Naar een festival, concert of optreden als je blind of slechtziend bent

De opwinding van het bijwonen van een festival, concert of optreden is iets dat velen koesteren. Echter, voor blinden en slechtzienden brengen deze evenementen enkele unieke uitdagingen met zich mee. Van het navigeren in drukke omgevingen tot het volledig ervaren van de sfeer en muziek, er zijn verschillende aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. In dit uitgebreide artikel gaan we dieper in op deze uitdagingen en bieden we een diepgaand overzicht van oplossingen, tips en adviezen voor personen met een visuele beperking, organisatoren en medebezoekers.

Problemen en uitdagingen

Mobiliteit & navigatie

 • Uitdaging: Het navigeren in een bruisende festivalomgeving of een onbekende concertlocatie kan complex zijn voor personen met een visuele beperking. Smalle paden, onverwachte obstakels en de aanwezigheid van grote menigten kunnen de mobiliteit ernstig beperken.
 • Oplossing: Het voorbereiden van je bezoek is van vitaal belang. Moderne technologie kan van onschatbare waarde zijn. Smartphone-apps zoals Be My Eyes, die vrijwilligers via live video-oproepen inschakelen om visuele ondersteuning te bieden, kunnen van onschatbare waarde zijn. Bovendien zijn goed gemarkeerde geleidelijnen en duidelijke bewegwijzering essentieel om de toegankelijkheid te vergroten.

Beleving

 • Uitdaging: Een integraal onderdeel van festivals, concerten en optredens zijn visuele aspecten zoals lichteffecten en visuele stimulatie.
 • Oplossing: Het aanbieden van audiodescriptie of live beschrijving van visuele elementen kan een diepere betrokkenheid mogelijk maken. Het verstrekken van koptelefoons waardoor blinden en slechtzienden een auditieve beschrijving krijgen, kan de visuele ervaring aanvullen. Bovendien is het essentieel om bewustwording onder het publiek te vergroten over het respectvol omgaan met personen met een visuele beperking, wat de totale festivalbeleving verbetert.

Toegankelijke informatie

 • Uitdaging: Het verkrijgen van informatie over het evenement, zoals artiesten, setlist, tijdschema’s en locatie-indeling, kan lastig zijn voor mensen met een visuele beperking.
 • Oplossing: Organisatoren kunnen ervoor zorgen dat alle informatie online beschikbaar is en toegankelijk voor schermlezers. Bied alternatieve formaten aan, zoals braille of audiobestanden.

Sociale interactie

 • Uitdaging: Blinde en slechtziende personen kunnen het moeilijk vinden om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale interactie aan te gaan tijdens evenementen.
 • Oplossing: Organiseer bijeenkomsten of groepsactiviteiten voor personen met een visuele beperking om hen de kans te geven anderen te ontmoeten. Daarnaast kunnen organisatoren het bewustzijn vergroten onder medebezoekers om actief sociaal contact te bevorderen.

Veiligheid

 • Uitdaging: Veiligheid is een belangrijk aspect, vooral in drukke festivalomgevingen waar mensen dicht op elkaar staan.
 • Oplossing: Bied informatie en richtlijnen over veiligheid aan, zowel visueel als auditief. Maak gebruik van geluidssignalen of trillingen om personen met een visuele beperking te waarschuwen voor mogelijke gevaren.

Navigatie bij zitplaatsen

 • Uitdaging: Het vinden van de juiste zitplaats kan een uitdaging zijn, vooral als er geen duidelijke markeringen zijn.
 • Oplossing: Bied assistentie aan bij het vinden van zitplaatsen. Organiseer eventueel pre-event oriëntatiesessies voor personen met een visuele beperking zodat ze alvast de locatie en zitplaatsen kunnen vinden. In de praktijk worden echter vaak vrijwilligers of medewerkers van de zaal of het concert ingezet om blinde en slechtziende personen te helpen.

Merchandise en eten

 • Uitdaging: Het kopen van merchandise en eten kan lastig zijn als de informatie niet toegankelijk is.
 • Oplossing: Zorg voor toegankelijke informatie over merchandise en eetopties, inclusief prijzen en beschikbaarheid. Overweeg om assistentie te bieden bij het bestellen en betalen. Eevntueel kan live hulp van de verkoper of live hulp van een begeleider of vrijwilliger welkom zijn.

Toegang tot podium

 • Uitdaging: Het is soms lastig om podiumoptredens te volgen voor personen met een visuele beperking, en dan met name voor slechtzienden.
 • Oplossing: Overweeg verhoogde platforms voor slechtziende personen zodat ze een beter zicht hebben op het podium. Bied ook audiobeschrijvingen van het podiumgebeuren aan.

Aanpassingen en Hulpmiddelen

Blindengeleidehond

 • Mogelijkheid: Een aantal personen met een visuele beperking neemt hun blindengeleidehond mee. Het meenemen van een blindengeleidehond naar festivals, concerten en optredens ligt echter gevoelig.
 • Voordelen: Een geleidehond begeleidt zijn blinde of slechtziende gebruiker en helpt bij het veilig navigeren door drukke omgevingen.
 • Nadelen: Hoewel deze “mobiliteitshulpmiddelen” onmisbaar zijn voor hun baasjes en hen helpen om een onafhankelijk en vol leven te leiden, kunnen bepaalde omstandigheden op evenementen hun welzijn beïnvloeden, zoals te intense geluidsniveaus, te grote menigten, te weinig uitlaatmogelijkheden, veiligheid & hygiëne, het ongevraagd eten geven en afleiden van de hond, …
Geleidehond

Geleidehond

Audiodescriptie

 • Mogelijkheid: Het bieden van audiodescriptie (audiobeschrijving) van visuele elementen.
 • Voordelen: Dankzij deze beschrijvingen begrijpen blinden en slechtzienden beter wat er zich visueel afspeelt.
 • Nadelen: Er is zorgvuldige timing vereist om de balans te bewaren tussen de auditieve beschrijving en het live ervaren van de sfeer. Het kan de concentratie van deelnemers beïnvloeden.

Begeleiding

 • Mogelijkheid: Personen die blind of slecht zijn, kunnen hulp krijgen van een partner, vriend, familielid of vrijwilliger (van bijvoorbeeld Inter). Inter is een Belgische organisatie die zich richt op inclusie van personen met een handicap. Ze bieden ondersteuning en informatie voor mensen met een visuele beperking, waaronder activiteiten en evenementen.
 • Voordelen: Persoonlijke begeleiding kan leiden tot een verbeterde en veiligere ervaring.
 • Nadelen: Het kan afhankelijkheid creëren en is niet altijd mogelijk.

Tips voor blinden en slechtzienden

Voor personen met een visuele beperking is een goede voorbereiding van groot belang om optimaal te genieten van een festival, concert of optreden. Hier zijn enkele praktische tips die kunnen helpen om de ervaring soepeler en plezieriger te maken:

Grondig onderzoek

Voer uitgebreid onderzoek uit naar het evenement voordat je gaat. Dit omvat het begrijpen van het programma, de artiesten, de indeling van de locatie en andere relevante details. Zo ben je beter voorbereid en weet je wat je kunt verwachten.

Vroegtijdig contact met organisatoren

Neem ruim van tevoren contact op met de organisatoren om je speciale behoeften te bespreken. Informeer hen over je visuele beperking en vraag naar de beschikbare toegankelijkheidsfaciliteiten. Dit kan variëren van audiodescriptie tot aangepaste zitplaatsen.

Technologische hulpmiddelen

Maak gebruik van technologische hulpmiddelen die je kunnen ondersteunen tijdens het evenement. Navigatie-apps kunnen helpen bij het vinden van specifieke locaties op het terrein, terwijl je met communicatie-apps in contact kan blijven met vrienden en familie.

Hulp

Als je geen geleidehond hebt of wil inzetten, vraag dan hulp. Dit kan een vriend, familielid of vrijwilliger zijn die je tijdens het evenement begeleidt en ondersteunt. Zorg ervoor dat de persoon vertrouwd is met je behoeften en verwachtingen.

Plan voor pauzes

Bedenk hoe je pauzes kunt nemen tijdens het evenement om te rusten en je te oriënteren. Zoek rustige plekken op waar je kunt ontspannen en eventueel even kunt overleggen met je begeleider of assistentiehond.

Blijf open voor nieuwe ervaringen

Hoewel het belangrijk is om voorbereid te zijn, sta je best ook open voor spontane momenten en nieuwe ervaringen. Geniet van de sfeer, de muziek en de interacties met anderen.

Tips voor organisatoren

Het creëren van een inclusieve en toegankelijke omgeving voor blinden en slechtzienden tijdens festivals, concerten en optredens is van groot belang. Hier zijn enkele essentiële tips voor organisatoren om ervoor te zorgen dat hun evenementen voor iedereen toegankelijk zijn:

Toegankelijke website-informatie

Zorg ervoor dat de informatie over het festival of concert op de website toegankelijk is. Dit omvat gedetailleerde beschrijvingen van het evenement, artiesten en de locatie. Plat­te­gronden met duidelijke aanduidingen van belangrijke punten, zoals podia en faciliteiten, kunnen bijdragen aan de oriëntatie van personen met een visuele beperking.

Duidelijke communicatiekanalen

Bied verschillende communicatiekanalen aan om informatie te delen. Communiceer via tekst, audio en beeldmateriaal om ervoor te zorgen dat personen met verschillende beperkingen de benodigde informatie kunnen verkrijgen.

Toegankelijke ticketverkoop

Zorg ervoor dat het proces van ticketverkoop toegankelijk is voor personen met een visuele beperking. Dit omvat onder andere het aanbieden van alternatieve formats voor ticketinformatie en het aanbieden van assistentie bij het aankopen van tickets.

Audiodescriptie voor visuele elementen

Dankzij audiodescriptie is het mogelijk om een idee te krijgen van de visuele elementen tijdens het evenement, hetgeen de inclusiviteit bevordert. Dit kan variëren van beschrijvingen van podiumopstellingen tot speciale lichteffecten. Hierdoor krijgen blinden en slechtzienden een beter begrip van wat er visueel gebeurt.

Gastvrije houding

Train je medewerkers om personen met een visuele beperking respectvol en behulpzaam te benaderen. Ze moeten begrijpen hoe ze kunnen helpen bij specifieke behoeften, zoals het begeleiden naar zitplaatsen of het aanbieden van informatie. Een gastvrije en ondersteunende houding draagt bij aan een positieve ervaring.

Tips voor medebezoekers

Als medebezoeker kun je een belangrijke rol spelen in het creëren van een inclusieve omgeving tijdens festivals, concerten en optredens. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt bijdragen aan een positieve en respectvolle ervaring voor personen met een visuele beperking:

Toon respect en bewustzijn

Wees bewust van personen met een visuele beperking en toon respect voor hun behoeften. Sta open voor interacties en probeer te begrijpen hoe je kunt helpen zonder iemands privacy of comfort te schaden.

Ruimte voor geleidehond

Laat voldoende ruimte en vrijheid toe voor een geleidehond om zich te bewegen. Deze honden werken hard om hun eigenaars te ondersteunen en hebben ruimte nodig om hun taken effectief uit te voeren. Leid hen ook niet af.

Bied hulp aan indien gevraagd

Als iemand met een visuele beperking om hulp vraagt, bied dan vriendelijk je hulp aan. Dit kan variëren van het begeleiden naar een zitplaats tot het beschrijven van de omgeving. Let er echter op dat sommige blinde en slechtziende personen de voorkeur geven aan onafhankelijkheid, dus respecteer altijd hun wensen.

Respecteer onafhankelijkheid en voorkeuren

Hoewel het belangrijk is om hulp aan te bieden, is het even belangrijk om de onafhankelijkheid en voorkeuren van de persoon te respecteren. Vraag altijd toestemming voordat je hulp biedt en respecteer hun beslissing als ze ervoor kiezen om zelfstandig te handelen.

Begrijp visuele beperking

Probeer enig begrip te hebben van wat visuele beperkingen inhouden. Dit helpt je om meer compassie en begrip te tonen in interacties met personen die mogelijk extra ondersteuning nodig hebben.

Neem de tijd

Neem de tijd om te communiceren en eventueel aanwijzingen te geven. Communiceer duidelijk en rustig, en geef de persoon genoeg tijd om te begrijpen en te reageren.

Zorg voor een positieve sfeer

Geniet samen met je medebezoekers van de muziek, de sfeer en het enthousiasme. Een positieve houding en respect voor diversiteit dragen bij aan een onvergetelijke ervaring voor iedereen. Het creëren van een positieve en ondersteunende sfeer draagt bij aan een geweldige ervaring voor iedereen. Toon vriendelijkheid en respect, en wees bereid om samen te genieten van het evenement.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Appelcake bakken als je blind of slechtziend bent21-05-2024 06:05:57
 2. Onkruid wieden als je blind of slechtziend bent18-04-2024 02:04:41
 3. Solo reizen met een visuele beperking11-04-2024 03:04:58
 4. Pasen vieren met een visuele handicap10-04-2024 06:04:39
 5. Blind of slechtziend: Feestjes, verjaardagen, drukke evenementen en grote gezelschappen09-04-2024 06:04:32
 6. Zingen in een koor wanneer je blind of slechtziend bent08-04-2024 11:04:53
 7. Blind of slechtziend: Tips om je te vermaken tijdens een lange reis04-04-2024 10:04:40
 8. Kledijkeuze met een visuele beperking04-04-2024 06:04:06
 9. Haakplezier met een visuele beperking02-04-2024 05:04:32
 10. Daten als je blind of slechtziend bent, of als je date met iemand met een visuele beperking25-03-2024 08:03:53
 11. Hoe kies je een haarcoupe als je blind of slechtziend bent?14-01-2024 04:01:32
 12. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met geserveerd eten op restaurant?11-01-2024 06:01:40
 13. Hoe kan je een mooie zonsop- of ondergang beschrijven voor blinden en slechtzienden?10-12-2023 07:12:18
 14. DAB-radio’s voor blinden en slechtzienden05-12-2023 06:12:52
 15. Hobby’s voor mensen die blind of slechtziend zijn30-11-2023 04:11:46
 16. Bloemschikken voor blinden en slechtzienden26-11-2023 07:11:11
 17. Videogames en computergames voor blinden en slechtzienden24-11-2023 06:11:44
 18. Meditatie voor blinden en slechtzienden18-11-2023 08:11:41
 19. Pannenkoeken bakken als je blind of slechtziend bent17-11-2023 07:11:41
 20. Boetseren door blinden en slechtzienden08-11-2023 06:11:05
 21. Beeldhouwen door blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 22. Kledingsetjes maken en kleuren combineren als je (kleuren)blind of slechtziend bent30-10-2023 06:10:43
 23. Ontspanningsoefeningen en -technieken voor blinden en slechtzienden14-10-2023 05:10:49
 24. Kleding herstellen met een visuele beperking12-09-2023 11:09:37
 25. Tips voor het bakken van vlees door blinden en slechtzienden11-09-2023 02:09:52
 26. Reizen voor blinde en slechtziende personen: Tips en aandachtspunten06-09-2023 05:09:34
 27. Bij vrienden of familie op bezoek gaan als je blind of slechtziend bent05-09-2023 07:09:09
 28. Hoe kunnen blinden en slechtzienden afbeeldingen zien?02-09-2023 01:09:31
 29. Kerstmis vieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 12:08:50
 30. Kerstboom versieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:19
 31. Fysieke en mentale impact van wandelen door blinden en slechtzienden29-08-2023 04:08:14
 32. Voordelen van muziekinstrument bespelen door blinden en slechtzienden23-08-2023 01:08:35
 33. Naar een festival, concert of optreden als je blind of slechtziend bent20-08-2023 05:08:39
 34. Televisiekijken als je blind of slechtziend bent19-08-2023 10:08:59
 35. Sinterklaas vieren met een blind of slechtziend kind18-08-2023 04:08:18
 36. Kan je zelfstandig een markt bezoeken als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 03:08:01
 37. Dansen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 06:08:12
 38. Yoga beoefenen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:50
 39. Cadeautips voor blinden en slechtzienden10-08-2023 06:08:56
 40. Geloof: Aanpassingen en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden09-08-2023 12:08:34
 41. Make-up aanbrengen (zich opmaken) als je blind of slechtziend bent09-08-2023 06:08:23
 42. Tips voor tuinieren met een visuele handicap03-08-2023 07:08:52
 43. Tips voor het rijden met een tandem02-08-2023 01:08:56
 44. Vissen als je blind of slechtziend bent01-07-2017 04:07:19
 45. Moppen en grappige situaties rond blinden en slechtzienden12-09-2015 10:09:54

Laatst bijgewerkt op 15 april 2024 – 17:29