“Drie dagen per week drink ik niet”

GRIMBERGEN

Blinde wijnhandelaar André Lenaerts krijgt in Antwerpen speciale award

“Ik heb deze week nog maar één glas wijn gedronken, omdat ik ziek was. In een normaal weekregime zet ik me drie dagen droog”, zegt André Lenaerts (62), de blinde wijnhandelaar uit Strombeek-Bever. Onlangs kreeg hij er een zoveelste prijs bij: een speciale award op de Wine World Taster of The Year-verkiezing in Antwerpen.

“Ik ben zeven dagen op zeven alleen met wijn bezig”

Voor die award moest ik niets speciaal doen. De prijs is een erkenning voor de inspanningen die ik al meer dan een kwarteeuw lever voor de wijnen. Dat ik dat als blinde doe, speelt zeker mee. Ik organiseer ook wijnlessen speciaal voor blinden. Mijn doel daar is: blinden zodanig opleiden dat wanneer ze in gezelschap zijn, zij de wijn mogen kiezen. Ik doe dit nu bijna tien jaar, met onafgebroken succes.”

Jij hebt netvliesdegeneratie. Wat is dat juist?

“Het netvlies dat langzaam wegteert. Op mijn 22ste voelde ik voor het eerst iets. Ik volgde een technische opleiding en moest mijn examen aan het bord doen maar ik kon de opdracht niet van het bord aflezen. Ik moest mijn auto laten staan en een vriend bellen die me kwam halen. Die zomer was ik zeven weken gehospitaliseerd. Het was de zomer dat Procol Harum een wereldhit had met – o ironie – A whiter shade of pale. Tientallen keren hoorde ik dat liedje op de radio in mijn ziekbed. Daarna is mijn zicht teruggekeerd, waarna het gaandeweg toch steeds meer en meer achteruitging.”

Had je dan al een lief?

“Ik kende mijn aanstaande echtgenote al. Aanvankelijk beseften we de ernst van de situatie niet. Ik bleef voortstuderen in avondles en vijf weken na ons huwelijk moest ik een belangrijk examen afleggen als technisch tekenaar. Maar de blindheid sloeg weer toe en ik moest weer naar het hospitaal. Toen hebben ze wel geopereerd. Kort daarna stelden ze vast dat ook het netvlies van mijn ander oog degenereerde.” “Al in 1969 spraken de artsen klare taal tegen mijn vrouw. Zij wist toen al dat ik blind zou worden. Pas in 1975 is het mij ook met zoveel worden gezegd. Aanvankelijk is het wel erg om te moeten vaststellen dat jij de laatste bent om het verdict te horen.”

Was je niet bang dat je vrouw je zou verlaten?

“Eigenlijk niet. Ik had een – excusez le mot – blind vertrouwen in mijn vrouw. Zeker na verloop van tijd. Ondertussen heb ik al veel mensen weten blind worden en geleerd dat relaties vooral in de aanvangsfase van de blindheid kapotgaan. Als je die eerste periode samen doorkomt, dan komt het wel goed.”

Hebben jullie getwijfeld om kinderen te krijgen?

“Netvliesdegeneratie is een erfelijke ziekte. Dan twijfel je even over kinderen. We wisten ook dat de kans op overdracht zeer klein is. Ik heb vijf broers en zussen en ben de enige blinde. Ook in de vorige generaties is geen blindheid terug te vinden. Mijn vrouw en ik hebben één zoon, die perfect ziet.”Je vrouw en jij runnen deze wijnhandel.

Kan je haar eigenlijk helpen?

“Met de samenstelling van de wijnkaart zeker. Maar die wijnen moeten natuurlijk geleverd en daarbij kan ik helaas weinig helpen. Af en toe vraagt mijn vrouw me wel eens een kist op te tillen en dat gaat. Daarbij houdt het eigenlijk op.”

Ziet jouw vrouw er voor jou nog altijd hetzelfde uit?

“Het is ondertussen alweer van midden jaren negentig geleden dat ik haar echt zag. Dus in mijn herinnering ziet ze er goed tien jaar jonger uit dan ze vandaag is. Maar je voelt natuurlijk wel het verschil. Vroeger was ze slanker, nu voelt ze iets voller aan.”

Luister je naar boeken?

“Heel veel. Gisteren nog naar een boek over boeddha. Ik denk dat ik alles wat in de Vlaamse literatuur te krijgen is op geluidsdrager, heb gehoord. Ook Herman Brusselmans, waarom niet. Een van de mooiste boeken blijft Het verdriet van België. ”

Verwacht je ooit nog te zien?

“Ik weet dat de wetenschap hard haar best doet voor ons. Ze werken aan een therapie waarbij ze cellen van uit de periferie van het oog naar het centrum verplaatsen. Dat kan dé remedie zijn in het beginstadium. Bij mij is de ziekte helaas al te ver gevorderd.”De liefde voor de wijn is begonnen toen je nog zag en de leiding had over twee gemeentelijke grootkeukens in Strombeek-Bever. “Voordien was ik technisch tekenaar bij de gemeente. Toen ik blind werd, zochten ze ander werk voor mij. Ik moest me onder andere om de dossiers van de gepensioneerden bekommeren maar ook om de grootkeukens van de gemeente. Dat kwam me bijzonder goed uit want om wijnlessen in Antwerpen te mogen volgen, was horeca-ervaring vereist. Ik kon die grootkeukens als horeca-ervaring laten aanvaarden. Op mijn examen deden ze er wel weer eventjes moeilijk over.”

Klopt het dat je ooit van Strombeek-Bever naar de Bordeauxstreek wandelde?

“Jawel. Etienne Cocquyt had in die dagen het tijdschrift Culinair. Hij beloofde mij een dubbele bladzijde reportage indien ik van Strombeek naar Bordeaux wandelde, via verschillende Franse wijnregio’s. Ik heb dat dan maar gedaan, samen met een vriend. Drie weken waren we onderweg en we zijn er geraakt. In die tijd had ik hier een wandelclub, dus ik was goed getraind.”

Hoe gaat het nu eigenlijk met de Franse wijnen, want die zaten een paar jaar geleden toch in een crisis?

“Ze zitten er nog in en diep. Niet alleen de Franse, ook de Spaanse en de Italiaanse en de Duitse wijnen. De concurrentie uit vooral Zuid-Amerika is verwoestend. Ik ben blij dat je mij hiernaar vraagt want dit stelt me in de gelegenheid iets aan de kaak te stellen. Europa geeft aan de gedupeerde wijnboeren subsidies. Weet je wat die boeren daarmee doen? Immense wijngaarden kopen in bijvoorbeeld Australië, daar hun volk naartoe verhuizen en die wijn dan invoeren in Europa, waardoor de competitie nog toeneemt. Dat vind ik ongeoorloofd.”

Zou je niet liever in bijvoorbeeld de Provence wonen?

“Zeer graag. Liefst verhuisde ik morgen al naar een wijnstreek in Frankrijk. Maar dat zou niet fair zijn tegenover mijn vrouw. Heel die operatie zou op haar schouders komen.”

Hoeveel wijn drink je zelf?

“Deze week heb ik amper één glaasje gedronken maar dat komt vooral omdat ik ziek was. Vergis je toch niet: een wijnliefhebber drinkt niet zo veel, tenzij hij op prospectie is natuurlijk. Onlangs waren we daarvoor in de Rhône-streek en toen heb ik toch zeker vijftig wijnen gedronken. Thuis leg ik mezelf een strenge regel op: drie dagen per week sta ik droog.”

Waarom worden wijnliefhebbers geen alcoholisten?

“Er zijn er die die grens overgaan. Dat gevaar is zeker niet denkbeeldig. Ik waak erover niet te veel te drinken wat niet altijd zo eenvoudig is want mensen blijven je vaak maar wijn toeschuiven. Dat gebeurde ook tijdens de Franse wandeling waar ik het daarnet over had. Toen we arriveerden in Saint-Emilion hebben ze ons daar ereburger gemaakt. We kregen daarbij onbeperkte keuze in de kelders van het gemeentehuis. Daarna inviteerden wijnboeren ons nog eens bij hen thuis en toen kwamen daar de beste flessen op tafel. Op een bepaald moment heb ik toch bedankt. De volgende ochtend vertelde onze begeleider dat hij zeer vreemd was wakker geworden. Aan zijn ene kant scheen de zon volop, aan de andere regende het. Hij was nog zo beschonken dat hij lieden die hun gazon nat spoten, hield voor een regenvlaag.”

Heb je alle wijn die je verkoopt, eerst geproefd?

“Natuurlijk. Dat moet toch? Ik denk dat van de 120 wijnen in mijn aanbod ik er toch 100 op smaak zou herkennen. Soms moet je geluk hebben. Zo verbaasde ik tijdens een blinde wijnproeverij eens vriend en vijand door een obscuur wijntje er toch uit te halen. De wijn in kwestie had een olijfsmaak. Ik herinnerde me dat mijn vrouw en ik hem eens hadden gedronken en dat mijn vrouw hem niet lekker vond. Dus toen ik dat wijntje tijdens de wedstrijd geserveerd kreeg, dacht ik meteen: hé, dat is die Saint-Joseph die we ook in onze kelder hebben liggen.”

Zou je een minder goede wijnkenner zijn indien je zag?

“Misschien wel. Indien ik kon zien, dan was ik allicht met veel meer dingen bezig. Nu heb ik geen afleiding. Ik ben zeven dagen op zeven alleen maar met wijn bezig. Komt daarbij dat wijnboeren mij meer vertellen dan een ander. Allicht omdat ik blind ben. Zo was ik als eerste op de hoogte van een nieuw type filter, uit China.”

In Azië beginnen ze nu ook al wijn te maken. Heb je die al geproefd?

“Een paar jaar geleden was ik in Thailand, waar ze nu ook zijn gestart met wijnproductie. Toen heb ik me een paar flessen laten halen uit een grootwarenhuis maar ze zijn me niet echt bevallen. Er zit weinig karakter in. Verdenk me daarom niet van conservatisme. Ik ben ervan overtuigd dat je niet alleen in en rond Frankrijk wijn kan maken. Eigenlijk kan dat overal – als de bodem het toelaat natuurlijk – tussen de 45ste en de 52ste noordelijke breedtegraad.”

Heb je allochtone klanten?

“Mijn klanten zijn alleszins niet allemaal Belgisch, dus er zitten ook allochtonen bij. Maar jij wil zeker weten of ik ook aan moslims lever? Allicht wel maar je ziet dat niet altijd aan die mensen. Onlangs hoorde ik wel een grappig verhaal van een vriend wiens dochter is getrouwd met een moslimjongen. Toen die tijdens de vrijage aan huis kwam, dronk hij met zijn schoonvader in spe zijn pintjes mee. Maar het huwelijksfeest was strikt traditioneel, dus drie dagen zonder alcohol. Achteraf heeft hij bij zijn schoonvader wel geklaagd dat hij het toch wel lang zonder alcohol moest stellen.”De meeste wijn wordt op restaurant gedronken.

Zijn er al menukaarten in braille?

“In Vlaanderen zijn er toch een paar restaurants met een kaart in braille en dat kunnen wij natuurlijk alleen maar aanmoedigen. Anderzijds is het probleem een beetje dat steeds minder blinden braille kunnen lezen want met al die nieuwe media is dat steeds minder nodig.”

In Frankrijk zou er een wijnboer zijn met etiketten in braille. Klopt dat?

“Ja. De producent heet Chapoutier. Hij is dat beginnen doen als service tegenover een bevriende blinde zanger. Die etiketten zijn wel vrij broos. Wanneer door bijvoorbeeld condensatie de fles nat werd, dan vallen de brailleletters plat en zijn ze onleesbaar.”

Kan je als blinde netjes eten op restaurant?

“Je moet wat oppassen met wat je kiest. Wanneer ik vis bestel, vraag is hem eerst te fileren. Vlees laat ik ook vooraf snijden. Mosselen eten gaat wel. Kreeft is moeilijker, dan vraag je best dat ze in de keuken de scharen breken of zelfs het vlees er al uithalen. Het meest ambetante is wanneer de andere tafelgenoten hun bord al leeg hebben en ze menen je te moeten helpen. Dan leg ik meteen mijn couverts neer.

“Je hebt niet graag een kaars op tafel. “Dat is vooral storend voor wie blind wordt. Dan kan je geen licht verdragen. Als je al helemaal blind bent, speelt dat niet meer. Dan blijft wel het gevaar dat je de kaars omverduwt.”

Man en vrouw worden steeds meer gelijkwaardig behandeld. Waarom is het nog altijd de man die op restaurant de wijn moet voorproeven?

“Dat is toch niet de regel die sommeliers krijgen aangeleerd. Normaal is het zo dat wie de wijn bestelt, hem ook voorproeft. Al kan dat bij zakendiners soms wel eens anders lopen want vaak heeft men op voorhand al een aperitief gedronken, bijvoorbeeld whisky en dat is een killer voor de smaakpapillen. In dat geval is het soms wat zoeken naar iemand met een nog gave smaak.”

Heb je op restaurant ooit al eens een fles teruggestuurd omdat ze je niet beviel?

“Het gebeurt maar ik maak daar nooit veel theater rond. In de toekomst zal dat allicht nooit meer hoeven want steeds vaker gebruikt met vezel in plaats van kurk om de fles af te sluiten. Toch bij wijnen die niet lang mogen liggen.”

Paul DEMEYER

Bron: Het Volk, 14 april 2007

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Een rolstoelvriendelijk trimsalon met blinde trimmer14-10-2019 06:10:44
 2. Slechte ogen, gouden handen: Harry maakt tafels en lampen op maat28-09-2019 06:09:07
 3. ‘Ik heb meer gezien dan de rest van de wereld’17-09-2019 05:09:49
 4. Vooroordelen tegenover slechtzienden13-09-2019 05:09:46
 5. “Blij dat ik mijn steentje heb kunnen bijdragen”24-07-2019 07:07:36
 6. Nieuw expertisecentrum UWV voor werken met een visuele beperking12-06-2019 05:06:57
 7. Chinese blinde wil weleens iets anders dan masseren handicap26-04-2019 06:04:15
 8. Leerkracht Geert Maeckelbergh: Ik hou er niet van als mensen het blind zijn invullen in mijn plaats21-03-2019 07:03:23
 9. Slechtziende of blinde kandidaat kan veel meer dan werkgever denkt07-03-2019 07:03:40
 10. Slechtziende Mike (16) loopt stage bij bakkerij Assendelft: “Andere zintuigen gebruiken”09-02-2019 09:02:31
 11. Blinde bakker bij Brakenhoff gaat viral07-02-2019 07:02:59
 12. Blinde jongen stampt IT-bedrijfje uit de grond24-01-2019 07:01:24
 13. Melissantse is eerste blinde voetreflexzonetherapeut22-01-2019 06:01:35
 14. Blinde student (18) richt eigen IT-bedrijfje op: “Ik wil nóg eens bewijzen dat mijn handicap geen obstakel vormt”18-01-2019 06:01:51
 15. Severine is blind en administratief bediende13-12-2018 11:12:35
 16. Het verhaal van Nico, zwaar slechtziend, in behandeling voor leukemie en boss van een metalplatenfirma13-12-2018 08:12:47
 17. Zichtbaar in werk – Werken met visuele beperking: zo kan het!13-12-2018 08:12:31
 18. ‘Je moet geen gebarentaal kennen om een blinde aan te werven’30-11-2018 08:11:25
 19. Slechtziend en toch aan de slag! Zo overwonnen Evy en Cécile de obstakels29-11-2018 01:11:58
 20. Een andere kijk op werk28-11-2018 08:11:19
 21. Nieuw voorstel om meer mensen met een beperking duurzaam aan werk te helpen28-11-2018 08:11:10
 22. Blinden en slechtzienden moeten te veel obstakels overwinnen op arbeidsmarkt28-11-2018 08:11:12
 23. Staatssecretaris: ‘Het moet normaal worden dat je een collega hebt met een arbeidsbeperking’21-11-2018 11:11:30
 24. Victor vliegt blind op zijn talent17-11-2018 09:11:57
 25. Jongeren met arbeidsbeperking kunnen vaak niet werk behouden17-11-2018 08:11:59
 26. Collega met beperking is welkom (zolang het niet te veel moeite kost)16-11-2018 08:11:11
 27. Droombedrijf: Beperking gewenst!16-11-2018 08:11:19
 28. Henk Kortschot, de stem van het Slotervaartziekenhuis: ‘Het was een sociaal ziekenhuis, maar veel vertrouwen in een doorstart heb ik niet meer’09-11-2018 08:11:44
 29. Londerzeels bedrijf helpt slechtziende Nicolas na lange zoektocht aan ideale stageplaats06-10-2018 07:10:51
 30. Massagepunt – Een massagepraktijk in Gent10-09-2018 09:09:49
 31. Blinde informaticus start eigen zaak24-08-2018 06:08:57
 32. Tienduizenden jonggehandicapten extra genaaid13-05-2018 06:05:37
 33. 30.000 jonggehandicapten zitten zonder werk én uitkering13-05-2018 06:05:04
 34. Van Ark wil aanpassingen doen in plan arbeidsongeschikten26-04-2018 09:04:30
 35. Banenplan gehandicapten onder vuur26-04-2018 09:04:16
 36. Van Ark op zoek naar draagvlak voor banenplan26-04-2018 09:04:40
 37. Steeds meer jonggehandicapten zitten thuis zonder uitkering24-04-2018 07:04:27
 38. Twijfel knaagt aan kabinetsplan voor gehandicapten20-04-2018 08:04:56
 39. Floris is slechtziend en werkt bij het ministerie van Binnenlandse Zaken14-04-2018 12:04:45
 40. Kabinetsplan werknemers met arbeidshandicap in strijd met mensenrechten14-04-2018 12:04:07
 41. ‘Kabinetsplan arbeidsgehandicapten in strijd met mensenrechten’12-04-2018 09:04:12
 42. Babbage biedt alternatief voor gebruikers van Cobra11-04-2018 10:04:14
 43. Werkgevers ‘daten’ er flink op los met arbeidsgehandicapten10-04-2018 07:04:05
 44. Participatie gehandicapten blijft achter bij rest bevolking09-04-2018 03:04:13
 45. Zelfs het zicht op zelfstandige toekomst voor blinde jongeman in gevaar door hoge eigen bijdrage06-04-2018 07:04:30
 46. Mensen met arbeidsbeperking eenvoudiger aan werk helpen28-03-2018 08:03:38
 47. Kabinet wil één regeling voor loon arbeidsgehandicapten28-03-2018 08:03:23
 48. Werkgevers mogen mensen met handicap onder minimumloon gaan betalen27-03-2018 09:03:37
 49. Gemeentes halen quota voor mensen met handicap niet27-03-2018 08:03:31
 50. Slechtziende Floris wil werk!23-02-2018 08:02:43
 51. Lisanne (15) is blind maar mocht haar snuffelstage lopen in Theaterhotel Figi17-02-2018 01:02:13
 52. Brailleliga wil hotelreceptionisten aangepaste service laten aanbieden14-02-2018 08:02:01
 53. Vincent is slechtziend en acteur: ‘Ik heb helemaal geen last van mijn beperking’12-02-2018 11:02:46
 54. Novotel geeft goede voorbeeld met aangepaste service voor slechtzienden11-02-2018 08:02:46
 55. “Muziek duwt niemand in hokjes”28-12-2017 10:12:40
 56. Ik ben slechtziend maar niet achterlijk!21-12-2017 02:12:44
 57. Doof of blind en nooit opgeven: ‘Deze baan betekent heel veel’02-12-2017 09:12:13
 58. Het #B-Team komt je helpen – Afl. 1 Floris wil werk!07-10-2017 08:10:23
 59. Fietsenmakers Pim en Maik zijn blind: ‘Een wiel spaken? Gewoon een keer of vijftig oefenen’22-09-2017 01:09:08
 60. Plicht op aannemen gehandicapte10-09-2017 08:09:31
 61. Een masseur met veel passie06-09-2017 02:09:40
 62. Mensen met een functiebeperking vinden makkelijker een job14-07-2017 02:07:28
 63. Werk zoeken: Nationale Talentenbank voor personen met een handicap28-06-2017 11:06:07
 64. Blind op de beursvloer18-06-2017 04:06:39
 65. Gastblog Martine: Hoe doe jij dat? Trainingen geven als je blind bent18-06-2017 02:06:58
 66. Elselien uit Holten is een succesverhaal in Nijverdal17-06-2017 11:06:19
 67. Leraar Geert is blind: “Ik hoor het als ze niet opletten”17-06-2017 11:06:10
 68. Werken met een visuele beperking: Robert Goedhart17-06-2017 01:06:19
 69. ‘Straks heb ik geen collega’s meer die vragen hoe mijn weekend was’17-06-2017 01:06:53
 70. Marrits zoektocht naar werk17-06-2017 01:06:19
 71. Het leuke aan dit werk is, dat ik mag werken17-06-2017 01:06:22
 72. Broers starten kledinglijn16-06-2017 11:06:00
 73. ‘Ik zet nooit in mijn sollicitatiebrief dat ik slechtziend ben’16-06-2017 08:06:02
 74. CD&V wil dwingende quota om mensen met een beperking aan werk te helpen15-06-2017 07:06:37
 75. Een baan na topsport voor zwemster Marion15-06-2017 05:06:22
 76. Brailleregel en golden retriever mee naar het werk15-06-2017 03:06:26
 77. URconnected staakt activiteiten14-06-2017 09:06:53
 78. Blinde masseur: Onze handen zijn onze ogen14-06-2017 05:06:10
 79. Blinde Anna (22) opent eigen dierenpraktijk14-06-2017 03:06:45
 80. Annemarie: Mijn zicht is verslechterd, maar mijn visie is verbeterd13-06-2017 08:06:20
 81. ‘Zichtbaar in Werk’ helpt jongeren die slechtziend of blind zijn aan werk13-06-2017 04:06:50
 82. ‘Weinig werkgevers nemen arbeidsbeperkten aan’11-06-2017 10:06:32
 83. Mensen met een arbeidsbeperking op de ‘gewone’ werkvloer11-06-2017 09:06:59
 84. Werkplekaanpassing: Scripting en netwerkinstallaties11-06-2017 08:06:32
 85. De blinde die managers leert zien28-03-2017 08:03:06
 86. “Amper interesse in premies voor arbeidsgehandicapten”23-04-2016 07:04:39
 87. “Mijn ziekte houdt me niet tegen”01-04-2016 08:04:46
 88. Slechtziende Nele werkt als receptioniste in hotel30-03-2016 08:03:22
 89. Steeds meer gehandicapten geraken aan een job09-02-2016 01:02:48
 90. Masseren met bijna alle zintuigen04-02-2016 09:02:37
 91. Blinde telefonisten zijn commercieel interessant19-01-2016 08:01:20
 92. Ermelo – Visueel beperkten van belteam URconnected van start19-01-2016 08:01:48
 93. Het vak van rechter past mij naadloos05-01-2016 05:01:55
 94. Blinde automonteur29-12-2015 08:12:47
 95. Landelijke aandacht voor samenwerking URconnected en Bartiméus College16-12-2015 12:12:12
 96. Hoe voorkom ik overbelasting in mijn werk10-12-2015 09:12:58
 97. Baan voor alle blinden en slechtzienden28-09-2015 07:09:51
 98. Kabeldoosmachine nieuwe uitdaging bij Proson28-09-2015 07:09:51
 99. ‘Proson moet goede voorbeelden bekendmaken’28-09-2015 07:09:51
 100. Proson maakt het ingewikkelde simpel28-09-2015 07:09:51
 101. Kompaan opent tweede vestiging in Ermelo28-09-2015 07:09:51
 102. Proson benoemt nieuwe directeur28-09-2015 07:09:51
 103. Politiek zet mensen met visuele arbeidsbeperking buitenspel28-09-2015 07:09:51
 104. Proson ondertekent intentieverklaring28-09-2015 07:09:51
 105. Ook voor slechtzienden en blinden is afstand tot arbeidsmarkt overbrugbaar28-09-2015 07:09:51
 106. Tweede Kamerfractie SGP bezoekt Proson28-09-2015 07:09:51
 107. Bartiméus: Tweede Kamerfractie SGP steunt Proson28-09-2015 07:09:51
 108. Bon Appétit opent gastvrij de deur28-09-2015 07:09:50
 109. Proson vindt oplossing voor braille drukwerk28-09-2015 07:09:50
 110. Proson en GGz gaan strategisch samenwerkingsverband aan28-09-2015 07:09:50
 111. Werken aan kwaliteit in PRIME-project: Locatie Bartiméus wil Internationaal keurmerk28-09-2015 07:09:49
 112. We stoppen pas als iemand goed op z’n plek zit28-09-2015 07:09:49
 113. Profiteren van de som der delen28-09-2015 07:09:49
 114. Uit onderzoek: slechtzienden en blinden willen presteren28-09-2015 07:09:49
 115. Website koppelt hoogopgeleide werknemer met beperking aan werkgever28-09-2015 07:09:49
 116. ‘Onbeperkt aan de Slag’ – Nieuw samenwerkingsverband voor inclusieve arbeidsmarkt28-09-2015 07:09:49
 117. Studeer je en heb je een handicap? Vertel het hier!28-09-2015 07:09:49
 118. Vacaturebank JobAccept28-09-2015 07:09:49
 119. Werkervaring opdoen bij Bartiméus28-09-2015 07:09:49
 120. Vacaturebank JobAccept is ook een tool voor doven en slechthorenden28-09-2015 07:09:49
 121. Spotlight: Noureddine kiest voor Video-CV28-09-2015 07:09:49
 122. Video-CV Noureddine Tamraoui – “Video-CV geeft een completer beeld van mij”28-09-2015 07:09:49
 123. Met een visuele beperking toch aan het werk28-09-2015 07:09:48
 124. Het Denk Anders Debat28-09-2015 07:09:48
 125. CV uploaden bij “Visio Zicht op Werk”28-09-2015 07:09:48
 126. Slechtziend en aan het werk blijven. Nieuwe technologie biedt nieuwe mogelijkheden28-09-2015 07:09:48
 127. Bezoek arbeidsdeskundigen UWV bij Bartiméus28-09-2015 07:09:48
 128. Arbeidsdeskundigen maakten kennis met Bartiméus Werken28-09-2015 07:09:48
 129. Boeiend werkbezoek arbeidsdeskundigen NVvA28-09-2015 07:09:48
 130. Bartiméus blij met keurmerk bijscholing arbeidsdeskundigen28-09-2015 07:09:48
 131. Noureddine kiest voor Video-CV28-09-2015 07:09:48
 132. Bartiméus doet aan Functiecreatie28-09-2015 07:09:48
 133. Banen creëren voor mensen met arbeidsbeperking28-09-2015 07:09:48
 134. Talentmaximalisatie programma28-09-2015 07:09:48
 135. Meer bazen willen werken met gehandicapten28-09-2015 07:09:47
 136. Ook voor slechtzienden plek op de arbeidsmarkt28-09-2015 07:09:47
 137. “Ga je droom achterna”28-09-2015 07:09:47
 138. Wat wordt jouw volgende baan?28-09-2015 07:09:47
 139. Voorlopig geen zicht op verlenging ‘Nieuw zicht op werk’28-09-2015 07:09:47
 140. Succesvolle pilot helpt blinden aan baan28-09-2015 07:09:47
 141. Ook hond handicap voor baan blinde28-09-2015 07:09:47
 142. Visusrijk – het netwerk van rijksambtenaren met een visuele beperking – http://www.visusrijk.nl28-09-2015 07:09:47
 143. Meer mensen met beperking bij regulier bedrijf28-09-2015 07:09:47
 144. Magazine UWV Perspectief ook voor mensen met visuele handicap28-09-2015 07:09:47
 145. Sociale bedrijven doen ‘t goed – NOS28-09-2015 07:09:47
 146. Wajongers presenteren radioprogramma bij Werken.FM”Wat Nou Wajong?!”28-09-2015 07:09:46
 147. Chairmen At Work28-09-2015 05:09:46
 148. Van Diest naar Brugge voor een job28-09-2015 05:09:46
 149. Gouden vingers volgens de coureurs”28-09-2015 05:09:46
 150. Dienst Inlichtingen Belgacom28-09-2015 05:09:46
 151. Koninklijke Visio enthousiast over samenwerking met QoQo Massage28-09-2015 05:09:46
 152. Contactcenter SITEL voert progressief diversiteitsbeleid28-09-2015 05:09:46
 153. “Dankzij gouden handen”28-09-2015 05:09:46
 154. 27 nationaliteiten en een hond28-09-2015 05:09:46
 155. Chinese blinden worden masseur28-09-2015 05:09:46
 156. Herinnering aan de blinde sigarenwinkelier28-09-2015 05:09:46
 157. ‘Aan telefoon hoor ik meer dan u’ – William Windels kan goed luisteren, maar niet zien28-09-2015 05:09:46
 158. ‘Ik kan niet leven zonder me nuttig te maken’28-09-2015 05:09:46
 159. Blinde telefonist Martin met pensioen28-09-2015 05:09:46
 160. Blinden luisteren af voor politie28-09-2015 05:09:46
 161. Iris bezoekt de werkplek van Henk Kortschot28-09-2015 05:09:46
 162. Blind én marktkramer28-09-2015 05:09:46
 163. Jaap Wortel – Blind, maar niet hulpeloos28-09-2015 05:09:46
 164. “Drie dagen per week drink ik niet”28-09-2015 05:09:45
 165. In de klas – Zoek de handicap28-09-2015 05:09:45
 166. Leerkracht Visio verkozen tot brailledocent van het jaar28-09-2015 05:09:45
 167. Limburgse hogescholen belonen uitzonderlijke studenten28-09-2015 05:09:45
 168. Bijna Blinde Jelle studeert af als leraar aan PHL28-09-2015 05:09:45
 169. Bijna blinde Jelle start als leerkracht28-09-2015 05:09:45
 170. De zoete wraak op de leerkrachten28-09-2015 05:09:45
 171. Blinde Italiaanse assistente geeft les28-09-2015 05:09:45
 172. Meester Pol is blind maar geeft toch les in de lagere school28-09-2015 05:09:45
 173. Bijna blinde Benedickt runt zaak in werkkleding28-09-2015 05:09:45
 174. Blinde Europese modedesigner maakt Amerikaans debuut28-09-2015 05:09:45
 175. De blinde Rebecca is al jaren aan de slag als dierenartsassistente28-09-2015 05:09:44
 176. Handenarbeid28-09-2015 05:09:44
 177. Blinde architect laat zich inspireren door verlies28-09-2015 05:09:44
 178. Blinde restaureert piano O.-L.-V.-Waver28-09-2015 05:09:44
 179. Blinde aannemer bouwde brug28-09-2015 05:09:44
 180. Wim Brocatus over zijn brommerongeluk, de blindenschool en ‘zijn’ machine28-09-2015 05:09:44
 181. Blinde monteur happy in ‘t noorden28-09-2015 05:09:44
 182. Uttam ziet geen kip … maar is toch kippenboer28-09-2015 05:09:44
 183. Blinde Bart Hickey sleutelt aan auto’s28-09-2015 05:09:44
 184. Blinde Chinese wordt via Trans World Radio huiskerkleider28-09-2015 05:09:44
 185. Blinde automonteur28-09-2015 05:09:44
 186. Pai, de blinde huiskerkleider China28-09-2015 05:09:44
 187. Blinde beiaardier maakt indruk28-09-2015 05:09:44
 188. Aan het woord: Annemarie Nodelijk28-09-2015 05:09:44
 189. Borstkanker opsporen28-09-2015 05:09:44
 190. Modeontwerpster verloor zicht maar niet haar ambitie28-09-2015 05:09:44
 191. Fingerspitzengefühl – Blinde vrouwen ingezet bij het opsporen van borstkanker28-09-2015 05:09:44
 192. Blinde vrouwen sporen tumoren op28-09-2015 05:09:44
 193. “Geef niet op, hoe moeilijk het ook is”28-09-2015 05:09:43
 194. Blinde vrouw voorzitter senaat Barbados28-09-2015 05:09:43
 195. Waarde redactie28-09-2015 05:09:43
 196. Als slechtziende of blinde carrière maken? Het kan!28-09-2015 05:09:43
 197. Veel onbegrip en praktische bezwaren rondom slechtziendheid op de werkvloer28-09-2015 05:09:43
 198. Antwerpen krijgt blinde rechter28-09-2015 05:09:43
 199. ‘Een trilling in de stem verklapt soms meer dan een gezicht’28-09-2015 05:09:43
 200. Eerste blinde rechter28-09-2015 05:09:43

Laatst bijgewerkt op 28 september 2015 – 17:42