Een rolstoelvriendelijk trimsalon met blinde trimmer

Dat is een droom geworden die uitkomt. Ik ben Mariet Kok 52 jaar en getrouwd en heb kinderen.

Ik heb in 2017 mijn bijzonder bedrijf opgericht speciaal voor mensen met een beperking.

Ik ben al 20 jaar ernstig gehandicapt. Lig 24/7 in een rolstoelligbed, gebruik zuurstof, heb een peg- sonde in mijn buik en ben blind. Heb ziekte van Cushing, ben diabeet en heb de ziekte van Ménière maar de ergste is mijn basisziekte het Ehlers Danlos, een bindweefselziekte. Bindweefsel komt overal voor in het lichaam en dat is stuk. Dus ook in mijn aderen waardoor je zomaar bloedingen kan krijgen bij het hart of in het hoofd. Mijn 2 hersenbloedingen gaven schades. Bij de eerste kon ik 8 jaar niet spreken dan alleen met een spraakcomputer waar ik tekst in kon typen en dan uit laten spreken. Sinds 3 jaar kan ik weer redelijk een gesprek voeren. Bij de tweede bloeding werd ik helaas blind. Toch laat ik het hier niet bij zitten.

Ik wil ook iets betekenen en iets kunnen maar ook vooral voor anderen.

Mijn geleidehond is een koningspoedel en moet regelmatig naar de trimmer. Er kwam een mobiele trimmer naar mijn huis maar ik denk dat er steeds iets niet helemaal goed ging in onze communicatie want ik kreeg de poedel steeds drijfnat en onafgeknipt terug. Ik moest meestal nog zelf aan de gang. Zo’n 30 jaar geleden heb ik ooit bij een dierenarts mogen werken.

Ik heb gevraagd of ik een opleiding kon doen in Nederland maar helaas dat ging niet. Ook stage lopen zou knap ingewikkeld worden bij de meeste salons. In Amerika kon dat dus wel. Dus heb een klein Amerikaans diploma en heb bij het ondernemerscollege in België mijn opleiding gedaan. Dus dacht ik dan moet ik het zelf maar gaan regelen. En zo ontstond mijn bedrijf, aangezien ik in Nederland geen financiering kan krijgen via een bank en over de verzekeringen doet men ook erg moeilijk alleen maar omdat ik een handicap heb. Zo jammer. Maar ook nu laat ik het er niet bij zitten. Dus ben zelf aan de slag gegaan en heb docenten gesproken en hun mijn ideeën voorgelegd en ze waren allemaal enthousiast. De docenten zouden dan in mijn trimcollege voor mensen met een beperking kunnen lesgeven in verschillende modules. En we geven dan les op maat in kleine groepjes. Maar om alles te realiseren, hebben we wel inkomsten nodig. Dus besloot ik te beginnen aan huis met trimmen. Die inkomsten stop ik totaal terug in het bedrijf. En zo groeit mijn bedrijf. Er staan nog meer afdelingen in de startblokken te wachten in draaiboeken en de werkbegeleiders staan klaar om te beginnen. Deze kunnen pas starten als er een geschikt rolstoelvriendelijk pand zich aandient in Amstelveen. Er zijn verschillende organisaties mee bezig. De vrijwilligers met en zonder beperking komen mij helpen.

De andere afdelingen zijn: ouderensoos met aai dieren, een kinderclub waarin alles draait om dieren, een DierenBieb waar mensen met een beperking bibliotheek ervaring op kunnen doen door dierenboeken uit te laten lenen en terug in te nemen. Een dierenvoer bezorgdienst, een werkplaats voor mensen met een beperking waar men de dieren benodigdheden fabriceren voor klanten op maat zoals hondenhokken. Voerbakken. Vogelhuisjes. Krabpalen. Anti-teek halsbanden, dieren sieraden, Fleece dierenspeelgoed etc. en natuurlijk de vele workshops van hondenmassage, honden koekjes bakken, dieren EHBO etc.

Ik ga nu het derde jaar in en ik heb al zoveel meegemaakt in de salon en trimcollege. Natuurlijk vinden sommige klanten het even moeilijk om te zien dat ik beperkt ben maar niet iedereen ziet gelijk dat ik blind ben. Sommige blijven bij de behandeling en dat mag van mij ook altijd. En als ze zien hoe wij met de dieren omgaan, zijn ze snel gerustgesteld en gaan ze alsnog hun boodschappen doen. Als men hoort in het verhaal – waar men toch geïnteresseerd in is – dat ik blind ben, dan geloven sommige klanten het niet en zijn dan vol bewondering dat ik het trimmen kan. Tja voor ons is het niks nieuws natuurlijk wij gaan al jaren zo met elkaar om; we weten al niet eens beter meer. Maar voor de buitenwereld schijnt het toch iets speciaals te zijn.

Ik hoor wel eens dat er trimmers uitvallen omdat ze ziek zijn of worden maar dat hoeft helemaal niet. Er zijn overal aanpassingen te vinden om toch het werk gedaan te krijgen. Natuurlijk moet je soms offers maken of minder dieren trimmen of zelfs minder uren draaien maar dan kun je alsnog het vak blijven beoefenen. Misschien kun je zelfs je vakkennis doorgeven aan anderen die het willen leren. Inderdaad moet ik altijd oppassen met mijn energielevel. Dat is nou eenmaal het belangrijkste waar ik moet voor oppassen. Dat kan ook je valkuil zijn. Maar dat is vast bij jullie ook niet anders.

Bij het trimmen zelf zullen veel trimmers denken: Hoe doe je dat dan? Ik leg mijn hand op het dier en zo voel ik wat deze doet, voelt en denkt, of gaat denken. En daar anticipeer ik dan weer op. Het dier laat dus toe wat ik van hem vraag. Ik ga met de flow mee. En je hebt er draaikonten tussen hoor…. Ja het is inderdaad ingewikkelder als je bij de oogjes moet trimmen. Maar zolang mijn vingers er bij zijn voel ik precies wat de schaar doet. En ja ik knip best wel eens in mijn vingers maar ja wie niet… liever in mijn vingers dan in het dier. Ik kan mij gelukkig nog wel een voorstelling maken van de rassen en dieren zodat ik wel weet wat ik voor me heb als ik het dier voel. De vachten zijn geen geheimen meer voor mij. Vlooien kun je ook voelen en dan vooral de neetjes en de uitwerpselen. Teken kun je ook prima voelen. En oneffenheden ontgaan mij ook niet. Je krijgt daardoor wel een goede band met zo dier op de trimtafel en die is best intens. Dat kost wel wat extra tijd maar dat vinden de klanten totaal niet erg. Ik hoor mijn klanten vaak zeggen dat zij het prettig vinden om te zien hoe ik met hun lieveling omga. De reviews zeggen genoeg: positieve woorden en vakmanschap. En de dierenklanten komen kwispelend binnen en trekken de eigenaar zelfs naar binnen.

Ik probeer te luisteren naar de klanten van mij. Ik stuur soms een enquête naar mijn klanten met vragen die ik heb en ze sturen ze vaak terug en zo kan ik daar wat van leren,

Zo geef ik een precheck voor de behandeling. Een formulier dat ik invul samen met de klant. Daar zet ik in wat mijn bevindingen zijn en de wensen van de klant en de te verwachte prijs en ik laat deze tekenen. Mocht er dan nog tussentijds iets veranderen bijvoorbeeld dat ik toch vlooien vind, dan bel ik de klant op en meld hun dat er 15 euro toeslag boven opkomt. We hanteren ook een dierenartsadviesformulier. Als ik mij ergens zorgen over maak bij een dier, dan maak ik zo formulier op en omschrijf ik het probleem en deze geef ik mee aan de klant zodat de dierenarts kan tekenen. De dierenartsen hebben positief gereageerd op dit formulier. Net als een verwijsbrief.

Zo hebben we dus nu ook een APK borstel- en kammenweek. Die week staat in het teken van de oude verzorgingsmaterialen die (toekomstige) klanten nog thuis hebben liggen. Ze zouden deze elk jaar kunnen verwisselen voor nieuwe middelen. Wij kunnen hun voorzien van goed vervangend materiaal en een bijbehorend vachtadvies. Dier blij, klant blij, wij blij.

Toen ik moest leren om de nagels te kunnen knippen, bedacht ik de nageltjes3daagse. Drie dagen lang kunnen mensen met hun dieren langskomen om de nagels te laten knippen tegen een leuk tariefje. Ik heb zoveel nageltjes kunnen doen dat ik nu wel een logica heb gevonden van welke lengte ik wel kan knippen en welke lengte ik beter kan vijlen ivm het leven wat er in de nagel zit. Ik hoop dat er ooit een apparaatje op de markt komt wat begint te piepen als je het over de nagel heen haalt en dat je dan weet waar het leven zit. Maar bij mij komt het niet zo vaak meer voor dat ik in het leven knip.

Op 10 november ben ik uitgenodigd op de ABHB dagen om een demonstratie te geven hoe ik blind trim. Dus als jullie willen weten hoe ik dan trim, kom dan gezellig kijken. Lukt dat niet dan kom je maar gewoon een keer een bakje koffie halen of nog leuker: kom eens een paar uurtjes mee helpen in de salon. Het zou toch leuk zijn als de trimbranche de eerste branche wordt die totale inclusie heeft. Wat inhoudt dat ook het trimvak voor mensen met een beperking mogelijk wordt. Dan is mijn missie geslaagd. Helpen jullie mee?

Bron: Groomers, 13 oktober 2019

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Een rolstoelvriendelijk trimsalon met blinde trimmer14-10-2019 06:10:44
 2. Slechte ogen, gouden handen: Harry maakt tafels en lampen op maat28-09-2019 06:09:07
 3. ‘Ik heb meer gezien dan de rest van de wereld’17-09-2019 05:09:49
 4. Vooroordelen tegenover slechtzienden13-09-2019 05:09:46
 5. “Blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen”24-07-2019 07:07:36
 6. Nieuw expertisecentrum UWV voor werken met een visuele beperking12-06-2019 05:06:57
 7. Chinese blinde wil weleens iets anders dan masseren handicap26-04-2019 06:04:15
 8. Leerkracht Geert Maeckelbergh: Ik hou er niet van als mensen het blind zijn invullen in mijn plaats21-03-2019 07:03:23
 9. Slechtziende of blinde kandidaat kan veel meer dan werkgever denkt07-03-2019 07:03:40
 10. Slechtziende Mike (16) loopt stage bij bakkerij Assendelft: “Andere zintuigen gebruiken”09-02-2019 09:02:31
 11. Blinde bakker bij Brakenhoff gaat viral07-02-2019 07:02:59
 12. Blinde jongen stampt IT-bedrijfje uit de grond24-01-2019 07:01:24
 13. Melissantse is eerste blinde voetreflexzonetherapeut22-01-2019 06:01:35
 14. Blinde student (18) richt eigen IT-bedrijfje op: “Ik wil nóg eens bewijzen dat mijn handicap geen obstakel vormt”18-01-2019 06:01:51
 15. Severine is blind en administratief bediende13-12-2018 11:12:35
 16. Het verhaal van Nico, zwaar slechtziend, in behandeling voor leukemie en boss van een metalplatenfirma13-12-2018 08:12:47
 17. Zichtbaar in werk – Werken met visuele beperking: zo kan het!13-12-2018 08:12:31
 18. ‘Je moet geen gebarentaal kennen om een blinde aan te werven’30-11-2018 08:11:25
 19. Slechtziend en toch aan de slag! Zo overwonnen Evy en Cécile de obstakels29-11-2018 01:11:58
 20. Een andere kijk op werk28-11-2018 08:11:19
 21. Nieuw voorstel om meer mensen met een beperking duurzaam aan werk te helpen28-11-2018 08:11:10
 22. Blinden en slechtzienden moeten te veel obstakels overwinnen op arbeidsmarkt28-11-2018 08:11:12
 23. Staatssecretaris: ‘Het moet normaal worden dat je een collega hebt met een arbeidsbeperking’21-11-2018 11:11:30
 24. Victor vliegt blind op zijn talent17-11-2018 09:11:57
 25. Jongeren met arbeidsbeperking kunnen vaak niet werk behouden17-11-2018 08:11:59
 26. Collega met beperking is welkom (zolang het niet te veel moeite kost)16-11-2018 08:11:11
 27. Droombedrijf: Beperking gewenst!16-11-2018 08:11:19
 28. Henk Kortschot, de stem van het Slotervaartziekenhuis: ‘Het was een sociaal ziekenhuis, maar veel vertrouwen in een doorstart heb ik niet meer’09-11-2018 08:11:44
 29. Londerzeels bedrijf helpt slechtziende Nicolas na lange zoektocht aan ideale stageplaats06-10-2018 07:10:51
 30. Massagepunt – Een massagepraktijk in Gent10-09-2018 09:09:49
 31. Blinde informaticus start eigen zaak24-08-2018 06:08:57
 32. Tienduizenden jonggehandicapten extra genaaid13-05-2018 06:05:37
 33. 30.000 jonggehandicapten zitten zonder werk én uitkering13-05-2018 06:05:04
 34. Van Ark wil aanpassingen doen in plan arbeidsongeschikten26-04-2018 09:04:30
 35. Banenplan gehandicapten onder vuur26-04-2018 09:04:16
 36. Van Ark op zoek naar draagvlak voor banenplan26-04-2018 09:04:40
 37. Steeds meer jonggehandicapten zitten thuis zonder uitkering24-04-2018 07:04:27
 38. Twijfel knaagt aan kabinetsplan voor gehandicapten20-04-2018 08:04:56
 39. Floris is slechtziend en werkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken14-04-2018 12:04:45
 40. Kabinetsplan werknemers met arbeidshandicap in strijd met mensenrechten14-04-2018 12:04:07
 41. Waarom hebben overheden zo weinig op met gehandicapten?13-04-2018 10:04:04
 42. ‘Kabinetsplan arbeidsgehandicapten in strijd met mensenrechten’12-04-2018 09:04:12
 43. Babbage biedt alternatief voor gebruikers van Cobra11-04-2018 10:04:14
 44. Werkgevers ‘daten’ er flink op los met arbeidsgehandicapten10-04-2018 07:04:05
 45. Participatie gehandicapten blijft achter bij rest bevolking09-04-2018 03:04:13
 46. Zelfs het zicht op zelfstandige toekomst voor blinde jongeman in gevaar door hoge eigen bijdrage06-04-2018 07:04:30
 47. Mensen met arbeidsbeperking eenvoudiger aan werk helpen28-03-2018 08:03:38
 48. Kabinet wil één regeling voor loon arbeidsgehandicapten28-03-2018 08:03:23
 49. Werkgevers mogen mensen met handicap onder minimumloon gaan betalen27-03-2018 09:03:37
 50. Gemeentes halen quota voor mensen met handicap niet27-03-2018 08:03:31
 51. Slechtziende Floris wil werk!23-02-2018 08:02:43
 52. Lisanne (15) is blind maar mocht haar snuffelstage lopen in Theaterhotel Figi17-02-2018 01:02:13
 53. Brailleliga wil hotelreceptionisten aangepaste service laten aanbieden14-02-2018 08:02:01
 54. Vincent is slechtziend en acteur: ‘Ik heb helemaal geen last van mijn beperking’12-02-2018 11:02:46
 55. Novotel geeft goede voorbeeld met aangepaste service voor slechtzienden11-02-2018 08:02:46
 56. “Muziek duwt niemand in hokjes”28-12-2017 10:12:40
 57. Ik ben slechtziend maar niet achterlijk!21-12-2017 02:12:44
 58. Doof of blind en nooit opgeven: ‘Deze baan betekent heel veel’02-12-2017 09:12:13
 59. Het #B-Team komt je helpen – Afl. 1 Floris wil werk!07-10-2017 08:10:23
 60. Fietsenmakers Pim en Maik zijn blind: ‘Een wiel spaken? Gewoon een keer of vijftig oefenen’22-09-2017 01:09:08
 61. Plicht op aannemen gehandicapte10-09-2017 08:09:31
 62. Een masseur met veel passie06-09-2017 02:09:40
 63. Mensen met een functiebeperking vinden makkelijker een job14-07-2017 02:07:28
 64. Werk zoeken: Nationale Talentenbank voor personen met een handicap28-06-2017 11:06:07
 65. Blind op de beursvloer18-06-2017 04:06:39
 66. Gastblog Martine: Hoe doe jij dat? Trainingen geven als je blind bent18-06-2017 02:06:58
 67. Elselien uit Holten is een succesverhaal in Nijverdal17-06-2017 11:06:19
 68. Leraar Geert is blind: “Ik hoor het als ze niet opletten”17-06-2017 11:06:10
 69. Werken met een visuele beperking: Robert Goedhart17-06-2017 01:06:19
 70. ‘Straks heb ik geen collega’s meer die vragen hoe mijn weekend was’17-06-2017 01:06:53
 71. Marrits zoektocht naar werk17-06-2017 01:06:19
 72. Het leuke aan dit werk is, dat ik mag werken17-06-2017 01:06:22
 73. Broers starten kledinglijn16-06-2017 11:06:00
 74. ‘Ik zet nooit in mijn sollicitatiebrief dat ik slechtziend ben’16-06-2017 08:06:02
 75. CD&V wil dwingende quota om mensen met een beperking aan werk te helpen15-06-2017 07:06:37
 76. Een baan na topsport voor zwemster Marion15-06-2017 05:06:22
 77. Brailleregel en golden retriever mee naar het werk15-06-2017 03:06:26
 78. URconnected staakt activiteiten14-06-2017 09:06:53
 79. Blinde masseur: Onze handen zijn onze ogen14-06-2017 05:06:10
 80. Blinde Anna (22) opent eigen dierenpraktijk14-06-2017 03:06:45
 81. Annemarie: Mijn zicht is verslechterd, maar mijn visie is verbeterd13-06-2017 08:06:20
 82. ‘Zichtbaar in Werk’ helpt jongeren die slechtziend of blind zijn aan werk13-06-2017 04:06:50
 83. ‘Weinig werkgevers nemen arbeidsbeperkten aan’11-06-2017 10:06:32
 84. Mensen met een arbeidsbeperking op de ‘gewone’ werkvloer11-06-2017 09:06:59
 85. Werkplekaanpassing: Scripting en netwerkinstallaties11-06-2017 08:06:32
 86. De blinde die managers leert zien28-03-2017 08:03:06
 87. “Amper interesse in premies voor arbeidsgehandicapten”23-04-2016 07:04:39
 88. “Mijn ziekte houdt me niet tegen”01-04-2016 08:04:46
 89. Slechtziende Nele werkt als receptioniste in hotel30-03-2016 08:03:22
 90. Steeds meer gehandicapten geraken aan een job09-02-2016 01:02:48
 91. Masseren met bijna alle zintuigen04-02-2016 09:02:37
 92. Blinde telefonisten zijn commercieel interessant19-01-2016 08:01:20
 93. Ermelo – Visueel beperkten van belteam URconnected van start19-01-2016 08:01:48
 94. Het vak van rechter past mij naadloos05-01-2016 05:01:55
 95. Blinde automonteur29-12-2015 08:12:47
 96. Landelijke aandacht voor samenwerking URconnected en Bartiméus College16-12-2015 12:12:12
 97. Hoe voorkom ik overbelasting in mijn werk10-12-2015 09:12:58
 98. Bartiméus: Tweede Kamerfractie SGP steunt Proson28-09-2015 07:09:51
 99. Baan voor alle blinden en slechtzienden28-09-2015 07:09:51
 100. Kabeldoosmachine nieuwe uitdaging bij Proson28-09-2015 07:09:51
 101. ‘Proson moet goede voorbeelden bekendmaken’28-09-2015 07:09:51
 102. Proson maakt het ingewikkelde simpel28-09-2015 07:09:51
 103. Kompaan opent tweede vestiging in Ermelo28-09-2015 07:09:51
 104. Proson benoemt nieuwe directeur28-09-2015 07:09:51
 105. Politiek zet mensen met visuele arbeidsbeperking buitenspel28-09-2015 07:09:51
 106. Proson ondertekent intentieverklaring28-09-2015 07:09:51
 107. Ook voor slechtzienden en blinden is afstand tot arbeidsmarkt overbrugbaar28-09-2015 07:09:51
 108. Tweede Kamerfractie SGP bezoekt Proson28-09-2015 07:09:51
 109. Proson vindt oplossing voor braille drukwerk28-09-2015 07:09:50
 110. Proson en GGz gaan strategisch samenwerkingsverband aan28-09-2015 07:09:50
 111. Bon Appétit opent gastvrij de deur28-09-2015 07:09:50
 112. Video-CV Noureddine Tamraoui – “Video-CV geeft een completer beeld van mij”28-09-2015 07:09:49
 113. Werken aan kwaliteit in PRIME-project: Locatie Bartiméus wil Internationaal keurmerk28-09-2015 07:09:49
 114. We stoppen pas als iemand goed op z’n plek zit28-09-2015 07:09:49
 115. Profiteren van de som der delen28-09-2015 07:09:49
 116. Uit onderzoek: slechtzienden en blinden willen presteren28-09-2015 07:09:49
 117. Website koppelt hoogopgeleide werknemer met beperking aan werkgever28-09-2015 07:09:49
 118. ‘Onbeperkt aan de Slag’ – Nieuw samenwerkingsverband voor inclusieve arbeidsmarkt28-09-2015 07:09:49
 119. Studeer je en heb je een handicap? Vertel het hier!28-09-2015 07:09:49
 120. Vacaturebank JobAccept28-09-2015 07:09:49
 121. Werkervaring opdoen bij Bartiméus28-09-2015 07:09:49
 122. Vacaturebank JobAccept is ook een tool voor doven en slechthorenden28-09-2015 07:09:49
 123. Spotlight: Noureddine kiest voor Video-CV28-09-2015 07:09:49
 124. Talentmaximalisatie programma28-09-2015 07:09:48
 125. Met een visuele beperking toch aan het werk28-09-2015 07:09:48
 126. Het Denk Anders Debat28-09-2015 07:09:48
 127. CV uploaden bij “Visio Zicht op Werk”28-09-2015 07:09:48
 128. Slechtziend en aan het werk blijven. Nieuwe technologie biedt nieuwe mogelijkheden28-09-2015 07:09:48
 129. Bezoek arbeidsdeskundigen UWV bij Bartiméus28-09-2015 07:09:48
 130. Arbeidsdeskundigen maakten kennis met Bartiméus Werken28-09-2015 07:09:48
 131. Boeiend werkbezoek arbeidsdeskundigen NVvA28-09-2015 07:09:48
 132. Bartiméus blij met keurmerk bijscholing arbeidsdeskundigen28-09-2015 07:09:48
 133. Noureddine kiest voor Video-CV28-09-2015 07:09:48
 134. Bartiméus doet aan Functiecreatie28-09-2015 07:09:48
 135. Banen creëren voor mensen met arbeidsbeperking28-09-2015 07:09:48
 136. Magazine UWV Perspectief ook voor mensen met visuele handicap28-09-2015 07:09:47
 137. Sociale bedrijven doen ‘t goed – NOS28-09-2015 07:09:47
 138. Meer bazen willen werken met gehandicapten28-09-2015 07:09:47
 139. Ook voor slechtzienden plek op de arbeidsmarkt28-09-2015 07:09:47
 140. “Ga je droom achterna”28-09-2015 07:09:47
 141. Wat wordt jouw volgende baan?28-09-2015 07:09:47
 142. Voorlopig geen zicht op verlenging ‘Nieuw zicht op werk’28-09-2015 07:09:47
 143. Succesvolle pilot helpt blinden aan baan28-09-2015 07:09:47
 144. Ook hond handicap voor baan blinde28-09-2015 07:09:47
 145. Visusrijk – het netwerk van rijksambtenaren met een visuele beperking – http://www.visusrijk.nl28-09-2015 07:09:47
 146. Meer mensen met beperking bij regulier bedrijf28-09-2015 07:09:47
 147. Wajongers presenteren radioprogramma bij Werken.FM”Wat Nou Wajong?!”28-09-2015 07:09:46
 148. Blind én marktkramer28-09-2015 05:09:46
 149. Jaap Wortel – Blind, maar niet hulpeloos28-09-2015 05:09:46
 150. Chairmen At Work28-09-2015 05:09:46
 151. Van Diest naar Brugge voor een job28-09-2015 05:09:46
 152. Gouden vingers volgens de coureurs”28-09-2015 05:09:46
 153. Dienst Inlichtingen Belgacom28-09-2015 05:09:46
 154. Koninklijke Visio enthousiast over samenwerking met QoQo Massage28-09-2015 05:09:46
 155. Contactcenter SITEL voert progressief diversiteitsbeleid28-09-2015 05:09:46
 156. “Dankzij gouden handen”28-09-2015 05:09:46
 157. 27 nationaliteiten en een hond28-09-2015 05:09:46
 158. Chinese blinden worden masseur28-09-2015 05:09:46
 159. Herinnering aan de blinde sigarenwinkelier28-09-2015 05:09:46
 160. ‘Aan telefoon hoor ik meer dan u’ – William Windels kan goed luisteren, maar niet zien28-09-2015 05:09:46
 161. ‘Ik kan niet leven zonder me nuttig te maken’28-09-2015 05:09:46
 162. Blinde telefonist Martin met pensioen28-09-2015 05:09:46
 163. Blinden luisteren af voor politie28-09-2015 05:09:46
 164. Iris bezoekt de werkplek van Henk Kortschot28-09-2015 05:09:46
 165. Bijna blinde Benedickt runt zaak in werkkleding28-09-2015 05:09:45
 166. Blinde Europese modedesigner maakt Amerikaans debuut28-09-2015 05:09:45
 167. “Drie dagen per week drink ik niet”28-09-2015 05:09:45
 168. In de klas – Zoek de handicap28-09-2015 05:09:45
 169. Leerkracht Visio verkozen tot brailledocent van het jaar28-09-2015 05:09:45
 170. Limburgse hogescholen belonen uitzonderlijke studenten28-09-2015 05:09:45
 171. Bijna Blinde Jelle studeert af als leraar aan PHL28-09-2015 05:09:45
 172. Bijna blinde Jelle start als leerkracht28-09-2015 05:09:45
 173. De zoete wraak op de leerkrachten28-09-2015 05:09:45
 174. Blinde Italiaanse assistente geeft les28-09-2015 05:09:45
 175. Meester Pol is blind maar geeft toch les in de lagere school28-09-2015 05:09:45
 176. Blinde vrouwen sporen tumoren op28-09-2015 05:09:44
 177. De blinde Rebecca is al jaren aan de slag als dierenartsassistente28-09-2015 05:09:44
 178. Handenarbeid28-09-2015 05:09:44
 179. Blinde architect laat zich inspireren door verlies28-09-2015 05:09:44
 180. Blinde restaureert piano O.-L.-V.-Waver28-09-2015 05:09:44
 181. Blinde aannemer bouwde brug28-09-2015 05:09:44
 182. Wim Brocatus over zijn brommerongeluk, de blindenschool en ‘zijn’ machine28-09-2015 05:09:44
 183. Blinde monteur happy in ‘t noorden28-09-2015 05:09:44
 184. Uttam ziet geen kip … maar is toch kippenboer28-09-2015 05:09:44
 185. Blinde Bart Hickey sleutelt aan auto’s28-09-2015 05:09:44
 186. Blinde Chinese wordt via Trans World Radio huiskerkleider28-09-2015 05:09:44
 187. Blinde automonteur28-09-2015 05:09:44
 188. Pai, de blinde huiskerkleider China28-09-2015 05:09:44
 189. Blinde beiaardier maakt indruk28-09-2015 05:09:44
 190. Aan het woord: Annemarie Nodelijk28-09-2015 05:09:44
 191. Borstkanker opsporen28-09-2015 05:09:44
 192. Modeontwerpster verloor zicht maar niet haar ambitie28-09-2015 05:09:44
 193. Fingerspitzengefühl – Blinde vrouwen ingezet bij het opsporen van borstkanker28-09-2015 05:09:44
 194. ICT prima sector voor mensen met een handicap28-09-2015 05:09:43
 195. “Alles vraagt meer tijd en energie”28-09-2015 05:09:43
 196. Blinde jurist noodgedwongen in de Wajong28-09-2015 05:09:43
 197. “Geef niet op, hoe moeilijk het ook is”28-09-2015 05:09:43
 198. Blinde vrouw voorzitter senaat Barbados28-09-2015 05:09:43
 199. Waarde redactie28-09-2015 05:09:43
 200. Als slechtziende of blinde carrière maken? Het kan!28-09-2015 05:09:43

Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2019 – 06:39