Misvattingen en misverstanden over blindengeleidehonden
Blindengeleidehonden zijn trouwe metgezellen en onmisbare mobiliteitshulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Helaas zijn er talloze misverstanden en onjuiste aannames die de ronde doen over deze loyale viervoeters en hun baasjes. In deze tekst worden enkele van de meest voorkomende opmerkingen en misvattingen besproken die mensen maken wanneer ze iemand met een blindengeleidehond tegenkomen.
Inhoudsopgave
- 1 “Blindengeleidehonden zijn altijd groot en van hetzelfde ras.”
- 2 “Wat is het zielig dat die hond zoveel moet werken.”
- 3 “Blindengeleidehonden worden zomaar ergens vandaan gehaald.”
- 4 “Een geleidehond is nooit een gewone hond.”
- 5 “Het kost de blinde of slechtziende persoon niets om een geleidehond te krijgen.”
- 6 “Een geleidehond is altijd perfect en maakt nooit fouten.”
- 7 “Een geleidehond neemt alle beslissingen tijdens het wandelen.”
- 8 “Een geleidehond wordt voortdurend ‘bestuurd’ met behulp van de beugel.”
- 9 “Gepensioneerde en afgekeurde geleidehonden worden aan hun lot overgelaten.”
- 10 “Doet jouw hond dan ook de was?”
- 11 “Die hond kent overal de weg.”
- 12 “Maar jij kan nog wat zien, waarom heb je dan een blindengeleidehond nodig?”
- 13 “Kan je zo’n hond ook huren?”
- 14 “Hij let niet op bij het oversteken.”
- 15 “Blindengeleidehonden mogen nooit spelen of ontspannen.”
- 16 “Mensen met een blindengeleidehond hebben geen stok of ander hulpmiddel nodig.”
- 17 Meer informatie
“Blindengeleidehonden zijn altijd groot en van hetzelfde ras.”
Er is geen standaardras voor blindengeleidehonden. Ze komen in verschillende maten en rassen voor, afhankelijk van de voorkeur en behoeften van de persoon met een visuele beperking en de rassen die de geleidehondenschool prefereert. Grote rassen zoals labradors, golden retrievers, herdershonden, koningspoedels en kruisingen hiervan zijn veelvoorkomend, maar er zijn ook kleine rassen en zelfs kruisingen die met succes als blindengeleidehond worden getraind. Het belangrijkste is dat de hond het juiste temperament en een goede werklust heeft om de taken uit te voeren.
“Wat is het zielig dat die hond zoveel moet werken.”
Het tegenovergestelde is waar. De meeste rassen die worden gebruikt voor blindengeleidehonden, zoals labradors en golden retrievers, hebben van nature een sterke “will to please” en vinden het geweldig om hun baasje te ondersteunen en voor hen te mogen en kunnen werken. Ze worden beloond voor hun prestaties (knuffel, snoepje, spelen, lieve woordjes, …) en genieten van de interactie en het werk. Blindengeleidehonden werken maximaal enkele uren per dag en hebben de rest van de dag vrije tijd om hond te zijn. Ze mogen loslopen en met andere honden spelen, omdat ontspanning net zo belangrijk is voor hen als voor ieder ander. Het fysieke en mentale welzijn van blindengeleidehonden wordt nauwlettend in de gaten gehouden en is een prioriteit voor hun eigenaars.
“Blindengeleidehonden worden zomaar ergens vandaan gehaald.”
De selectie en training van blindengeleidehonden is een zorgvuldig proces. Geleidehondenscholen kopen toekomstige geleidehonden bij fokkers die streven naar het verbeteren van het ras, niet naar het vermeerderen ervan. De fokker begint vaak met de basissocialisatie van de pups voordat ze worden overgedragen aan puppypleeggezinnen. Bij de selectie van pups wordt gezocht naar gezondheid, karakter, leergierigheid, en andere eigenschappen die nodig zijn voor een succesvolle geleidehond. Daarnaast fokken geleidehonden ook zelf, of kopen ze puppy’s aan bij fokkers die enkel pups voor assistentiehondenscholen fokken. Geleidehonden komen bijgevolg niet uit een willekeurige winkel of boerderij; ze worden zorgvuldig geselecteerd op basis van hun potentieel.
“Een geleidehond is nooit een gewone hond.”
Hoewel een geleidehond een speciale training heeft gekregen en veel verantwoordelijkheden bezit, mag hij altijd in de eerste plaats gewoon hond zijn. Pups in opleiding worden ongeveer één à anderhalf jaar lang in puppypleeggezinnen geplaatst voor socialisatie, zindelijkheidstraining en gehoorzaamheidstraining. Ze krijgen steeds de kans om te spelen met andere honden, vrij rond te rennen in het bos en andere normale hondenactiviteiten te ervaren. Ze mogen zelfs mee met hun baasjes naar openbare plaatsen. Ook in de schoolopleiding en later bij de blinde of slechtziende baas krijgt de geleidehond veel vrije tijd. Een geleidehond (in opleiding) is absoluut niet zielig; ze genieten van een rijk sociaal leven en plezierige activiteiten.
“Het kost de blinde of slechtziende persoon niets om een geleidehond te krijgen.”
Hoewel de opleidingskosten van blindengeleidehonden aanzienlijk zijn, worden deze grotendeels vergoed door zorgverzekeraars in Nederland en het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap in België. De totale kosten van een blindengeleidehond bedragen vaak 25.000 en 30.000 euro. Het is echter een misvatting dat de blinde of slechtziende persoon zelf moet betalen voor zijn of haar geleidehond bij een door de overheid erkende geleidehondenschool. Deze scholen zoeken vaak financiering via sponsoring, inzamelingsacties, de dopjesactie en andere bronnen om de kosten te dekken. Geld mag nooit een obstakel zijn voor iemand om toegang te krijgen tot de hulp van een blindengeleidehond.
“Een geleidehond is altijd perfect en maakt nooit fouten.”
Een geleidehond is geen robot; hij kan fouten maken in zijn geleidewerk. Hoewel ze uitstekend zijn getraind, kunnen geleidehonden soms worden afgeleid door externe factoren, zoals mensen die hen aaien of afleiden, of andere huisdieren. Misschien is de hond nog aan het wennen aan zijn baasje, of hij heeft gewoon een speelse bui. Laten we niet te snel oordelen, want het kan voor de eigenaar frustrerend zijn om kritiek te krijgen op zijn trouwe metgezel. Het is belangrijk om geleidehonden met rust te laten wanneer ze aan het werk zijn, en niet aaien of afleiden, om ervoor te zorgen dat ze hun taken veilig en effectief kunnen uitvoeren. Geleidehonden zijn zeker heel bekwaam, maar ze zijn niet onfeilbaar.
“Een geleidehond neemt alle beslissingen tijdens het wandelen.”
Tijdens het wandelen met een geleidehond speelt de persoon met een visuele beperking nog steeds een actieve rol in het nemen van beslissingen. De geleidehond volgt bevelen op en vermijdt obstakels, maar de persoon met een visuele beperking moet de route kennen, commando’s geven en het gedrag van de hond controleren. Een geleidehond biedt ondersteuning en veiligheid, maar het is een samenwerking waarbij beide partijen essentiële rollen spelen.
“Een geleidehond wordt voortdurend ‘bestuurd’ met behulp van de beugel.”
Geleidehonden dragen een tuig met een beugel, maar dit betekent niet dat ze voortdurend worden “bestuurd” door hun baasje. De beugel dient om de bewegingen van de hond aan te voelen en obstakels te detecteren, maar het is geen stuurmechanisme. De persoon met een visuele beperking duwt de hond niet vooruit. De hond volgt opdrachten en commando’s, maar er is altijd wederzijdse communicatie en samenwerking tussen de hond en zijn baasje.
“Gepensioneerde en afgekeurde geleidehonden worden aan hun lot overgelaten.”
Gepensioneerde geleidehonden worden vaak bij hun baasjes gehouden, en als dat niet mogelijk is, krijgen ze een liefdevol thuis bij familieleden of zelfs bij hun voormalige puppypleeggezinnen. Afgekeurde geleidehonden vinden soms ook nieuwe doelen in hun leven, zoals het dienen als sociale hond in zorginstellingen, het assisteren van rolstoelgebruikers, of het werken als buddyhond. Als een nieuwe functie niet mogelijk is, worden ook zij geplaatst als huishond. Er is altijd een plan om deze geweldige dieren een zinvolle en liefdevolle toekomst te bieden.
“Doet jouw hond dan ook de was?”
Het is begrijpelijk dat mensen denken dat blindengeleidehonden allerlei taken kunnen uitvoeren. Een blindengeleidehond is echter geen hulphond (voor personen met een motorische beperking). De taak van een blindengeleidehond is eenvoudig: zijn baasje veilig van punt A naar B leiden. De was doen, boodschappen dragen, of andere huishoudelijke taken vallen niet binnen hun verantwoordelijkheden.
“Die hond kent overal de weg.”
Het lijkt misschien alsof blindengeleidehonden over magische navigatievaardigheden beschikken, maar dit is niet het geval. De persoon die met de hond loopt, moet de juiste commando’s geven om de gewenste route te volgen, zoals “links,” “rechts,” of “zoek de stoep.” Na herhaalde keren dezelfde route te lopen, kan de hond zich bewust worden van de richting, wat het aantal commando’s kan verminderen.
“Maar jij kan nog wat zien, waarom heb je dan een blindengeleidehond nodig?”
Een van de meest voorkomende misvattingen over blindegeleidehonden is dat ze uitsluitend bedoeld zijn voor mensen die volledig blind zijn. In werkelijkheid zijn deze honden echter van onschatbare waarde voor zowel volledig blinde als slechtziende personen. Slechtziende personen kunnen aanzienlijke beperkingen ervaren in hun mobiliteit, zelfs als ze nog restvisus hebben. Voor veel slechtziende personen kan het navigeren door drukke of onbekende omgevingen stressvol zijn als ze enkel hun witte stok gebruiken. Een blindengeleidehond biedt niet alleen fysieke ondersteuning bij het lopen, maar verhoogt ook het zelfvertrouwen van de eigenaar om zich buiten te wagen. De hond helpt bij het vermijden van obstakels en creëert een veilige omgeving waarin de slechtziende persoon zich vrijer kan bewegen.
“Kan je zo’n hond ook huren?”
Nee, je kunt geen blindengeleidehond huren zoals je een auto huurt. Voordat een hond aan zijn baasje wordt toegewezen, ondergaan zowel de hond als de potentiële eigenaar een zorgvuldig matchingsproces om ervoor te zorgen dat hun persoonlijkheden en behoeften goed op elkaar aansluiten. Het proces is complex omdat de relatie tussen hond en baasje essentieel is voor het succes van de samenwerking. Daarbij zijn de kosten voor het trainen en onderhouden van een blindengeleidehond aanzienlijk, met een gemiddelde van 25.000 euro.
“Hij let niet op bij het oversteken.”
Een vaak voorkomende zorg is dat blindengeleidehonden niet opletten bij het oversteken van de straat. (Blindengeleide)honden hebben echter geen verkeersinzicht; ze vertrouwen volledig op de begeleiding van hun baasje. Het is de verantwoordelijkheid van de persoon met de hond om te beoordelen wanneer het veilig is om over te steken. Als er vragen zijn over het gedrag van een blindengeleidehond, vraag dan gerust opheldering aan de eigenaar.
“Blindengeleidehonden mogen nooit spelen of ontspannen.”
Dit is absoluut niet waar. Blindengeleidehonden hebben ook tijd nodig om te ontspannen en te spelen. In feite staat dit meestal expliciet vermeld in het contract tussen de organisatie die de hond heeft opgeleid en de eigenaar. Tijdens hun vrije tijd kunnen deze honden loslopen, met andere honden spelen en gewoon genieten van het zijn van een hond. Het is belangrijk voor hun fysieke en mentale welzijn dat ze deze momenten van ontspanning hebben.
“Mensen met een blindengeleidehond hebben geen stok of ander hulpmiddel nodig.”
Hoewel blindengeleidehonden fantastische hulpmiddelen zijn, gebruiken sommige mensen met een visuele beperking ook nog andere mobiliteitshulpmiddelen, zoals een taststok. Deze hulpmiddelen vullen elkaar aan en bieden extra informatie en veiligheid. De keuze om een taststok te gebruiken naast een blindengeleidehond hangt af van de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de persoon.
Meer informatie
- Een blindengeleidehond is niet altijd perfect
- Info rond geleidehonden
- Voordelen en nadelen van een geleidehond voor blinden en slechtzienden
- Waarom mag je een geleidehond niet aaien en afleiden?
- Wat kan een geleidehond en wat kan hij niet?
- Plastic dopjesactie ten voordele van blindengeleidehonden29-11-2023 03:11:03
- Waarom mogen blindengeleidehonden geen roltrap nemen?09-11-2023 06:11:31
- Wat is een geleidehondenschool / geleidehondencentrum?08-11-2023 08:11:27
- Afgekeurde blindengeleidehond08-11-2023 07:11:09
- Waarom dragen blindengeleidehonden soms een belletje?06-11-2023 07:11:55
- Commando’s van een blindengeleidehond05-11-2023 03:11:36
- Wanneer kom je in aanmerking voor een blindengeleidehond?05-11-2023 02:11:34
- Aanvraagproces van een blindengeleidehond05-11-2023 02:11:33
- Blindengeleidehond laten loslopen05-11-2023 07:11:36
- Een geleidehond is ook een huishond05-11-2023 07:11:39
- Blindengeleidehond op pensioen05-11-2023 06:11:55
- Socialisatieproces van pup tot geleidehond02-11-2023 07:11:15
- Matching van een blindengeleidehond met de blinde of slechtziende baas02-11-2023 07:11:13
- Nazorg van blindengeleidehond en blind of slechtziend baasje02-11-2023 06:11:26
- Welke honden kunnen blindengeleidehond worden?30-10-2023 06:10:45
- Impact van het werken met een geleidehond bij blinde en slechtziende personen28-10-2023 02:10:20
- Openbaar vervoer met een blindengeleidehond26-10-2023 12:10:10
- Opleiding van een blindengeleidehond met zijn blinde of slechtziende baasje26-10-2023 06:10:12
- Puppypleeggezin voor aspirant-blindengeleidehond22-10-2023 03:10:31
- Schooltraining van een geleidehond22-10-2023 12:10:58
- Hoe kan je werken met een geleidehond?22-10-2023 07:10:23
- Waarom kiezen mensen (niet) voor een blindengeleidehond?22-10-2023 06:10:52
- Wat kan een geleidehond en wat kan hij niet?22-10-2023 05:10:30
- Zelf hondenpoep opruimen als je blind of slechtziend bent03-10-2023 06:10:48
- De impact van onbedoeld en illegaal vuurwerk op geleidehonden en hun baasjes14-09-2023 12:09:51
- Misvattingen en misverstanden over blindengeleidehonden14-09-2023 05:09:37
- Fysieke en mentale welzijn van blindengeleidehonden13-09-2023 11:09:35
- Waarom is basismobiliteit nodig bij het werken met een blindengeleidehond?13-09-2023 07:09:09
- De heldendaden van Roselle, geleidehond op 9/1110-09-2023 05:09:09
- Voordelen en nadelen van een geleidehond voor blinden en slechtzienden18-08-2023 07:08:12
- Een blindengeleidehond is niet altijd perfect17-08-2023 05:08:23
- Waarom mag je een geleidehond niet aaien en afleiden?12-08-2023 07:08:34
- Blindvriendelijke GPS-trackers voor (geleide)honden08-08-2023 04:08:30
- Bachelorproef ervaringen met blindengeleidehonden15-05-2019 08:05:46
- Inzamelpunten plastic doppen voor KNGF Geleidehonden23-10-2015 06:10:06
- Wetgeving blindengeleidehonden in België01-10-2015 04:10:16
- Info rond geleidehonden29-05-2011 07:05:05
- Terminologie van assistentiehonden29-05-2011 07:05:08
Laatst bijgewerkt op 24 maart 2024 – 05:22