BE Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden

Beeldentuin ’t Wit Huis Loppem

Voelbare beelden

KMPI Spermalie
Rijselsestraat 13-15
8210 Loppem
Tel.: (050)28 82 49
Fax: (050)84 01 14
E-mail: withuis.ho@mpi-spermalie.be
Website: http://www.de-kade.be/

Blindenzorg Licht en Liefde (BLL) vzw – Art in the Dark

‘Art in the Dark’ is een volledig uitgewerkt concept dat de bezoeker laat beleven op welke manier blinden en slechtzienden van kunst kunnen genieten. De ‘black box’ van Art in the Dark werd voor het eerst gebruikt in 2009, toen hij aan zee stond in het kader van Beaufort. Via de educatieve cel van Blindenzorg Licht en Liefde kan de ‘black box’ gehuurd worden.

Contact: 09 225 95 29 of vorming@lichtenliefde.be

We raden verder ook de brochure ‘Ongeziene rijkdom’ aan. Deze brochure is het resultaat van een langdurig engagement ter bevordering van de cultuurparticipatie van blinde en slechtziende personen. De informatie is verzameld door blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen en door tal van deskundigen uit het museumveld. De brochure is een uitgave van Blindenzorg Licht en Liefde en kwam tot stand in nauwe samenwerking met FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, en dankzij de steun en medewerking van de Vlaamse provincies, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Vlaamse overheid en de stuurgroep van het project ‘Art in the Dark’.

Blindenzorg Licht en Liefde (BLL) vzw – Xinix

Maak kennis met de ervaringswereld van blinde en slechtziende personen. Hoe vind je de weg door een drukke straat, bestel je een drankje in een café of kuier je door een park als je ogen niet meewillen? Hoe smaakt eten als je het niet ziet? Klinkt muziek voller als je alleen maar luistert? Kun je zonder kijken ook genieten van een film of een kunstwerk?

Blinde en slechtziende ervaringsdeskundigen leiden u door een leven van voelen, luisteren, tasten, proeven,…
Blindenzorg Licht en Liefde streeft naar wederzijdse ‘inclusie’ tussen blinde/slechtziende personen en mensen zonder visuele handicap. Met het project XiNiX willen wij zoveel mogelijk mensen op een aangename en creatieve manier ‘inzicht’ geven in een leven zonder zicht. Wie XiNiX bezoekt, ervaart dat we soms te veel op onze ogen afgaan. Andere zintuigen bieden een grote meerwaarde bij het beleven van kunst en cultuur.

Hoe werkt XiNiX?

Blinde en slechtziende gidsen leiden de bezoekers binnen in een volledig donkere ruimte. Elke activiteit is onvergetelijk. Op een luchtige, boeiende manier wordt voor altijd duidelijk dat blinde mensen grote beperkingen hebben, maar vaak ook heel veel kunnen. Bij XiNiX zijn de rollen omgekeerd: de bezoekers hebben een handicap, hun blinde gidsen tonen onvermoede capaciteiten!

Hierbij een overzicht van de diverse mogelijkheden die wij bieden. Wilt u meer informatie? Aarzel dan niet ons te contacteren. Welkom in onze donkere wereld boordevol ‘kleur’!

De verschillende mogelijkheden:

DINER IN HET DONKER
Viergangendiner met een cultureel intermezzo
Groepen van 30 tot 60 personen
Totale duur: ± 3u30
We verwelkomen u met een aperitief. Dan wordt u door uw kelner de donkere ruimte ingeleid, waar u verwend wordt met een wachtbordje, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. Het diner wordt opgeluisterd met een cultureel intermezzo. Achteraf kunt u bij een kopje koffie met koekjes nog wat napraten met uw kelner.

ONTMOETING MET HET DONKER
Groepen van 12 tot 60 personen
Duur: ± 2u30
Leeftijd: vanaf 10 tot… 100? jaar
In een kleine groep, begeleid door een gids, maakt u een wandeling in volledige duisternis. Tastend (met behulp van een witte stok), ruikend en luisterend verkent u een drukke straat, een markt en een park. Daarnaast maakt u kennis met de verschillende vormen van slechtziendheid en diverse hulpmiddelen. U krijgt tips om op een gepaste en respectvolle manier om te gaan met blinden en slechtzienden.
Een ontmoeting met het donker bestaat uit 5 modules, waarvan er 2 vrij te kiezen zijn. Standaardmodules: visuele handicap, omgangstips, ervaringsruimte. Keuzemodules: lezen en schrijven (lagere school), braille en leeshulpmiddelen (vanaf 13 j.), de blindengeleidehond, sport, dagelijkse hulpmiddelen, vragenrondje (lagere school), beleving en verwerking (vanaf 13 j.), bezoek aan onze braillebibliotheek en inleesstudio.

VOELKLASJE VOOR KINDEREN
Groepen van 12 tot 30 personen
Duur: ± 2u (waarvan 15 min in het donker)
Leeftijd: van 6 tot 9 jaar
Via spelletjes en verhalen maken kinderen van de lagere school kennis met een leven zonder zicht. Kun je elfjes voelen? Kriebelt een kabouter? Kun je lezen als je niet kunt zien? Hoe vind je de knuffelbeer terug als het helemaal donker is? Kun je ook verstoppertje spelen als je niet ziet?

ONTMOETING MET HET DONKER VOOR DE ZORG- EN MEDISCHE SECTOR
Groepen van 12 tot 30 personen
Leeftijd: vanaf 16 tot… 100? jaar
Een gelijkaardig bezoek als de gewone ontmoeting met het donker, aangepast aan de sector. De modules: gesimuleerde thuis- of ziekenhuissituatie in onze ervaringsruimte, respectvolle omgangstips, visuele handicap, hulpmiddelen, beleving en verwerking.

SENIORENPAKKET
Groepen van 12 tot 24 personen
Duur: ± 2u30
Leeftijd: vanaf 55 tot… 100? jaar
Een kennismaking met de ervaringswereld van blinden en slechtzienden samen met een boeiend stukje geschiedenis van Blindenzorg Licht en Liefde. De modules: een stukje geschiedenis, respectvolle omgangstips, visuele handicap, bezoek aan onze ervaringsruimte, kopje koffie met een koekje en een babbel over hulpmiddelen en andere weetjes.

MEER INFO EN PRIJZEN:
XiNiX, een niet gesubsidieerd project van Blindenzorg Licht en Liefde
Oudenburgweg 40
8490 Varsenare
Tel.: (050)40 60 15
Contactpersonen:
Nick Mermans
GSM: (0473)95 18 99
Priegel Koelman
GSM: (0473)95 13 88
E-mail: xinix@lichtenliefde.be
Houd onze site in het oog: http://xinix.lichtenliefde.be

INFO OM MEE VERDER TE WERKEN
Bij onze documentatiedienst kunt u terecht:
• met specifieke vragen
• om een infokoffer met didactisch materiaal te ontlenen
• voor een gratis digitaal documentatiepakket over blinden en slechtzienden, naar keuze voor kinderen tot 12 jaar of voor oudere leerlingen.
Mail naar docu@lichtenliefde.be of bel 050 40 60 53
Leerkrachten die met het boek ‘Rare snuiters’ werken, kunnen bij de documentatiedienst terecht voor digitale ideeënbundels.

Brailleliga/Ligue Braille vzw

In onze vrije tijd ontspannen en herbronnen we ons. De Brailleliga biedt de kans om zich bij te scholen, om aangepaste spellen te ontlenen, om andere mensen te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen en om de blik op de wereld te verruimen.
*Spelotheek:
De beschikbare spellen richten zich zowel tot volwassenen als kinderen, met of zonder visuele handicap, zodat ook vrienden en familie kunnen meespelen. Het ontlenen van de spellen is voorbehouden aan blinde of slechtziende personen, aan mensen uit hun omgeving en aan professionelen en hulpverleners binnen de sector van de visuele handicap.
De persoon die een spel wenst te ontlenen moet zich ofwel ter plaatse begeven om het spel uit te testen en mee te nemen, ofwel dient hij contact op te nemen per telefoon of e-mail om het spel via de post te laten opsturen (enkel in België).
Open van maandag tot vrijdag van 8.30 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 16.30 uur. Op woensdag van 13 uur tot 16.30 uur. Contacteer ons via 02 533 32 56.

*Regio-activiteiten:
Heel het jaar door en in elke regio van het land kunnen blinde en slechtziende personen deelnemen aan regio-activiteiten die geregeld doorgaan in de regiohuizen of de hoofdzetel van de Brailleliga, of op andere plaatsen. Dat geeft hen de mogelijkheid nieuwe ervaringen op te doen, interesse te wekken voor een speciale activiteit of bij te leren.
*BrailleClubs:
Blinde of slechtziende personen hebben vaak behoefte aan het ontmoeten van personen die hun visuele handicap begrijpen en gelijkaardige ervaringen kunnen delen. De BrailleClubs stellen hen in de mogelijkheid lotgenoten te ontmoeten, verhalen en ervaringen uit te wisselen, of aan activiteiten deel te nemen.

In de BrailleClubs worden hen tal van knutseltechnieken aangeleerd waarmee ze decoratieve voorwerpen maken. De deelnemers maken samen met de vrijwilligers de maaltijd klaar voor die dag, ze eten en drinken, hebben plezier en steken elkaar een hart onder de riem. Ze delen hun ervaringen met elkaar en bieden mogelijke oplossingen aan de anderen over de problemen die zij zelf ook hebben ondervonden. Bovenop deze activiteiten en afhankelijk van Club tot Club, worden ook tal van uitstappen georganiseerd.

*Activiteiten voor kinderen:
Kinderen met een visuele handicap nemen bij de Brailleliga een bijzondere plaats in. Dankzij de activiteiten die speciaal voor hen werden ontwikkeld en bedacht, besteden wij er veel aandacht aan dat zij zich van jongs af aan kunnen ontplooien en eveneens bevorderen wij hun zelfstandigheid door het aanleren van dagelijkse handelingen.
Zo worden elk jaar blinde en slechtziende schoolkinderen van het aangepast onderwijs (type 6) uitgenodigd op de BrailleDay, een dag boordevol ontdekkingen en zintuiglijke experimenten. Een ander voorbeeld is de zelfstandigheidsstage aan zee. Omringd door gespecialiseerde therapeuten van de Brailleliga leren kinderen met een visuele handicap in groep allerlei trucjes om zich alleen uit de slag te kunnen trekken. Het zeekamp is voor deze kinderen ook de gelegenheid om andere jongeren met een visuele handicap te ontmoeten en samen nieuwe, ongewone ervaringen te delen.

*BrailleMuseum
Het BrailleMuseum werd in januari 2009 geopend en biedt aan groot en klein de gelegenheid de geschiedenis van het brailleschrift te ontdekken. Kom er ook onze BELvue-ruimte ontdekken. Dit chronologisch parcours is bezaaid met een twaalftal interactieve modules, speciaal ontworpen voor blinde en slechtziende personen. Het bevindt zich in de hoofdzetel van de Brailleliga (Engelandstraat 57, 1060 Brussel).
Vrij bezoek met audiogids: op woensdagen van 10 uur tot 16 uur.
Geleid bezoek (vanaf 10 personen): alle andere weekdagen op afspraak.
Je kan ons bereiken op het nummer 02 533 32 11.

*Geleide bezoeken aan de Brailleliga
Hoe kan men best een blinde persoon begeleiden? Heeft een blinde persoon een beter gehoor? Hoe spelen blinde en slechtziende personen het klaar om zich te verplaatsen, om te koken, om te spelen,…? Om op deze en andere vragen een antwoord te krijgen, om de wereld van de visuele handicap beter te leren kennen en om de talrijke activiteiten van de Brailleliga te ontdekken, bieden wij u gratis een rondleiding aan in ons gebouw te Brussel.
Geleide bezoeken voor groepen van 10 tot 30 personen (kinderen of volwassenen) zijn enkel mogelijk op afspraak. Je kan ons bereiken op het nummer 02 533 32 11.

Buitenbeenpop

Buitenbeenpop is een openluchtfestival aangepast aan de specifieke behoeften en wensen van personen met een handicap in de meest ruime betekenis van het woord.

Elke persoon met een handicap is van harte welkom! Muziek beluisteren, muziek maken, muziek bekijken en bewegen op muziek, het maakt zeker bij hun emoties los.

Dit festival is dan ook een verruiming van hun muziekbeleving. Er wordt een specifieke festivalsfeer gecreëerd rekening houdend met speciale ondersteuningsbehoeften van de personen met een handicap zoals: aangepast sanitair, berijdbare stroken voor de rolstoelgebruikers, mogelijkheden tot verzorging, mogelijkheden om te rusten, enz.

Hoofdbedoeling van de organisatie is:

* een aantrekkelijke affiche aanbieden waarvoor de festivalgangers relatief weinig moeten betalen.
* alle noodzakelijke aanpassingen realiseren zodat de personen met een handicap deze dag zo zelfstandig mogelijk kunnen beleven.
* een begrip worden in Vlaanderen.

Natuurlijk is iedereen welkom op dit festival, want de integratiegedachte om andersvaliden en validen samen te brengen, vormt een doel op zich. Wel zullen de personen met een handicap steeds centraal staan en op de eerste plaats komen.

Hopelijk tot op Buitenbeenpop!

Missie

Popfestival voor mensen met een handicap

Buitenbeenpop
Zegeplaats
3970 Leopoldsburg
E-mail: secretariaat@buitenbeenpop.be
Website: http://www.buitenbeenpop.be
Facebook: https://www.facebook.com/Buitenbeenpop-176083225768280

Cinematek

Het Belgische filmmuseum CINEMATEK, gelegen in Brussel, vertoont dagelijks films van alle genres, landen en tijden. CINEMATEK wil zich ook richten tot blinden en slechtzienden en organiseert regelmatig private vertoningen met audiobeschrijving. Wil u een vertoning met audiobeschrijving voor uw vereniging organiseren in CINEMATEK? Bel (02)551 19 05 of mail info@cinematek.be

Cyclopia

In 2004 namen enkele enthousiaste schrijvers en dichters met een visuele handicap het initiatief om een vereniging op te richten. Zo ontstond Cyclopia, de kring van slechtziende en blinde schrijvers en dichters. Deze naam verwijst naar de eenogige cycloop in de Odysseia, het magistrale epos van de blinde zanger Homeros.

Sedert het voorjaar van 2008 is Cyclopia uitsluitend nog actief als leeskring. D.w.z. dat belangstellenden enkele malen per jaar samenkomen om over één boek te praten.
Dergelijke leeskringen zijn tegenwoordig in, en vermits het nu mogelijk is om met meerderen tegelijk eenzelfde boek op een Daisy-schijfje of online te lezen, kon de oprichting van een leeskring niet uitblijven. Doorgaans zijn de bijeenkomsten op de tweede woensdag van maart, juni, september en december.

Inmiddels hebben ook enkele zienden of goed slechtzienden de weg naar onze kring gevonden, wat een extra verrijking betekende. We letten erop dat de gekozen boeken niet al te lang zijn, zo tussen de 10 à 12 uur maximum. Dat stelt iedereen in de gelegenheid een eigen keuze aan te houden. Enkele keren was ook de auteur bij de bespreking aanwezig tot wederzijdse tevredenheid.

Belangstellenden kunnen zich melden bij Jean Bos, mail: jean.bos3@telenet.be

Meer informatie bij:

Jean Bos
Halveweg 62b
3520 Zonhoven
Tel.: 011/65.60.65
E-mail: jean.bos3@telenet.be

Julius Schellens
Elzenstraat 18 – Bus 2/1
2235 Westmeerbeek
GSM: 0476/50.61.76
E-mail: jul.schellens@skynet.be

Disability Filmfestival

Het Leuvense disability filmfestival is een filmfestival van en voor mensen met een handicap dat voor iedereen open staat.
E-mail: disability.festival@gmail.com
Website: http://www.disabilityfilmfestival.be

Drie Bijzondere Gasten Met Talent

Je hebt er misschien al van gehoord, gelezen of je was zelf aanwezig tijdens één van hun optredens ergens in de provincie Antwerpen of op een festival bij jou in je buurt. “Drie Bijzondere Gasten Met Talent”. Het zijn drie jonge kerels die ondanks hun beperking erin slagen het publiek op een aangename manier te vermaken. Ze nemen u mee in een zeer aparte sfeer door hun liedjes van allerlei genres, van schlagers en kleinkunst tot pop en rock. Dat zij daarvoor veel meer moeten oefenen dan een doorsnee coverband hoeft geen betoog maar het resultaat mag er zijn. Ze treden al meer dan 6 jaren op onder hun huidige naam en spelen voor verenigingen, parkfeesten, festivals, verjaardagsfeesten, jubileum en privé feestjes. Hun repertoire telt ondertussen meer dan 110 liedjes,.. echt meer dan de moeite waard.

Drie Bijzondere Gasten Met Talent
Boekingsagent:
Jan Vermeiren
GSM: (0476)42 42 91
E-mail: DrieBijzondereGasten@Gmail.com
Website: http://driebijzonderegasten.weebly.com/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drie-Bijzondere-Gasten-Met-Talent/825494404136058

Gallo-Romeins museum

Beeldenfluisteraars in het Gallo-Romeins museum

Samen met Inter biedt het Gallo-Romeins Museum in Tongeren de mogelijkheid aan blinde of slechtziende bezoekers om het museum te bezoeken met een beeldenfluisteraar.

Wat is een beeldenfluisteraar?

Dit is een vrijwilliger die met jou het museum bezoekt. Een beeldenfluisteraar
• Beschrijft alle visuele informatie en informeert je over welke delen van de tentoonstelling aangeraakt en gevoeld kunnen worden;
• Biedt je praktische ondersteuning, zoals begeleiding van de bushalte of het station naar het museum, begeleiding bij het bezoek van de tentoonstelling, het museumcafé…

Een bezoek aan de permanente tentoonstelling met beeldenfluisteraar duurt gemiddeld 2 uur.

Trefpunt:
Onthaal Gallo-Romeins Museum
Kielenstraat 15
3700 Tongeren

Informatie en reserveren:
Huberte Renaers:
+ 32 12 67 03 40
huberte.renaers@stadtongeren.be

Oreane Vandenreyt:
+ 32 12 67 03 41
oreane.vandenreyt@stadtongeren.be

GRICCA-tentoonstellingen

Instituut Alexandre Herlin
André De Prins
Dilbeekstraat 1
1082 Brussel
GSM: (0475)28 91 30

Heirbrugmolen

Molenrondleidingen voor blinden en slechtzienden.

Heirbruggenstraat 12
9160 Lokeren

Stedelijke Culturele Raad Lokeren
Torenstraat 1
9160 Lokeren
Tel.: (09)340 50 50

Het Stadsmus

Het museum heeft sinds de herinrichting van oktober 2005 geen aangepast blindenparcours meer, maar kan nog wel steeds op reservatie met een gids bezocht worden. Meer info hierover op http://www.hetstadsmus.be.

Coördinator: mevrouw Ann Delbeke
Stad Hasselt
Guido Gezellestraat 2
3500 Hasselt
Tel.: (011)23 98 90
Fax: (011)26 23 98
E-mail: hetstadsmus@hasselt.be
Website: http://www.hetstadsmus.be

Inter

Inter verbetert de wisselwerking tussen mens en omgeving. Je hebt een beperking als je omgeving niet aangepast is aan je mogelijkheden. Daarom geven we ondersteuning om de omgeving bereikbaar, betreedbaar, bruikbaar en begrijpelijk te maken voor iedereen. We zijn de verbinding tussen het beleid, de gebruikers en de professionelen.
Inter is een expertisecentrum in toegankelijkheid en Universal Design of ontwerpen voor iedereen. We geven bouwkundig toegankelijkheidsadvies van ontwerp tot uitvoering. We maken evenementen toegankelijk en geven vormingen. We adviseren ook overheden en doen onderzoek naar de toegankelijkheidssituatie in Vlaanderen.

Inter
Belgiëplein 1, 3510 Hasselt
Telefoon: 011 26 50 30
Mail: info@inter.vlaanderen
Website: http://www.inter.vlaanderen
Facebook: https://www.facebook.com/events.inter en https://www.facebook.com/inter.toegankelijkvlaanderen/
Twitter: https://twitter.com/Inter_toegvl

Joe Prynce Music Fanpage

Een leuke fanpagina voor alle sympathisanten en fans van Joe zijn muziek en projecten.
Nice page for fans who like Joe’s music and projects;

E-mail: johan.piryns@gmail.com
Facebook: http://www.facebook.com/joeprincefanpage

Jubelparkmuseum (KMKG) – Museum voor Blinden

Jubelparkmuseum 10
1000 Brussel
Tel.: (02)741 72 14
Fax: (02)733 46 47
E-mail: k.herremans@kmkg.be
E-mail: info@kmkg-mrah.be
E-mail: ecd@kmkg.be
Website: http://www.kmkg-mrah.be

Kunstencentrum ’t Vaartje

Het centrum wordt gerund door HandicapART vzw. We geven mensen met een beperking de kans om te werken en te exposeren samen met onbeperkte kunstenaars.

Kunstencentrum ’t Vaartje
Lisseweegsvaartje 28
8380 Lissewege
GSM: 0473 74 03 85
E-mail: info@tvaartje.be
Website: http://www.tvaartje.be
Facebook: https://www.facebook.com/Kunstencentrum-t-Vaartje-296154300529753/

MOMU – Modemuseum Provincie Antwerpen

MOMU – Modemuseum Provincie Antwerpen
Nationalestraat 28/1
2000 Antwerpen
Tel.: (03)470 27 70
Fax: (03)470 27 71
E-mail: info@momu.be
Website: http://www.momu.be
https://www.facebook.com/momuantwerp
https://mobile.twitter.com/MoMuAntwerp
https://instagram.com/momuantwerp/?hl=en
https://vimeo.com/momuantwerp

Het ModeMuseum beschikt over een collectie van ruim 25.000 items: kleding, schoenen, wandelstokken, accessoires, kant, … Het collectiebeleid is erop gericht zowel historische kostuums (de oudste stukken zijn 16de eeuws!) als stukken van hedendaagse ontwerpers te verwerven en bewaren in de meest optimale omstandigheden.

Van bij aanvang heeft het ModeMuseum geopteerd voor een dynamische aanpak die het statische karakter van een doorsnee museum overstijgt. Geen vaste opstelling van de collectie, maar wisselende thematentoonstellingen over een ontwerper of modegerelateerd thema waarbij een selectie van stukken uit de eigen collectie getoond wordt, aangevuld met bruiklenen.

Bij elke nieuwe tentoonstelling wordt steeds uitgegaan van een totaalverhaal, dat niet enkel kledingstukken toont, maar steeds een volledige context: de diverse inspiratiebronnen van de ontwerper, verbanden met andere kunstdisciplines etc. Geen statische vitrinekasten, maar een tentoonstellingsruimte die bij elke expo een aangepaste invulling krijgt. Het is precies deze dynamiek die de kracht uitmaakt van het Antwerpse ModeMuseum!

Kijk ook op:
http://kimbols.be/artikels/kunst-cultuur/tussen-droom-en-rok-staat-het-patroon.html: Tussen droom en rok staat het patroon.

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)

Hofberg 2
1000 Brussel
Tel.: (02)545 01 30
Fax: (02)545 01 78
Website: http://www.mim.fgov.be

OPEN – Expertisecentrum Toegankelijke Media & Cultuur

OPEN, het Expertisecentrum Toegankelijke Media en Cultuur van de Universiteit Antwerpen, wil toegankelijkheid in al zijn facetten meer zichtbaarheid geven en werk maken van een inclusieve samenleving. We zijn een aanspreekpunt voor iedereen die vragen heeft rond de toegankelijkheid van media en cultuur en stimuleren de uitwisseling van kennis over het onderwerp. Op deze website vind je meer informatie over de onderzoeksprojecten, activiteiten en opleidingen die OPEN organiseert. We richten ons in eerste instantie tot Vlaanderen en Nederland, maar bereiden ons voor om in de toekomst een ruim publiek te bereiken.

E-mail: open@uantwerpen.be
Website: http://www.opentoegankelijk.be
Facebook: https://www.facebook.com/pg/OPEN-205677093435098/

Samen op de Planken (SoP)

SoP is een toneelgroep die is opgericht door en voor jongeren en volwassenen met en zonder beperking. Bij ons is iedereen welkom.

SoP is een toneelgroep die is opgericht door en voor jongeren en volwassenen met en zonder beperking. Bij ons is iedereen welkom. Je hoeft geen acteertalent te zijn, integendeel, iedereen kan een meerwaarde betekenen binnen onze organisatie!!

Eén maal per jaar brengen we als kers op de taart een toneelvoorstelling. Hiervoor zoeken we enerzijds acteurs, maar anderzijds ook mensen die willen werken achter de schermen (bv. decorbouw, muziek, belichting, verkoop, …..).

Voel je je geroepen om deel te nemen en hou je van een uitdaging? Snuister dan zeker nog verder op onze website waar je o.a. onze missie en visie terugvindt, maar ook heel wat leuk beeldmateriaal kan bekijken.

Voor meer informatie of verdere vragen, neem gerust contact op.

GSM: (0479)41 92 17
E-mail: info@samenopdeplanken.be
Website: http://www.samenopdeplanken.be/
Facebook: https://www.facebook.com/SamenOpDePlanken/
Twitter: http://www.twitter.com/soptoneelgroep

Scheepvaartmuseum Baasrode

Scheepvaartmuseum Baasrode
Sint-Ursmarusstraat 137
9200 Baasrode
Tel.: (052)34 30 34
E-mail: info@scheepvaartmuseumbaasrode.be
Website: https://www.scheepswervenbaasrode.be
Open elke zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur (het hele jaar door), en elke zondag van 14.00 tot 18.00 uur (van april tot oktober).
Voor groepen: dagelijks, na afspraak.
Toegangsprijs, normaal tarief: € 4. Reducties mogelijk voor diverse categorieën.
Braillegids ter beschikking en speciale rondleidingen op aanvraag voor blinden en slechtzienden met gebruik van tactiele ruimte.

SEL Bleu asbl

Deze vzw organiseert toeristische wandelingen voor blinden en slechtzienden in de straten van Luik. Na reservatie is het mogelijk het bezoek te combineren met een gastronomisch moment. S.E.L. Bleu, Services d’Evénements Liés wil cultuur, toerisme en vrijetijdsactiviteiten in het algemeen die alleen maar op zien zijn gebaseerd ook toegankelijk maken voor slechtzienden via een ontdekking op basis van de vijf zintuigen. Er worden reizen excursies, bezoeken, en geleide wandelingen georganiseerd, men doet aan sensibilisering en opleiding van professionals uit de wereld van het toerisme, organisatoren van tentoonstellingen. Er is ook aandacht voor de inrichting van de ruimtes.

Rue des Wallons 203
4000 Liège
Tel.: (04)252 19 26
GSM: (0495)21 62 72
E-mail: contact@selbleu.net
Website: http://www.selbleu.net

Steden anders bekeken – Brussel inclusief Gehandicapten en Solidariteit

‘Steden anders bekeken – Brussel inclusief’ is een initiatief van de vzw Gehandicapten en Solidariteit in samenspraak met personen met een handicap, stadsgidsen van Brussel, de NFGZ evenals een aantal vrijwilligers. Dankzij de financiële steun van De Schepen van Gelijke Kansen, Bruno De Lille, de Schepen van Handel en Toerisme, Philippe Decloux en de Vlaamse Gemeenschapscommissie konden we ons project realiseren.

‘Steden anders bekeken’ is het prille begin om interesse voor kunst en cultuur op te wekken binnen een afgebakend kader: de stad en haar patrimonium, en dit voor personen met een handicap. Op een luchtige en speelse manier, maar met een stuk educatieve waarde gaan we de stad verkennen via rondleidingen en/of city trips. Het interactieve aspect van de deelnemers is hierbij van essentieel belang. Via het uitvoeren van opdrachten, aandacht te vragen voor de dingen die men ziet, voelt, hoort en ruikt wordt enerzijds de interesse voor kunst en handicap aangescherpt. Anderzijds zorgt het samen ontdekken en beleven van nieuwe dingen voor sociaal contact waardoor eventuele vriendschappelijke banden worden uitgebouwd.

Nationale Federatie voor Gehandicaptenzorg – VFG Brabant
Zuidstraat 111
1000 Brussel
Tel.: (02)546 15 91
E-mail: info@vfg.be
Website: http://www.vfg.be

Vlaamse Blindenraad vzw

Naschoolse vorming, aangepaste reizen en belangenbehartiging.

May Thys
Voorzitter
Kouwenberg 13
2290 Vorselaar
Tel.: (014)50 06 00
E-mail: maan.matti@telenet.be

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Organisaties rond audiodescriptie (AD)25-10-2015 05:10:27
  2. NL Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 08:06:09
  3. BE Kunst & Cultuur rond blinden en slechtzienden04-06-2011 05:06:52

Laatst bijgewerkt op 20 december 2019 – 17:23