NL Web & Computer rond blinden en slechtzienden

De Onlinefactor – Voor Toegankelijke websites

Het internet mooier én toegankelijker maken voor iedereen!

De Onlinefactor – Voor Toegankelijke websites

Wendy Weel
Galileistraat 67
Heerhugowaard
GSM: 06-48403058
E-mail: wendy@deonlinefactor.nl
Website: https://www.deonlinefactor.nl
Facebook: https://www.facebook.com/pg/deonlinefactor.nl/

De Pratende Computer

De Pratende Computer distribueert sprekende software via het internet en maakt ook onderzoeksverslagen beschikbaar. Drie programma’s zijn in het bijzonder voor slechtzienden geschikt. Sprekend Klokje spreekt de tijd.

Lees Voor maakt elektronische teksten hoorbaar, in het bijzonder ook teksten die eerst naar het klembord zijn gekopieerd. Schrijf en Spel, bedoeld voor het onderwijs in lezen en spellen, omvat onder andere een cursus blindtypen. Via de site kan je folders lezen, vragen stellen en de software downloaden. Alle software is op het moment ‘sponsorware’ maar vereist wel synthetische spraak die apart geregistreerd en die, na een proefperiode, ook betaald moet worden.

De Pratende Computer
Tel.: (020)685 22 75
E-mail: info@depratendecomputer.nl
Website: https://www.depratendecomputer.nl

Digi-Visie

Digi-Visie is het platform dat zich bezig houdt met de digitale toegankelijkheid. Je vind hier diverse  nieuwtjes, tips en trucs op het gebied van computers, hulpmiddelen en techniek die zijn gericht op mensen met een informatiebeperking. Dit doen wij onder andere door audiopresentaties en artikelen te posten op Facebook, Twitter, ons forum en op deze website.

Digi-Visie zorgt tevens voor intervisie: Mensen uit de doelgroep helpen elkaar via het forum of de MacTalk door het beantwoorden van vragen en het geven van tips.

E-mail: info@digi-visie.eu
Website: http://www.digi-visie.eu
Facebook: http://www.facebook.com/digi.visie.7
Twitter: https://twitter.com/Digi_Visie

Digitaal Toegankelijk

Wij helpen bedrijven bij het ontwerpen van websites, apps en digitale documenten op een manier die ervoor zorgt dat ook mensen met een beperking ze makkelijk kunnen begrijpen en gebruiken. Zo maken we het internet beschikbaar voor iedereen.

Ravellaan 96
Utrecht (stad)
E-mail: we@digitaaltoegankelijk.com
Website: https://digitaaltoegankelijk.com
Facebook: https://www.facebook.com/pg/digitaaltoegankelijk

Documenten en toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid betekent dat digitale informatie toegankelijk is voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking en voor ouderen. Bijvoorbeeld als je minder goed of niet kan zien, of geen muis kan gebruiken. Digitaal toegankelijke informatie is beter bruikbaar, vindbaar en doorzoekbaar door zoekmachines, door verschillende mensen en op verschillende apparaten. In de internationale toegankelijkheidsrichtlijnen WCAG 2.0 en Webrichtlijnen versie 2 gaat het hierbij niet alleen om informatie in webpagina’s, maar ook om informatie in documenten, zoals een tekstbestand, spreadsheet, pdf of digitaal boek. Voor conformiteit met de Webrichtlijnen is het belangrijk dat documenten toegankelijk zijn en dat informatie in open standaard of open specificatie wordt aangeboden.

E-mail: info@documenten-en-toegankelijkheid.nl
Website: https://documenten-en-toegankelijkheid.nl

Earcatch

Blind of slechtziend en toch naar de film? Mis geen enkel detail dankzij Earcatch.

Earcatch
E-mail: contact@earcatch.nl
Website: http://www.earcatch.nl
Facebook: https://www.facebook.com/earcatch.nl/

ICC dag

An unforgettable international summer camp experience that boosts technology and social skills of visually impaired people from 16 to 21.

Stel je voor. Een Europese gastlocatie waar meer dan 60 blinde en slechtziende jongeren tussen 16 en 21 jaar vanuit meer dan 15 landen over het continent, en soms ook van daar buiten, zich verzamelen. Dit doen ze met slechts één doel: de krachten bundelen en nieuwe poorten openen naar meer zelfstandigheid en mogelijkheden, zowel voor de studies of werksituaties als voor de vrije tijd. Daarom kunnen ze er niet alleen workshops volgen over de nieuwste toegankelijke technologie en hulpmiddelen, maar ook over sociale vaardigheden, muziek, sport en nog veel meer.

Daarnaast is er nog tijd voor cultuur, ontspanning en vriendschappen over de grenzen heen. Een team van vrijwilligers en begeleiders staat bovendien paraat met raad en daad gedurende heel het kamp!

Jammer genoeg duurt deze ervaring voor die jongeren slechts 10 dagen. Maar de typische ICC-sfeer en de opgedane contacten, verliezen ze nooit meer.

International website: http://www.icc-camp.info .

E-mail: Hsnetselaar@bartimeus.nl
Website: https://www.icc-camp.info

PC-hulp

Vrijwilligerspool die visueel gehandicapte mensen thuis ondersteuning biedt bij computerproblemen door leesaanpassingen. PC-hulp is een samenwerkingsverband tussen Seniorweb en de Oogvereniging.
Tel.: (030)294 54 44
E-mail: ooglijn@oogvereniging.nl
Website: http://www.oogvereniging.nl
Twitter: https://twitter.com/oogvereniging

ReadSpeaker

ReadSpeaker is wereldmarktleider op het gebied van online tekst-naar-spraak oplossingen. In 1999 waren de oprichters van ReadSpeaker de eersten, die een spraakoplossing voor websites lanceerden. Nu worden de ReadSpeaker® internet gebaseerde tekst-naar-spraak services gebruikt door duizenden websites/mobiele apps en gebruiken maandelijks miljoenen mensen wereldwijd de ReadSpeaker spraakknop. ReadSpeaker zet tekst naar spraak  om “on-the-fly” met 35+ talen en 100+ stemmen als basis. ReadSpeaker heeft een portfolio van internet gebaseerde spraakdiensten voor (mobiele) websites, mobiele apps, RSS feeds, online documenten en voor online campagnes. ReadSpeaker heeft wereldwijd meer dan 5000 klanten, in overheid, media, non-profit en de zakenwereld. Laat uw website spreken!

ReadSpeaker Nederland
Dolderseweg 2a
3712 BP Huis ter Heide
Tel.: (030)69 244 90
Fax: (030)69 245 99
E-mail: nederland@readspeaker.com
E-mail: jarno.aantjes@readspeaker.com
Website: http://www.readspeaker.com

Stichting Accessibility

Stichting Accessibility is je deskundige, onafhankelijke partner in kwaliteit en toegankelijkheid van ICT. Met onze dienstverlening, expertise en netwerk ondersteunen we je organisatie bij de ontwikkeling en het beheer van toegankelijke websites en apps. Accessibility is een sociale onderneming. Onze inkomsten vloeien terug in research en development die bijdragen aan onze missie: een drempelloze digitale wereld voor iedereen.

Stichting Accessibility.nl
Christiaan Krammlaan 2
3571 AX Utrecht
Tel.: (030)239 82 70
Fax; (030)239 82 38
E-mail: info@accessibility.nl
Website: http://www.accessibility.nl
Facebook: https://www.facebook.com/accessibilitynl/
Twitter: @AccessibilityNL

Stichting Appt

Appt: hét platform voor app toegankelijkheid

In Nederland zijn ongeveer 300.000 mensen visueel beperkt, waarvan ongeveer 80.000 blind en heeft circa 3.2% van de bevolking een gehoorbeperking (760.000). Naast visuele- en gehoorbeperkingen zijn er ook cognitieve, neurologische of fysieke beperkingen die het gebruik van apps/systemen moeilijker maken. Het blijkt dat 30% van de app gebruikers een hulpmiddel aan heeft staan. Bijvoorbeeld de vergrotings opties van tekst.

Voor veel gebruikers zijn apps helaas niet toegankelijk. Zelfs de apps met miljoenen gebruikers (o.a. rijksoverheid, banken, verzekeraars, supermarkten en webshops) hebben moeite te voldoen aan de richtlijnen en zijn dus voor gebruikers soms niet te gebruiken.

Met Stichting Appt willen Jan Jaap de Groot en Paul van Workum hier verandering in brengen met onze missie: “iedereen appt”. Toegankelijkheid wordt een verplichting voor overheden (juni 2021) en bedrijven (2025). Daarbij kunnen ze hulp gebruiken. Stichting Appt gaat die hulp bieden.

We zijn pas begin 2020 gestart maar hebben ondertussen al een eigen app waar men het belangrijkste hulpmiddel de schermlezer kan leren gebruiken en hebben we al een interessant project gegund gekregen om een test en verbeter aanpak te ontwikkelen. Kijk voor de apps op http://www.appt.nl/app

We willen met deze groep een community starten van mensen die ons willen helpen met apps toegankelijker te maken, bijvoorbeeld door feedback te geven op apps en soms een app te testen. Wij geloven dat juist mensen met een beperking de makers van apps kunnen inspireren toegankelijker te ontwikkelen.

Jan Jaap en Paul

Stichting Appt
GSM: (06)163 971 44
E-mail: paul@appt.nl
E-mail: info@appt.nl
Website: https://appt.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/Appt-109366004077620/
Facebook-groep: https://www.facebook.com/groups/1302246033296587/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/appt-toegankelijkheid/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCbI49VKc0ub3aS9xljHg4Nw/featured

Stichting Oog voor Iedereen

Een strakke website met fraaie kleuren en spetterende video’s en afbeeldingen. Mooi om te zien toch? Dan moet je geen visuele beperking hebben. Maar liefst 25% van de Nederlanders ondervindt moeite met het navigeren en lezen van websites. dit omdat deze niet goed zijn ingericht voor laag letterden, dyslectici, kleurenblinden, ouderen en statushouders.  Stichting Oog voor Iedereen zet zich in om hier verandering in te brengen.

Tel.: 06-57664957
E-mail: info@oogvooriedereen.nl
Website: https://www.oogvooriedereen.nl
Facebook: https://www.facebook.com/oogvooriedereen/
LinkedIn https://www.linkedin.com/company/oog-voor-iedereen/

Stichting Waarmerk Drempelvrij.nl

* Bezoekadres
Bisonspoor 6006
3605 LW Maarssen
* Postadres
Postbus 1440
3600 BK Maarssen
Tel.: (034)659 01 15
Fax: (034)657 45 32
E-mail: info@drempelvrij.nl
Website: http://www.drempelvrij.nl

TechTouch

Podcasts vormen een geschikte technologie. Via podcasts kan iedereen zijn kennis delen voor een breed publiek. Op deze mogelijkheden wil Tech Touch inspelen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen rond podcasting en wat Tech Touch hierrond wil doen:

Tech Touch

* Wat is Tech Touch?

Tech Touch wil een platform bieden waarbinnen gebruikers van aangepaste technologische producten en diensten hun ervaringen kenbaar kunnen maken.

* Wie zijn wij?

Het Tech Touch team bestaat onder andere uit Daan Staes en Steven Bladt. Wij hopen dit team snel verder te kunnen uitbreiden met vaste podcast posters. Het betreft hier een zuiver privé-inisiatief zonder enige commerciële belangen. Toch zullen we ook het woord laten aan commerciële organisaties. De podcasts hebben hier niet tot doel deze organisaties op een eenvoudige manier reclame te bezorgen. Het doel is zuiver informatief.

* Waarom Tech Touch?

Dit initiatief is ontstaan vanuit het feit dat er voor wat betreft Vlaanderen en Nederland een dergelijke website nog niet is opgericht. Er zijn wel andere initiatieven maar deze richten zich slechts op een deelaspect. Wij willen met deze website een overkoepelend platform zijn.

* Hoe wil Tech Touch dit doen?

Het medium podcast lijkt ons een geschikte manier om aan kennisdeling te doen. Het enige dat je nodig hebt is een opnameapparaat en een internetverbinding om deze podcast te maken. Het medium biedt ook voor de luisteraar de mogelijkheid om de podcasts zowel rechtstreeks via het internet te beluisteren alsook de optie om de podcasts te downloaden om ze later te beluisteren.

* Hoe kan ik de podcasts beluisteren?

Ga naar de homepage van onze website. Daar vindt je de 5 recentste podcasts terug. Wil je eerdere podcasts beluisteren ga je naar het podcast archive.

* Wat kan er aan bod komen bij Tech Touch?

Indien je een podcast gepubliceerd zou willen zien op onze webpagina is het van belang dat de inhoud verband houdt met technologische producten, diensten en ontwikkelingen die op enige wijze van belang zijn voor onze gebruikersgroep. De vorm waaronder deze podcast gemaakt wordt kan variëren van een live demonstratie van een product, hulpmiddel, software pakket … tot een interview rond een nieuw ontwikkeld hulpmiddel of dienst.

Enkele concrete voorbeelden kunnen zijn:
– Een review van een audiogame
– Een app op tablet of smartphone
– Een internettoepassing op pc of mac
– Een demonstratie van een keukenhulpmiddel
– Een demonstratie van een opnametoestel
– …

* Is Tech Touch gratis?

Voorlopig gaat het hier om een gratis dienst. Mochten we ervaren dat het een groot succes blijkt te zijn en we genoodzaakt zijn om financiële vergoedingen te vragen, zullen we deze eerst proberen te verkrijgen via vrijwillige donaties alvorens enige vorm van lidgeld te vragen.

* Hoe weet ik dat er nieuwe podcasts zijn verschenen?

Hiervoor kan je terecht op onze In Touch met Tech Touchpagina.

* Hoe maak ik een podcast voor Tech Touch?

* Hoe aan een podcast beginnen?

Hiervoor hebben we een speciale podcast gemaakt die je vindt onder de rubriek Hoe maak ik een podcast?

* Hoe krijg ik mijn podcast op de Tech Touch pagina gepubliceerd?

Je kan ons de opgenomen podcast via Podcast inzenden toesturen.

* Wordt mijn podcast altijd gepubliceerd?

De ingezonden podcasts worden eerst door ons beluisterd en gecontroleerd op inhoud en technische kwaliteit. Indien dit niet zo mocht zijn, zullen wij altijd een mail sturen waarin we duidelijk maken waarom we een bepaalde podcast hebben geweigerd.

* Hoe zit het met auteursrechten?

Wanneer je een podcast inzendt naar Tech Touch blijven de intellectuele rechten bij de maker liggen. Indien we gecontacteerd worden met de vraag van derden om een podcast te gebruiken voor educatieve, commerciële of andere doeleinden, nemen we contact op met de maker van de podcast. Het uitzenden van podcast zonder voorafgaandelijke toestemming is niet toegestaan.

TechTouch
E-mail: techtouchteam@gmail.com
Website: http://tech-touch.net

Time For Access

Time for Access is een wekelijks terugkerend internet-radioprogramma dat wordt gemaakt door een aantal enthousiaste vrijwilligers.

Elke woensdagavond vanaf 20.00 uur bespreekt ons team, tijdens de live uitzending, onderwerpen over toegankelijkheid in de breedste zin van het woord, toegespitst op mensen met een functiebeperking. Hierbij kan worden gedacht aan de toegang tot vervoer en openbare ruimten, werk, vrije tijd en sociale contacten.

Regelmatig komen ook digitale onderwerpen aan bod. Voorbeelden hiervan zijn: toepassingen voor de computer en Smart Phone, zoals software, apps en hardware. Ook artikelen zoals een goed te bedienen wasmachine of wekkerradio zouden zomaar eens voorbij kunnen komen.

Time for Access is elke woensdag vanaf 20.00 uur live te beluisteren, waarbij we ook jouw inbreng/bijdrage enorm waarderen.

Je kunt ons tijdens de uitzending bereiken via:

Telefoon: 040-4020816
E-mail: stichtingpower4every1@gmail.com
Skype: ben.dul01
Twitter: https://twitter.com/TimeForAccess

Van der Staak IT Support

Van der Staak IT Support is er voor al je vragen. Wij specialiseren ons in het toegankelijk maken van alle IT.

IT is vandaag de dag niet meer weg te denken. Het is belangrijk dat daarom ook mensen met een beperking, zoals slechtziendheid of blind, optimaal gebruik maken van alle techniek.

Van der Staak IT Support
Telefoonnummer: +31 6 41101078
E-mailadres: info@vdsitsupport.nl
Website: https://www.vdsitsupport.nl
Facebook: https://www.facebook.com/VDSITSupport/

Vilans & Expertisecentrum Xidis, ICT en Handicap

Voor vragen over het gebruik van ICT door mensen met een handicap kunt u terecht bij Vilans. Expertisecentrum Xidis, ICT en handicap bestaat niet meer als zelfstandige stichting. Informatie over ICT hulpmiddelen vind u in de Vilans hulpmiddelenwijzer. http://www.vindeenhulpmiddel.nl

Postadres
Postbus 8228
3503 RE Utrecht
Tel.: (030)789 23 00
Fax: (030)789 25 99
E-mail: info@vilans.nl
Website: https://www.vilans.nl

VIP-IT

Een toegankelijk IT-omscholingsprogramma met baangarantie voor mensen met een visuele beperking

Wie zijn wij en wat willen wij? Het project VIP-IT is een initiatief van het Bartiméus Fonds, Incluvisie en de Hogeschool van Amsterdam. Wij werken binnen dit project samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wij geloven erin dat je samen verder komt. Daarom willen we middels een inclusiepact meer organisaties verbinden aan VIP-IT. Zo kunnen we samen de doelstellingen bereiken. In de komende periode benaderen we daarom organisaties die hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld werkgeversorganisaties, belangenorganisaties, landelijke en regionale overheden, koepelorganisaties, etc.

E-mail: info@vip-it.nl
Website: https://www.vip-it.nl

Visually Impared Apple Lover

Graag help ik andere visueel beperkten met het omgaan van de Apple producten. Dit laat ik zien door middel van video’s en gesproken uitleg.
Website: https://m.youtube.com/channel/UCU6ruGZkwySAsyaDcTsmcNA

VoiceOver Apple Cursus

Visueel beperkte Apple gebruikers zo zelfstandig mogelijk laten werken met VoiceOver.

VoiceOver Apple Cursus is ontstaan door een tekort aan Nederlandse video’s die het werken met VoiceOver uitlegd. Charissa Kalloe is de maker en bedenker van VoiceOver Apple Cursus. Uit eigen ervaring weet zij dat er niet veel Nederlandse informatie besc

E-mail: voiceoverinstructies@gmail.com

Deel dit:
Advertenties

  1. NL Web & Computer rond blinden en slechtzienden04-06-2011 08:06:44
  2. BE Web & Computer rond blinden en slechtzienden04-06-2011 04:06:20

Laatst bijgewerkt op 19 maart 2024 – 20:44