Nieuwsbrief Oogvereniging 6 september 2018

Alles over ogen in de Oogstraat

Van 18-22 september vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de 50PlusBeurs plaats. De Oogstraat staat tijdens deze 50PlusBeurs in het teken van ‘Alles over ogen’! De Oogstraat is een samenwerking tussen het Oogfonds, de Oogvereniging, de MaculaVereniging, de Hoornvlies Patiënten Vereniging, Vereniging OOG in OOG en de NCB. Wilt u informatie over oogaandoeningen of oogklachten of wilt u ervaren hoe het is om minder goed te zien? Kom dan langs in de Oogstraat in hal 9, stand 09B05 en 09B08. Hier vindt u ook onze jaren zeventig belevingshuiskamer. Bovendien ligt in onze stand ons gratis magazine Zien voor u klaar.

Win gratis toegangskaarten!

Wilt u kans maken op gratis tickets voor de 50PlusBeurs? Stuur dan vóór maandag 10 september een e-mail aan info@oogvereniging.nl. Onder de inzenders verloten we 5x 2 gratis toegangskaarten.

Geen tickets gewonnen? Als lid van de Oogvereniging kunt u tickets voor de beurs met korting kopen. U betaalt voor een ticket slechts € 9,50 (in plaats van € 20,-). Gebruik hiervoor de kortingscode OOGSTRAAT.

Doet u ook mee aan The Blind Run 2018?

Dit jaar wordt The Blind Run voor de vijfde keer georganiseerd. Met het ingezamelde geld organiseren Bartiméus, de Oogvereniging en Running Blind sportclinics waarbij mensen die niets of weinig zien kunnen ontdekken welke sport bij hen past. Want sporten is niet alleen gezond en leuk, het verbindt mensen met elkaar! Kent u iemand in uw omgeving die graag hardloopt? Of hebt u zelf zin in een sportieve uitdaging? Doe mee!

Lees meer over The Blind Run 2018.

Als er ‘medische noodzaak’ op uw recept staat

Soms is het noodzakelijk dat u een specifiek merk krijgt van een bepaald medicijn, zoals een bepaalde oogdruppel, omdat u een ander merk bijvoorbeeld niet kan verdragen. De arts geeft dit dan aan met de term ‘medische noodzaak’ of ‘m.n.’ We willen graag weten hoe uw ervaringen hiermee zijn. Samen met andere patiëntenorganisaties hebben we daarom een peiling opgezet. Doet u mee?

Vul de vragenlijst in.

Let op: uw ingevulde antwoorden komen pas bij ons binnen wanneer u aan het einde van het formulier op de knop ‘Voltooien’ klikt. Daarom is het belangrijk dat u het hele formulier doorloopt (19 vragen in totaal). Voor informatie kunt u terecht bij de Ooglijn: 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.

Oogarts aan het woord: roken

Elke twee maanden komt in deze nieuwsbrief een oogarts aan het woord over een actueel onderwerp. Deze keer de heer Prof. dr. B.J. Klevering, oogarts in het Radboudumc in Nijmegen en voorzitter van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap:

“Iedereen weet dat roken de kans op long-, hart- en vaatziekten sterk verhoogt. Veel mensen weten echter niet dat roken ook ziekte-bevorderend werkt bij talloze andere aandoeningen. Voor de oogheelkunde alleen is het al een treurniswekkend lange lijst: van staar tot leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD).”

Lees het volledige artikel op de website van de Oogvereniging.

Drie musea in running voor de RAAK Stimuleringsprijs

Het Museon in Den Haag, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Voerman Museum Hattem zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2018. Alle finalisten krijgen een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor mensen met een visuele beperking. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000.

Breng uw stem uit voor de RAAK Stimuleringsprijs.

Gaat u ook stemmen voor de Rob van Vlietprijs?

Welk vernieuwend project gaat de Oogvereniging komend jaar uitvoeren? Volgende week worden de drie projectideeën gepresenteerd die zijn genomineerd voor de Rob van Vlietprijs 2018. Vanaf dan kunt u als lid uw stem uitbrengen op het idee dat volgens u moet winnen. U ontvangt hiervoor een uitnodiging per e-mail. Houd uw inbox dus in de gaten!

De winnaar van de Rob van Vlietprijs wordt bekendgemaakt tijdens de Verenigingsdag op 6 oktober in Utrecht.

Werk in uitvoering

In deze rubriek lichten we activiteiten uit waar de Oogvereniging achter de schermen mee bezig is:

 • Toegankelijkheid MijnOverheid en DigiD: Afgelopen half jaar hebben we diverse klachten van Oogvereniging-leden doorgegeven aan MijnOverheid over de toegankelijkheid van MijnOverheid en de DigiD-app. MijnOverheid neemt deze klachten serieus. Zo komt op 19 september 2018 een nieuwe release van de DigiD-app uit waarin de toegankelijkheidseisen zijn meegenomen. Daarnaast zijn we benaderd voor een gebruikerstest van de DigiD-app. Ook voor een nieuwe app van MijnOverheid doen we een gebruikerstest. Het is nog niet bekend wanneer deze app beschikbaar komt.
 • Hulp bij het stemmen: Op donderdag 6 september zaten we samen met andere belangenorganisaties aan tafel met het ministerie van Binnenlandse Zaken om te praten over hulp bij het stemmen voor mensen met een beperking. Ook aan uitbreiding van de mogelijkheden om zelfstandig te stemmen voor mensen met een visuele beperking wordt nog steeds hard gewerkt.

Kort nieuws

 • Op zaterdagmiddag 13 oktober houden het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) en de Oogvereniging een informatiebijeenkomst over oogproblemen bij diabetes (suikerziekte). Bekijk het programma en meld u aan.
 • Voor het project Oogvereniging Werk(t) in de regio zoeken we nog mensen die samen met de al aanwezige regiocoördinatoren willen werken aan het verhogen van de arbeidsdeelname van mensen met een visuele beperking. Iets voor u? Bekijk de vacature.
 • Sinds kort zijn de tarieven voor het stallen van een tandem bij een bewaakte fietsenstalling bij een NS-station verhoogd. NS heeft aangegeven dat het verhoogde tarief niet geldt als u een tandem hebt vanwege uw (visuele) beperking.
 • Op de website van de Oogvereniging komt een serie interviews met mensen met een visuele beperking in verschillende levensfasen. Hiervoor zijn we op zoek naar mensen die in een interview hun ervaringen willen delen. Misschien bent u zwanger van uw eerste kindje, bent u net verhuisd of met pensioen? Misschien bent u grootouder geworden, bent u voor het eerst op zoek naar een baan of ben je net begonnen op de middelbare school? Het zijn allemaal gebeurtenissen die een leven kunnen veranderen, misschien nog wel meer als u een visuele beperking hebt. Het interview kan worden geanonimiseerd als u dat wilt. Interesse om mee te werken? Stuur een e-mail naar info@oogvereniging.nl. Vertel in de e-mail kort iets over uzelf en de levensfase waarin u zit.
 • Hebt u of heeft uw kind een visuele beperking? Kom naar de gratis bioscoopvoorstelling van Verschrikkelijke Ikke 3 met audiodescriptie op zaterdag 22 september 2018 om 10.30 uur in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht! Reserveer snel kaarten en neem gerust iemand mee. Mail naar bios@steunbartimeus.nl en geef uw naam door en hoeveel kaartjes u wilt reserveren.
 • Na het succes van de campagne ‘Houd de lijn vrij!’ in april van dit jaar willen we hier volgend jaar een vervolg aan geven. Van het ANWB Fonds ontvangen we een bijdrage van 2.500 euro voor deze campagne. Hoera! Aan alle ANWB-leden die op ons hebben gestemd: dankuwel. Houd de Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws.
 • Regiotaxi, huishoudelijke hulp of een woningaanpassing: dit zijn voorbeelden van Wmo-voorzieningen. Hoe kunt u ondersteuning of een voorziening via de Wmo aanvragen? Ons vernieuwde Wmo-stappenplan helpt u verder.

De Ooglijn helpt verder: lowvisiononderzoek

In deze rubriek beantwoordt de Ooglijn iedere twee weken een veel gestelde vraag.

Vraag: Wat is een lowvisiononderzoek? Kan ik niet beter een hulpmiddel op een website bestellen?

Antwoord: Het lowvisionspreekuur wordt gedaan door een opticien, technisch oogheelkundig assistent of optometrist die hiervoor een speciale opleiding heeft gevolgd. Hij of zij geeft advies over passende hulpmiddelen. Om het beste hulpmiddel voor iemand te bepalen moet een aantal functies van het oog opgemeten worden; de diagnose en de gezichtsscherpte alleen zijn niet voldoende. Er bestaan geen universele hulpmiddelen die voor alle mensen met een bepaalde oogaandoening geschikt zijn. Lees meer over het lowvision-onderzoek op de website Oogartsen.nl.

Ook een vraag over (leven met) een oogaandoening? De medewerkers van de Ooglijn helpen u graag verder!

De Ooglijn is er ook voor als u wilt bellen met iemand die dezelfde oogaandoening heeft en voor Wmo-ondersteuning.

Over Oogvereniging Nieuws

Oogvereniging Nieuws verschijnt elke twee weken op donderdag. De nieuwsbrief is gratis voor leden en niet-leden van de Oogvereniging. In juli en augustus verschijnt Oogvereniging Nieuws elke drie weken.

Leden van de Oogvereniging profiteren van vele extra voordelen. Zo ontvangt u 6x per jaar het magazine OOG met interviews en achtergrondartikelen. Word ook lid!

Gesproken versie
Wist u dat u deze nieuwsbrief ook kunt beluisteren? De gesproken versie is beschikbaar op daisy-cd en via de OrionWebbox. Neem contact op via ledenadministratie@oogvereniging.nl of 030-2992878. Voor meer informatie over de OrionWebbox bel 015-262 59 55 of kijk op http://www.webbox.nl.

Postbus 2344
3500 GH Utrecht
Tel: 030-2992878
http://www.oogvereniging.nl
info@oogvereniging.nl
Twitter: @Oogvereniging

Facebook: Oogvereniging

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Nieuwsbrief Oogvereniging 20 september 201821-09-2018 06:09:17
 2. Nieuwsbrief Oogvereniging 6 september 201807-09-2018 05:09:08
 3. Nieuwsbrief Optelec 4 september 201805-09-2018 06:09:01
 4. Nieuwsbrief Oogvereniging 23 augustus 201824-08-2018 07:08:17
 5. Nieuwsbrief Worldwide Vision augustus 201821-08-2018 09:08:39
 6. Nieuwsbrief Oogvereniging 2 augustus 201803-08-2018 05:08:47
 7. Nieuwsbrief Babbage juli 201826-07-2018 04:07:56
 8. Nieuwsbrief Webbox3 & GObox, nr. 39, juli 201818-07-2018 08:07:03
 9. Nieuwsbrief Oogvereniging 12 juli 201812-07-2018 12:07:46
 10. Nieuwsbrief Oogvereniging 28 juni 201829-06-2018 09:06:13
 11. Nieuwsbrief Oogvereniging 14 juni 201814-06-2018 04:06:46
 12. Taktila viert feest!04-06-2018 07:06:17
 13. Nieuwsbrief Oogvereniging 31 mei 201831-05-2018 10:05:09
 14. Nieuwsbrief Oogvereniging 17 mei 201817-05-2018 10:05:09
 15. Nieuwsbrief Babbage mei 201816-05-2018 08:05:09
 16. Nieuwsbrief PrentenboekenPlus mei 201814-05-2018 07:05:03
 17. Nieuwsbrief Oogvereniging 3 mei 201803-05-2018 10:05:45
 18. Nieuwsbrief Integra Belgium 18 april 201819-04-2018 11:04:02
 19. Nieuwsbrief Oogvereniging 19 april 201819-04-2018 11:04:37
 20. Nieuwsbrief Low Vision Shop 11 april 201811-04-2018 10:04:41
 21. Nieuwsbrief Oogvereniging 5 april 201806-04-2018 07:04:59
 22. Nieuwsbrief Oogvereniging 22 maart 201823-03-2018 08:03:49
 23. Nieuwsbrief Babbage maart 201808-03-2018 11:03:57
 24. Nieuwsbrief Worldwide Vision maart 201808-03-2018 11:03:35
 25. Nieuwsbrief Oogvereniging 8 maart 201808-03-2018 10:03:25
 26. Nieuwsbrief Webbox, GObox en Soundbox, nr. 38, maart 201805-03-2018 10:03:40
 27. Nieuwsbrief Oogvereniging februari 201822-02-2018 10:02:04
 28. Nieuwsbrief Dedicon, februari 201822-02-2018 02:02:24
 29. Nieuwsbrief SBPV februari 201814-02-2018 08:02:41
 30. Nieuwsbrief Oogvereniging 8 februari 201810-02-2018 09:02:22
 31. Nieuwsbrief Webbox3, nr. 37 januari 201819-01-2018 03:01:23
 32. Nieuwsbrief Oogvereniging 11 januari 201811-01-2018 05:01:23
 33. Nieuwsbrief Brailleliga 21 december 201721-12-2017 09:12:05
 34. Nieuwsbrief Oogvereniging 14 december 201714-12-2017 10:12:11
 35. Nieuwsbrief Low Vision Shop 11 december 201711-12-2017 05:12:25
 36. Nieuwsbrief Low Vision Shop 3 december 201703-12-2017 12:12:31
 37. Nieuwsbrief Oogvereniging 30 november 201730-11-2017 05:11:28
 38. Gratis lezingen over haptische beeldvormingen kleurbeleving29-11-2017 11:11:42
 39. Nieuwsbrief Koninklijke Visio november 201728-11-2017 11:11:22
 40. Nieuwsbrief Low Vision Shop november 201728-11-2017 11:11:05
 41. Nieuwsbrief Babbage november 201727-11-2017 01:11:06
 42. Nieuwsbrief Nevero november 201727-11-2017 01:11:11
 43. Nieuwsbrief Luisterpuntbibliotheek november 201720-11-2017 02:11:27
 44. Nieuwsbrief Oogvereniging 16 november 201716-11-2017 02:11:46
 45. Nieuwsbrief Vrienden der Blinden november 201706-11-2017 01:11:14
 46. Nieuwsbrief Oogvereniging 2 november 201702-11-2017 06:11:07
 47. Nieuwsbrief Modem, 27 oktober 201727-10-2017 12:10:48
 48. Nieuwsbrief Low Vision Shop 23 oktober 201724-10-2017 08:10:51
 49. Nieuwsbrief Oogvereniging 19 oktober 201719-10-2017 05:10:08
 50. Nieuwsbrief Nevero oktober 201719-10-2017 08:10:56
 51. Nieuwsbrief Brailleliga 18 oktober 201718-10-2017 10:10:10
 52. Nieuwsbrief: VoiZi op BrailleTech17-10-2017 12:10:29
 53. Nieuwsbrief KOBA Vision, 16 oktober 201716-10-2017 08:10:26
 54. Nieuwsbrief Low Vision Shop 9 oktober 201709-10-2017 09:10:23
 55. Nieuwsbrief Babbage 2 oktober 201703-10-2017 10:10:17
 56. Nieuwsbrief KOBA Vision 24 september 201725-09-2017 10:09:55
 57. Nieuwsbrief Oogvereniging 21 september 201722-09-2017 01:09:02
 58. Nieuwsbrief Nevero september 201715-09-2017 10:09:51
 59. Nieuwsbrief Modem september 2017: Mensen met een beperking helpen met communiceren via persoonlijk advies en vorming.12-09-2017 09:09:41
 60. Nieuwsbrief Oogvereniging 7 september 201710-09-2017 08:09:51
 61. Nieuwsbrief Low Vision Shop 10 september 201710-09-2017 08:09:54
 62. Nieuwsbrief Oogvereniging 24 augustus 201727-08-2017 07:08:18
 63. Nieuwsbrief Low Vision Shop 27 augustus 201727-08-2017 07:08:52
 64. Nieuwsbrief Freedom Scientific november 201520-11-2015 04:11:45

Laatst bijgewerkt op 7 september 2018 – 05:32