Altijd een klare kijk

Je wordt 40 en in de winkel moet je een verpakking al eens wat verder van je weg houden om ze te kunnen lezen. Een klein handwerkje vraagt meer inspanningen van je ogen. In de wagen wordt je vergezicht dan weer wat minder. Je bent echt niet alleen. De oplossing: resona’s.

Vanaf ons 40ste neemt de flexibiliteit van onze ooglenzen af. Dit verschijnsel heet presbyopie. Onze ogen passen zich trager aan aan de kijkafstand. Veel 40’ers hebben verschillende correcties nodig voor verschillende leesafstanden. Je kan de verpakking wel wat verder weghouden, maar uiteindelijk moet je toegeven: je hebt een leesbril nodig. De multifocale glazen maken momenteel een kleine revolutie mee en zijn kwalitatief enorm verbeterd. Meer comfort voor de gebruiker, dat is het uitgangspunt van Tokai, een Japanse producent van zogenaamde resona’s.

Sterk geëvolueerd

Erik Claes, directeur optiek De Voorzorg: “Progressieve of multifocale glazen, brilglazen van verschillende sterkte, zijn sedert hun uitvinding 50 jaar geleden sterk geëvolueerd. Ze zijn de aangewezen keuze als je zowel een leesbril nodig hebt en tegelijk verziend of bijziend bent. Geen twee brillen voor de verschillende leesafstanden, maar glazen die je toelaten om met één bril zowel dichtbij als veraf scherp te zien. De sterkte aan de bovenzijde van het glas is die voor veraf te zien en aan de onderzijde om te lezen.”

Overgang

“Het vraagt wel even een aanpassing als je start met multifocale glazen. Het hoofd moet wat meer bewegen dan met een traditionele bril met één sterkte. Na een tijdje gaat dit echter bijna automatisch. Multifocale glazen ogen heel wat mooier dan de vroegere binocle glazen, waar je overgang tussen het leesgedeelte en het verzicht opviel. Toch hebben multifocale glazen voor heel wat gebruikers enkele nadelen. Aan de randen van de glazen zie je wat minder scherp, en als je de krant leest of aan je scherm zit, moet je je hoofd steeds wat meebewegen om goed te focussen. Voor de ene loopt deze aanpassing vlotter dan voor de andere. Zowat 20 procent houdt het bij twee brillen: eentje om te lezen, eentje om ver te zien”, zegt Erik Claes.

Hoger comfort

Multifocale glazen hebben het comfort van miljoenen mensen sterk verbeterd. “Nieuwe slijpmethodes en bewerkingstechnieken, nieuwe grondstoffen zoals kunststofglas en policarbonaat, hebben de kwaliteit van onze brillen enorm verhoogd,” aldus Kurt Leuridan van oogglasproducent Tokai Optecs. “Ondanks dat blijven multifocale glazen voor heel wat mensen moeilijk in het gebruik. Iedereen ‘kijkt’ anders, afhankelijk van de wendbaarheid van zijn ogen. Een multifocaal glas integreert drie sterktes. Daardoor is het zicht aan de zijkanten minder scherp. Of ontstaat er voor de gebruiker een ‘schommeleffect’. Tokai is niet alleen producent van brilglazen, maar investeert permanent in onderzoek en ontwikkeling van innovatieve producten. Het gebruikscomfort verhogen is daarbij steeds het doel. De meeste fabrikanten hanteren wiskundige modellen om tot een nieuw ontwerp te komen. Kijken vergt een aanpassing van je ogen, maar natuurlijk ook van je hersenen, om het beeld scherp te krijgen. Tokai hanteert een totaal ander uitgangspunt om de nieuwe ‘resona’s’ te ontwikkelen. Via een speciale test wordt de hersenactiviteit en ook de stressfactor, het ongemak bij het kijken aan de zijkant, van de gebruiker gemeten. Zo komen we tot een glas met veel minder vervormingen en aberraties.”

High-tech resona’s

Kurt Leuridan: “Na een analyse van de testresultaten wordt het nieuwe glas positief ervaren door de hersenen van de brildrager. De glazen zijn gepersonaliseerd en de gebruikers wennen sneller en beter aan dit progressieve glas. Uit metingen blijkt dat de hersenen van gebruikers van de hightech resona’s opvallend minder weerstand opleveren bij het zijzicht in deze glazen. Het tunneleffect voor de gebruiker wordt sterk verminderd en je ogen doen weer het werk in plaats van veelvuldige korte bewegingen met je hoofd.” Resultaat: een breder zicht en vooral veel meer comfort. Neurowetenschappen en optiek hebben elkaar gevonden in de nieuwe resona’s.

Bron: Het Belang van Limburg, 25 februari 2010

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

  1. 6 feiten en fabels over multifocale brilglazen20-02-2018 09:02:36
  2. Hightech op je neus27-09-2015 01:09:50
  3. Bril voor dichtbij en veraf27-09-2015 01:09:50
  4. Nieuwe bril is geschikt voor ver en dichtbij27-09-2015 01:09:50
  5. Multifocaal voor beginners – Wennen aan multifocaal27-09-2015 01:09:50
  6. Mensen met multifocale brillen vallen vaker27-09-2015 01:09:50
  7. Altijd een klare kijk27-09-2015 01:09:50

Laatst bijgewerkt op 27 september 2015 – 13:56