Beschrijving: Adobe Sign is onderdeel van Adobe Document Cloud en biedt een uitgebreide oplossing voor elektronische handtekeningen en het beheren van digitale documenten. Het is voornamelijk gericht op zakelijk gebruik en integreert naadloos met andere Adobe-producten.
 • Toegankelijkheid: Adobe Sign biedt mobiele apps waardoor gebruikers handtekeningen elektronisch kunnen plaatsen op documenten via hun mobiele apparaten. Dit kan handig zijn voor mensen met een visuele handicap die vertrouwd zijn met Adobe-producten.

HelloSign

 • Beschrijving: HelloSign is een gebruiksvriendelijke app voor elektronische handtekeningen waarmee gebruikers documenten kunnen ondertekenen, verzenden en ontvangen. Het biedt een eenvoudige interface en is ontworpen om het proces van ondertekening en goedkeuring te vereenvoudigen.
 • Toegankelijkheid: HelloSign heeft een eenvoudige interface, wat het voor sommige blinden en slechtzienden gemakkelijker kan maken om elektronisch handtekeningen te plaatsen.

Notability

 • Beschrijving: Notability is oorspronkelijk ontworpen als een app voor notities en annotaties, maar biedt ook functionaliteiten voor het invoegen van handtekeningen op digitale documenten.
 • Toegankelijkheid: Hoewel Notability niet specifiek is ontworpen voor elektronische handtekeningen, kan het voor sommige gebruikers met een visuele beperking nuttig zijn vanwege de mogelijkheid om handtekeningen te tekenen en in te voegen.

De toegankelijkheid en bruikbaarheid van deze apps voor blinde en slechtziende mensen kunnen variëren. Het wordt aanbevolen dat personen met een visuele beperking de apps zelf uitproberen en, indien mogelijk, feedback en advies krijgen van professionals op het gebied van een visuele beperking om de beste optie voor hun specifieke behoeften te bepalen (onafhankelijk hulpmiddelenadvies).

Inclusieve handtekeningprocessen voor iedereen

Het garanderen van toegankelijkheid voor blinde en slechtziende mensen bij het plaatsen van handtekeningen vereist een bewuste inzet voor ontwerpprincipes voor toegankelijkheid. Bedrijven en organisaties kunnen de volgende stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat hun documenten en processen inclusief zijn:

 1. Contrast en leesbaarheid: Zorg ervoor dat handtekeninggebieden voldoende contrast hebben met de achtergrond om visuele differentiatie te vergemakkelijken. Kies ook voor duidelijke, goed leesbare lettertypen.
 2. Alternatieve formaten: Bied alternatieve formaten aan, zoals braille of audio, naast visuele handtekeningen. Visueel beperkte mensen kunnen hierdoor hun handtekeningen begrijpen en verifiëren.
 3. Geleide toegang: Integreer geleide toegangstechnologieën die gebruikers stap voor stap door het ondertekeningsproces kunnen leiden, waarbij gesproken instructies en tactiele feedback samenwerken om een eenvoudige en toegankelijke ervaring te bieden. Deze technologieën fungeren als virtuele gidsen, waardoor mensen met een visuele beperking precies weten waar en hoe ze hun handtekeningen moeten plaatsen op documenten. Door een combinatie van auditieve en tactiele signalen kunnen gebruikers met vertrouwen en nauwkeurigheid hun handtekeningen invoeren, waardoor het proces zowel eenvoudiger als inclusiever wordt.
Braille

Braille

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 7 april 2024 – 06:48