Het verhaal van Nico, zwaar slechtziend, in behandeling voor leukemie en boss van een metalplatenfirma

Nico woont en werkt in Frankrijk. Hij heeft een erge visuele beperking die progressief is. In 2016 kreeg hij ook nog de zware diagnose van leukemie, waarvoor hij nog steeds in behandeling is. Dit weerhield Nico niet om door te gaan met zijn grote passie, het runnen van een metalplatenfirma XENOKORP.

SHA: Nico, vertel ons eens wat meer over jezelf en je platenfirma.

Ik ben nu 44 en zo’n 25 jaar geleden ben ik mijn label –toen nog onder een andere naam- heel kleinschalig begonnen. Naast het uitbrengen en verdelen van platen deed ik ook grafische ontwerpen, websitebeheer, magazines,…. In 2016 kreeg ik de diagnose van een ernstige soort leukemie en ben ik eigenlijk gestopt met mijn label. Maar begin 2017, nadat het mogelijk bleek voor mij om een behandeling met stamcellen te doen en te overleven, ben ik terug gestart maar onder een andere naam. Mijn hoofdtaken zijn producties plannen, advies geven aan artiesten, promotie voeren en verdeling van releases verzorgen en heel veel papierwerk.

SHA: Jij hebt retinitis pigmentosa. Wanneer kreeg je dit te horen?

Mijn overgrootvader was blind. Maar weet je, hij werd geboren in de late 19e eeuw, dus het was toen een soort “pech gehad” voor mensen met een handicap en verder werd dat niet onderzocht. Zoals je misschien weet, is retinitis pigmentosa een genetische ziekte en afhankelijk van het type van retinitis pigmentosa wordt het anders overgedragen, afhankelijk van de mutatie die je hebt. In mijn familie dragen moeders de mutatie over op zowel zonen als op dochters, maar alleen de mannen ontwikkelen het. Dus, gezien mijn familie voornamelijk uit vrouwen bestaat, stond niemand er eigenlijk bij stil toen mijn oom ernstig bijziend werd (eind jaren ‘70 en toen stond de genetica nog niet ver). Maar toen ik naar de basisschool ging, werd het duidelijk dat ik ook behoorlijk wat zichtproblemen had, dus ik werd naar een oogarts gestuurd die, toevallig, net afgestudeerd was en goed op de hoogte was van genetica en nieuwe zichtaandoeningen. Hij verwees me door naar het ziekenhuis waar ik de diagnose kreeg. Mijn familiestamboom werd onderzocht met als conclusie dat mijn moeders’ kant de dragers zijn. Ik denk dat ik 6 was of zoiets.

SHA: Retinitis pigmentosa is een progressieve aandoening. Hoe is het momenteel met je zicht?

Twee jaar geleden was ik nog vrij goed in staat om te zien, maar de vele chemotherapieën en stamcellenbehandeling vanwege de leukemie hebben alles heel wat erger gemaakt. Ik herken mijn vrouw niet meer, zelfs als staat ze recht voor me, afhankelijk van hoe de kamer wordt verlicht. Mijn linkeroog is zo goed als volledig blind, maar ik kan nog steeds een beetje met het rechteroog zien, maar ik weet dat het dag na dag achteruit gaat. Ik zie ook alles in grijstinten behalve rood, wat de laatste kleur is die ik buiten wit, grijs en zwart kan zien. Ik gebruik nu al bijna 15 jaar een witte stok en sinds bijna tien jaar heb ik een geleidehond.

SHA: Heb je naast het platenlabel nog ander werk gedaan?

In mijn familie was er de mogelijkheid om een truckshop over te nemen, en omdat het een familiebedrijf was, had niemand problemen met mijn handicap. Hier heb ik 23 jaar gewerkt (naast het platenlabel), maar het bedrijf ging failliet. Ik werkte hier in de administratie. Vervolgens ging ik in begeleiding bij de ANPE (nu “Pole Emploi”) waar ik in jobclubs enzo terecht kwam. Dit was niks voor mij. Ik weet hoe ik moet solliciteren en wat daar allemaal bij komt zien. In de truckshop stond ik trouwens ook in voor het personeelsbeleid. Pas na een hele tijd kwam men tot de conclusie dat ik gespecialiseerde begeleiding via de CAP EMPLOI kon krijgen, omwille van mijn handicap. Maar later bleek weer dat CAP EMPLOI de focus legt op werkzoekenden met een verstandelijke beperking. Dus weer niks voor mij. Ik ging dan zelf op zoek en zo kwam ik terecht bij een regionale overheidsdienst. Maar ondanks bepaalde aanpassingen, is deze job na een tijdje stopgezet. Soit, nu ben ik fulltime bezig met mijn platenlabel, echt de job die mij gelukkig maakt.

SHA: Welke hulpmiddelen gebruik je?

Al bijna 15 jaar gebruik ik een witte stok en al bijna 10 jaar heb ik een – nu al gepensioneerde – geleidehond. Deze hond heeft mijn leven positief veranderd, want zoals de witte stok “ziekte” betekent voor de “normale mensen” en uitsluiting kan teweegbrengen, betekent de geleidehond … “een leuke hond”, dus een positief beeld. Wat betreft andere hulpmiddelen, ik gebruik een iPhone en Apple TV die beide VoiceOver en omgekeerd contrast hebben. Op de computer gebruik ik Windows met “omgekeerd hoog contrast” (in principe wit op zwart). Deze functie bestaat sinds Windows 95 en is sindsdien niet meer gewijzigd. Het is eenvoudig en het werkt en het is voldoende. Het is niet genoeg als ik helemaal blind zal zijn, maar het is -vooralsnog- genoeg voor mensen met een beperkt zich zoals het mijne nu. Een spijtige zaak is dat de online “sociale media” meer en meer “sight-based” wordt: tekst verdwijnt in het voordeel van video’s, foto’s enzovoort. Zie het succes van Google en Instagram. Dus weinig toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. En nu we toch over telefoons bezig zijn, mijn vriendin heeft zojuist een geweldige iOS-app gevonden die is ontwikkeld door een team van blinden bij Microsoft. Het heet “Seeing AI” en het gebruikt je camera om je teksten te lezen, producten te identificeren door hun barcodes te scannen, kleuren te herkennen, munten te herkennen,…. Het is gericht op de Amerikaanse markt omdat het enkel in het Engels is en alleen Amerikaanse munten herkent, maar het is veelbelovend …… en het is helemaal gratis.

SHA: Komt de Franse overheid tussen in de hulpmiddelen nodig voor je werk?

Zoals bij elke overheid, denk ik, is het antwoord eenvoudig: “hangt ervan af” en “het is gecompliceerd”. Je moet eerst als een persoon met handicap erkend en geregistreerd zijn. En dan hangt veel af van in welke regio in Frankrijk je woont. Je kan dus eventueel wel wat financiële tegemoetkoming krijgen. Bijvoorbeeld in mijn situatie, tussenkomst in de kosten van hondenvoer, dierenarts,….voor de hond. Dikwijls betekent dit maandenlang papierwerk. Het werkt meestal vrij goed als je “voor de handliggende” dingen vraagt, zoals dingen om je werkplaats/voertuig aan te passen aan een goed zichtbare beperking, zoals voor rolstoelgebruikers. Door een goed zichtbare beperking is het makkelijker om problemen te zien en dus tussenkomsten te krijgen. Maar als het gaat om gezichtsvermogen, gehoor of wat voor andere zintuiglijke beperking dan ook, dan ligt dat moeilijker. Als ik een nieuwe centrale verwarmingsregelaar voor mijn huis nodig heb (dat is mijn werkplaats), omdat ik op een gewoon scherm niet veel kan zien, dan is dit een pak moeilijker om te bewijzen, laat staan, te bekomen. Ik wil er één die ik kan besturen met een app op mijn telefoon, zodat ik VoiceOver kan gebruiken om te lezen wat de werkelijke temperatuur is, de bedieningselementen enzovoort. Ik heb om dit specifiek hulpmiddel gevraagd en dat is geweigerd omwille van “het staat niet op onze hulpmiddelenlijst”. Ik vind dat de verantwoordelijke administratie veel te weinig kennis heeft van de grote verscheidenheid van handicaps. Een Nederlandse vriend vertelde mij dat elke school in Nederland zowel leerlingen met als zonder handicap heeft, dat wil zeggen, dat kinderen met en zonder handicap in dezelfde klas zitten en iedereen met elkaar leert leven, met en zonder beperking. Frankrijk loopt op dit vlak achter. Als je een handicap hebt, dan ga je naar een speciale school: scholen voor slechtzienden, scholen voor doven en/of slechthorenden, enzovoort. Dus mensen weten veel te weinig over handicap tenzij ze iemand hebben binnen hun familie, vriendenkring,…. Het is dan ook geen verrassing dat de Franse samenleving niet afgestemd is op mensen met een handicap: we kennen geen mensen met een handicap en sowieso is er niemand oprecht: we hebben er nog nooit één gezien in onze klaslokalen, arbeidsmarkt enzovoort. En voor het grootste deel, ongeacht je handicap, wordt er heel veel gedacht dat jij ook een verstandelijke beperking hebt omdat je “niet zoals zij” bent. Ben je anders, dan ben je minderwaardig. Een spijtige vaststelling.

SHA: Bestaan er in Frankrijk opstartsubsidies voor mensen met een handicap die een eigen zaak beginnen?

Voor zover ik weet niet. Misschien is daar een wet over, verstopt in een geheim bureau en door een oude wijze man bewaakt, die als enige in dit land ervan op de hoogte is, hahaha 🙂 Maar goed, voor zover ik weet niet. Je kan wel wat geld krijgen om je werkruimte toegankelijk te maken, als je in loondienst bent of als ondernemer, maar het is zoveel papierwerk dat ik het zelf niet gebruik.

SHA: Het artwork van een plaat is belangrijk. Hoe ga je hier mee om, met je beperkt zicht?

Welnu, ik kan nog steeds een beetje zien, dus ik kan het nog een beetje controleren, maar voor het grootste deel moet ik zeggen dat naast technische details (grootte, kwaliteit,…) ik er vrij zeker van ben dat de tekenaar/ontwerper niet zal afkomen met een slecht ontwerp. Ik respecteer hun artistieke keuzes, wat ze ook zijn, zelfs als ik ze zelf niet leuk vind op artistiek vlak. Ik heb nooit hoeven zeggen, behalve buiten technische problemen, dat ik een bepaald artwork niet wil en als ik enige twijfel heb, vraag ik mijn vriendin om commentaar te geven en uit te leggen wat het artwork is.

SHA: Vroeger stond je ook met je mobiele platenwinkel op verschillende optredens in Frankrijk, België, Nederland,….. Doe je dat nu nog met bijvoorbeeld, persoonlijke assistenten je te helpen?

Vroeger deed ik dat allemaal, maar neen, nu doe ik dat niet meer. Naar optredens gaan en bands kijken/beluisteren, dat doe ik nog wel. Het is veel te moeilijk voor iemand met een erge gezichtsbeperking zoals ik, om daar met platen te gaan staan.  Ik zou elke keer 2/3 personen nodig hebben om mij daar bij te helpen en dat kan ik niet betalen. Het label die ik volledig vanuit mijn eigen huis.

SHA: Je hebt een mooie website. Wie maakt deze? Is er een “blind surfer label” (nu “anysurfer label”)?

Dank je wel. Ik beheer de site zelf. De site is gebaseerd op WordPress en die is toegankelijk dus het is geen overbodige luxe voor mij. Ik registreer me niet voor “surferlabels” maar controleer zelf vaak met de VoiceOver. Zo weet ik dat het genoeg toegankelijk is om info en producten te vinden die mensen daar zouden willen vinden. Ik wilde het testen op de nieuwe Web.Dev Google-testtool maar, raad eens, Google is niet … toegankelijk. Wat een grap 🙂

SHA: Nico, jij bent de enige persoon die ik ken met een metalplatenfirma en een visuele beperking. Over het algemeen starten niet veel mensen met een handicap een eigen bedrijf. Heb je nog tips?

Geloof in jezelf. Niet alles is mogelijk. Zeggen dat alles mogelijk is zou eigenlijk liegen zijn maar je kunt zelf veel meer doen dan wat de mensen tegen je zeggen. Je moet het gewoon zelf ontdekken. Als je eenmaal je beperkingen kent, weet je ook wat mogelijk is. Verlies nooit het vertrouwen in jezelf.

Bron: Steunpunt en Arbeid, 12 december 2018

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Een rolstoelvriendelijk trimsalon met blinde trimmer14-10-2019 06:10:44
 2. Slechte ogen, gouden handen: Harry maakt tafels en lampen op maat28-09-2019 06:09:07
 3. ‘Ik heb meer gezien dan de rest van de wereld’17-09-2019 05:09:49
 4. Vooroordelen tegenover slechtzienden13-09-2019 05:09:46
 5. “Blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen”24-07-2019 07:07:36
 6. Nieuw expertisecentrum UWV voor werken met een visuele beperking12-06-2019 05:06:57
 7. Chinese blinde wil weleens iets anders dan masseren handicap26-04-2019 06:04:15
 8. Leerkracht Geert Maeckelbergh: Ik hou er niet van als mensen het blind zijn invullen in mijn plaats21-03-2019 07:03:23
 9. Slechtziende of blinde kandidaat kan veel meer dan werkgever denkt07-03-2019 07:03:40
 10. Slechtziende Mike (16) loopt stage bij bakkerij Assendelft: “Andere zintuigen gebruiken”09-02-2019 09:02:31
 11. Blinde bakker bij Brakenhoff gaat viral07-02-2019 07:02:59
 12. Blinde jongen stampt IT-bedrijfje uit de grond24-01-2019 07:01:24
 13. Melissantse is eerste blinde voetreflexzonetherapeut22-01-2019 06:01:35
 14. Blinde student (18) richt eigen IT-bedrijfje op: “Ik wil nóg eens bewijzen dat mijn handicap geen obstakel vormt”18-01-2019 06:01:51
 15. Severine is blind en administratief bediende13-12-2018 11:12:35
 16. Het verhaal van Nico, zwaar slechtziend, in behandeling voor leukemie en boss van een metalplatenfirma13-12-2018 08:12:47
 17. Zichtbaar in werk – Werken met visuele beperking: zo kan het!13-12-2018 08:12:31
 18. ‘Je moet geen gebarentaal kennen om een blinde aan te werven’30-11-2018 08:11:25
 19. Slechtziend en toch aan de slag! Zo overwonnen Evy en Cécile de obstakels29-11-2018 01:11:58
 20. Een andere kijk op werk28-11-2018 08:11:19
 21. Nieuw voorstel om meer mensen met een beperking duurzaam aan werk te helpen28-11-2018 08:11:10
 22. Blinden en slechtzienden moeten te veel obstakels overwinnen op arbeidsmarkt28-11-2018 08:11:12
 23. Staatssecretaris: ‘Het moet normaal worden dat je een collega hebt met een arbeidsbeperking’21-11-2018 11:11:30
 24. Victor vliegt blind op zijn talent17-11-2018 09:11:57
 25. Jongeren met arbeidsbeperking kunnen vaak niet werk behouden17-11-2018 08:11:59
 26. Collega met beperking is welkom (zolang het niet te veel moeite kost)16-11-2018 08:11:11
 27. Droombedrijf: Beperking gewenst!16-11-2018 08:11:19
 28. Henk Kortschot, de stem van het Slotervaartziekenhuis: ‘Het was een sociaal ziekenhuis, maar veel vertrouwen in een doorstart heb ik niet meer’09-11-2018 08:11:44
 29. Londerzeels bedrijf helpt slechtziende Nicolas na lange zoektocht aan ideale stageplaats06-10-2018 07:10:51
 30. Massagepunt – Een massagepraktijk in Gent10-09-2018 09:09:49
 31. Blinde informaticus start eigen zaak24-08-2018 06:08:57
 32. Tienduizenden jonggehandicapten extra genaaid13-05-2018 06:05:37
 33. 30.000 jonggehandicapten zitten zonder werk én uitkering13-05-2018 06:05:04
 34. Van Ark wil aanpassingen doen in plan arbeidsongeschikten26-04-2018 09:04:30
 35. Banenplan gehandicapten onder vuur26-04-2018 09:04:16
 36. Van Ark op zoek naar draagvlak voor banenplan26-04-2018 09:04:40
 37. Steeds meer jonggehandicapten zitten thuis zonder uitkering24-04-2018 07:04:27
 38. Twijfel knaagt aan kabinetsplan voor gehandicapten20-04-2018 08:04:56
 39. Floris is slechtziend en werkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken14-04-2018 12:04:45
 40. Kabinetsplan werknemers met arbeidshandicap in strijd met mensenrechten14-04-2018 12:04:07
 41. Waarom hebben overheden zo weinig op met gehandicapten?13-04-2018 10:04:04
 42. ‘Kabinetsplan arbeidsgehandicapten in strijd met mensenrechten’12-04-2018 09:04:12
 43. Babbage biedt alternatief voor gebruikers van Cobra11-04-2018 10:04:14
 44. Werkgevers ‘daten’ er flink op los met arbeidsgehandicapten10-04-2018 07:04:05
 45. Participatie gehandicapten blijft achter bij rest bevolking09-04-2018 03:04:13
 46. Zelfs het zicht op zelfstandige toekomst voor blinde jongeman in gevaar door hoge eigen bijdrage06-04-2018 07:04:30
 47. Mensen met arbeidsbeperking eenvoudiger aan werk helpen28-03-2018 08:03:38
 48. Kabinet wil één regeling voor loon arbeidsgehandicapten28-03-2018 08:03:23
 49. Werkgevers mogen mensen met handicap onder minimumloon gaan betalen27-03-2018 09:03:37
 50. Gemeentes halen quota voor mensen met handicap niet27-03-2018 08:03:31
 51. Slechtziende Floris wil werk!23-02-2018 08:02:43
 52. Lisanne (15) is blind maar mocht haar snuffelstage lopen in Theaterhotel Figi17-02-2018 01:02:13
 53. Brailleliga wil hotelreceptionisten aangepaste service laten aanbieden14-02-2018 08:02:01
 54. Vincent is slechtziend en acteur: ‘Ik heb helemaal geen last van mijn beperking’12-02-2018 11:02:46
 55. Novotel geeft goede voorbeeld met aangepaste service voor slechtzienden11-02-2018 08:02:46
 56. “Muziek duwt niemand in hokjes”28-12-2017 10:12:40
 57. Ik ben slechtziend maar niet achterlijk!21-12-2017 02:12:44
 58. Doof of blind en nooit opgeven: ‘Deze baan betekent heel veel’02-12-2017 09:12:13
 59. Het #B-Team komt je helpen – Afl. 1 Floris wil werk!07-10-2017 08:10:23
 60. Fietsenmakers Pim en Maik zijn blind: ‘Een wiel spaken? Gewoon een keer of vijftig oefenen’22-09-2017 01:09:08
 61. Plicht op aannemen gehandicapte10-09-2017 08:09:31
 62. Een masseur met veel passie06-09-2017 02:09:40
 63. Mensen met een functiebeperking vinden makkelijker een job14-07-2017 02:07:28
 64. Werk zoeken: Nationale Talentenbank voor personen met een handicap28-06-2017 11:06:07
 65. Blind op de beursvloer18-06-2017 04:06:39
 66. Gastblog Martine: Hoe doe jij dat? Trainingen geven als je blind bent18-06-2017 02:06:58
 67. Elselien uit Holten is een succesverhaal in Nijverdal17-06-2017 11:06:19
 68. Leraar Geert is blind: “Ik hoor het als ze niet opletten”17-06-2017 11:06:10
 69. Werken met een visuele beperking: Robert Goedhart17-06-2017 01:06:19
 70. ‘Straks heb ik geen collega’s meer die vragen hoe mijn weekend was’17-06-2017 01:06:53
 71. Marrits zoektocht naar werk17-06-2017 01:06:19
 72. Het leuke aan dit werk is, dat ik mag werken17-06-2017 01:06:22
 73. Broers starten kledinglijn16-06-2017 11:06:00
 74. ‘Ik zet nooit in mijn sollicitatiebrief dat ik slechtziend ben’16-06-2017 08:06:02
 75. CD&V wil dwingende quota om mensen met een beperking aan werk te helpen15-06-2017 07:06:37
 76. Een baan na topsport voor zwemster Marion15-06-2017 05:06:22
 77. Brailleregel en golden retriever mee naar het werk15-06-2017 03:06:26
 78. URconnected staakt activiteiten14-06-2017 09:06:53
 79. Blinde masseur: Onze handen zijn onze ogen14-06-2017 05:06:10
 80. Blinde Anna (22) opent eigen dierenpraktijk14-06-2017 03:06:45
 81. Annemarie: Mijn zicht is verslechterd, maar mijn visie is verbeterd13-06-2017 08:06:20
 82. ‘Zichtbaar in Werk’ helpt jongeren die slechtziend of blind zijn aan werk13-06-2017 04:06:50
 83. ‘Weinig werkgevers nemen arbeidsbeperkten aan’11-06-2017 10:06:32
 84. Mensen met een arbeidsbeperking op de ‘gewone’ werkvloer11-06-2017 09:06:59
 85. Werkplekaanpassing: Scripting en netwerkinstallaties11-06-2017 08:06:32
 86. De blinde die managers leert zien28-03-2017 08:03:06
 87. “Amper interesse in premies voor arbeidsgehandicapten”23-04-2016 07:04:39
 88. “Mijn ziekte houdt me niet tegen”01-04-2016 08:04:46
 89. Slechtziende Nele werkt als receptioniste in hotel30-03-2016 08:03:22
 90. Steeds meer gehandicapten geraken aan een job09-02-2016 01:02:48
 91. Masseren met bijna alle zintuigen04-02-2016 09:02:37
 92. Blinde telefonisten zijn commercieel interessant19-01-2016 08:01:20
 93. Ermelo – Visueel beperkten van belteam URconnected van start19-01-2016 08:01:48
 94. Het vak van rechter past mij naadloos05-01-2016 05:01:55
 95. Blinde automonteur29-12-2015 08:12:47
 96. Landelijke aandacht voor samenwerking URconnected en Bartiméus College16-12-2015 12:12:12
 97. Hoe voorkom ik overbelasting in mijn werk10-12-2015 09:12:58
 98. Kabeldoosmachine nieuwe uitdaging bij Proson28-09-2015 07:09:51
 99. ‘Proson moet goede voorbeelden bekendmaken’28-09-2015 07:09:51
 100. Proson maakt het ingewikkelde simpel28-09-2015 07:09:51
 101. Kompaan opent tweede vestiging in Ermelo28-09-2015 07:09:51
 102. Proson benoemt nieuwe directeur28-09-2015 07:09:51
 103. Politiek zet mensen met visuele arbeidsbeperking buitenspel28-09-2015 07:09:51
 104. Proson ondertekent intentieverklaring28-09-2015 07:09:51
 105. Ook voor slechtzienden en blinden is afstand tot arbeidsmarkt overbrugbaar28-09-2015 07:09:51
 106. Tweede Kamerfractie SGP bezoekt Proson28-09-2015 07:09:51
 107. Bartiméus: Tweede Kamerfractie SGP steunt Proson28-09-2015 07:09:51
 108. Baan voor alle blinden en slechtzienden28-09-2015 07:09:51
 109. Bon Appétit opent gastvrij de deur28-09-2015 07:09:50
 110. Proson vindt oplossing voor braille drukwerk28-09-2015 07:09:50
 111. Proson en GGz gaan strategisch samenwerkingsverband aan28-09-2015 07:09:50
 112. We stoppen pas als iemand goed op z’n plek zit28-09-2015 07:09:49
 113. Profiteren van de som der delen28-09-2015 07:09:49
 114. Uit onderzoek: slechtzienden en blinden willen presteren28-09-2015 07:09:49
 115. Website koppelt hoogopgeleide werknemer met beperking aan werkgever28-09-2015 07:09:49
 116. ‘Onbeperkt aan de Slag’ – Nieuw samenwerkingsverband voor inclusieve arbeidsmarkt28-09-2015 07:09:49
 117. Studeer je en heb je een handicap? Vertel het hier!28-09-2015 07:09:49
 118. Vacaturebank JobAccept28-09-2015 07:09:49
 119. Werkervaring opdoen bij Bartiméus28-09-2015 07:09:49
 120. Vacaturebank JobAccept is ook een tool voor doven en slechthorenden28-09-2015 07:09:49
 121. Spotlight: Noureddine kiest voor Video-CV28-09-2015 07:09:49
 122. Video-CV Noureddine Tamraoui – “Video-CV geeft een completer beeld van mij”28-09-2015 07:09:49
 123. Werken aan kwaliteit in PRIME-project: Locatie Bartiméus wil Internationaal keurmerk28-09-2015 07:09:49
 124. Het Denk Anders Debat28-09-2015 07:09:48
 125. CV uploaden bij “Visio Zicht op Werk”28-09-2015 07:09:48
 126. Slechtziend en aan het werk blijven. Nieuwe technologie biedt nieuwe mogelijkheden28-09-2015 07:09:48
 127. Bezoek arbeidsdeskundigen UWV bij Bartiméus28-09-2015 07:09:48
 128. Arbeidsdeskundigen maakten kennis met Bartiméus Werken28-09-2015 07:09:48
 129. Boeiend werkbezoek arbeidsdeskundigen NVvA28-09-2015 07:09:48
 130. Bartiméus blij met keurmerk bijscholing arbeidsdeskundigen28-09-2015 07:09:48
 131. Noureddine kiest voor Video-CV28-09-2015 07:09:48
 132. Bartiméus doet aan Functiecreatie28-09-2015 07:09:48
 133. Banen creëren voor mensen met arbeidsbeperking28-09-2015 07:09:48
 134. Talentmaximalisatie programma28-09-2015 07:09:48
 135. Met een visuele beperking toch aan het werk28-09-2015 07:09:48
 136. Meer bazen willen werken met gehandicapten28-09-2015 07:09:47
 137. Ook voor slechtzienden plek op de arbeidsmarkt28-09-2015 07:09:47
 138. “Ga je droom achterna”28-09-2015 07:09:47
 139. Wat wordt jouw volgende baan?28-09-2015 07:09:47
 140. Voorlopig geen zicht op verlenging ‘Nieuw zicht op werk’28-09-2015 07:09:47
 141. Succesvolle pilot helpt blinden aan baan28-09-2015 07:09:47
 142. Ook hond handicap voor baan blinde28-09-2015 07:09:47
 143. Visusrijk – het netwerk van rijksambtenaren met een visuele beperking – http://www.visusrijk.nl28-09-2015 07:09:47
 144. Meer mensen met beperking bij regulier bedrijf28-09-2015 07:09:47
 145. Magazine UWV Perspectief ook voor mensen met visuele handicap28-09-2015 07:09:47
 146. Sociale bedrijven doen ‘t goed – NOS28-09-2015 07:09:47
 147. Wajongers presenteren radioprogramma bij Werken.FM”Wat Nou Wajong?!”28-09-2015 07:09:46
 148. Gouden vingers volgens de coureurs”28-09-2015 05:09:46
 149. Dienst Inlichtingen Belgacom28-09-2015 05:09:46
 150. Koninklijke Visio enthousiast over samenwerking met QoQo Massage28-09-2015 05:09:46
 151. Contactcenter SITEL voert progressief diversiteitsbeleid28-09-2015 05:09:46
 152. “Dankzij gouden handen”28-09-2015 05:09:46
 153. 27 nationaliteiten en een hond28-09-2015 05:09:46
 154. Chinese blinden worden masseur28-09-2015 05:09:46
 155. Herinnering aan de blinde sigarenwinkelier28-09-2015 05:09:46
 156. ‘Aan telefoon hoor ik meer dan u’ – William Windels kan goed luisteren, maar niet zien28-09-2015 05:09:46
 157. ‘Ik kan niet leven zonder me nuttig te maken’28-09-2015 05:09:46
 158. Blinde telefonist Martin met pensioen28-09-2015 05:09:46
 159. Blinden luisteren af voor politie28-09-2015 05:09:46
 160. Iris bezoekt de werkplek van Henk Kortschot28-09-2015 05:09:46
 161. Blind én marktkramer28-09-2015 05:09:46
 162. Jaap Wortel – Blind, maar niet hulpeloos28-09-2015 05:09:46
 163. Chairmen At Work28-09-2015 05:09:46
 164. Van Diest naar Brugge voor een job28-09-2015 05:09:46
 165. “Drie dagen per week drink ik niet”28-09-2015 05:09:45
 166. In de klas – Zoek de handicap28-09-2015 05:09:45
 167. Leerkracht Visio verkozen tot brailledocent van het jaar28-09-2015 05:09:45
 168. Limburgse hogescholen belonen uitzonderlijke studenten28-09-2015 05:09:45
 169. Bijna Blinde Jelle studeert af als leraar aan PHL28-09-2015 05:09:45
 170. Bijna blinde Jelle start als leerkracht28-09-2015 05:09:45
 171. De zoete wraak op de leerkrachten28-09-2015 05:09:45
 172. Blinde Italiaanse assistente geeft les28-09-2015 05:09:45
 173. Meester Pol is blind maar geeft toch les in de lagere school28-09-2015 05:09:45
 174. Bijna blinde Benedickt runt zaak in werkkleding28-09-2015 05:09:45
 175. Blinde Europese modedesigner maakt Amerikaans debuut28-09-2015 05:09:45
 176. Handenarbeid28-09-2015 05:09:44
 177. Blinde architect laat zich inspireren door verlies28-09-2015 05:09:44
 178. Blinde restaureert piano O.-L.-V.-Waver28-09-2015 05:09:44
 179. Blinde aannemer bouwde brug28-09-2015 05:09:44
 180. Wim Brocatus over zijn brommerongeluk, de blindenschool en ‘zijn’ machine28-09-2015 05:09:44
 181. Blinde monteur happy in ‘t noorden28-09-2015 05:09:44
 182. Uttam ziet geen kip … maar is toch kippenboer28-09-2015 05:09:44
 183. Blinde Bart Hickey sleutelt aan auto’s28-09-2015 05:09:44
 184. Blinde Chinese wordt via Trans World Radio huiskerkleider28-09-2015 05:09:44
 185. Blinde automonteur28-09-2015 05:09:44
 186. Pai, de blinde huiskerkleider China28-09-2015 05:09:44
 187. Blinde beiaardier maakt indruk28-09-2015 05:09:44
 188. Aan het woord: Annemarie Nodelijk28-09-2015 05:09:44
 189. Borstkanker opsporen28-09-2015 05:09:44
 190. Modeontwerpster verloor zicht maar niet haar ambitie28-09-2015 05:09:44
 191. Fingerspitzengefühl – Blinde vrouwen ingezet bij het opsporen van borstkanker28-09-2015 05:09:44
 192. Blinde vrouwen sporen tumoren op28-09-2015 05:09:44
 193. De blinde Rebecca is al jaren aan de slag als dierenartsassistente28-09-2015 05:09:44
 194. Blinde vrouw voorzitter senaat Barbados28-09-2015 05:09:43
 195. Waarde redactie28-09-2015 05:09:43
 196. Als slechtziende of blinde carrière maken? Het kan!28-09-2015 05:09:43
 197. Veel onbegrip en praktische bezwaren rondom slechtziendheid op de werkvloer28-09-2015 05:09:43
 198. Antwerpen krijgt blinde rechter28-09-2015 05:09:43
 199. ‘Een trilling in de stem verklapt soms meer dan een gezicht’28-09-2015 05:09:43
 200. Eerste blinde rechter28-09-2015 05:09:43

Laatst bijgewerkt op 13 december 2018 – 08:06