Verschillende puzzels voor blinden en slechtzienden

Legpuzzels

Legpuzzels voor blinden

Dankzij legpuzzels voor blinden kunnen ook blindep  ersonen genieten van de puzzelervaring. Hier zijn enkele kenmerken en tips met betrekking tot legpuzzels voor blinden:

 1. Tactiele puzzelstukjes: In plaats van traditionele afbeeldingen op de puzzelstukjes, hebben legpuzzels voor blinden tastbare kenmerken. Deze kenmerken kunnen variëren van verschillende texturen, reliëfpatronen of braille-aanduidingen op de stukjes. Blinden kunnen de puzzelstukjes op gevoel identificeren en sorteren.
 2. Braille: Voor blinden zijn braille-aanduidingen op de puzzelstukjes essentieel. Hierdoor kunnen ze de cijfers of letters op de stukjes lezen en plaatsen op basis van de braille-informatie.
 3. Grootte en vorm: De puzzelstukjes in legpuzzels voor blinden zijn vaak groter dan die van traditionele puzzels om ze gemakkelijker vast te kunnen houden en te manipuleren. Ze hebben ook een specifieke vorm zodat ze alleen op de juiste manier in elkaar passen.
 4. Contrast: Hoewel de afbeeldingen minder belangrijk zijn voor blinde puzzelaars, kan contrast tussen de puzzelstukjes en de achtergrond nuttig zijn om de puzzelstukjes gemakkelijker te onderscheiden.
 5. Educatieve waarde: Legpuzzels voor blinden kunnen educatieve elementen bevatten, zoals braille-letters, wiskundige symbolen of reliëfafbeeldingen die helpen bij het leren en oefenen van braille en andere vaardigheden.
 6. Thema’s: Net als bij traditionele puzzels kunnen legpuzzels voor blinden een verscheidenheid aan thema’s hebben, zoals dieren, geometrische vormen, cijfers of letters, afhankelijk van het educatieve doel.
 7. Assistentie: Sommige blinde puzzelaars kunnen hulp nodig hebben bij het sorteren van de stukjes en het starten van de puzzel. Dit kan gedaan worden door een gezinslid, vriend of leraar.

XL-legpuzzels (slechtzienden)

XL-legpuzzels zijn grotere versies van de traditionele legpuzzels en bieden een aantal voordelen en unieke kenmerken:

 1. Grote puzzelstukjes: Het meest opvallende kenmerk van XL-legpuzzels zijn de grote puzzelstukjes. Deze stukjes zijn aanzienlijk groter dan die van standaardpuzzels, waardoor ze gemakkelijker te hanteren zijn, vooral voor mensen met een beperkte handigheid of gezichtsvermogen. Dit maakt XL-legpuzzels toegankelijker voor een breder publiek, inclusief senioren en kinderen.
 2. Geschikt voor groepen: Vanwege hun omvang zijn XL-legpuzzels ideaal voor sociale activiteiten en kunnen ze worden genoten door meerdere mensen tegelijkertijd. Gezinnen, vriendengroepen en verzorgingsinstellingen kunnen samenwerken om de puzzel op te lossen, wat sociale interactie en samenwerking bevordert.
 3. Makkelijker te zien: De grotere puzzelstukjes en afbeeldingen maken XL-legpuzzels bijzonder geschikt voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen. Ze kunnen genieten van de puzzelervaring zonder te worstelen met kleine details.
 4. Verscheidenheid in afbeeldingen: Net als bij standaardpuzzels zijn XL-legpuzzels verkrijgbaar in een breed scala aan afbeeldingen en thema’s. Of je nu van landschappen, kunstwerken, dieren, of stadsgezichten houdt, er is waarschijnlijk een XL-legpuzzel die aan je interesses voldoet.
 5. Mentale stimulatie: Het oplossen van een puzzel, of het nu groot of klein is, stimuleert de hersenen. Het vereist concentratie, patroonherkenning, probleemoplossend vermogen en doorzettingsvermogen. XL-legpuzzels bieden dezelfde mentale voordelen als standaardpuzzels, maar met het extra voordeel van grotere stukjes.
 6. Decoratief: Nadat de puzzel is voltooid, kan deze worden ingelijst en dienen als decoratief element in je huis. Dit is vooral populair bij puzzelaars die trots zijn op hun voltooide meesterwerken.

XL-legpuzzels zijn dus een geweldige keuze voor mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus, met name voor mensen die de voorkeur geven aan grotere puzzelstukjes en afbeeldingen. Ze bieden niet alleen urenlang plezier en mentale uitdaging, maar zijn ook een sociale en toegankelijke activiteit voor iedereen om van te genieten.

Pratende Puzzel

De “Pratende puzzel” is een unieke en interactieve puzzel die zich onderscheidt door zijn auditieve component. Het is speciaal ontworpen om mensen met een visuele beperking te helpen genieten van het plezier van puzzelen en tegelijkertijd auditieve feedback te bieden tijdens het proces.

Deze puzzel is opgebouwd uit stukjes die passen in een bord met uitsparingen. Wat deze puzzel bijzonder maakt, is dat elk stukje is voorzien van een geluidsopname of een spraakbericht dat overeenkomt met het afgebeelde object of het kenmerk van dat stukje. Bijvoorbeeld, als je een stukje pakt dat de vorm van een dier heeft, zal het geluid van dat specifieke dier worden afgespeeld wanneer je het in het bord plaatst.

De “Pratende puzzel” heeft meerdere educatieve en recreatieve toepassingen:

 1. Sensorische stimulatie: Voor mensen met een visuele beperking biedt de auditieve feedback een boeiende en stimulerende ervaring tijdens het puzzelen. Het helpt hen om objecten en vormen te identificeren en te associëren met de bijbehorende geluiden.
 2. Educatief: Deze puzzel kan worden gebruikt om kinderen te helpen bij het leren herkennen van vormen, objecten en geluiden. Het is een effectieve manier om zowel tactiele als auditieve vaardigheden te ontwikkelen.
 3. Plezier en ontspanning: Ongeacht de leeftijd is de pratende puzzel een bron van plezier en ontspanning. Het is een geweldige activiteit om alleen te doen of samen met anderen, en het biedt een verrijkende en interactieve puzzelervaring.

De “Pratende puzzel” combineert dus de uitdaging van het oplossen van een puzzel met het plezier van het luisteren naar geluiden en spraakberichten. Het is een waardevol hulpmiddel voor zowel entertainment als educatie, en het kan een positieve impact hebben op mensen met een visuele beperking door hen een nieuwe manier van puzzelen en leren te bieden.

Puzzel Magische Mozaïek

De “Puzzel Magische mozaïek” is een creatieve en stimulerende puzzel die zowel visuele als tactiele sensaties combineert. Deze puzzel is ontworpen om de verbeeldingskracht van kinderen te prikkelen en hun fijne motorische vaardigheden te verbeteren.

De puzzel bestaat uit een bord met uitsparingen en een reeks kleurrijke, driedimensionale mozaïekstukken in verschillende vormen en groottes. Het doel is om de mozaïekstukken in de uitsparingen te plaatsen en zo kleurrijke en levendige ontwerpen te creëren. Wat deze puzzel bijzonder maakt, is dat de mozaïekstukken een tastbaar en textuurrijk oppervlak hebben, waardoor kinderen ze kunnen voelen en manipuleren.

Hier zijn enkele kenmerken en voordelen van de “Puzzel Magische mozaïek”:

 1. Creativiteit: Kinderen kunnen hun eigen ontwerpen maken door de mozaïekstukken op verschillende manieren te combineren. Dit stimuleert hun creatieve denkvermogen en helpt hen om unieke kunstwerken te creëren.
 2. Tactiele stimulatie: De mozaïekstukken hebben texturen en reliëf, waardoor kinderen verschillende oppervlakken kunnen verkennen met hun handen. Dit verbetert hun tastzin en fijne motorische vaardigheden.
 3. Kleurherkenning: De puzzel moedigt kinderen aan om kleuren te herkennen en te matchen terwijl ze hun ontwerpen maken. Dit is een educatief aspect van de puzzel.
 4. Zelfvertrouwen: Het voltooien van een mozaïekontwerp geeft kinderen een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen. Het is een prestatie die ze met trots kunnen tonen.
 5. Ontspanning: Naast educatieve voordelen biedt de “Puzzel Magische mozaïek” ook ontspanning en plezier. Het is een rustgevende activiteit waarbij kinderen zich kunnen concentreren en tot rust kunnen komen.

Deze puzzel is dus niet alleen een leuke en boeiende activiteit voor kinderen, maar het biedt ook tal van leermogelijkheden en sensorische stimulatie. Het moedigt hen aan om hun verbeeldingskracht te gebruiken en hun fijne motorische vaardigheden te ontwikkelen terwijl ze kleurrijke en textuurrijke kunstwerken creëren. Het is geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden en kan zowel thuis als op school worden genoten.

Ronde klokpuzzel met braillecijfers

De “Ronde klokpuzzel met braillecijfers” is een unieke puzzel die speciaal is ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Deze puzzel is niet alleen een leuke uitdaging, maar biedt ook een tactiele en educatieve ervaring. Hier is een gedetailleerde beschrijving:

 1. Tactiele elementen: De puzzel bestaat uit een ronde houten basis met uitsparingen waarin de puzzelstukjes passen. Wat deze puzzel bijzonder maakt, zijn de braillecijfers die op elk puzzelstukje zijn aangebracht. Deze braillecijfers zijn tastbaar en kunnen worden gevoeld door de vingers, waardoor mensen met een visuele beperking de locatie van elk puzzelstuk kunnen identificeren.
 2. Klokthema: De puzzel is ontworpen met een klokthema, waarbij de puzzelstukjes de vorm hebben van de cijfers 1 tot 12, vergelijkbaar met de uren op een analoge klok. Dit thema maakt de puzzel zowel leuk als educatief.
 3. Tactiele herkenning: Door de braillecijfers op de puzzelstukjes kunnen gebruikers de puzzel oplossen door de stukjes in de juiste volgorde te plaatsen, zoals op een klok. Dit helpt bij de ontwikkeling van tactiele herkenning en kan een nuttig leermiddel zijn om brailletekens te oefenen.
 4. Educatieve waarde: Naast het plezier van het oplossen van de puzzel, biedt deze puzzel een educatieve waarde door het aanmoedigen van het leren van braille en het begrijpen van de klok en tijdconcepten.
 5. Duurzaamheid: De puzzelstukjes en de houten basis zijn duurzaam en kunnen herhaaldelijk worden gebruikt voor uren puzzelplezier.

De “Ronde klokpuzzel met braillecijfers” is een inclusief en educatief speeltje dat plezier en leren combineert. Het stimuleert de tastzin, bevordert de cognitieve ontwikkeling en biedt een leuke en uitdagende activiteit voor mensen met een visuele beperking.

Sudoku-puzzels

Apps

Apps zijn populair, zelfs onder mensen met een visuele beperking. Veel smartphones zijn tegenwoordig ontworpen met toegankelijkheidsopties, waardoor het gebruik van apps voor deze doelgroep veel gemakkelijker is geworden. Een uitstekend voorbeeld van een toegankelijke app voor iPhone-gebruikers is “Blindfold Sudoku.” Deze app is speciaal ontworpen om Sudoku toegankelijk te maken voor mensen met visuele beperkingen. Het goede nieuws is dat je deze app kunt downloaden vanuit de App Store via de volgende link: Blindfold Sudoku in de App Store.

Met Blindfold Sudoku kunnen mensen met een visuele handicap genieten van het plezier van het oplossen van Sudoku-puzzels op hun iPhone. De app is ontworpen met toegankelijkheid in gedachten en biedt een gebruiksvriendelijke interface die gesproken instructies en feedback levert. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden Sudoku spelen met gemak en plezier.

Sudoku Braille

De “Sudoku Braille” is een bijzondere puzzel die speciaal is ontworpen om mensen met een visuele beperking de mogelijkheid te bieden om van Sudoku te genieten. Sudoku is een populaire cijferpuzzel die normaal gesproken visueel wordt opgelost, maar deze versie is aangepast voor mensen die Braille lezen of behoefte hebben aan tactiele hulpmiddelen.

Wat deze puzzel uniek maakt, is dat hij Braille-aanduidingen gebruikt om cijfers en vakken te markeren. Braille is een schriftsysteem dat bestaat uit verhoogde puntjes die met de vingers kunnen worden gelezen en gevoeld. In het geval van de Sudoku Braille-puzzel worden de Braille-tekens op een tastbare manier gebruikt om de cijfers en lege vakjes op het Sudoku-bord te identificeren.

Hierdoor kunnen blinde of slechtziende spelers zelfstandig Sudoku spelen, zonder afhankelijk te zijn van visuele aanwijzingen. Ze kunnen de Braille-tekens gebruiken om de cijfers in te vullen en de puzzel op te lossen door de juiste nummers in de vakjes te plaatsen. Dit biedt niet alleen vermaak, maar ook een stimulerende mentale uitdaging en de mogelijkheid om de hersenen actief te houden.

De Sudoku Braille-puzzel is dus niet alleen een leuk tijdverdrijf, maar ook een hulpmiddel voor visuele revalidatie en een manier om puzzelliefhebbers met een visuele beperking deel te laten nemen aan dit geliefde denkspel. Het is een prachtig voorbeeld van inclusief ontwerp, waarbij iedereen, ongeacht hun visuele capaciteiten, toegang heeft tot dezelfde puzzelervaring.

Sudokumag

Het “Sudokumag voor slechtzienden 775101” is een gepersonaliseerd Sudoku-magazine dat is ontworpen om mensen met een slecht gezichtsvermogen te helpen genieten van het populaire puzzelspel Sudoku. Dit speciale magazine biedt een scala aan functies en aanpassingen die de toegankelijkheid en het plezier van Sudoku-spellen vergroten:

 1. Extra grote cijfers: De Sudoku-puzzels in dit magazine zijn voorzien van extra grote cijfers. Deze vergrote cijfers zijn duidelijk leesbaar, zelfs voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen, waardoor ze gemakkelijk kunnen deelnemen aan het spel.
 2. Duidelijke afdrukken: Naast de vergrote cijfers zijn de afdrukken van de Sudoku-puzzels ook helder en goed gedefinieerd. Dit minimaliseert verwarring en zorgt ervoor dat de puzzels gemakkelijk kunnen worden gelezen.
 3. Contrasterende kleuren: Het magazine maakt gebruik van contrastrijke kleuren om de zichtbaarheid van de cijfers en het puzzelrooster te vergroten. Dit is vooral nuttig voor mensen met een verminderd kleurenzicht.
 4. Speciaal ontworpen lay-out: De lay-out van de Sudoku-puzzels is aangepast om de ruimte tussen de vakjes te vergroten, waardoor het eenvoudiger wordt om de cijfers in te vullen en te lezen.
 5. Afdrukken in braille: Voor diegenen die braille kunnen lezen, kunnen belangrijke instructies en aanwijzingen in braille worden toegevoegd, waardoor de toegankelijkheid verder wordt verbeterd.

Dit Sudoku-magazine is niet alleen een geweldig hulpmiddel voor het spelen van Sudoku, maar het biedt ook de mogelijkheid voor mensen met een slecht gezichtsvermogen om hun cognitieve vaardigheden te oefenen, hun concentratie te vergroten en plezier te beleven aan het oplossen van puzzels. Het is een handige en nuttige bron voor mensen die graag Sudoku spelen en die behoefte hebben aan aangepaste afdrukken om het spel toegankelijker te maken.

Sudoku XL

De “Sudoku XL” is een variant van de klassieke Sudoku-puzzel, maar met een opvallend verschil: het speelbord is extra groot. Deze puzzel is ontworpen om de ervaring van het oplossen van Sudoku nog toegankelijker en aangenamer te maken, vooral voor mensen die de voorkeur geven aan grotere vakjes en cijfers.

De normale Sudoku-puzzel bestaat uit een rooster van 9×9 vakjes, verdeeld in negen 3×3 subroosters. In elk van deze vakjes moet je cijfers invullen van 1 tot 9, zodat elk cijfer maar één keer voorkomt in elke rij, elke kolom en elk subrooster. Sudoku is een denkspel dat concentratie, logisch denken en patroonherkenning vereist.

De Sudoku XL behoudt dezelfde regels en uitdagingen als de klassieke Sudoku, maar vergroot de afmetingen van het speelbord. Hierdoor zijn de vakjes en cijfers groter, wat het gemakkelijker maakt om de puzzel op te lossen, vooral voor mensen met visuele beperkingen of voor mensen die graag grotere en duidelijkere cijfers willen zien.

Deze extra grote versie van Sudoku is ideaal voor iedereen die van puzzelen houdt, ongeacht hun leeftijd of visuele capaciteiten. Het biedt dezelfde mentale uitdaging en voldoening als de traditionele Sudoku, maar met het extra voordeel van verbeterde leesbaarheid en gebruiksgemak. Of je nu een ervaren Sudoku-liefhebber bent of nieuw bent in dit spel, de Sudoku XL is een geweldige keuze om je geest scherp te houden en van het puzzelplezier te genieten.

Tastpuzzel Waterdieren

De “Tastpuzzel Waterdieren” is een stimulerend en educatief puzzelspel dat ontworpen is om de zintuigen en het leerproces van kinderen te bevorderen. Hier is een gedetailleerde beschrijving van deze puzzel:

 1. Waterdieren-thema: Deze puzzel heeft als thema waterdieren, zoals vissen, zeesterren, schildpadden en andere wezens die in wateromgevingen voorkomen. Het waterdierenthema maakt de puzzel niet alleen visueel aantrekkelijk, maar biedt ook educatieve waarde door kinderen kennis te laten maken met verschillende waterdieren.
 2. Tactiele elementen: Wat deze puzzel bijzonder maakt, zijn de tactiele elementen op elk puzzelstukje. Elk stukje heeft een unieke textuur of reliëf dat overeenkomt met het waterdier dat erop is afgebeeld. Kinderen kunnen hierdoor de puzzelstukjes te verkennen met hun vingers en de verschillende texturen en vormen voelen, wat de tastzin stimuleert.
 3. Educatieve waarde: De puzzel is niet alleen bedoeld voor entertainment, maar ook voor educatie. Kinderen kunnen leren over verschillende waterdieren en hun kenmerken terwijl ze de puzzel oplossen. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en het vergroten van kennis over de natuur.
 4. Hand-oogcoördinatie: Het in elkaar zetten van de puzzelstukjes vereist hand-oogcoördinatie en fijne motorische vaardigheden, wat kinderen helpt bij hun ontwikkeling.
 5. Kwaliteitsmateriaal: De puzzelstukjes zijn meestal gemaakt van duurzaam en veilig materiaal, zodat ze lang meegaan en geschikt zijn voor herhaaldelijk gebruik.

Kortom, de “Tastpuzzel Waterdieren” is een interactieve en leerzame puzzel die de zintuigen van kinderen stimuleert, hun kennis vergroot en bijdraagt aan hun algehele ontwikkeling. Het is een geweldig hulpmiddel voor zowel vermaak als educatie, met een focus op waterdieren en tactiele verkenning.

Geraadpleegde bron: https://www.vaph.be/hulpmiddelen/databank

Deel dit:
Advertenties

 1. Inclusieve buitenspelletjes, ook voor blinden en slechtzienden17-11-2023 01:11:57
 2. Verschillende puzzels voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:22
 3. Spelend leren: Speelgoed voor blinde en slechtziende baby’s04-10-2023 03:10:36
 4. Speel-o-theken: Speelgoed en spelletjes voor iedereen, ook voor blinde en slechtziende kinderen21-09-2023 03:09:59
 5. Aangepaste spellen voor blinden en slechtzienden05-08-2023 07:08:34

Laatst bijgewerkt op 15 oktober 2023 – 18:44