Buzzels: puzzelen met gevoel

Buzzels is een uniek concept dat is ontwikkeld door Bartiméus en biedt legpuzzelmogelijkheden voor mensen met een visuele beperking.

Buzzels is ontstaan vanuit de nieuwste technologie van de 3D-printer. Deze nieuwe technologie biedt een scala aan nieuwe mogelijkheden om de puzzels daadwerkelijk te voelen door verschil in hoogte te ervaren, sporen te volgen en vormen te herkennen. De puzzels stimuleren de cognitieve ontwikkeling en het abstract denken en bieden plezier en ontspanning aan jong en oud.

De Buzzels bieden een grote variatie aan niveaus en zijn hierdoor ook voor de vergevorderde puzzelaar een grote uitdaging. Zo zijn er puzzels in de variatie van 6 tot 70 stukjes.

Puzzelen is leuk. Maar voor (volwassen) mensen met een visuele beperking zijn er weinig tot geen uitdagende legpuzzels te vinden En dat is jammer, want puzzelen heeft veel invloed op vele aspecten van ons functioneren.

Een van de belangrijkste doelen van de hersenen is om ‘puzzels op te lossen.’ De hele dag zijn wij hier mee bezig; het vinden van een route, het kopen van je boodschappen.

Onze hersenen doen dit zonder dat we ons hier altijd bewust van zijn en zonder dat we hier altijd controle op hebben.

Puzzelen is daarnaast een soort tijdelijke ontsnapping aan de dagelijkse beslommeringen, net zoals boeken en films. Het is een manier om je af te sluiten van je omgeving en nergens anders meer aan te denken. Het biedt ontspanning, rust en uitdaging.

Door puzzels te ontwikkelen die geschikt zijn voor mensen met een visuele beperking gaat er voor deze doelgroep een hele nieuwe wereld open.

Puzzelen op de tast is moeilijker, omdat de hersenen niet via de visus informatie kunnen krijgen en verwerken. Door het maken van puzzels voelen mensen zich uitgedaagd. Het verhoogt de eigenwaarde en het respect. Maar ook al zie je goed, probeer het eens met je ogen dicht, je zult merken dat de Buzzels een ware uitdaging bieden.

“ik heb nog nooit gepuzzeld, met mijn kleinkinderen.”

Tijdens het draaien van de onderzoek pilot merkten wij dat er veel mensen geïnteresseerd waren en de behoefte aan geschikte puzzels groot is.

Kinderen

Puzzels stimuleren hiermee op spelenderwijs inzicht en realiteitsbesef. Buzzels kan slechtzienden en blinden kinderen helpen een beter begrip te creëren van de wereld om hen heen.

3D

De bestekpuzzel is slechts een begin. De vorm van objecten kan met de nieuwste technologie van het 3D printen gemakkelijk na worden gemaakt en op spelenderwijze worden verwerkt in educatief materiaal. Bij het 3Dprinten produceert een printer driedimensionale objecten op basis van digitale bouwtekeningen (computer- bestanden). Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. Nieuwe mogelijkheden lijken hierdoor eindeloos.

Buzzels biedt op een uitdagende manier de mogelijkheid om objecten te herkennen, sporen te volgen, raadsels te maken en de tast te ontwikkelen. Op dit moment zijn er 7 ontwerpen, sommige abstract en andere herkenbaar, maar allen voelbaar met de handen.

Om Buzzels toegankelijk te maken zijn de benodigde tekeningen en uitleg gratis te downloaden via http://www.bartimeus.nl/puzzels Met deze tekeningen kunt u zelf naar een 3D-printer. Ook kunt u via de website informatie krijgen over de Buzzels zelf en over hoe u uw Buzzels online kunt bestellen bij een particulier bij u in de buurt.

Naast dat puzzelen leuk is voor volwassenen is het ook nuttig voor kinderen. “Puzzelen neemt een belangrijk stuk in van ontwikkeling van een kind.” (Susan Levine e.a, 2012).

Wanneer je de stukjes van een puzzel in elkaar wil passen, moet het kind niet alleen begrijpen dat al die stukjes een onderdeel zijn van een geheel maar moet het kind ook leren waarnemen, ordenen en sorteren. Daarbij moeten het kind gebruik maken van zijn oog- handcoördinatie. Door het gemis van oog- handcoördinatie moeten bij slechtziende en blinde mensen veel dagelijkse handelingen worden ingeslepen door herhaling.

Puzzelen kan hen hierin op een leuke manier ondersteunen.

Daarnaast wordt er tijdens het puzzelen ook aanspraak gemaakt op de cognitieve vaardigheden van een kind, zoals, aandacht, concentratie, herkennen en herinneren.

Psychologen hebben vastgesteld dat de ontwikkeling van de hersenen van een kind in belangrijke mate wordt beïnvloed wanneer een kind reageert op de wereld om hem heen of deze manipuleert. Kinderen leren om te werken met hun omgeving die verandert van vorm en uiterlijk als ze puzzels maken. Daarbij leren ze stap voor stap zelfstandig problemen op te lossen. Een puzzel kan immers niet worden voltooid door vals te spelen!

Dus puzzels leren kinderen om hun eigen geest te gebruiken en te denken op een logische manier. Dit stimuleert niet alleen het probleemoplossend vermogen maar ook de autonomie van het kind.

Kinderen met een visuele beperking kunnen hun woordenschat sneller uitbreiden dan hun kennis van de wereld. Buzzels kan hierbij helpen, bijvoorbeeld de Buzzels in de vorm van bestek, waarbij het kind op spelenderwijs de vorm van bestek leert kennen en herkennen.

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Vanaf nu puzzelen mogelijk ondanks een visuele beperking16-04-2020 06:04:54
 2. Visueel gehandicapten kunnen gratis puzzelen op Steenhuis Puzzels25-08-2017 11:08:38
 3. Toegankelijke Sudoku-app27-09-2015 10:09:49
 4. Rubik’s Cube voor Blinden27-09-2015 10:09:49
 5. “Ik kan niet anders dan uitvinden” – Kruiswoordspel, ook voor blinden en slechtzienden27-09-2015 10:09:49
 6. Blinden kunnen nu ook de Rubiks kubus oplossen27-09-2015 10:09:49
 7. Doolhofpuzzel voor blinden en slechtzienden27-09-2015 10:09:49
 8. PuzzleSight27-09-2015 10:09:49
 9. Legpuzzels voor slechtziende volwassenen27-09-2015 10:09:49
 10. Puzzelen en blind of slechtziend? Ja, dat kan!16-07-2015 09:07:38
 11. Buzzels: puzzelen met gevoel02-06-2015 07:06:19
 12. Nieuwe versie van PuzzleSight online19-12-2014 01:12:09

Laatst bijgewerkt op 11 juli 2015 – 19:56