Meester Pol is blind maar geeft toch les in de lagere school

‘Zolang de kindjes niets verplaatsen, vind ik blindelings mijn weg in de klas’

Hij heeft zijn leerlingen nog nooit gezien, kan geen huiswerk verbeteren en kent zijn leslokaal enkel op de tast. En toch staat de blinde leraar Pol Verest (48) al meer dan 23 jaar voor de klas in de gemeenteschool van Buggenhout. Het opmerkelijke verhaal van een man die zijn handicap overwon en weer aan het werk ging.

De vakantie zit erop. In de gemeenteschool van Buggenhout heerst, net als in elke andere school in Vlaanderen, weer een kinderlijke drukte. Toch is de school in Buggenhout nét iets anders. Hier geeft Pol Verest les. Hij staat al bijna een kwarteeuw blind voor de klas.

Je bent niet altijd blind geweest …

Inderdaad, ik heb 25 jaar lang kunnen zien. Ik was er absoluut niet op voorbereid blind te worden. Hoe het gekomen is? Ik ben sinds mijn elfde diabeet. Op een bepaald moment is mijn lichaam antistoffen beginnen vormen tegen de insuline die ik toen gebruikte. Jammer genoeg is dat niet op tijd opgemerkt. Toen de artsen van het UZ in Gent dat vaststelden, was het al te laat. De prof oogheelkunde dacht mijn zicht nog te kunnen stabiliseren op tachtig procent, maar de natuur heeft er anders over beslist.

Wat was je eerste reactie toen je bijna van de ene dag op de andere blind?

Je bent plots vleugellam. Mijn vrouw en ik waren amper een paar weken getrouwd toen het gebeurde. Dag op dag een maand na mijn huwelijk moest ik mijn eerste operatie ondergaan. We hadden ons het samenleven wel anders voorgesteld, natuurlijk. Anderzijds, als het dan toch moest gebeuren, was het toen wel het beste moment. Als je vijf jaar getrouwd bent en je hebt het zo lang samen anders geweten, is dat een stuk moeilijker. Nu zijn we er samen in gevallen.

Wat heb je toen gedaan?

Ik ben eerst een jaar thuis gebleven. Dat was een ellendige periode. Ik had dat jaar veel meer moeite met niks te kunnen doen dan met niks te kunnen zien. Wat kon ik? Van de stoel naar de zetel en van de zetel naar mijn bed. Behalve mijn radio en platen had ik niets. Mijn vrouw werkte. Overdag stond ik er alleen voor en kon ik geen kant op. Zodra mijn vrouw thuiskwam, wilde ik zo snel mogelijk de deur uit. Het was al genoeg als we even bij mijn ouders of schoonouders langsliepen, of naar de cafetaria gingen van de sportclub waar ik vrienden had. Als ik maar even van tussen die vier muren kon.

Niet veel later kregen jullie twee kinderen die jij nooit hebt gezien. Hoe heb jij hun geboorte ervaren?

De geboorte van mijn kinderen was een ongelooflijk mooi moment, maar ook een gemis. Dat was zwaar. Mijn vrouw zegt altijd: ‘De twee enigen die hem ooit het zwijgen hebben opgelegd, zijn onze kinderen bij hun geboorte.’

Een jaar nadat je blind was geworden, ben je opnieuw gaan werken.

Ik werd uitgenodigd op het kerstfeest van mijn vroegere school. Toen ik de zaal binnenkwam, hoorde ik links en rechts: ‘Kijk, meester Pol is daar. Hé meester Pol, dag meester Pol.’ Dat was even doodgaan, maar toen dacht ik meteen: ‘Het kan toch niet dat ik hier nooit meer terugkom.’

Was terugkeren naar het onderwijs met een visuele handicap mogelijk?

Op dat moment was er in de gemeenteschool een vacature voor een leraar catechese. Ik ging ervan uit dat zo’n vak haalbaar was zonder veel schrijfwerk. Omdat iedereen op school me kende, was de directie meteen enthousiast. Ik moest alleen de medische controle nog ondergaan. Bij de controledokter lag het dossier al klaar om mij te pensioneren. Die mens was blij dat er eens iemand kwam vragen om alstublieft te mogen werken. Ik heb eerst twee jaar voltijds godsdienst gegeven. Daarna is er muziekles bij gekomen. Die twee vakken geef ik nog steeds.

Lukt dat in de praktijk?

Ik ken het schoolgebouw al van toen ik nog zag. In ruimtes die ik goed ken, heb ik zolang er niks wordt verplaatst geen hulp nodig. Ik heb mijn eigen lokaal en ga de leerlingen in de klas ophalen en terugbrengen. Dat gaat zeer goed, ik doe het nu toch al 23 jaar.

Lukt het om gezag te houden als je blind bent?

Gezag hebben heeft weinig te maken met zien, vind ik. Dat heb je of dat heb je niet. Ik moet toegeven dat het moeilijker is dan vroeger, maar dat heeft alleen met de evolutie van de maatschappij te maken. Collega’s die wel zien, denken daar net zo over. Achter de rug van een andere leerkracht wordt ook van alles mispeuterd, dus waarom zouden ze het dan bij mij niet doen?

Maken leerlingen geen misbruik van de situatie?

De kleintjes niet. Die zijn doodeerlijk en komen het gewoon zeggen als er iets is gebeurd. Zij zijn ook zo snel vergeten dat ik niet zie. Zo zei een kleintje: ‘Meester, jij kan niet zien, hé?’ Ik antwoordde: ‘Nee, ik ben blind.’ Tien minuten later kwam hetzelfde kindje terug en zei: ‘Meester, mijn tekening is klaar. Kijk eens hoe mooi!’ De oudere kinderen durven brutaler zijn. Dan gebeurt het dat ik achter mijn rug hoor mompelen: ‘Hoe durft die mij straf te geven, hij heeft het niet eens gezien!’

Gaf opnieuw werken je nieuwe moed?

Vanaf het moment dat ik weer aan het werk ging, heb ik een comeback gemaakt op elk gebied. Ik was vroeger een echte verenigingsmens en ben dat opnieuw geworden. ‘Mijn gezin, familie en omgeving hebben me daar heel erg in gesteund. En dat maakte het voor mij een stuk gemakkelijker Maar dat neemt met weg dat je het vooral zélf moet doen, natuurlijk. Als je je best niet doet, raak je niet opnieuw geïntegreerd.

Dat vraagt toch een grote inspanning?

Ja, maar ik heb altijd weer willen meedraaien in het normale leven. Ik heb altijd gezegd: ‘Ik wil niet leven in het reservaat der blinden.’ Daar hoor ik niet thuis. Ik ben blind, maar wil met iedereen rondom mij zoals vroeger leven. Het is aan mij om de eerste stappen te zetten.

Heb je van bij het begin gebruik gemaakt van hulpmiddelen als braille en een witte stok?

In het begin had ik weinig zin om braille te leren omdat ik op dat moment absoluut geen behoefte had aan boeken lezen. Tijdschriften en de krant, dat wilde ik lezen! Maar die waren er niet in braille. Ik voelde me erg opstandig. Ik wilde niet zomaar braille leren omdat ik blind was. Pas toen ik wist dat ik braille nodig had om mijn lesvoorbereidingen te maken, heb ik het met een recordtempo geleerd. Het brailleschrift is heel goed, maar heeft één grote beperking: het kan alleen onder blinden worden gebruikt om te praten. Het helpt me niet met zienden te communiceren. Men wilde mij inderdaad ook een witte stok aansmeren, maar ik heb daarvoor bedankt. Ik betrouw op mensen. Ik ga liever mee aan de arm van mijn vrouw of vrienden.

En een geleidehond?

Die heb ik wel. Ik ben ooit met iemand in contact gekomen die met honden werkte en die raadde een geleidehond sterk aan. Ik heb dan een boek gelezen over de ervaring van een blinde Britse dame met haar hond en was meteen overtuigd. Toen de eerste hond er was, heb ik in één klap een groot stuk vrijheid teruggekregen. Maar ik ben realistisch en ga mijn hond Bono niet meenemen naar plaatsen waar hij meer een last is dan een hulp.

Er is de jongste tijd veel vooruitgang geboekt op technologisch vlak. Betekent dat ook voor de blinden een hele stap vooruit?

Absoluut, en dat evolueert nog steeds. Er bestaan nu echt ingenieuze toestelletjes om ons te helpen. Zo heb ik een kleurendetector, die van alles waar ik hem tegen houd tot in de details de kleur beschrijft. Zo loop je niet het risico twee verschillende sokken aan te trekken. Voor iemand die graag knutselt, bestaat er ook al een rolmeter met spraak. Op mijn pc heb ik een screenreader die me nauwkeurig vertelt wat er op mijn scherm te lezen staat. Zo kan ik surfen op het net en mailen, net als iemand anders. Nu communiceer ik met de middelen waar iemand anders ook mee communiceert. Vroeger kon ik met een gsm enkel bellen. Nu, door de spraakhulp, kan ik net als iedereen sms’en en alle functies gebruiken. Zulke dingen openen zeer veel deuren voor ons.

Omdat muziek je passie is, ben je met een opnamestudio begonnen. Da’s niet evident als blinde.

Nee, absoluut niet. Maar ik heb wel een sterk karakter. Ik heb een opleiding geluidstechniek gevolgd en daar heb ik ontdekt dat mijn handicap in sommige gevallen ook een troef kan zijn. In een opnamestudio draait het uiteindelijk om klank, en als blinde ben je daar veel meer op geconcentreerd. Bij het eindexamen van mijn opleiding heb ik als opmerking gekregen dat het één van de beste mixen was die ertussen zat.

De mythe dat blinden beter horen, klopt dus.

Mensen die niet kunnen zien, gebruiken hun gehoor gewoon beter omdat ze zich daar uit noodzaak beter op concentreren. Ze worden ook niet afgeleid door visuele dingen. Het visuele wordt steeds belangrijker. Maar geluid blijft wel uniek, en daarvoor heb je je ogen niet nodig. Level 41, mijn opnamestudio, begint stilaan goed te lopen. In de studio kan ik mijn handicap als pluspunt gebruiken. Daarom is die hobby voor mij zo belangrijk en geeft ze mij zoveel voldoening.

Je bent nu 23 jaar blind. Denk jij nog in beelden?

Omdat ik ooit heb gezien, heb ik van heel veel dingen nog een beeld. Ik weet bijvoorbeeld wat rood is. Ik weet niet alleen hoe gras voelt, maar ook nog hoe het eruitziet. Iemand die blind geboren is, spreekt misschien ook over blauw en rood, maar die weet niet echt precies wat dat is. Mensen zien lukt veel moeilijker. Van mensen die ik kende toen ik nog kon zien, mijn vrouw bijvoorbeeld, heb ik nog altijd het beeld van toen. Dat is heel dubbel. Je weet dat ze veranderd zijn, maar je kan je die verandering niet voorstellen. Van mensen die ik voordien niet kende, heb ik eigenlijk vooral een auditief beeld.

Ook van je kinderen?

Die neem ik natuurlijk dikwijls vast. Dan voel ik ongeveer hoe ze eruitzien. Maar toch is vooral de stem belangrijk. Ik kijk nu eenmaal met mijn oren en mijn vingers. Ik steek ook vaak mijn hand uit en vraag: ‘Laat me dat eens zien.’ Ik vorm mijn beelden door een combinatie van horen en voelen.

Krijg je vaak met onbegrip af te rekenen?

Dat gebeurt, en dat maakt het soms moeilijk. Om me bijvoorbeeld een beeld van iemand te kunnen vormen, zou ik sommige mensen wel eens willen vastpakken, maar zo zit de wereld niet in elkaar. Zie je me al zeggen: ‘Als ik u, in plaats van u te zien, eens zou kunnen voelen.’ Dat wordt niet aanvaard. Zeker niet als het een vrouw is. (lacht)

Wat mis je het meest, nu je niet meer ziet?

Mensen niet zien is heel moeilijk. Er zijn zoveel omstandigheden waarbij je als je ziet, merkt wat er aan de gang is. Vooral op emotioneel vlak. Als mensen niks zeggen, kan het best zijn dat hun gezicht of hun lichaamstaal boekdelen spreekt. Ik had dat nooit verwacht, maar niet kunnen zien wordt zwaarder naarmate ik ouder word. Vroeger dacht ik dat ik daar op termijn beter mee zou leren leven. Dat is misschien zo op praktisch gebied, maar emotioneel is het net andersom. Dat is moeilijk, maar ik ben een doorzetter.

Hoop je ooit opnieuw te kunnen zien?

Als ze mij morgen zeggen dat er een ingreep bestaat die me kan genezen, als is het maar voor tachtig procent,dan ga ik dat ernstig bekijken, want ik zou dat uiteraard zeer graag willen. Maar ik ben absoluut niet bezig met angstvallig zoeken naar een behandeling. Ik heb me neergelegd bij de situatie en leef met de gedachte dat ik waarschijnlijk nooit meer zal zien.

Maakt die gedachte je ongelukkig?

Zelfs in de situatie waarin ik verkeer, leef ik graag. Ondanks alles beleef ik veel plezier en aangename momenten. Met zelfbeklag kan ik niet om. Bij sommige dingen moet je je neerleggen. Het brengt niet op om daarover te klagen. Het leven kan mooi zijn, ook al zie je niet.

Jill DE BONT

Foto’s:

* Pol Verest, die een bril draagt om zijn ogen te beschermen voor de klas.
* ‘In mijn geluidsstudio ondervind ik dat mijn handicap ook een pluspunt kan zijn. Dat schenkt mij veel voldoening’, zegt Pol.
* Pol thuis in de zetel met zijn geleidehond Bono. ‘Ik ben realistisch, ik neem hem niet mee naar plaatsen waar hij meer een last is dan een hulp.’
* Muziekles bij meester Pol. Net als veel blinden heeft hij een goed muzikaal gehoor.

Bron: Dag Allemaal, 6 september 2005

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Een rolstoelvriendelijk trimsalon met blinde trimmer14-10-2019 06:10:44
 2. Slechte ogen, gouden handen: Harry maakt tafels en lampen op maat28-09-2019 06:09:07
 3. ‘Ik heb meer gezien dan de rest van de wereld’17-09-2019 05:09:49
 4. Vooroordelen tegenover slechtzienden13-09-2019 05:09:46
 5. “Blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen”24-07-2019 07:07:36
 6. Nieuw expertisecentrum UWV voor werken met een visuele beperking12-06-2019 05:06:57
 7. Chinese blinde wil weleens iets anders dan masseren handicap26-04-2019 06:04:15
 8. Leerkracht Geert Maeckelbergh: Ik hou er niet van als mensen het blind zijn invullen in mijn plaats21-03-2019 07:03:23
 9. Slechtziende of blinde kandidaat kan veel meer dan werkgever denkt07-03-2019 07:03:40
 10. Slechtziende Mike (16) loopt stage bij bakkerij Assendelft: “Andere zintuigen gebruiken”09-02-2019 09:02:31
 11. Blinde bakker bij Brakenhoff gaat viral07-02-2019 07:02:59
 12. Blinde jongen stampt IT-bedrijfje uit de grond24-01-2019 07:01:24
 13. Melissantse is eerste blinde voetreflexzonetherapeut22-01-2019 06:01:35
 14. Blinde student (18) richt eigen IT-bedrijfje op: “Ik wil nóg eens bewijzen dat mijn handicap geen obstakel vormt”18-01-2019 06:01:51
 15. Severine is blind en administratief bediende13-12-2018 11:12:35
 16. Het verhaal van Nico, zwaar slechtziend, in behandeling voor leukemie en boss van een metalplatenfirma13-12-2018 08:12:47
 17. Zichtbaar in werk – Werken met visuele beperking: zo kan het!13-12-2018 08:12:31
 18. ‘Je moet geen gebarentaal kennen om een blinde aan te werven’30-11-2018 08:11:25
 19. Slechtziend en toch aan de slag! Zo overwonnen Evy en Cécile de obstakels29-11-2018 01:11:58
 20. Een andere kijk op werk28-11-2018 08:11:19
 21. Nieuw voorstel om meer mensen met een beperking duurzaam aan werk te helpen28-11-2018 08:11:10
 22. Blinden en slechtzienden moeten te veel obstakels overwinnen op arbeidsmarkt28-11-2018 08:11:12
 23. Staatssecretaris: ‘Het moet normaal worden dat je een collega hebt met een arbeidsbeperking’21-11-2018 11:11:30
 24. Victor vliegt blind op zijn talent17-11-2018 09:11:57
 25. Jongeren met arbeidsbeperking kunnen vaak niet werk behouden17-11-2018 08:11:59
 26. Collega met beperking is welkom (zolang het niet te veel moeite kost)16-11-2018 08:11:11
 27. Droombedrijf: Beperking gewenst!16-11-2018 08:11:19
 28. Henk Kortschot, de stem van het Slotervaartziekenhuis: ‘Het was een sociaal ziekenhuis, maar veel vertrouwen in een doorstart heb ik niet meer’09-11-2018 08:11:44
 29. Londerzeels bedrijf helpt slechtziende Nicolas na lange zoektocht aan ideale stageplaats06-10-2018 07:10:51
 30. Massagepunt – Een massagepraktijk in Gent10-09-2018 09:09:49
 31. Blinde informaticus start eigen zaak24-08-2018 06:08:57
 32. Tienduizenden jonggehandicapten extra genaaid13-05-2018 06:05:37
 33. 30.000 jonggehandicapten zitten zonder werk én uitkering13-05-2018 06:05:04
 34. Van Ark wil aanpassingen doen in plan arbeidsongeschikten26-04-2018 09:04:30
 35. Banenplan gehandicapten onder vuur26-04-2018 09:04:16
 36. Van Ark op zoek naar draagvlak voor banenplan26-04-2018 09:04:40
 37. Steeds meer jonggehandicapten zitten thuis zonder uitkering24-04-2018 07:04:27
 38. Twijfel knaagt aan kabinetsplan voor gehandicapten20-04-2018 08:04:56
 39. Floris is slechtziend en werkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken14-04-2018 12:04:45
 40. Kabinetsplan werknemers met arbeidshandicap in strijd met mensenrechten14-04-2018 12:04:07
 41. ‘Kabinetsplan arbeidsgehandicapten in strijd met mensenrechten’12-04-2018 09:04:12
 42. Babbage biedt alternatief voor gebruikers van Cobra11-04-2018 10:04:14
 43. Werkgevers ‘daten’ er flink op los met arbeidsgehandicapten10-04-2018 07:04:05
 44. Participatie gehandicapten blijft achter bij rest bevolking09-04-2018 03:04:13
 45. Zelfs het zicht op zelfstandige toekomst voor blinde jongeman in gevaar door hoge eigen bijdrage06-04-2018 07:04:30
 46. Mensen met arbeidsbeperking eenvoudiger aan werk helpen28-03-2018 08:03:38
 47. Kabinet wil één regeling voor loon arbeidsgehandicapten28-03-2018 08:03:23
 48. Werkgevers mogen mensen met handicap onder minimumloon gaan betalen27-03-2018 09:03:37
 49. Gemeentes halen quota voor mensen met handicap niet27-03-2018 08:03:31
 50. Slechtziende Floris wil werk!23-02-2018 08:02:43
 51. Lisanne (15) is blind maar mocht haar snuffelstage lopen in Theaterhotel Figi17-02-2018 01:02:13
 52. Brailleliga wil hotelreceptionisten aangepaste service laten aanbieden14-02-2018 08:02:01
 53. Vincent is slechtziend en acteur: ‘Ik heb helemaal geen last van mijn beperking’12-02-2018 11:02:46
 54. Novotel geeft goede voorbeeld met aangepaste service voor slechtzienden11-02-2018 08:02:46
 55. “Muziek duwt niemand in hokjes”28-12-2017 10:12:40
 56. Ik ben slechtziend maar niet achterlijk!21-12-2017 02:12:44
 57. Doof of blind en nooit opgeven: ‘Deze baan betekent heel veel’02-12-2017 09:12:13
 58. Het #B-Team komt je helpen – Afl. 1 Floris wil werk!07-10-2017 08:10:23
 59. Fietsenmakers Pim en Maik zijn blind: ‘Een wiel spaken? Gewoon een keer of vijftig oefenen’22-09-2017 01:09:08
 60. Plicht op aannemen gehandicapte10-09-2017 08:09:31
 61. Een masseur met veel passie06-09-2017 02:09:40
 62. Mensen met een functiebeperking vinden makkelijker een job14-07-2017 02:07:28
 63. Werk zoeken: Nationale Talentenbank voor personen met een handicap28-06-2017 11:06:07
 64. Blind op de beursvloer18-06-2017 04:06:39
 65. Gastblog Martine: Hoe doe jij dat? Trainingen geven als je blind bent18-06-2017 02:06:58
 66. Elselien uit Holten is een succesverhaal in Nijverdal17-06-2017 11:06:19
 67. Leraar Geert is blind: “Ik hoor het als ze niet opletten”17-06-2017 11:06:10
 68. Werken met een visuele beperking: Robert Goedhart17-06-2017 01:06:19
 69. ‘Straks heb ik geen collega’s meer die vragen hoe mijn weekend was’17-06-2017 01:06:53
 70. Marrits zoektocht naar werk17-06-2017 01:06:19
 71. Het leuke aan dit werk is, dat ik mag werken17-06-2017 01:06:22
 72. Broers starten kledinglijn16-06-2017 11:06:00
 73. ‘Ik zet nooit in mijn sollicitatiebrief dat ik slechtziend ben’16-06-2017 08:06:02
 74. CD&V wil dwingende quota om mensen met een beperking aan werk te helpen15-06-2017 07:06:37
 75. Een baan na topsport voor zwemster Marion15-06-2017 05:06:22
 76. Brailleregel en golden retriever mee naar het werk15-06-2017 03:06:26
 77. URconnected staakt activiteiten14-06-2017 09:06:53
 78. Blinde masseur: Onze handen zijn onze ogen14-06-2017 05:06:10
 79. Blinde Anna (22) opent eigen dierenpraktijk14-06-2017 03:06:45
 80. Annemarie: Mijn zicht is verslechterd, maar mijn visie is verbeterd13-06-2017 08:06:20
 81. ‘Zichtbaar in Werk’ helpt jongeren die slechtziend of blind zijn aan werk13-06-2017 04:06:50
 82. ‘Weinig werkgevers nemen arbeidsbeperkten aan’11-06-2017 10:06:32
 83. Mensen met een arbeidsbeperking op de ‘gewone’ werkvloer11-06-2017 09:06:59
 84. Werkplekaanpassing: Scripting en netwerkinstallaties11-06-2017 08:06:32
 85. De blinde die managers leert zien28-03-2017 08:03:06
 86. “Amper interesse in premies voor arbeidsgehandicapten”23-04-2016 07:04:39
 87. “Mijn ziekte houdt me niet tegen”01-04-2016 08:04:46
 88. Slechtziende Nele werkt als receptioniste in hotel30-03-2016 08:03:22
 89. Steeds meer gehandicapten geraken aan een job09-02-2016 01:02:48
 90. Masseren met bijna alle zintuigen04-02-2016 09:02:37
 91. Blinde telefonisten zijn commercieel interessant19-01-2016 08:01:20
 92. Ermelo – Visueel beperkten van belteam URconnected van start19-01-2016 08:01:48
 93. Het vak van rechter past mij naadloos05-01-2016 05:01:55
 94. Blinde automonteur29-12-2015 08:12:47
 95. Landelijke aandacht voor samenwerking URconnected en Bartiméus College16-12-2015 12:12:12
 96. Hoe voorkom ik overbelasting in mijn werk10-12-2015 09:12:58
 97. Proson ondertekent intentieverklaring28-09-2015 07:09:51
 98. Ook voor slechtzienden en blinden is afstand tot arbeidsmarkt overbrugbaar28-09-2015 07:09:51
 99. Tweede Kamerfractie SGP bezoekt Proson28-09-2015 07:09:51
 100. Bartiméus: Tweede Kamerfractie SGP steunt Proson28-09-2015 07:09:51
 101. Baan voor alle blinden en slechtzienden28-09-2015 07:09:51
 102. Kabeldoosmachine nieuwe uitdaging bij Proson28-09-2015 07:09:51
 103. ‘Proson moet goede voorbeelden bekendmaken’28-09-2015 07:09:51
 104. Proson maakt het ingewikkelde simpel28-09-2015 07:09:51
 105. Kompaan opent tweede vestiging in Ermelo28-09-2015 07:09:51
 106. Proson benoemt nieuwe directeur28-09-2015 07:09:51
 107. Politiek zet mensen met visuele arbeidsbeperking buitenspel28-09-2015 07:09:51
 108. Proson vindt oplossing voor braille drukwerk28-09-2015 07:09:50
 109. Proson en GGz gaan strategisch samenwerkingsverband aan28-09-2015 07:09:50
 110. Bon Appétit opent gastvrij de deur28-09-2015 07:09:50
 111. Vacaturebank JobAccept28-09-2015 07:09:49
 112. Werkervaring opdoen bij Bartiméus28-09-2015 07:09:49
 113. Vacaturebank JobAccept is ook een tool voor doven en slechthorenden28-09-2015 07:09:49
 114. Spotlight: Noureddine kiest voor Video-CV28-09-2015 07:09:49
 115. Video-CV Noureddine Tamraoui – “Video-CV geeft een completer beeld van mij”28-09-2015 07:09:49
 116. Werken aan kwaliteit in PRIME-project: Locatie Bartiméus wil Internationaal keurmerk28-09-2015 07:09:49
 117. We stoppen pas als iemand goed op z’n plek zit28-09-2015 07:09:49
 118. Profiteren van de som der delen28-09-2015 07:09:49
 119. Uit onderzoek: slechtzienden en blinden willen presteren28-09-2015 07:09:49
 120. Website koppelt hoogopgeleide werknemer met beperking aan werkgever28-09-2015 07:09:49
 121. ‘Onbeperkt aan de Slag’ – Nieuw samenwerkingsverband voor inclusieve arbeidsmarkt28-09-2015 07:09:49
 122. Studeer je en heb je een handicap? Vertel het hier!28-09-2015 07:09:49
 123. Bartiméus blij met keurmerk bijscholing arbeidsdeskundigen28-09-2015 07:09:48
 124. Noureddine kiest voor Video-CV28-09-2015 07:09:48
 125. Bartiméus doet aan Functiecreatie28-09-2015 07:09:48
 126. Banen creëren voor mensen met arbeidsbeperking28-09-2015 07:09:48
 127. Talentmaximalisatie programma28-09-2015 07:09:48
 128. Met een visuele beperking toch aan het werk28-09-2015 07:09:48
 129. Het Denk Anders Debat28-09-2015 07:09:48
 130. CV uploaden bij “Visio Zicht op Werk”28-09-2015 07:09:48
 131. Slechtziend en aan het werk blijven. Nieuwe technologie biedt nieuwe mogelijkheden28-09-2015 07:09:48
 132. Bezoek arbeidsdeskundigen UWV bij Bartiméus28-09-2015 07:09:48
 133. Arbeidsdeskundigen maakten kennis met Bartiméus Werken28-09-2015 07:09:48
 134. Boeiend werkbezoek arbeidsdeskundigen NVvA28-09-2015 07:09:48
 135. Visusrijk – het netwerk van rijksambtenaren met een visuele beperking – http://www.visusrijk.nl28-09-2015 07:09:47
 136. Meer mensen met beperking bij regulier bedrijf28-09-2015 07:09:47
 137. Magazine UWV Perspectief ook voor mensen met visuele handicap28-09-2015 07:09:47
 138. Sociale bedrijven doen ‘t goed – NOS28-09-2015 07:09:47
 139. Meer bazen willen werken met gehandicapten28-09-2015 07:09:47
 140. Ook voor slechtzienden plek op de arbeidsmarkt28-09-2015 07:09:47
 141. “Ga je droom achterna”28-09-2015 07:09:47
 142. Wat wordt jouw volgende baan?28-09-2015 07:09:47
 143. Voorlopig geen zicht op verlenging ‘Nieuw zicht op werk’28-09-2015 07:09:47
 144. Succesvolle pilot helpt blinden aan baan28-09-2015 07:09:47
 145. Ook hond handicap voor baan blinde28-09-2015 07:09:47
 146. Wajongers presenteren radioprogramma bij Werken.FM”Wat Nou Wajong?!”28-09-2015 07:09:46
 147. Blinde telefonist Martin met pensioen28-09-2015 05:09:46
 148. Blinden luisteren af voor politie28-09-2015 05:09:46
 149. Iris bezoekt de werkplek van Henk Kortschot28-09-2015 05:09:46
 150. Blind én marktkramer28-09-2015 05:09:46
 151. Jaap Wortel – Blind, maar niet hulpeloos28-09-2015 05:09:46
 152. Chairmen At Work28-09-2015 05:09:46
 153. Van Diest naar Brugge voor een job28-09-2015 05:09:46
 154. Gouden vingers volgens de coureurs”28-09-2015 05:09:46
 155. Dienst Inlichtingen Belgacom28-09-2015 05:09:46
 156. Koninklijke Visio enthousiast over samenwerking met QoQo Massage28-09-2015 05:09:46
 157. Contactcenter SITEL voert progressief diversiteitsbeleid28-09-2015 05:09:46
 158. “Dankzij gouden handen”28-09-2015 05:09:46
 159. 27 nationaliteiten en een hond28-09-2015 05:09:46
 160. Chinese blinden worden masseur28-09-2015 05:09:46
 161. Herinnering aan de blinde sigarenwinkelier28-09-2015 05:09:46
 162. ‘Aan telefoon hoor ik meer dan u’ – William Windels kan goed luisteren, maar niet zien28-09-2015 05:09:46
 163. ‘Ik kan niet leven zonder me nuttig te maken’28-09-2015 05:09:46
 164. De zoete wraak op de leerkrachten28-09-2015 05:09:45
 165. Blinde Italiaanse assistente geeft les28-09-2015 05:09:45
 166. Meester Pol is blind maar geeft toch les in de lagere school28-09-2015 05:09:45
 167. Bijna blinde Benedickt runt zaak in werkkleding28-09-2015 05:09:45
 168. Blinde Europese modedesigner maakt Amerikaans debuut28-09-2015 05:09:45
 169. “Drie dagen per week drink ik niet”28-09-2015 05:09:45
 170. In de klas – Zoek de handicap28-09-2015 05:09:45
 171. Leerkracht Visio verkozen tot brailledocent van het jaar28-09-2015 05:09:45
 172. Limburgse hogescholen belonen uitzonderlijke studenten28-09-2015 05:09:45
 173. Bijna Blinde Jelle studeert af als leraar aan PHL28-09-2015 05:09:45
 174. Bijna blinde Jelle start als leerkracht28-09-2015 05:09:45
 175. Blinde beiaardier maakt indruk28-09-2015 05:09:44
 176. Aan het woord: Annemarie Nodelijk28-09-2015 05:09:44
 177. Borstkanker opsporen28-09-2015 05:09:44
 178. Modeontwerpster verloor zicht maar niet haar ambitie28-09-2015 05:09:44
 179. Fingerspitzengefühl – Blinde vrouwen ingezet bij het opsporen van borstkanker28-09-2015 05:09:44
 180. Blinde vrouwen sporen tumoren op28-09-2015 05:09:44
 181. De blinde Rebecca is al jaren aan de slag als dierenartsassistente28-09-2015 05:09:44
 182. Handenarbeid28-09-2015 05:09:44
 183. Blinde architect laat zich inspireren door verlies28-09-2015 05:09:44
 184. Blinde restaureert piano O.-L.-V.-Waver28-09-2015 05:09:44
 185. Blinde aannemer bouwde brug28-09-2015 05:09:44
 186. Wim Brocatus over zijn brommerongeluk, de blindenschool en ‘zijn’ machine28-09-2015 05:09:44
 187. Blinde monteur happy in ‘t noorden28-09-2015 05:09:44
 188. Uttam ziet geen kip … maar is toch kippenboer28-09-2015 05:09:44
 189. Blinde Bart Hickey sleutelt aan auto’s28-09-2015 05:09:44
 190. Blinde Chinese wordt via Trans World Radio huiskerkleider28-09-2015 05:09:44
 191. Blinde automonteur28-09-2015 05:09:44
 192. Pai, de blinde huiskerkleider China28-09-2015 05:09:44
 193. Antwerpen heeft eerste blinde rechter in België28-09-2015 05:09:43
 194. Eerste blinde rechter legt eed af28-09-2015 05:09:43
 195. Bijna even blind als Vrouwe Justitia zelf28-09-2015 05:09:43
 196. ICT prima sector voor mensen met een handicap28-09-2015 05:09:43
 197. “Alles vraagt meer tijd en energie”28-09-2015 05:09:43
 198. Blinde jurist noodgedwongen in de Wajong28-09-2015 05:09:43
 199. “Geef niet op, hoe moeilijk het ook is”28-09-2015 05:09:43
 200. Blinde vrouw voorzitter senaat Barbados28-09-2015 05:09:43

Laatst bijgewerkt op 30 september 2015 – 17:42