BE Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden

Argus – Kunst verbaal beschrijven

Argus – Kunst verbaal beschrijven wil blinde en slechtziende kunstliefhebbers graag in een aantal sessies laten kennismaken met kunst in al zijn facetten, dit verbaal beschreven én vanuit de luie zetel.
E-mail: argusverbaalbeschrijven@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Argus.verbaal.beschrijven

Beeldentuin ‘t Wit Huis Loppem

Voelbare beelden

KMPI Spermalie
Rijselsestraat 13-15
8210 Loppem
Tel.: (050)28 82 49
Fax: (050)84 01 14
E-mail: info@de-kade.be
Website: https://www.de-kade.be/

Blindenzorg Licht en Liefde (BLL) vzw – XiNiX

De verschillende mogelijkheden:

ONTMOETING MET HET DONKER
Voor groepen van 12 tot 60 personen
Duur: ± 2u30
Leeftijd: vanaf 10 tot… 100? jaar
In een kleine groep, begeleid door een gids, maakt u een wandeling in volledige duisternis. Tastend (met behulp van een witte stok), ruikend en luisterend verkent u een drukke straat, een markt en een park. Daarnaast maakt u kennis met de verschillende vormen van slechtziendheid en diverse hulpmiddelen. U krijgt tips om op een gepaste en respectvolle manier om te gaan met blinden en slechtzienden.
Een ontmoeting met het donker bestaat uit 5 modules, waarvan er 2 vrij te kiezen zijn. Standaardmodules: visuele handicap, omgangstips, ervaringsruimte. Keuzemodules: braille en leeshulpmiddelen (vanaf 13 j.), de blindengeleidehond, sport, dagelijkse hulpmiddelen, onze zintuigen gebruiken, beleving en verwerking, mobiliteit.

SENIORENPAKKET
Voor groepen vanaf 12 personen
Duur: ± 3u
Leeftijd: vanaf 55 tot… 100? jaar
Een kennismaking met de ervaringswereld van blinden en slechtzienden samen met een boeiend stukje geschiedenis van Licht en Liefde. De modules: een stukje geschiedenis, respectvolle omgangstips, visuele handicap, bezoek aan onze ervaringsruimte, kopje koffie met een koekje en een babbel over hulpmiddelen en andere weetjes.

DINER IN HET DONKER
Viergangendiner met een cultureel intermezzo, voor groepen van 25 tot 50 personen
Totale duur: ± 3u30
We verwelkomen u met een aperitief. Dan wordt u door uw kelner de donkere ruimte binnengeleid, waar u verwend wordt met een wachtbordje, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. Het diner wordt opgeluisterd met een cultureel intermezzo. Achteraf kunt u bij een kopje koffie met koekjes nog wat napraten met uw kelner.

DOOFBLINDHEID

Voor groepen van 12 tot 24 personen
Duur: 2u45
Leeftijd: volwassenen
Hoe ervaren doofblinde mensen de wereld? Welke gevolgen heeft hun dubbele handicap? Wij nodigen u uit om het aan de lijve te ondervinden bij XiNiX. De module doofblindheid wordt verzorgd door mensen van vzw Anna Timmerman.

ONTMOETING MET HET DONKER VOOR DERDE EN VIERDE LEERJAAR

Voor groepen van 12 tot 30 leerlingen
Duur: ± 2u30
In een klein groepje, begeleid door een gids, maak je een wandeling in volledige duisternis. Tastend (met behulp van een witte stok), ruikend en luisterend verken je een drukke straat,  een markt en een park. Daarnaast maak je kennis met de verschillende vormen van slechtziendheid en allerlei hulpmiddelen. Je krijgt tips om op een gepaste en respectvolle manier om te gaan met blinden en slechtzienden. De modules: bezoek aan de ervaringsruimte, tips voor respectvolle omgang, braille en leeshulpmiddelen, sport.

VOELKLASJE VOOR DE JONGSTE KINDEREN
Groepen van 12 tot 30 kinderen
Duur: ± 2u (waarvan 15 min in het donker)
Leeftijd: van 6 tot 9 jaar
Via spelletjes en verhalen maken kinderen van de lagere school kennis met een leven zonder zicht. Kun je elfjes voelen? Kriebelt een kabouter? Kun je lezen als je niet kunt zien? Hoe vind je de knuffelbeer terug als het helemaal donker is? Kun je ook verstoppertje spelen als je niet ziet?

ONTMOETING MET HET DONKER VOOR DE ZORG- EN MEDISCHE SECTOR
Groepen van 12 tot 30 personen

Duur: ± 3u
Leeftijd: vanaf 16 jaar
In een kleine groep, begeleid door een gids, maakt u een wandeling in volledige duisternis. U ervaart ofwel een thuisomgeving, ofwel een ziekenhuissituatie. Daarnaast maakt u kennis met de verschillende vormen van slechtziendheid en diverse hulpmiddelen. U krijgt tips om op een gepaste en respectvolle manier om te gaan met blinden en slechtzienden. De modules: gesimuleerde thuis- of ziekenhuissituatie in onze ervaringsruimte, tips voor een respectvolle omgang, visuele handicap, hulpmiddelen, beleving en verwerking.

MEER INFO EN PRIJZEN:
XiNiX, een niet gesubsidieerd project van Blindenzorg Licht en Liefde
Oudenburgweg 40
8490 Varsenare
Tel.: (050)40 60 15
Contactpersonen:
Nick Mermans
GSM: (0473)95 18 99
Priegel Koelman
GSM: (0473)95 13 88
E-mail: xinix@lichtenliefde.be
Houd onze site in het oog: http://xinix.lichtenliefde.be

Volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/Xinix.BLL

INFO OM MEE VERDER TE WERKEN
Bij de Documentatiedienst van Licht en Liefde kunt u terecht:
• met specifieke vragen
• om een infokoffer met educatief materiaal te ontlenen
Mail naar docu@lichtenliefde.be of bel 050 40 60 53
Leerkrachten die met het boek ‘Rare snuiters’ werken, kunnen bij de documentatiedienst terecht voor digitale ideeënbundels.

Zie ook de website van Licht en Liefde: https://www.blindenzorglichtenliefde.be/nl/meerweten/Index/2266/infopakketten-en-educatieve-uitgaven

Brailleliga/Ligue Braille vzw

In onze vrije tijd ontspannen en herbronnen we ons. De Brailleliga biedt de kans om zich bij te scholen, om aangepaste spellen te ontlenen, om andere mensen te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen en om de blik op de wereld te verruimen.
*Spelotheek:
De beschikbare spellen richten zich zowel tot volwassenen als kinderen, met of zonder visuele handicap, zodat ook vrienden en familie kunnen meespelen. Het ontlenen van de spellen is voorbehouden aan blinde of slechtziende personen, aan mensen uit hun omgeving en aan professionelen en hulpverleners binnen de sector van de visuele handicap.
De persoon die een spel wenst te ontlenen moet zich ofwel ter plaatse begeven om het spel uit te testen en mee te nemen, ofwel dient hij contact op te nemen per telefoon of e-mail om het spel via de post te laten opsturen (enkel in België).
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 16.30 uur. Op woensdag van 13 uur tot 16.30 uur. Contacteer ons via 02 533 32 56.

*Regio-activiteiten:
Heel het jaar door en in elke regio van het land kunnen blinde en slechtziende personen deelnemen aan regio-activiteiten die geregeld doorgaan in de regiohuizen of de hoofdzetel van de Brailleliga, of op andere plaatsen. Dat geeft hen de mogelijkheid nieuwe ervaringen op te doen, interesse te wekken voor een speciale activiteit of bij te leren.
*BrailleClubs:
Blinde of slechtziende personen hebben vaak behoefte aan het ontmoeten van personen die hun visuele handicap begrijpen en gelijkaardige ervaringen kunnen delen. De BrailleClubs stellen hen in de mogelijkheid lotgenoten te ontmoeten, verhalen en ervaringen uit te wisselen, of aan activiteiten deel te nemen.

In de BrailleClubs worden hen tal van knutseltechnieken aangeleerd waarmee ze decoratieve voorwerpen maken. De deelnemers maken samen met de vrijwilligers de maaltijd klaar voor die dag, ze eten en drinken, hebben plezier en steken elkaar een hart onder de riem. Ze delen hun ervaringen met elkaar en bieden mogelijke oplossingen aan de anderen over de problemen die zij zelf ook hebben ondervonden. Bovenop deze activiteiten en afhankelijk van Club tot Club, worden ook tal van uitstappen georganiseerd.

*Activiteiten voor kinderen:
Kinderen met een visuele handicap nemen bij de Brailleliga een bijzondere plaats in. Dankzij de activiteiten die speciaal voor hen werden ontwikkeld en bedacht, besteden wij er veel aandacht aan dat zij zich van jongs af aan kunnen ontplooien en eveneens bevorderen wij hun zelfstandigheid door het aanleren van dagelijkse handelingen.
Zo worden elk jaar blinde en slechtziende schoolkinderen van het aangepast onderwijs (type 6) uitgenodigd op de BrailleDay, een dag boordevol ontdekkingen en zintuiglijke experimenten. Een ander voorbeeld is de zelfstandigheidsstage aan zee. Omringd door gespecialiseerde therapeuten van de Brailleliga leren kinderen met een visuele handicap in groep allerlei trucjes om zich alleen uit de slag te kunnen trekken. Het zeekamp is voor deze kinderen ook de gelegenheid om andere jongeren met een visuele handicap te ontmoeten en samen nieuwe, ongewone ervaringen te delen.

*BrailleMuseum
Het BrailleMuseum werd in januari 2009 geopend en biedt aan groot en klein de gelegenheid de geschiedenis van het brailleschrift te ontdekken. Kom er ook onze BELvue-ruimte ontdekken. Dit chronologisch parcours is bezaaid met een twaalftal interactieve modules, speciaal ontworpen voor blinde en slechtziende personen. Het bevindt zich in de hoofdzetel van de Brailleliga (Engelandstraat 57, 1060 Brussel).
Vrij bezoek met audiogids: op woensdagen van 10 uur tot 16 uur.
Geleid bezoek (vanaf 10 personen): alle andere weekdagen op afspraak.
Je kan ons bereiken op het nummer 02 533 32 11 en via mail op info@braille.be
Facebook: https://www.facebook.com/brailleliga
Instagram: https://www.instagram.com/brailleliga_vzw/

*Geleide bezoeken aan de Brailleliga
Hoe kan men best een blinde persoon begeleiden? Heeft een blinde persoon een beter gehoor? Hoe spelen blinde en slechtziende personen het klaar om zich te verplaatsen, om te koken, om te spelen,…? Om op deze en andere vragen een antwoord te krijgen, om de wereld van de visuele handicap beter te leren kennen en om de talrijke activiteiten van de Brailleliga te ontdekken, bieden wij u gratis een rondleiding aan in ons gebouw te Brussel.
Geleide bezoeken voor groepen van 10 tot 30 personen (kinderen of volwassenen) zijn enkel mogelijk op afspraak. Je kan ons bereiken op het nummer 02 533 32 11.

Buitenbeenpop

Buitenbeenpop is een openluchtfestival aangepast aan de specifieke behoeften en wensen van personen met een handicap in de meest ruime betekenis van het woord.

Elke persoon met een handicap is van harte welkom! Muziek beluisteren, muziek maken, muziek bekijken en bewegen op muziek, het maakt zeker bij hun emoties los.

Dit festival is dan ook een verruiming van hun muziekbeleving. Er wordt een specifieke festivalsfeer gecreëerd rekening houdend met speciale ondersteuningsbehoeften van de personen met een handicap zoals: aangepast sanitair, berijdbare stroken voor de rolstoelgebruikers, mogelijkheden tot verzorging, mogelijkheden om te rusten, enz.

Hoofdbedoeling van de organisatie is:

* een aantrekkelijke affiche aanbieden waarvoor de festivalgangers relatief weinig moeten betalen.
* alle noodzakelijke aanpassingen realiseren zodat de personen met een handicap deze dag zo zelfstandig mogelijk kunnen beleven.
* een begrip worden in Vlaanderen.

Natuurlijk is iedereen welkom op dit festival, want de integratiegedachte om andersvaliden en validen samen te brengen, vormt een doel op zich. Wel zullen de personen met een handicap steeds centraal staan en op de eerste plaats komen.

Hopelijk tot op Buitenbeenpop!

Missie

Popfestival voor mensen met een handicap

Buitenbeenpop
Zegeplaats
3970 Leopoldsburg
E-mail: secretariaat@buitenbeenpop.be
Website: http://www.buitenbeenpop.be
Facebook: https://www.facebook.com/Buitenbeenpop-176083225768280

Cinematek

Het Belgische filmmuseum CINEMATEK, gelegen in Brussel, vertoont dagelijks films van alle genres, landen en tijden. CINEMATEK wil zich ook richten tot blinden en slechtzienden en organiseert regelmatig private vertoningen met audiobeschrijving. Wil u een vertoning met audiobeschrijving voor uw vereniging organiseren in CINEMATEK? Bel (02)551 19 05 of mail info@cinematek.be

Disability Filmfestival

Het Leuvense disability filmfestival is een filmfestival van en voor mensen met een handicap dat voor iedereen open staat.
E-mail: disability.festival@gmail.com
Website: http://www.disabilityfilmfestival.be

Inter

Inter is het expertisecentrum voor toegankelijkheid in Vlaanderen. We ondersteunen organisatoren om evenementen toegankelijk te maken, via advies en vormingen. We bieden onder meer audiodescriptie aan bij live-evenementen, voorstellingen en tentoonstellingen, verhuren heel wat toegankelijkheidsmaterialen en beschikken over vrijwillige beeldenfluisteraars en assistenten. Naast cultuur werken we nog rond heel wat andere thema’s. Zo bood Inter bijvoorbeeld ondersteuning bij de ontwikkeling van toegankelijke stemcomputers of begeleiden we bouwheren bij het toegankelijk maken van hun gebouw. Ons volledige aanbod vind je op onze website.

Belgiëplein 1
3510 Hasselt
Tel.: (011)26 50 30
E-mail: info@inter.vlaanderen
Website: http://www.inter.vlaanderen
Facebook: https://www.facebook.com/events.inter en https://www.facebook.com/inter.toegankelijkvlaanderen/
Twitter: https://twitter.com/Inter_toegvl

Joe Prynce Music Fanpage

Een leuke fanpagina voor alle sympathisanten en fans van Joe zijn muziek en projecten.
Nice page for fans who like Joe’s music and projects;

E-mail: johan.piryns@gmail.com
Facebook: http://www.facebook.com/joeprincefanpage

Kunstencentrum ‘t Vaartje

Het centrum wordt gerund door HandicapART vzw. We geven mensen met een beperking de kans om te werken en te exposeren samen met onbeperkte kunstenaars.

Kunstencentrum ‘t Vaartje
Lisseweegsvaartje 28
8380 Lissewege
GSM: 0473 74 03 85
E-mail: info@tvaartje.be
Website: https://visitlissewege.be/kunstecentrum-t-vaartje
Facebook: https://www.facebook.com/Kunstencentrum-t-Vaartje-296154300529753/

OPEN – Expertisecentrum Toegankelijke Media & Cultuur

OPEN, het Expertisecentrum Toegankelijke Media en Cultuur van de Universiteit Antwerpen, wil toegankelijkheid in al zijn facetten meer zichtbaarheid geven en werk maken van een inclusieve samenleving. We zijn een aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft rond de toegankelijkheid van media en cultuur en stimuleren de uitwisseling van kennis over het onderwerp. Op deze website vind je meer informatie over de onderzoeksprojecten, activiteiten en opleidingen die OPEN organiseert. We richten ons in eerste instantie tot Vlaanderen en Nederland, maar bereiden ons voor om in de toekomst een ruim publiek te bereiken.

E-mail: open@uantwerpen.be
Website: http://www.opentoegankelijk.be
Facebook: https://www.facebook.com/pg/OPEN-205677093435098/
Twitter: https://twitter.com/OPEN_Expertise

Samen op de Planken (SoP)

SoP is een toneelgroep die is opgericht door en voor jongeren en volwassenen met en zonder beperking. Bij ons is iedereen welkom.

SoP is een toneelgroep die is opgericht door en voor jongeren en volwassenen met en zonder beperking. Bij ons is iedereen welkom. Je hoeft geen acteertalent te zijn, integendeel, iedereen kan een meerwaarde betekenen binnen onze organisatie!!

Eén maal per jaar brengen we als kers op de taart een toneelvoorstelling. Hiervoor zoeken we enerzijds acteurs, maar anderzijds ook mensen die willen werken achter de schermen (bv. decorbouw, muziek, belichting, verkoop, …..).

Voel je je geroepen om deel te nemen en hou je van een uitdaging? Snuister dan zeker nog verder op onze website waar je o.a. onze missie en visie terugvindt, maar ook heel wat leuk beeldmateriaal kan bekijken.

Voor meer informatie of verdere vragen, neem gerust contact op.

GSM: (0479)41 92 17
E-mail: info@samenopdeplanken.be
Website: https://www.samenopdeplanken.be/
Facebook: https://www.facebook.com/SamenOpDePlanken/
Twitter: http://www.twitter.com/soptoneelgroep

Steden anders bekeken – Brussel inclusief Gehandicapten en Solidariteit

‘Steden anders bekeken – Brussel inclusief’ is een initiatief van de vzw Gehandicapten en Solidariteit in samenspraak met personen met een handicap, stadsgidsen van Brussel, de NFGZ evenals een aantal vrijwilligers. Dankzij de financiële steun van De Schepen van Gelijke Kansen, Bruno De Lille, de Schepen van Handel en Toerisme, Philippe Decloux en de Vlaamse Gemeenschapscommissie konden we ons project realiseren.

‘Steden anders bekeken’ is het prille begin om interesse voor kunst en cultuur op te wekken binnen een afgebakend kader: de stad en haar patrimonium, en dit voor personen met een handicap. Op een luchtige en speelse manier, maar met een stuk educatieve waarde gaan we de stad verkennen via rondleidingen en/of city trips. Het interactieve aspect van de deelnemers is hierbij van essentieel belang. Via het uitvoeren van opdrachten, aandacht te vragen voor de dingen die men ziet, voelt, hoort en ruikt wordt enerzijds de interesse voor kunst en handicap aangescherpt. Anderzijds zorgt het samen ontdekken en beleven van nieuwe dingen voor sociaal contact waardoor eventuele vriendschappelijke banden worden uitgebouwd.

Dito vzw
Sint-Jansstraat 32-38
1000 Brussel
Tel.: (02)515 02 61
E-mail: info@ditovzw.be
Website: https://www.ditovzw.be
Facebook: http://www.facebook.com/Ditovzw

Vlaamse Blindenraad vzw

Naschoolse vorming, aangepaste reizen en belangenbehartiging.

May Thys
Voorzitter
Kouwenberg 13
2290 Vorselaar
Tel.: (014)50 06 00
GSM: (0479)56 11 26
E-mail: maan.matti@telenet.be
Website: https://vlaamseblindenraad.be/

Dienstencentrum “Sophia-Elvira”
Woumenweg 118
8600 Diksmuide
E-mail: sophia-elvira@vlaamseblindenraad.be
Website: https://vlaamseblindenraad.be/

Deel dit:
Advertenties

  1. Organisaties rond audiodescriptie (AD)25-10-2015 05:10:27
  2. NL Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 08:06:09
  3. BE Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 05:06:52

Laatst bijgewerkt op 25 september 2023 – 17:23