Computeren zonder zicht

Hebt u het wel eens geprobeerd? Computeren met uw ogen dicht of zonder monitor? Uw ogen lijken een absolute noodzaak om met de pc te werken, maar er zijn genoeg blinde computergebruikers en hulpmiddelen die het tegendeel bewijzen.

Ongeveer twee procent van de Nederlandse bevolking is visueel gehandicapt en daar zitten ook enthousiaste computergebruikers tussen. Een van deze gebruikers is Jan Visser. Jan is al sinds zijn elfde blind, maar dat weerhoudt hem er niet van om achter zijn computers te zitten. Jan is een echte gadget- en computerfan: “De laatste jaren zijn er hele mooie oplossingen uitgekomen die het leven van een blinde steeds makkelijker maken,” aldus Jan. Hij neemt ons mee op een reis door computeroplossingen voor visueel gehandicapten.

Grootste obstakels

Het grootste computerobstakel voor een blinde is natuurlijk dat de monitor niet gebruikt wordt. Gelukkig zijn er leesregels verkrijgbaar die in braille vertellen wat er op het scherm staat. Echter kan zo’n leesregel weer niks met flashwebsites. Een ander obstakel zijn de anti-botbeveiligingen bij diverse internetfora. Zo moet u bij zo’n beveiliging letters die in een plaatje staan overtypen. Als er op de site geen voorleesfunctie zit, is het onmogelijk voor een blinde om te reageren. Natuurlijk zijn er nog andere obstakels, maar laten we eens kijken naar de oplossingen.

Braille in- en uitvoer

Brailleleesregel

Zowel op hardware- als softwaregebied zijn er veel oplossingen voor visueel gehandicapten. De bekendste oplossing is de brailleleesregel. Een brailleleesregel stelt blinden en slechtzienden in staat om de tekst die op het scherm staat te lezen. Uit de leesregel komen via spanning aangestuurde pennetjes omhoog in het braillepatroon. Men kan op die manier voelen wat er op het scherm staat. Brailleleesregels bestaan al heel lang en zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. De gangbaarste leesregel kan 40 tekens tegelijkertijd weergeven, maar er zijn ook lees- regels met 80 karakters. De meeste brailleleesregels bevatten cursortoetsen waarmee genavigeerd kan worden en sommigen zijn zelfs uitgerust met bluetooth. Brailleleesregels zijn echter verschrikkelijk duur, omdat de apparaten niet massaal gemaakt worden en prijzig zijn om te fabriceren. Een brailleleesregel met 80 cellen kost met gemak rond de tienduizend euro. Gelukkig kunnen deze apparaten via de verzekering worden aangeschaft, waarbij het logische gevolg wel is dat u het apparaat in bruikleen hebt.

Natuurlijk zijn er ook brailletoetsenborden en zelfs braillestickers die u op uw toetsenbord kunt plakken verkrijgbaar. Volgens Jan is deze oplossing niet noodzakelijk. Een blinde kan prima met een gewoon toetsenbord werken dankzij de ribbeltjes die standaard op de F- en de J-toets van het qwerty- toetsenbord zitten. Dan is het natuurlijk wel handig als u blind kunt typen, maar volgens Jan is dat snel geleerd.

Er zijn zelfs speciale muizen voor blinden gemaakt, maar aangeslagen zijn deze nooit. De bekendste muis is de VirTouch. De muis moest graphics ‘zichtbaar’ maken door middel van drie vlakken die elk zijn uitgerust met 32 pinnen. De pinnen komen omhoog wanneer over een donker gebied op het scherm bewogen wordt en gaan omlaag bij een licht gebied. Hierdoor zou een beeld gevormd kunnen worden van het plaatje waarover de muiscursor beweegt. Op eenzelfde manier kon men braille lezen. De muis heeft het niet gered.

Wat zegt u?

Een oplossing die veel visueel gehandicapten gebruiken in combinatie met een brailleleesregel is spraaksynthese. Dit is taaltechnologie waarbij de woorden die op een monitor staan met een kunstmatige stem worden uitgesproken. Spraaksynthese is er in verschillende vormen. Zo zijn er losse kastjes bij de computer, insteekkaarten en alleen software. Tegenwoordig wordt vooral van de software gebruikgemaakt, omdat computers van nu krachtig genoeg zijn om dit naast de gangbare processen te draaien. Het losse kastje is inmiddels verouderde technologie, en dat is ook duidelijk te horen. De robotachtige stem die het kastje voortbrengt, is nauwelijks verstaanbaar voor iemand die er niet dagelijks mee werkt. De tegenwoordig verkrijgbare spraaksoftware is beter. Zo klinkt de stem menselijker en is het makkelijker te volgen.

Softwarestemmen

Naast hardwarehulpmiddelen speelt software dus ook een grote rol. Er zijn diverse fabrikanten die zich hiermee bezighouden. Een van hen is Dolphin. Dolphin heeft een rijk assortiment aan hulpprogramma’s, waaronder Hal, Lunar en SuperNova. Hal is spraakuitvoersoftware, ook wel screenreader genoemd, die opleest wat er op het scherm staat en dit eventueel ook doorgeeft aan een brailleleesregel. Lunar is met zijn ‘vergrootglastechnologie’ gericht op slechtzienden en kan ook extra spraakuitvoersoftware bevatten voor extra hulp. Het complete pakket waar al deze elementen inzitten, heet SuperNova.

Natuurlijk is Dolphin niet de enige fabrikant. Zo is er ook Freedom Scientific met zijn concurrerende product JAWS . Het productlogo is een vervaarlijke haai, wat natuurlijk een knipoog is naar Dolphin. JAWS is vergelijkbaar met Hal en levert zowel spraakuitvoer als brailleleesregelsupport. JAWS is uitgebreider en complexer dan Hal. Zo kunt u met JAWS scripts aanmaken voor programma’s die JAWS niet standaard ondersteunt.

Dat de makers van spraakuitvoersoftware humor hebben in het bedenken van namen, blijkt ook wel uit de naam van de gratis opensourcevariant Orca. Orca biedt net als SuperNova een totaalpakket met spraakuitvoer, tekstvergroting en brailleleesregelondersteuning, maar dan gratis en alleen voor de Linux Gnome Desktop. Een andere softwareoplossing, die niet aan het zeedierenfestijn meedoet, is Zoomtext. Deze richt zich voornamelijk op het vergroten van de tekst op de monitor, maar biedt ook spraakuitvoer.

Vinux: Linux voor blinden

Voor blinden is er zelfs een speciale Linuxdistributie ontwikkeld, genaamd Vinux. Vinux zit nu op versie 1.52 en is gebaseerd op Ubuntu vanwege diens prima ondersteuning van hardware. Vinux is een complete, kanten- klare installatie waarin alle tools voor visueel gehandicapten geïnstalleerd en geactiveerd zijn, waaronder natuurlijk Orca. Hoewel deze Linux-oplossing nog niet zo geavanceerd is als zijn commerciële Windowstegenhangers, is Vinux wel helemaal gratis. Dat is gezien de belachelijk hoge prijzen van de andere software – Hal alleen al kost bijna € 1100 – natuurlijk een belangrijk punt.

Boeken lezen met Daisy en Elly

Boeken kunnen natuurlijk gelezen worden in braille, maar niet iedereen kent braille en ook niet alle boeken zijn in braille verkrijgbaar. Gelukkig zijn er DAISY en Miss Elly.

DAISY staat voor Digital Accessible Information System en is een internationale standaard voor digitale audioboeken. Tevens is het een formaat voor gestructureerde indexeerbare audioboeken. Het digitale boek kan als audiobestand worden opgeslagen, maar ook worden voorgelezen door een screenreader of gelezen via een brailleleesregel. De structuur in het audioboek stelt u in staat om in het boek te navigeren en zelfs bladwijzers te maken. Zo kan er tussentijds van boek gewisseld worden, terwijl er onthouden wordt waar men in welk boek is gebleven. Deze structuur is ook ideaal voor studiemateriaal, omdat daarin vaak weer naar andere passages in boeken verwezen wordt. Boeken in DAISY-formaat kunnen worden afgespeeld via cd of geheugenkaart op losse DAISY-spelers, maar er kan ook (gratis) DAISY-afspeelsoftware op de computer worden geïnstalleerd.

Miss Elly is een hardwarematige oplossing voor het voorlezen van boeken. Miss Elly is in feite gewoon een computer die uitgerust is met een scanner, speaker, ocr en spraaksoftware. Miss Elly kan documenten scannen, voorlezen en opslaan. Echter wordt DAISY meer gebruikt dan Miss Elly. Daarnaast is Miss Elly ook al enigszins ingehaald door de computer. Miss Elly is dus vooral handig voor de niet-digitaal aangelegde blinde.

Het belang van ocr

Ocr-software is in combinatie met software als Hal en JAWS een belangrijk hulpmiddel voor visueel gehandicapten. ocr-software kan namelijk normale documenten inscannen, die vervolgens weer via de hulpsoftware gelezen worden. Een favoriet bij de blinde gebruikersgroep is Abbyy finereader, omdat deze niet al te veel grafische poespas heeft. omnipage wordt ook veel gebruikt, maar dan wel de oudere versies. De nieuwe versies zijn te grafisch, waardoor ze minder bruikbaar zijn voor blinden. we hebben Nuance, de producent van omnipage, benaderd en gevraagd of hij zich bewust is van de blinde doelgroep en of wellicht een speciale versie voor hen wordt uitgebracht. we kregen helaas een teleurstellend antwoord van Nuance. Nuance claimt zich er niet bewust van te zijn dat hun software voor hen minder gebruiksvriendelijk is dan voorgaande versies en een specifiek product voor de blinde gebruikersgroep staat niet in de planning. Het is jammer dat Nuance verder niet serieus op de vraag ingaat.

Mobiele oplossingen en Gadgets

Maestro

Niet alleen voor de pc zijn er handige hulpmiddelen voor visueel gehandicapten. ook op mobiel gebied kan men rekenen op geschikte hulp. Zo zijn de handige pc-oplossingen die we zien bij superNova ook beschikbaar voor smartphones. we noemen bijvoorbeeld Mobile speak van het Spaanse Codefactory (www.codefactory.es/en). Deze software is beschikbaar voor symbian (Nokia) en windows Mobile. Voor Blackberry’s heeft Codefactory ook een programma genaamd orator. Een andere mobiele oplossing voor de smartphone is talks van Nuance, maar deze is alleen verkrijgbaar voor het symbianbesturingssysteem.

Een pda met zijn vele functionaliteit is natuurlijk reuze handig. Maar voor blinden is dat touchscreen natuurlijk een probleem. speciaal voor blinden is er de Maestro van Humanware (www.humanware.com). Dit is een HP iPaq 2490b-pda waar een vernuftig toetsenbordje overheen geschoven wordt. Dit toetsenbordje kan specifieke punten op het touchscreen van de pda indrukken, waardoor de speciale software weet wat u wilt doen. De Maestro is uit te breiden met bluetooth- en infraroodtoetsenborden en er kan zelfs een speaker en een gps-systeem (genaamd trekker) op aangesloten worden, waardoor de Maestro verandert in een navigatiesysteem voor blinde wandelaars.

Wie doet het licht uit?

Lichtdetector

Een laatste handige gadget wil Jan ons niet onthouden. In zijn handen heeft hij een klein zwart kastje met een gele en een rode knop. De gele knop activeert een lichtsensor die de lichtsterkte meet en omzet in een toon. De toon verandert als er lampen aan staan. Zo weet hij of het licht in de kamer aan of uit staat.

“Voor mij maakt het niet uit als het donker is, maar voor bezoek is het fijn als het licht aan is en zo vergeet ik niet het licht weer uit te doen,” lacht Jan. Maar het gadgetgehalte wordt pas echt hoog als hij hetzelfde apparaat tegen mijn zwarte t-shirt aandrukt en op de rode knop drukt: “Zwart,” zegt het apparaat. En dat klopt nog ook. “Dit is handig om de was uit te zoeken.”

Website toegankelijk?

Als u zelf een website hebt en u wilt deze graag voor iedereen toegankelijk maken, dan vindt u op de website https://www.accessibility.nl/ richtlijnen hoe u dit voor elkaar krijgt. tevens kunt u uw website door hen laten keuren.

Jan heeft ons laten zien dat het verliezen van het zicht niet het einde van de computer betekent. De computer en techniek maken het leven van visueel gehandicapten zelfs makkelijker. of zoals Jan zelf stelt: “Ik zie nu meer dan vijftien jaar geleden.”

In het donker gezien

Wilt u zelf eens ervaren hoe een blind persoon door het leven gaat? Dat kan! Jan en zijn vrouw Tinah runnen namelijk ‘In het donker gezien’. In een oud kerkje in Velsen Noord hebben zij een stukje stad nagebouwd waar u compleet in het duister de weg naar de bar moet vinden. Kijk voor meer informatie op http://www.wakan.nl/.

Meer informatie?

Kent u iemand in uw omgeving die net blind is geworden? Attendeer deze dan op Visio http://www.visio.org). Zij geven professionele hulp aan blinden en geven ook computercursussen. Verder is er de website http://www.passendlezen.nl. Deze site levert en maakt boeken geschikt voor visueel gehandicapten. Aangepastlezen.nl geeft ook een computertijdschrift uit voor visueel gehandicapten genaamd NCT (nieuw computertijdschrift). Dit tijdschrift wordt uiteraard in gesproken vorm uitgegeven, maar ook in xml-formaat, zodat het is uit te lezen met een brailleleesregel. In dit tijdschrift staan ook zo nu en dan artikelen van PCM.

Gerard SOMBROEK

Bron: PCM Magazine, 19 november 2009

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. De scribit app is live!22-11-2019 06:11:21
 2. Hable ontwikkelt een brailletoetsenbord met acht knoppen waarmee blinden en slechtzienden een smartphone kunnen gebruiken11-07-2019 06:07:59
 3. Oude IJsselstreek lanceert Ongehinderd-app voor toegankelijkheid11-07-2019 06:07:01
 4. Blinden emoties laten zien | Huawei Mobile11-07-2019 06:07:52
 5. Hable laat blinden met braille appen07-06-2019 06:06:55
 6. App Ballyland Geluiden Memory31-05-2019 04:05:50
 7. Brailletoetsenbord voor smartphone23-05-2019 06:05:35
 8. Spraak-app Ability is blindengeleidehond voor mobiel bankieren13-05-2019 06:05:23
 9. Niet zien, toch lezen? Maak zelf je informatie toegankelijk12-05-2019 05:05:55
 10. “Pas met blinddoek aan geloofden gamers mij”26-04-2019 06:04:03
 11. App om gesproken post te maken voor mensen met visuele beperking14-02-2019 09:02:58
 12. Nieuwe emoji’s inclusiever11-02-2019 08:02:50
 13. Sint-Niklaas – Ook een blinde ‘ziet’ het21-01-2019 07:01:22
 14. Blinde vrouw klaagt website Beyoncé aan wegens ontoegankelijkheid05-01-2019 08:01:21
 15. Red het braille, geef de smartphone knoppen04-01-2019 08:01:14
 16. Waarom je website toegankelijk moet zijn voor mensen met een beperking07-12-2018 07:12:30
 17. Toegankelijkheid websites opgave voor gemeenten07-12-2018 07:12:32
 18. Gemeentesites nog altijd niet ingesteld op gehandicapten06-12-2018 08:12:44
 19. Ultimate Screen Access: Nieuw softwarepakket voor vergroting, spraak en braille05-12-2018 10:12:24
 20. Zo wordt Instagram vriendelijker voor blinden en slechtzienden29-11-2018 02:11:43
 21. Augmented reality moet blinden helpen te navigeren door objecten te laten ‘praten’29-11-2018 02:11:24
 22. Augmented Reality technologie laat objecten tegen slechtzienden praten29-11-2018 02:11:26
 23. Instagram gaat foto-omschrijvingen voorlezen aan blinden en slechtzienden29-11-2018 08:11:34
 24. Microsoft laat blinden kijken met hun oren24-11-2018 07:11:32
 25. Alibaba komt met slim scherm waardoor blinden makkelijker kunnen shoppen19-11-2018 07:11:40
 26. Hoe publiek zijn onze ruimtes voor een blind publiek?18-11-2018 08:11:39
 27. iPhone en iPad uitgesproken ondertiteling in iOS17-11-2018 08:11:38
 28. Drempelvrij keurmerk: VieCuri weer beloond voor toegankelijke website17-11-2018 07:11:29
 29. Artificiële intelligentie, wat is dat? Team Scheire-maker Katrien legt uit17-11-2018 07:11:30
 30. Scribit tutorial 5: de editor17-11-2018 07:11:24
 31. Blindshell classic, een sprekende gsm16-11-2018 08:11:19
 32. Beter de weg vinden via een ‘slim’ plafond16-11-2018 07:11:11
 33. Scribit.tv gelanceerd, online platform voor audiodescriptie13-11-2018 05:11:54
 34. Monique houdt haar herinneringen levend dankzij AI en een smartphone06-11-2018 09:11:00
 35. BlindShell Classic GSM – Volledig sprekende GSM met stembediening31-10-2018 07:10:17
 36. Studenten maken smartphone voor blinden31-10-2018 06:10:18
 37. Nieuw: Your_adventure audiospel van Nonvisiongames.com31-10-2018 06:10:00
 38. Scribit – Audiodescriptie voor onlinevideo25-10-2018 05:10:15
 39. Blinde ontwerper lanceert indoor navigatie-app25-10-2018 05:10:48
 40. Toegankelijke websites bij lokale besturen24-10-2018 06:10:46
 41. Indoor navigeren met de app Tik-Tik11-10-2018 06:10:54
 42. Commerciële websites nog steeds onvoldoende toegankelijk voor blinden06-10-2018 07:10:08
 43. Webwinkels slecht toegankelijk voor blinden: ‘Ik verzuip in zo’n site’02-10-2018 05:10:18
 44. Spraakbesturing in de speler van de Daisylezer app28-09-2018 06:09:47
 45. Hoe ik als blinde mijn iPhone gebruik12-09-2018 06:09:55
 46. Tablet voor blinden08-09-2018 05:09:38
 47. Apple aangeklaagd vanwege slechte toegankelijkheid21-08-2018 09:08:17
 48. App Envision21-08-2018 06:08:38
 49. App Envision beschikbaar voor Android13-08-2018 08:08:32
 50. Sven (32) is blind, maar speelt toch alle Pokémon-games02-08-2018 06:08:06
 51. Google Assistent spreekt nu ook Nederlands27-07-2018 05:07:18
 52. Apple onderzoekt slim alternatief voor blindengeleidehond en blindenstok09-07-2018 09:07:48
 53. Apple wil slechtzienden de weg wijzen op straat29-06-2018 09:06:58
 54. Personeel Switch kruipt in rol blinde klant27-06-2018 07:06:14
 55. Brailletoetsenbordje voor smartphones06-06-2018 05:06:00
 56. Mag ik even uw ogen lenen?01-06-2018 07:06:30
 57. Welkom, Siri – Be My Eyes31-05-2018 06:05:24
 58. AI en toegankelijkheid: kunstmatige intelligentie maakt mensen zelfstandig21-05-2018 10:05:03
 59. TU/e student maakt brailletoetsenbord voor smartphone17-05-2018 11:05:02
 60. Leen je ogen aan blinde mensen via de app Be My Eyes17-05-2018 11:05:02
 61. VERON-website beter leesbaar voor slechtzienden16-05-2018 11:05:39
 62. iPhone en iPad gebruiken met een visuele beperking15-05-2018 06:05:39
 63. Google Lookout is speciaal voor slechtzienden13-05-2018 06:05:59
 64. Zo vind je films met audiobeschrijvingen in de iTunes Store13-05-2018 06:05:21
 65. Lookout-app van Google helpt blinden bij het navigeren door hun omgeving10-05-2018 07:05:53
 66. Smartphones en toegankelijkheid: minder logisch dan je denkt05-05-2018 07:05:44
 67. Apple vraagt bijna blinde Vlaamse om producten te promoten30-04-2018 07:04:11
 68. App helpt blinden onafhankelijkheid terug te winnen21-04-2018 07:04:58
 69. Blinde gamer speelt zich op de tast naar de top14-04-2018 12:04:40
 70. Overheidswebsites moeten vanaf najaar 2020 toegankelijk zijn voor mensen met beperking01-04-2018 07:04:53
 71. Overheidssites voortaan verplicht toegankelijk voor mensen met beperking31-03-2018 07:03:18
 72. Het was Week van de Brailleliga. Dit is wat HLN.be doet voor blinde en slechtziende mensen28-03-2018 08:03:31
 73. Kamervragen over digitale ontoegankelijkheid gemeenten28-03-2018 08:03:34
 74. Wommelgem – Blinden surfen enthousiast mee24-03-2018 08:03:27
 75. Apple wil speciale emoji voor mensen met een handicap23-03-2018 07:03:53
 76. Nieuwe mobiele app NowYouSee voor kleurenblinde mensen23-03-2018 02:03:23
 77. ‘Websites partijen niet goed toegankelijk met beperking’19-03-2018 11:03:12
 78. Spotify test spraakbediening16-03-2018 09:03:13
 79. App helpt blinden: ‘Zo fijn dat ik geen hulp hoef te vragen’08-03-2018 08:03:53
 80. Microsoft lanceert Soundscape voor mensen met visuele beperkingen03-03-2018 08:03:53
 81. Microsoft brengt betere navigatie voor blinden en slechtzienden02-03-2018 02:03:16
 82. Website Destion heeft nu voorleesfunctie01-03-2018 08:03:58
 83. Google Assistant spreekt nog dit jaar Nederlands25-02-2018 08:02:18
 84. Blinde gamer Sven (31) wint Street Fighter-toernooi: ‘Ik dacht dat ik nooit meer kon spelen’11-02-2018 06:02:59
 85. Een nieuwe screenreader!06-02-2018 01:02:51
 86. Luisterboek in app-vorm voor kleuters met een visuele beperking26-01-2018 11:01:26
 87. Digitale toegankelijkheid in de zorg24-01-2018 08:01:48
 88. ’Blinden en slechthorenden onthand op zorgwebsite’23-01-2018 02:01:13
 89. Vrijwel alle zorgsites schieten tekort voor blinden en doven23-01-2018 08:01:50
 90. Toegankelijkheidsopties in Windows 10: handig voor iedereen16-01-2018 01:01:01
 91. Blinden laten automobilist veiliger rijden15-01-2018 02:01:16
 92. Blinde oorlogsveteraan vraagt je je Twitter-instellingen te wijzigen: ‘Laat ons meekijken’05-01-2018 02:01:00
 93. Wereld Braille Dag: ‘Sociale media uitdaging voor slechtzienden’04-01-2018 05:01:03
 94. Samsung werkt aan ar-bril voor slechtzienden03-01-2018 11:01:54
 95. Samsung belooft kleurenblinden een kijkervaring met extra kleur30-12-2017 08:12:15
 96. Microsoft voegt ‘ai-ondersteunde’ functies toe aan Office 365 en Bing14-12-2017 10:12:56
 97. Be My Eyes brengt visueel gehandicapten en vrijwilligers samen11-12-2017 08:12:59
 98. Apple brengt iOS 11.2 uit: Een aantal verbeteringen voor Braille- en VoiceOver-gebruikers02-12-2017 12:12:07
 99. iPad of iPhone als vergrootglas30-11-2017 12:11:44
 100. Vermoeide ogen door iPhone X27-11-2017 05:11:54
 101. Accessibility? Da’s slim bekeken. Zo bereik je jouw ‘missing 20%’22-11-2017 12:11:53
 102. SmartVision2 Premium v214-11-2017 09:11:28
 103. Smartvision: dé sprekende smartphone13-11-2017 02:11:41
 104. DSH electronics Nieuwsbrief-66 (inzake MyEyes)08-11-2017 02:11:31
 105. Kritiek op iPhone’s gezichtsherkenning slaat plank mis07-11-2017 08:11:54
 106. iPhone X en Face ID voor blinde gebruikers: hoe goed werkt het?06-11-2017 02:11:44
 107. App Ballyland Sound Memory19-10-2017 07:10:53
 108. Bank moet blinde klant app bieden13-10-2017 05:10:26
 109. “Eens gestart zit het moeilijkste er eigenlijk al op”13-10-2017 07:10:48
 110. Zo maak je je website beter toegankelijk èn open je zakelijke deuren09-10-2017 09:10:06
 111. App ‘Be My Eyes’ beschikbaar voor Android06-10-2017 08:10:11
 112. Boom – Raadslid wil meer toegankelijke gemeentewebsite01-10-2017 08:10:03
 113. De opvolger van de Alto heet … Lucia!28-09-2017 12:09:56
 114. Website Vlaams Parlement behaalt opnieuw Anysurfer-label27-09-2017 09:09:23
 115. System Font Size Changer – Grotere letters in Windows13-09-2017 03:09:58
 116. DSH electronics Nieuwsbrief-65 (inzake MyEyes)12-09-2017 08:09:15
 117. Babbage levert ZoomText Fusion voor de studie- en werksituatie12-09-2017 08:09:41
 118. iOS: iPhone of iPad gebruiken als vergrootglas11-09-2017 07:09:18
 119. Jumbo-supermarkt werkt aan slimme, spraakgestuurde boodschappenlijst-app06-09-2017 09:09:40
 120. Eindelijk hulp op afstand (mogen) bieden31-08-2017 08:08:34
 121. Seeing AI – Objectherkenning voor visueel beperkten30-08-2017 11:08:53
 122. LastPass lanceert publieke bèta met ondersteuning voor Android Oreo’s invulhulp23-08-2017 06:08:21
 123. Sven is blind en verslaat de beste gamers13-08-2017 12:08:52
 124. iOS 11: Verborgen donkere modus activeren en gebruiken11-08-2017 12:08:20
 125. Slechts handvol websites vlot leesbaar voor surfers met handicap08-08-2017 07:08:40
 126. Nieuwe versie Daisylezer-app!06-08-2017 07:08:23
 127. Sven van de Wege, een blinde gamer20-07-2017 08:07:58
 128. Nieuwe app van Microsoft beschrijft omgeving voor slechtzienden12-07-2017 07:07:35
 129. Blinden vinden hun weg dankzij Bossche Informaticastudenten11-07-2017 09:07:54
 130. App “Be My Eyes” – Mag ik even je ogen lenen?08-07-2017 07:07:04
 131. Blinde Nederlander wint Street Fighter V-wedstrijd (en wil meer!)07-07-2017 01:07:37
 132. Website www.halle.be haalt AnySurfer-label06-07-2017 02:07:14
 133. Lijst van braillecommando’s voor iOS1129-06-2017 09:06:30
 134. Smartphone “SmartVision2”28-06-2017 07:06:38
 135. InsideOne Braille PC Tablet voor blinden en slechtzienden28-06-2017 07:06:01
 136. Whatsapp verzenden met Smart Vision 223-06-2017 09:06:54
 137. BlindShell 2 Baroque – Smartphone voor blinden en slechtzienden22-06-2017 08:06:30
 138. WCAG en de voordelen van toegankelijke websites18-06-2017 05:06:22
 139. Waarom een toegankelijke WordPress site zo belangrijk is18-06-2017 05:06:44
 140. Wikispeech: de Wikipedia voor slechtzienden en analfabeten18-06-2017 05:06:26
 141. Tappen is het nieuwe typen18-06-2017 05:06:57
 142. Zo kun je digitale producten beter ontwerpen18-06-2017 04:06:43
 143. Zo wil Wikipedia beter doorzoekbaar worden voor slechtzienden en analfabeten18-06-2017 04:06:53
 144. Office 365 getweakt voor mensen met slecht gezichtsvermogen18-06-2017 03:06:08
 145. Microsoft wil Office 365-apps beter maken voor blinden en slechtzienden18-06-2017 03:06:20
 146. Mobile Plugin voor blinden vertaald emoticon naar geluid18-06-2017 03:06:18
 147. Het scherm van een Mac aanpassen voor beter visuele weergave18-06-2017 12:06:29
 148. VoiceOver: schermteksten laten voorlezen op iPhone en iPad18-06-2017 12:06:54
 149. Tekst op je iPhone-scherm laten voorlezen18-06-2017 12:06:29
 150. Ook de Google-app voor iPhone spreekt nu Nederlands18-06-2017 12:06:00
 151. Gebruik je iPhone als vergrootglas18-06-2017 12:06:33
 152. Zo wordt Android toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden18-06-2017 12:06:12
 153. Informatica-studenten bouwen app voor stijladvies aan blinden18-06-2017 12:06:07
 154. Sensotec (Jabbeke) maakt zich met zijn gespecialiseerde apps incontournable18-06-2017 12:06:27
 155. Siri leest WhatsApp-berichten voor18-06-2017 12:06:26
 156. TimeBuzz app – actuele tijd via vibraties op de Apple Watch18-06-2017 12:06:44
 157. Lijst van toegankelijke apps18-06-2017 12:06:20
 158. Zo luister je het beste audioboeken en luisterboeken18-06-2017 11:06:12
 159. Slechtziende hoogleraar informatica: “VUnet blijft ontoegankelijk”17-06-2017 02:06:56
 160. Deze app herkent echt alles… behalve Bart Schols17-06-2017 02:06:32
 161. Zuid-Afrikaanse app geeft blinden ogen17-06-2017 01:06:03
 162. Een touchscreen voor blinden17-06-2017 01:06:28
 163. Europese Unie wil betere toegankelijkheid websites17-06-2017 01:06:26
 164. OPZC Rekem behaalt award rond webtoegankelijkheid17-06-2017 01:06:50
 165. Rijk gaat toegankelijkheid websites afdwingen17-06-2017 01:06:55
 166. Website UZ Gent behoudt AnySurfer-label voor toegankelijkheid17-06-2017 01:06:08
 167. Het gehele scherm laten uitspreken op een iPhone of iPad17-06-2017 01:06:14
 168. iOS 10 bevat leesloep voor slechtzienden17-06-2017 01:06:46
 169. Zo gebruik je het vergrootglas in iOS 1017-06-2017 01:06:14
 170. Je ebooks laten voorlezen door je iPhone of iPad17-06-2017 01:06:48
 171. iOS 10: Grijstinten activeren in iOS via kleurfilters17-06-2017 01:06:24
 172. ‘Eyebeacon’: Studenten en onderzoekers presenteren werk op internationale conferentie17-06-2017 12:06:56
 173. Digitaal stadskantoor Bergen nog altijd niet op orde voor blinden en slechtzienden17-06-2017 12:06:14
 174. Test: Helpen Nederlanders een blinde man in nood?17-06-2017 12:06:00
 175. Een audiogame voor blinde kinderen17-06-2017 12:06:09
 176. Ervaring met Windows 10 in combinatie met Narrator17-06-2017 12:06:20
 177. Microsoft maakt Windows 10 makkelijker voor blinden17-06-2017 12:06:43
 178. Update Windows 10 blokkeren17-06-2017 12:06:25
 179. Facebook beschrijft foto’s met artificiële intelligentie16-06-2017 11:06:39
 180. Facebook maakt foto’s doorzoekbaar met artificiële intelligentie16-06-2017 11:06:58
 181. Facebook maakt kunstmatige intelligentie voor beeldherkenning open source16-06-2017 11:06:33
 182. Dynamisch brailledisplay dé uitkomst voor blinde mensen?16-06-2017 11:06:45
 183. Deze blinde Apple-ontwikkelaar verandert de wereld met 22 jaar16-06-2017 11:06:07
 184. Videoserie: zo maakt Apple zijn producten zo toegankelijk mogelijk16-06-2017 11:06:22
 185. Zo kun je VoiceOver gebruiken op je Apple TV16-06-2017 10:06:49
 186. Onderzoekers maken goedkope tablet voor blinden16-06-2017 10:06:38
 187. Tips voor smartphone gebruik voor visueel beperkten16-06-2017 10:06:41
 188. Wat zijn de beste smartphones voor slechtzienden?16-06-2017 10:06:38
 189. Smartphones en apps voor visueel en audiologisch beperkten16-06-2017 10:06:49
 190. Een tablet of smartphone hoef je niet te zien16-06-2017 10:06:37
 191. Aanraakgebaren voor iPad leren: Ballyland Rotor16-06-2017 08:06:10
 192. App “Share a ride”16-06-2017 04:06:24
 193. NS Reisplanner Xtra geeft nu de uitstapzijde aan15-06-2017 09:06:02
 194. Dedicon – Zelf snel een document toegankelijk maken?15-06-2017 08:06:39
 195. Met EyeSense kunnen blinden tóch gezichten herkennen14-06-2017 09:06:25
 196. Beter zien, horen & gebruiken: 6 tips om je website toegankelijker te maken14-06-2017 03:06:38
 197. App Bear 1.2 laat je nu schetsen, stickers plakken en VoiceOver gebruiken14-06-2017 03:06:46
 198. Babbage introduceert eerste brailletablet in Nederland14-06-2017 02:06:23
 199. Brailletablet “Smart Beetle”14-06-2017 02:06:48
 200. Apple wint Louis Braille Award voor blindenfuncties13-06-2017 09:06:22

Laatst bijgewerkt op 13 oktober 2018 – 22:12