Nieuwsbrief Vrienden der Blinden november 2017

 

OPLEIDINGSCENTRUM VOOR BLINDENGELEIDEHONDEN
Vrienden der Blinden - Koksijde

Schoolverlaters

Kweekprogramma

Geen nieuws uit het kweekprogramma.
Mede door de nestjes van in het voorjaar, hebben we nu 23 pups zitten bij pleeggezinnen verspreid over Vlaanderen.
Maar we blijven op zoek naar kandidaatpleeggezinnen.
Een pleeggezin neemt de pup gedurende de eerste 12 maanden bij hen in huis. Hier worden de eerste stappen gezet wat betreft gehoorzaamheid en socialisatie. De gezinnen worden gedurende deze periode ondersteund door onze instructeurs.
Interesse? Neem dan contact met ons op!

Nieuwelingen


Langs deze weg wensen we niet enkel deze pleeggezinnen te bedanken maar alle pleeggezinnen die hun steentje hebben bijgedragen tot de opvoeding van een pup!.

Peterschap

Net zoals een kind, hebben ook honden nood aan een peter en/of een meter.  Via een peterschap kan u uw voorliefde voor honden omzetten in concrete steun. Door middel van financiële steun, draagt u als peter/meter bij in de opleiding van een hond. Dit wordt gebruikt voor huisvesting, voeding, dierenartskosten, hondenspeeltje, uniform van de hond,… en de opleiding in het algemeen tot de hond “afgestudeerd” is.

Pia, Pablo en Pino hebben ondertussen al een meter/peter.

 
Pippa (golden retriever) en Pepsi (labrador retriever) kijken uit naar u als peter of meter!
We bieden 2 formules aan.
Voor meer info KLIK HIER.

Voorbije evenementen

 • 7/07/2017 – ICEVI @ Brugge
  Op dag 2 in zaal 6 kon je de workshop ‘My dog, my Freedom’ bijwonen. Deze workshop werd georganiseerd in samenwerking met onze Waalse collega’s van Les Amis des Aveugles. Daarnaast verzorgde Vrienden der Blinden een demopiste waar professionals zelf konden ondervinden hoe het is om als blinde geleid te worden door een hond.
 • 9/08/2017 – Andersvalidendag @ luchtmachtbasis Koksijde
  Op woensdag 9 augustus was er terug Andersvalidendag op de luchtmachtbasis te Koksijde. Andersvaliden en hun begeleiders waanden zich voor eventjes brandweerman, vrachtwagenchauffeur, para of hondenbegeleider.
 • 12/08/2017 – Dodentocht @ Bornem
  Rita Abrams en Wouter Mosselmans gingen dit jaar terug de uitdaging aan om de 100 km van Bornem, beter gekend als de Dodentocht, te stappen. Zowel Rita als Wouter stapten de Dodentocht uitMet deze prestatie zamelden ze een centje in ten voordele van Vrienden der Blinden.
  Rita en Wouter, ne dikke MERCI!
 • 25/08/2017 – Vierdaagse van de Ijzer @ Ieper
  Ook dit jaar was er een delegatie van Vrienden der Blinden aanwezig tijdens dit wandelevent. Langs Vlaamse wegen, komt men Vrienden der Blinden tegen… De delegatie groeide vrijdagnamiddag stevig aan voor het slotdéfilé, waarvoor dank aan allen die hiervoor afgezakt waren naar Ieper!
 • 9/09/2017 – Opendeurdag Kennel @ Ghlin
  Voor de eerste maal zetten onze Waalse collega’s uit Ghlin de deuren open voor het grote publiek. Met allerlei activiteiten voor jong en oud, was er als bezoeker geen tijd om je te vervelen. De demonstratie van de blindengeleidehonden trok natuurlijk veel kijklustigen. Ook het team van Koksijde nam een kijkje en zag dat het een geslaagde eerste editie was. Een pluim voor onze Waalse collega’s!
  Klik hier voor een filmpje van hun opendeurdag
 • 16/09/2017 – Jaarbeurs @ Flanders Expo Gent
  Van zaterdag 16 september t.e.m. zondag 24 september stond Vrienden der Blinden op de Jaarbeurs te Gent. Met een mooie promotiestand aan de rode loper konden de ±80.000 bezoekers moeilijk naast ons kijken. Menig bezoeker kwam info vragen omtrent onze dopjesactie en onze inzamelpunten. Ook heel wat vragen omtrent pleeggezinnen, adoptie, hoe ons te steunen maar ook wie wij waren.
  En Pablo, die zag dat het goed was…
 • 16/10/2017 – Film Fest Gent @ Kinepolis Gent
  Naar jaarlijkse traditie was er ook dit jaar een film in audiodescriptie tijdens Film Fest Gent. Voor deze editie werd er  gekozen voor de film ‘Home’, een film over pubers met hun beslommeringen. Ook de technologie naar blinden en slechtzienden toe, staat niet stil. Dit jaar kon men via de app ‘EarCatch’ op je smartphone, de film in audiodescriptie volgen.

In de nabije toekomst

 • 18 & 19/11/2017 – Eurodog @ Kortrijk
 • Ook dit jaar zal je ons terugvinden op de grootste hondenshow van Vlaanderen ‘Eurodog’.
  In de Expohallen te Kortrijk zal je ons promostandje, annex demopiste terugvinden op de Ramblas.
  U komt toch ook.
 • 2/12/2017 – Belevingsdag @ Middelkerke
  Ook op de Belevingsdag te Middelkerke kan je ons spotten. Een beurs omtrent de Inclusie en Toegankelijkheid voor personen met een beperking. De toegang is gratis en gaat door in het centrum De Branding in Middelkerke. Zeker interessant om een kijkje te nemen.
 • 16/12/2017 – Kerstmarkt @ Stene
  Op de kerstmarkt in Stene kan je naast allerlei verkoopstandjes het standje van Vrienden der blinden vinden.
  Hier geen gluhwein of hamburgers maar info omtrent onze organisatie en tonnen voor onze dopjesactie.
 • 16 & 17/12/2017 – Kerstmarkt @ Sint-Martens-Latem
  Tijdens het weekend van 16 en 17 december staan we ook op de kerstmarkt van Sint-Martens-Latem.
  Naast ons promostandje zal er ook een instructeur aan de slag zijn met een blindengeleidehond in opleiding.
 • 22/12/2017 – Kleur de Warmste Week rood
  @ provinciaaldomein Puyenbroeck te Wachtebeke


  In het teken van de Warmste Week, zijn we vorig jaar met het team van Vrienden der Blinden naar Boom geweest. Dit jaar is dit event verhuisd naar het provinciaaldomein Puyenbroeck te Wachtebeke en daar proberen we het plein rood te kleuren!
  Ben je vrij op vrijdag 22 december?
  Kom ons dan vervoegen en samen proberen we om Puyenbroeck rood te laten kleuren! Deal?

  De Warmste Week

  Music for Life is een solidariteitsactie die jaarlijks in de week voor kerstmis wordt georganiseerd. Het totaal aan activiteiten dat in dit verband plaatsvindt wordt De Warmste Week genoemd. Ook dit jaar worden er tal van activiteiten, verspreid over Vlaanderen, georganiseerd ten voordele van Vrienden der Blinden.
  Hier alvast een overzicht van de actie en de locatie:

 • Zeepjes voor Vrienden der Blinden @ Koksijde-dorp loopt tot zondag 24 december
 • Sleutelhangers @ Koksijde-bad loopt tot zondag 24 december
 • Dog Fun for Life @ Koksijde-dorp loopt tot zondag 24 december
 • Fijn op het Polenplein @ Ardooie is op zondag 17 december 14u tot 21u
 • Pannekoeken en Jeneverbar @ Hondenschool de brave Bakelanders te Langemark-Poelkapele is
  op vrijdag 15 december van 18u tot 23u
 • Zelfgemaakte wenskaarten @ Temse loopt tot zondag 24 december
 • Wafelbak @ VDAB competentiecentrum Beveren-Roeselare loopt van 11 t.e.m. 15 december
 • De Warmste oogtest @ Optiek Devloo te Oostduinkerke loopt tot zaterdag 23 december
 • Breien for Life @ Lochristi loopt tot zondag 24 december
 • Concert @ Carrefour Koksijde is op vrijdag 22 december van 17u tot 18u
 • Schemertocht De Panne @ Provinciaal bezoekerscentrum De Nachtegaal te De Panne is op vrijdag 17 november van 18u tot 23u30
 • Hondjes Haken @ Burgerhuis Ninove loopt tot woensdag 20 december

Vrijwilligers gezocht

 • Vrijwilligers die zin hebben om mee te helpen bij het sorteren van goede en foute dopjes mogen zich ook melden. Want ja, niet alle dopjes in onze rode tonnen en zakken zijn goede dopjes!
  Een overzicht van goede dopjes kan je HIER zien.
 • Auto’s wassen vind ik leuk!
  Om ons wagenpark proper te houden, zijn we opzoek naar een vrijwilliger die op vrijdagvoormiddag één van onze wagens een poetsbeurt wenst te geven.
  Interesse, neem telefonisch contact op (058 51 33 00) of stuur ons een mailtje

Personeel

Nieuw teamlid
Na enige tijd van afwezigheid, sluiten we Michelle terug in de armen.
Deze goedlachse juffrouw komt ons team van instructeurs versterken.
Haar taak is het bijstaan van de pleeggezinnen en de opvolging van de pups.
Welkom terug Michelle!

Op pensioen
Op 31 december 2017 nemen we afscheid van Martine. Martine was onze polyvalente medewerkster, ze verzorgde de drankjes tijdens de groepsbezoeken, hield het winkeltje open en zorgde voor de netheid van de gebouwen.
Martin’tje, we gaan je missen, maar gij ons ook, daar zijn we heel zeker van!
Geniet ervan!

Update nieuw functioneel gebouw


Sinds de laatste nieuwsbrief is er heel veel veranderd op de bouwsite. Het stalen frame is gemonteerd, de houten wanden worden geplaatst, scheidingsmuren worden gemetst en de voorbereidingen worden getroffen om het dak te kunnen leggen. Ondertussen krijgt de indeling van de verschillende ruimtes meer vorm. Het kennelgedeelte is  indrukwekkend ruim maar wat wil je met 13 kennels en door de 2 grote vensters op het eerste verdiep, heb je een weids zicht op de naburige velden.

Dopjesactie

Onze dopjesactie blijft goed lopen en daar zijn we natuurlijk bijzonder blij mee!
Veel mensen stellen zich de vraag wanneer deze actie stopt? Wij stoppen niet,
wij gaan, samen met jullie steun en inzet door! Ook in oktober konden we een vrachtwagen vol dopjes richting het recyclagebedrijf sturen.
Ondertussen blijft ons netwerk aan inzamelpunten groeien. Onze rode inzameltonnen kan u terugvinden in scholen, bedrijven, rusthuizen, ziekenhuizen, bibliotheken, containerparken en andere openbare plaatsen. Of breng ze rechtstreeks naar het opleidingscentrum Vrienden der Blinden in Koksijde.
Vergeet zeker ons inzamelpunt bij het restaurant Beekveld in Tildonk niet, daar staan ook 40 containers op u te wachten om gevuld te worden met goede plastiek dopjes.

Al eens gehoord van een Duolegaat?

Mensen die ons centrum een warm hart toedragen, stellen ons regelmatig vragen. Hoe kunnen ze ons steunen, hoe kunnen ze een schenking doen of hoe kunnen ze ons op nemen in hun nalatenschap.
Hier enkele tips omtrent legaten en duo-legaten.

 • In tegenstelling tot schenkingen (= in levende lijve) zijn legaten testamentaire schikkingen die, na het overlijden van de legataris, hun voorzien verloop kennen en ten gunste vallen van verenigingen of personen die buiten de “familie” (kinderen, kleinkinderen, ouders, zussen en broers, grootouders en overgrootouders, ooms & tantes, neven en nichten, achterneven & nichten) te situeren vallen.
 • Voor een erkende VZW heeft de wetgever een bijzonder gunstig heffingsvoet van 8,8% successierechten voorzien (7% in Wallonië, en 12,5 tot 25% in het Brussels Gewest) om menslievende en humanitaire bewegingen te ondersteunen.
 • Wilt u beletten dat uw onrechtstreekse erfgenamen te zwaar belast worden, dan kan het duo-legaat aangewend worden: uw testament herneemt, naast de te bevoordelige erfgenaam, een te steunen VZW die dan de volledige successierechten betaalt met haar voordelige aanslagvoet van 8,8%, wat dan bevrijdend werkt voor de betrokken erfgenaam.

Hoe dan ook, werk steeds samen met uw notaris om de wettelijke procedures perfect te volgen.
Hij is de expert ter zake!

Copyright © 2017 Vrienden der Blinden, Alle rechten voorbehouden.
Email Marketing Powered by MailChimp

 

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Nieuwsbrief Oogvereniging 5 september 201905-09-2019 05:09:46
 2. Nieuwsbrief Oogvereniging 22 augustus 201905-09-2019 05:09:32
 3. Nieuwsbrief Oogvereniging 1 augustus 201902-08-2019 06:08:03
 4. Nieuwsbrief Oogvereniging 11 juli 201911-07-2019 05:07:19
 5. Nieuwsbrief Oogvereniging 27 juni 201929-06-2019 06:06:46
 6. Nieuwsbrief Babbage 28 juni 201929-06-2019 05:06:38
 7. Nieuwsbrief Oogvereniging 13 juni 201913-06-2019 03:06:29
 8. Nieuwsbrief Oogvereniging 16 mei 201917-05-2019 06:05:21
 9. Nieuwsbrief Oogvereniging 2 mei 201907-05-2019 06:05:05
 10. Nieuwsbrief-67 van DSH electronics24-04-2019 06:04:34
 11. Nieuwsbrief Oogvereniging 4 april 201908-04-2019 08:04:16
 12. Nieuwsbrief Oogvereniging 20 maart 201922-03-2019 12:03:36
 13. Nieuwsbrief Oogvereniging 7 maart 201907-03-2019 07:03:58
 14. Nieuwsbrief Oogvereniging 21 februari 201923-02-2019 07:02:42
 15. Nieuwsbrief Oogvereniging 7 februari 201911-02-2019 08:02:22
 16. Nieuwsbrief Oogvereniging 24 januari 201925-01-2019 09:01:06
 17. Nieuwsbrief Oogvereniging 10 januari 201913-01-2019 06:01:28
 18. Nieuwsbrief Koba Vision 7 januari 201908-01-2019 08:01:44
 19. Nieuwsbrief Webbox3 en GObox nr.40, december 201822-12-2018 08:12:59
 20. Nieuwsbrief Oogvereniging 13 december 201813-12-2018 05:12:15
 21. Envision AI heeft een kerstuitverkoop! 30% korting op alle abonnementen!13-12-2018 01:12:07
 22. Nieuwsbrief Oogvereniging 29 november 201830-11-2018 09:11:29
 23. Nieuwsbrief Oogvereniging 15 november 201815-11-2018 11:11:17
 24. Nieuwsbrief Babbage 9 november 201810-11-2018 07:11:31
 25. Nieuwsbrief Iris Huys, 15 oktober 201816-10-2018 01:10:23
 26. Nieuwsbrief Babbage 4 oktober 201806-10-2018 06:10:34
 27. Nieuwsbrief Oogvereniging 20 september 201821-09-2018 06:09:17
 28. Nieuwsbrief Oogvereniging 6 september 201807-09-2018 05:09:08
 29. Nieuwsbrief Optelec 4 september 201805-09-2018 06:09:01
 30. Nieuwsbrief Oogvereniging 23 augustus 201824-08-2018 07:08:17
 31. Nieuwsbrief Oogvereniging 2 augustus 201803-08-2018 05:08:47
 32. Nieuwsbrief Babbage juli 201826-07-2018 04:07:56
 33. Nieuwsbrief Webbox3 & GObox, nr. 39, juli 201818-07-2018 08:07:03
 34. Nieuwsbrief Oogvereniging 12 juli 201812-07-2018 12:07:46
 35. Nieuwsbrief Oogvereniging 28 juni 201829-06-2018 09:06:13
 36. Nieuwsbrief Oogvereniging 14 juni 201814-06-2018 04:06:46
 37. Nieuwsbrief Oogvereniging 31 mei 201831-05-2018 10:05:09
 38. Nieuwsbrief Oogvereniging 17 mei 201817-05-2018 10:05:09
 39. Nieuwsbrief Babbage mei 201816-05-2018 08:05:09
 40. Nieuwsbrief PrentenboekenPlus mei 201814-05-2018 07:05:03
 41. Nieuwsbrief Oogvereniging 3 mei 201803-05-2018 10:05:45
 42. Nieuwsbrief Integra Belgium 18 april 201819-04-2018 11:04:02
 43. Nieuwsbrief Oogvereniging 19 april 201819-04-2018 11:04:37
 44. Nieuwsbrief Low Vision Shop 11 april 201811-04-2018 10:04:41
 45. Nieuwsbrief Oogvereniging 5 april 201806-04-2018 07:04:59
 46. Nieuwsbrief Oogvereniging 22 maart 201823-03-2018 08:03:49
 47. Nieuwsbrief Babbage maart 201808-03-2018 11:03:57
 48. Nieuwsbrief Oogvereniging 8 maart 201808-03-2018 10:03:25
 49. Nieuwsbrief Webbox, GObox en Soundbox, nr. 38, maart 201805-03-2018 10:03:40
 50. Nieuwsbrief Oogvereniging februari 201822-02-2018 10:02:04
 51. Nieuwsbrief Dedicon, februari 201822-02-2018 02:02:24
 52. Nieuwsbrief SBPV februari 201814-02-2018 08:02:41
 53. Nieuwsbrief Oogvereniging 8 februari 201810-02-2018 09:02:22
 54. Nieuwsbrief Webbox3, nr. 37 januari 201819-01-2018 03:01:23
 55. Nieuwsbrief Oogvereniging 11 januari 201811-01-2018 05:01:23
 56. Nieuwsbrief Brailleliga 21 december 201721-12-2017 09:12:05
 57. Nieuwsbrief Oogvereniging 14 december 201714-12-2017 10:12:11
 58. Nieuwsbrief Oogvereniging 30 november 201730-11-2017 05:11:28
 59. Gratis lezingen over haptische beeldvormingen kleurbeleving29-11-2017 11:11:42
 60. Nieuwsbrief Koninklijke Visio november 201728-11-2017 11:11:22
 61. Nieuwsbrief Babbage november 201727-11-2017 01:11:06
 62. Nieuwsbrief Nevero november 201727-11-2017 01:11:11
 63. Nieuwsbrief Luisterpuntbibliotheek november 201720-11-2017 02:11:27
 64. Nieuwsbrief Oogvereniging 16 november 201716-11-2017 02:11:46
 65. Nieuwsbrief Vrienden der Blinden november 201706-11-2017 01:11:14
 66. Nieuwsbrief Oogvereniging 2 november 201702-11-2017 06:11:07
 67. Nieuwsbrief Modem, 27 oktober 201727-10-2017 12:10:48
 68. Nieuwsbrief Oogvereniging 19 oktober 201719-10-2017 05:10:08
 69. Nieuwsbrief Nevero oktober 201719-10-2017 08:10:56
 70. Nieuwsbrief Brailleliga 18 oktober 201718-10-2017 10:10:10
 71. Nieuwsbrief: VoiZi op BrailleTech17-10-2017 12:10:29
 72. Nieuwsbrief Low Vision Shop 9 oktober 201709-10-2017 09:10:23
 73. Nieuwsbrief Babbage 2 oktober 201703-10-2017 10:10:17
 74. Nieuwsbrief Oogvereniging 21 september 201722-09-2017 01:09:02
 75. Nieuwsbrief Nevero september 201715-09-2017 10:09:51
 76. Nieuwsbrief Modem september 2017: Mensen met een beperking helpen met communiceren via persoonlijk advies en vorming.12-09-2017 09:09:41
 77. Nieuwsbrief Oogvereniging 7 september 201710-09-2017 08:09:51
 78. Nieuwsbrief Oogvereniging 24 augustus 201727-08-2017 07:08:18
 79. Nieuwsbrief Freedom Scientific november 201520-11-2015 04:11:45

Laatst bijgewerkt op 10 december 2017 – 13:03