Puppypleeggezin voor aspirant-blindengeleidehond
De reis van een toekomstige geleidehond begint wanneer de pup ongeveer 7 à 8 weken oud is. Op dat moment wordt de pup in een zorgvuldig geselecteerd puppypleeggezin geplaatst. Deze eerste fase van de training is essentieel, want hier legt de pup de fundamenten voor zijn toekomstige rol als geleidehond. Pleeggezinnen krijgen de belangrijke taak om de puppy te socialiseren en gehoorzaamheidstraining te geven. De pup zal ongeveer 12 tot 18 maanden bij het pleeggezin blijven voordat hij naar een geleidehondenschool gaat voor verdere training. Na circa 6 tot 14 maanden schooltraining kan een aspirant-geleidehond dan uitgroeien tot volwaardige blindengeleidehond om zo een blinde of slechtziende persoon te helpen.
Inhoudsopgave
Socialisatie
Een van de belangrijkste taken van een puppypleeggezin is het socialiseren van de pup. Dit betekent dat de pup moet wennen aan een breed scala aan alledaagse situaties en omgevingen. De periode tot ongeveer 16 weken is van cruciaal belang voor de socialisatie van een pup. Gedurende deze tijd draagt het pleeggezin de verantwoordelijkheid om de pup op de best mogelijke manier te socialiseren en ervoor te zorgen dat deze positieve en waardevolle ervaringen opdoet. Het is essentieel dat de pup plezierige herinneringen aan deze periode overhoudt. Het gastgezin dient zich gedurende een periode van 1 tot 1,5 jaar te engageren om de pup overal mee naartoe te nemen. Sommige activiteiten, zoals traplopen, worden vaak pas op een later moment in de training geïntroduceerd. Het pleeggezin wordt doorgaans voorzien van een handleiding met “do’s” en “don’ts” vanuit de geleidehondenschool voorafgaand aan de puppyperiode. Bovendien staan ze open voor vragen en feedback van de school gedurende het proces.
Verscheidenheid van mensen
Het socialiseren van de pup omvat interactie met verschillende mensen, waaronder mensen met een handicap, mensen met diverse huidskleuren, baby’s, kinderen, mensen met hoeden en petten, mensen met baarden of snorren, mensen op fietsen en skateboards, dierenartspraktijkpersoneel, de postbode, enzovoort. Het doel is om de pup vertrouwd te maken met allerlei soorten mensen, zodat hij geen angst vertoont en comfortabel is in hun aanwezigheid.
Verkenning van verschillende plaatsen
Het is belangrijk dat de toekomstige geleidehond vertrouwd raakt met verschillende locaties en situaties. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, huizen van anderen, kerken, straten met en zonder stoep, landelijke en zandwegen, drukke stadsomgevingen, terrasjes, cafés, rust- en verzorgingstehuizen, scholen, werkplekken, evenementen zoals carnaval, Sinterklaas en Zwarte Piet, supermarkten, markten, kinderboerderijen, theaters, en nog veel meer. De hond wordt getraind om zich comfortabel te gedragen in een scala van situaties, waaronder het omgaan met liften, trappen, draaideuren en automatische deuren. Openbaar vervoer is eveneens een belangrijk onderdeel van de opleiding. In de auto neemt de pup plaats op een voetenmatje of in een afgesloten koffer, maar nooit op de achterbank.
Interactie met soortgenoten
Hoewel honden vaak geïnteresseerd zijn in interactie met soortgenoten, moeten toekomstige geleidehonden leren dat ze met hun jasje aan niet naar andere honden te gaan. Dit wordt al in het pleeggezin aangeleerd. De pup begrijpt dat wanneer hij een dekje of jasje draagt, hij niet naar andere honden mag gaan. Aangelijnd gedraagt hij zich netjes in de aanwezigheid van andere dieren en volgt hij de instructies op.
Dragen de puppy’s geen jasje en komen ze soortgenoten tegen, dan mogen ze daar wel mee spelen. Geleidehonden in spé moeten namelijk ook goed leren loslopen en ontspannen omdat ze ook gewoon huishond zijn.
Omgaan met verschillende objecten en geluiden
Toekomstige geleidehonden moeten vertrouwd zijn met verschillende objecten en situaties, zoals vuurwerk, zwaar vrachtverkeer, motoren, stofzuigers en standbeelden, waar ‘normale’ huishonden soms van kunnen schrikken. Pleeggezinnen krijgen de taak om deze zaken te oefenen met de pup en te zorgen dat hij er rustig mee omgaat. Daarnaast wordt de pup blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden, omdat een blind of slechtziend baasje dit in de toekomst ook zal doen. Ten slotte wordt de pup getraind om verschillende soorten ondergronden te verkennen.
Gehoorzaamheidstraining
Tijdens het eerste levensjaar van een blindengeleidehondenpup is het van het grootste belang om een solide basis te leggen voor gehoorzaamheid en specifieke taken. Deze periode biedt de gelegenheid om de pup een reeks waardevolle vaardigheden aan te leren die cruciaal zijn voor zijn toekomstige rol als geleidehond. Hier zijn enkele van de belangrijkste aspecten van gehoorzaamheidstraining in het eerste jaar:
- Zindelijkheid: Een van de eerste lessen die een pup leert, is zindelijkheid. Pleeggezinnen spelen een cruciale rol in het aanleren van de juiste plek om te plassen en te poepen. Dit vereist een consistente routine, beloning voor succesvol gedrag, en geduld bij ongelukjes.
- Plassen op commando: Een pup wordt geleerd om op commando te plassen, wat later van onschatbare waarde is voor geleidehondgebruikers met een visuele beperking. Door dit commando kan de hond op aanwijzing van het baasje plassen, wat het leven van de baas aanzienlijk vergemakkelijkt.
- Eten op commando: Het aanleren van het commando om te eten is een andere belangrijke stap in de training. Hiermee kan de pup leren om te wachten totdat hij het signaal krijgt om te beginnen met eten, wat een beheerste maaltijdroutine mogelijk maakt en het morsen van voedsel minimaliseert.
- In en uit de wagen stappen op commando: Pups worden geleerd om op commando in en uit een auto of ander voertuig te stappen. Dit is cruciaal voor situaties waarin de hond zijn baasje moet helpen bij het gebruik van het openbaar vervoer of bij het in- en uitstappen van een auto.
- Niet achter dieren aanrennen: Puppies hebben vaak de natuurlijke neiging om achter andere dieren aan te rennen. Het is belangrijk om dit gedrag te onderdrukken, omdat een geleidehond later volledig gericht moet zijn op zijn taak en baas, zonder afleidingen.
- Niet blaffen: Overmatig blaffen kan storend zijn en de aandacht van de geleidehond afleiden. Pleeggezinnen leren pups om stil te zijn.
- Leibandtraining: Puppypleeggezinnen leren de pup om netjes aan de riem te lopen zonder te trekken. Dit is essentieel voor de veiligheid van zowel de geleidehond als de persoon met een visuele beperking.
- Gedrag in openbaar vervoer, restaurants, winkels en openbare gelegenheden: De hond wordt getraind om kalm en gehoorzaam te zijn in allerlei soorten ruimtes.
Voorwaarden voor pleeggezinnen
Als je overweegt om een pleeggezin te worden voor toekomstige geleidehonden, zijn er enkele belangrijke zaken om in gedachten te houden. Deze hangen wel af van de geleidehondenschool en kunnen in de loop van de tijd veranderen of er kunnen andere voorwaarden bijkomen. Volgende lijst bevat enkele “algemene” voorwaarden die bij de meeste geleidehondencentra van kracht zijn:
- Toewijding: Je moet bereid zijn om je voor een periode van 12 tot 18 maanden te werken aan de opvoeding van de pup. Het is belangrijk dat de hond tijdens deze periode bijna overal mee naartoe wordt genomen.
- Leeftijd: Pleeggezinnen moeten meestal minstens 18 jaar oud zijn.
- Trainingsmomenten: Je moet de mogelijkheid hebben om naar trainingsdagen te gaan. Deze bijeenkomsten vinden meestal plaats tijdens kantooruren op verschillende locaties.
- Vervoer: Eigen vervoer is meestal handig om deel te nemen aan bijeenkomsten, dierenartsafspraken en gehoorzaamheidstrainingen.
- Andere huishonden: In de meeste gevallen vormen andere sociale huisdieren (honden, katten, …) geen probleem, al zijn er wel vaak wel een aantal richtlijnen vanuit de geleidehondenschool.
- Leefruimte: Pleeggezinnen moeten een geschikte uitlaatmogelijkheid in de nabije omgeving hebben. Mensen met een tuin hebben meestal een veilige omheining van minstens 1,20 meter hoogte nodig.
- Trappen en fysieke capaciteiten: Omdat trappen potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor jonge puppy’s, moeten ze deze in de beginfase vermijden. Op latere momenten in de opleidingsfase wordt de pup geleerd om trappen rustig en correct te gebruiken. Ze moeten de pup daarom de pup bij de aanwezigheid van trappen kunnen dragen totdat hij ongeveer 20 kg weegt. Mensen die enkel trappen hebben of vaak trappen moeten nemen, komen mogelijk niet in aanmerking als pleeggezin..
Volgende fase van de opleiding
Nadat de pup zijn opleiding bij het pleeggezin heeft voltooid, gaat hij naar een geleidehondenschool voor verdere training. Hier zal hij leren hoe hij mensen met een visuele beperking veilig en zelfverzekerd kan begeleiden.
Het werk van pleeggezinnen is van onschatbare waarde en draagt bij aan het vergroten van de onafhankelijkheid en vrijheid van mensen met een visuele beperking. Als je geïnteresseerd bent in het worden van een pleeggezin voor toekomstige geleidehonden, neem dan contact op met een geleidehondenschool om meer te weten te komen over hoe jij een rol kunt spelen in deze opmerkelijke reis.
- NL Blindengeleidehondenscholen & Dopjesprojecten29-05-2011 07:05:05
- BE Blindengeleidehondenscholen & Dopjesprojecten
Meer informatie
- Afgekeurde blindengeleidehond
- Blindengeleidehond laten loslopen
- Opleiding van een blindengeleidehond met zijn blinde of slechtziende baasje
- Schooltraining van een geleidehond
- Socialisatieproces van pup tot geleidehond
Bronnen:
- Het pleeggezin, https://puppyzoektpleeggezin.be/index/pleeggezinnen.html
- Plastic dopjesactie ten voordele van blindengeleidehonden29-11-2023 03:11:03
- Waarom mogen blindengeleidehonden geen roltrap nemen?09-11-2023 06:11:31
- Wat is een geleidehondenschool / geleidehondencentrum?08-11-2023 08:11:27
- Afgekeurde blindengeleidehond08-11-2023 07:11:09
- Waarom dragen blindengeleidehonden soms een belletje?06-11-2023 07:11:55
- Commando’s van een blindengeleidehond05-11-2023 03:11:36
- Wanneer kom je in aanmerking voor een blindengeleidehond?05-11-2023 02:11:34
- Aanvraagproces van een blindengeleidehond05-11-2023 02:11:33
- Blindengeleidehond laten loslopen05-11-2023 07:11:36
- Een geleidehond is ook een huishond05-11-2023 07:11:39
- Blindengeleidehond op pensioen05-11-2023 06:11:55
- Socialisatieproces van pup tot geleidehond02-11-2023 07:11:15
- Matching van een blindengeleidehond met de blinde of slechtziende baas02-11-2023 07:11:13
- Nazorg van blindengeleidehond en blind of slechtziend baasje02-11-2023 06:11:26
- Welke honden kunnen blindengeleidehond worden?30-10-2023 06:10:45
- Impact van het werken met een geleidehond bij blinde en slechtziende personen28-10-2023 02:10:20
- Openbaar vervoer met een blindengeleidehond26-10-2023 12:10:10
- Opleiding van een blindengeleidehond met zijn blinde of slechtziende baasje26-10-2023 06:10:12
- Puppypleeggezin voor aspirant-blindengeleidehond22-10-2023 03:10:31
- Schooltraining van een geleidehond22-10-2023 12:10:58
- Hoe kan je werken met een geleidehond?22-10-2023 07:10:23
- Waarom kiezen mensen (niet) voor een blindengeleidehond?22-10-2023 06:10:52
- Wat kan een geleidehond en wat kan hij niet?22-10-2023 05:10:30
- Zelf hondenpoep opruimen als je blind of slechtziend bent03-10-2023 06:10:48
- De impact van onbedoeld en illegaal vuurwerk op geleidehonden en hun baasjes14-09-2023 12:09:51
- Misvattingen en misverstanden over blindengeleidehonden14-09-2023 05:09:37
- Fysieke en mentale welzijn van blindengeleidehonden13-09-2023 11:09:35
- Waarom is basismobiliteit nodig bij het werken met een blindengeleidehond?13-09-2023 07:09:09
- De heldendaden van Roselle, geleidehond op 9/1110-09-2023 05:09:09
- Voordelen en nadelen van een geleidehond voor blinden en slechtzienden18-08-2023 07:08:12
- Een blindengeleidehond is niet altijd perfect17-08-2023 05:08:23
- Waarom mag je een geleidehond niet aaien en afleiden?12-08-2023 07:08:34
- Blindvriendelijke GPS-trackers voor (geleide)honden08-08-2023 04:08:30
- Bachelorproef ervaringen met blindengeleidehonden15-05-2019 08:05:46
- Inzamelpunten plastic doppen voor KNGF Geleidehonden23-10-2015 06:10:06
- Wetgeving blindengeleidehonden in België01-10-2015 04:10:16
- Info rond geleidehonden29-05-2011 07:05:05
- Terminologie van assistentiehonden29-05-2011 07:05:08
Laatst bijgewerkt op 14 november 2023 – 15:02