Fortis Marathon Rotterdam – Hardlopen met een visuele handicap

John Stoop, Peter Dijcks zien praktisch niets, Sander van Donk is geheel blind. Toch lopen ze zondag de Fortis Marathon Rotterdam. Dankzij hun onstuitbare wilskracht.

“We willen mensen moed geven”

Hardlopen met een visuele handicap is niet te onderschatten. Peter Dijcks, Sander van Donk en John Stoop spreken uit ervaring. Alle drie kunnen ze zonder aarzeling momenten voor de geest halen, waarbij ze tijdens het rennen met de nadelen van hun beperking werden geconfronteerd.

Dijcks: “Ik heb nog een zeer beperkt zicht. Daarom loop ik soms alleen, zonder begeleider. Één keer ben ik bij een wedstrijd verdwaald, verliet ik het parkoers en liep zomaar de verkeerde kant op.”

Lachend: “Ik ben ook een keer tegen een boom aangelopen, trouwens.”

Van Donk: “Ik heb de afgelopen tijd tijdens het trainen voor de marathon kleine blessures opgelopen. De oorzaak: ik zag de drempels niet op tijd.”

Stoop: “De vorige keer dat ik de marathon van Rotterdam liep, ging het snel mis. Een loper die voor mij rende, stopte plotseling op het Hofplein om naar tante Annie te zwaaien. Ik botste vol op die persoon.”

Ondanks alle moeilijkheden blijven ze hun sport vol fanatisme uitoefenen.

Hardlopen is passie nummer één, vertellen ze unaniem in een restaurantje aan het Haagse Malieveld. Ze eten poffertjes en een broodje rosbief. Zondag starten ze op de Coolsingel en zullen ze proberen om de klassieke afstand te overbruggen.

Dijcks (51), die na zijn te vroege geboorte al zijn gehele leven met een visuele handicap leeft, is met afstand de meest ervaren hardloper van de drie. Hij volbracht reeds 25 marathons, vermeldt hij met enige trots.

Hij hoopt ‘Rotterdam’ binnen de drie uur te lopen. Als hem dat lukt, heeft hij voldaan aan de kwalificatie-eis voor de Paralympische Spelen van Peking in 2008. Zijn droom is om volgend jaar in China de marathon te lopen.

Stoop (46) heeft ook vrij veel ervaring, hij kwam al bij tien marathons in actie. “De meeste keren heb ik echter met goed zicht gelopen. Negen jaar terug ben ik door trombose het grootste gedeelte van mijn zicht verloren.

Als slechtziende heb ik dus juist niet zoveel meegemaakt als marathonloper.”
Van Donk (34) verloor als tienerzijn gehele zicht, vanwege een ontsteking die de zenuwen achter de ogen aantastte. Daarna is hij altijd doorgegaan met sporten. “Ik ben als tandemwielrenner naar de Paralympische Spelen van Atlanta in 1996 geweest. In die periode liep ik al veel hard. Nu heb ik me geheel op joggen gericht. Ik doe in Rotterdam voor het eerst mee aan een marathon.”

“Weet waar je aan begint,” reageert Dijcks. Zijn advies aan de debutant: “Ga niet te hard van start. Blijf zo rustig mogelijk, zeker in het begin. Zoek de ontspanning. Anders kom je jezelf snel tegen.”

De drie gaan op verschillende wijze de uitdaging van de marathon aan.

Stoop loopt het liefst met zijn hond Escha de 42,195 kilometer. Een bevriende loper volgt op korte afstand en houdt toezicht.

Sander van Donk heeft ook een geleidehond, Ronja. Hij wil zijn hond echter niet overbelasten en daarom laat hij Ronja thuis. “Ik zit met een rubberen lijntje van zo’n dertig centimeter lengte vast aan een kameraad. Dat lijntje eindigt aan beide kanten met een lus, die om onze polsen zit. Ik kies bewust voor rubber, dat irriteert het minst. Mijn looppartner loopt links van mij.

De bochten naar rechts worden dus het moeilijkst, want die moet ik zelf inzetten. We zullen veel met elkaar praten om zo altijd de beste route te kunnen nemen.

“Halverwege de marathon neemt een andere vriend het over van die eerste persoon, zodat mijn begeleiders het niet te zwaar krijgen. Voor hen is het ook een spannende klus. Niemand weet precies hoe het zondag zal verlopen.”

Als het echt zo warm wordt als de voorspelling luidt (24 graden), loopt Stoop net als Van Donk zonder hond. “Escha is belangrijker dan de marathon.

Als het voor mijn hond niet veilig is, probeer ik het ook eens met een lijntje, net als Sander.”

Routinier Dijcks krijgt hulp van twee begeleiders. Zelf noemt hij ze buddy’s. “Ik kan ze ook hazen noemen, maar ze doen veel meer dan alleen tempo maken. Het zijn geen gangmakers voor toppers uit Kenia. Ze lopen steeds kort voor me, zonder lijntje, en geven mij bijvoorbeeld drank. Het is lastig om bij een drukke post zelf een bekertje te halen. Het kan gebeuren dat iemand het water net voor je weggraait.

Mijn begeleiders, die net als bij Sander halverwege wisselen, zijn daarnaast uitstekende atleten. Dat is belangrijk, want ik wil vechten voor die tijd onder de drie uur.”

Een ander hulpmiddel van Dijcks is zijn eigen linkervoet. “Die gebruik ik eigenlijk als stok. Ik strek die voet zodat ik de klap kan opvangen als ik op een onregelmatige ondergrond terecht kom. In mijn rechteroog heb ik nog een beperkt zicht van drie procent. Dat is eigenlijk een nadeel. Ik probeer als ik loop dingen te zien en concentreer me minder goed op de techniek zelf. Soms verlies ik daardoor de rechte lijn, ga ik scheef rennen. Wat dat betreft zou het makkelijker zijn als ik geheel blind zou zijn.

“Zondag zullen ze ongetwijfeld voor hete vuren komen te staan. Toch overheerst bij Dijcks, Van Donk en Stoop de voorpret. Het enthousiasme voor de marathonmissie is groot. Ze verheugen zich op de laatste voorbereidingen, de start, het lopen zelf. En natuurlijk de finish. Hopelijk is die glorieus.

“Ik ga echt genieten van het lawaai tijdens de start,” zegt Van Donk. “Het lijkt me ook fascinerend om later in de marathon niets anders te horen dan het geluid van de vele voeten die steeds op het asfalt terechtkomen.”

Dijcks: “Ik heb ‘Rotterdam’ al dikwijls gelopen. Het publiek is er geweldig.

Het begint al bij het vertrek. Tienduizenden mensen juichen je toe, de muziek dreunt uit de boxen. In sommige buurten word je zo fanatiek aangemoedigd; daar krijg je kippenvel van.

“Stoop zal de ‘supersfeer’ zeker meekrijgen, zo benadrukt hij. Toch richt hij zich bovenal op het uitlopen van de marathon. “De laatste keer dat ik in Rotterdam deelnam, ben ik na 25 kilometer uitgestapt omdat ik steeds tegen mensen aanbotste. Deze keer wil ik ‘m gewoon volbrengen.”

Niet alleen Stoop is wel eens met andere lopers in aanraking gekomen tijdens het hardlopen. Het zijn voorvallen die je volgens de drie niet kunt vermijden midden in een hectische wedstrijd. Op de achterkant van het loopshirt van Van Donk staat tijdens de Marathon Rotterdam ‘Blind runner’.

Bij de halve marathon van Egmond, een tocht waarbij de deelnemers een gedeelte over het strand joggen, had hij hetzelfde shirt aan. Desondanks werd hij gehinderd. “Heel veel mensen duwden me, schreeuwden: ‘Aan de kant!’. Iemand noemde me zelfs een klootzak.”
Dijcks: “Ik had bij diezelfde halve marathon een keer zo’n last van de drukte dat ik de rust opzocht. Ik liep vanaf het strand zo de zee in.”
Stoop: “Bij mijn vorige ‘Rotterdam’ had ik een soort brailleshirt aan om anderen te waarschuwen. Niet iedereen hield rekening met me. Er werden vooral grappen gemaakt. ‘Hé, daar gaat Maja de Bij,’ riepen mensen.”
Dijcks loopt graag in rustige wedstrijden, bijvoorbeeld een marathon in de winter. Dan ondervindt hij minder hinder van anderen. “Het is belangrijk dat slechtziende lopers bij een drukker evenement voorin starten, vóór het merendeel van de lopers.”

Dan zegt hij tegen Stoop: “Je hebt als dat gebeurt geen last van lopers die op het Hofplein uit het niets stoppen voor tante Annie.”

Het trio heeft een duidelijke motivatie om de marathon te lopen. Donk, die voor de Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) sport: “Ik vind het fantastisch om te rennen. Het is iets dat ik ondanks mijn handicap goed kan doen. Mijn vrouw heeft er ook plezier in om mij te begeleiden. Vaak traint ze met mij. Dan fietst ze met me mee, en is uiteraard met een lijntje aan mij verbonden.

“Dijcks, getrouwd en vader van twee dochters en een zoon zegt: “We willen mensen moed geven. Als wij, doordat wij aan de marathon deelnemen, anderen stimuleren om ook zoiets te doen, is dat prachtig.”

Stoop loopt voor Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Oogziekenhuis (SWOO). Hij zwijgt.

Later, als Van Donk en Dijcks weg zijn, spreekt de getrouwde vader van twee dochters en een zoon openhartig over zijn motivatie: “Nadat ik blind werd, dronk ik eerst veel om mijn zorgen te vergeten. Hardlopen heeft mij er bovenop geholpen. Als ik heel lekker loop, vergeet ik soms even dat ik blind ben.”

Bron: Algemeen Dagblad, 13 april 2007

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Bij de CPC zit achter elke recreatieloper een verhaal07-03-2020 02:03:46
 2. Susan is blind en rent de Dam tot Damloop17-09-2019 06:09:06
 3. “We zijn verbonden via ons hart (en een touwtje)”25-03-2019 07:03:02
 4. Blinde hardloper loopt halve marathon van New York uit met drie blindengeleidehonden20-03-2019 07:03:01
 5. Slechtziende Ludo krijgt eigen marathon door Woensdrecht: ‘Een heel bijzonder cadeau’17-11-2018 08:11:36
 6. Slechtziende Ludo krijgt eigen marathon door Woensdrecht: ‘Een heel bijzonder cadeau’29-10-2018 07:10:06
 7. “Ook mensen als wij willen graag sporten”03-09-2018 07:09:28
 8. Almelo – Running Blind: eerste initiatief voor slechtzienden in oosten13-05-2018 06:05:43
 9. Running Blind Alphen viert het eenjarig jubileum13-04-2018 11:04:21
 10. Jonathan beëindigt marathonweek met succes11-04-2018 11:04:14
 11. Slechtziende twintiger loopt deze week zeven marathons op rij05-04-2018 07:04:28
 12. Slechtziende loopt 7 marathons in 7 dagen21-03-2018 08:03:43
 13. Hoe loop je de marathon van New York als je blind bent?07-11-2017 08:11:25
 14. Blinde hardloper loopt New York City Marathon met slimme app04-11-2017 09:11:06
 15. Topsport met blind vertrouwen25-10-2017 11:10:54
 16. Bijna blinde Lieke kan blijven hardlopen door buddy Frank06-10-2017 08:10:20
 17. ‘Wat wij doen is topsport’14-09-2017 10:09:32
 18. Spetterend jubileum Running Blind01-09-2017 12:09:45
 19. Erol vindt blind zijn weg17-08-2017 09:08:43
 20. Slechtziende Ron Verstegen voltooit Nijmeegse Vierdaagse met maatje28-07-2017 09:07:18
 21. Stichting Running Blind viert 10-jarig jubileum25-07-2017 08:07:01
 22. Omar, de blinde bikkel18-07-2017 09:07:39
 23. Onbeperkt genieten van hardlopen – Blind vertrouwen07-07-2017 07:07:56
 24. Senna (13) ziet niets: toch rent hij 15 kilometer voor Roparun18-06-2017 04:06:09
 25. Slechtziende Xueli: ‘Ik had de volgende dag veel spierpijn!’18-06-2017 01:06:14
 26. Het hardloopjaar van slechtziende Diane18-06-2017 12:06:58
 27. Drie slechtziende jongeren nemen deel aan 20 kilometer van Brussel met hulp van Jacques Borlée16-06-2017 11:06:19
 28. Succesvolle kick-off van Running Blind bij AAV’3614-06-2017 08:06:24
 29. Blinde Beringenaar loopt marathon van Marrakech14-06-2017 08:06:26
 30. Blinde loper uit Beringen naar Marathon Marrakech14-06-2017 08:06:55
 31. Jacques Borlée traint slechtziende lopers voor 20 km door Brussel14-06-2017 08:06:45
 32. Slechtziende 1500 meter lopers sneller dan de olympisch kampioen14-06-2017 08:06:16
 33. Rennen voor blinden en slechtzienden14-06-2017 08:06:33
 34. Blinden en slechtzienden trainen voor 20 kilometer van Brussel14-06-2017 08:06:25
 35. Blind rennen voor blinde kinderen14-06-2017 08:06:54
 36. Blinde lopers debuteren in Bridge to Bridgeloop Arnhem14-06-2017 08:06:37
 37. Hardlopen met een visuele beperking14-06-2017 08:06:28
 38. Utrechtse Blind Run levert bijna 20.000 euro op14-06-2017 08:06:55
 39. Video: Blinde loper traint voor 20 kilometer door Brussel14-06-2017 08:06:02
 40. Video: Blinde Beringenaar loopt al zijn vierde marathon14-06-2017 08:06:58
 41. Blinde triatlete volbrengt triatlon14-06-2017 08:06:50
 42. Blinde loopster brengt vredesvuur naar Haarlem14-06-2017 05:06:02
 43. Blinde hardlopers doen mee met Roparun14-06-2017 04:06:33
 44. Blinde atlete droomt van Olympische Spelen: Het zou een eer zijn mee te mogen doen (fragment) : 07:30 uur / 1814-06-2017 03:06:06
 45. Blind rennen naar goud14-06-2017 03:06:23
 46. Beerenfenger rent met beperking en buddy Zevenheuvelenloop14-06-2017 03:06:18
 47. 400 scholieren rennen ‘blind’ voor sponsorloop12-06-2017 10:06:37
 48. Blind vertrouwen in buddy11-06-2017 10:06:24
 49. Open Training Running Blind Utrecht11-06-2017 09:06:49
 50. Running Blind11-06-2017 07:06:01
 51. “Wij bereiden ons voor op de marathon van Marrakech”15-01-2017 09:01:19
 52. Blinde Beringenaar loopt marathon van Marrakech02-01-2017 03:01:49
 53. Matthias Boonen met snelle tijd ondanks visuele handicap11-08-2016 08:08:57
 54. “Makkelijker dan wandeling door stad”23-03-2016 07:03:53
 55. Automobilist rijdt Mohammed Birza (49) aan tijdens wandeling06-01-2016 08:01:07
 56. Groeiend Running Blind huisvest zich bij Hylas in Alkmaar04-12-2015 09:12:32
 57. Dove en blinde Rotterdammer rent in Ierland27-10-2015 06:10:43
 58. Blinde loper met grote boodschap23-10-2015 09:10:27
 59. Hardlopers zij aan zij op de bres voor blinde en slechtziende jeugd12-10-2015 07:10:29
 60. AVT-duo wint The Second Blind Run in Utrecht11-10-2015 07:10:19
 61. Nieuw in Brabant: Blind hardlopen07-10-2015 08:10:01
 62. Opticien loopt marathon om slechtzienden te steunen04-10-2015 08:10:30
 63. Video – Running Blind28-09-2015 12:09:58
 64. Haagse loopt bijna blind CPC Loop28-09-2015 12:09:58
 65. Slechtziende loper versterkt RoparunTeam FloraHolland28-09-2015 12:09:58
 66. Twee blinden lopen 29e Meerhorstloop28-09-2015 12:09:58
 67. ‘Achter die geraniums vandaan’28-09-2015 12:09:58
 68. Let op, stoepje over drie meter28-09-2015 12:09:58
 69. Running Blind in Alkmaar en omstreken28-09-2015 12:09:57
 70. Running Blind opent afdeling in Alkmaar28-09-2015 12:09:57
 71. Video – De Eenhoorn: Running Blind28-09-2015 12:09:57
 72. Hardlopen aan een koordje in Leiden: Running Blind gaat van start28-09-2015 12:09:57
 73. Leuk stukje in het magazine van de Atletiekunie over Running Blind Utrecht!28-09-2015 12:09:57
 74. Running Blind start ook in Leiden28-09-2015 12:09:57
 75. Running Blind krijgt wekelijks vervolg in Barneveld na succesvolle clinic28-09-2015 12:09:57
 76. Video – Running Blind Den Haag op TV-WEST programma Slim oud van Pierre Wind.28-09-2015 12:09:57
 77. Video – Running Blind verovert Nederland28-09-2015 12:09:57
 78. Nordic Walking voor blinden en slechtzienden28-09-2015 12:09:57
 79. Haagse Hulde voor Running Blind en Buurt Preventie Team Bezuidenhout28-09-2015 12:09:57
 80. Running Blind nu ook in Noordkop28-09-2015 12:09:57
 81. Running blind: Ann & Alannah28-09-2015 12:09:57
 82. Alkmaar – Running Blind28-09-2015 12:09:57
 83. Running Blind bestaat 5 jaar28-09-2015 12:09:57
 84. Running Blind bij Eindhoven Atletiek28-09-2015 12:09:57
 85. Blind Running kan ook in Den Haag28-09-2015 12:09:57
 86. Hardlopen voor blinden28-09-2015 12:09:57
 87. Blinde Alan Lock loopt naar de Zuidpool28-09-2015 11:09:25
 88. Eerste Blind Run groot succes – Bijna 200 lopers op de bres voor blinde en slechtziende jeugd28-09-2015 11:09:25
 89. Spotlight! op sportvrouw Joleen Hakker28-09-2015 11:09:25
 90. Blinde pelgrim op weg naar Santiago28-09-2015 11:09:25
 91. Video – Blind date met hoofdredacteur van Runners World28-09-2015 11:09:25
 92. Hardlopers blij met bijzondere band28-09-2015 11:09:25
 93. Blinde loopt 7 marathons28-09-2015 11:09:25
 94. Blinde joggers rennen rond het Griftpark28-09-2015 11:09:25
 95. Gouden medaille van staal voor blinde Joleen Hakker28-09-2015 11:09:25
 96. Bijna 200 lopers op de bres voor blinde en slechtziende jeugd28-09-2015 11:09:25
 97. Video – Rotterdam Marathon 200928-09-2015 11:09:25
 98. Samen op (het) pad (2)28-09-2015 11:09:25
 99. Blinde neemt deel aan triatlon28-09-2015 11:09:25
 100. Joleen Hakker eerste bij Paratriatlon Hamburg28-09-2015 11:09:25
 101. Fortis Marathon Rotterdam – Hardlopen met een visuele handicap28-09-2015 11:09:25
 102. Mannen in maatpak lopen voor goed doel28-09-2015 11:09:25
 103. Video – The Blind Run – Runner’s World28-09-2015 11:09:25
 104. Slechtziende doet triatlon28-09-2015 11:09:25
 105. Marathon tegen blindheid28-09-2015 11:09:25
 106. Rotterdammers met een beperking beleven unieke sportdag28-09-2015 11:09:25
 107. Blinde opa loopt 18.000 km om zijn zieke kleindochter te helpen28-09-2015 11:09:25
 108. Marathon op de tast28-09-2015 11:09:25
 109. Blinde Bilthovenaar loopt marathon28-09-2015 11:09:25
 110. Keniaanse kampioen wint blindelings goud28-09-2015 11:09:25
 111. Slechtziende Jeroen volbrengt marathon28-09-2015 11:09:25
 112. Slechtzienden Irmy Vos en Iris Prins lopen Gooise vierdaagse28-09-2015 11:09:25
 113. Keniaanse kampioen wint blindelings goud28-09-2015 11:09:25
 114. 945 euro bij elkaar gelopen28-09-2015 11:09:25
 115. Blinde deelnemer avondvierdaagse Huizen: ‘Spike zorgt dat ik niet tegen hekjes loop’28-09-2015 11:09:25
 116. You’ll never walk alone28-09-2015 11:09:24
 117. Blinde studente Mei Lan Ng maakt haar debuut op 10 Miles28-09-2015 11:09:24
 118. David De Dapper loopt 20 kilometer door Brussel28-09-2015 11:09:24
 119. Begeleider Vanden Borre loopt ultramarathon met blinde28-09-2015 11:09:24
 120. ‘Ik ben een paar keer ergens tegen gebotst28-09-2015 11:09:24
 121. “Voel me niet blind als ik loop”28-09-2015 11:09:24
 122. Slechtzienden en blinden op wandel door Pajottenland28-09-2015 11:09:24
 123. Brailleliga neemt met 415 man deel aan 20 km28-09-2015 11:09:24
 124. ‘De vier van Lier’ lopen marathon New York28-09-2015 11:09:24
 125. Blinde loopt twintig kilometer door Brussel28-09-2015 11:09:24
 126. Lions lopen tegen blindheid28-09-2015 11:09:24
 127. “Het is vooral een kwestie van elkaar te vertrouwen”28-09-2015 11:09:24
 128. ‘Aan de spanning van de rekker voel ik hoe ik moet lopen’28-09-2015 11:09:24
 129. Meer dan een jaar voorbereiding”28-09-2015 11:09:24
 130. Prijs voor blinde marathonloper28-09-2015 11:09:24
 131. Slechtziende vrouw opgelucht na hachelijk avontuur28-09-2015 11:09:24
 132. Loopgroep Running Blind kijkt uit naar nieuw asfalt langs Rijn- en Schiekanaal17-09-2015 07:09:27
 133. Mohamed Birza is de enige blinde loper in Vlaanderen20-08-2015 08:08:34
 134. Triatlon – Joleen Hakker gediskwalificeerd21-07-2015 08:07:44
 135. Joleen Hakker op koers voor Rio15-07-2015 10:07:05
 136. Blinde Irak-veteraan voltooit zwaarste triatlon ter wereld29-06-2015 08:06:20
 137. Nijmegen wacht op Running blind22-06-2015 07:06:37
 138. Running blind opgericht in Nijmegen12-06-2015 12:06:17
 139. Elkaar blind vertrouwen09-06-2015 08:06:15
 140. Blind vertrouwen in buddy26-05-2015 05:05:45
 141. Blinde Mo en begeleider Roel werken succesvol Leidense marathon af19-05-2015 05:05:42
 142. Joleen Hakker tweede bij WK Triatlon Madrid19-05-2015 07:05:44
 143. Blinde loopt derde marathon15-05-2015 08:05:02
 144. Video – Blinde Beringenaar loopt zondag zijn derde marathon13-05-2015 04:05:03
 145. Blinde man loopt Marokkaanse marathon uit voor goed doel18-04-2015 08:04:44
 146. Laatste training ‘Running Blind’ voor estafette-marathon11-04-2015 08:04:38
 147. Roel en Mohamed zijn verbonden met een touwtje02-04-2015 07:04:24
 148. Buddy helpt Rita trainen voor de CPC loop10-03-2015 05:03:34
 149. The Blind Run 2014 – Terugblik16-12-2014 10:12:51
 150. G-sport Vlaanderen lanceert promospot20-09-2014 09:09:02
 151. Olympische medaille voor slechtziende Kelly Gallagher14-03-2014 09:03:04
 152. Blinde tiener wint goud in Stadskanaal27-06-2012 03:06:48
 153. Dodentocht doen voor autisme07-06-2011 04:06:29
 154. Bijna blinde Jason Smyth wordt 4de op 100 meter06-06-2011 01:06:39
 155. ‘Sofie is van ons’06-06-2011 01:06:59
 156. Kurt Vanraefelghem gehuldigd voor brons op Paralympics06-06-2011 11:06:11
 157. Blinde start in marathon van Londen06-06-2011 11:06:22
 158. Jelle Stuer: Atletiek en torbal06-06-2011 11:06:09
 159. “Ooit wil ik marathon lopen”06-06-2011 11:06:56
 160. “Alleen dankzij de lijnen zie ik waar ik loop”06-06-2011 11:06:42
 161. Topsport kan ook met een handicap06-06-2011 11:06:41
 162. Blindheid is geen excuus06-06-2011 08:06:21
 163. Kurt Van Raefelghem behaalde op het WK in Madrid twee bronzen medailles06-06-2011 08:06:32

Laatst bijgewerkt op 28 september 2015 – 11:58