Welke honden kunnen blindengeleidehond worden?

Blindengeleidehonden zijn buitengewoon getrainde viervoeters die een onschatbare dienst bewijzen aan mensen met visuele beperkingen. Echter, niet elke hond kan een blindengeleidehond worden. De selectie van deze speciale metgezellen is een zorgvuldig proces dat rekening houdt met verschillende criteria, waaronder uiterlijk, karakter en trainbaarheid. In deze tekst zullen we diepgaand ingaan op de vereisten waaraan honden moeten voldoen om als blindengeleidehond te worden opgeleid.

Fysieke kenmerken

Hoewel uiterlijk niet het belangrijkste criterium is bij de selectie van blindengeleidehonden, zijn er enkele fysieke kenmerken die wenselijk kunnen zijn. Over het algemeen moeten deze honden middelgroot tot groot zijn om de nodige fysieke kracht en stabiliteit te bieden. Een gezond gewicht en een goede algehele conditie zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de hond gedurende zijn hele werkzame leven in topvorm blijft.

Intelligentie

Intelligentie is één van de meest fundamentele eigenschappen die een blindengeleidehond moet bezitten. Deze honden moeten complexe commando’s begrijpen en snel kunnen leren. Ze moeten situaties kunnen analyseren en passende beslissingen kunnen nemen om hun blinde of slechtziende baasjes veilig te begeleiden. Een hoog niveau van intelligentie is essentieel om snel te kunnen reageren op veranderende omgevingen en onverwachte situaties.

Gehoorzaamheid

Gehoorzaamheid is een niet-onderhandelbare eigenschap voor blindengeleidehonden. Ze moeten absoluut gehoorzamen aan de bevelen van hun baasjes. Dit betekent dat ze moeten reageren op commando’s en onmiddellijk en nauwkeurig moeten handelen. Gehoorzaamheid is de basis voor effectief geleidewek en de veiligheid van het baasje.

Goed geheugen

Een goed geheugen is van vitaal belang voor blindengeleidehonden. Ze moeten routes en locaties kunnen onthouden en hun baasjes veilig naar hun bestemming kunnen leiden. Dit vereist niet alleen het vermogen om informatie op te slaan, maar ook om deze informatie te actualiseren naarmate de omgeving verandert.

Aandacht voor de omgeving

Blindengeleidehonden moeten voortdurend aandacht hebben voor hun omgeving. Ze moeten obstakels herkennen en vermijden, zoals stoepen, straatmeubilair en verkeer, maar ook hoogteobstakels zoals winkelluifels en overhangende takken. Ze moeten veilige oversteekplaatsen kunnen selecteren en onveilige situaties kunnen herkennen en vermijden.

Bereidheid om te leren

Een positieve leerbereidheid is een cruciale eigenschap van een succesvolle blindengeleidehond. Deze honden moeten voortdurend nieuwe commando’s en vaardigheden leren en bereid zijn om te blijven groeien en zich aan te passen aan de behoeften van hun baasje.

Concentratievermogen

Het vermogen om zich te concentreren is essentieel voor het werk van een blindengeleidehond. Ze moeten zich volledig richten op hun taak en mogen niet snel worden afgeleid door omgevingsfactoren of andere dieren. Een hoge mate van concentratie is noodzakelijk om de veiligheid van hun baasje te waarborgen.

Gedrag en veiligheid

Als een hond tekenen van agressie, angst, nervositeit of negatieve reacties naar andere dieren of mensen vertoont, wordt de hond onmiddellijk uit het trainings- of begeleidingsprogramma verwijderd. De veiligheid van het baasje staat voorop, en elke vorm van angst, agressie of onvoorspelbaar gedrag kan een ernstige bedreiging vormen voor zowel het baasje als de omgeving.

Gezondheid en lichamelijke conditie

Een goede gezondheid is absoluut essentieel voor blindengeleidehonden, omdat ze een cruciale rol spelen in het leven van mensen met een visuele beperking. Ze moeten vrij zijn van ernstige genetische aandoeningen en moeten up-to-date zijn met hun vaccinaties en dierenartscontroles. Gezondheidsproblemen kunnen niet alleen het welzijn van de hond in gevaar brengen, maar ook de veiligheid van hun blinde of slechtziende baasje.

Geduld

Blindengeleidehonden moeten over een grote mate van geduld beschikken. Ze moeten rustig kunnen wachten en zich kunnen aanpassen aan het tempo van hun baasje, vooral in situaties waarin het baasje zich oriënteert of beslissingen neemt. Geduld is belangrijk om frustratie te voorkomen en om een gevoel van veiligheid en vertrouwen tussen de hond en het baasje te behouden.

Onverstoorbaarheid

Blindengeleidehonden moeten onverstoorbaar zijn bij afleidingen en stressvolle situaties. Ze moeten leren om te reageren op hun training en de bevelen van hun baasje, zelfs in lawaaierige omgevingen, drukke straten en andere uitdagende situaties. Een hoge mate van onverstoorbaarheid is van vitaal belang om veiligheid te garanderen.

Stressbestendigheid

Stressbestendigheid is een belangrijke eigenschap voor blindengeleidehonden. Ze moeten kunnen reageren op noodsituaties zonder in paniek te raken. Dit omvat situaties zoals verkeersongevallen, onverwachte geluiden of plotselinge veranderingen in het gedrag van het baasje.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden blijven van belang voor blindengeleidehonden. Ze moeten zich comfortabel gedragen in de buurt van andere mensen en dieren, en ze mogen geen agressief gedrag of angst vertonen. Sociale vaardigheden dragen bij aan de algehele veiligheid en het welzijn van het baasje.

Teamgeest

Een sterke band tussen de hond en zijn baasje is van essentieel belang. Deze hechte relatie is gebaseerd op vertrouwen, wederzijds begrip en samenwerking. De hond moet bereid zijn om als een team te functioneren, waarbij de behoeften en veiligheid van het baasje altijd voorop staan.

Meest gebruikte rassen en kruisingen

Diverse rassen en kruisingen worden met succes ingezet als blindengeleidehonden. Enkele van de meest voorkomende zijn:

 • Labrador retriever: De Labrador retriever is één van de meest voorkomende rassen voor blindengeleidehonden vanwege hun vriendelijke, aanhankelijke, en geduldige karakter. Ze zijn zeer gehoorzaam en gemakkelijk te trainen.
 • Golden retriever: Net als labrador retrievers staan golden retrievers bekend om hun vriendelijke karakter en intelligentie. Ze zijn geduldig en gemakkelijk in de omgang, wat hen tot uitstekende geleidehonden maakt.
 • Kruisingen van labrador retrievers en golden retrievers: Kruisingen tussen labrador retrievers en golden retrievers, vaak aangeduid als “Lab-Golden” of “Goldador,” combineren het beste van twee populaire rassen. Ze erven de vriendelijke en aanhankelijke aard van beide ouderrassen en staan bekend om hun betrouwbaarheid en intelligentie. Deze kruisingen hebben vaak een uitstekende trainbaarheid, waardoor ze ideale kandidaten zijn voor blindengeleidehonden. Ze hebben een evenwichtig karakter en kunnen goed omgaan met stressvolle situaties. Dit maakt hen tot populaire keuzes voor mensen met visuele beperkingen die op zoek zijn naar een toegewijde metgezel en effectieve geleidehond. De Lab-Golden kruisingen hebben vaak een aantrekkelijk uiterlijk en zijn gemakkelijk te herkennen aan hun vacht in verschillende tinten geel en goud, en hun expressieve ogen. Hun vriendelijkheid en toewijding maken hen geschikt voor de uitdagende en lonende rol van blindengeleidehond
 • Koningspoedel: Koningspoedels hebben een stabiel karakter en zijn van nature rustig. Ze zijn betrouwbaar en gehoorzaam, wat belangrijk is voor hun rol als geleidehond.
 • Labradoodle: Labradoodles zijn kruisingen tussen labrador retrievers en Poedels. Ze erven vaak het vriendelijke karakter van labrador retrievers en de intelligentie van Poedels, waardoor ze geweldige geleidehonden zijn.
 • Goldendoodle: Goldendoodles zijn kruisingen tussen golden retrievers en koningspoedels. Ze hebben dezelfde vriendelijke aard als golden retrievers en de trainbaarheid van Poedels.
 • Duitse herder: Duitse Herders zijn bekend om hun intelligentie en toewijding. Ze worden vaak gebruikt als geleidehonden vanwege hun trainbaarheid en sterkte.
 • Zwitserse herder: Zwitserse Herders hebben een evenwichtig karakter en zijn bekend om hun stabiliteit. Ze kunnen uitstekende geleidehonden zijn vanwege hun gehoorzaamheid.
 • Kruisingen van herders met labrador retrievers of golden retrievers: Kruisingen van herders met labrador retrievers (Herder-Labrador) of golden retrievers (Herder-Golden Retriever) kunnen een uitstekende combinatie van intelligentie, gehoorzaamheid en vriendelijkheid bieden voor de rol van blindengeleidehond.
 • Andere kruisingen: Ook andere kruisingen, zoals bijvoorbeeld labrador/golden retriever en Duitse herder, worden soms ingezet als blindengeleidehond.
Geleidehond

Geleidehond

Deel dit:
Advertenties

 1. Plastic dopjesactie ten voordele van blindengeleidehonden29-11-2023 03:11:03
 2. Waarom mogen blindengeleidehonden geen roltrap nemen?09-11-2023 06:11:31
 3. Wat is een geleidehondenschool / geleidehondencentrum?08-11-2023 08:11:27
 4. Afgekeurde blindengeleidehond08-11-2023 07:11:09
 5. Waarom dragen blindengeleidehonden soms een belletje?06-11-2023 07:11:55
 6. Commando’s van een blindengeleidehond05-11-2023 03:11:36
 7. Wanneer kom je in aanmerking voor een blindengeleidehond?05-11-2023 02:11:34
 8. Aanvraagproces van een blindengeleidehond05-11-2023 02:11:33
 9. Blindengeleidehond laten loslopen05-11-2023 07:11:36
 10. Een geleidehond is ook een huishond05-11-2023 07:11:39
 11. Blindengeleidehond op pensioen05-11-2023 06:11:55
 12. Socialisatieproces van pup tot geleidehond02-11-2023 07:11:15
 13. Matching van een blindengeleidehond met de blinde of slechtziende baas02-11-2023 07:11:13
 14. Nazorg van blindengeleidehond en blind of slechtziend baasje02-11-2023 06:11:26
 15. Welke honden kunnen blindengeleidehond worden?30-10-2023 06:10:45
 16. Impact van het werken met een geleidehond bij blinde en slechtziende personen28-10-2023 02:10:20
 17. Openbaar vervoer met een blindengeleidehond26-10-2023 12:10:10
 18. Opleiding van een blindengeleidehond met zijn blinde of slechtziende baasje26-10-2023 06:10:12
 19. Puppypleeggezin voor aspirant-blindengeleidehond22-10-2023 03:10:31
 20. Schooltraining van een geleidehond22-10-2023 12:10:58
 21. Hoe kan je werken met een geleidehond?22-10-2023 07:10:23
 22. Waarom kiezen mensen (niet) voor een blindengeleidehond?22-10-2023 06:10:52
 23. Wat kan een geleidehond en wat kan hij niet?22-10-2023 05:10:30
 24. Zelf hondenpoep opruimen als je blind of slechtziend bent03-10-2023 06:10:48
 25. De impact van onbedoeld en illegaal vuurwerk op geleidehonden en hun baasjes14-09-2023 12:09:51
 26. Misvattingen en misverstanden over blindengeleidehonden14-09-2023 05:09:37
 27. Fysieke en mentale welzijn van blindengeleidehonden13-09-2023 11:09:35
 28. Waarom is basismobiliteit nodig bij het werken met een blindengeleidehond?13-09-2023 07:09:09
 29. De heldendaden van Roselle, geleidehond op 9/1110-09-2023 05:09:09
 30. Voordelen en nadelen van een geleidehond voor blinden en slechtzienden18-08-2023 07:08:12
 31. Een blindengeleidehond is niet altijd perfect17-08-2023 05:08:23
 32. Waarom mag je een geleidehond niet aaien en afleiden?12-08-2023 07:08:34
 33. Blindvriendelijke GPS-trackers voor (geleide)honden08-08-2023 04:08:30
 34. Bachelorproef ervaringen met blindengeleidehonden15-05-2019 08:05:46
 35. Inzamelpunten plastic doppen voor KNGF Geleidehonden23-10-2015 06:10:06
 36. Wetgeving blindengeleidehonden in België01-10-2015 04:10:16
 37. Info rond geleidehonden29-05-2011 07:05:05
 38. Terminologie van assistentiehonden29-05-2011 07:05:08

Laatst bijgewerkt op 5 november 2023 – 06:31