“Mooiste ervaring van mijn leven!”

Niet kunnen autorijden is de grootste frustratie van de slechtziende Kiara Van Langenhove (22). Dankzij Koen Wauters kroop ze toch achter het stuur. Ze mag zich bovendien de snelste ernstig slechtziende chauffeur van Vlaanderen noemen.

Kiara kan door een aangeboren afwijking slecht zien. Ze leerde daarmee omgaan, maar heeft één grote frustratie. “Ik zou zo graag autorijden. Op mijn leeftijd heeft iedereen zijn rijbewijs, maar voor mij is dat onmogelijk. Ik ben altijd aangewezen op het openbaar vervoer of op vrienden die me brengen, waardoor ik alleen dingen kan doen die ik op voorhand plan. Autorijden staat voor mij symbool voor vrijheid en het was mijn grote droom om toch eens achter het stuur van een auto te kunnen zitten”, legt ze uit. Dankzij het VTM-programma Over Winnaars werd die droom werkelijkheid. “Het was veruit de mooiste ervaring van heel mijn leven. Koen Wauters leerde me op een dakparking autorijden, en dan nog in een Mini, mijn favoriete auto! De schrik sloeg me wel even om het hart, want ik botste al vrij snel. Gelukkig stelde Koen me op mijn gemak, zodat ik verder durfde te oefenen en vrij vlot kon rijden.”

Maar rijinstructeur Koen ging nog een stevige stap verder. “Ik wist niet wat me overkwam toen ik in een racewagen mocht plaatsnemen. Een heel aparte wagen, met een dubbel stuur en twee sets pedalen. Koen daagde me uit om te racen op het circuit van Zolder. Racepiloten Anthony Kumpen en Bert Longin, die het circuit natuurlijk heel goed kennen, maakten gebruik van een bril die mijn slechte zicht nabootst. Ik kreeg de uitdaging om samen met Koen hun tijd te verbeteren.”

Of dat lukte, blijkt tijdens de uitzending. Zeker is wel dat Kiara voortaan de titel ‘Snelste ernstig slechtziende chauffeur van Vlaanderen’ mag dragen. Dat kan haar zelfs een plek in het Guinness Book of Records opleveren.

Over Winnaars is maandag om 20.35u te zien op VTM

Bron: Gazet van Antwerpen/Waasland, Za. 23 Sep. 2017, Pagina 36

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. Kiara uit ‘Over Winnaars’05-10-2017 09:10:10
  2. `Over winnaars’: `Mini Cooper in de prak, maar wél in het Guinness Book of Records’05-10-2017 09:10:09
  3. Slechtziende Kiara uit ‘Over Winnaars’: ‘Koen Wauters was onder de indruk!’27-09-2017 05:09:12
  4. Anthony Kumpen racet tegen slechtziende Kiara27-09-2017 09:09:19
  5. De snelste slechtziende chauffeur van Vlaanderen27-09-2017 09:09:52
  6. “Kon mij geen betere instructeur inbeelden”25-09-2017 08:09:23
  7. “Mooiste ervaring van mijn leven!”25-09-2017 08:09:36
  8. Slechtziend meisje racet tegen Anthony Kumpen op Terlaemen22-09-2017 01:09:34
  9. “Onmogelijk, maar ik wil het zo graag”31-08-2017 02:08:10
  10. Blinden en slechtzienden kruipen achter stuur van auto31-08-2017 02:08:28
  11. Slechtziende Kiara leert autorijden31-08-2017 02:08:41
  12. “Onmogelijk, maar ik wil het zo graag”30-08-2017 11:08:23
  13. Kinderen met kanker vergeten op circuitdag in Assen dat ze ziek zijn14-07-2017 10:07:17
  14. Voor het eerst in jaren weer de weg op16-06-2017 10:06:48
  15. Blind en toch racen? Het kan in Eefde15-06-2017 08:06:42
  16. Blind achter het stuur07-09-2015 05:09:47
  17. Eerste rijles gaat blinde Kevin makkelijk af04-05-2015 04:05:09
  18. Proefkonijnen: Blindheid10-03-2015 09:03:39
  19. Blinde chauffeur voor één dag10-03-2015 05:03:02
  20. Vrachtwagenchauffeurs op pad met Cliënten van Koninklijke Visio17-09-2014 05:09:08
  21. Formule 1-bolides voelen27-12-2013 07:12:50
  22. Blinden en slechtzienden racen op circuit Francorchamps25-09-2013 02:09:23
  23. Vrachtwagenspektakel voor blinde Louis (7)06-05-2013 06:05:11
  24. Blinde vrouw maakt na 50 jaar ritje met haar wagen17-04-2013 09:04:38
  25. Blinden racen op circuit Zandvoort29-01-2013 03:01:35
  26. Lot66 biedt visueel gehandicapten onvergetelijk raceavontuur27-07-2012 08:07:19
  27. Gehandicapten gaan blind voor raceavontuur op kartbaan19-07-2012 02:07:33
  28. Video: Maikel (met 8% zicht) rijdt in een VW op VVCP in Lelystad21-03-2012 09:03:05
  29. Vervulde jongensdroom levert duofiets op voor Bartiméus14-03-2012 06:03:09
  30. Blinden en slechtzienden nemen plaats achter het stuur07-06-2011 05:06:09
  31. Blinden en slechtzienden met 4×4 door kleiputten07-06-2011 05:06:55
  32. Wereldrecordhouder blind vliegen organiseert rijlessen voor blinden07-06-2011 05:06:39
  33. Unieke ervaring op parking Sportpaleis: Blinden achter het stuur07-06-2011 04:06:38
  34. “Op autoloze zondagen kunnen wij de baan op”07-06-2011 04:06:46
  35. Blinde Yordi (10) voelt Formule 1 op Francorchamps06-06-2011 12:06:02

Laatst bijgewerkt op 25 september 2017 – 08:09