Je hoort niet dat hij blind is: Biografie van Andrea Bocelli

Je hoort niet dat hij blind is: Biografie van Andrea Bocelli

In amper 5 jaar tijd verkocht Andrea Bocelli 22 miljoen CD’s. Het had nochtans geen haar gescheeld of de wereld had niet eens geweten dat de blinde tenor bestond, tenzij hij natuurlijk plaatsvervangende bekendheid had verworven als advocaat in het zog van één of andere beruchte Maffiabaas.

Hoe het komt dat hij toch met “Miserere”, “Conte partiro” en “Time to say goodbye” de wereld veroverde, beschreef Christian Peters in de ietwat voorbarige biografie met de kop “Andrea Bocelli”

Niet lang na zijn geboorte op 22 september 1958 kregen vader en moeder Bocelli in de gaten dat er iets mis was met de ogen van hun zoon. Een dokter in Turein stelde de diagnose: glaucoom, een ziekte die hem 26 operaties later, op 12-jarige leeftijd, volledig blind zou maken.

Het was tijdens één van zijn vele verblijven in het ziekenhuis dat de invloed van muziek op zijn gedrag aan het licht kwam. Hij draaide zijn hoofdje om naar de klassieke muziek die uit de kamer van zijn buurman kwam. Sindsdien is muziek zijn beste vriend, zijn communicatiemiddel om zijn diepste gevoelens te uiten.

Op 6-jarige leeftijd begon hij pianolessen te volgen, een jaar later saxofoon en fluit. Op zijn zevende speelde hij orgel in de kerk.

En toch vroegen ooms en tantes hem tijdens familiefeestjes niet om een liedje op zijn instrumenten te spelen, neen, Andrea moest zingen. Puccini’s “Boheme” bijvoorbeeld, tijdens zijn eerste openbaar optreden in de ouderlijke keuken.

In het boek zegt de zanger: “Ik denk niet dat iemand zelf besluit om zanger te worden. Anderen besluiten dat in jou plaats.”

Vader en moeder Bocelli vonden het niet meteen een goed idee dat hij met muziek zijn boterham zou verdienen. Rechten dan maar …

In 1981 schreef hij zich in aan de universiteit van Piza, maar om zijn studie te betalen trad hij op in pianobars. Toen hij 5 jaar later zijn toga aantrok, bleef hij zijn muzikale bijverdienste trouw.

Op een dag in september ontmoette Bocelli in de bar Enrica Senzatti, een studente Franse literatuur, die afkwam op het Franse repertoire dat hij zong. In 1992 trouwden ze.

Wat Enrica toen nog niet wist: dat haar man op het punt stond om te gaan schitteren als een wereldster, en daar hadden Zucchero en Pavarotti al eens mee te maken. De eerste zocht een tenor om de klassieke partij te zingen van zijn nieuw duet “Miserere”. Pavarotti wou wel, maar zoals dat bij zijn status past, deed hij wat moeilijk. Hij wou dat iemand anders de compositie voor zong zodat hij zich daar een beeld van kon vormen. Zucchero dacht direct aan die man die hij daar in die pianobar had horen zingen. En wat gebeuren moest, gebeurde. Pavarotti hoorde de opname, nam zijn telefoon en meldde Zucchero dat het zinloos was om nog op zijn diensten beroep te doen. De opname was nl. perfect. Het verhaal van elke grote ster leest een beetje als een sprookje …

Andrea Bocelli verbaast zichzelf over de manier waarop het succes over hem is gekomen. Aangezien hij al 36 was, toen hij het wereldpodium betrad, heeft hij alles zeer bewust beleefd en relativeert hij het circus waarin hij meedraait. Hij beseft zelf: “Als moeder natuur mij deze stem niet had gegeven, had ik dit niet allemaal bereikt”.

Zijn handicap is voor zijn carrière nooit een belemmering geweest, al heeft hij vaak moeten opboksen tegen vooroordelen. In Nederland kreeg hij ooit te horen: “je hoort helemaal niet dat hij blind is”. De zanger zelf zegt: “sinds het begin van mijn loopbaan ben ik gedwongen om het scepticisme van de mensen.”

Hij wil nochtans niet gebrandmerkt worden als blinde. Hij wordt ongemakkelijk als iemand er over begint tijdens een interview. Het zou niet de eerste keer zijn dat hij tijdens een gesprek opstapt.

Na een jaar heeft Bocelli zijn advocatenloopbaan afgesloten, om zich helemaal aan zijn grote liefde te wijden. Hij heeft intussen een paar keer de wereld rond gereisd, terwijl hij liefst thuis was gebleven bij zijn vrouw Enrica en zijn zoontjes Matteo en Amos. Als hij die een week niet ziet, dan keert hij terug naar Toscana. En aangezien een pak vrouwen naar verluidt in hem een kruising zien tussen Omar Shariff en Don Johnsson, zal zijn vrouw daar niet rauwig om zijn.

Het boek heet “Andrea Bocelli” en is uitgegeven bij uitgeverij Strengholt.

Bron: Het Nieuwsblad, 7 april 2000

Biografie van Andrea Bocelli:

Andrea Bocelli, volledige naam Andrea Angel Bocelli, is een Italiaanse zanger, songwriter en muziekproducent, geboren op 22 september 1958 in Lajatico, een klein dorpje in de provincie Pisa, Toscane, Italië. Hij is wereldberoemd om zijn unieke stemgeluid en zijn veelzijdigheid als zanger, waarbij hij zowel klassieke als populaire muziekstijlen beheerst. Andrea Bocelli’s bijdrage aan de muziekwereld en zijn onvermoeibare inzet voor het helpen van anderen hebben hem een geliefde en bewonderde persoonlijkheid gemaakt, zowel als artiest als als mens. Hij blijft optreden en opnemen en blijft een bron van inspiratie voor miljoenen mensen over de hele wereld.

Blindheid

Vroege diagnose en progressie:

 • Andrea Bocelli werd geboren met congenitale glaucoom, leidend tot verhoogde oogdruk en potentieel gezichtsverlies.
 • Ondanks medische behandelingen kon blindheid niet worden voorkomen.
 • Een ongeluk op 12-jarige leeftijd tijdens een voetbalwedstrijd beschadigde zijn oogzenuw verder, resulterend in volledige blindheid.

Muziek als troost en uitdrukking:

 • Bocelli vond troost en expressie in muziek ondanks zijn blindheid.
 • Hij ontwikkelde zijn gehoor en muzikale vaardigheden op jonge leeftijd.
 • Familie en leraren moedigden zijn muzikale talent aan.

Doorzettingsvermogen en succes:

 • Bocelli’s blindheid belemmerde zijn muzikale ambities niet.
 • Hij zette door met vastberadenheid en doorzettingsvermogen.
 • Hij bewees dat het vermogen om te luisteren en te voelen een krachtige muzikale uitlaat is.

Blindheid omarmd als inspiratie:

 • Bocelli omarmde zijn handicap als een bron van inspiratie en kracht.
 • Hij overwon de uitdagingen en excelleerde in zijn carrière.

Een inspirerend symbool:

 • Bocelli inspireert mensen met visuele beperkingen of andere uitdagingen.
 • Hij bewijst dat muziek grenzen kan overschrijden en verbindt met alle mensen.

Een getuigenis van overwinning:

 • Bocelli’s levensverhaal toont doorzettingsvermogen, passie en overwinning.
 • Hij is een symbool van hoop en kracht voor velen over de hele wereld.

Studies en opleidingen

Vroege muzikale ontwikkeling:

 • Reeds op jonge leeftijd toonde Andrea Bocelli een sterke passie voor muziek.
 • Hij begon met pianolessen en zijn talent viel al snel op.
 • Moeder en familie stimuleerden zijn muzikale interesse.

Formeel muziekonderwijs:

 • Op 6-jarige leeftijd startte Bocelli met zang- en muzieklessen aan het Instituto Musicale Pietro Mascagni.
 • Hij verfijnde zijn muzikale kennis en vocale technieken.

Universitaire studies en muziekcarrière:

 • Na de middelbare school koos Bocelli voor rechten aan de Universiteit van Pisa.
 • Hij combineerde zijn studie met zangoptredens in bars en nachtclubs.
 • Deelname aan zangwedstrijden en talentenshows.

De roeping van muziek:

 • Ondanks zijn juridische studies was muziek zijn ware passie.
 • De doorbraak kwam met het duet “Miserere” met Zucchero Fornaciari.
 • Bocelli besloot zich volledig te focussen op muziek en stopte met rechten.

Internationale erkenning:

 • Deelname aan Sanremo Music Festival in 1994.
 • Winnaar in de categorie “Nieuwe Artiesten” met “Il Mare Calmo della Sera”.
 • Het begin van zijn internationale doorbraak als zanger.

Carrière

Doorbraak

De weg naar Sanremo:

Andrea Bocelli’s talent was al lang voor 1994 duidelijk, maar zijn carrière miste nog de vonk die hem tot een internationale ster zou maken. Hij had al diverse talentenjachten gewonnen en albums opgenomen, maar de grote doorbraak bleef uit.

Het Sanremo Music Festival:

In 1994 besloot Bocelli deel te nemen aan het Sanremo Music Festival, een prestigieus evenement dat de carrières van talloze Italiaanse artiesten heeft gelanceerd. Met het krachtige nummer “Il Mare Calmo della Sera”, geschreven door Zucchero Fornaciari, betrad hij het podium.

Een onvergetelijke uitvoering:

Bocelli’s unieke tenorstem, gekenmerkt door kracht en gevoeligheid, kwam tijdens zijn Sanremo-optreden volledig tot zijn recht. Hij raakte de harten van het publiek met zijn expressieve zang en overtuigende performance.

Overwinning en nationale bekendheid:

Bocelli’s talent en charisma bleven niet onopgemerkt. Hij won de eerste plaats in de categorie “Nieuwe Artiesten” en zijn naam werd in heel Italië bekend.

De impact van Sanremo:

De overwinning op Sanremo was een keerpunt in Bocelli’s carrière. Het betekende de start van een periode van immense groei en internationale bekendheid.

Debuutalbum en internationale expansie:

Na Sanremo bracht Bocelli zijn debuutalbum “Il Mare Calmo della Sera” uit, dat een commercieel succes werd. Hij begon met het opnemen van nummers in andere talen, waardoor hij een wereldwijd publiek bereikte.

Een blijvende erfenis:

De doorbraak van Andrea Bocelli bij Sanremo markeerde het begin van een glansrijke carrière. Hij groeide uit tot een geliefde en gerespecteerde zanger, die miljoenen mensen met zijn muziek raakte.

Succes

Aanhoudende successen:

 • Actieve artiest: Andrea Bocelli reist de wereld rond en geeft concerten in uitverkochte zalen.
 • Begeesterde ontvangst: Fans en critici waarderen zijn krachtige stem en expressieve performances.
 • Diverse muziekstijlen: Bocelli verkent verschillende genres, van klassieke aria’s tot populaire nummers.
 • Internationale samenwerkingen: Hij werkt samen met diverse artiesten, wat zijn veelzijdigheid benadrukt.

Filantropie:

 • Fervent filantroop: Bocelli zet zich in voor diverse goede doelen.
 • Benefietconcerten: Hij treedt op om geld in te zamelen en bewustzijn te creëren.
 • Maatschappelijke betrokkenheid: Hij ondersteunt belangrijke humanitaire projecten.

Een blijvende erfenis:

 • Geliefd en gerespecteerd: Bocelli heeft een speciale plaats in de harten van fans.
 • Inspiratiebron: Hij inspireert mensen met zijn talent en toewijding.
 • Blijvende impact: Bocelli’s muziek en filantropie maken een blijvende verschil.

Enkele recente successen:

 • 2023 tournee: Bocelli’s “Believe World Tour” bezoekt diverse continenten.
 • Nieuw album: In 2022 bracht hij “Believe” uit, met klassieke en populaire covers.
 • Filantropische activiteiten: Hij ondersteunt diverse projecten gericht op armoedebestrijding, onderwijs en gehandicaptenzorg.

Zoon Matteo Bocelli

De muzikale erfenis:

Matteo Bocelli, geboren op 8 oktober 1997, is de zoon van Andrea Bocelli en Enrica Cenzatti. Hij erfde duidelijk het muzikale talent van zijn vader, met een tenorstem die vaak wordt vergeleken met die van Andrea.

De start van een carrière:

In 2018 brak Matteo door met het duet “Fall on Me” met zijn vader voor de film “The Nutcracker and the Four Realms.” Het nummer belichtte zijn vocale talent en markeerde het begin van zijn professionele carrière.

Een eigen stijl:

Matteo’s muziek combineert klassieke elementen met moderne popinvloeden, waardoor hij een unieke stijl creëert. Hij heeft singles uitgebracht en deelgenomen aan diverse concerten en evenementen, waardoor hij een groeiende internationale fanbase heeft opgebouwd.

Erkenning en talent:

Hoewel hij de zoon is van Andrea Bocelli, bewijst Matteo dat hij op eigen kracht kan slagen in de muziekindustrie. Hij wordt erkend als een getalenteerde artiest met een veelbelovende toekomst.

Vader en zoon op het podium:

De gezamenlijke optredens van Andrea en Matteo Bocelli zijn altijd een hoogtepunt. Ze delen een speciale band die in hun muziek tot uiting komt. Deze unieke ervaringen dragen bij aan de erkenning van Matteo’s talent en versterken de muzikale erfenis van de familie Bocelli.

Enkele recente ontwikkelingen:

 • In 2020 bracht Matteo zijn debuutalbum “Matteo” uit, dat lovende kritieken kreeg.
 • Hij trad op tijdens prestigieuze evenementen, zoals het Sanremo Music Festival en de Global Citizen Live concerten.
 • In 2023 kondigde hij zijn “A Night With Matteo” tour aan, met concerten in Europa en Noord-Amerika.

Matteo Bocelli is een getalenteerde artiest die zijn eigen weg in de muziekindustrie bewandelt.

Boeken

Autobiografieën:

 • “The Music of Silence” (La musica del silenzio): De originele autobiografie van Andrea Bocelli, vertaald in diverse talen, inclusief Nederlands.
 • “The Journey: My Story” (2019): Een herziene en uitgebreide versie van de autobiografie, met nieuwe inzichten en ervaringen uit Bocelli’s leven.

Biografieën:

 • “Andrea Bocelli: A Biography” (2000) door David R. Leddick: Een diepgaande biografie over de vroege jaren, carrièreontwikkeling en successen van Bocelli.
 • “Andrea Bocelli: The World’s Greatest Tenor” (2015) door Sarah Nathan: Een inspirerend portret van Bocelli’s leven en carrière, met focus op zijn unieke talent en impact op de muziekindustrie.

Andere boeken:

 • “The Bocelli Family Cookbook” (2008): Geniet van traditionele Italiaanse recepten met een persoonlijke touch van de Bocelli-familie.
 • “Andrea Bocelli: Aria – The Opera Album” (2009): Beeldmateriaal en teksten van Bocelli’s operaproject “Aria”.
 • “Andrea Bocelli: 60 Years of Music” (2022): Een herdenkingsboek ter ere van Bocelli’s 60e verjaardag, met foto’s, verhalen en reflecties over zijn carrière.

Recente publicaties:

 • “Blindsight: The Biography of Andrea Bocelli” (2023) door Peter Stanford: Een nieuwe biografie die focust op Bocelli’s overwinning over blindheid en zijn toewijding aan muziek.
 • “Andrea Bocelli: The Voice of an Angel” (2023) door John A. Davis: Een inspirerend boek over Bocelli’s levensverhaal en de kracht van muziek om te verbinden en te inspireren.

Naast deze boeken zijn er nog talloze interviews, artikels en blogs te vinden over Andrea Bocelli.

Films

Naast zijn carrière als zanger heeft Andrea Bocelli ook acte de présence gegeven in diverse films. Hieronder belichten we enkele bekende films die zijn naam dragen:

1. The Music of Silence (2017):

 • Deze biografische film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Andrea Bocelli, voert je mee door zijn levensverhaal.
 • Van zijn jeugd in Toscane tot zijn strijd met blindheid en zijn uiteindelijke doorbraak als zanger, de film belicht de obstakels en successen die hem tot de artiest maakten die hij vandaag is.
 • Toby Sebastian vertolkt de rol van de volwassen Andrea Bocelli, met ondersteuning van een cast van gerenommeerde acteurs.

2. Andrea Bocelli: One Night in Central Park (2011):

 • Beleef de magie van een onvergetelijk concert in deze film.
 • Op 15 september 2011 trad Andrea Bocelli op in Central Park, New York City, ter ere van het 150-jarig jubileum van de Italiaanse eenwording.
 • Voor een massaal publiek zong hij klassieke aria’s, populaire hits en ontroerende duetten, vastgelegd in deze adembenemende film.

3. The Nutcracker and the Four Realms (2018):

 • Hoewel Andrea Bocelli niet in de film verschijnt, is zijn muzikale bijdrage onmiskenbaar.
 • Samen met zijn zoon Matteo Bocelli nam hij het prachtige nummer “Fall on Me” op voor de soundtrack.
 • Het duet, te horen tijdens de aftiteling, is een emotionele ode aan de vader-zoonband en een perfecte afsluiting van deze magische film.

Naast deze films zijn er nog diverse andere filmoptredens en soundtracks te vinden in Andrea Bocelli’s oeuvre.

Documentaires

Een diepere duik in het leven en de carrière van de beroemde tenor

Er zijn diverse films die een blik achter de schermen bieden van Andrea Bocelli’s leven en carrière. Hieronder vind je een uitgebreide beschrijving van enkele documentaires die het bekijken waard zijn:

1. Andrea Bocelli: The Journey (2009):

 • Deze documentaire volgt Andrea Bocelli op een tournee door Europa, Azië en Noord-Amerika.
 • Het geeft een intieme blik op zijn leven als artiest en vader, en toont de toewijding en passie die hij voor zijn muziek heeft.
 • De film bevat interviews met Bocelli, zijn familie, vrienden en collega-muzikanten, en biedt een uniek perspectief op zijn persoonlijkheid en talent.

2. Andrea Bocelli: One Night in Central Park (2011):

 • Deze film legt een spectaculair concert vast dat Andrea Bocelli in Central Park in New York City gaf.
 • Met een orkest van 80 musici en een koor van 200 zangers, bracht Bocelli een onvergetelijke show met klassieke en populaire aria’s.
 • De film toont de magie van het concert en de emotie van het publiek, en is een must-see voor fans van Bocelli’s muziek.

3. Andrea Bocelli: In His Own Words (2013):

 • Deze documentaire is een autobiografische film waarin Andrea Bocelli zijn eigen verhaal vertelt.
 • Hij reflecteert op zijn jeugd, zijn blindheid, zijn muzikale carrière en zijn familie.
 • De film is doorspekt met archiefbeelden en interviews, en geeft een unieke inkijk in de gedachten en gevoelens van de beroemde tenor.

4. Andrea Bocelli: Believe (2018):

 • Deze film belicht de inspirerende reis van Andrea Bocelli van een blinde jongen in een klein Italiaans dorpje tot een wereldberoemde zanger.
 • Het toont de obstakels die hij heeft overwonnen en de mensen die hem hebben geholpen om zijn dromen te realiseren.
 • De film is een ode aan de kracht van muziek en de moed van Andrea Bocelli, en is een inspiratie voor iedereen die tegenslag ervaart.

5. Andrea Bocelli: Music For Hope (2020):

 • Deze documentaire is gefilmd tijdens de COVID-19 pandemie en toont Andrea Bocelli die een solo-concert geeft in de Duomo van Milaan.
 • Het concert was een symbool van hoop en solidariteit in een tijd van crisis.
 • De film toont de kracht van muziek om mensen te verenigen en te troosten, en is een inspirerend verhaal over de menselijke geest.

Naast deze documentaires zijn er nog diverse andere films en tv-shows die over Andrea Bocelli zijn gemaakt.

Prijzen en erkenningen

De lijst met prijzen en erkenningen die Andrea Bocelli heeft ontvangen voor zijn muzikale prestaties is lang en indrukwekkend. Hieronder gaan we dieper in op enkele van de meest prestigieuze awards en onderscheidingen die hem zijn toegekend:

Grammy Awards:

 • 1999: Best Classical Vocal Solo Album voor “Sogno”
 • 2000: Best Classical Vocal Solo Album voor “Sacred Arias”
 • 2002: Best Classical Crossover Album voor “Cieli di Toscana”
 • 2006: Best Classical Vocal Solo Album voor “Amore”
 • 2010: Best Classical Crossover Album voor “My Christmas”

World Music Awards:

 • 1998: Best Selling Classical Artist
 • 1999: Best Selling Classical Artist
 • 2000: Best Selling Classical Artist
 • 2002: Best Selling Classical Artist
 • 2006: Best Selling Italian Male Artist

Echo Klassik Awards:

 • 1999: Bestseller of the Year for “Sogno”
 • 2000: Bestseller of the Year for “Sacred Arias”
 • 2002: Bestseller of the Year for “Cieli di Toscana”
 • 2006: Bestseller of the Year for “Amore”
 • 2010: Bestseller of all Time for “My Christmas”

Classical BRIT Awards:

 • 1999: Best Album for “Sogno”
 • 2000: Best Album for “Sacred Arias”
 • 2002: Best Album for “Cieli di Toscana”
 • 2006: Best Album for “Amore”
 • 2010: International Artist of the Year

Naast deze awards heeft Andrea Bocelli nog vele andere prestigieuze prijzen ontvangen, waaronder:

 • 2006: benoemd tot Grootofficier in de Orde van Verdienste van de Italiaanse Republiek
 • 2009: National Italian American Foundation (NIAF) Special Achievement Award
 • 2010: Ster op de Hollywood Walk of Fame

De talloze prijzen en erkenningen die Andrea Bocelli heeft ontvangen, zijn een getuigenis van zijn unieke talent, zijn toewijding aan de muziek en zijn blijvende impact op de muziekindustrie.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. De rol van kunst en cultuur bij het verbeteren van de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden28-11-2023 02:11:54
 2. Films over blind- en slechtziendheid of personages die blind of slechtziend zijn21-09-2023 07:09:59
 3. Blinden en slechtzienden in de Middeleeuwen: Overleven en samenleven20-09-2023 10:09:40
 4. Schilders met oogafwijkingen en hun invloed op de schilderkunst11-09-2023 10:09:30
 5. MuZIEum Nijmegen: Ervaar de wereld zonder zicht28-08-2023 12:08:41
 6. Blinde en slechtziende acteurs, cabaretiers, muzikanten, presentators en zangers21-08-2023 06:08:32
 7. Naar een toneel- of theatervoorstelling als je blind of slechtziend bent21-08-2023 05:08:28
 8. Inclusief en toegankelijk museumbezoek voor blinden en slechtzienden20-08-2023 11:08:37
 9. Toegankelijke (combi)ovens voor blinden en slechtzienden06-08-2023 05:08:02
 10. Het visuele voorbij! – Toegankelijkheid van theater voor personen met een visuele beperking23-08-2015 12:08:03
 11. Helmut Walcha: Duitse organist05-06-2011 12:06:11
 12. Biografie Jules de Corte05-06-2011 10:06:29
 13. Je hoort niet dat hij blind is: Biografie van Andrea Bocelli05-06-2011 10:06:30

Laatst bijgewerkt op 9 april 2024 – 10:21