Blindentribunes bij voetbalstadions in België en Nederland

Blindentribunes bij voetbalstadions zijn speciale plekken voor mensen met een visuele beperking (en hun begeleider), waar ze voetbalwedstrijden live bij kunnen wonen dankzij audioapparatuur. Blindentribunes bieden blinden en slechtzienden de kans om de opwinding van voetbalwedstrijden te ervaren dankzij live audiodescriptie en eventuele andere toegankelijkheidsdiensten. Dankzij blindentribunes kunnen blinden en slechtzienden ook volledig genieten van hun favoriete sport.

België

Inter – Rode Duivels

Door Inter worden blindentribunes georganiseerd waar blinden en slechtzienden kunnen genieten van voetbalwedstrijden met behulp van audiodescriptie (AD). Ervaren voetbalcommentatoren beschrijven de wedstrijden in de kleinste details, waardoor mensen met een visuele beperking live in het stadion volledig kunnen genieten van wedstrijden van hun favoriete teams. Dit initiatief is bedoeld om sporttoegankelijkheid te bevorderen en inclusieve sportbeleving mogelijk te maken voor iedereen.

 • Blindentribune bij de Rode Duivels: Er wordt een blindentribune georganiseerd bij alle officiële thuiswedstrijden van de Rode Duivels.
 • Blindentribunes bij verschillende clubs in de Jupiler Pro League-competitie: Inter organiseert ook blindentribunes bij elke thuiswedstrijd van verschillende clubs in de Jupiler Pro League-competitie, waaronder Royal Antwerp FC, Club Brugge, KRC Genk, AA Gent en RSC Anderlecht.

AA Gent – Ghelanmco Arena

 • AA Gent heeft in nauwe samenwerking met INTER een speciale ‘blindentribune’ in vak 222 van de Ghelamco Arena geïntroduceerd. Op deze tribune worden hoofdtelefoons aangeboden die zijn aangesloten op een audiosysteem met beschrijvend commentaar. Dit commentaar wordt verzorgd door toegewijde vrijwilligers die over een speciale commentaarpositie met een zender beschikken.
 • Deze verslaggevers werken in duo’s, waardoor ze elkaar kunnen afwisselen en ondersteunen bij het verstrekken van gedetailleerd en nauwkeurig commentaar over de wedstrijd. Dit commentaar gaat verder dan wat normaal op tv wordt uitgezonden en bevat specifieke details, zoals de locatie van de bal, spelerbewegingen, tactische beslissingen, en zelfs de emoties van het publiek.
 • De vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor de audiodescriptie zijn van onschatbare waarde. Ze zorgen ervoor dat supporters met een visuele beperking dezelfde betrokkenheid en opwinding ervaren als elke andere fan in het stadion. Dit initiatief heeft niet alleen de drempel verlaagd voor mensen met een visuele beperking om voetbalwedstrijden bij te wonen, maar het heeft ook bijgedragen aan het vergroten van de inclusiviteit en de gelijke toegang tot sportevenementen.

Club Brugge

 • Bij elke thuiswedstrijd van Club Brugge is er een bijzondere dienst beschikbaar voor supporters met een visuele beperking. Club Brugge heeft twee speciaal opgeleide commentatoren op de perstribune, die gedurende de hele wedstrijd zorgen voor een uiterst gedetailleerde en aangepaste verslaggeving.
 • Deze verslaggeving wordt via headsets beschikbaar gesteld aan supporters en wordt verdeeld door toegewijde vrijwilligers bij ingang van tribune West 112. Voor het gebruik van de headset wordt een identiteitskaart als waarborg gevraagd. Na afloop van de wedstrijd retourneert de supporter de headset en ontvangt hij of zij de identiteitskaart weer retour.
 • De commentatoren die verantwoordelijk zijn voor deze dienst zijn speciaal opgeleid door Inter om de wedstrijdverslaggeving zo informatief en aangepast mogelijk te maken voor blinde en slechtziende supporters.
 • In vergelijking met reguliere voetbalcommentatoren, zoals die van bijvoorbeeld Sporza, wordt er veel meer diepgaande informatie verstrekt. Dit omvat niet alleen de essentiële aspecten van het spel, zoals doelpunten en spelerswissels, maar ook gedetailleerde informatie zoals de kleur van de spelersschoenen, de emoties die in het stadion worden gevoeld, de exacte positie van een vrije trap en nog veel meer.

KRC Genk – Luminus Arena

 • De Luminus Arena van KRC Genk in België heeft een speciale blindentribune voor blinde en slechtziende supporters. Deze tribune biedt plaats aan fans met een visuele beperking en hun begeleiders.
 • De tribune is uitgerust met audiocommentaar, zodat blinde en slechtziende fans de wedstrijd kunnen volgen via live beschrijvingen.
 • Er zijn ook speciale faciliteiten en diensten beschikbaar, zoals begeleiding naar de tribune en aangepaste zitplaatsen.

Royal Antwerp FC – Bosuilstadion

 • Het Bosuilstadion van Royal Antwerp FC heeft ook een blindentribune voor supporters met een visuele beperking.
 • Deze tribune is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en heeft plaatsen voor blinde en slechtziende fans en hun begeleiders.
 • Audiocommentaar en andere diensten zijn beschikbaar om de wedstrijdervaring te verbeteren.

RSC Anderlecht

 • Bij RSC Anderlecht is er een toegewijde blindentribune om ervoor te zorgen dat blinde en slechtziende supporters de wedstrijden op een volwaardige en boeiende manier kunnen ervaren. Via een koptelefoon kunnen zij luisteren naar deskundig en levendig commentaar van vrijwillige Inter-voetbalcommentatoren. Deze commentatoren verzorgen een integraal verslag van de wedstrijd en voorzien veel details die de voetbalactie tot leven brengen.
 • Dit omvat onder andere de posities van spelers op het veld, uitleg over tactische acties, de emoties die in het stadion worden gevoeld, reacties van spelers, en zelfs de locatie van vrije trappen en corners.
 • Dankzij deze gedetailleerde audiodescriptie kunnen blinde en slechtziende supporters in het stadion volop genieten van de wedstrijd en meeleven met alles wat zich op het veld afspeelt. RSC Anderlecht biedt deze service tweetalig aan, zodat iedereen de kans krijgt om de voetbalbeleving te delen.
 • In de blindentribune van RSC Anderlecht zijn in totaal 26 plaatsen beschikbaar. Deze plaatsen bevinden zich ter hoogte van de middenlijn in de eretribune, waardoor supporters een uitstekend zicht hebben op het speelveld.
 • RSC Anderlecht verwelkomt geleidehonden in het stadion. Momenteel zijn er echter geen specifieke voorzieningen beschikbaar voor geleidehonden in het stadion.
 • Op wedstrijddagen is er een duidelijk afspraakpunt bij ingang 2. Vanaf dit punt worden alle supporters met een visuele handicap begeleid naar hun speciale vak in het stadion, zodat ze optimaal kunnen genieten van de wedstrijd. Deze gezamenlijke ervaring draagt bij aan de inclusieve en gemeenschappelijke voetbalbeleving bij RSC Anderlecht.

Nederland

ADO Den Haag

 • De blindentribune bij ADO Den Haag biedt supporters met een visuele beperking de kans om de wedstrijden live te ervaren. Dit betekent dat ze de sfeer in het stadion kunnen voelen en de opwinding van het spel kunnen beleven, ondanks hun visuele beperking.
 • De blindentribune bij ADO Den Haag werd geopend op zaterdag 10 november 2012 voorafgaand aan de wedstrijd ADO Den Haag – AZ. Dit initiatief toont het streven van de club naar inclusiviteit en toegankelijkheid voor al hun supporters.
 • Op de blindentribune is een radio beschikbaar waarmee supporters met een visuele beperking liveverslagen van de wedstrijd kunnen beluisteren. Het liveverslag wordt verzorgd door Radio West, wat de supporters de mogelijkheid biedt om de actie op het veld te volgen.
 • Supporters met een visuele beperking kunnen met een begeleider naar de wedstrijd komen en op vak E van het Bingoal Stadion de wedstrijd bijwonen.
 • Als het gebrek aan vervoer en/of begeleiding een belemmering vormt om naar het Bingoal Stadion te komen, biedt ADO Den Haag hulp aan. Ze kunnen supporters koppelen aan vrijwilligers die hen thuis komen ophalen en na de wedstrijd weer terugbrengen.

Ajax – Johan Cruijff Arena

 • De Johan Cruijff Arena in Amsterdam heeft een speciale tribune voor blinde en slechtziende fans. Deze tribune biedt plaats aan supporters met een visuele beperking en hun begeleiders.
 • De tribune van Ajax  is uitgerust met audiocommentaar in verschillende talen, zodat fans de wedstrijd kunnen volgen met live beschrijvingen van het spel.
 • Begeleiders en assistentiehonden zijn welkom op de tribune.

AZ Alkmaar

 • AZ Alkmaar heeft ook een blindentribune om voetbaltoegankelijkheid te bevorderen.
 • De tribune is voorzien van audiodescriptie en begeleiders om supporters met een visuele beperking te ondersteunen.

FC Emmen – De Oude Meerdijk:

 • Sinds 2019 beschikt FC Emmen op De Oude Meerdijk over een blindentribune. De blindentribune is een plek waar mensen met een visuele beperking en hun begeleider met behulp van audioapparatuur kunnen genieten van een voetbalwedstrijd.
 • In stadion De Oude Meerdijk kunnen de slechtziende en blinde voetballiefhebbers tussen het reguliere publiek op die manier live een wedstrijd in het stadion beleven. Zij worden door de audioapparatuur continu geïnformeerd over wat er op het veld gebeurt.

FC Utrecht

 • De blindentribune bij FC Utrecht biedt mensen met een visuele beperking de mogelijkheid om voetbalwedstrijden van FC Utrecht bij te wonen met behulp van toegankelijkheidsvoorzieningen zoals audiodescriptie.
 • FC Utrecht werkt samen met Bartiméus, een organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele beperking. Bartiméus organiseert uitstapjes naar voetbalwedstrijden voor mensen met een visuele beperking, waarbij elke bewoner een eigen maatje heeft om hen te begeleiden.
 • Op de blindentribune dragen de deelnemers koptelefoons waarmee ze naar audiodescriptie kunnen luisteren. Via de koptelefoon ontvangen ze radiocommentaar waardoor ze de wedstrijd kunnen volgen. Hierdoor kunnen ze de acties op het veld begrijpen, de sfeer in het stadion ervaren en de wedstrijd in real-time beleven.

Feyenoord Rotterdam – De Kuip

 • Het stadion De Kuip van Feyenoord in Rotterdam heeft een speciale blindentribune met aangepaste zitplaatsen voor blinde en slechtziende supporters en hun begeleiders.
 • Op deze tribune is audiocommentaar beschikbaar, evenals faciliteiten voor rolstoelgebruikers.

NEC Nijmegen

 • NEC Nijmegen biedt mogelijkheden voor slechtziende en blinde supporters om wedstrijden bij te wonen.
 • Details over de blindentribune en beschikbare voorzieningen zijn beschikbaar op de officiële website van de club.

Nederlands Elftal

 • De blindentribune bij het Nederlands Elftal biedt een toegankelijke manier voor mensen met een visuele beperking om interlandwedstrijden van Oranje bij te wonen.
 • Audioapparatuur voorziet de supporters van livecommentaar, zodat ze de wedstrijd kunnen volgen.
 • Het Nederlands Elftal streeft naar inclusiviteit en biedt deze speciale tribune als een manier om de sportbeleving toegankelijk te maken voor iedereen.

PEC Zwolle

 • PEC Zwolle streeft naar inclusiviteit door fans met een visuele beperking de kans te bieden om deel te nemen aan wedstrijden.
 • Informatie over de blindentribune en kaartverkoop is te vinden op de clubwebsite.

PSV Eindhoven

 • De blindentribune bij PSV Eindhoven biedt mensen met een visuele beperking de mogelijkheid om voetbalwedstrijden van hun favoriete team live bij te wonen met behulp van audiodescriptie (AD) en andere toegankelijkheidsvoorzieningen.
 • De blindentribune bevindt zich in het stadion van PSV, waar fans met een visuele beperking een plaats kunnen vinden om de wedstrijden bij te wonen.
 • Op de blindentribune krijgen de aanwezigen speciale oortjes waarin ervaren commentatoren de wedstrijd in detail beschrijven. Deze beschrijvingen gaan verder dan wat je normaal op de radio zou horen. Ze omvatten details zoals de bewegingen van de spelers, de positie van de bal op het veld, de sfeer in het stadion en andere relevante informatie. Hierdoor kunnen de blinde en slechtziende fans de wedstrijd volgen en de opwinding ervaren alsof ze er live bij zijn.
 • De blindentribune biedt een inclusieve sportbeleving, waarbij mensen met een visuele beperking dezelfde passie, sfeer en opwinding kunnen ervaren als andere fans in het stadion. Ze kunnen genieten van de liederen die worden gezongen, het juichen van medesupporters en de emoties die gepaard gaan met live voetbalwedstrijden.
 • PSV biedt Seizoen Club Cards voor de blindentribune aan geïnteresseerden.
 • Voor details en kaartverkoop kan je contact opnemen met PSV Kaartverkoop via kaartverkoop@psv.nl of 040 250 5505.

SC Heerenveen

 • Bij SC Heerenveen kunnen supporters met een visuele beperking terecht op de blindentribune, waar kaartjes inclusief een begeleider €22 kosten.
 • Neem voor meer informatie contact op met Jolanda Westra van SC Heerenveen via jolanda.westra@sc-heerenveen.nl of 0513 61 21 30.

Willem II Tilburg

 • In het hart van Tilburg, bij Willem II, is er een speciale plek in het stadion die het mogelijk maakt voor blinden en slechtzienden om met volle teugen van voetbal te genieten.
 • De blindentribune bij Willem II is een geweldige plek waar mensen met visuele beperkingen de wedstrijden kunnen bijwonen. Er zijn twee commentatoren die live verslag doen van de wedstrijd via koptelefoons. Door dit gedetailleerde commentaar kunnen blinden en slechtzienden elk aspect van het spel volgen.

Bronnen:

Deel dit:
Advertenties

 1. Zwemmen met een visuele beperking02-04-2024 02:04:14
 2. Schaatsen voor blinden en slechtzienden05-12-2023 07:12:22
 3. Boogschieten voor blinden en slechtzienden27-11-2023 08:11:33
 4. Zeilen voor mensen met een visuele beperking27-11-2023 07:11:49
 5. Honkbal voor blinden en slechtzienden23-11-2023 07:11:15
 6. Roeien als je blind of slechtziend bent23-11-2023 06:11:50
 7. Toegankelijke loopbanden voor blinden en slechtzienden22-11-2023 08:11:56
 8. Martial arts voor blinden en slechtzienden22-11-2023 08:11:58
 9. Verschillende sport- en spelballen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:40
 10. Skiën voor blinden en slechtzienden05-10-2023 12:10:33
 11. Joggen, hardlopen en atletiek voor blinden en slechtzienden05-10-2023 11:10:33
 12. Blindenvoetbal: Sport voor blinden en slechtzienden05-10-2023 10:10:23
 13. Torbal: Balsport voor blinden en slechtzienden05-10-2023 10:10:07
 14. Goalball: Intense teamsport voor blinden en slechtzienden05-10-2023 07:10:34
 15. Showdown: Een sport voor blinden en slechtzienden05-10-2023 07:10:07
 16. Invloed van slechtziendheid op sporten12-09-2023 06:09:31
 17. Fitnessen door blinden en slechtzienden12-09-2023 11:09:43
 18. Blindentribunes bij voetbalstadions in België en Nederland10-09-2023 01:09:01
 19. Voordelen van fysieke activiteiten en sporten voor blinden en slechtzienden26-08-2023 12:08:47
 20. Sporten voor blinde en slechtziende personen11-08-2023 06:08:48

Laatst bijgewerkt op 17 januari 2024 – 13:57