NL Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden

Blind Art Sensation

Kunstacademie voor mensen met een visuele beperking die hun tastzin willen ontwikkelen door middel van het maken van kunst.

Olympus Buurthuis
2e etage inloopatelier
Hygiëneplein 10
1076 RT Amsterdam Zuid
Colette Brummer
Telefoon: 06 23005427
E-mail: brummer.c@telfort.nl

Connect2music

Muziek verbindt!

Connect2music is het programma van de stichting Muziek en Visueel gehandicapten. Meerdere organisaties werken samen in connect2music

Connect2music is het programma dat blinden en slechtzienden helpt bij muziekbeoefening en muziekonderwijs.

E-mail: info@connect2music.nl
Website: http://www.connect2music.nl
Facebook: https://www.facebook.com/connect2musicnl

De Onzichtbare Danser

De Onzichtbare Danser is een zinnenprikkelende dansvoorstelling die ervaren wordt zonder te zien. Geluid wordt tastbaar en bewegingen kruipen je onder de huid. Hoe kijk je naar dans als je niet kan zien?

Voor het creatieproces van De Onzichtbare Danser heeft choreografe Eline van Ark samengewerkt met blinden en slechtzienden, buurtbewoners uit de Amsterdamse Transvaalbuurt en (dans)kunstenaars. Samen met hen heeft ze de mogelijkheden van luisterdans onderzocht, en met hun feedback, kennis en ervaring als basis heeft Eline de uiteindelijke choreografie vorm gegeven. Een choreografie met een bijzondere perspectiefwisseling, toegankelijk voor zowel blinden als zienden!

Op deze pagina vind je informatie over activiteiten rond het project: workshops, voorstellingen en ander nieuws wordt hier gedeeld.

De Onzichtbare Danser
E-mail: elinevanark@gmail.com
Website: https://deonzichtbaredanser.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/deonzichtbaredanser

Documentaire ‘Verrekijkers’

Releasedatum
5 juni 2016
Genre
Documentaire
‘Verrekijkers’ gaat over Jur en Elma Keijzer. Jur en Elma zijn beiden extreem bijziend, maar gaan hier totaal verschillend mee om.

Geregisseerd door
Tessa van Harmelen
Marleen Stoker

Geschreven door
Tessa van Harmelen
Marleen Stoker

Script door
Tessa van Harmelen
Marleen Stoker

Geproduceerd door
Tessa van Harmelen
Marleen Stoker
E-mailadres: verrekijkersdedocumentaire@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/verrekijkersdocumentaire/

In het donker gezien

Tentoonstelling waar zienden door een volledig donker parcours gegidst worden door visueel andersvaliden.

Grote Hout- of Koningsweg 39
1951 GN Velsen-Noord
Tel.: (025)127 47 88
E-mail: donkergezien@wakan.nl
Website: http://www.wakan.nl
Facebook: http://www.facebook.com/inhet.donkergezien

Inclusive Dance NL

Inclusive Dance NL heeft één doel: Het bij elkaar brengen van mensen met een zonder een beperking door het verhogen van dansplezier. Hierdoor wordt een verregaande integratie in de samenleving gerealiseerd. Dit bereikt zij door het organiseren van grensoverschrijdende evenementen, dansworkshops, het delen van kennis en het gericht opleiden van docenten die dansonderricht willen geven aan mensen met een fysieke en/of mentale beperking.

Inclusive Dance NL
Mieke Peters
GSM: 06 – 47904347
E-mail: info@inclusivedance.nl
Website: https://www.inclusivedance.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/inclusivedancenl

Komt het Zien

Theater, evenementen en uitjes met live audiodescriptie door blindentolken

Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Dat kan! Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dankzij de live audiodescriptie en speciale meet & feel inleiding kun je alles volgen. Via een koptelefoon hoor je de beschrijving van de blindentolken en mis je niets. Zo is theater leuk voor iedereen, óók als je minder of niets ziet.

Wil of kun je niet naar het theater? Geniet dan van Komt het Zien! THUIS online en op de Webbox.

Nieuw: live audiodescriptie bij bruiloften! Neem contact op met Komt het Zien voor meer informatie.

Komt het Zien
Tel.: (0513)65 06 81
E-mail: info@komthetzien.nl
Website: http://www.komthetzien.nl
Facebook: https://www.facebook.com/komthetzien
Twitter: https://twitter.com/komthetzien
Instagram: https://www.instagram.com/komthetzien/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/komt-het-zien/

Luistergoed

Muzikale Oriëntatie voor blinde of slechtziende baby’s en dreumesen

Privé-les / Cursus op maat
Muziek is een prachtige manier om het luisteren en bewegen bij blinde en slechtziende kinderen te stimuleren. De klanken zijn voor het kind een permanente stimulus om te onderzoeken en te ontdekken. Klanken zijn voor het kind een belangrijke middel om te communiceren met mensen en voorwerpen.

Door middel van Muziek, ontwikkelen kinderen hun concentratievermogen, luistervaardigheid, geheugen, motoriek, taal, emotionele en sociale vermogen.

De muziekactiviteiten leren en stimuleren onder andere het grijpen naar voorwerpen, bewustzijn van ruimte, stemgebruik en beweging.

Luistergoed helpt baby’s en dreumesen met een visuele handicap om zich, met hun beperking, volwaardig te ontwikkelen. Tijdens de muziek bijeenkomst worden de kinderen begeleid door pedagoge Matilde Castro met ondersteuning van de ouders/verzorgers. Actieve en betrokken deelname van iedereen is essentieel voor het scheppen van een warme en speelse muzikale omgeving, waar de kinderen zich veilig en prettig kunnen voelen. Diversiteit speelt een essentiële rol: diversiteit aan klanken, materialen, vormen en emoties. Het kind krijgt de gelegenheid om klanken te ‘voelen’ en om met verschillende materialen te experimenteren.

De volgende materialen worden tijdens de cursus gebruikt: verschillende muziekinstrumenten (duimpiano, dulcimer, psalterium, fluiten, regenstok, slaginstrumenten, handbellen, klankstaven, enz.), sjaals, ballen, blokken.

Luistergoed heeft speciale aandacht voor de klank en tastkwaliteit en veiligheid van het didactische materiaal.

Muzikale activiteiten omvatten: luisteren, zingen, dansen, beweging met muziek coördineren, spelen, uitproberen van materialen en muziekinstrumenten, nadoen en improviseren.

* Algemene voordelen van muzikale oriëntatie:
* jonge kinderen krijgen de gelegenheid om hun eigen individuele muzikale vermogens te ontwikkelen op een speelse en verrijkende manier
* het versterken van zelfvertrouwen, expressievermogen en samenwerking
* het ontwikkelen van fantasie en creativiteit van het kind
* kinderen komen in aanraking met een gevarieerd muzikaal repertoire dat past in hun dagelijkse leven
* stimulans van de verschillende ontwikkelingsgebieden van het kind door muziek
* verzorgers krijgen de mogelijkheid om een nauwere band met hun kinderen op te bouwen door muziek, beweging en vooral stemgebruik

Luistergoed
Kantoor- en Postadres:
Lindenstraat 34b
1015 KX Amsterdam
Tel.: (06)132 373 07
E-mail: luistergoed@gmail.com
Website: http://www.luistergoed.nl

Luistergoed Muziekstudio:
Prins Hendriklaan 14
Amsterdam

Luistergoed Jordaan:
Lindenstraat 34b
Amsterdam

Maggie Boogaart

Pedagoog/danseres Maggie Boogaart organiseert voor zowel blinde, slechtziende als ziende personen de unieke bewegings- en dansworkshop Bewegen Zonder Zicht. Als professioneel danseres en choreograaf in de moderne dans grondige gaat Maggie voorafgaand aan elke creatie van een nieuwe choreografie door een grondig bewegingsonderzoek heen. Zo ontwikkelde zij deze workshop als onderdeel van haar bewegingsonderzoek voor haar choreografie Seeing is Believing (2002-2004) aangevuld door een speciale samenwerking met een aantal bewegen-zonder-zicht deskundigen (blinde mensen!).

Maggie geeft de workshop sinds 2002 voor organisaties en particulieren. (zo ook o.a. in 2005 voor Jan b. Eyskens, kinesitherapeut te Belgie en zijn collega’s) Maggie leert deelnemers op een bijzondere manier bewust te worden van hun eigen lichaam en bewegingsmogelijkheden en helpt hen deze, onder deskundige begeleiding, te vergroten! Door met de ogen dicht te bewegen en te werken aan een steviger evenwicht en meer bewegingsvrijheid, is er minder druk van buitenaf. “Doe ik het wel goed, kan ik dit wel, mag ik deze vrijheid wel nemen, hoeveel ruimte is er voor mij, zien de anderen mij of hoe moet ik er uit zien”? etc. zijn vragen/ obstakels die als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen! Wat overblijft is veel ruimte & rust om de eigen bewegingsmogelijkheden te onderzoeken en met plezier steeds ruimer, vloeiender en krachtiger te (durven) bewegen.

Een extra bijwerking van deze workshop is het vergroten van uw zelfvertrouwen, wat vanzelf omhoog borrelt, door het (weer) voluit durven bewegen op uw eigen wijze! Deze workshop kan op locatie worden gegeven in het gebouw van uw organisatie. (Let op: ik woon sinds 2010 in Parijs, Frankrijk – contacteer mij daarom ruim van tevoren om een workshop te plannen).

51 rue du Temple
75004 Parijs
Frankrijk
GSM: (0033)6 379 099 80
E-mail: maggie@maggieboogaart.com
Website: http://www.maggieboogaart.com

Merengue Blinde Penning – Voeldansen

Voeldansen is dansen voor/met mensen met een auditieve en/of visuele beperking.

In de cursus Latin Voeldansen bij de Blinden Penning in Amsterdam leren we Merengue, Salsa en Bachata. Het plezier staat voorop bij deze lessen, maar ook leren de dansers op een heel nieuwe manier met elkaar communiceren.
Ook meedoen? info@salsasupply.nl
Lesgeven? info@salsaopleiding.nl

MUSIC4ALLHaren

MUSIC4ALL, uniek samenwerkingsverband tussen Zernike Junior College,Visio-onderwijs,Wooninitiatief Borgheerd,Dr.J de Graaf. en Prins Claus Conservatorium.

MUSIC4ALL is een uniek samenwerkingsverband tussen leerlingen van het Zernike Junior College, Leerlingen van Visio-onderwijs (mensen met een visuele beperking), bewoners van Wooninitiatief Borgheerd (mensen met een verstandelijke beperking) en studenten van het Prins Claus Conservatorium.

MUSIC4ALLHaren
Tel.: (0592)58 05 09
E-mail: m.h.j.slager@o2g2.nl
Website: https://music4allharen.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/MUSIC4ALLHaren

Muziek Ook Voor Jou

Muziek Ook Voor Jou is het landelijk platform voor inclusieve muziek beoefening. Voor ons betekent inclusief muziek aanbod dat muziek maken toegankelijk is voor iedereen. Ongeacht je lichamelijke of verstandelijke mogelijkheden en uitdagingen.

Op http://www.muziekookvoorjou.nl vind je enthousiaste muziekdocenten of groepen, verspreid over heel Nederland, die gespecialiseerd zijn in speciaal muziekonderwijs. Ook vind je informatie voor (aankomende) muzikanten, docenten of muziekgroepen.

Muziek Ook Voor Jou is een stichting zonder winstoogmerk.

Stichting Muziek Ook Voor Jou
Website:https://muziekookvoorjou.nl/
E-mail: info@muziekookvoorjou.nl
Linkedin: http://www.linkedin.com/company/muziek-ook-voor-jou

muZIEum

muZIEum Nijmegen: Ervaar de wereld zonder zicht 

“Een onvergetelijke ervaring die je niet wil missen!” 

In het bruisende hart van Nijmegen, waar de historie voelbaar is en culturen samensmelten, bevindt zich een unieke parel: het muZIEum. Stel je voor: je ziet helemaal niets. Hoe vind je dan je favoriete kleding in de kast? Of hoe vind je de weg naar het station? Dit lijkt vanzelfsprekend als je kunt zien, maar wat als je dat niet kunt? Bij muZIEum ervaar je dit zelf in één van de expedities.  

Het muZIEum is geen statisch museum, maar een interactieve beleving die je zintuigen prikkelt en je meeneemt op een reis door het leven van blinde of slechtziende mensen. 

Verschillende werelden 

Stap in het pikkedonker of ervaar buiten met virtual reality hoe geur, smaak en tast je de weg wijzen wanneer je niets ziet. Natuurlijk sta je er niet alleen voor! Aan het begin van je avontuur ontmoet je je gids, iemand die zelf blind of slechtziend is. Deze gids kan als geen ander vertellen en laten zien wat er mogelijk is zonder zicht.  

Het muZIEum dompelt je onder in verschillende thema’s, van het oversteken van een drukke straat tot het ontspannen in een park of het nuttigen van een drankje in een café. Elke beleving is uniek en geeft je een blik op de uitdagingen en successen van mensen met een visuele beperking in alledaagse situaties. 

Expeditie in het donker 

Stap met je gids het dagelijks leven in of ga mee op reis. En ontdek wat jij ziet wanneer je niets ziet.  

Zet je zintuigen op scherp. Wat hoor je? Wat ruik je? Wat voel je?  

Er gaat een pikkedonkere wereld voor je open, waarin jij samen met je persoonlijke gids ontdekt wat allemaal wél kan zonder zicht.   

Expeditie ribbelroute: een buitenbeleving door het stadscentrum van Nijmegen 

Hoe ziet het historische stadscentrum van Nijmegen eruit door de ogen van iemand die slecht ziet? Dat ontdek je zelf tijdens onze buitenbeleving Expeditie ribbelroute. Zet de virtualrealitybril op en vind je weg door het centrum. 

Weet je waar je bent, wat doe je als je obstakels tegenkomt en hoe kan jij daarbij helpen? Onze slechtziende gids laat het je zien! 

Leren en begrijpen 

Naast de Expedities biedt het muZIEum educatieve elementen. Je krijgt meer informatie over: 

  • Verschillende oogaandoeningen: Leer over de oorzaken en symptomen van verschillende soorten oogaandoeningen. 
  • Hulpmiddelen: Ontdek de hulpmiddelen die blinde en slechtziende mensen gebruiken om hun dagelijks leven te leiden. 
  • Braille: Leer de braillelees- en schrijfvaardigheid. 
  • Inclusie: Leer hoe je inclusiever kunt omgaan met blinde en slechtziende mensen. 

Je zintuigen nog meer prikkelen? 

Boek Kraak en Smaak – een proeverij zonder zicht.  

Smaakt je eten anders als je niet kan zien wat je eet?  

Ontdek het tijdens Kraak en Smaak. Een proeverij waarbij je blind voelt, ruikt en proeft. Weet jij wat het is? En wat maakt het nu zo anders als je niet ziet wat je eet?  

Waarom is dit zo bijzonder? 

De kracht van het muZIEum ligt in de betrokkenheid van blinde en slechtziende mensen. Zij delen hun persoonlijke verhalen, tips en ervaringen, waardoor je een authentiek en diepgaand begrip krijgt van hun wereld. Hun begeleiding tijdens de expedities en de andere activiteiten maakt het mogelijk om de realiteit van blindheid of slechtziendheid van dichtbij te ervaren. Het muZIEum betekent een beleving voor de één, een baan voor de ander. Bij ons leiden de blinden en slechtzienden de zienden en is de visuele uitdaging een kracht. Jij als bezoeker vertrouwt blind op je gids en beseft wat juist wel kan. Inmiddels bestaat ons team uit zo’n 80 medewerkers, waarvan de helft blind of slechtziend, die dagelijks de boodschap van muZIEum verspreiden.  

Toegankelijk voor iedereen 

Het muZIEum streeft naar volledige toegankelijkheid. Er zijn diverse voorzieningen getroffen om alle bezoekers, ongeacht hun eigen beperkingen, te laten genieten van de unieke belevingen. 

Een onvergetelijke ervaring 

Het muZIEum in Nijmegen is meer dan een museum. Het is een inspirerende reis die je blik op de wereld verruimt en je leert kijken met andere ogen. Het is een ode aan de kracht van adaptatie, een pleidooi voor inclusie, en een onvergetelijke ervaring die je nog lang bijblijft. 

Bronvermelding: https://muzieum.nl/ 

Openingstijden 

Maandag:12.00 – 17.00 uur 
Dinsdag t/m zondag: 09.30 – 17.00 uur   

Contact 

Ziekerstraat 6b 
6511 LH Nijmegen 
+31 (0)24 – 200 10 50
reserveringen@muzieum.nl
http://www.muzieum.nl
Volg ons op: Instagram: Instagram, FacebookLinkedIn

Nationaal Blindenmuseum

De stichting Nationaal Blindenmuseum is in 1983 opgericht.

Wij als stichting stellen ons ten doel informatie te verstrekken over de wijze waarop blinden en slechtzienden door de jaren heen zoveel mogelijk hebben kunnen participeren in de samenleving.

De informatie geven we vooral mondeling aan de hand van in onze collectie opgenomen voorwerpen. Een accent ligt op de middelen om te kunnen schrijven en lezen en hiermee deel te nemen aan het onderwijs en het arbeidsproces.

Belangstellenden die dat wensen kunnen bij veel hulpmiddelen zelf ervaren hoe het is deze te gebruiken.

Tot onze collectie behoort ook enig archiefmateriaal van belangenorganisaties van blinden en slechtzienden.

Het museum is in Ermelo gevestigd. Bezoek op afspraak. Zie verder: https://www.nationaalblindenmuseum.nl .

Nationaal Blindenmuseum
Van Dorpstraat 19
2584 AH ‘s-Gravenhage
Tel.: 033-2464374
E-mail: info@nationaalblindenmuseum.nl
Website: https://www.nationaalblindenmuseum.nl

No Limits Network

No Limits Network is een crossmediaal platform voor iedereen die beperkt wordt maar zich niet beperkt voelt. Bij ons kan je radio, televisie, vlogs, blogs maken en nog veel meer. Laat je door ons verrassen en verleg je eigen grenzen!

No Limits Network
‘s Gravelandseweg 80
Hilversum
Telefoonnummer: +31 35 671 9416
E-mailadres: nolimitsnetwork@kro-ncrv.nl
Facebook: https://www.facebook.com/nolimitsnetwork

Oogtours

Museumrondleidingen voor blinden en slechtzienden.

E-mailadres: oogtours@gmail.com

Pikkedonker

Pikkedonker is een initiatief opgezet door ambitieuze beginnende filmmakers uit Amsterdam. Film is een vrij visueel ingesteld medium, en wij als makers zijn gefascineerd geraakt door de ervaring die film met zich meebrengt. Hoe is het om een film, maar ook de wereld, te ervaren zonder je ogen?

Pikkedonker organiseert evenementen die een waren ervaring zijn. Waarbij de bezoeker zich moet losmaken van zijn zicht en zich kan overgeven aan alle andere zintuigen.

Rapenburgerstraat 179
1011 VM Amsterdam
E-mail: E-mail: pikkedonkerevents@gmail.com

Seeing the Unseen

Fotografe Anja Ligtenberg heeft in haar voormalige woonplaats New York ervaring opgedaan in fotografie met blinden en slechtzienden. Nu zij weer terug is in Nederland, geeft zij workshops fotografie voor blinden, slechtzienden en zienden met het schilderen met de lichtmethode. Met deze methode maak je foto’s veel meer in je hoofd en via beschrijving dan alleen met je ogen. Meer informatie over deze methode, workshops en tentoonstellingen vindt u op de website.

Anja Ligtenberg
Voorterweg 221
5611 TR Eindhoven
Tel.: (040)213 12 53
GSM: (06)135 962 64
E-mail: anjaligtenberg@yahoo.com

Stichting ARTificial Unlimited

Waar staat Stichting Artificial Unlimited voor?

Kleur is meer dan kleur alleen!

Wij zetten ons in ter bevordering van de kunstontwikkeling van mensen die blind of visueel beperkt zijn en/of andere lichamelijke beperkingen hebben.

Dit doen we al sinds 2016 en hebben de handen in elkaar geslagen om hier een stichting voor op te richten. Kunstenares Christel De Buyser is grondlegger van het CRYB-systeem waardoor mensen die blind zijn of (visueel) beperkt makkelijk 3D kunst kunnen maken en ook kleur kunnen aanbrengen aan hun kunstwerk.

Stichting ARTificial Unlimited heeft de ANBI status. Dit is algemeen nut beoogde instelling.

Wat maken we?

In principe is het iedere laatste dinsdag van de maand mogelijk om aan te schuiven voor een workshop. Wel even reserveren.

We beginnen met de simpele basis en hoe vaker u komt, des te gedrevener u erin wordt om een eigen 3D kunstwerk te maken.

Bent u bijvoorbeeld ambulant begeleider en heeft u een eigen groep? Dan is het ook mogelijk om voor uw eigen groep een datum te reserveren die voor zowel jou als voor onze begeleidende kunstenaar past.

Impressies vindt u op https://www.artificialunlimited.nl/impressies

Wanneer? We streven naar iedere laatste dinsdag van de maand. Rond vakanties en feestdagen kan dit anders zijn. 

2024: 28 mei, 25 juni, 30 juli, 27 augustus, 24 september, 29 oktober, 26 november, 17 december (eerder).

Wat kost het?

Voor inschrijving stuur ons een mail naar info@artificialunlimited.nl 

Een worskhop draagt een kostenplaatje van 50€ per persoon voor een hele dag inclusief materialen. Afhankelijk van sponsoring en/of giften zal de prijs zakken.

Dit wordt ieder opvolgend jaar opnieuw bepaald tijdens de bestuursvergadering in december.

In 2024 is dat 40€ pp voor een hele dag inclusief materialen.

Kan ik mijn kunstwerk de dag zelf mee naar huis nemen?

Zeker! De workshop is zo bedacht dat u uw kunstwerk in 3d op kunt zetten en het daarna kunt inkleuren (ja ook al bent u blind en heeft u nooit kleur gezien, daar hebben wij iets moois voor bedacht). Wanneer iemand vaker komt, is het mogelijk om een groter werk te maken in verschillende dagen.

Stel dat u van ver komt… 

De workshops worden gegeven in het atelier van kunstenares Christel De Buyser (zij geeft ook de workshops) in het pittoreske Ossendrecht. Ossendrecht ligt in Kalmthouts grensgebied en het is hier heerlijk vertoeven. Er zijn hotels en B&B’s die u kunt boeken waardoor u niet gelijk een lange rit naar huis moet. Vraag naar de adressen.

De vraag: “komt u ook naar ons toe”  wordt ook vaak gesteld…

Ja bij grote groepen vanaf 12 personen komt kunstenares Christel De Buyser ook naar u toe. Vaste vrijwilligers zijn: Judith en Erik. Bij hele grote groepen helpen er uiteraard meer vrijwilligers. De prijs blijft hetzelfde, u betaalt wel de benzinekosten extra.

Stel: u bent compleet blind en heeft nog nooit kleur gezien… kunt u dan mee doen?

Uiteraard! Christel De Buyser heeft hiervoor een systeem ontwikkeld waardoor u zeker mee kunt doen. Wat het is en hoe we dit doen, kunt u ervaren tijdens 1 van de workshops.

Cursisten spreken enthousiast:

Super leuk, verrijkend en gezellig! Mijn grenzen verleggen in kunnen/mogelijkheden.. durven.. en ik werd er blij van. Ik wil nog even zeggen dat het voor veel mensen heel raar klinkt als je zegt dat je als visueel beperkten gaat schilderen… Mijn ervaring is dat het juist hartstikke leuk en verrijkend is om je grenzen te verleggen. Gebruik je tastzin maar met schilderen en zie wat je allemaal kan bereiken en maken! Christel je hebt de cursus fantastisch gegeven. Ik zou nog wel zo een cursus willen doen en dan mijn volgende schilderij nog mooier maken want ik vind dat er nu wat dingetjes in zitten die beter gekund hadden. (Margreet)

Zeker positief! Het bevatte voor mij een nieuwe techniek. Tevens werd de cursus inspirerend en enthousiast begeleid. Deze cursus paste wat mij betreft prima in mijn ontwikkeling van het op de tast werken. Hoewel ik wel eens eerder relief-schilderijen heb gemaakt, bood deze cursus door de aangeboden technieken en materialen voor mij geheel nieuwe mogelijkheden. Ik zou me zeker t.z.t. verder willen verdiepen in de mogelijkheden van 3-D technieken. Dus wie weet bij een vervolg… Zeker in combinatie met de inspirerende en enthousiaste cursusleiding.(Wim)

Uitdagend en zeer leerzaam/indrukwekkend! Deze cursus was voor mij echt één uitdaging, die ik als prettig heb ervaren! Er borrelde iets in mijn body omhoog van trots en vooruitstrevendheid. (Dennes)

Zelfvertrouwen! Niet wat ik niet kan maar wat ik wel kan! Ik vind wat jullie doen erg waardevol!(P)

Het was even wennen om uit mijn comfort-zone te stappen. Een enorme leuke ervaring van iets wat ik altijd al wilde doen, maar nooit het lef voor gehad heb. Ontzettend leuk!! Christel, je hebt het fantastisch gedaan (Patricia)

Deze cursus is heel verrijkend. Door objecten samen te voegen en te werken met acrylaathars krijg je een 3D kunstwerk. Ik vond dit een mooie en boeiende ervaring. Er komt iets leuks uit mijn handen wat ik in eerste instantie niet verwacht. Fantasie, gevoel en techniek komen samen en door de aanwijzingen van Christel ga je meer mogelijkheden zien. Ik zou nog meer willen leren. (Frank)

Ik kom door deze cursus weer een keer onder de mensen. Dit zou ik wel iedere week willen. Het is een hele leuke ervaring en je leert met je beperkingen omgaan. Ook leer je wat de grens is. Hier kom je vanzelf achter. (Anoniem)

Mijn ervaring met deze cursus is leuk en zeker heel verrijkend. Het is voor mij de tweede keer dat ik mocht meedoen. Ik word hier blij van en heb een positief gevoel van vrijheid. Het is grensverleggend. Ik vind zelfs dat Christel verbeteringen heeft doorgevoerd in de cursus en goed de lijnen van deze cursus aanhoudt. (Margreet)

Stichting ARTificial Unlimited
GSM: +31 6 52415520
E-mail: info@artificialunlimited.nl
Website: https://www.artificialunlimited.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/ArtificialUnlimited

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Wij maken ons sterk voor het toegankelijk maken van Kunst, Cultuur en Media voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Zo beheren wij onder andere de app Earcatch en zetten we ons in voor een groter en diverser aanbod van audiodescriptie.

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid
Ellen Schut
Projectleider
info@savt.nl
ellen@savt.nl
http://www.savt.nl
Korte Bergweg 9A
1261 ZA Blaricum
Telefoon: +31 35 208 55 24
Facebook: https://www.facebook.com/audiovisueletoegankelijkheid/
Instagram: https://www.instagram.com/audiovisuele_toegankelijkheid/
Twitter: https://twitter.com/STICHTING_AVT
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/audiovisual-accessibility-foundation/
Earcatch: http://www.earcatch.nl
Facebook: https://www.facebook.com/earcatch.nl
Instagram: https://www.instagram.com/earcatch/
Twitter: https://twitter.com/EARCATCH
Schrijf hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief: https://earcatch.nl/nieuwsbrief/

Stichting KIVI

Kunst is voor iedereen!

“Wanneer de beperking de ruimte krijgt, verbreedt de visie op de wereld.”

Zoals sporten bijdraagt aan een goede lichamelijke conditie, zo stimuleert kunst de persoonlijke groei. Of je dat nu doet als bewonderaar of maker. Maar: zoals lang nog niet alle sportaccommodaties toegankelijk zijn voor iedereen, zo is kunst ook niet voor iedereen bereikbaar.

Dát willen wij veranderen! Samen kunst beoefenen en consumeren, daar draait het om bij Stichting KIVI.

Stichting KIVI maakt kunstbeoefening en -beleving toegankelijk, ook voor mensen met een beperking.

Met ervaring delen wij de boodschap hoe bijzonder het is om te ontdekken dat een beperking een rijke inspiratiebron kan zijn.

Stichting KIVI
Het kantoor van Stichting Kunst is voor iedereen is gevestigd in een ROC-gebouw:
Gershwinstraat 10
5012 AR Tilburg
Tel.: 06-39826286
E-mail: info@kunstisvooriedereen.nl
Website: http://www.kunstisvooriedereen.nl
Facebook: https://www.facebook.com/StichtingKIVI

Stichting KUBES

Stichting KUBES (Kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden) is een non profit vrijwilligersorganisatie die de deelname van blinden en slechtzienden aan het kunstzinnige en culturele leven wil stimuleren. Zij doet dit door o.a. het organiseren van speciale dag- en weekendexcursies, een beeldhouwweekend en exposities met werk van blinde en slechtziende kunstenaars.

Adri Hopman
Bestuurssecretaris
Crosestein 3523
3704 NP Zeist
Tel.: (030)231 84 38 (op werkdagen van 19 en 21u)
Fax: (030)231 85 52
E-mail: secretaris@kubes.nl
Website: http://www.kubes.nl

Stichting Special Arts Nederland

De stichting houdt zich bezig met kunst door en van mensen met een handicap. Het gaat daarbij om alle kunsten, beeldend, theater, muziek en poëzie.

Stichting Special Arts Nederland (voorheen VSAN)
Zonnehof 4a
3811 NC Amersfoort
Tel.: (033)432 80 33
Fax: (033)461 06 78
E-mail: info@specialarts.nl
Website: http://www.specialarts.nl
Website: http://www.specialarts.nl/
Website: http://www.galeriespecialarts.nl

Studio Xplo

eXplore staat voor ontdekken. Beeldend kunstenaar Jofke van Loon bekijkt graag samen met jou hoe jij de nodige vaardigheden kunt ontwikkelen om jouw belevingswereld te tekenen of schilderen op een manier die bij je past.

Aan de ene kant geeft Jofke je vrijheid en aan de andere kant praktische tips waardoor je een eigen stijl ontwikkelt en anders naar de dingen gaat kijken.

Jofke ziet mogelijkheden in de beperking. Dus ook als je denkt dat tekenen of schilderen niet voor jou is weg gelegd, kun je de uitdaging aangaan bij Studio Xplo. Om mensen met een visuele beperking inzicht te geven in beeldende aspecten heeft Jofke de Taktila methode® ontwikkeld.

Studio Xplo biedt cursussen tekenen en schilderen voor particulieren. Daarnaast kun je terecht voor maatwerk programma’s voor particulieren, bedrijven, (speciaal) onderwijs, zorgorganisaties en creatieve ondernemers; één-op-één of in groepsverband.

Studio Xplo
Gershwinstraat 10
5012 AR Tilburg
Tel.: 06-39826286
E-mail: info@StudioXplo.nl
Website: https://www.StudioXplo.nl
Website: https://ziejewel.org
Website: http://www.Jofke.nl
Website: http://www.kunstisvooriedereen.nl
Facebook: https://www.facebook.com/StudioXplo.nl

Taktila®

Taktila® is een methode voor tactiele kleurbeleving, beeldvorming en kunstparticipatie.

De Taktila® methode is een methode om blinde en slechtziende mensen visuele aspecten te laten voelen.

Studio Xplo is het atelier voor kunstzinnige vorming van kunstenaar Jofke van Loon.

Zij heeft een methode ontwikkeld om blinde en slechtziende mensen te kunnen leren over de kleurenleer en onderwerpen als het kijken in perspectief. Deze methode noemt Jofke de Taktila® methode.
– Taktila® is een voelbaar tekensysteem voor kleur.
– Bij de Taktila methode® worden de visuele beeldende middelen vertaald door voelbare illustraties. Deze zijn samengevoegd in de Taktila® leermiddelenkist die Jofke gebruikt tijdens haar lessen. Een leermiddelenkist kan voorzien van grootletterboek en audiobestanden worden besteld door organisaties, zodat ook zij met de Taktila methode® kunnen werken.
– Jofke geeft trainingen aan professionals en begeleiders om Taktila® voor velen toepasbaar te maken.
– Momenteel wordt onderzocht hoe Taktila® zo efficiënt mogelijk kan worden toegepast door particulieren, scholen, zorg- en welzijnsinstellingen, musea, industrie en het bedrijfsleven.

Meer informatie over Taktila® vind je op https://taktila.com/ en de sociale media.

Missie:

Slechtzienden & blinden inzicht geven in de visuele wereld, zodat zij hun beleving makkelijker kunnen communiceren naar hun ziende medemens. Het doel is inspiratie en meer begrip voor elkaar.

Taktila
Gershwinstraat 10
5012 AR Tilburg
Tel.: 06-39826286
E-mail: info@taktila.com
Website: https://taktila.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Taktila-1497655213886723

Zie je wel(?)

een project voor non-visuele kunstbeleving

Waarnemen en vormgeven
Onze zintuigen zijn erop gericht ons te wijzen op onze omgeving. Door met je verschillende zintuigen te kijken naar de dingen om je heen en daar een persoonlijke vorm aan te geven, leer je:
– intuïtief ervaren/ waarnemen.
– bewust zijn van wat je ziet.
– te communiceren met aandacht.

Wij bieden exposities, presentaties en begeleiding op maat met betrekking tot waarneming en vormgeving met je zintuigen.

Meer informatie over Zie je wel(?) vind je op: http://www.ziejewel.org
Zie je wel(?) op facebook: http://www.facebook.com/ziejewel1/?ref=bookmarks
Tel.: 06-39826286

Deel dit:
Advertenties

  1. Organisaties rond audiodescriptie (AD)25-10-2015 05:10:27
  2. NL Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 08:06:09
  3. BE Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 05:06:52

Laatst bijgewerkt op 29 april 2024 – 20:38