Vissen als je blind of slechtziend bent: Tips

Klaas M.:

Het ligt er aan waarop je vist! Vis je op roofvissen, dan gebruik ik een soepele hengel(top). Je voelt dan een aanbeet. Ook kun je gebruikmaken van diverse soorten beetverklikkers. Op die manier kun je ook op karpers vissen. Zelf heb ik een hengel met een ingebouwd beetsignaal. Ideaal!

Forelvissen doe ik heel graag. Ik gebruik dan een zeer soepele hengel(top). Bij het vissen versla ik met gemak vissers die normaal kunnen zien. Ik zie het echter heel slecht. Bij het witvissen (voorns) gebruik ik een hengel van maximaal 5 meter. De kleur van de dobber is sterk afhankelijk van de kwaliteit van je ogen. Ik gebruik het liefst een rode dobber. Een witte dobber kan ik niet zien.

Peter D.:

Ik ben inmiddels zo’n tien jaar slechtziend (CACD) maar vis nog steeds met enige regelmaat. Uiteraard niet meer zo lang achtereen als eerst of op het niveau dat ik gewend was, ook al was dat niveau beperkt tot een vorm van ontspanning en bijvoorbeeld geen wedstrijdniveau. Ik kan er echter nog steeds heel veel plezier aan beleven. Welke kleur dobber het beste voor je is kan ik niet zeggen aangezien dat van nogal wat factoren afhangt zoals je zicht en het weer van dat moment. Zelfs op de dag zelf kan het vaak wisselen door bijvoorbeeld overtrekkende wolken of een briesje dat opsteekt of juist gaat liggen (water spiegelglad of rimpelig).

Ik kan je niet vertellen wat je beter wel en niet kunt doen want dat dient namelijk iedereen voor zichzelf te beslissen. Wel zal je je moeten aanpassen aan je beperking en je vismethodes dus moeten herzien. Doe je dat niet dan frustreert het alleen maar en is het snel gedaan met het plezier. De voor jou beste manier vindt je ook pas door dingen uit te proberen. Soms zal je dingen moeten laten omdat het gewoon niet te doen is en soms zal je door het gewoon uit te proberen zelf nieuwe dingen of handigheidjes ontdekken.

Aangezien ik besef dat er heel veel in de omloop is en weet dat al die zaken hoe goed ook soms niet passen in je budget, zeker als je nog aan het uitproberen bent en het achteraf geen succes blijkt te zijn zal ik zonder je advies te geven gewoon mijn ervaring proberen te omschrijven. Ik gebruik geen technische hoogstandjes waardoor het redelijk betaalbaar blijft. Ik wil het liefst zelfstandig er op uit kunnen. Niet omdat een (ziend) vismaatje dat meegaat niet handiger zou zijn maar gewoon omdat die niet altijd tijd of zin hebben en daardoor dus juist weer meer beperken in het uitoefenen van je hobby.

Vissen met dobber:

Als het even kan laat ik dat voor wat het is. Het is heel vermoeiend welke kleur of grootte je ook neemt. Die dobber staat altijd op een flinke afstand van jou te prijken op water dat licht reflecteert. Dicht onder de kant aast weliswaar ook vaak vis maar daar stoppen ze meestal mee zodra je aan komt lopen. Ze zijn supergevoelig voor geluid/trillingen of dat nu stemmen zijn of door lopen aan de waterkant. Bovendien is het op veel visplekken te ondiep op de plaatsen waar je de dobber nog zou kunnen ontwaren. Ik vis als ik al met dobber vis met een “waggler”. Dat is een dobber die uit Engeland stamt en uit de matchhengel visserij komt. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en ze hebben versies waar je de bovenkant (kleur) er af kunt halen en snel en simpel kunt vervangen door een dopje met andere kleur.

De dobbers die ik gebruik hebben geen dunne antenne of verdikking. Het zijn eigenlijk niets meer dan rechte pennen hebben daardoor relatief weinig weerstand. Dit soort dobbers worden alleen via een oogje aan de onderkant van de dobber op de lijn bevestigt. Omdat een draad door een oogje steken voor ons een probleem is heb ik een kleine speldwartel thuis op mijn vislijn geschoven. Als ik die open kan ik de dobber in no time vervangen doordat het stukje ijzerdraad van de wartel op gevoel heel gemakkelijk door het oogje van de dobber is te schuiven waarna je de wartel weer dichtknijpt. Boven de wartel of dobber dien je een stuitje te monteren op je vislijn zodat de dobber op de door jou aangegeven diepte tegen gehouden wordt en dus gaat staan. Ook heb ik nog een heel klein warteltje onder aan de lijn. Ik vis altijd met een onderlijntje die zijn gemakkelijker op een warteltje te bevestigen door weer datzelfde ijzerdraadje op gevoel door een lusje te schuiven en de wartel weer dicht te maken. Zo heb je bovendien veel minder kans op lijnbreuk van je hoofdlijn doordat die wat dikker is dan je onderlijnen. Ook als je eens in ene boom hangt met je lijn of aan een bed waterlelies vastzit, breekt alleen de onderlijn en die heb je zo verwisseld.

De vislijnen (denk er aan om de nodige reserves mee te nemen) maak of laat je thuis maken (er is meestal wel iemand in de familie of vriendenkring die weet (en nog ziet) hoe het moet. De onderlijntjes voor zover gekocht haal ik thuis al uit de zakjes. Ik gebruik een rol verwarming isolatie die ik op de gewenste lengte knip om de onderlijnen op te bevestigen. Je drukt de haak in de zachte isolatie foam en rolt de rest van de lijn er omheen tot je hem kunt vastzetten met een kleurige speld die je wel eens op die prikborden ziet. Ik heb voor mezelf een kleurcode ontwikkeld en in gebruik zodat ik bijvoorbeeld weet welke grootte haak of welke dikte onderlijn ik voor me heb door naar de kleur van de speld te kijken. De onderlijnen zijn ook prima te gebruiken voor andere vismethodes en het wordt steeds gemakkelijker naar mate je het vaker gebruikt (ik oefen het met enige regelmaat thuis zittend in de tuin). Gebruik trouwens haakjes zonder weerhaak! Je verspeelt er wel wat vaker een vis mee als je even niet oplet maar daar staat dan weer tegenover dat je nooit onverantwoorde operaties met de hakensteker hoeft uit te voeren en de vis beschadigd.

Vissen met dobber echter is ook op deze manier nog steeds extreem vermoeiend. Wat mij betreft kun je daarom als het even kan beter afzien van dobbers. Als je toch gaat en een dobber wil gebruiken kies dan een water waar het onder de kant direct al diep is zoals bij/op een (aanleg)steiger of een kanaal. Neem dan echter iemand mee! Je mag dan kunnen zwemmen maar op zulke plekken is het door bijvoorbeeld hoge kanten vaak erg lastig om het water uit te komen als je onverhoopt net dat ene stapje teveel hebt gezet. Vissen met dobber Is erg beperkend qua afstand en je dient “lomp” materiaal te gebruiken om het nog te kunnen zien. Je kans op aanbeten vermindert daardoor aanzienlijk.

Ik vis het liefst met een hengel met ogen en een molentje sinds ik slechtziend ben geworden. Ook deze hengels heb je in allerlei soorten en maten. Er zijn diverse manieren die je kunt overwegen en je hebt voor een heel redelijke prijs al een leuk setje waar je al prima mee uit de voeten kunt. Deze reactie zou veel te lang worden om de methodes die ik gebruik te omschrijven. Ook de andere soms heel simpele (materiaal)tips die hengelsport voor slechtzienden en blinden en wie weet de nodige zienden een stuk makkelijker en dus plezieriger maken zijn er te veel om nu te noemen. Mocht er echter belangstelling voor zijn wil ik ze best eens proberen te beschrijven. Als er tenminste een geschiktere plaats is om dat te doen. Mijn stelregels is dat er ondanks de beperkingen die je worden opgelegd door je zicht nog steeds meer dan voldoende overblijft in de hengelsport om er volwaardig (en zelfstandig!) van te kunnen genieten. Dingen die niet lukken moet je snel achter je laten. Ze frustreren en irriteren alleen maar, zijn doodvermoeiend. De dingen die echter nog prima gaan (en dat zijn er best veel) moet je proberen te perfectioneren door ze te verfijnen en uit te bouwen voor jouw persoonlijke situatie. Het loont echt de moeite kan ik je door eigen ervaring verzekeren.

Pieter-Jan B.:

Dobber zó uitloden dat je bij een aanbeet een zgn. opsteker krijgt waarbij de dobber omhoog komt. Dan kan je een relatief lange dobber gebruiken. Mijn ervaring is dat rood/oranje meer contrast geeft dan geel. Wellicht kan een breekstaafje meer zichtbaarheid geven maar ik heb persoonlijk nog niet gevist met breekstaafjes overdag dus geen idee of dat de zichtbaarheid overdag vergroot. Ik zou gaan voor de opsteker omdat die beweging waarschijnlijk wel duidelijk waarneembaar is. En wel eens gedacht aan een winckle picker met beetbord ? Kijkt rustiger dan naar een dobber op de golven…..
Succes en vang ze!

Ruud H.:

Ik doe zelf aan magneetvissen. Eind touw met een magneet er aan. Je vangt dan wel geen vis, maar het is steeds weer een verrassing wat je er aan metaal uithaalt. Ow ja, ook vishaakjes e.d. lol! Maar eventueel een leuk alternatief.

Patricia N.-B.:

Bij karpervissen zijn dit mogelijke ideeën: Een kattenbelletje, optonics (piepen bij aanbeet) of de lijn in de hand / vingers tegen de lijn zodat je kunt voelen wanneer je beet hebt. Mooie vraag voor hét visblad . Goeie vangst!!!

Charissa K.:

Mijn verstand zegt dat je moet weten wat voor kleur jij het beste ziet en dan kijken of dit goed zichtbaar is. Ik heb hier geen ervaring mee trouwens.

Den Kris:

Ik ben ook slechtziend en ben ik overgestapt naar het karpervissen. vroeger viste ik ook altijd met de dobber. Dat zag ik allemaal niet meer. Daarom

Ingmar B.:

Ik vis al tientallen jaren als zeer slechtziende. Ben ook erg actief in de engelsport wereld en vis op witvis en roofvis. Zoals Peter Derkx al aangeeft zijn er veel tips en voert het hier veel te ver om die allemaal op te schrijven. Ik heb in de loop der tijd diverse artikelen in diverse hengelsport tijdschriften hierover gepubliceerd. Ook ben ik dit jaar enkele keren op TV geweest als “bijna blinde visser”. Als er behoefte aan is wil ook ik best e.e.a. Delen maar dat is hier denk ik niet handig. Ik ben overigens ook als visgids actief in en rond mijn woonplaats Zwolle. Een paar korte tips dan toch:

Vis niet met een dobber, veel te vermoeiend. Vis met een winkle picker of als je zwaarder wilt met een feeder. Gooi in en richt de hengel recht naar je visplek. Niet dwars erop zoals feedervissers allemaal doen dus. Draai de lijn strak en houd hem in je vingers. Je mist geen enkele aanbeet! Even oefenen wat een moment van aanslaan is, maar dat went snel.

Rijgen van allerhande dingen op je lijn doe je als volgt:

Koop in de winkel een zakje langstelige dundradige haken. Knip de haak bij de bocht af zodat je alleen de steel overhoudt. Koop een hakenaanzetter, zogenaamde “haki-an. Hiermee knoop je na enige oefening ook als volslagen blinde een haakje maat 16 aan een 8/00 dunne lijn. Dus ook die haaksteel waar ik het net over had. Die knoop je aan je lijn en je hebt dan een perfecte, dunne rijgnaald. Nadat alles wat je wilt op de lijn zit schuif je simpel de knoop van de rijgnaald af en knipt het eindje lijn met de nutteloze knoop er af.

Als iemand meer wilt weten of als er ideeën zijn waar ik evt meer info kwijt kan, dan hoor ik het wel. Ook mocht er iemand eens mee willen, dan hoor ik het graag. Ik zal nooit zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb, maar ik vis al wel ruim 35 jaar op zowat alles wat vis heet. Ook in vele buitenlanden. Dus, ik hoor het wel als het gewenst is.

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Blinde studenten doen minipelgrimstocht naar Lourdesgrot16-11-2019 06:11:30
 2. “Ik ga niet in een hoekje zitten wegkwijnen”04-08-2019 06:08:49
 3. Blinde vliegtuigspotter langs startbaan: ‘ik hoor het geluid’20-07-2019 07:07:47
 4. Nele Symons geeft make-up workshops voor blinden en slechtzienden30-04-2019 08:04:15
 5. “Ik leer blinde vrouwen stralen”24-04-2019 06:04:07
 6. Ik vroeg slechtziende mensen wanneer zij iemand aantrekkelijk vinden12-04-2019 06:04:07
 7. Nele Symons (26) – zelf slechtziend – geeft make-up workshops voor blinden: “Mijn vijand is mijn sterkte geworden!”08-04-2019 08:04:08
 8. Ex-topmodel Lisa Winckelmans (21) werd jarenlang gepest: “Roept iemand nu ‘albino’ naar me, dan stap ik erop af”24-03-2019 07:03:57
 9. Als fotograaf blind worden: ‘Ik druk op een knopje en dan? Ik kan het resultaat niet zien’04-01-2019 07:01:00
 10. Slechtziende kinderen gaan voor het eerst het ijs op04-01-2019 08:01:36
 11. Mama legt moment vast waarop blind zoontje (6) voor het eerst de kerstman ontmoet15-12-2018 08:12:55
 12. Mechelen – Stadswandeling maakt centrum beter toegankelijk06-12-2018 08:12:10
 13. Mechelen stelt toegankelijke erfgoedroute voor05-12-2018 12:12:28
 14. Looking good! – Make-uptips voor beauty’s met bril24-11-2018 11:11:06
 15. Kalmthout – Uniek pad voor blinden en slechtzienden op de Kalmthoutse Heide22-10-2018 05:10:56
 16. Inclusieve videospot Toerisme Vlaanderen13-10-2018 06:10:39
 17. Promotiespot boordevol emoties zet toegankelijkheid in de kijker13-10-2018 06:10:32
 18. Beweegtuin voor slechtziende en blinde ouderen feestelijk geopend12-10-2018 06:10:13
 19. Mascara leeft langer dankzij lensvloeistof24-09-2018 05:09:00
 20. Kalmthout – Ook blinden en slechtzienden wandelen zorgeloos over Vlinderpad02-07-2018 06:07:42
 21. Kalmthout – Met blindenstok op avontuur in de natuur30-06-2018 06:06:13
 22. Wieger Smit (82) hengelt blind op viswedstrijd in Velsen-Zuid: “Dit is mijn passie”18-06-2018 06:06:10
 23. Harry Viaene is blind en vogelluisteraar24-05-2018 09:05:29
 24. Blind (of met je ogen dicht) de tuin ervaren16-05-2018 08:05:40
 25. Slechtziende leerlingen voelen auto’s29-04-2018 07:04:49
 26. Slechtziende leerlingen voelen auto’s25-04-2018 08:04:46
 27. Blinde jongen (10) voelt met tong welk merk miniatuurauto hij vast heeft24-04-2018 11:04:21
 28. Neuzen in het Pinetum Blijdenstein- wandelroute voor blinden en slechtzienden18-04-2018 07:04:49
 29. Toegankelijkheid dagattracties en vakantieparken in Nederland13-04-2018 04:04:32
 30. Hoe daten werkt als je blind bent?10-04-2018 10:04:01
 31. De blinde Marja bekijkt een tactiele landkaart van Nederland08-04-2018 07:04:20
 32. De blinde Marja bekijkt een Taktila replica van El Lissitzky08-04-2018 07:04:05
 33. De blinde Mirjam bekijkt een Taktila™ replica van Picasso08-04-2018 07:04:50
 34. De blinde Corrie bekijkt een Taktila replica van Georges Braque08-04-2018 07:04:34
 35. De blinde Mirjam bekijkt een Taktila™ replica van een Van Gogh08-04-2018 06:04:44
 36. Pimp je stok met de Touchbag31-03-2018 01:03:49
 37. De schilder die zijn eigen kunst niet kan zien19-03-2018 08:03:32
 38. Blinden mogen de Mount Everest opnieuw beklimmen08-03-2018 08:03:12
 39. Hoe vier je carnaval als je bijna niks ziet? ‘Hé Monique, hier staat je pilsje’05-02-2018 09:02:03
 40. Voelen voor de voorstelling van Wintercircus in Speelhuis Helmond23-01-2018 08:01:08
 41. Slechtziende Floris (22) kan tóch naar het circus21-01-2018 09:01:35
 42. Ook blinden en slechtzienden genieten van circus17-01-2018 09:01:01
 43. Blinden kunnen circusshow al luisterend ‘zien’17-01-2018 09:01:21
 44. Hansen blijft dromen ondanks visuele handicap: ‘Kijk naar alles behalve de baan en obstakels zelf’11-01-2018 07:01:59
 45. Nepal verbiedt solobeklimmingen Mount Everest01-01-2018 08:01:42
 46. Workshop voor blinden en slechtzienden21-12-2017 08:12:54
 47. Geluidsdragers geven voorstelling meer glans14-12-2017 10:12:51
 48. Kleuren beschrijven aan een visueel beperkt persoon27-11-2017 08:11:36
 49. ‘Het voelde als een wervelwind’22-11-2017 08:11:44
 50. Leuven – Feestneuzen verliezen blinde vriend uit het oog20-11-2017 07:11:24
 51. Lang zal hij schilderen10-11-2017 07:11:01
 52. 90-jarige slechtziende man razendpopulair bij de vrouwen dankzij toestel “zo duur als een elektrische fiets”08-11-2017 09:11:25
 53. Blinden breken zandsculpturen af01-11-2017 04:11:59
 54. De reden waarom deze man leert schminken zal je ontroeren28-10-2017 09:10:26
 55. Slechtziende Annemiek – Beautyvlog28-10-2017 11:10:59
 56. Mensen met handicap krijgen pretparkkaart voor Plopsaland14-10-2017 07:10:53
 57. Hoe een blinde man de hoogste bergen bedwingt11-10-2017 08:10:51
 58. Kiara uit ‘Over Winnaars’05-10-2017 09:10:10
 59. `Over winnaars’: `Mini Cooper in de prak, maar wél in het Guinness Book of Records’05-10-2017 09:10:09
 60. Jef waakt over de heide02-10-2017 08:10:37
 61. Open vlogger Daisy bezoekt een tassenmodeshow van Anniestijl01-10-2017 08:10:55
 62. Slechtziende Kiara uit ‘Over Winnaars’: ‘Koen Wauters was onder de indruk!’27-09-2017 05:09:12
 63. Anthony Kumpen racet tegen slechtziende Kiara27-09-2017 09:09:19
 64. De snelste slechtziende chauffeur van Vlaanderen27-09-2017 09:09:52
 65. “Kon mij geen betere instructeur inbeelden”25-09-2017 08:09:23
 66. “Mooiste ervaring van mijn leven!”25-09-2017 08:09:36
 67. Hoeve Megusta breidt zorgverlening uit23-09-2017 08:09:10
 68. Slechtziend meisje racet tegen Anthony Kumpen op Terlaemen22-09-2017 01:09:34
 69. Joke (64) is blind en bezoekt geregeld festivals22-09-2017 07:09:56
 70. Hoe definiëren blinden het begrip ‘schoonheid’?14-09-2017 09:09:37
 71. Blind op de moto door Mechelen13-09-2017 08:09:50
 72. Blinde Filip gaat naar Pukkelpop11-09-2017 11:09:07
 73. Brailleliga trakteert blinde en slechtziende jongeren op ‘sensationeel’ motorritje09-09-2017 10:09:12
 74. Video: Camino Anders Bekeken05-09-2017 04:09:47
 75. “Onmogelijk, maar ik wil het zo graag”31-08-2017 02:08:10
 76. Blinden en slechtzienden kruipen achter stuur van auto31-08-2017 02:08:28
 77. Slechtziende Kiara leert autorijden31-08-2017 02:08:41
 78. “Onmogelijk, maar ik wil het zo graag”30-08-2017 11:08:23
 79. Vettige oogleden: Oorzaken en make-up tips28-08-2017 07:08:12
 80. Annie’s tassen hebben een verhaal19-08-2017 11:08:22
 81. Colour Me Beautiful: Stijl-, kleur- en kledingadvies voor personen met een visuele handicap14-08-2017 09:08:25
 82. Hoe is het om blind of slechtziend naar een festival te gaan?08-08-2017 10:08:27
 83. Zoë (16) studeert aan Lucia Marthas ondanks dat ze bijna blind is03-08-2017 09:08:07
 84. Rotterdamse ontwerpster geeft workshop aan mensen met visuele beperking02-08-2017 06:08:20
 85. Zomerkamp helpt jonge blinden en slechtzienden vooruit01-08-2017 10:08:36
 86. Video: Brailleliga oefent vaardigheden van slechtziende kinderen op kamp06-07-2017 12:07:38
 87. Vissen als je blind of slechtziend bent: Tips01-07-2017 04:07:19
 88. Video: Kamp voor blinde en slechtziende jongeren18-06-2017 05:06:44
 89. Tien dingen die je altijd al wilde vragen aan een blind persoon18-06-2017 05:06:34
 90. Zo ervaart blind meisje haar schoolbal18-06-2017 04:06:16
 91. Lammetjes voelen zacht aan voor kinderen met visuele beperking18-06-2017 03:06:02
 92. Het wonderpad, een nieuwe wandelroute voor mensen met een visuele handicap18-06-2017 02:06:33
 93. Zie jij wat deze modeshow bijzonder maakt?18-06-2017 01:06:10
 94. E&A Design & kledij met voelbare opdruk18-06-2017 01:06:38
 95. Krijg grotere ogen18-06-2017 01:06:33
 96. Hoe maakt een blind meisje zich op?18-06-2017 12:06:54
 97. Slechtziend en make-up is niet langer een onmogelijke combinatie18-06-2017 12:06:31
 98. Slechtziende Walibi-fans krijgen speciale rondleiding door Halloween-spookhuis17-06-2017 02:06:49
 99. Zuid-Hollands Landschap denkt mee over toegankelijkheid17-06-2017 01:06:15
 100. Make-up-bril17-06-2017 01:06:29
 101. Toeters en bellen op het Belevingspad in Echten17-06-2017 01:06:42
 102. Elke vrouw wil er goed uitzien17-06-2017 01:06:31
 103. Esref Armagan: Blind maar niet zonder visie17-06-2017 01:06:38
 104. Oss – Mensen met visuele handicap kunnen zandsculpturen met handen beleven17-06-2017 01:06:36
 105. Video: Oss – Zandsculpturen voelen17-06-2017 01:06:11
 106. Video: IJssculpturenfestival opent deuren voor blinden en slechtzienden17-06-2017 01:06:38
 107. Voor het eerst in jaren weer de weg op16-06-2017 10:06:48
 108. Hoe reizen mijn kijk op de wereld veranderde … Letterlijk16-06-2017 08:06:29
 109. Lopik – ‘De Blikvanger’ activiteitengroep voor mensen met visuele beperking16-06-2017 06:06:18
 110. De leukste dagjes uit zonder hindernissen16-06-2017 06:06:07
 111. Lieke van Lexmond beklom geblinddoekt Kilimanjaro: Opgeven kon niet15-06-2017 11:06:18
 112. Lieke Van Lexmond: ‘Het was heel surrealistisch’15-06-2017 11:06:44
 113. Circus voor tweede keer voelen en horen in Oss15-06-2017 08:06:48
 114. Zonder blindengeleidehond op de eerste rij15-06-2017 07:06:30
 115. Goochelen voor gehandicapten15-06-2017 07:06:51
 116. Video: slachtoffer van zuuraanval maakt make-up tutorial15-06-2017 05:06:18
 117. Blind, maar toch topfotograaf!15-06-2017 05:06:29
 118. Blinde fotograaf15-06-2017 05:06:05
 119. Ik nam fotografie pas serieus nadat ik blind was geworden…15-06-2017 05:06:36
 120. Steven Erra, de (bijna) blinde fotograaf15-06-2017 05:06:18
 121. Brochure helpt Brugge ontdekken met beperking15-06-2017 04:06:00
 122. Pasta Gusto in Brugge: Gastvrij en toegankelijk15-06-2017 04:06:24
 123. N-VA Mechelen wil stadswandelingen voor blinden of slechtzienden15-06-2017 04:06:32
 124. Na een hersentumor geeft Annemarie (32) dansles aan blinden en slechtzienden15-06-2017 03:06:26
 125. Hoe gebruiken blinde en slechtziende dames make-up?15-06-2017 03:06:30
 126. Blinde schilder maakt portretten op de tast15-06-2017 01:06:39
 127. Voor zo goed als blinde Helmondse is schilderen net een marathon15-06-2017 01:06:57
 128. Tilburgse kunstenares ontwerpt kleurenbraille15-06-2017 01:06:26
 129. Toen ik blind begon te worden, wilde ik per se gaan schilderen15-06-2017 01:06:25
 130. Met eindeloos geduld schilderen15-06-2017 01:06:06
 131. Blinde Marinda Wijnen uit Dongen beklimt Kilimanjaro15-06-2017 01:06:30
 132. Blind op schaatsbaan in Roosendaal: het voelt vertrouwd15-06-2017 01:06:06
 133. Op de tast naar de top15-06-2017 01:06:05
 134. Defensie zegt voor drie jaar steun toe aan Buitenbeenpop15-06-2017 01:06:00
 135. Blind en toch racen? Het kan in Eefde15-06-2017 08:06:42
 136. DumpertTV test blind paintballen15-06-2017 08:06:46
 137. Hoe oriënteert een blinde danser zich op de scene?15-06-2017 08:06:08
 138. Blinde en slechtzienden doen mee aan Venloop14-06-2017 09:06:55
 139. Blinde Yogaleraar leidt yoga in het donker14-06-2017 08:06:22
 140. Usherpatiënten lopen Wylde Tulpetocht bij Ternaard14-06-2017 08:06:13
 141. Blinde fotograaf maakt prachtige foto’s paralympics14-06-2017 04:06:19
 142. Blinde en slechtziende dames realiseren complete make-over in Hasselt14-06-2017 04:06:13
 143. Monteren als je bijna blind bent14-06-2017 03:06:03
 144. Aangepaste vakantiegids13-06-2017 08:06:33
 145. 5 inspirerende wereldreizigers met een beperking13-06-2017 05:06:38
 146. Mannen met een visuele beperking zijn beter in bed !12-06-2017 04:06:24
 147. Hoe yoga het leven van blinden kan helpen12-06-2017 04:06:57
 148. Deze blinde ballerina danst de sterren van de hemel11-06-2017 10:06:26
 149. Moestuinieren met beperkingen en mogelijkheden11-06-2017 07:06:48
 150. Truiense club van jongvolwassenen met een beperking zoekt leden en vrijwilligers11-06-2017 08:06:15
 151. Staatsbosbeheer voltooit bijzondere wandeling voor blinden en slechtzienden30-05-2017 05:05:41
 152. “Mijn handicap is het einde niet”19-03-2017 08:03:23
 153. Weyts wil dat reissector meer aandacht schenkt aan mensen met een beperking22-02-2017 02:02:31
 154. Zestig slechtzienden bewonderen ijssculpturen op ‘Ice Magic’03-01-2017 08:01:19
 155. “Knap, maar wel koud aan de handen”02-01-2017 09:01:22
 156. Duo uit ‘Hallo Televisie’ geblinddoekt in rollercoaster27-10-2016 07:10:25
 157. De Europese Handicapkaart : het BDF-voorstel wordt concreet12-10-2016 08:10:41
 158. Europese handicapkaart11-10-2016 05:10:58
 159. “Mannen, mannen, niet te snel!”29-08-2016 07:08:33
 160. Blindenpad in streekbos West-Friesland19-08-2016 11:08:52
 161. Pornowebsite introduceert audiobeschrijving voor slechtzienden18-06-2016 07:06:45
 162. Porno voor blinden17-06-2016 08:06:37
 163. Mechelen – N-VA wil ook gidsen voor gehandicapten12-06-2016 08:06:20
 164. Blinde wandelaar wandelt 50 km in Geel01-06-2016 07:06:38
 165. ‘Menukaart in braille wordt volop gebruikt’13-05-2016 08:05:01
 166. “Voor mijn man en mezelf”08-05-2016 06:05:42
 167. Slechtzienden leren zich maquilleren06-05-2016 07:05:16
 168. Teken en schilderen als je blind of slechtziend bent11-04-2016 03:04:44
 169. Luisterwandeling gidst u door toeristisch Deinze02-04-2016 08:04:52
 170. Blind meisje zoeft met 160 kilometer per uur door gloednieuwe windtunnel06-03-2016 09:03:58
 171. In de watten gelegd: 4 vriendinnen met een visuele beperking11-02-2016 06:02:39
 172. ‘Met blinden natuur in doorbreekt isolement’27-01-2016 08:01:03
 173. Officiële lancering braille- grootletterschriftpakket voor visueel beperkten bij Hilton The Hague20-01-2016 09:01:28
 174. ‘Aan bijna alles mag gevoeld worden’13-01-2016 11:01:05
 175. Hilton The Hague eerste hotel in Nederland met speciaal braillepakket12-01-2016 11:01:41
 176. Avondje circus voor blinden en slechtzienden in Lievekamp Oss31-12-2015 08:12:34
 177. Plopsa laat voortaan meer gehandicapten gelijktijdig toe op attracties22-12-2015 10:12:55
 178. Barrièrevrij toerisme: op stap zonder beperkingen02-12-2015 08:12:36
 179. Zin in een toeristisch uitstapje naar Leuven?29-11-2015 12:11:00
 180. Belevingspad moet landschap Alden Biesen toegankelijker maken08-11-2015 08:11:17
 181. Seksboek voor blinden en slechtzienden27-10-2015 06:10:00
 182. Wandelpad voor blinden bij Schaapskooi Hoog Buurlo23-10-2015 09:10:45
 183. Hoog Buurlo – Wandelpad voor blinden en slechtzienden geopend22-10-2015 05:10:39
 184. Wandelpad Oud Groevenbeek wint ‘Goed voor elkaar-prijs’10-10-2015 10:10:36
 185. Toegankelijkheid pretparken verbetert, maar informatievoorziening blijft achter08-10-2015 08:10:50
 186. ‘Plopsaland nog altijd niet toegankelijk genoeg’01-10-2015 05:10:00
 187. Pascal Smet over toegankelijkheid in Vlaanderen: “Het grootste knelpunt is de mentaliteit”01-10-2015 05:10:00
 188. Plopsaland stuurt gehandicaptenbeleid bij01-10-2015 05:10:00
 189. Aanpassingen in pretparken01-10-2015 05:10:00
 190. Al meer dan 25 klachten over nieuw gehandicaptenbeleid Plopsaland01-10-2015 05:10:00
 191. Minister Pascal Smet bekijkt hoe toegankelijkheid Plopsaland verhoogd kan worden01-10-2015 05:10:00
 192. Parlementsleden controleren toegankelijkheid Plopsaland01-10-2015 05:10:00
 193. Brochure voor mensen met handicap in Plopsaland01-10-2015 05:10:00
 194. Plopsa past regels voor gehandicapten opnieuw aan01-10-2015 05:10:00
 195. Blinde kinderen genieten van zeestage01-10-2015 04:10:08
 196. Reisbureau stuurt gehandicapten berg op01-10-2015 04:10:08
 197. Vakantiewoning met gratis tandems voor visueel gehandicapten01-10-2015 04:10:08
 198. JPS Tours organiseert reizen en uitstappen voor gehandicapten01-10-2015 04:10:08
 199. Landal breidt aantal Visionvilla’s uit01-10-2015 04:10:08
 200. Vakanties voor blinden en doven01-10-2015 04:10:08

Laatst bijgewerkt op 1 juli 2017 – 16:54