Hightech op je neus

Brillen worden nog meer hightech. Progressieve brilglazen verdringen stilaan de leesbrillen met enkelvoudige glazen, waardoor het voortdurende op- en afzetten van de bril verleden tijd is. Varilux, de uitvinder van de progressieve bril, pakt nu uit met een nieuwe meettechniek waardoor het brilglas tot vijf keer preciezer wordt.

Vijftig jaar geleden vond de Franse ingenieur Bernard Maitenaz het eerste multifocale brillenglas ‘Varilux’ uit. Die bril combineerde twee functies in één stel glazen: scherp dichtbij zien voor het lezen, én even scherp zien om bijvoorbeeld met de auto te rijden. Dat vervelende op- en afzetten van de bril was meteen verleden tijd.

Een multifocaal glas, beter bekend als een progressieve bril, is een glas waarvan de sterkte geleidelijk toeneemt van het bovenste naar het onderste gedeelte van het glas. Het bovenste deel is bestemd voor het kijken in de verte en het onderste deel voor het kijken op korte afstand, bijvoorbeeld lezen. De sterktetoename (progressie) komt tot stand door een geleidelijke verandering in de kromming van één of beide glasoppervlakken.

De progressieve bril heeft geleid tot een groter gebruikscomfort voor de brildrager en vooral voor de mensen die worden geconfronteerd met twee oogafwijkingen zoals verziendheid en bijziendheid.

‘De consument staat er niet bij stil maar de bril is een bijzonder geavanceerd product’, zegt Alain Riveline, marketingdirecteur van Essilor, het bedrijf dat de Varilux-brilglazen produceert. ‘Het klassieke minerale glas is grotendeels vervangen door kunststofglas en het hoogwaardige polycarbonaat. Dat laatste is een van de beste schokbestendige materialen ter wereld. Het is ook veiliger dan glas. Vooral de Amerikaanse markt kent een fors stijgende vraag naar brilglazen van polycarbonaat.

Als marktleider voor progressieve glazen streeft Essilor naar de perfecte bril voor iedereen. ‘Er is een sterke tendens naar het personaliseren van de bril. Want naast het perfecte glas moet de bril ook passen bij het gezicht en de levensstijl van de drager.’

De nieuwe slijpmethodes en bewerkingstechnieken laten toe brilglazen te maken die volledig beantwoorden aan de wensen van de gebruiker. ‘De consument heeft meestal slechts één bril, maar hij wil altijd een perfect zicht voor de vele verschillende taken. Daarom is het gesprek met de opticien ontzettend belangrijk’, zegt Alain Riveline.

Maar het kan altijd nog beter. Een recente innovatie van Varilux is de Eyecode, een manier om brilglazen te ontwerpen die nauwgezet de manier van kijken van de brildrager volgt. We kijken namelijk allemaal op een iets andere manier, afhankelijk van de wendbaarheid van onze ogen. De nieuwe techniek levert brilglazen op die vijf keer preciezer zijn dan een standaard glas.

Heel wat opticiens hebben recent ook een Visioffice in hun zaak geïnstalleerd. Met dit toestel kan de beste afstand van het oog tot de brilglazen worden gemeten. Tot nu toe werd een standaardmaat van gemiddeld 25 millimeter gebruikt. De consument wint met een nauwkeuriger meting vooral aan gebruikscomfort bij het opzij kijken.

‘Iedereen is verschillend. Sommige mensen wenden het hoofd meer wanneer ze opzij kijken, anderen kijken meer door de rand van hun bril’, zegt marketingdirecteur Riveline.

‘Het exact positioneren van de bril is belangrijk’, zegt ook Emmanuel De Meuter, oogarts-chirurg uit Vilvoorde, ‘maar de afstand van het oog tot het glas speelt een minder grote rol. Vooral het centrum van het glas moet zich juist tegenover het oog bevinden. De afstand tussen het oog en het glas wordt wel belangrijker bij sterke gezichtsvermindering vanaf + 5 en – 5 dioptrie. Wanneer dan de afstand fout is, treedt er een effect van vergroting of verkleining op.’

Progressieve glazen zijn niet goedkoop, een paar kost gemiddeld 499 euro. De brilglazen worden jaarlijks 2 tot 3 procent duurder. ‘Maar de consument krijgt een groot gebruikscomfort en de kwaliteit van het glas neemt toe. De materialen en coatings zijn hoogwaardiger en de klant wil meer design. Tien jaar geleden was het glas nog veel dikker. Nu zijn de glazen dun, ook voor heel slechtziende personen’, zegt Tom Evens, product manager van Varilux-Essilor Belgium.

Progressieve brillen zijn goed voor de helft van de totale brillenverkoop in ons land. Slechts 10 procent van de vooral oudere brildragers gebruikt klassieke bifocale glazen. 40 procent draagt een unifocale bril, met glazen die over het hele oppervlak even sterk zijn.

Jan MUYLAERT

Bron: Het Nieuwsblad, 3 november 2009

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. 6 feiten en fabels over multifocale brilglazen20-02-2018 09:02:36
  2. Hightech op je neus27-09-2015 01:09:50
  3. Bril voor dichtbij en veraf27-09-2015 01:09:50
  4. Nieuwe bril is geschikt voor ver en dichtbij27-09-2015 01:09:50
  5. Multifocaal voor beginners – Wennen aan multifocaal27-09-2015 01:09:50
  6. Mensen met multifocale brillen vallen vaker27-09-2015 01:09:50
  7. Altijd een klare kijk27-09-2015 01:09:50

Laatst bijgewerkt op 27 september 2015 – 13:56