Zelf hondenpoep opruimen als je blind of slechtziend bent
Hondenbezitters hebben de verantwoordelijkheid om de uitwerpselen van hun viervoeters op te ruimen. Wist je dat blinden en slechtzienden zowel in België als Nederland vrijgesteld zijn voor deze taak? Hoewel deze vrijstelling geldt en geleidehonden goed getraind zijn, kan het gebeuren dat een hond zich op een “foute” plek ontlast. Velen hebben er nog niet bij stilgestaan, maar ook blinden en slechtzienden kunnen ondanks het feit dat ze niets of weinig zien, toch de poep opruimen. Dit is uiteraard niet steeds nodig of verplicht, maar kan wel degelijk een meerwaarde zijn in de persoonlijke vaardigheden. Door sommige geleidehondenscholen (vooral in België) wordt hier ook aandacht aan geschonken tijdens de opleidingsperiode van de blinde of slechtziende baas met de geleidehond.
Inhoudsopgave
- 1 Waar ontlasten geleidehonden zich?
- 2 Waarom ruimen blinden en slechtzienden de hondenpoep niet op?
- 3 Zelf hondenpoep opruimen als je weinig of niets kan zien
- 4 Herkennen wanneer de hond moet poepen
- 5 Benodigdheden om zelf poep op te ruimen
- 6 Zelf opruimen: Stap voor stap
- 7 Het poepzakje wegdoen
- 8 Tips voor blinden en slechtzienden
- 9 Tips voor anderen
- 10 Meer informatie
Waar ontlasten geleidehonden zich?
Geleidehonden zijn speciaal opgeleid om niet te poepen op de stoep, op de straat, in voortuinen of midden op bos- of parkpaden. Ze doen hun behoeften (op een speciale aangeduide plek) in de tuin thuis (vooral in België), in de goot, op rustige graspaden of in bosrijke gebieden. Ondanks deze training kunnen er ongelukjes gebeuren, net zoals bij elke andere hond.
Waarom ruimen blinden en slechtzienden de hondenpoep niet op?
Veel mensen die blind of slechtziend zijn ruimen om diverse redenen geen hondenpoep op:
- sowieso wettelijk vrijgesteld dus het hoeft niet
- onbekendheid met de opruimprocedure
- angst, schaamte, of vrees voor het maken van opruimfouten
- onzeker over wat te doen met het poepzakje achteraf (moeilijk een vuilnisbak kunnen vinden)
- de hondenpoep ligt op een vervelende of zelfs gevaarlijke plek
- andere persoonlijke factoren
Het is uiteraard belangrijk om steeds begrip en respect te tonen voor deze factoren, en mensen zo nodig te helpen wanneer ze merken dat een geleidehond een ongelukje gehad heeft.
Zelf hondenpoep opruimen als je weinig of niets kan zien
Voordelen en mogelijkheden
Ondanks de vrijstelling van het opruimen van hondenpoep voor blinden en slechtzienden, betekent dit niet dat zij dit opruimproces niet zelf kunnen voltooien. Een visuele handicap betekent namelijk niet dat andere zintuigen en ledematen niet goed functioneren. Met oefening en geduld kunnen velen deze taak met succes volbrengen.
Voordelen van zelf opruimen:
- Verantwoordelijkheid en respect tonen: Zelf de hondenpoep van je geleidehond opruimen of die van je huisdier als blinde of slechtziende persoon toont verantwoordelijkheid en respect voor medeburgers en de maatschappij. Dit laat zien dat je actief bijdraagt aan een schone en aangename omgeving voor iedereen.
- Bijdragen aan een schone omgeving: Het opruimen van hondenpoep draagt bij aan een schone en hygiënische omgeving voor iedereen. Het voorkomt dat anderen ongewenst in contact komen met ontlasting en minimaliseert geur- en gezondheidsproblemen.
- Zelfstandigheid en empowerment: Het zelfstandig kunnen uitvoeren van taken zoals het opruimen van hondenpoep versterkt de zelfredzaamheid en het gevoel van empowerment bij blinde en slechtziende personen. Dit geeft hen meer controle over hun dagelijkse leven.
- Vermijden van mogelijke conflicten: Het zelf opruimen van hondenpoep voorkomt mogelijke conflicten met anderen, zoals buurtbewoners of medepassanten. Het kan spanningen verminderen en bijdragen aan een positieve sfeer in de maatschappij, ook al is er voor blinden en slechtzienden een vrijstelling. Misschien lukt het allemaal niet goed of ben je bang voor het maken van opruimfouten, maar poepzakjes aanbieden aan mensen met de vraag om te helpen, kan een wereld van verschil maken.
Niet eenvoudig
Het is begrijpelijk dat het zelf opruimen van hondenpoep voor blinden en slechtzienden niet altijd gemakkelijk is en dat zich soms opruimongelukjes kunnen voordoen. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals het feit dat het niet is aangeleerd, mogelijke angst voor de taak, onbekendheid met de juiste technieken, schaamte om het openlijk uit te voeren, of zelfs de vrees voor mogelijke onhandige situaties.
Deze uitdagingen mogen blinde en slechtziende personen echter niet ontmoedigen. Met geduld, oefening en de bereidheid om te leren, kunnen vele personen met visuele handicap deze taak met succes volbrengen. Net zoals bij andere vaardigheden is het belangrijk om te blijven oefenen en vertrouwen op te bouwen in je eigen capaciteiten.
Belangrijk is om te onthouden dat iedereen, ongeacht een eventuele beperking, kan leren en groeien, en dat het kunnen uitvoeren van deze taak (of de wil om deze uit te voeren) een positieve bijdrage kan leveren aan zowel het eigen leven als aan de maatschappij als geheel.
Herkennen wanneer de hond moet poepen
Het herkennen van de signalen van je hond wanneer hij moet poepen, is van essentieel belang voor het verantwoordelijk omgaan met je viervoeter. Ook blinde en slechtziende personen kunnen deze signaleren (leren) herkennen. Door deze signalen te begrijpen, kun je op het juiste moment adequaat reageren en je hond indien mogelijk nog naar de “juiste plek sturen” om zijn behoefte te doen.
Honden communiceren vaak hun behoeften via gedragingen en signalen. Hier zijn enkele aanwijzingen die je kunnen helpen bij het herkennen van het moment waarop je hond moet poepen:
- Snuffelen en ronddraaien: Dit is een veelvoorkomende aanwijzing dat je hond zich voorbereidt om zijn behoefte te doen. Als je hond begint te snuffelen en rond te draaien op een specifieke plek, kan dit een teken zijn dat hij zich comfortabel voelt om te poepen.
- Onrustig gedrag: Sommige honden kunnen onrustig worden wanneer ze moeten poepen. Ze kunnen onrustig heen en weer lopen of moeilijk stil blijven zitten.
- Plotselinge vertraging: Als je hond plotseling stopt met lopen tijdens het uitlaten, kan dit erop wijzen dat hij zijn behoefte moet doen. Let op deze verandering in gedrag.
- Een bepaalde plek opzoeken: Sommige honden hebben de gewoonte om naar een specifieke plek te gaan om te poepen. Als je merkt dat je hond steeds naar dezelfde locatie gaat, kan dit een aanwijzing zijn dat hij moet poepen.
- Kreunen of hijgen: Soms kan een hond vocale signalen uitzenden wanneer hij ongemak voelt door de drang om te poepen. Let op of je hond ongewone geluiden maakt.
- Ongeduldig gedrag: Je hond kan ongeduldig of haastig worden tijdens het uitlaten als hij nodig moet. Hij kan proberen je mee te trekken of sneller te lopen dan normaal.
- Een bepaalde houding aannemen: Sommige honden nemen een specifieke houding aan voordat ze poepen. Dit kan variëren van hurken tot een bepaalde houding met de staart.
- Kijken naar een rustige plek: Honden geven er vaak de voorkeur aan om hun behoefte te doen op een rustige, afgelegen plek. Als je hond naar een meer afgelegen gebied kijkt, kan dit een teken zijn.
Blinden en slechtzienden zijn meestal vertrouwd met het gedrag van hun hond, maar zeker in de beginperiode met een hond (wanneer de geleidehond net geplaatst is bij de blinde of slechtziende baas) kan het lastig zijn te weten wanneer hun hond zich moet ontlasten en hoe dit dan precies gebeurt.
Benodigdheden om zelf poep op te ruimen
Om zelf de ontlasting van je hond op te ruimen wanneer je blind of slechtziend bent, is het essentieel om goed voorbereid te zijn. Hier zijn de benodigdheden die je bij je zou moeten hebben om deze taak efficiënt uit te voeren:
- Poepzakjes: Zorg ervoor dat je voldoende stevige poepzakjes (al dan niet met extra fris geurtje) bij je hebt. Deze zakjes zijn speciaal ontworpen om de ontlasting van je hond hygiënisch in te verzamelen. Ze zijn meestal gemaakt van stevig materiaal. Sommige poepzakjes hebben handvatten om het opruimen te vergemakkelijken.
- Flesje alcoholgel: Alcoholgel is belangrijk om je handen te reinigen nadat je de ontlasting hebt opgeruimd. Dit helpt je om eventuele bacteriën of geurtjes te verwijderen en zorgt voor een goede hygiëne.
- (Vochtige) doekjes: (Vochtige) doekjes kunnen handig zijn om je handen schoon te maken na het gebruik van de alcoholgel. Ze bieden extra frisheid en helpen ervoor te zorgen dat je handen schoon en geurvrij blijven.
Door deze benodigdheden altijd bij je te hebben, kun je op een verantwoorde en hygiënische manier de ontlasting van je hond opruimen, zelfs als je blind of slechtziend bent. Het is belangrijk om voorbereid te zijn en de juiste materialen bij de hand te hebben om deze taak met zelfvertrouwen uit te voeren.
Zelf opruimen: Stap voor stap
Het zelf opruimen van hondenpoep als je blind of slechtziend bent, kan een zorgvuldig proces zijn dat in verschillende stappen kan worden verdeeld. Hier is een stapsgewijze handleiding om je te helpen bij deze taak:
- Geef je hond voldoende ruimte: Als je je hond uitlaat, geef hem dan indien mogelijk voldoende ruimte aan een lange leiband, zodat hij comfortabel kan bewegen. Blijf tijdens het poepen ongeveer op dezelfde plaats staan totdat je hond klaar is met poepen. Vaak springen honden weg van de ontlasting nadat ze zich hebben ontlast.
- Laat je hond wachten: Nadat je hond terug bij jou in de buurt is, laat je hem even wachten terwijl je jezelf voorbereidt om de ontlasting op te ruimen.
- Bereid het poepzakje voor: Neem een poepzakje en plaats dit volledig rond je hand. Dit zorgt voor een barrière tussen je hand en de ontlasting.
- Gebruik je zintuigen: Gebruik je andere zintuigen, met name je neus en gehoor, om de richting van de ontlasting te bepalen. Hondenpoep heeft een specifieke geur en kan soms hoorbaar zijn wanneer de hond zich ontlast.
- Voel met je handen: Voel voorzichtig met je handen waar de uitwerpselen zich bevinden. Beweeg je handen voorzichtig over de grond om de exacte locatie te vinden.
- Gebruik het poepzakje: Zodra je de ontlasting hebt gelokaliseerd, gebruik je het poepzakje om de uitwerpselen op te pakken. Schep de ontlasting voorzichtig in het zakje.
- Draai het zakje om: Draai het zakje om zodat de uitwerpselen erin blijven zitten en je hand schoon blijft.
- Sluit het zakje: Knoop het zakje stevig dicht om ervoor te zorgen dat de ontlasting veilig is opgeborgen en geuren worden ingesloten.
- Gooi het zakje in een vuilnisbak: Zoek de dichtstbijzijnde vuilnisbak en deponeer het gebruikte zakje hierin. Dit zorgt voor een hygiënische verwijdering van de ontlasting.
Het poepzakje wegdoen
Na het opruimen van de hondenpoep is het belangrijk om het gebruikte zakje op een verantwoorde manier weg te gooien. Zoek naar de dichtstbijzijnde afvalbak en deponeer het zakje hierin. Het is niet gepast om het zakje achter te laten of ergens anders weg te gooien. Je kan hiervoor ook hulp vragen aan anderen. Op bekende plekken kan je vaak zelf al een vuilnisbak vinden (witte stok, geur, geluiden van mensen die iets in de vuilnisbak gooien). Dit is moeilijker op onbekende plekken, dus hulp van voorbijgangers is dan welkom. Verder kunnen sommige maar zeker niet alle geleidehonden op commando een vuilnisbak vinden waar je het zakje dan kan deponeren.
Tips voor blinden en slechtzienden
- Aarzel niet om hulp te vragen als je problemen ondervindt bij het opruimen van hondenpoep. Mensen zijn over het algemeen bereid om te help.
- Schaam je niet als de poep niet volledig wordt opgeruimd. Opruimongelukjes kunnen iedereen overkomen, ook mensen die goed kunnen zien.
Tips voor anderen
- Toon respect en begrip voor personen met een visuele beperking en hun inspanningen om verantwoordelijke hondenbezitters te zijn.
- Bied hulp aan als je ziet dat iemand moeite heeft met het opruimen van hondenpoep. Jouw hulp kan een wereld van verschil maken.
Meer informatie
- Een blindengeleidehond is niet altijd perfect
- Fysieke en mentale welzijn van blindengeleidehonden
- Hoe kan je een vuilnisbak vinden als je blind of slechtziend bent?
- Info rond geleidehonden
- Misvattingen en misverstanden over blindengeleidehonden
- Voordelen en nadelen van een geleidehond voor blinden en slechtzienden
- Waarom is basismobiliteit nodig bij het werken met een blindengeleidehond?
- Waarom mag je een geleidehond niet aaien en afleiden?
- Plastic dopjesactie ten voordele van blindengeleidehonden29-11-2023 03:11:03
- Waarom mogen blindengeleidehonden geen roltrap nemen?09-11-2023 06:11:31
- Wat is een geleidehondenschool / geleidehondencentrum?08-11-2023 08:11:27
- Afgekeurde blindengeleidehond08-11-2023 07:11:09
- Waarom dragen blindengeleidehonden soms een belletje?06-11-2023 07:11:55
- Commando’s van een blindengeleidehond05-11-2023 03:11:36
- Wanneer kom je in aanmerking voor een blindengeleidehond?05-11-2023 02:11:34
- Aanvraagproces van een blindengeleidehond05-11-2023 02:11:33
- Blindengeleidehond laten loslopen05-11-2023 07:11:36
- Een geleidehond is ook een huishond05-11-2023 07:11:39
- Blindengeleidehond op pensioen05-11-2023 06:11:55
- Socialisatieproces van pup tot geleidehond02-11-2023 07:11:15
- Matching van een blindengeleidehond met de blinde of slechtziende baas02-11-2023 07:11:13
- Nazorg van blindengeleidehond en blind of slechtziend baasje02-11-2023 06:11:26
- Welke honden kunnen blindengeleidehond worden?30-10-2023 06:10:45
- Impact van het werken met een geleidehond bij blinde en slechtziende personen28-10-2023 02:10:20
- Openbaar vervoer met een blindengeleidehond26-10-2023 12:10:10
- Opleiding van een blindengeleidehond met zijn blinde of slechtziende baasje26-10-2023 06:10:12
- Puppypleeggezin voor aspirant-blindengeleidehond22-10-2023 03:10:31
- Schooltraining van een geleidehond22-10-2023 12:10:58
- Hoe kan je werken met een geleidehond?22-10-2023 07:10:23
- Waarom kiezen mensen (niet) voor een blindengeleidehond?22-10-2023 06:10:52
- Wat kan een geleidehond en wat kan hij niet?22-10-2023 05:10:30
- Zelf hondenpoep opruimen als je blind of slechtziend bent03-10-2023 06:10:48
- De impact van onbedoeld en illegaal vuurwerk op geleidehonden en hun baasjes14-09-2023 12:09:51
- Misvattingen en misverstanden over blindengeleidehonden14-09-2023 05:09:37
- Fysieke en mentale welzijn van blindengeleidehonden13-09-2023 11:09:35
- Waarom is basismobiliteit nodig bij het werken met een blindengeleidehond?13-09-2023 07:09:09
- De heldendaden van Roselle, geleidehond op 9/1110-09-2023 05:09:09
- Voordelen en nadelen van een geleidehond voor blinden en slechtzienden18-08-2023 07:08:12
- Een blindengeleidehond is niet altijd perfect17-08-2023 05:08:23
- Waarom mag je een geleidehond niet aaien en afleiden?12-08-2023 07:08:34
- Blindvriendelijke GPS-trackers voor (geleide)honden08-08-2023 04:08:30
- Bachelorproef ervaringen met blindengeleidehonden15-05-2019 08:05:46
- Inzamelpunten plastic doppen voor KNGF Geleidehonden23-10-2015 06:10:06
- Wetgeving blindengeleidehonden in België01-10-2015 04:10:16
- Info rond geleidehonden29-05-2011 07:05:05
- Terminologie van assistentiehonden29-05-2011 07:05:08
Laatst bijgewerkt op 24 maart 2024 – 18:32