Tips voor het rijden met een tandem

Tandemfietsen kan een geweldige ervaring zijn voor zowel de piloot (de persoon die voorop zit en stuurt) als de tandemrijder (de persoon achterop). Het vereist echter enige coördinatie en samenwerking om goed samen te kunnen rijden. Hier zijn enkele algemene tips voor het rijden op een tandem:

Voor de piloot (voorste rijder)

 • Communicatie: Communiceer duidelijk met de tandemrijder en geef aanwijzingen over het versnellen, vertragen, remmen en sturen. Gebruik duidelijke en eenvoudige commando’s.
 • Voorspelbaarheid: Probeezo voorspelbaar mogelijk te rijden, vooral bij het maken van bochten of het nemen van obstakels. Vermijd plotselinge bewegingen die de tandemrijder kunnen verrassen.
 • Stabiliteit: Houd de tandem stabiel, vooral als de tandemrijder zijn of haar handen niet op het stuur heeft. Vermijd overmatig stuurgedrag.
 • Evenwicht: Houd rekening met het evenwicht van de tandem door te anticiperen op het gewicht van de tandemrijder bij het starten, stoppen en draaien.
 • Aanpassen aan de tandemrijder: Pas je rijstijl aan op basis van het niveau en de ervaring van de tandemrijder. Wees geduldig en ondersteunend.

Voor de tandemrijder (achterste rijder)

 • Ontspan: Probeer ontspannen te zitten en het gewicht gelijkmatig over de fiets te verdelen. Vermijd het vastklampen aan de piloot, want dit kan de controle van de fiets beïnvloeden.
 • Coördinatie: Probeer gelijkmatig te trappen en je pedaalslag af te stemmen op die van de piloot. Probeer niet te veel druk uit te oefenen op de pedalen, vooral als de piloot niet trapt.
 • Communicatie: Communiceer met de piloot over je comfort en eventuele pauzes die je nodig hebt. Geef aanwijzingen over het sturen of eventuele obstakels die je ziet.
 • Vertrouwen: Vertrouw op de piloot en de controle van de fiets. Laat de piloot weten wanneer je je prettig voelt en wanneer je wat extra ondersteuning nodig hebt.
 • Geniet ervan: Tandemfietsen kan een leuke en sociale activiteit zijn. Geniet van het samen rijden en de gedeelde ervaring.

Tips voor beide tandemrijders

Algemene aanbevelingen

 • Probeer samen te werken en te communiceren als een team. Een goede samenwerking is essentieel voor een soepele en plezierige tandemrit.
 • Wees geduldig en begripvol. Het kan even wennen zijn om samen op een tandem te rijden, dus geef elkaar de tijd om aan elkaar te wennen.
 • Oefen regelmatig om vertrouwd te raken met het rijden op een tandem. Het vergt wat oefening om een goede samenwerking te ontwikkelen.
 • Zorg voor de juiste veiligheidsuitrusting, zoals helmen, en houd je aan de verkeersregels.

Met deze tips kun je hopelijk een geweldige tijd hebben tijdens het fietsen op een tandem, waarbij je samen kunt genieten van de buitenlucht en de gezamenlijke inspanning.

Kledij

Het dragen van geschikte kleding tijdens het tandemrijden is essentieel voor comfort, veiligheid en om mogelijke ongelukken te voorkomen. Hier zijn enkele tips over wat te dragen en wat niet te dragen tijdens het tandemrijden:

Wat te dragen

 1. Strakke fietskleding: Draag goed passende fietskleding gemaakt van ademende stoffen die vocht afvoeren en je comfortabel houden tijdens het fietsen.
 2. Fietsshorts met gevoerde zeem: Fietsshorts met een gevoerde zeem zorgen voor extra comfort, vooral tijdens langere ritten.
 3. Fietshelm: Draag altijd een goed passende fietshelm voor maximale veiligheid. Zowel de piloot als de tandemrijder moeten een helm dragen.
 4. Handschoenen: Draag handschoenen om je handen te beschermen en extra grip te bieden op het stuur.
 5. Zonnebril: Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen fel zonlicht, wind en stof.
 6. Reflecterende kleding: Als je tijdens schemerige of donkere omstandigheden fietst, draag dan reflecterende kleding of accessoires om beter zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers.
Zonnebril

Zonnebril

Wat niet te dragen

 1. Losse of wapperende kleding: Vermijd het dragen van losse kledingstukken of lange sjaals die in de ketting van de tandem kunnen komen en vast kunnen blijven zitten. Deze kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken.
 2. Slippers of open schoenen: Draag geen slippers of open schoenen tijdens het tandemrijden, omdat deze je voeten niet voldoende bescherming bieden.
 3. Grote tassen of rugzakken: Vermijd het dragen van grote, losse tassen of rugzakken die je balans kunnen verstoren of in de weg kunnen zitten tijdens het fietsen.
 4. Oncomfortabele kleding: Draag geen kleding die oncomfortabel is of schuren kan veroorzaken tijdens het fietsen.
 5. Zware of belemmerende accessoires: Vermijd het dragen van zware of grote accessoires die je bewegingsvrijheid kunnen beperken.

Het is ook belangrijk om je kleding aan te passen aan de weersomstandigheden. Bij warm weer kun je kiezen voor lichte, ademende kleding en zonnebrandcrème gebruiken voor bescherming tegen de zon. Bij koud weer kun je meerdere lagen dragen om warm te blijven.

Leren rijden met een tandem

Met wat oefening en teamwork kunnen voor- en achterrijder samen genieten van het plezier van het tandemrijden en een geweldige ervaring hebben! Het leren rijden op een tandem kan in het begin wat uitdagend zijn, maar met wat oefening en samenwerking kan het een leuke en plezierige ervaring zijn.

Hier zijn enkele tips om te leren rijden op een tandem:

 • Vind een geschikte tandem: Zorg ervoor dat je een tandem kiest die goed past bij jou en je partner (de piloot en de tandemrijder). Het is belangrijk dat beide rijders comfortabel zijn en zich op hun gemak voelen op de fiets.
 • Oefen op een veilige plek: Begin met oefenen op een rustige en afgelegen plek, zoals een parkeerplaats of een leeg fietspad. Zo kun je wennen aan het rijden zonder verkeer en eventuele onzekerheden overwinnen.
 • Communicatie: Communiceer met elkaar tijdens het oefenen. De piloot moet duidelijke aanwijzingen geven en de tandemrijder moet feedback geven over zijn of haar comfort en eventuele aanpassingen die nodig zijn.
 • Start en stop samen: Oefen met het samen starten en stoppen. Het synchroniseren van het starten en stoppen is belangrijk om het evenwicht te bewaren.
 • Coördinatie van trappen: Oefen het gelijktijdig trappen en het coördineren van de pedaalslag met elkaar. De piloot moet een gelijkmatig ritme handhaven, en de tandemrijder moet zich aanpassen aan dit ritme.
 • Balans en gewichtsverdeling: Werk aan het bewaren van het evenwicht op de tandem door samen te werken om je gewicht gelijkmatig te verdelen over de fiets.
 • Bochten nemen: Leer samen bochten nemen door geleidelijk te sturen en je gewicht te verschuiven in de richting van de bocht.
 • Remmen: Oefen het remmen en pas je aan op het remvermogen van de piloot. De tandemrijder moet ook voorzichtig remmen om te voorkomen dat hij of zij naar voren wordt geschoven.
 • Bouw vertrouwen op: Het kan even duren om vertrouwd te raken met het rijden op een tandem. Wees geduldig met jezelf en je partner en bouw geleidelijk vertrouwen op naarmate je meer oefent.
 • Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat je altijd de juiste veiligheidsuitrusting draagt, zoals fietshelmen, en houd je aan de verkeersregels.

Opstappen

Het opstappen op een tandem vereist enige coördinatie tussen de piloot (bestuurder) en de tandemrijder (bijrijder). Het is essentieel om samen te werken en te communiceren tijdens het opstappen op de tandem. Als beide rijders nieuw zijn met het rijden op een tandem, kan het handig zijn om eerst enkele oefeningen te doen op een rustige en veilige plek om aan het opstappen en fietsen op een tandem te wennen. Naarmate jullie meer vertrouwd raken met het rijden op de tandem, zal het opstappen soepeler verlopen en kunnen jullie samen genieten van jullie fietsavonturen!

Hier is een stappenplan om soepel op te stappen:

 1. Zorg ervoor dat de tandem op een vlakke ondergrond staat en beide rijders naast elkaar bij de tandem staan.
 2. De piloot (bestuurder) stapt als eerste op. Plaats een voet op de grond en het andere been over de bovenbuis van het frame om aan de andere kant van de tandem te komen. Zorg ervoor dat de tandem stabiel blijft terwijl je opstapt.
 3. De tandemrijder (bijrijder) stapt als tweede op. De piloot houdt de tandem in evenwicht terwijl de tandemrijder naast de piloot gaat staan. De tandemrijder kan een voet op de grond plaatsen en het andere been over de bovenbuis van het frame zwaaien om aan de andere kant van de tandem te komen.
 4. Eenmaal naast elkaar op de tandem, kunnen beide rijders hun voeten op de pedalen plaatsen.
 5. De piloot en de tandemrijder kunnen nu samen het gewicht van de tandem dragen en beginnen met fietsen.

Afstappen

Het is belangrijk om te wachten tot beide rijders veilig zijn afgestapt en de tandem stevig staat voordat je verdergaat. Door samen te werken en te communiceren, kan het afstappen van de tandem veilig en soepel verlopen. Zorg er altijd voor dat je voldoende oefent en vertrouwd raakt met het op- en afstappen voordat je deelnemen aan het verkeer of drukke gebieden. Het afstappen van een tandem gebeurt in omgekeerde volgorde van het opstappen. Hier is een stappenplan om veilig af te stappen:

 1. Verminder de snelheid: Voordat je afstapt, moet je de snelheid van de tandem verminderen. Dit kan door langzamer te fietsen of door lichtjes te remmen.
 2. Communicatie: Communiceer met elkaar voordat je gaat afstappen, zodat beide rijders weten wanneer en hoe je wilt afstappen.
 3. De tandemrijder stapt als eerste af: De piloot (bestuurder) houdt de tandem in evenwicht terwijl de tandemrijder een voet van de pedaal haalt en aan de kant van de stoep of weg gaat staan.
 4. De piloot stapt als tweede af: Nadat de tandemrijder is afgestapt en veilig aan de kant staat, kan de piloot een voet van de pedaal halen en aan dezelfde kant van de stoep of weg gaan staan.
 5. Zorg ervoor dat de tandem stevig staat: Zorg ervoor dat de tandem stabiel staat voordat je wegloopt. Als de tandem op een helling staat, zorg er dan voor dat deze goed is vastgehouden of gebruik de remmen om te voorkomen dat deze wegrolt.
 6. Loop naast de tandem: Loop naast de tandem met je handen aan het stuur om te voorkomen dat de tandem omvalt terwijl je je naar een veilige plek begeeft.

Verkopers en verhuurders

Een tandem kan je kopen of huren bij deze organisatie:

Tandemclubs

In België en Nederland zijn er meerdere tandemclubs voor mensen met een visuele handicap:

Facebook-groepen

Samen op de fiets

Doelpubliek: Vooral voor Nederlanders, maar ook Belgen zijn vertegenwoordigd.

Voor veel van jullie is fietsen een ontspanning en de normaalste zaak van de wereld. Maar voor o.a. blinden en slechtzienden is dat een beetje anders. Voor hen is de tandem ideaal. Mits je natuurlijk iemand hebt die stuurt. Deze groep is bedoeld om blinden in contact te brengen met zogenoemde voorrijders om er samen op de tandem op uit te gaan. Ben je blind, of kun jij om een andere reden niet sturen. Of lijkt het jou leuk om een ander blij te maken met jou stuurmamskunsten plaats hier dan een oproepje. https://www.facebook.com/groups/715065363039070/

Tandemclub BE

Doelpubliek: vooral voor Belgen, maar ook Nederlanders zijn vertegenwoordigd.

Welkom! Dit is een gratis inclusieve groep voor iedereen die interesse heeft in tandemfietsen. Iedereen is dus welkom!

De bedoeling van deze groep is:
– mensen die interesse hebben in tandemfietsen met elkaar verbinden;
– tandembestuurders en tandembijrijders met elkaar in contact brengen;
– informatie delen over alles wat te maken heeft met tandemfietsen;
– tandemervaringen delen;
– activiteiten i.v.m. tandemfietsen delen;
– vragen stellen i.v.m. tandemfietsen, tanddembestuurders en tandembijrijders;
– het oprichten van tandemclubs al dan niet gekoppeld aan bestaande fietsclubs;
– het aanwakkeren van de tandemliefde;
– …;

Dit is een project die nog in de opstartfase zit, dus wie weet wat groeit hier nog verder uit.

Alle ideeën en medewerking zijn altijd welkom!

Post dus gerust wat je denkt dat past binnen deze groep. Uiteraard houden we het steeds vriendelijk en binnen het kader van alle wetten.

En deel deze groep aub zoveel mogelijk, zodat de liefde voor de tandemfiets zich zoveel mogelijk verspreid!!!

Je kan je via deze link lid maken:
https://www.facebook.com/groups/301703555642473/?ref=share

Veel plezier!
Gino Verschuere

Tandem

Tandem

Deel dit:
Advertenties

 1. Appelcake bakken als je blind of slechtziend bent21-05-2024 06:05:57
 2. Onkruid wieden als je blind of slechtziend bent18-04-2024 02:04:41
 3. Solo reizen met een visuele beperking11-04-2024 03:04:58
 4. Pasen vieren met een visuele handicap10-04-2024 06:04:39
 5. Blind of slechtziend: Feestjes, verjaardagen, drukke evenementen en grote gezelschappen09-04-2024 06:04:32
 6. Zingen in een koor wanneer je blind of slechtziend bent08-04-2024 11:04:53
 7. Blind of slechtziend: Tips om je te vermaken tijdens een lange reis04-04-2024 10:04:40
 8. Kledijkeuze met een visuele beperking04-04-2024 06:04:06
 9. Haakplezier met een visuele beperking02-04-2024 05:04:32
 10. Daten als je blind of slechtziend bent, of als je date met iemand met een visuele beperking25-03-2024 08:03:53
 11. Hoe kies je een haarcoupe als je blind of slechtziend bent?14-01-2024 04:01:32
 12. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met geserveerd eten op restaurant?11-01-2024 06:01:40
 13. Hoe kan je een mooie zonsop- of ondergang beschrijven voor blinden en slechtzienden?10-12-2023 07:12:18
 14. DAB-radio’s voor blinden en slechtzienden05-12-2023 06:12:52
 15. Hobby’s voor mensen die blind of slechtziend zijn30-11-2023 04:11:46
 16. Bloemschikken voor blinden en slechtzienden26-11-2023 07:11:11
 17. Videogames en computergames voor blinden en slechtzienden24-11-2023 06:11:44
 18. Meditatie voor blinden en slechtzienden18-11-2023 08:11:41
 19. Pannenkoeken bakken als je blind of slechtziend bent17-11-2023 07:11:41
 20. Boetseren door blinden en slechtzienden08-11-2023 06:11:05
 21. Beeldhouwen door blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 22. Kledingsetjes maken en kleuren combineren als je (kleuren)blind of slechtziend bent30-10-2023 06:10:43
 23. Ontspanningsoefeningen en -technieken voor blinden en slechtzienden14-10-2023 05:10:49
 24. Kleding herstellen met een visuele beperking12-09-2023 11:09:37
 25. Tips voor het bakken van vlees door blinden en slechtzienden11-09-2023 02:09:52
 26. Reizen voor blinde en slechtziende personen: Tips en aandachtspunten06-09-2023 05:09:34
 27. Bij vrienden of familie op bezoek gaan als je blind of slechtziend bent05-09-2023 07:09:09
 28. Hoe kunnen blinden en slechtzienden afbeeldingen zien?02-09-2023 01:09:31
 29. Kerstmis vieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 12:08:50
 30. Kerstboom versieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:19
 31. Fysieke en mentale impact van wandelen door blinden en slechtzienden29-08-2023 04:08:14
 32. Voordelen van muziekinstrument bespelen door blinden en slechtzienden23-08-2023 01:08:35
 33. Naar een festival, concert of optreden als je blind of slechtziend bent20-08-2023 05:08:39
 34. Televisiekijken als je blind of slechtziend bent19-08-2023 10:08:59
 35. Sinterklaas vieren met een blind of slechtziend kind18-08-2023 04:08:18
 36. Kan je zelfstandig een markt bezoeken als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 03:08:01
 37. Dansen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 06:08:12
 38. Yoga beoefenen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:50
 39. Cadeautips voor blinden en slechtzienden10-08-2023 06:08:56
 40. Geloof: Aanpassingen en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden09-08-2023 12:08:34
 41. Make-up aanbrengen (zich opmaken) als je blind of slechtziend bent09-08-2023 06:08:23
 42. Tips voor tuinieren met een visuele handicap03-08-2023 07:08:52
 43. Tips voor het rijden met een tandem02-08-2023 01:08:56
 44. Vissen als je blind of slechtziend bent01-07-2017 04:07:19
 45. Moppen en grappige situaties rond blinden en slechtzienden12-09-2015 10:09:54

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024 – 13:23