Vissen als je blind of slechtziend bent: Tips

Klaas M.:

Het ligt er aan waarop je vist! Vis je op roofvissen, dan gebruik ik een soepele hengel(top). Je voelt dan een aanbeet. Ook kun je gebruikmaken van diverse soorten beetverklikkers. Op die manier kun je ook op karpers vissen. Zelf heb ik een hengel met een ingebouwd beetsignaal. Ideaal!

Forelvissen doe ik heel graag. Ik gebruik dan een zeer soepele hengel(top). Bij het vissen versla ik met gemak vissers die normaal kunnen zien. Ik zie het echter heel slecht. Bij het witvissen (voorns) gebruik ik een hengel van maximaal 5 meter. De kleur van de dobber is sterk afhankelijk van de kwaliteit van je ogen. Ik gebruik het liefst een rode dobber. Een witte dobber kan ik niet zien.

Peter D.:

Ik ben inmiddels zo’n tien jaar slechtziend (CACD) maar vis nog steeds met enige regelmaat. Uiteraard niet meer zo lang achtereen als eerst of op het niveau dat ik gewend was, ook al was dat niveau beperkt tot een vorm van ontspanning en bijvoorbeeld geen wedstrijdniveau. Ik kan er echter nog steeds heel veel plezier aan beleven. Welke kleur dobber het beste voor je is kan ik niet zeggen aangezien dat van nogal wat factoren afhangt zoals je zicht en het weer van dat moment. Zelfs op de dag zelf kan het vaak wisselen door bijvoorbeeld overtrekkende wolken of een briesje dat opsteekt of juist gaat liggen (water spiegelglad of rimpelig).

Ik kan je niet vertellen wat je beter wel en niet kunt doen want dat dient namelijk iedereen voor zichzelf te beslissen. Wel zal je je moeten aanpassen aan je beperking en je vismethodes dus moeten herzien. Doe je dat niet dan frustreert het alleen maar en is het snel gedaan met het plezier. De voor jou beste manier vindt je ook pas door dingen uit te proberen. Soms zal je dingen moeten laten omdat het gewoon niet te doen is en soms zal je door het gewoon uit te proberen zelf nieuwe dingen of handigheidjes ontdekken.

Aangezien ik besef dat er heel veel in de omloop is en weet dat al die zaken hoe goed ook soms niet passen in je budget, zeker als je nog aan het uitproberen bent en het achteraf geen succes blijkt te zijn zal ik zonder je advies te geven gewoon mijn ervaring proberen te omschrijven. Ik gebruik geen technische hoogstandjes waardoor het redelijk betaalbaar blijft. Ik wil het liefst zelfstandig er op uit kunnen. Niet omdat een (ziend) vismaatje dat meegaat niet handiger zou zijn maar gewoon omdat die niet altijd tijd of zin hebben en daardoor dus juist weer meer beperken in het uitoefenen van je hobby.

Vissen met dobber:

Als het even kan laat ik dat voor wat het is. Het is heel vermoeiend welke kleur of grootte je ook neemt. Die dobber staat altijd op een flinke afstand van jou te prijken op water dat licht reflecteert. Dicht onder de kant aast weliswaar ook vaak vis maar daar stoppen ze meestal mee zodra je aan komt lopen. Ze zijn supergevoelig voor geluid/trillingen of dat nu stemmen zijn of door lopen aan de waterkant. Bovendien is het op veel visplekken te ondiep op de plaatsen waar je de dobber nog zou kunnen ontwaren. Ik vis als ik al met dobber vis met een “waggler”. Dat is een dobber die uit Engeland stamt en uit de matchhengel visserij komt. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en ze hebben versies waar je de bovenkant (kleur) er af kunt halen en snel en simpel kunt vervangen door een dopje met andere kleur.

De dobbers die ik gebruik hebben geen dunne antenne of verdikking. Het zijn eigenlijk niets meer dan rechte pennen hebben daardoor relatief weinig weerstand. Dit soort dobbers worden alleen via een oogje aan de onderkant van de dobber op de lijn bevestigt. Omdat een draad door een oogje steken voor ons een probleem is heb ik een kleine speldwartel thuis op mijn vislijn geschoven. Als ik die open kan ik de dobber in no time vervangen doordat het stukje ijzerdraad van de wartel op gevoel heel gemakkelijk door het oogje van de dobber is te schuiven waarna je de wartel weer dichtknijpt. Boven de wartel of dobber dien je een stuitje te monteren op je vislijn zodat de dobber op de door jou aangegeven diepte tegen gehouden wordt en dus gaat staan. Ook heb ik nog een heel klein warteltje onder aan de lijn. Ik vis altijd met een onderlijntje die zijn gemakkelijker op een warteltje te bevestigen door weer datzelfde ijzerdraadje op gevoel door een lusje te schuiven en de wartel weer dicht te maken. Zo heb je bovendien veel minder kans op lijnbreuk van je hoofdlijn doordat die wat dikker is dan je onderlijnen. Ook als je eens in ene boom hangt met je lijn of aan een bed waterlelies vastzit, breekt alleen de onderlijn en die heb je zo verwisseld.

De vislijnen (denk er aan om de nodige reserves mee te nemen) maak of laat je thuis maken (er is meestal wel iemand in de familie of vriendenkring die weet (en nog ziet) hoe het moet. De onderlijntjes voor zover gekocht haal ik thuis al uit de zakjes. Ik gebruik een rol verwarming isolatie die ik op de gewenste lengte knip om de onderlijnen op te bevestigen. Je drukt de haak in de zachte isolatie foam en rolt de rest van de lijn er omheen tot je hem kunt vastzetten met een kleurige speld die je wel eens op die prikborden ziet. Ik heb voor mezelf een kleurcode ontwikkeld en in gebruik zodat ik bijvoorbeeld weet welke grootte haak of welke dikte onderlijn ik voor me heb door naar de kleur van de speld te kijken. De onderlijnen zijn ook prima te gebruiken voor andere vismethodes en het wordt steeds gemakkelijker naar mate je het vaker gebruikt (ik oefen het met enige regelmaat thuis zittend in de tuin). Gebruik trouwens haakjes zonder weerhaak! Je verspeelt er wel wat vaker een vis mee als je even niet oplet maar daar staat dan weer tegenover dat je nooit onverantwoorde operaties met de hakensteker hoeft uit te voeren en de vis beschadigd.

Vissen met dobber echter is ook op deze manier nog steeds extreem vermoeiend. Wat mij betreft kun je daarom als het even kan beter afzien van dobbers. Als je toch gaat en een dobber wil gebruiken kies dan een water waar het onder de kant direct al diep is zoals bij/op een (aanleg)steiger of een kanaal. Neem dan echter iemand mee! Je mag dan kunnen zwemmen maar op zulke plekken is het door bijvoorbeeld hoge kanten vaak erg lastig om het water uit te komen als je onverhoopt net dat ene stapje teveel hebt gezet. Vissen met dobber Is erg beperkend qua afstand en je dient “lomp” materiaal te gebruiken om het nog te kunnen zien. Je kans op aanbeten vermindert daardoor aanzienlijk.

Ik vis het liefst met een hengel met ogen en een molentje sinds ik slechtziend ben geworden. Ook deze hengels heb je in allerlei soorten en maten. Er zijn diverse manieren die je kunt overwegen en je hebt voor een heel redelijke prijs al een leuk setje waar je al prima mee uit de voeten kunt. Deze reactie zou veel te lang worden om de methodes die ik gebruik te omschrijven. Ook de andere soms heel simpele (materiaal)tips die hengelsport voor slechtzienden en blinden en wie weet de nodige zienden een stuk makkelijker en dus plezieriger maken zijn er te veel om nu te noemen. Mocht er echter belangstelling voor zijn wil ik ze best eens proberen te beschrijven. Als er tenminste een geschiktere plaats is om dat te doen. Mijn stelregels is dat er ondanks de beperkingen die je worden opgelegd door je zicht nog steeds meer dan voldoende overblijft in de hengelsport om er volwaardig (en zelfstandig!) van te kunnen genieten. Dingen die niet lukken moet je snel achter je laten. Ze frustreren en irriteren alleen maar, zijn doodvermoeiend. De dingen die echter nog prima gaan (en dat zijn er best veel) moet je proberen te perfectioneren door ze te verfijnen en uit te bouwen voor jouw persoonlijke situatie. Het loont echt de moeite kan ik je door eigen ervaring verzekeren.

Pieter-Jan B.:

Dobber zó uitloden dat je bij een aanbeet een zgn. opsteker krijgt waarbij de dobber omhoog komt. Dan kan je een relatief lange dobber gebruiken. Mijn ervaring is dat rood/oranje meer contrast geeft dan geel. Wellicht kan een breekstaafje meer zichtbaarheid geven maar ik heb persoonlijk nog niet gevist met breekstaafjes overdag dus geen idee of dat de zichtbaarheid overdag vergroot. Ik zou gaan voor de opsteker omdat die beweging waarschijnlijk wel duidelijk waarneembaar is. En wel eens gedacht aan een winckle picker met beetbord ? Kijkt rustiger dan naar een dobber op de golven…..
Succes en vang ze!

Ruud H.:

Ik doe zelf aan magneetvissen. Eind touw met een magneet er aan. Je vangt dan wel geen vis, maar het is steeds weer een verrassing wat je er aan metaal uithaalt. Ow ja, ook vishaakjes e.d. lol! Maar eventueel een leuk alternatief.

Patricia N.-B.:

Bij karpervissen zijn dit mogelijke ideeën: Een kattenbelletje, optonics (piepen bij aanbeet) of de lijn in de hand / vingers tegen de lijn zodat je kunt voelen wanneer je beet hebt. Mooie vraag voor hét visblad . Goeie vangst!!!

Charissa K.:

Mijn verstand zegt dat je moet weten wat voor kleur jij het beste ziet en dan kijken of dit goed zichtbaar is. Ik heb hier geen ervaring mee trouwens.

Den Kris:

Ik ben ook slechtziend en ben ik overgestapt naar het karpervissen. vroeger viste ik ook altijd met de dobber. Dat zag ik allemaal niet meer. Daarom

Ingmar B.:

Ik vis al tientallen jaren als zeer slechtziende. Ben ook erg actief in de engelsport wereld en vis op witvis en roofvis. Zoals Peter Derkx al aangeeft zijn er veel tips en voert het hier veel te ver om die allemaal op te schrijven. Ik heb in de loop der tijd diverse artikelen in diverse hengelsport tijdschriften hierover gepubliceerd. Ook ben ik dit jaar enkele keren op TV geweest als “bijna blinde visser”. Als er behoefte aan is wil ook ik best e.e.a. Delen maar dat is hier denk ik niet handig. Ik ben overigens ook als visgids actief in en rond mijn woonplaats Zwolle. Een paar korte tips dan toch:

Vis niet met een dobber, veel te vermoeiend. Vis met een winkle picker of als je zwaarder wilt met een feeder. Gooi in en richt de hengel recht naar je visplek. Niet dwars erop zoals feedervissers allemaal doen dus. Draai de lijn strak en houd hem in je vingers. Je mist geen enkele aanbeet! Even oefenen wat een moment van aanslaan is, maar dat went snel.

Rijgen van allerhande dingen op je lijn doe je als volgt:

Koop in de winkel een zakje langstelige dundradige haken. Knip de haak bij de bocht af zodat je alleen de steel overhoudt. Koop een hakenaanzetter, zogenaamde “haki-an. Hiermee knoop je na enige oefening ook als volslagen blinde een haakje maat 16 aan een 8/00 dunne lijn. Dus ook die haaksteel waar ik het net over had. Die knoop je aan je lijn en je hebt dan een perfecte, dunne rijgnaald. Nadat alles wat je wilt op de lijn zit schuif je simpel de knoop van de rijgnaald af en knipt het eindje lijn met de nutteloze knoop er af.

Als iemand meer wilt weten of als er ideeën zijn waar ik evt meer info kwijt kan, dan hoor ik het wel. Ook mocht er iemand eens mee willen, dan hoor ik het graag. Ik zal nooit zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb, maar ik vis al wel ruim 35 jaar op zowat alles wat vis heet. Ook in vele buitenlanden. Dus, ik hoor het wel als het gewenst is.

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Wieger Smit (82) hengelt blind op viswedstrijd in Velsen-Zuid: “Dit is mijn passie”18-06-2018 06:06:10
  2. Vissen als je blind of slechtziend bent: Tips01-07-2017 04:07:19
  3. Vissersklap – Karpervissen met een visuele handicap18-06-2017 05:06:29
  4. Blinden en slechtzienden vissen in ’t Fonteintje09-10-2016 08:10:06
  5. Blinden en slechtzienden vissen in Rekkem op forel20-09-2015 07:09:50
  6. Eyes wide shut08-03-2014 09:03:40

Laatst bijgewerkt op 1 juli 2017 – 16:54