Het verhaal van Nico, zwaar slechtziend, in behandeling voor leukemie en boss van een metalplatenfirma

Nico woont en werkt in Frankrijk. Hij heeft een erge visuele beperking die progressief is. In 2016 kreeg hij ook nog de zware diagnose van leukemie, waarvoor hij nog steeds in behandeling is. Dit weerhield Nico niet om door te gaan met zijn grote passie, het runnen van een metalplatenfirma XENOKORP.

SHA: Nico, vertel ons eens wat meer over jezelf en je platenfirma.

Ik ben nu 44 en zo’n 25 jaar geleden ben ik mijn label –toen nog onder een andere naam- heel kleinschalig begonnen. Naast het uitbrengen en verdelen van platen deed ik ook grafische ontwerpen, websitebeheer, magazines,…. In 2016 kreeg ik de diagnose van een ernstige soort leukemie en ben ik eigenlijk gestopt met mijn label. Maar begin 2017, nadat het mogelijk bleek voor mij om een behandeling met stamcellen te doen en te overleven, ben ik terug gestart maar onder een andere naam. Mijn hoofdtaken zijn producties plannen, advies geven aan artiesten, promotie voeren en verdeling van releases verzorgen en heel veel papierwerk.

SHA: Jij hebt retinitis pigmentosa. Wanneer kreeg je dit te horen?

Mijn overgrootvader was blind. Maar weet je, hij werd geboren in de late 19e eeuw, dus het was toen een soort “pech gehad” voor mensen met een handicap en verder werd dat niet onderzocht. Zoals je misschien weet, is retinitis pigmentosa een genetische ziekte en afhankelijk van het type van retinitis pigmentosa wordt het anders overgedragen, afhankelijk van de mutatie die je hebt. In mijn familie dragen moeders de mutatie over op zowel zonen als op dochters, maar alleen de mannen ontwikkelen het. Dus, gezien mijn familie voornamelijk uit vrouwen bestaat, stond niemand er eigenlijk bij stil toen mijn oom ernstig bijziend werd (eind jaren ‘70 en toen stond de genetica nog niet ver). Maar toen ik naar de basisschool ging, werd het duidelijk dat ik ook behoorlijk wat zichtproblemen had, dus ik werd naar een oogarts gestuurd die, toevallig, net afgestudeerd was en goed op de hoogte was van genetica en nieuwe zichtaandoeningen. Hij verwees me door naar het ziekenhuis waar ik de diagnose kreeg. Mijn familiestamboom werd onderzocht met als conclusie dat mijn moeders’ kant de dragers zijn. Ik denk dat ik 6 was of zoiets.

SHA: Retinitis pigmentosa is een progressieve aandoening. Hoe is het momenteel met je zicht?

Twee jaar geleden was ik nog vrij goed in staat om te zien, maar de vele chemotherapieën en stamcellenbehandeling vanwege de leukemie hebben alles heel wat erger gemaakt. Ik herken mijn vrouw niet meer, zelfs als staat ze recht voor me, afhankelijk van hoe de kamer wordt verlicht. Mijn linkeroog is zo goed als volledig blind, maar ik kan nog steeds een beetje met het rechteroog zien, maar ik weet dat het dag na dag achteruit gaat. Ik zie ook alles in grijstinten behalve rood, wat de laatste kleur is die ik buiten wit, grijs en zwart kan zien. Ik gebruik nu al bijna 15 jaar een witte stok en sinds bijna tien jaar heb ik een geleidehond.

SHA: Heb je naast het platenlabel nog ander werk gedaan?

In mijn familie was er de mogelijkheid om een truckshop over te nemen, en omdat het een familiebedrijf was, had niemand problemen met mijn handicap. Hier heb ik 23 jaar gewerkt (naast het platenlabel), maar het bedrijf ging failliet. Ik werkte hier in de administratie. Vervolgens ging ik in begeleiding bij de ANPE (nu “Pole Emploi”) waar ik in jobclubs enzo terecht kwam. Dit was niks voor mij. Ik weet hoe ik moet solliciteren en wat daar allemaal bij komt zien. In de truckshop stond ik trouwens ook in voor het personeelsbeleid. Pas na een hele tijd kwam men tot de conclusie dat ik gespecialiseerde begeleiding via de CAP EMPLOI kon krijgen, omwille van mijn handicap. Maar later bleek weer dat CAP EMPLOI de focus legt op werkzoekenden met een verstandelijke beperking. Dus weer niks voor mij. Ik ging dan zelf op zoek en zo kwam ik terecht bij een regionale overheidsdienst. Maar ondanks bepaalde aanpassingen, is deze job na een tijdje stopgezet. Soit, nu ben ik fulltime bezig met mijn platenlabel, echt de job die mij gelukkig maakt.

SHA: Welke hulpmiddelen gebruik je?

Al bijna 15 jaar gebruik ik een witte stok en al bijna 10 jaar heb ik een – nu al gepensioneerde – geleidehond. Deze hond heeft mijn leven positief veranderd, want zoals de witte stok “ziekte” betekent voor de “normale mensen” en uitsluiting kan teweegbrengen, betekent de geleidehond … “een leuke hond”, dus een positief beeld. Wat betreft andere hulpmiddelen, ik gebruik een iPhone en Apple TV die beide VoiceOver en omgekeerd contrast hebben. Op de computer gebruik ik Windows met “omgekeerd hoog contrast” (in principe wit op zwart). Deze functie bestaat sinds Windows 95 en is sindsdien niet meer gewijzigd. Het is eenvoudig en het werkt en het is voldoende. Het is niet genoeg als ik helemaal blind zal zijn, maar het is -vooralsnog- genoeg voor mensen met een beperkt zich zoals het mijne nu. Een spijtige zaak is dat de online “sociale media” meer en meer “sight-based” wordt: tekst verdwijnt in het voordeel van video’s, foto’s enzovoort. Zie het succes van Google en Instagram. Dus weinig toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. En nu we toch over telefoons bezig zijn, mijn vriendin heeft zojuist een geweldige iOS-app gevonden die is ontwikkeld door een team van blinden bij Microsoft. Het heet “Seeing AI” en het gebruikt je camera om je teksten te lezen, producten te identificeren door hun barcodes te scannen, kleuren te herkennen, munten te herkennen,…. Het is gericht op de Amerikaanse markt omdat het enkel in het Engels is en alleen Amerikaanse munten herkent, maar het is veelbelovend …… en het is helemaal gratis.

SHA: Komt de Franse overheid tussen in de hulpmiddelen nodig voor je werk?

Zoals bij elke overheid, denk ik, is het antwoord eenvoudig: “hangt ervan af” en “het is gecompliceerd”. Je moet eerst als een persoon met handicap erkend en geregistreerd zijn. En dan hangt veel af van in welke regio in Frankrijk je woont. Je kan dus eventueel wel wat financiële tegemoetkoming krijgen. Bijvoorbeeld in mijn situatie, tussenkomst in de kosten van hondenvoer, dierenarts,….voor de hond. Dikwijls betekent dit maandenlang papierwerk. Het werkt meestal vrij goed als je “voor de handliggende” dingen vraagt, zoals dingen om je werkplaats/voertuig aan te passen aan een goed zichtbare beperking, zoals voor rolstoelgebruikers. Door een goed zichtbare beperking is het makkelijker om problemen te zien en dus tussenkomsten te krijgen. Maar als het gaat om gezichtsvermogen, gehoor of wat voor andere zintuiglijke beperking dan ook, dan ligt dat moeilijker. Als ik een nieuwe centrale verwarmingsregelaar voor mijn huis nodig heb (dat is mijn werkplaats), omdat ik op een gewoon scherm niet veel kan zien, dan is dit een pak moeilijker om te bewijzen, laat staan, te bekomen. Ik wil er één die ik kan besturen met een app op mijn telefoon, zodat ik VoiceOver kan gebruiken om te lezen wat de werkelijke temperatuur is, de bedieningselementen enzovoort. Ik heb om dit specifiek hulpmiddel gevraagd en dat is geweigerd omwille van “het staat niet op onze hulpmiddelenlijst”. Ik vind dat de verantwoordelijke administratie veel te weinig kennis heeft van de grote verscheidenheid van handicaps. Een Nederlandse vriend vertelde mij dat elke school in Nederland zowel leerlingen met als zonder handicap heeft, dat wil zeggen, dat kinderen met en zonder handicap in dezelfde klas zitten en iedereen met elkaar leert leven, met en zonder beperking. Frankrijk loopt op dit vlak achter. Als je een handicap hebt, dan ga je naar een speciale school: scholen voor slechtzienden, scholen voor doven en/of slechthorenden, enzovoort. Dus mensen weten veel te weinig over handicap tenzij ze iemand hebben binnen hun familie, vriendenkring,…. Het is dan ook geen verrassing dat de Franse samenleving niet afgestemd is op mensen met een handicap: we kennen geen mensen met een handicap en sowieso is er niemand oprecht: we hebben er nog nooit één gezien in onze klaslokalen, arbeidsmarkt enzovoort. En voor het grootste deel, ongeacht je handicap, wordt er heel veel gedacht dat jij ook een verstandelijke beperking hebt omdat je “niet zoals zij” bent. Ben je anders, dan ben je minderwaardig. Een spijtige vaststelling.

SHA: Bestaan er in Frankrijk opstartsubsidies voor mensen met een handicap die een eigen zaak beginnen?

Voor zover ik weet niet. Misschien is daar een wet over, verstopt in een geheim bureau en door een oude wijze man bewaakt, die als enige in dit land ervan op de hoogte is, hahaha 🙂 Maar goed, voor zover ik weet niet. Je kan wel wat geld krijgen om je werkruimte toegankelijk te maken, als je in loondienst bent of als ondernemer, maar het is zoveel papierwerk dat ik het zelf niet gebruik.

SHA: Het artwork van een plaat is belangrijk. Hoe ga je hier mee om, met je beperkt zicht?

Welnu, ik kan nog steeds een beetje zien, dus ik kan het nog een beetje controleren, maar voor het grootste deel moet ik zeggen dat naast technische details (grootte, kwaliteit,…) ik er vrij zeker van ben dat de tekenaar/ontwerper niet zal afkomen met een slecht ontwerp. Ik respecteer hun artistieke keuzes, wat ze ook zijn, zelfs als ik ze zelf niet leuk vind op artistiek vlak. Ik heb nooit hoeven zeggen, behalve buiten technische problemen, dat ik een bepaald artwork niet wil en als ik enige twijfel heb, vraag ik mijn vriendin om commentaar te geven en uit te leggen wat het artwork is.

SHA: Vroeger stond je ook met je mobiele platenwinkel op verschillende optredens in Frankrijk, België, Nederland,….. Doe je dat nu nog met bijvoorbeeld, persoonlijke assistenten je te helpen?

Vroeger deed ik dat allemaal, maar neen, nu doe ik dat niet meer. Naar optredens gaan en bands kijken/beluisteren, dat doe ik nog wel. Het is veel te moeilijk voor iemand met een erge gezichtsbeperking zoals ik, om daar met platen te gaan staan.  Ik zou elke keer 2/3 personen nodig hebben om mij daar bij te helpen en dat kan ik niet betalen. Het label die ik volledig vanuit mijn eigen huis.

SHA: Je hebt een mooie website. Wie maakt deze? Is er een “blind surfer label” (nu “anysurfer label”)?

Dank je wel. Ik beheer de site zelf. De site is gebaseerd op WordPress en die is toegankelijk dus het is geen overbodige luxe voor mij. Ik registreer me niet voor “surferlabels” maar controleer zelf vaak met de VoiceOver. Zo weet ik dat het genoeg toegankelijk is om info en producten te vinden die mensen daar zouden willen vinden. Ik wilde het testen op de nieuwe Web.Dev Google-testtool maar, raad eens, Google is niet … toegankelijk. Wat een grap 🙂

SHA: Nico, jij bent de enige persoon die ik ken met een metalplatenfirma en een visuele beperking. Over het algemeen starten niet veel mensen met een handicap een eigen bedrijf. Heb je nog tips?

Geloof in jezelf. Niet alles is mogelijk. Zeggen dat alles mogelijk is zou eigenlijk liegen zijn maar je kunt zelf veel meer doen dan wat de mensen tegen je zeggen. Je moet het gewoon zelf ontdekken. Als je eenmaal je beperkingen kent, weet je ook wat mogelijk is. Verlies nooit het vertrouwen in jezelf.

Bron: Steunpunt en Arbeid, 12 december 2018

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Ctalents – jouw partner voor het vinden van een passende baan!28-12-2021 04:12:18
 2. Blinden en slechtzienden en de arbeidsmarkt22-12-2021 06:12:37
 3. “Kijk naar het talent, niet naar de beperking”21-12-2021 06:12:54
 4. Ervaringen op de arbeidsmarkt: Interview met Piet Devos (blind)20-12-2021 06:12:11
 5. Carrières bij Apple: Chris (blind), Machine Learning/AI Engineering Manager – Pittsburgh (VS)18-12-2021 06:12:19
 6. Fleur’s kijk op.. Het werk van een logopedist08-12-2021 07:12:10
 7. Visuele inspanning en werk07-12-2021 06:12:41
 8. BE: De Sutter wil meer mensen met een handicap aan de slag bij de overheid06-12-2021 11:12:58
 9. Mensen met beperking zijn vaak creatieve ondernemers, stelt onderzoek UHasselt: “Ze zien kansen die anderen niet zien”04-12-2021 06:12:30
 10. “Als AVG-arts heb ik direct invloed op de kwaliteit van leven van onze cliënten”03-12-2021 07:12:04
 11. Blinde Mariet (54) ligt in rolstoel en runt hondentrimsalon: ‘UWV kon het niet geloven’30-11-2021 10:11:28
 12. Halverwege en nu verder: Roos Hoelen wil quotum en banenafspraak afbreken of verbreden23-11-2021 06:11:34
 13. Gelijk recht op werk met een oogaandoening23-11-2021 06:11:25
 14. The Crew biedt nieuwe kijk op Brailleliga18-11-2021 06:11:54
 15. Brailleliga – 👩‍💻 Campagne tewerkstelling 2021: Het verhaal van Julie13-11-2021 12:11:48
 16. Vlaamse overheid mist eigen doelstelling over tewerkstelling mensen met handicap12-11-2021 08:11:55
 17. Brailleliga – 👩‍💻 Campagne tewerkstelling 2021: radiospot 3D10-11-2021 06:11:01
 18. Visio Zicht op Werk wint met idee technologie voor inclusie09-11-2021 03:11:07
 19. Blinde Ron wordt maaltijdbezorger en doet het Internet smeldten09-11-2021 03:11:09
 20. Tewerkstellingsquotum van 3 % voor personen met een handicap in het federaal openbaar ambt niet gehaald27-10-2021 01:10:39
 21. Boudewijn helpt blinden en slechtzienden hun droombaan vinden27-10-2021 05:10:46
 22. John Stoop, de nagenoeg blinde verzorger van Bolnes (za): ‘Ik kijk met mijn handen’26-10-2021 08:10:35
 23. Het werkplezier van Lars – Projectondersteuner Beleid & Kwaliteit18-10-2021 05:10:59
 24. Slechtziend zijn en een baan, hoe gaat dat15-10-2021 04:10:48
 25. Blinde Ed – Gaan voor een baan14-10-2021 10:10:45
 26. Training Energie Managen in je werk voor mensen met een visuele beperking01-10-2021 12:10:19
 27. Bartiméusfonds: inclusievere werkvloer voor mensen met een visuele beperking01-10-2021 11:10:12
 28. NL: Gedeeltelijke recentralisatie creëert extra loket24-09-2021 08:09:16
 29. Werk voor arbeidsbeperkten lijkt geen prioriteit22-09-2021 05:09:39
 30. Hoe maak je werken op afstand inclusief voor doven en blinden?20-09-2021 11:09:45
 31. Aandacht voor werken & leren15-09-2021 06:09:14
 32. Zicht op Werk: Sebastiaan is zeer slechtziend en werkt als rechter14-09-2021 05:09:27
 33. Zicht op Werk: Jan werkt als godsdienstdocent en decaan14-09-2021 05:09:05
 34. Zicht op werk: Rens werkt als sportinstructeur op een hogeschool14-09-2021 05:09:42
 35. 3 topondernemers over een inclusieve werkomgeving11-09-2021 04:09:48
 36. NL: Vervolg onderzoek arbeidsparticipatie06-09-2021 05:09:58
 37. Resultaten pilot: kansen voor mensen met een visuele beperking24-08-2021 05:08:11
 38. Jongeren met visuele handicap op stap dankzij technologie18-08-2021 01:08:08
 39. Maak kennis met de Belgische paralympiërs voor Tokio: tandemdames Griet Hoet en Anneleen Monsieur10-08-2021 07:08:43
 40. Hoe werkt het (niet) met een beperking? Over vooroordelen op de werkvloer – Het verhaal van Ellen Koudijs14-07-2021 02:07:47
 41. Werkt het (niet) met een beperking? Over zelf de vooroordelen uit de weg ruimen13-07-2021 05:07:12
 42. Mijn weg naar werk – Gepasseerd station01-07-2021 07:07:12
 43. Ziezo-online: Oogvereniging – Werken met minder zicht26-06-2021 11:06:13
 44. Ziezo-online: Koninklijke Visio – Op zoek naar (ander) werk? Maak kennis met Visio Zicht op Werk26-06-2021 11:06:12
 45. Ondanks haar slechte zicht was Willemijn Sizoo een gedreven pionier in de strijd tegen leukemie21-06-2021 07:06:26
 46. Eindhovense VVD-wethouder Marcel Oosterveer maakt rentree nadat hij vorig jaar bijna blind werd16-06-2021 11:06:47
 47. Klank zonder beeld: literatuur vertalen met een visuele beperking11-06-2021 01:06:41
 48. Dit kersverse kamerlid is nagenoeg blind09-06-2021 01:06:46
 49. Jose Miquel is blind – toch verspreidt hij het evangelie in Colombia08-06-2021 05:06:26
 50. Vlaamse ambtenaren met handicap geraken moeilijk hogerop04-06-2021 12:06:56
 51. Via intensieve revalidatie bij Visio Het Loo Erf naar een mooie baan bij de recherche01-06-2021 05:06:57
 52. Geen enkel persoon met handicap werkt bij Vlaamse kabinetten: “De regering zou een voorbeeld moeten geven”21-05-2021 02:05:04
 53. Yoran (33) dacht dat er geen baan voor hem was vanwege zijn blindheid11-05-2021 02:05:32
 54. Mike (18) is blind maar studeerde toch af als bakker11-05-2021 02:05:57
 55. Werk aan de Winkel voor mensen met een visuele beperking11-05-2021 06:05:36
 56. Podcast: Arbeidsparticipatie – wat gaat er mis?10-05-2021 07:05:05
 57. Er is nog een gebrek aan bewustwording05-05-2021 02:05:36
 58. EUR wint prijs voor aannemen mensen met arbeidsbeperking05-05-2021 06:05:44
 59. Samen met Visio op zoek naar nieuwe arbeidsmogelijkheden, mét een visuele beperking04-05-2021 04:05:05
 60. Slechtziende Morena – Mijn weg naar werk – MDTL en meer workshops23-04-2021 06:04:48
 61. GRIP – Kom op voor inclusie – Netwerk Werk20-04-2021 02:04:27
 62. Stage & Leren bij Visio: Op naar een job – Slechtziende Nikki17-04-2021 06:04:22
 63. Martine (slechtziend) werkt bij KNGF Geleidehonden12-04-2021 07:04:17
 64. NL: Overheid neemt nog steeds te weinig arbeidsgehandicapten in dienst11-04-2021 05:04:28
 65. NL: Arbeidsongeschikt verklaard maar toch verplicht werk te zoeken in coronatijd11-04-2021 05:04:58
 66. Dankzij technologie hebben Nikki en Randy een betaalde baan11-04-2021 05:04:41
 67. Anita Care werkt samen met slechtzienden om … te ontwikkelen!11-04-2021 05:04:26
 68. Meer mensen met een visuele beperking aan het werk – Werkpad helpt11-04-2021 05:04:11
 69. Mensen met een beperking hebben moeite om werk te vinden11-04-2021 05:04:45
 70. Investeer 2000 euro in mensen met arbeidsbeperking11-04-2021 05:04:29
 71. ‘De inclusieve arbeidsmarkt vraagt blijvende investering’11-04-2021 05:04:15
 72. Praktische tips: Beter grip op je energie11-04-2021 05:04:01
 73. NL: Werk voor mensen met arbeidsbeperking levert veel op11-04-2021 05:04:46
 74. Slechtziende Mike (18) krijgt gedroomde baan als bakker: “Hoop inspiratie te zijn”11-04-2021 05:04:30
 75. Tips voor bedrijven en instellingen: help blinden en slechtzienden om afstand te houden11-04-2021 05:04:16
 76. Staar je niet blind – Ik maak er ook geen punt van11-04-2021 05:04:00
 77. “Sinds ik thuiswerk, weet ik hoe mijn collega’s eruit zien”11-04-2021 05:04:47
 78. Ramona is audiospecialist bij Politie Den Haag11-04-2021 05:04:31
 79. Een vast bureau bij het raam voor een slechtziende11-04-2021 05:04:16
 80. Yoran (slechtziend) bakt brood bij de Bakkerswerkplaats: ‘Ik had nooit verwacht dat ik dit zou kunnen’11-04-2021 05:04:02
 81. Student Tom ter Plegt overleefde hersentumor, werd slechtziend, maar verkoopt zijn tekeningen als bijbaantje11-04-2021 05:04:47
 82. Werkgevers hebben vaak een fout beeld van iemand met een visuele handicap11-04-2021 05:04:33
 83. Versoepeling voorzieningen thuiswerkplek UWV11-04-2021 05:04:18
 84. Werkgever en werknemers met een beperking leren elkaar kennen11-04-2021 05:04:01
 85. Geef de blinde of slechtziende sollicitant een evenwaardige kans!11-04-2021 04:04:47
 86. ‘Veel minder banen voor mensen met beperking dan ministerie zegt’11-04-2021 04:04:31
 87. Arbeidsparticipatie van mensen met een zintuigelijke beperking11-04-2021 04:04:00
 88. Slechtziende bakkersleerling jaagt zijn dromen na: ‘Ik ben er echt verliefd op’11-04-2021 04:04:48
 89. Martine Baadenhuijsen, specialist in communicatie en samenwerking rondom een beperking10-04-2021 12:04:10
 90. NL: Werken met een visuele beperking10-04-2021 07:04:53
 91. Een blinde priester?10-04-2021 07:04:40
 92. NL: Onderzoek arbeidsparticipatie ‘Visueel in beeld’10-04-2021 07:04:13
 93. Bert Glorie, de eerste blinde priester in Nederland10-04-2021 07:04:55
 94. Peter is slechtziend en raakte zijn baan kwijt10-04-2021 07:04:41
 95. Als doofblindenbegeleider bij Kalorama ben je de oren én ogen van de bewoner10-04-2021 07:04:00
 96. NL Pilot: visueel beperkten helpen aan een baan door middel van technologie10-04-2021 06:04:31
 97. NL: Akkoord over eerste cao voor mensen met een arbeidsbeperking10-04-2021 06:04:18
 98. Slechtziende Charissa houdt van thuiswerken10-04-2021 06:04:04
 99. NL: Opinie: ‘Mensen met een beperking willen ook bestaanszekerheid’10-04-2021 06:04:50
 100. Ervaringsdeskundigen ook van start bij Visio Hoogeveen10-04-2021 06:04:36
 101. BE: Overheid moet telewerk faciliteren voor personen met een beperking10-04-2021 06:04:59
 102. Inclusive Careers Podcast: Deadlines geen probleem met Meryem Bakirhan10-04-2021 06:04:38
 103. Samenwerking Michelle, UWV en Koninklijke Visio10-04-2021 06:04:24
 104. Blinde Danny werkt op het OCMW10-04-2021 06:04:57
 105. NL: Mensen met een beperking moeten meer kansen krijgen10-04-2021 06:04:44
 106. ‘Wie vertrouwt een blinde kinderarts?’10-04-2021 06:04:27
 107. Brailleliga – Campagne tewerkstelling personen met een visuele beperking 202010-04-2021 06:04:40
 108. Jan (70) is blind maar begint gewoon een nieuwe carrière: ‘Ik kan blind typen als de beste’10-04-2021 06:04:26
 109. “We zijn ook maar gewone mensen en iedere mens is anders”10-04-2021 06:04:11
 110. BE: Campagne tewerkstelling van de Brailleliga10-04-2021 06:04:57
 111. Bartiméus Werkpad begeleidt jaarlijks zo’n 200 mensen met een visuele beperking met loopbaanvragen10-04-2021 06:04:44
 112. De kunst van veerkracht –Joost Rigter (blind)10-04-2021 06:04:29
 113. ‘Ik denk dat je pas echt aan je carrière kan beginnen als je jouw visuele of auditieve uitdaging geaccepteerd hebt’10-04-2021 06:04:12
 114. Wat gaat voor: talent of beperking?10-04-2021 06:04:57
 115. NL: Dit is hoe wij in Nederland omgaan met gehandicapten op de arbeidsmarkt10-04-2021 06:04:43
 116. NL: Arbeidsgehandicapten weten zelf het beste welke baan ze willen10-04-2021 06:04:22
 117. NL: Arbeidsbemiddeling in coronatijd10-04-2021 06:04:07
 118. Jobcoaching Visio aan blinde medewerker: “Meer vrijheid door minder grip”10-04-2021 06:04:53
 119. Blinde vlogger schept positief beeld boeren10-04-2021 06:04:39
 120. Werken met een arbeidsbeperking – Rapport ‘Detacheren Werkt!’10-04-2021 06:04:23
 121. Werken met slechtziendheid?! Lexima Reinecker10-04-2021 06:04:09
 122. Werk uitvoeren dankzij Orcam en eSight10-04-2021 06:04:32
 123. ‘Meer werkgevers moeten openstaan voor mensen met arbeidsbeperking’10-04-2021 06:04:13
 124. Lisa Kuppen werd op haar zestiende blind. Nu leert ze ons anders kijken en mogelijkheden zien10-04-2021 06:04:59
 125. Houding werkgevers participatiewet10-04-2021 06:04:39
 126. Zelfstandigheidstrainer Tanja Scheurer van Visio De Vlasborch: “Zelf weer de regie krijgen”10-04-2021 06:04:16
 127. Betere ondersteuning voor blinden en slechtzienden in voorbereiding10-04-2021 06:04:35
 128. Met extra inzet kom je er wel! Sieta (slechtziend): “Ik red me prima!”10-04-2021 06:04:20
 129. Slechtziende kassamedewerker in de supermarkt10-04-2021 06:04:04
 130. Bram is blind en ICT’er10-04-2021 06:04:51
 131. Jongeren, werken en een visuele beperking, dat kan10-04-2021 06:04:37
 132. Brownies&downieS Alkmaar – Slechtziende Mark werkt in de keuken op de tast10-04-2021 06:04:22
 133. Arbeidsparticipatie met een visuele beperking10-04-2021 06:04:09
 134. Slechtziende horecaondernemer zet in op suikerarme ijsbereidingen08-04-2021 07:04:41
 135. Blinde Carla vervult vrijwilligerswerk07-04-2021 06:04:52
 136. Hoe krijgen we mensen met een migratieachtergrond of een handicap meer aan het werk?04-04-2021 02:04:15
 137. ‘Voor mensen met een arbeidsbeperking zou het ouderwetse arbeidsbureau terug moeten’04-04-2021 02:04:01
 138. Niels Aussems voorspelde in 2015 al: ‘De Participatiewet maakt meedoen onmogelijk’04-04-2021 11:04:31
 139. Blinde en dove mensen tellen nu ook mee voor het banenplan04-04-2021 11:04:09
 140. Arbeidsgehandicapten weten zelf het beste welke baan ze willen04-04-2021 11:04:54
 141. Aanpassing Banenplan niet gunstig voor blinden04-04-2021 11:04:38
 142. Blij weerzien – Zelfde gesprekspartner, zoveel jaar later21-07-2020 08:07:28
 143. Blinde Joëlle start eigen vertaalbureau18-07-2020 01:07:11
 144. Een rolstoelvriendelijk trimsalon met blinde trimmer14-10-2019 06:10:44
 145. Slechte ogen, gouden handen: Harry maakt tafels en lampen op maat28-09-2019 06:09:07
 146. ‘Ik heb meer gezien dan de rest van de wereld’17-09-2019 05:09:49
 147. Vooroordelen tegenover slechtzienden13-09-2019 05:09:46
 148. “Blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen”24-07-2019 07:07:36
 149. Nieuw expertisecentrum UWV voor werken met een visuele beperking12-06-2019 05:06:57
 150. Chinese blinde wil weleens iets anders dan masseren handicap26-04-2019 06:04:15
 151. Leerkracht Geert Maeckelbergh: Ik hou er niet van als mensen het blind zijn invullen in mijn plaats21-03-2019 07:03:23
 152. Slechtziende of blinde kandidaat kan veel meer dan werkgever denkt07-03-2019 07:03:40
 153. Slechtziende Mike (16) loopt stage bij bakkerij Assendelft: “Andere zintuigen gebruiken”09-02-2019 09:02:31
 154. Blinde bakker bij Brakenhoff gaat viral07-02-2019 07:02:59
 155. Blinde jongen stampt IT-bedrijfje uit de grond24-01-2019 07:01:24
 156. Melissantse is eerste blinde voetreflexzonetherapeut22-01-2019 06:01:35
 157. Blinde student (18) richt eigen IT-bedrijfje op: “Ik wil nóg eens bewijzen dat mijn handicap geen obstakel vormt”18-01-2019 06:01:51
 158. Severine is blind en administratief bediende13-12-2018 11:12:35
 159. Het verhaal van Nico, zwaar slechtziend, in behandeling voor leukemie en boss van een metalplatenfirma13-12-2018 08:12:47
 160. Zichtbaar in werk – Werken met visuele beperking: zo kan het!13-12-2018 08:12:31
 161. ‘Je moet geen gebarentaal kennen om een blinde aan te werven’30-11-2018 08:11:25
 162. Slechtziend en toch aan de slag! Zo overwonnen Evy en Cécile de obstakels29-11-2018 01:11:58
 163. Een andere kijk op werk28-11-2018 08:11:19
 164. Nieuw voorstel om meer mensen met een beperking duurzaam aan werk te helpen28-11-2018 08:11:10
 165. Blinden en slechtzienden moeten te veel obstakels overwinnen op arbeidsmarkt28-11-2018 08:11:12
 166. Staatssecretaris: ‘Het moet normaal worden dat je een collega hebt met een arbeidsbeperking’21-11-2018 11:11:30
 167. Victor vliegt blind op zijn talent17-11-2018 09:11:57
 168. Jongeren met arbeidsbeperking kunnen vaak niet werk behouden17-11-2018 08:11:59
 169. Collega met beperking is welkom (zolang het niet te veel moeite kost)16-11-2018 08:11:11
 170. Droombedrijf: Beperking gewenst!16-11-2018 08:11:19
 171. Henk Kortschot, de stem van het Slotervaartziekenhuis: ‘Het was een sociaal ziekenhuis, maar veel vertrouwen in een doorstart heb ik niet meer’09-11-2018 08:11:44
 172. Londerzeels bedrijf helpt slechtziende Nicolas na lange zoektocht aan ideale stageplaats06-10-2018 07:10:51
 173. Massagepunt – Een massagepraktijk in Gent10-09-2018 09:09:49
 174. Blinde informaticus start eigen zaak24-08-2018 06:08:57
 175. Tienduizenden jonggehandicapten extra genaaid13-05-2018 06:05:37
 176. 30.000 jonggehandicapten zitten zonder werk én uitkering13-05-2018 06:05:04
 177. Van Ark wil aanpassingen doen in plan arbeidsongeschikten26-04-2018 09:04:30
 178. Banenplan gehandicapten onder vuur26-04-2018 09:04:16
 179. Van Ark op zoek naar draagvlak voor banenplan26-04-2018 09:04:40
 180. Steeds meer jonggehandicapten zitten thuis zonder uitkering24-04-2018 07:04:27
 181. Twijfel knaagt aan kabinetsplan voor gehandicapten20-04-2018 08:04:56
 182. Floris is slechtziend en werkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken14-04-2018 12:04:45
 183. Kabinetsplan werknemers met arbeidshandicap in strijd met mensenrechten14-04-2018 12:04:07
 184. ‘Kabinetsplan arbeidsgehandicapten in strijd met mensenrechten’12-04-2018 09:04:12
 185. Babbage biedt alternatief voor gebruikers van Cobra11-04-2018 10:04:14
 186. Participatie gehandicapten blijft achter bij rest bevolking09-04-2018 03:04:13
 187. Kabinet wil één regeling voor loon arbeidsgehandicapten28-03-2018 08:03:23
 188. Werkgevers mogen mensen met handicap onder minimumloon gaan betalen27-03-2018 09:03:37
 189. Gemeentes halen quota voor mensen met handicap niet27-03-2018 08:03:31
 190. Slechtziende Floris wil werk!23-02-2018 08:02:43
 191. Lisanne (15) is blind maar mocht haar snuffelstage lopen in Theaterhotel Figi17-02-2018 01:02:13
 192. Brailleliga wil hotelreceptionisten aangepaste service laten aanbieden14-02-2018 08:02:01
 193. Vincent is slechtziend en acteur: ‘Ik heb helemaal geen last van mijn beperking’12-02-2018 11:02:46
 194. Novotel geeft goede voorbeeld met aangepaste service voor slechtzienden11-02-2018 08:02:46
 195. “Muziek duwt niemand in hokjes”28-12-2017 10:12:40
 196. Ik ben slechtziend maar niet achterlijk!21-12-2017 02:12:44
 197. Doof of blind en nooit opgeven: ‘Deze baan betekent heel veel’02-12-2017 09:12:13
 198. Het #B-Team komt je helpen – Afl. 1 Floris wil werk!07-10-2017 08:10:23
 199. Fietsenmakers Pim en Maik zijn blind: ‘Een wiel spaken? Gewoon een keer of vijftig oefenen’22-09-2017 01:09:08
 200. Plicht op aannemen gehandicapte10-09-2017 08:09:31

Laatst bijgewerkt op 13 december 2018 – 08:06