Wat vind je op dit kennisportaal visuele handicap?

België telt naar schatting 150.000 blinden en slechtzienden, in Nederland zijn er dat rond de 350.000. Door de toenemende vergrijzende maatschappij neemt dit aantal bijgevolg gestaag maar zeker toe.

Blind of slechtziend worden brengt op emotioneel en praktisch vlak veel vragen met zich mee. Dankzij heel wat hulp(middelen), aanpassingen, ondersteuningsprojecten en zorgvormen is een blinde of slechtziende persoon perfect in staat om zich te integreren in de maatschappij, zowel op het vlak van opleiding, tewerkstelling als vrije tijd.

Rond visuele handicap is veel informatie beschikbaar, maar vaak is dit versnipperd te vinden op het Internet. Daarom is op 27 november 2002 dit kennisportaal visuele handicap opgericht. Later werd dit gevolgd door een Facebook-pagina, Twitter-account, en een mailgroep rond visuele handicap. Deze vrijwillige projecten zijn zeer nuttige instrumenten voor iedereen die op zoek is naar nieuws rond deze doelgroep.

De website bevat recente maar ook oudere krantenberichten, informatieve teksten, activiteiten, nieuwsbrieven, oproepjes, vacatures, tv-tips en vragen. Bovendien is zowel voor Belgen als voor Nederlanders een steeds recente sociale kaart van organisaties en verenigingen rond visueel gehandicapte personen beschikbaar. Op deze manier krijgt de lezer niet alleen doorverwijsinformatie maar krijgt hij eveneens een idee over de mogelijkheden en beperkingen bij blind- en slechtziendheid. Het werk dat Kim Bols vrijwillig en neutraal dagelijks in dit kennisportaal steekt, gaat niet onopgemerkt voorbij: Dit kennisportaal visuele handicap kreeg reeds meerdere prijzen en geniet veel waardering vanuit diverse hoeken. Doel is om zoveel mogelijk mensen wegwijs te maken rond visuele handicap.

Wie ben ik?

Mijn naam is Kim Bols. Lange tijd was ik zwaar slechtziend, maar sinds 2001 ben ik blind ten gevolge van meerdere oogaandoeningen. Op mentaal vlak kreeg ik als tiener zware klappen: Mijn gezichtsvermogen ging achteruit waardoor ik aangemoedigd werd om te leren werken met braille, met de witte stok en met andere hulpmiddelen. Het leren aanvaarden van mijn naderende blindheid uitte zich in veel negatieve energie: verdriet, boosheid en onmacht stonden toen centraal. Daarnaast vond ik weinig lotgenoten en had ik ook lange tijd geen weet van bestaande organisaties, mogelijkheden en activiteiten rond de doelgroep. Dit verliesgerichte rouwproces heeft jarenlang in beslag genomen.

Nadat ik blind was geworden, wilde ik uit die diepe put geraken en herstelgericht gaan werken. Ik besloot om zelf via mijn computer met screenreader informatie te zoeken en dit online te zetten. Zo kon ik niet alleen aan mezelf werken maar ook anderen helpen. Dit gaf en geeft me nog steeds veel kracht. Toen ik in 2005 mijn eerste geleidehond kreeg, leerde ik eveneens letterlijk buitenkomen en werd ik sociaal sterker.

Dankzij een heel fijne omgeving met vele lieve (professionele) zorgverleners maar ook vrienden, ben ik geworden tot de persoon die ik nu ben.

Hartelijk welkom en veel leesplezier op deze site!

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

Laatst bijgewerkt op 19 januari 2021