Aangepaste spellen: Spel-o-theek Brailleliga

Of het nu spelletjes zijn om ons brein te testen of spelletjes enkel voor het plezier, het spel moet in het dagelijkse leven van de blinde of slechtziende persoon een plaats kunnen innemen. Omdat fabrikanten echter niet altijd alert zijn over de toegankelijkheid van hun producten, past de Brailleliga de spellen aan met brailleschrift, met tastbare merktekens en met een grote dosis creativiteit!

Bijna 300 aangepaste spellen zijn vandaag gratis beschikbaar in de Spelotheek.

Jean Depasse: Het spelen van gezelschapsspelletjes aangepast aan mijn handicap laten mij toe aangename momenten te delen met mijn kinderen en mijn vrouw. Samen plezier maken is onontbeerlijk voor het ontwikkelen van een goede band en staat ons toe nieuwe dingen te leren. Dankzij de grote hoeveelheid aangepaste spellen van de Spelotheek, ontdek ik er telkens weer nieuwe.

Voor wie?

De beschikbare spellen richten zich zowel tot volwassenen als kinderen, met of zonder visuele beperking, zodat ook vrienden en familie kunnen meespelen.

Het ontlenen van de spellen is voorbehouden aan blinde of slechtziende personen, aan mensen uit hun omgeving en aan professionelen en hulpverleners binnen de sector van de visuele handicap.

Een kind met een visuele beperking speelt met een aangepast spel.

Hoe ontlenen?

De persoon die een spel wenst te ontlenen moet zich ofwel ter plaatse begeven om het spel uit te testen en mee te nemen, ofwel dient hij contact op te nemen per telefoon of e-mail om het spel via de post te laten opsturen (enkel in België).

De voorwaarden tot de Spelotheek zijn de volgende:
•Voorleggen van een medisch attest dat door een oogarts werd ingevuld
•Het ontlenen van spellen is volkomen gratis
•Men mag maximaal drie spellen per keer ontlenen
•De duur van de ontlening is één maand, maar verlengbaar

Hoe een spel uitkiezen?

Pour aider à faire son choix, plusieurs solutions existent :
•Contacteer de Spelotheek per telefoon of per e-mail en enkele zullen u worden voorgesteld, aansluitend bij uw interesses.
•Consulteer de lijst van nieuwe spellen. Deze kan men eenvoudig downloaden:
•Download de catalogus van de nieuwigheden 2012 in DOC-formaat De catalogus van de nieuwigheden 2012 in DOC-formaat.
•Maak een keuze uit onze favoriete spellen:
◦Tikaré, Tikaré, Tikaré is een familiaal spel dat concentreren, nadenken en vooruitzien bevordert. Het doel van het spel is het verkrijgen van een zo groot mogelijk aantal gesloten vierkanten.

Om beurt plaatst elke speler een pion in de gleuf rond het vierkant. Om een afgewerkt vierkant te bekomen dienen de vier zijden door een pion te zijn afgesloten. Wanneer een vierkant door een speler wordt afgesloten, zal deze speler zijn kleur in het vierkant neerzetten en mag hij nog eens spelen. De winnaar is de speler die het grootste aantal vierkanten kon afsluiten.

Voor 2 tot 4 spelers, vanaf 6 jaar., Gouden medaille “Concours Lepine 2005”
Prijs Valentin Haüy 2006, Referentie : M07001

◦Toucher Carrés, Toucher Carrés, Hier zijn schattige kleine vierkantjes die naar hartenlust mogen betast en gestreeld worden om de tastgevoeligheid van het kind te ontwikkelen. Behalve het ontdekken van verschillende materies en oppervlaktes, kunnen de kleintjes ook leren sensatie en gevoel te verwoorden. Tegelijk dus een echt expressieleerproces.

Men kan het ook gebruiken als een spel met paren of een tastmemo-spel, aangezien alle sensaties tweemaal voorkomen.

Voor de allerkleinsten., Referentie : M09019

◦Natuur-aanraakmemo, Natuur-aanraakmemo, Een origineel tastmemo-spel, want het gaat over Vrouwe Natuur ! Doel van het spel : de in reliëf gemaakte vormpjes op de juiste plaats zetten door ze enkel en alleen te betasten. Dit volledig houten spel geeft een zeer aangenaam gevoel.

Voor 1 of 2 spelers, vanaf 4 jaar., Referentie: M09017

◦Het Hades-spel, Hades-spel, Welkom in de wereld van Hades ! De god van de hel zal je flink onder handen nemen ! Want, inderdaad, vertrekkende van een centrale pion, moeten alle andere zo geplaatst worden dat de kleuren overeenstemmen. Verschrikkelijk eenvoudig maar verschrikkelijk duivels tegelijk. In familieverband te spelen om elkaar een handje toe te steken…

Voor 1 of meerdere spelers, vanaf 8 jaar., Referentie : M05015

◦BLIKADO, BLIKADO, Blikado heeft iets weg van een Mikado ; men moet erin slagen de pionnen van verschillende formaten te verwijderen uit een doos die automatisch aansluit rond de overblijvende stukken.

Naargelang de grootte van het stuk dat men kan verwijderen zonder iets te doen bewegen, krijgt men minder of meer punten. De diverse stukken verschillen in kleur en formaat.

Dit handigheidsspel oefent de deskundigheid in fijne motoriek en strategie., Voor 1 of meerdere spelers, vanaf 5 jaar., Referentie : M04092

◦Word Whiz, Word Whiz, Word Whiz is een vermakelijk letterspel ; het moet niet altijd een Scrabble zijn.

Elke speler beschikt over een parcours-plankje met vijf klinkers (A E I O U). Men keert twee of drie kaarten met medeklinkers om : bedoeling is een woord te vormen waarin deze letters voorkomen. De eerste speler die een woord gevonden heeft neemt de microfoon en deelt zijn voorstel mee. Hij schuift dan elke klinker vooruit met het aantal vakjes in overeenstemming met de occurenties in het woord. Als, bijvoorbeeld, de zichtbare medeklinkers L T en S zijn en de speler “spelotheek” aankondigt, gaat de E drie vakjes vooruit en de O één vakje vooruit.

Het doel van het spel is als eerste de vijf klinkers op het eind van het parcours te brengen. En om het moeilijk te maken mag een letter die het parcours heeft uitgelopen niet meer uitgesproken worden ! Het gaat er dus om eveneens oplettend te zijn met zijn voorstellen zodat sommige klinkers niet te ver vooruitlopen.

Voor 2 tot 4 spelers, vanaf 10 jaar., Referentie : M04190

◦Slakkenwedloop, Slakkenwedloop, Zes grote gekleurde slakken organiseren een wedloop in de tuin ! Wie zal de snelste zijn ? Een eenvoudig en kleurrijk spel met dobbelstenen, ideaal om met de kleintjes te spelen.

Het gaat erom de dobbelstenen te gooien en de slakken naargelang de kleur te doen vooruitlopen. Het doel van het spel is ALLE slakken tot de eindstreep te brengen. Verrassingen verzekerd !

Voor 2 tot 6 spelers, vanaf 3 jaar., Referentie : M04087

◦De boomgaard, De boomgaard, De takken hangen door van de rijpe sappige vruchten …

Dit is een uitstekend coöperatief spel waarbij alle spelers een ploeg vormen tegen de gulzige raaf die als eerste de vruchten zou opeten. Men moet er vlug bij zijn om peren, kersen, appelen en pruimen in de mand te stoppen vooraleer de raaf-puzzle volledig is. De kinderen zijn hier dol op !

De Boomgaard is een bijzonder populair spel uitgegeven door het Duitse Haba : de meer dan 800.000 wereldwijd verkochte exemplaren getuigen hiervan.

Voor 2 tot 4 spelers, vanaf 3 jaar., Referentie : M04132

•Consulteer de volledige gratis catalogus. Deze kan men eenvoudig downloaden :, Download de complete catalogus van aangepaste spellen, in RTF-formaat De complete catalogus van aangepaste spellen, in RTF-formaat.

Goed om weten : de spelregels zijn in grootletterdrukletters alsook digitaal verkrijgbaar.

Speel online

Kleurprenten om af te drukken

Ziehier mooie goed uitgelijnde tekeningen om op A4-formaat uit te printen.

Memosound

Test je geheugen door middel van Memosound, een auditief geheugenspel voor 1 of 2 spelers. Het spel werd bedacht door vrijwilligers van de Brailleliga.

De 26 lettertoetsen van je keyboard produceren 13 verschillende klanken. Het is aan jou om de 13 paren terug te vinden en de beste score te halen. Bij elk nieuw spel worden de klanken willekeurig verdeeld.

Om met Memosound te spelen als je technische aanpassingen gebruikt, zoals een Brailleregel of een schermlezer dien je de cursor op de onderstaande link te plaatsen en dan de technische aanpassingen uit te schakelen. Druk vervolgens op Enter om het spel te beginnen. Schakel de technische aanpassingen opnieuw aan om op deze bladzijde terug te komen.

Indien het spel niet op de toetsen zou reageren, herlaad de bladzijde met de F5-toets. Klik hier om Memosound te spellen.

De spelotheek werd opgericht op initiatief van Mijnheer Jean-Paul HERBECQ, erevoorzitter van de Brailleliga, die dit project met overtuiging heeft gesteund en zonder wie het uitlenen van aangepaste spelletjes ongetwijfeld nooit had bestaan.

Project gerealiseerd met de steun van de Franse Gemeenschapscommissie, « de helpende Hand » van Belgacom en de Stichting Paul, Suzanne, Renée Lippens (die door de Koning Boudewijnstichting beheerd wordt).

Hoe kan u ons contacteren?

Brailleliga vzw
Engelandstraat 57
1060 Brussel
België
Tel. 02 533 32 11
Fax 02 537 64 26
info@braille.be
http://www.braille.be
http://www.facebook.com/brailleliga.

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Lego lanceert bouwinstructies in braille en audio09-09-2019 05:09:37
 2. LEGO brengt brailleblokjes02-05-2019 11:05:01
 3. Braille leren met LEGO30-04-2019 06:04:54
 4. LEGO komt met stenen voor kinderen met een visuele beperking30-04-2019 06:04:49
 5. Spelletjes voor blinden in Dordrecht15-04-2019 06:04:08
 6. Slechtziende Star Wars-fan Jaap heeft slaapkamer vol science fiction14-02-2019 09:02:05
 7. Tips voor sinterklaascadeautjes voor slechtziende en blinde kinderen08-11-2018 07:11:22
 8. Visueel gehandicapten kunnen gratis puzzelen op Steenhuis Puzzels25-08-2017 11:08:38
 9. Tangle Night lichtgevende bal18-06-2017 05:06:49
 10. Speelplezier kinderen in de zomer18-06-2017 03:06:57
 11. Speelgoed leert kinderen met een visuele handicap lezen17-06-2017 12:06:53
 12. ITTT – Braille Game17-06-2017 12:06:02
 13. LEGO braille helpt slechtziende kinderen te leren lezen15-06-2017 02:06:25
 14. Braille Bricks van LEGO helpen slechtziende kinderen leren lezen15-06-2017 02:06:03
 15. Deze legoblokjes helpen blinde kinderen al spelend lezen12-05-2016 08:05:22
 16. Wolfhezenaar ontwikkelt balspel voor visueel gehandicapten12-12-2015 10:12:52
 17. Ook blinden zoeken paaseieren27-09-2015 10:09:47
 18. Bartiméus ontwikkelt uniek loepspel27-09-2015 10:09:47
 19. “Spelen doet wonderen”27-09-2015 10:09:47
 20. Bejaarde dame maakt kaarten voor slechtzienden27-09-2015 10:09:47
 21. Aangepaste spellen: Spel-o-theek Brailleliga27-09-2015 10:09:47
 22. Hoe kan je zelf spelletjes aanpassen?27-09-2015 10:09:47
 23. Bilibo’s voor blinde en slechtziende kinderen27-09-2015 10:09:46
 24. Blinde en slechtziende kinderen nemen het tegen elkaar op met WII spel27-09-2015 10:09:46
 25. Studenten HvA ontwikkelen voellotto voor slechtziende en blinde kinderen27-09-2015 10:09:46
 26. Video: Sprekende paaseieren27-09-2015 10:09:46
 27. Ballyland: Nieuw leuk en leerzaam computerspel voor blinde en slechtziende kleuters27-09-2015 10:09:46
 28. Overhandiging Memory Touch aan Visio Onderwijs Rotterdam27-09-2015 10:09:46
 29. Mens-erger-je-niet voor blinde en slechtziende27-09-2015 10:09:46
 30. Kleurpotloden en stiften bedrukt met naam van de kleur27-09-2015 10:09:46
 31. Handige slee voor kinderen met beperking27-09-2015 10:09:46
 32. Bijna blind meisje kan meespelen dankzij Wii U GamePad27-09-2015 10:09:46
 33. Wii-spel De Ontdekker opnieuw in de prijzen27-09-2015 10:09:46
 34. Introductie Wii spel voor slechtziende en blinde kinderen27-09-2015 10:09:46
 35. Aai- en speelkleed voor blind geboren baby’s // Kinderkamer27-09-2015 10:09:46
 36. TNO wint prijs met Wii-game27-09-2015 10:09:46
 37. Speeltuinbendewijzer27-09-2015 10:09:49
 38. Lanaken – Speeltuigen voor kinderen met handicap27-09-2015 10:09:49
 39. Hasselt plaatst speeltuigen voor kinderen met handicap27-09-2015 10:09:49
 40. Gellik – Aangepaste speeltuin De Krieckaert27-09-2015 10:09:49
 41. Legpuzzels voor slechtziende volwassenen27-09-2015 10:09:49
 42. Toegankelijke Sudoku-app27-09-2015 10:09:49
 43. Rubik’s Cube voor Blinden27-09-2015 10:09:49
 44. “Ik kan niet anders dan uitvinden” – Kruiswoordspel, ook voor blinden en slechtzienden27-09-2015 10:09:49
 45. Blinden kunnen nu ook de Rubiks kubus oplossen27-09-2015 10:09:49
 46. Doolhofpuzzel voor blinden en slechtzienden27-09-2015 10:09:49
 47. PuzzleSight27-09-2015 10:09:49
 48. Puzzelen en blind of slechtziend? Ja, dat kan!16-07-2015 09:07:38
 49. HvA-student boekt succes met therapeutisch tastzinspel29-06-2015 07:06:38
 50. Buzzels: puzzelen met gevoel02-06-2015 07:06:19
 51. Speelgoedpop met hoortoestellen en blindengeleidehond26-05-2015 08:05:52
 52. Britse speelgoedfabrikant maakt poppen met een beperking20-05-2015 02:05:08
 53. Ledegem – Koppel verhuurt én verkoopt speelgoed05-04-2015 07:04:57
 54. Cartamundi maakt braillekaarten voor blinden en slechtzienden – VRT Nieuws10-03-2015 05:03:42
 55. Cartamundi maakt braillekaarten voor blinden en slechtzienden – RTV Kempen10-03-2015 05:03:18
 56. Kinderen met een visuele beperking trekken in bij reguliere kinderopvang in Hengelo20-02-2015 09:02:52
 57. Derde prijs voor Hanneke Straten voor onderzoek naar spelen van blinde kinderen30-01-2015 09:01:57
 58. Nieuwe versie van PuzzleSight online19-12-2014 01:12:09
 59. Koningsdag 2014 groot succes bij Visio28-04-2014 11:04:53
 60. Bordspel ontworpen voor blinden & slechtzienden – Willy Wortels in spé op Groevenbeek18-04-2012 05:04:31
 61. Video: Gezelschapsspelen voor blinden21-03-2012 08:03:00
 62. Nieuw: Engelse uitgave van Visio “Playing is growing”13-03-2012 01:03:26
 63. Aangepast bordspel ‘Ik ben er ziek van’30-11-2011 06:11:15
 64. Scrabble – “Heerlijk als je als blinde wedstrijd wint”06-06-2011 01:06:05
 65. Slechtzienden en blinden spelen partijtje bowling06-06-2011 01:06:10
 66. Petanquemat voor blinden en slechtzienden ingespeeld06-06-2011 12:06:00
 67. Speelplein ook voor slechtzienden06-06-2011 08:06:48
 68. Slechtziende en valide kinderen ravotten samen05-06-2011 10:06:59
 69. “Ik ben al wel in een speeltuin geweest, maar nu kan ik pas echt meedoen”05-06-2011 10:06:20
 70. Kaartenspel Cécile: Een aangepast kaartenspel voor slechtzienden27-05-2011 12:05:05
 71. Othello, een aangepast gezelschapsspel voor visueel gehandicapten27-05-2011 11:05:23

Laatst bijgewerkt op 27 september 2015 – 22:38