NL Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden

Blind Art Sensation

Kunstacademie voor mensen met een visuele beperking die hun tastzin willen ontwikkelen door middel van het maken van kunst.

Olympus Buurthuis
2e etage inloopatelier
Hygiëneplein 10
1076 RT Amsterdam Zuid
Colette Brummer
Telefoon: 06 23005427
E-mail: brummer.c@telfort.nl

Connect2music

Muziek verbindt!

Connect2music is het programma van de stichting Muziek en Visueel gehandicapten. Meerdere organisaties werken samen in connect2music

Connect2music is het programma dat blinden en slechtzienden helpt bij muziekbeoefening en muziekonderwijs.

E-mail: info@connect2music.nl
Website: http://www.connect2music.nl
Facebook: https://www.facebook.com/connect2musicnl

De Onzichtbare Danser

De Onzichtbare Danser is een zinnenprikkelende dansvoorstelling die ervaren wordt zonder te zien. Geluid wordt tastbaar en bewegingen kruipen je onder de huid. Hoe kijk je naar dans als je niet kan zien?

Voor het creatieproces van De Onzichtbare Danser heeft choreografe Eline van Ark samengewerkt met blinden en slechtzienden, buurtbewoners uit de Amsterdamse Transvaalbuurt en (dans)kunstenaars. Samen met hen heeft ze de mogelijkheden van luisterdans onderzocht, en met hun feedback, kennis en ervaring als basis heeft Eline de uiteindelijke choreografie vorm gegeven. Een choreografie met een bijzondere perspectiefwisseling, toegankelijk voor zowel blinden als zienden!

Op deze pagina vind je informatie over activiteiten rond het project: workshops, voorstellingen en ander nieuws wordt hier gedeeld.

De Onzichtbare Danser
E-mail: elinevanark@gmail.com
Website: https://deonzichtbaredanser.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/deonzichtbaredanser

Documentaire ‘Verrekijkers’

Releasedatum
5 juni 2016
Genre
Documentaire
‘Verrekijkers’ gaat over Jur en Elma Keijzer. Jur en Elma zijn beiden extreem bijziend, maar gaan hier totaal verschillend mee om.

Geregisseerd door
Tessa van Harmelen
Marleen Stoker

Geschreven door
Tessa van Harmelen
Marleen Stoker

Script door
Tessa van Harmelen
Marleen Stoker

Geproduceerd door
Tessa van Harmelen
Marleen Stoker
E-mailadres: verrekijkersdedocumentaire@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/verrekijkersdocumentaire/

In het donker gezien

Tentoonstelling waar zienden door een volledig donker parcours gegidst worden door visueel andersvaliden.

Grote Hout- of Koningsweg 39
1951 GN Velsen-Noord
Tel.: (025)127 47 88
E-mail: donkergezien@wakan.nl
Website: http://www.wakan.nl
Facebook: http://www.facebook.com/inhet.donkergezien

Inclusive Dance NL

Inclusive Dance NL heeft één doel: Het bij elkaar brengen van mensen met een zonder een beperking door het verhogen van dansplezier. Hierdoor wordt een verregaande integratie in de samenleving gerealiseerd. Dit bereikt zij door het organiseren van grensoverschrijdende evenementen, dansworkshops, het delen van kennis en het gericht opleiden van docenten die dansonderricht willen geven aan mensen met een fysieke en/of mentale beperking.

Inclusive Dance NL
Mieke Peters
GSM: 06 – 47904347
E-mail: info@inclusivedance.nl
Website: https://www.inclusivedance.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/inclusivedancenl

Komt het Zien

Theater, evenementen en uitjes met live audiodescriptie door blindentolken

Met een visuele beperking naar het theater, festival of evenement? Dat kan! Komt het Zien! maakt theaterbeleving mogelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn. Dankzij de live audiodescriptie en speciale meet & feel inleiding kun je alles volgen. Via een koptelefoon hoor je de beschrijving van de blindentolken en mis je niets. Zo is theater leuk voor iedereen, óók als je minder of niets ziet.

Wil of kun je niet naar het theater? Geniet dan van Komt het Zien! THUIS online en op de Webbox.

Nieuw: live audiodescriptie bij bruiloften! Neem contact op met Komt het Zien voor meer informatie.

Komt het Zien
Tel.: (0513)65 06 81
E-mail: info@komthetzien.nl
Website: http://www.komthetzien.nl
Facebook: https://www.facebook.com/komthetzien
Twitter: https://twitter.com/komthetzien
Instagram: https://www.instagram.com/komthetzien/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/komt-het-zien/

Luistergoed

Muzikale Oriëntatie voor blinde of slechtziende baby’s en dreumesen

Privé-les / Cursus op maat
Muziek is een prachtige manier om het luisteren en bewegen bij blinde en slechtziende kinderen te stimuleren. De klanken zijn voor het kind een permanente stimulus om te onderzoeken en te ontdekken. Klanken zijn voor het kind een belangrijke middel om te communiceren met mensen en voorwerpen.

Door middel van Muziek, ontwikkelen kinderen hun concentratievermogen, luistervaardigheid, geheugen, motoriek, taal, emotionele en sociale vermogen.

De muziekactiviteiten leren en stimuleren onder andere het grijpen naar voorwerpen, bewustzijn van ruimte, stemgebruik en beweging.

Luistergoed helpt baby’s en dreumesen met een visuele handicap om zich, met hun beperking, volwaardig te ontwikkelen. Tijdens de muziek bijeenkomst worden de kinderen begeleid door pedagoge Matilde Castro met ondersteuning van de ouders/verzorgers. Actieve en betrokken deelname van iedereen is essentieel voor het scheppen van een warme en speelse muzikale omgeving, waar de kinderen zich veilig en prettig kunnen voelen. Diversiteit speelt een essentiële rol: diversiteit aan klanken, materialen, vormen en emoties. Het kind krijgt de gelegenheid om klanken te ‘voelen’ en om met verschillende materialen te experimenteren.

De volgende materialen worden tijdens de cursus gebruikt: verschillende muziekinstrumenten (duimpiano, dulcimer, psalterium, fluiten, regenstok, slaginstrumenten, handbellen, klankstaven, enz.), sjaals, ballen, blokken.

Luistergoed heeft speciale aandacht voor de klank en tastkwaliteit en veiligheid van het didactische materiaal.

Muzikale activiteiten omvatten: luisteren, zingen, dansen, beweging met muziek coördineren, spelen, uitproberen van materialen en muziekinstrumenten, nadoen en improviseren.

* Algemene voordelen van muzikale oriëntatie:
* jonge kinderen krijgen de gelegenheid om hun eigen individuele muzikale vermogens te ontwikkelen op een speelse en verrijkende manier
* het versterken van zelfvertrouwen, expressievermogen en samenwerking
* het ontwikkelen van fantasie en creativiteit van het kind
* kinderen komen in aanraking met een gevarieerd muzikaal repertoire dat past in hun dagelijkse leven
* stimulans van de verschillende ontwikkelingsgebieden van het kind door muziek
* verzorgers krijgen de mogelijkheid om een nauwere band met hun kinderen op te bouwen door muziek, beweging en vooral stemgebruik

Luistergoed
Kantoor- en Postadres:
Lindenstraat 34b
1015 KX Amsterdam
Tel.: (06)132 373 07
E-mail: luistergoed@gmail.com
Website: http://www.luistergoed.nl

Luistergoed Muziekstudio:
Prins Hendriklaan 14
Amsterdam

Luistergoed Jordaan:
Lindenstraat 34b
Amsterdam

Maggie Boogaart

Pedagoog/danseres Maggie Boogaart organiseert voor zowel blinde, slechtziende als ziende personen de unieke bewegings- en dansworkshop Bewegen Zonder Zicht. Als professioneel danseres en choreograaf in de moderne dans grondige gaat Maggie voorafgaand aan elke creatie van een nieuwe choreografie door een grondig bewegingsonderzoek heen. Zo ontwikkelde zij deze workshop als onderdeel van haar bewegingsonderzoek voor haar choreografie Seeing is Believing (2002-2004) aangevuld door een speciale samenwerking met een aantal bewegen-zonder-zicht deskundigen (blinde mensen!).

Maggie geeft de workshop sinds 2002 voor organisaties en particulieren. (zo ook o.a. in 2005 voor Jan b. Eyskens, kinesitherapeut te Belgie en zijn collega’s) Maggie leert deelnemers op een bijzondere manier bewust te worden van hun eigen lichaam en bewegingsmogelijkheden en helpt hen deze, onder deskundige begeleiding, te vergroten! Door met de ogen dicht te bewegen en te werken aan een steviger evenwicht en meer bewegingsvrijheid, is er minder druk van buitenaf. “Doe ik het wel goed, kan ik dit wel, mag ik deze vrijheid wel nemen, hoeveel ruimte is er voor mij, zien de anderen mij of hoe moet ik er uit zien”? etc. zijn vragen/ obstakels die als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen! Wat overblijft is veel ruimte & rust om de eigen bewegingsmogelijkheden te onderzoeken en met plezier steeds ruimer, vloeiender en krachtiger te (durven) bewegen.

Een extra bijwerking van deze workshop is het vergroten van uw zelfvertrouwen, wat vanzelf omhoog borrelt, door het (weer) voluit durven bewegen op uw eigen wijze! Deze workshop kan op locatie worden gegeven in het gebouw van uw organisatie. (Let op: ik woon sinds 2010 in Parijs, Frankrijk – contacteer mij daarom ruim van tevoren om een workshop te plannen).

51 rue du Temple
75004 Parijs
Frankrijk
GSM: (0033)6 379 099 80
E-mail: maggie@maggieboogaart.com
Website: http://www.maggieboogaart.com

Merengue Blinde Penning – Voeldansen

Voeldansen is dansen voor/met mensen met een auditieve en/of visuele beperking.

In de cursus Latin Voeldansen bij de Blinden Penning in Amsterdam leren we Merengue, Salsa en Bachata. Het plezier staat voorop bij deze lessen, maar ook leren de dansers op een heel nieuwe manier met elkaar communiceren.
Ook meedoen? info@salsasupply.nl
Lesgeven? info@salsaopleiding.nl

MUSIC4ALLHaren

MUSIC4ALL, uniek samenwerkingsverband tussen Zernike Junior College,Visio-onderwijs,Wooninitiatief Borgheerd,Dr.J de Graaf. en Prins Claus Conservatorium.

MUSIC4ALL is een uniek samenwerkingsverband tussen leerlingen van het Zernike Junior College, Leerlingen van Visio-onderwijs (mensen met een visuele beperking), bewoners van Wooninitiatief Borgheerd (mensen met een verstandelijke beperking) en studenten van het Prins Claus Conservatorium.

MUSIC4ALLHaren
Tel.: (0592)58 05 09
E-mail: m.h.j.slager@o2g2.nl
Website: https://music4allharen.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/MUSIC4ALLHaren

Muziek Ook Voor Jou

Muziek Ook Voor Jou is het landelijk platform voor inclusieve muziek beoefening. Voor ons betekent inclusief muziek aanbod dat muziek maken toegankelijk is voor iedereen. Ongeacht je lichamelijke of verstandelijke mogelijkheden en uitdagingen.

Op http://www.muziekookvoorjou.nl vind je enthousiaste muziekdocenten of groepen, verspreid over heel Nederland, die gespecialiseerd zijn in speciaal muziekonderwijs. Ook vind je informatie voor (aankomende) muzikanten, docenten of muziekgroepen.

Muziek Ook Voor Jou is een stichting zonder winstoogmerk.

Stichting Muziek Ook Voor Jou
Website:https://muziekookvoorjou.nl/
E-mail: info@muziekookvoorjou.nl
Linkedin: http://www.linkedin.com/company/muziek-ook-voor-jou

muZIEum

“Indrukwekkend! Een uitje dat iedereen een keer moet doen.”

Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Dat ontdek je in het muZIEum helemaal zelf. Het muZIEum is namelijk niet zomaar een museum, maar een ervaringsmuseum.

Wat een bezoek aan muZIEum bijzonder maakt is de combinatie van het zelf ervaren en de persoonlijke ontmoeting. Oog in oog met een gids die uit eigen ervaring vertelt hoe het is om weinig of niets te zien, ga je zelf tijdelijk blind of slechtziend door het leven en word je uitgedaagd om verschillende obstakels te trotseren. We bieden meerdere belevingen aan. Ga op citytrip die in het teken staat van de liefde, ervaar “Een dag uit het leven van …”, of ontdek Nijmegen op de tast.

Gloednieuwe donkerbeleving – op reis naar de stad van de liefde

Iedereen kan wel wat extra liefde gebruiken, juist in deze tijd. Daarom staat in 2021 het thema liefde centraal.

Een gloednieuwe donkerbeleving opent: je gaat op reis naar de stad van de liefde. Genietend van de smalle straatjes en de historie ontdek je de highlights van deze stad door te horen, ruiken en voelen. Je leest het goed: je ZIEt helemaal niets. Natuurlijk ga je niet alleen op pad. Je wordt begeleid door een blinde of slechtziende gids. Terwijl jij blind de stad ontdekt, vertelt de gids over zijn leven zonder zicht, hoe hij de stad ervaart en hoe hij de liefde ziet.
Dus, met wie ga jij op BLIND date in de donkerbeleving “Op citytrip met …”?

Niet alleen in de donkerbeleving word je ondergedompeld in de liefde. Schrijfgeheime liefdesbrievennet als Romeo en Julia, maar dan natuurlijk met een muZIEumtintje: in braille. Ontdek tijdens Expeditie ribbelroute hoe jij je blind date op het terras vindt. En stel je smaakpapillen op de proef met de chocoladeproeverij: welke invloed heeft liefde op jouw smaak?

Donkerbeleving – “Een dag uit het leven van …”

Het klinkt zo vanzelfsprekend: even je favoriete trui uit de kast pakken, de lekkerste pot pindakaas pakken in de supermarkt of even snel de stad in voor een terrasje. Maar hoe is dat voor iemand die niet ziet? Stap in het pikkedonker, ontmoet je gids en ontdek het in de donkerbeleving “Een dag uit het leven van …”.

Expeditie ribbelroute – ZIE Nijmegen door een andere bril

De belevingen van het muZIEum spelen zich niet alleen binnen af. Stap in de schoenen van de slechtziende gidsen van het muZIEum tijdens Expeditie ribbelroute. Ervaar het historische stadscentrum vanuit de ogen van iemand die niet goed ziet met een speciale virtualrealitybril.
Wat zie, hoor, ruik en voel je allemaal? Hoe vind je de weg nu je niet meer zo goed ziet? Welke obstakels kom je tegen en hoe kunnen we elkaar daarbij helpen? Ontdek het tijdens deze expeditie.

Je bezoek nog leuker maken?

Een bezoek aan het muZIEum bestaat altijd uit een van de donkerbelevingen of Expeditie ribbelroute. Wil je jouw bezoek nog leuker maken? Lees hieronder hoe je dat kan doen:

• Een chocoladeproeverij in het donker, vertrouw jij je smaakpapillen nog?
• Een gezellig kinderfeestje die niet snel vergeten wordt!
• Onzichtbaar inzicht, een spannend avontuur die je in teamverband samen met je vrienden, familie of collega’s aangaat. Welk team wint de eerste prijs?
• Helaas is onze horeca nog even gesloten maar aarzel niet om een hapje en drankje te bestellen voor onderweg!

Niet alleen leuk, maar ook maatschappelijk

Wist je dat slechts 30% van de blinden en slechtzienden in Nederland werk heeft? Werk is een belangrijk onderdeel van het leven. Het voorziet je in je eerste levensbehoefte! Het muZIEum en alle bezoekers dragen bij aan de werkgelegenheid: ieder bezoek betekent werk voor de gidsen van het muZIEum.

“Pas toen ik aan het werk ging als gids bij het muZIEum kwam voor mij het echte accepteren van mijn visuele beperking. Door elke dag met bezoekers te praten en hun vragen te beantwoorden, kreeg ik ook op mijn eigen vragen steeds meer antwoord.” – Ester, gids sinds 2016

muZIEum
Ziekerstraat 6B
6511 LH Nijmegen
Tel.: 024 – 200 10 50
E-mail: info@muzieum.nl
Website: https://www.muzieum.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/#!/pages/muZIEum-Nijmegen/182955925780
Twitter: https://twitter.com/muZIEum
Instagram: https://www.instagram.com/muzieum/

Nationaal Blindenmuseum

De stichting Nationaal Blindenmuseum is in 1983 opgericht.

Wij als stichting stellen ons ten doel informatie te verstrekken over de wijze waarop blinden en slechtzienden door de jaren heen zoveel mogelijk hebben kunnen participeren in de samenleving.

De informatie geven we vooral mondeling aan de hand van in onze collectie opgenomen voorwerpen. Een accent ligt op de middelen om te kunnen schrijven en lezen en hiermee deel te nemen aan het onderwijs en het arbeidsproces.

Belangstellenden die dat wensen kunnen bij veel hulpmiddelen zelf ervaren hoe het is deze te gebruiken.

Tot onze collectie behoort ook enig archiefmateriaal van belangenorganisaties van blinden en slechtzienden.

Het museum is in Ermelo gevestigd. Bezoek op afspraak. Zie verder: https://www.nationaalblindenmuseum.nl .

Nationaal Blindenmuseum
Van Dorpstraat 19
2584 AH ‘s-Gravenhage
Tel.: 033-2464374
E-mail: info@nationaalblindenmuseum.nl
Website: https://www.nationaalblindenmuseum.nl

No Limits Network

No Limits Network is een crossmediaal platform voor iedereen die beperkt wordt maar zich niet beperkt voelt. Bij ons kan je radio, televisie, vlogs, blogs maken en nog veel meer. Laat je door ons verrassen en verleg je eigen grenzen!

No Limits Network
‘s Gravelandseweg 80
Hilversum
Telefoonnummer: +31 35 671 9416
E-mailadres: nolimitsnetwork@kro-ncrv.nl
Facebook: https://www.facebook.com/nolimitsnetwork

Oogtours

Museumrondleidingen voor blinden en slechtzienden.

E-mailadres: oogtours@gmail.com

Pikkedonker

Pikkedonker is een initiatief opgezet door ambitieuze beginnende filmmakers uit Amsterdam. Film is een vrij visueel ingesteld medium, en wij als makers zijn gefascineerd geraakt door de ervaring die film met zich meebrengt. Hoe is het om een film, maar ook de wereld, te ervaren zonder je ogen?

Pikkedonker organiseert evenementen die een waren ervaring zijn. Waarbij de bezoeker zich moet losmaken van zijn zicht en zich kan overgeven aan alle andere zintuigen.

Rapenburgerstraat 179
1011 VM Amsterdam
E-mail: E-mail: pikkedonkerevents@gmail.com

Seeing the Unseen

Fotografe Anja Ligtenberg heeft in haar voormalige woonplaats New York ervaring opgedaan in fotografie met blinden en slechtzienden. Nu zij weer terug is in Nederland, geeft zij workshops fotografie voor blinden, slechtzienden en zienden met het schilderen met de lichtmethode. Met deze methode maak je foto’s veel meer in je hoofd en via beschrijving dan alleen met je ogen. Meer informatie over deze methode, workshops en tentoonstellingen vindt u op de website.

Anja Ligtenberg
Voorterweg 221
5611 TR Eindhoven
Tel.: (040)213 12 53
GSM: (06)135 962 64
E-mail: anjaligtenberg@yahoo.com

Stichting ARTificial Unlimited

Stichting Artificial unlimited is opgericht d.d. 23-03-2023 en heeft als doel: het bevorderen van het maken van driedimensionale (3D) kunst waaraan ook kleur kan worden gegeven door mensen met diverse beperkingen, waaronder onder meer begrepen (maar niet beperkt tot) mensen die blind zien of slechtziend en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Stichting ARTificial Unlimited
GSM: +31 6 52415520
E-mail: info@artificialunlimited.nl
Website: https://artificialunlimited.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/ArtificialUnlimited

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid

Wij maken ons sterk voor het toegankelijk maken van Kunst, Cultuur en Media voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Zo beheren wij onder andere de app Earcatch en zetten we ons in voor een groter en diverser aanbod van audiodescriptie.

Stichting Audiovisuele Toegankelijkheid
Ellen Schut
Projectleider
info@savt.nl
ellen@savt.nl
http://www.savt.nl
Korte Bergweg 9A
1261 ZA Blaricum
Telefoon: +31 35 208 55 24
Facebook: https://www.facebook.com/audiovisueletoegankelijkheid/
Instagram: https://www.instagram.com/audiovisuele_toegankelijkheid/
Twitter: https://twitter.com/STICHTING_AVT
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/audiovisual-accessibility-foundation/
Earcatch: http://www.earcatch.nl
Facebook: https://www.facebook.com/earcatch.nl
Instagram: https://www.instagram.com/earcatch/
Twitter: https://twitter.com/EARCATCH
Schrijf hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief: https://earcatch.nl/nieuwsbrief/

Stichting KIVI

Kunst is voor iedereen!

“Wanneer de beperking de ruimte krijgt, verbreedt de visie op de wereld.”

Zoals sporten bijdraagt aan een goede lichamelijke conditie, zo stimuleert kunst de persoonlijke groei. Of je dat nu doet als bewonderaar of maker. Maar: zoals lang nog niet alle sportaccommodaties toegankelijk zijn voor iedereen, zo is kunst ook niet voor iedereen bereikbaar.

Dát willen wij veranderen! Samen kunst beoefenen en consumeren, daar draait het om bij Stichting KIVI.

Stichting KIVI maakt kunstbeoefening en -beleving toegankelijk, ook voor mensen met een beperking.

Met ervaring delen wij de boodschap hoe bijzonder het is om te ontdekken dat een beperking een rijke inspiratiebron kan zijn.

Stichting KIVI
Het kantoor van Stichting Kunst is voor iedereen is gevestigd in een ROC-gebouw:
Gershwinstraat 10
5012 AR Tilburg
Tel.: 06-39826286
E-mail: info@kunstisvooriedereen.nl
Website: http://www.kunstisvooriedereen.nl
Facebook: https://www.facebook.com/StichtingKIVI

Stichting KUBES

Stichting KUBES (Kunst en cultuur voor blinden en slechtzienden) is een non profit vrijwilligersorganisatie die de deelname van blinden en slechtzienden aan het kunstzinnige en culturele leven wil stimuleren. Zij doet dit door o.a. het organiseren van speciale dag- en weekendexcursies, een beeldhouwweekend en exposities met werk van blinde en slechtziende kunstenaars.

Adri Hopman
Bestuurssecretaris
Crosestein 3523
3704 NP Zeist
Tel.: (030)231 84 38 (op werkdagen van 19 en 21u)
Fax: (030)231 85 52
E-mail: secretaris@kubes.nl
Website: http://www.kubes.nl

Stichting Special Arts Nederland

De stichting houdt zich bezig met kunst door en van mensen met een handicap. Het gaat daarbij om alle kunsten, beeldend, theater, muziek en poëzie.

Stichting Special Arts Nederland (voorheen VSAN)
Zonnehof 4a
3811 NC Amersfoort
Tel.: (033)432 80 33
Fax: (033)461 06 78
E-mail: info@specialarts.nl
Website: http://www.specialarts.nl
Website: http://www.specialarts.nl/
Website: http://www.galeriespecialarts.nl

Studio Xplo

eXplore staat voor ontdekken. Beeldend kunstenaar Jofke van Loon bekijkt graag samen met jou hoe jij de nodige vaardigheden kunt ontwikkelen om jouw belevingswereld te tekenen of schilderen op een manier die bij je past.

Aan de ene kant geeft Jofke je vrijheid en aan de andere kant praktische tips waardoor je een eigen stijl ontwikkelt en anders naar de dingen gaat kijken.

Jofke ziet mogelijkheden in de beperking. Dus ook als je denkt dat tekenen of schilderen niet voor jou is weg gelegd, kun je de uitdaging aangaan bij Studio Xplo. Om mensen met een visuele beperking inzicht te geven in beeldende aspecten heeft Jofke de Taktila methode® ontwikkeld.

Studio Xplo biedt cursussen tekenen en schilderen voor particulieren. Daarnaast kun je terecht voor maatwerk programma’s voor particulieren, bedrijven, (speciaal) onderwijs, zorgorganisaties en creatieve ondernemers; één-op-één of in groepsverband.

Studio Xplo
Gershwinstraat 10
5012 AR Tilburg
Tel.: 06-39826286
E-mail: info@StudioXplo.nl
Website: https://www.StudioXplo.nl
Website: https://ziejewel.org
Website: http://www.Jofke.nl
Website: http://www.kunstisvooriedereen.nl
Facebook: https://www.facebook.com/StudioXplo.nl

Taktila®

Taktila® is een methode voor tactiele kleurbeleving, beeldvorming en kunstparticipatie.

De Taktila® methode is een methode om blinde en slechtziende mensen visuele aspecten te laten voelen.

Studio Xplo is het atelier voor kunstzinnige vorming van kunstenaar Jofke van Loon.

Zij heeft een methode ontwikkeld om blinde en slechtziende mensen te kunnen leren over de kleurenleer en onderwerpen als het kijken in perspectief. Deze methode noemt Jofke de Taktila® methode.
– Taktila® is een voelbaar tekensysteem voor kleur.
– Bij de Taktila methode® worden de visuele beeldende middelen vertaald door voelbare illustraties. Deze zijn samengevoegd in de Taktila® leermiddelenkist die Jofke gebruikt tijdens haar lessen. Een leermiddelenkist kan voorzien van grootletterboek en audiobestanden worden besteld door organisaties, zodat ook zij met de Taktila methode® kunnen werken.
– Jofke geeft trainingen aan professionals en begeleiders om Taktila® voor velen toepasbaar te maken.
– Momenteel wordt onderzocht hoe Taktila® zo efficiënt mogelijk kan worden toegepast door particulieren, scholen, zorg- en welzijnsinstellingen, musea, industrie en het bedrijfsleven.

Meer informatie over Taktila® vind je op https://taktila.com/ en de sociale media.

Missie:

Slechtzienden & blinden inzicht geven in de visuele wereld, zodat zij hun beleving makkelijker kunnen communiceren naar hun ziende medemens. Het doel is inspiratie en meer begrip voor elkaar.

Taktila
Gershwinstraat 10
5012 AR Tilburg
Tel.: 06-39826286
E-mail: info@taktila.com
Website: https://taktila.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Taktila-1497655213886723

Zie je wel(?)

een project voor non-visuele kunstbeleving

Waarnemen en vormgeven
Onze zintuigen zijn erop gericht ons te wijzen op onze omgeving. Door met je verschillende zintuigen te kijken naar de dingen om je heen en daar een persoonlijke vorm aan te geven, leer je:
– intuïtief ervaren/ waarnemen.
– bewust zijn van wat je ziet.
– te communiceren met aandacht.

Wij bieden exposities, presentaties en begeleiding op maat met betrekking tot waarneming en vormgeving met je zintuigen.

Meer informatie over Zie je wel(?) vind je op: http://www.ziejewel.org
Zie je wel(?) op facebook: http://www.facebook.com/ziejewel1/?ref=bookmarks
Tel.: 06-39826286

Deel dit:
Advertenties

  1. Organisaties rond audiodescriptie (AD)25-10-2015 05:10:27
  2. NL Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 08:06:09
  3. BE Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 05:06:52

Laatst bijgewerkt op 22 november 2023 – 20:38