Ontspanningsoefeningen en -technieken voor blinden en slechtzienden

Ontspanningsoefeningen zijn van onschatbare waarde om stress te verminderen, angst te beheersen en het algehele welzijn te bevorderen, ongeacht of je een visuele beperking hebt of niet. Het vermogen om te ontspannen is essentieel voor het handhaven van een gezonde geest en lichaam. In deze tekst zullen we de nadruk leggen op ontspanningsoefeningen en -technieken die specifiek zijn aangepast voor mensen met een visuele beperking, en we zullen concrete voorbeelden geven.

Waarom is ontspanning belangrijk?

Mensen met een visuele beperking ervaren vaak extra uitdagingen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld op het vlak van oriëntatie en mobiliteit, communicatie en het verwerken van informatie. Dit kan leiden tot een verhoogd stressniveau en de noodzaak van doeltreffende ontspanningstechnieken. Ontspanning biedt diverse voordelen, waaronder:

 • Stressvermindering: Het helpt bij het verminderen van de fysieke en mentale spanning die vaak gepaard gaat met een visuele beperking.
 • Angstbeheersing: Door te ontspannen, kunnen mensen beter omgaan met angsten en zorgen, wat de algehele kwaliteit van leven verbetert.
 • Verbeterde slaap: Ontspanning bevordert een goede nachtrust, wat cruciaal is voor een optimale gezondheid.
 • Pijnverlichting: Ontspanning kan helpen bij het verlichten van pijn, zoals hoofdpijn of spierspanning.
 • Algemene gezondheid: Ontspanningstechnieken dragen bij aan een gezonder immuunsysteem en een betere stemming.
Vermoeidheid: Vermoeide vrouw achter laptop

Vrouw met hoofdpijn achter laptop

Belang van overleggen met medische professionals voor ontspanningsoefeningen en -technieken

Ontspanningsoefeningen en -technieken zijn waardevolle hulpmiddelen voor het bevorderen van welzijn, het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele gezondheid. Voor mensen met een visuele beperking kunnen deze oefeningen een bijzondere betekenis hebben, omdat ze toegankelijk zijn en zonder visuele begeleiding kunnen worden uitgevoerd. Echter, voordat je begint met een nieuwe ontspanningsroutine, is het van cruciaal belang om te overleggen met medische professionals, zoals artsen, specialisten, fysiotherapeuten, of andere zorgverleners. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom dit overleg zo essentieel is:

Individuele gezondheidstoestand

Iedereen heeft een unieke gezondheidstoestand, met specifieke behoeften en overwegingen. Wat voor de ene persoon een effectieve ontspanningsoefening is, kan voor een andere persoon minder geschikt zijn. Medische professionals kunnen je helpen beoordelen welke oefeningen veilig en geschikt zijn op basis van jouw individuele gezondheidstoestand.

Medische geschiedenis

Jouw medische geschiedenis kan van invloed zijn op de keuze van ontspanningsoefeningen. Bijvoorbeeld, als je bepaalde aandoeningen, blessures, of chronische pijn hebt, kan dit bepalen welke technieken het meest geschikt zijn en welke moeten worden vermeden.

Fysieke beperkingen

Medische professionals kunnen je helpen omgaan met eventuele fysieke beperkingen of gezondheidsproblemen die je hebt. Ze kunnen alternatieve oefeningen of aanpassingen aanbevelen om ervoor te zorgen dat je de voordelen van ontspanningsoefeningen kunt ervaren zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Veiligheid

Veiligheid is van het grootste belang bij het beoefenen van ontspanningsoefeningen. Sommige technieken, zoals diepe ademhalingsoefeningen, kunnen invloed hebben op de bloeddruk. Medische professionals kunnen advies geven over de juiste frequentie en duur van deze oefeningen om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn.

Doelstellingen

Je doelstellingen en behoeften met medische professionals bespreken kan helpen bij het bepalen van de meest geschikte ontspanningstechnieken. Of je nu stress wilt verminderen, pijn wilt verlichten, of gewoon wilt ontspannen, medische professionals kunnen je begeleiden bij het kiezen van de juiste benadering.

Ademhalingsoefeningen

Diepe buikademhaling

Diepe buikademhaling is een krachtige ontspanningsoefening die stressvermindering bevordert, de bloeddruk kan verlagen en het lichaam voorziet van een overvloed aan zuurstof. Deze oefening kan rust brengen in momenten van spanning en bijdragen aan een diepe staat van ontspanning.

Hoe kan je deze doen?

 1. Zoek een stille en comfortabele plek om te zitten of liggen. Plaats je handen op je buik.
 2. Sluit je ogen en neem een paar normale ademhalingen om te kalmeren.
 3. Adem diep in door je neus en stel je voor dat je adem helemaal naar je buik zakt. Voel je buik uitzetten terwijl je inademt. Tel rustig tot vier tijdens het inademen.
 4. Houd je adem een tel vast.
 5. Adem langzaam uit door je mond terwijl je tot zes telt. Visualiseer dat alle spanning en stress je lichaam verlaten terwijl je uitademt.
 6. Herhaal deze cyclus van diepe buikademhaling gedurende enkele minuten. Concentreer je volledig op je ademhaling en probeer afleidende gedachten los te laten.

Voordelen

Diepe buikademhaling helpt bij het verlagen van stressniveaus door het activeren van het parasympathische zenuwstelsel, dat ontspanning bevordert. Het verhoogt de zuurstofstroom naar de cellen, wat een kalmerend effect heeft op het lichaam. Deze oefening kan in stressvolle situaties worden gebruikt om je snel te kalmeren en kan ook regelmatig worden beoefend om algehele ontspanning te bevorderen.

4-7-8 ademhaling

De 4-7-8 ademhalingsoefening is een effectieve methode om angst te verminderen en snel een ontspannen staat te bereiken. Het is een eenvoudige techniek die je overal kunt toepassen, en het kan helpen om stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een rustige plek om te zitten of liggen, of voer de oefening gewoon zittend op je stoel uit.
 2. Sluit je ogen en adem rustig in door je neus terwijl je tot vier telt. De inademing moet zacht en diep zijn.
 3. Houd je adem in terwijl je tot zeven telt. Dit is langer dan de inademing, en het vergroot de zuurstofopname in je longen.
 4. Adem rustig uit door je mond terwijl je tot acht telt. Probeer de uitademing zo volledig mogelijk te maken.
 5. Herhaal deze cyclus van inademen (4 seconden), inhouden (7 seconden) en uitademen (8 seconden) minstens vier keer.
 6. Concentreer je tijdens de oefening op je ademhaling en probeer afleidende gedachten los te laten.

Voordelen

De 4-7-8 ademhalingsoefening stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, dat ontspanning bevordert en het sympathische zenuwstelsel, dat betrokken is bij de stressrespons, onderdrukt. Dit helpt om stress en angst te verminderen en bevordert een gevoel van kalmte. De oefening kan snel worden uitgevoerd in stressvolle situaties en is ook nuttig voor het verbeteren van de slaap en het verminderen van nervositeit.

Meditatie

Lichaamsverkenning

Lichaamsverkenning is een ontspanningstechniek waarbij je bewust de aandacht richt op elk deel van je lichaam om spanning te verminderen en lichaamsbewustzijn te vergroten. Het doel is om de fysieke en mentale ontspanning te bevorderen. Deze oefening kan met gesloten ogen worden uitgevoerd, en het is bijzonder geschikt voor mensen met een visuele beperking, omdat ze hierdoor hun lichaam diepgaand ervaren zonder visuele prikkels.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een rustige en comfortabele plek om te zitten of liggen. Zorg ervoor dat je niet gestoord zult worden.
 2. Sluit je ogen en begin met diepe, rustige ademhalingen om je geest te kalmeren.
 3. Breng je aandacht naar je tenen. Stel je voor dat er een warme, ontspannende gloed omheen hangt. Neem een paar diepe ademhalingen en merk op of er enige spanning in dit gebied aanwezig is. Als dat zo is, adem dan uit en laat de spanning los.
 4. Verplaats je aandacht naar je voeten. Herhaal hetzelfde proces van bewustwording en ontspanning. Merk op hoe je voeten contact maken met de ondergrond.
 5. Ga verder met je enkels, kuiten, knieën en dijen. Concentreer je op elk deel van je benen, laat eventuele spanning los en voel hoe ze zwaar en ontspannen worden.
 6. Vervolg met je bekken, buik, onderrug en bovenrug. Merk op of er spanning is, adem diep uit en ontspan deze gebieden.
 7. Ga verder met je borst, schouders, armen en handen. Visualiseer dat je armen zwaar en ontspannen zijn terwijl je aandacht aan elk deel schenkt.
 8. Tot slot, verplaats je aandacht naar je nek, gezicht en hoofd. Laat je kaak ontspannen en voel hoe eventuele spanning uit je gezicht en hoofd verdwijnt.
 9. Blijf enkele minuten in deze toestand van volledige lichamelijke ontspanning. Richt je op je ademhaling en de sensaties in je ontspannen lichaam.

Voordelen

Lichaamsverkenning helpt bij het vergroten van lichaamsbewustzijn, het verminderen van fysieke spanning en het bevorderen van ontspanning. Je kan hierdoor diepgaand contact maken met je lichaam, stress verminderen en een gevoel van totale ontspanning ervaren.

Het is raadzaam om deze oefening regelmatig uit te voeren om de voordelen te maximaliseren. Het kan een waardevolle aanvulling zijn op je ontspanningsroutine, ongeacht of je een visuele beperking hebt of niet.

Bodyscan

De bodyscan-meditatieoefening is een krachtige manier om diepgaande ontspanning te bereiken en lichaamsbewustzijn te vergroten.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een rustige plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Zorg ervoor dat je comfortabel bent, bijvoorbeeld op een stoel met je voeten plat op de grond of op een matras.
 2. Sluit je ogen en begin met diepe, rustige ademhalingen om je geest te kalmeren.
 3. Richt je aandacht op je tenen. Stel je voor dat er een warme gloed omheen hangt en dat eventuele spanning langzaam wegsmelt. Neem de tijd om bewust te zijn van elk deel van je tenen.
 4. Werk vervolgens langzaam omhoog naar je voeten en enkels. Visualiseer hoe eventuele stress of spanning uit deze gebieden wegvloeit.
 5. Ga verder met je kuiten, knieën, dijen en heupen. Herhaal het proces en concentreer je op elk lichaamsdeel terwijl je ontspant.
 6. Vervolg naar je buik, rug, borst, armen en handen. Visualiseer dat alle spanning oplost terwijl je je concentreert op elk deel.
 7. Tot slot, verplaats je je aandacht naar je nek, gezicht en hoofd. Laat je kaak ontspannen en ontspan je voorhoofd.
 8. Blijf enkele minuten ontspannen in deze staat van volledige lichamelijke ontspanning.

Voordelen

De bodyscan-meditatieoefening helpt bij het verminderen van fysieke spanning, verbetert het lichaamsbewustzijn en kan de algehele ontspanning bevorderen. Het is vooral nuttig voor mensen met een visuele beperking, omdat ze hierdoor hun lichaam op een dieper niveau ervaren en ontspannen.

Progressieve spierontspanning

Spiergroepen aanspannen en loslaten

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een rustige plek om te zitten of liggen. Zorg ervoor dat je comfortabel bent en dat je niet gestoord zult worden.
 2. Sluit je ogen en adem rustig om je geest te kalmeren.
 3. Begin met het aanspannen van specifieke spiergroepen in je lichaam gedurende ongeveer vijf seconden. Doe dit met een gematigde kracht, maar forceer niet.
 4. Concentreer je op de sensaties in de gespannen spiergroep en merk de spanning op.
 5. Laat de spiergroep dan langzaam los en ontspan gedurende 20-30 seconden. Richt je aandacht op de gevoelens van ontspanning.
 6. Herhaal dit proces met verschillende spiergroepen, bijvoorbeeld beginnend met je handen, ga naar je onderarmen, bovenarmen, schouders, en werk omhoog naar je gezicht en nek.
 7. Neem de tijd om de spanning in elk gebied te verminderen en volledig te ontspannen voordat je doorgaat naar de volgende spiergroep.
 8. Als je alle spiergroepen hebt doorlopen, blijf dan enkele minuten ontspannen met je ogen gesloten.

Voordelen

Progressieve spierontspanning helpt bij het verminderen van spierspanning, verbetert de bewustwording van lichaamsspanning en bevordert totale ontspanning. Deze oefening is bijzonder nuttig voor mensen met een visuele beperking, omdat ze hierdoor bewust contact maken met hun lichaam en stress en spanning in de spieren kunnen verminderen.

Schouderschudpen

De schouderschudpen-oefening is een eenvoudige en effectieve techniek om spanning in de schouders en nek te verminderen. Het is een snelle manier om te ontspannen en kan overal worden uitgevoerd, zelfs zittend op een stoel.

Hoe kan je dit doen?

 1. Ga staan of zit rechtop op een stoel. Zorg ervoor dat je rug recht is.
 2. Adem diep in door je neus terwijl je je schouders optrekt richting je oren. Dit moet langzaam en gecontroleerd gebeuren. Houd je adem een moment vast terwijl je je schouders omhoog houdt.
 3. Adem langzaam uit door je mond terwijl je je schouders laat vallen. Stel je voor dat alle spanning en stress uit je schouders wegvloeit terwijl je uitademt.
 4. Herhaal deze beweging en ademhaling een paar keer. Til je schouders op bij de inademing en laat ze zakken bij de uitademing.

Voordelen

De schouderschudpen-oefening is effectief voor het verminderen van spanning in de schouders en nek. Deze gebieden zijn vaak plaatsen waar we spanning vasthouden, vooral in stressvolle situaties. Door bewust je schouders op te trekken en te laten zakken, kun je de spieren ontspannen en de doorbloeding verbeteren.

Visualisatie

Natuurwandeling

De natuurwandeling visualisatieoefening is een krachtige methode om te ontspannen en stress te verminderen. Je kan hierdoor de schoonheid en sereniteit van de natuur in je geestesoog te ervaren, zelfs als je niet fysiek in de natuur kan zijn.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een rustige en comfortabele plek om te zitten of liggen. Sluit je ogen.
 2. Begin met diepe, rustige ademhalingen om je geest te kalmeren.
 3. Stel je voor dat je jezelf bevindt in een prachtig natuurgebied van jouw keuze. Het kan een bos, strand, bergen, of een andere favoriete plek zijn.
 4. Visualiseer de omgeving levendig. Stel je de geluiden voor, zoals fluitende vogels, kabbelend water, of ruisende bladeren. Denk aan de geuren, zoals de frisse geur van dennenbomen, de zilte zeelucht, of de bloemige aroma’s van wilde bloemen.
 5. Beeld je in dat je begint te wandelen in dit mooie landschap. Voel de grond onder je voeten en de textuur van het pad dat je bewandelt.
 6. Visualiseer elke stap die je zet terwijl je ontspannen door de natuurwandeling gaat. Merk op hoe de zon op je huid schijnt en hoe een zachte bries door je haren waait.
 7. Concentreer je op de sensaties en de rust van de omgeving terwijl je de virtuele wandeling voortzet.
 8. Blijf enkele minuten in deze staat van ontspanning en sereniteit. Geniet van de natuurlijke schoonheid om je heen.
 9. Wanneer je klaar bent, open rustig je ogen en keer terug naar het heden, terwijl je de ontspanning met je meeneemt.

Voordelen

De natuurwandeling visualisatieoefening helpt bij het verminderen van stress, bevordert ontspanning en biedt een mentale ontsnapping naar de natuurlijke wereld. Het is bijzonder nuttig voor mensen met een visuele beperking, omdat ze hierdoor de schoonheid van de natuur op een diepgaande manier kunnen ervaren, ongeacht hun visuele beperking.

Sterrenhemel

De sterrenhemelvisualisatieoefening is bedoeld om een gevoel van verwondering en rust op te roepen door je voor te stellen dat je onder een heldere nachtelijke hemel staat.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een rustige en comfortabele plek om te zitten of liggen. Sluit je ogen.
 2. Begin met diepe, rustige ademhalingen om je geest te kalmeren.
 3. Visualiseer dat je jezelf buiten bevindt op een heldere nacht. Stel je de donkere lucht boven je voor en de sterren die helder schijnen.
 4. Beeld je in dat je omhoog kijkt en naar de sterrenhemel staart. Merk op hoe de sterren twinkelen en schijnen.
 5. Visualiseer dat je de sterren met je vingers kunt aanraken, alsof je hun stralen kunt voelen.
 6. Concentreer je op de rust en stilte van de nacht, en op het gevoel van verbondenheid met het universum.
 7. Blijf enkele minuten in deze staat van verwondering en kalmte.
 8. Wanneer je klaar bent, open rustig je ogen en keer terug naar het heden.

Voordelen

De sterrenhemelvisualisatieoefening roept een gevoel van verwondering en verbondenheid op met het universum. Het is een rustgevende oefening die kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van sereniteit te bevorderen.

Tropisch strand

De tropisch strandvisualisatieoefening is bedoeld om ontspanning en een gevoel van ontsnapping naar een zonnig strand te bevorderen.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een rustige plek om te zitten of liggen. Sluit je ogen.
 2. Begin met diepe, rustige ademhalingen om je geest te kalmeren.
 3. Visualiseer dat je jezelf op een prachtig tropisch strand bevindt. Stel je het warme zand onder je voeten voor en de zachte ruis van de golven.
 4. Beeld je in dat je de warmte van de zon op je huid voelt en de zachte bries door je haren waait.
 5. Concentreer je op de geluiden van de zee, zoals de golven die op het strand breken.
 6. Visualiseer dat je ontspannen ligt op het strand, luisterend naar de geluiden van de natuur om je heen.
 7. Blijf enkele minuten in deze staat van ontspanning en ontsnapping naar het tropische paradijs.
 8. Wanneer je klaar bent, open rustig je ogen en keer terug naar het heden.

Voordelen

De tropisch strandvisualisatieoefening helpt bij het bevorderen van ontspanning en een gevoel van ontsnapping naar een rustgevende omgeving. Het kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van rust en sereniteit op te roepen.

Yoga en stretching

Kindhouding (Balasana)

De kindhouding, ook bekend als “Balasana” in yoga, is een ontspannende en herstellende houding die helpt om spanning in de onderrug te verlichten en het hele lichaam te ontspannen. Het is een eenvoudige houding die zowel fysieke als mentale ontspanning biedt.

Hoe kan je dit doen?

 1. Begin op handen en knieën in een tafelhouding. Zorg ervoor dat je knieën recht onder je heupen staan en je handen onder je schouders.
 2. Adem diep in terwijl je je armen voor je uit strekt, en buig vervolgens langzaam naar voren vanuit je heupen.
 3. Laat je billen naar je hielen zakken terwijl je je armen recht voor je uit blijft strekken. Laat je borstkas naar de vloer zakken.
 4. Rust je voorhoofd op de vloer en ontspan je nek en schouders. Je kunt je armen naast je lichaam leggen, met de handpalmen naar boven gericht, of je kunt ze naar achteren laten liggen langs je lichaam, met de handpalmen omhoog.
 5. Adem rustig en diep terwijl je in deze houding blijft. Voel hoe je rug en onderrug zich ontspannen, en laat eventuele spanning los.
 6. Blijf enkele ademhalingen in de kindhouding voordat je voorzichtig terugkeert naar de tafelhouding.

Voordelen

De kindhouding is een zachte en herstellende yoga-oefening die helpt bij het verlichten van spanning in de onderrug en het ontspannen van het hele lichaam. Het is bijzonder nuttig voor mensen met een visuele beperking, omdat het een houding is die gemakkelijk kan worden beoefend zonder visuele begeleiding.

Kattenoefening (Marjariasana)

De kattenoefening, ook bekend als “Marjariasana” in yoga, is een eenvoudige houding die helpt bij het loslaten van spanning in de wervelkolom en het bevorderen van flexibiliteit. Het bootst de typische strek- en buigbewegingen van een kat na, vandaar de naam.

Hoe kan je dit doen?

 1. Begin op handen en knieën in een tafelhouding. Zorg ervoor dat je knieën recht onder je heupen staan en je handen onder je schouders.
 2. Adem diep in terwijl je je rug hol maakt en je staartbeen omhoog richt. Laat je buik zakken en kijk omhoog naar het plafond. Hierbij moet je je nek in een neutrale positie houden om overmatige spanning te vermijden.
 3. Adem rustig uit terwijl je je rug buigt en je staartbeen naar beneden richt. Laat je hoofd en kin naar je borst zakken, alsof je naar je eigen buik kijkt.
 4. Herhaal deze beweging en ademhaling enkele keren, met een vloeiende overgang tussen de holle en bolle rug.

Voordelen

De kattenoefening is een geweldige manier om spanning in de wervelkolom los te laten en de flexibiliteit van de rug te verbeteren. Het is een eenvoudige oefening die helpt bij het strekken en ontspannen van de rugspieren.

Mindfulness

Luistermeditatie

Luistermeditatie, ook bekend als mindfulness of aandachtsoefening, is een praktijk die helpt bij het vergroten van je aandacht en bewustzijn. Het concentreert zich op de geluiden om je heen en helpt je om ze te observeren zonder oordeel. Deze oefening kan een waardevolle tool zijn om je geest tot rust te brengen, stress te verminderen en in het moment te zijn.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een rustige plek om te zitten of liggen. Sluit je ogen als je dat prettig vindt.
 2. Begin met diepe, rustige ademhalingen om jezelf te gronden en je geest te kalmeren.
 3. Concentreer je nu op de geluiden om je heen. Dit kunnen alledaagse geluiden zijn, zoals vogelgezang, verkeer, stemmen, of zelfs het geluid van de wind.
 4. Luister aandachtig naar de geluiden zonder oordeel. Merk op hoe ze komen en gaan, zonder je eraan vast te klampen of ze af te wijzen.
 5. Laat jezelf volledig onderdompelen in het luisteren naar geluiden, zonder de behoefte te voelen om er iets aan te veranderen.
 6. Als je merkt dat je gedachten afdwalen, breng dan zachtjes je aandacht terug naar de geluiden om je heen.
 7. Blijf enkele minuten in deze staat van luistermeditatie, waarbij je je bewust bent van de geluiden om je heen.
 8. Wanneer je klaar bent, open rustig je ogen en keer terug naar het heden, terwijl je de kalme en bewuste staat met je meeneemt.

Voordelen

Luistermeditatie is een krachtige oefening die helpt bij het vergroten van je bewustzijn en aandacht voor het moment. Het helpt om je geest tot rust te brengen, stress te verminderen en je te verbinden met je omgeving.

Mindful ademhaling

Mindful ademhaling is een van de meest fundamentele mindfulness-oefeningen. Het helpt bij het vergroten van je bewustzijn van de ademhaling en het verbinden met het huidige moment.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een rustige plek om te zitten of liggen. Sluit je ogen als dat voor jou comfortabel is.
 2. Begin met diepe, rustige ademhalingen om jezelf te gronden.
 3. Concentreer je nu op je ademhaling. Merk op hoe de lucht in en uit je neus of mond stroomt.
 4. Observeer de sensaties van je ademhaling in je lichaam, zoals de beweging van je borstkas en de uitbreiding en samentrekking van je buik.
 5. Laat je gedachten afdwalen, maar breng zachtjes je aandacht terug naar je adem telkens wanneer je merkt dat je aandacht is afgedwaald.
 6. Blijf enkele minuten in deze mindful ademhalingsoefening en blijf gefocust op je ademhaling.
 7. Wanneer je klaar bent, open rustig je ogen en keer terug naar het heden.

Voordelen

Mindful ademhaling helpt bij het vergroten van je bewustzijn van de ademhaling en kan helpen bij het kalmeren van de geest, het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van kalmte.

Zelfmassage

Handmassage

De handmassage-oefening is een heerlijke vorm van zelfzorg die speciaal gunstig is voor mensen die veel met braille werken, omdat ze vaak intensief gebruikmaken van hun handen en vingers. Deze zelfmassage helpt bij het ontspannen van handen en polsen en kan stress verminderen.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zoek een comfortabele plek om te zitten. Je kunt dit zowel aan een tafel als op een ontspannen stoel of bank doen.
 2. Breng een kleine hoeveelheid van je favoriete geurende lotion aan op je handen. Kies een lotion met een geur waar je van geniet, zoals lavendel, kamille of een andere ontspannende geur.
 3. Wrijf je handen tegen elkaar om de lotion gelijkmatig te verdelen.
 4. Begin met het masseren van je handpalmen. Gebruik je duim om cirkelvormige bewegingen te maken, beginnend bij de basis van je duim en werk omhoog naar je pols. Herhaal deze beweging een paar keer.
 5. Masseer elk van je vingers afzonderlijk. Begin met je duim en werk naar je pink. Rol zachtjes elke vinger tussen je duim en wijsvinger en masseer de vingertoppen.
 6. Besteed extra aandacht aan je polsen. Masseer ze met cirkelvormige bewegingen, zowel aan de boven- als onderkant van je polsen.
 7. Ga door met de massage totdat je handen en polsen ontspannen aanvoelen. Neem hier de tijd voor en geniet van de rustige momenten.
 8. Als je klaar bent, veeg eventuele overtollige lotion voorzichtig af met een zachte doek.

Voordelen

De handmassage is niet alleen ontspannend, maar het is ook een geweldige manier om spanning in de handen en polsen te verminderen, vooral voor mensen die veel schrijven, typen of werken met braille. De geurige lotion voegt een extra ontspannend element toe aan de ervaring.

Hoofdmassage

Een hoofdmassage is een geweldige manier om spanning in de hoofd- en nekspieren te verlichten. Deze zelfmassage kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn en het bevorderen van ontspanning.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zit comfortabel op een stoel of lig neer.
 2. Plaats je vingers op je hoofdhuid, bij je haargrens. Begin met zachtjes wrijven en maak kleine cirkelvormige bewegingen met je vingertoppen.
 3. Werk langzaam vanaf je voorhoofd naar boven naar je kruin. Blijf cirkelvormige bewegingen maken terwijl je naar achteren gaat.
 4. Masseer je hele hoofdhuid, inclusief de zijkanten en de achterkant van je hoofd.
 5. Besteed extra aandacht aan eventuele gebieden waar je spanning voelt.
 6. Blijf de hoofdmassage gedurende enkele minuten herhalen.
 7. Adem diep en rustig terwijl je dit doet en laat alle spanning in je hoofd en nek los.
 8. Wanneer je klaar bent, neem even de tijd om te ontspannen en te genieten van het gevoel van ontspanning.

Voordelen

Een hoofdmassage helpt bij het verlichten van spanning in de hoofd- en nekspieren, wat kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn en het bevorderen van ontspanning. Het is een uitstekende oefening om te ontspannen na een lange dag.

Voetmassage

Een voetmassage is een ontspannende oefening die helpt bij het verminderen van spanning in de voeten en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Hoe kan je dit doen?

 1. Zit comfortabel op een stoel of lig neer.
 2. Breng wat massageolie of lotion aan op je handen.
 3. Begin met het masseren van je rechtervoet. Wrijf de olie gelijkmatig over je voet en tussen je tenen.
 4. Gebruik je duimen om cirkelvormige bewegingen te maken over de bal van je voet, de hiel en de voetzool.
 5. Masseer elke teen afzonderlijk, beginnend bij je grote teen en werkend naar je kleine teen.
 6. Herhaal deze massage voor je linkervoet.
 7. Adem diep en rustig terwijl je je voeten masseert en laat alle spanning in je voeten los.
 8. Wanneer je klaar bent, neem even de tijd om te ontspannen en te genieten van het gevoel van ontspannen voeten.

Voordelen

Een voetmassage is een ontspannende oefening die helpt bij het verminderen van spanning in de voeten en het bevorderen van een gevoel van welzijn. Het is vooral gunstig voor mensen die veel staan of lopen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Appelcake bakken als je blind of slechtziend bent21-05-2024 06:05:57
 2. Onkruid wieden als je blind of slechtziend bent18-04-2024 02:04:41
 3. Solo reizen met een visuele beperking11-04-2024 03:04:58
 4. Pasen vieren met een visuele handicap10-04-2024 06:04:39
 5. Blind of slechtziend: Feestjes, verjaardagen, drukke evenementen en grote gezelschappen09-04-2024 06:04:32
 6. Zingen in een koor wanneer je blind of slechtziend bent08-04-2024 11:04:53
 7. Blind of slechtziend: Tips om je te vermaken tijdens een lange reis04-04-2024 10:04:40
 8. Kledijkeuze met een visuele beperking04-04-2024 06:04:06
 9. Haakplezier met een visuele beperking02-04-2024 05:04:32
 10. Daten als je blind of slechtziend bent, of als je date met iemand met een visuele beperking25-03-2024 08:03:53
 11. Hoe kies je een haarcoupe als je blind of slechtziend bent?14-01-2024 04:01:32
 12. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met geserveerd eten op restaurant?11-01-2024 06:01:40
 13. Hoe kan je een mooie zonsop- of ondergang beschrijven voor blinden en slechtzienden?10-12-2023 07:12:18
 14. DAB-radio’s voor blinden en slechtzienden05-12-2023 06:12:52
 15. Hobby’s voor mensen die blind of slechtziend zijn30-11-2023 04:11:46
 16. Bloemschikken voor blinden en slechtzienden26-11-2023 07:11:11
 17. Videogames en computergames voor blinden en slechtzienden24-11-2023 06:11:44
 18. Meditatie voor blinden en slechtzienden18-11-2023 08:11:41
 19. Pannenkoeken bakken als je blind of slechtziend bent17-11-2023 07:11:41
 20. Boetseren door blinden en slechtzienden08-11-2023 06:11:05
 21. Beeldhouwen door blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 22. Kledingsetjes maken en kleuren combineren als je (kleuren)blind of slechtziend bent30-10-2023 06:10:43
 23. Ontspanningsoefeningen en -technieken voor blinden en slechtzienden14-10-2023 05:10:49
 24. Kleding herstellen met een visuele beperking12-09-2023 11:09:37
 25. Tips voor het bakken van vlees door blinden en slechtzienden11-09-2023 02:09:52
 26. Reizen voor blinde en slechtziende personen: Tips en aandachtspunten06-09-2023 05:09:34
 27. Bij vrienden of familie op bezoek gaan als je blind of slechtziend bent05-09-2023 07:09:09
 28. Hoe kunnen blinden en slechtzienden afbeeldingen zien?02-09-2023 01:09:31
 29. Kerstmis vieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 12:08:50
 30. Kerstboom versieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:19
 31. Fysieke en mentale impact van wandelen door blinden en slechtzienden29-08-2023 04:08:14
 32. Voordelen van muziekinstrument bespelen door blinden en slechtzienden23-08-2023 01:08:35
 33. Naar een festival, concert of optreden als je blind of slechtziend bent20-08-2023 05:08:39
 34. Televisiekijken als je blind of slechtziend bent19-08-2023 10:08:59
 35. Sinterklaas vieren met een blind of slechtziend kind18-08-2023 04:08:18
 36. Kan je zelfstandig een markt bezoeken als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 03:08:01
 37. Dansen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 06:08:12
 38. Yoga beoefenen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:50
 39. Cadeautips voor blinden en slechtzienden10-08-2023 06:08:56
 40. Geloof: Aanpassingen en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden09-08-2023 12:08:34
 41. Make-up aanbrengen (zich opmaken) als je blind of slechtziend bent09-08-2023 06:08:23
 42. Tips voor tuinieren met een visuele handicap03-08-2023 07:08:52
 43. Tips voor het rijden met een tandem02-08-2023 01:08:56
 44. Vissen als je blind of slechtziend bent01-07-2017 04:07:19
 45. Moppen en grappige situaties rond blinden en slechtzienden12-09-2015 10:09:54

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024 – 17:39