Nieuwsbrief Low Vision Shop 10 september 2017

Onlangs is de Nederlands sprekende smartphone, SmartVision2, uitvoerig getest in België door het KOC – Kenniscentrum Hulpmiddelen van het VAPH. Hieronder leest u het complete onafhankelijke testverslag.

De tweede generatie SmartVision, beter dan de eerste?

Eline De Ganck, Jeroen Baldewijns, Jos Verhaegh –
Blindenzorg Licht en Liefde

De eerste versie van de SmartVision kwam op de markt als een smartphone die speciaal ontwikkeld werd voor niet- en slechtzienden. Hij was bedoeld voor wie de veelzijdigheid van een smartphone (met zo’n hip aanraakscherm) wenst, maar zich daarnaast toch blijft vastklampen aan het vertrouwde échte toetsenbord (ook al moet je vaak meermaals op een toets drukken om de gewenste letter te vormen). In dit artikel nemen we de tweede generatie van de SmartVision onder de loep. We zijn vooral benieuwd of hij beter geworden is dan de voorganger.

In het oog springende vernieuwingen

Kijken we naar de hardware, dan heeft de Smart Vision 2 een flinke update gekregen. Het aanraakscherm onderging een groeischeut van 3,5 naar 4 inch. De processorkracht kreeg een flinke boost. De cameraresolutie groeide van 5 naar 8 megapixel (wat niet onbelangrijk is bij gebruik van de loep-app en bij tekstherkenning). De batterij werd aanzienlijk krachtiger, wat zich vertaalt in een langere autonomie. Je laadt ze voortaan op via een moderne USB-C-poort. Het toestel vereist een nano-simkaart.
Al die kenmerken wijzen erop dat de SmartVision 2 qua hardware helemaal met zijn tijd mee is.

Wat ons echt verheugt, is het nieuwe toetsenbord. Het heeft een gestandaardiseerde numerieke indeling (met 1,2 en 3 op de bovenste rij en *, 0 en # op de onderste rij). Zo’n gestandaardiseerd toetsenbord hebben we bij zijn voorganger heel erg gemist. Ben je nog steeds die goeie ouwe Nokia gewend, dan voelt dit als thuiskomen. De numerieke toetsen zijn duidelijk voelbaar met een tactiel puntje op de vijf.

Ook de andere toetsen zijn erg duidelijk herkenbaar, met erg duidelijke puntjes op de toetsen om een telefoongesprek aan te nemen en weer af te sluiten. De kers op de taart is een grote navigatietoets waarmee je in vier richtingen kunt navigeren en een geselecteerd item kunt activeren. Het toetsenbord biedt duidelijke wit-zwartcontrasten. Kortom, het toetsenbord voldoet ruimschoots aan onze verwachtingen.

 

Softwarematig is de SmartVision nog steeds een Android-toestel met een vereenvoudigd hoofdmenu en een aantal apps die speciaal voor de doelgroep ontwikkeld werden, met het oog op toegankelijkheid en een eenvoudiger gebruik. In vergelijking met de voorganger zijn echter heel wat specifieke SmartVision-apps vervangen door standaard Android-apps. Hoewel Google zijn apps heel wat toegankelijker maakte in Android 6, vinden we dat jammer. Standaard Android-apps zijn doorgaans wat moeilijker in het gebruik en onoverzichtelijker voor slechtziende gebruikers.

Installatie & configuratie

Vooraleer je aan de slag kunt, moet je je simkaart (je hebt een nano-simkaart nodig) en de batterij plaatsen. Daarvoor moet je de achterste cover lostrekken die met kleine plastic haakjes vasthangt. Die handeling bezorgt ons telkens weer kippenvel, uit angst om zo’n haakje af te breken of te verbuigen (wat bij ons al direct gebeurde, hoe voorzichtig we ook waren). Maar we kregen onmiddellijk een vervangcover van de leverancier.

De ingebruikname verliep vlot én met spraakondersteuning. Als je het toestel voor het eerst aanzet, moet je nog even de taal aangeven en aanduiden of je blind of slechtziend bent. Als je aangeeft dat je blind bent, dan wordt de spraakweergave standaard ingeschakeld. Geef je te kennen slechtziend te zijn, dan wordt de tekengrootte groot gezet, maar heb je geen spraak. Wil je spraakweergave én grotere tekst, dan zul je dat na de configuratie zelf nog moeten instellen (dat kan ook met een sneltoets). Vervolgens moet je nog je Google-accountgegevens ingeven (of een Google-account aanmaken). Dat is nodig om gebruik te kunnen maken van de vele Google diensten: Play Store, Google Drive, Gmail … Daarna is het toestel klaar voor gebruik.

De menu’s

Alle apps zijn bereikbaar vanuit twee eenvoudige lijstvormige menu’s.

Het hoofdmenu bereik je met de O-toets en biedt toegang tot ‘Toepassingen’, ‘Contacten’, ‘Telefoon’ en ‘Berichten’. Activeer je de optie ‘Toepassingen’, dan kom je in een submenu met alle andere apps. Sommige daarvan zijn speciaal voor de SmartVision gemaakt, andere zijn gewoon standaard Android-apps.
Beide menuniveaus kun je naar wens inrichten door apps toe te voegen, te schrappen of de volgorde te wijzigen.

Het hoofdmenu, waar je zelf apps kunt aan toevoegen, vervangt het favorietenmenu van de vorige SmartVision.

Bedieningsconcept

Navigeren doorheen de menu’s en de andere schermen verloopt veel logischer dan bij de vorige SmartVision.

Zoals bij elke schermuitlezer zie je op het scherm een indicator (in dit geval een gele omranding) die het actief element aangeeft. Dat is de focus van de schermuitlezer.

De SmartVision 2 biedt je de vrije keuze uit drie bedieningsconcepten:

Toetsenbord

Ben je een toetsenbordadept, dan gebruik je gewoon de grote navigeertoets. Daarmee kun je de focus in vier richtingen item per item verplaatsen door op de zijkanten te drukken en het actieve element te activeren door in het midden te drukken. Die toets is een grote verbetering ten opzichte van de SmartVision 1.
Ook zijn er specifieke toetsen om direct naar het hoofdmenu te gaan, een stap terug te keren in de menustructuur, het systeemmenu te openen en de laatste actie ongedaan te maken. In het menu ‘Toepassingen’ kun je snel naar een bepaalde app navigeren door de eerste letter van de naam van die app in te typen op het toetsenbord. Daarnaast zijn er heel wat sneltoetsen beschikbaar om te navigeren, tekst te editeren of instellingen te wijzigen. Je kunt die sneltoetsen ook aanpassen.

Aanraakscherm

In tegenstelling tot zijn voorganger is dit toestel volledig bedienbaar via het aanraakscherm. Met korte horizontale veegjes overloop je de items een voor een en met een dubbele tik activeer je het item waar de focus op staat. Een alternatief bestaat erin om met je vinger langzaam van boven naar onder over het scherm te bewegen, waarbij alle menuopties een voor een uitgesproken worden.
Verder beschik je nog over een hele reeks gebaren om snel te navigeren en instellingen te wijzigen.

Spraakherkenning

De SmartVision 2 is volledig gebaseerd op Google’s spraakherkenning. Je moet dus (in tegenstelling tot de SmartVision 1, die zijn eigen spraakherkenningstechnologie aan boord had) een internetconnectie hebben om de spraakherkenning te kunnen gebruiken. Om een gesproken commando te geven, druk je kort op de spraakherkenningstoets aan de rechterzijde van het toestel en spreek je duidelijk je opdracht in. Dat werkt enkel na inloggen met je Google-account.

In de handleiding vinden we een hele reeks mogelijke commando’s: telefoneren, alarm instellen, kalenderitem toevoegen, herinnering aanmaken, informatie opzoeken … Tijdens onze test kregen we jammer genoeg enkel goede resultaten bij commando’s om te telefoneren of berichten te sturen. De producent suggereerde dat de taal wellicht niet juist was ingesteld. Bij controle bleek de zoektaal voor de spraakherkenning echter op Nederlands te staan. Daar kan het dus niet aan gelegen hebben.
Na het commando ‘Stuur bericht’ en het inspreken van de inhoud van het bericht, wordt er gevraagd: “Wil je dit bericht verzenden of wijzigen?”. De inhoud van het bericht wordt niet voorgelezen ter controle. Na het gebruik van een spraakcommando, kom je niet automatisch terug in het beginscherm.
In een invoerveld kun je tekst dicteren. Daarvoor druk je kort op de spraakherkenningstoets. Na het geluidsignaal dicteer je de tekst. Daarna zal je ingesproken boodschap automatisch in het invoerveld verschijnen en voorgelezen worden. Het lukte ons niet om op die manier leestekens in te geven. Als je ‘komma’ dicteert, dan genereert de spraakherkenning het woord ‘komma’.

Toegankelijkheid

Het toestel is ontworpen als hulpmiddel en dus is er, zowel hard- als softwarematig, veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid.

Qua hardware valt vooral het grote, heldere en contrastrijke beeldscherm op. Maar ook het toetsenbord is dik in orde: goed voelbare toetsen, die logisch geplaatst zijn en contrastrijke, grote opschriften hebben. De USB-C-aansluiting heeft als bijzonder groot voordeel dat er geen bovenkant of onderkant aan zit, wat het makkelijker maakt om als blinde gebruiker het USB-stekkertje in te pluggen.

De SmartVision maakt op softwaregebied gretig gebruik van de standaard toegankelijkheidsfaciliteiten van Android: TalkBack, Vergrotingsgebaren … En daar kunnen we niets op tegen hebben, want die zijn de laatste jaren flink uitgebreid. Android biedt nu immers ook een labelfunctie en spraakweergave buiten TalkBack.

Daar voegde Kapsys-toetsenbordondersteuning plus een paar leuke extra’s aan toe:

– een goede Vlaamse stem

– de mogelijkheid om tijdens de eerste configuratie reeds de toegankelijkheid in bepaalde mate in te stellen: blind of slechtziend

– de erg mooie MagniText-lichtkrant die de menuopties nog beter visueel leesbaar maakt

De apps

1 Telefoon & Contacten

De werking van de telefoon-app is vergelijkbaar met telefoon-apps op andere smartphones. Om een contact te selecteren, moet je eerst naar de contacten-app gaan. In de lijst met contacten kun je snel zoeken door een of meer letters in te typen. Typ je de letter ‘e’ in, dan krijg je een lijst met alle contacten waarin een ‘e’ voorkomt, en dus niet alleen de contacten die starten met die letter. Je typt dus best een paar letters in om een beperktere lijst te krijgen. Vanuit de telefoon-app kun je dus geen opzoeking doen bij je contacten, maar kun je uiteraard wel direct een telefoonnummer intoetsen.

Na het beëindigen van een gesprek, kom je niet in het hoofdmenu van telefoon maar in het menu ‘Kies nummer’.

Nieuwe contacten toevoegen kan enkel via de Contacten- of de Berichten-app. Ook kun je een nieuw contact toevoegen vanuit de oproepenhistoriek van de Telefoon-app. De volgorde van je adresboek wanneer je de contacten-app opent, verschilt van de weergave die je krijgt als je vanuit de telefoon-app naar je contacten gaat. In het ene geval krijg je een alfabetische lijst van je contacten. In het andere geval zie je eerst de infocontacten zoals emergency call, helpdesk … maar dat is nu eenmaal zo bij Android-toestellen.

Wanneer je een contact selecteert en vervolgens snel dubbel tikt en aanhoudt, krijg je een menu om het contact toe te voegen aan de favorieten, te verwijderen, te delen, aan startscherm toe te voegen of te bewerken.

2 Berichten

Ook de berichten-app is vergelijkbaar met die van veel andere smartphones, maar dan met een veel eenvoudigere interface.

Als je de app met de pijltjestoetsen doorloopt, krijg je een cijfer (zonder verdere toelichting) te horen. Dat geeft aan hoeveel nieuwe berichten er zijn.

Bij het maken van een nieuw bericht wordt er eerst om de bestemmeling gevraagd. Je kunt daarvoor naar de lijst met favorieten gaan, naar de contactenlijst of direct een gsm-nummer intypen.

Alle stappen die je met de berichten-app doorloopt, worden goed door de spraak aangegeven.

De tekst van je bericht kun je intypen vanaf het toetsenbordje, het schermtoetsenbord of je kunt hem inspreken. Om het schermtoetsenbord op te roepen, zet je de focus op het berichtveld en druk je lang op de OK-toets, waarna het schermtoetsenbord verschijnt. Die handeling vonden we niet in de handleiding en hebben we dus zelf moeten achterhalen. Er werd ons beloofd dat die info zou worden toegevoegd aan de volgende versie van de Nederlandse handleiding.

Een woordenboek of tekstvoorspelling worden niet geboden, maar de producent laat weten dat dat voorzien is voor een volgende update.

Binnen het getypte bericht kun je met de navigatietoets vlot navigeren. Eén woord of letter in het midden van een bericht wissen of tussenvoegen, is daardoor vlot mogelijk. Bij het wissen van tekens geeft het toestel een gesproken bevestiging.

De sneltoets om een bericht te laten voorlezen (#2 op de vorige SmartVision) blijkt niet meer te werken. Je kunt wel de focus doorheen je bericht verplaatsen met de navigatietoetsen of het bericht manueel lezen. Of je kunt het tekstveld aantikken op het aanraakscherm om het te laten voorlezen.

Binnen deze app vonden we nog enkele vertalingsfouten zoals ‘Treads verwijderen’ in plaats van ‘Berichten verwijderen’.
Bij melding van vertaalfouten in andere apps ervaarden we dat de leverancier er direct werk van maakt om ze bij de eerstvolgende update te verbeteren.

3 Kleurdetectie

De kleurdetectie-app gebruikt de ingebouwde camera en de twee ledlampjes achteraan op de SmartVision 2. Die app biedt twee functies: ‘Kleurdetectie’ en ‘Vind kleur’.

Om een kleur van een voorwerp te detecteren, maakt de app gebruik van het camerabeeld. In het midden van het camerabeeld verschijnt een klein kadertje waarvan de kleur bepaald wordt. De naam van de kleur verschijnt linksboven op het scherm en wordt ook uitgesproken. Het resultaat wordt periodisch herhaald.

Met de functie ‘Vind een kleur’ kun je een kleur selecteren die je in de omgeving wilt opzoeken. Wanneer de camera vervolgens die kleur detecteert, hoor je een geluidje en voel je een trilsignaal.

4 Loep

De loep-app maakt van je SmartVision een digitale loep. De app biedt een vergroting van ongeveer zes keer (in zeven stapjes). Voor de beeldweergave heb je keuze uit negen kleurschema’s (zowel positief als negatief). De loep-app biedt geen gesproken of visuele feedback over het gebruikte kleurschema of de vergrotingsfactor.

Je bedient de loepfuncties vanaf het numeriek klavier. Een overzicht van de opties vind je in het menu.
Een voordeel is dat deze app het volledige beeldscherm gebruikt om het camerabeeld weer te geven; er zijn geen bedieningsknoppen die een stuk van het beeld innemen.
Met de sterretjestoets kun je het vergrote beeld fixeren. Je kunt een document bijlichten met de flitsledjes van de SmartVision.

Wat we nog als wens hebben, is dat je met de navigatietoets zou kunnen in- of uitzoomen en een kleurschema kiezen, of dat je met een knijpbeweging op het scherm zou kunnen in- of uitzoomen. De producent geeft aan dat je het loepbeeld wel kunt vergroten door te knijpen als je de Vergrotingsgebaren van Android aanzet. Dat klopt, maar ‘knijp-vergroting’ zou kwalitatief beter zijn als dat zonder de Vergrotingsgebaren zou kunnen.

5 Kapten (gps)

Kapsys, de maker van dit toestel, is bij onze doelgroep vooral bekend van zijn spraakgestuurde Kapten-gps. Onze verwachtingen van deze app zijn dan ook hoog. Standaard is er geen wegenkaart geïnstalleerd op het toestel. Eerst moet je dus de gewenste kaart downloaden (waarvoor je uiteraard een internetverbinding nodig hebt). Selecteer het land dat je wilt installeren uit de lijst en druk op de ‘OK’-knop om de download te starten. Wanneer de download voltooid is, moet de app herstart worden om de installatie van de nieuwe kaart af te ronden. Vervolgens is de gedownloade kaart opgeslagen in het interne geheugen van je SmartVision en kun je die offline gebruiken.

Je kunt een route plannen als voetganger of als automobilist. De eindbestemming kun je ofwel inspreken ofwel intypen.
Bij intypen van de bestemmingsgegevens geeft de SmartVision duidelijk weer wat er verwacht wordt: land, plaats, huisnummer en straat. Je krijgt bij elk invoerveld een lijst van recent gebruikte gegevens.
Kies je voor spraakingave, dan krijg je de boodschap ‘Vocale bestemmingsinvoer’. Op het scherm wordt dan aangegeven hoe je de bestemmingsgegevens precies moet dicteren. Die moet je zelf opvragen met de navigatietoets of met veegjes op het scherm.

6 Notities

Deze app is eenvoudig opgebouwd en biedt alle functies die je van een notitie-app verwacht. Jammer dat je de letters van notities niet kunt vergroten.

7 Boeklezer

Met deze app kun je boeken of andere documenten laten voorlezen. Je moet dan wel eerst je boeken en documenten via een computer overzetten naar de SmartVision. Een online boekenplank (om bijvoorbeeld Anderslezen te kunnen gebruiken) wordt niet aangeboden.

8 E-mail

In de vorige SmartVision waren quasi alle apps specifiek voor dat toestel gemaakt, met een vereenvoudigd design en lage leercurve. De ontwikkelaar doet dat voor sommige apps niet langer in de SmartVision 2 en biedt als alternatief de standaard Android-apps aan die doorgaans moeilijker zijn in het gebruik. De e-mail-app is zo’n standaard Android-app. Die app is wel volledig toegankelijk, maar minder makkelijk in het gebruik. De producent laat weten dat er voor een volgende update gewerkt wordt aan het makkelijker maken van de email-app.
Om een nieuw emailbericht aan te maken, moet je eerst de knop ‘nieuwe e-mail’ zoeken, want die functie tref je niet in het menu van de app aan.

Met #2 kun je de tekst in leesweergave laten voorlezen, waardoor je ook grotere wit-op-zwarte letters krijgt.

9 Agenda

Ook de agenda-app is zo’n standaard Android-app. Hij is zeer onoverzichtelijk voor een slechtziende gebruiker. Hij is standaard voorzien van een lichte achtergrond met een foto, wat de leesbaarheid bemoeilijkt. De producent erkent dat en raadt aan om deze app vooral met spraakinvoer te gebruiken.

10 En de rest?

De SmartVision omvat nog veel andere apps, maar het was onmogelijk om ze allemaal op te nemen in dit artikel.

Wel geldt dat we eerder fan zijn van de apps die speciaal voor de SmartVision gemaakt zijn, dan van de standaard Android-apps.

Conclusies

Qua hardware en bedieningsconcept is de SmartVision 2 het toestel geworden dat de SmartVision 1 had moeten zijn. Het is dus aanzienlijk beter geworden.

De apps die speciaal voor het toestel gemaakt werden, zijn er ook op vooruitgegaan, zowel in gebruiksgemak als functionaliteit. Jammer is wel dat een aantal specifieke SmartVision-apps (zoals E-mail en Agenda) vervangen zijn door standaard Android-apps. Die zijn aanzienlijk minder gebruiksvriendelijk voor de doelgroep.

We hebben ons wat geërgerd aan vertaalfouten in de software, maar het moet gezegd worden: als je die doorgeeft aan de leverancier, worden ze snel en accuraat opgelost.

Prijs €579.-

Jumbo werkt aan gesproken boodschappenlijst
Supermarktketen Jumbo gaat een spraakgestuurde boodschappenlijst uitbrengen in een speciale app. Met Siri kun je de app activeren en vervolgens teksten als “Twee melk en een doosje aardbeien” inspreken.

Jumbo’s gesproken boodschappenlijstje

Concurrent AH heeft al een spraakfunctie in de app, maar daarmee moet je stuk voor stuk de boodschappen inspreken. Jumbo is van plan om een stap verder te gaan. Je kunt de boodschappen na elkaar inspreken in natuurlijke taal. Teksten als: “Oh ja, ik moet de basterdsuiker niet vergeten” zijn dus ook mogelijk, zo blijkt uit een demo van de app.
et spraakgestuurde boodschappenlijstje wordt een nieuw onderdeel van de mobiele app. Het schrijft mee met teksten die de gebruiker inspreekt. Als je wilt kun je de lijst naar de webwinkel sturen. De app is in juni bedacht en wordt gebouwd met IBM Watson. In september was de eerste versie klaar en eind september gaan duizend vaste klanten de app testen. Jumbo is van plan om de app in oktober beschikbaar te stellen aan iedereen in Nederland. Daarna volgt een Android-versie.

De app is onderdeel van een nieuwe digitale strategie van Jumbo, waar het bedrijf begin 2017 mee is begonnen. Daarvoor is een cultuuromslag nodig, waarbij meer wordt gedacht vanuit de klant. Ook zullen innovaties met een kortere doorlooptijd worden uitgerold.

Digitaal boodschappenmandje vult zichzelf
Jumbo werkt ook aan een digitaal boodschappenmandje, dat automatisch wordt gevuld. Daarbij gebruikt de supermarkt kennis over het gedrag van online klanten. Op basis daarvan kan Jumbo al 80% van het mandje vullen. Albert Heijn was drie jaar geleden met een soortgelijk idee bezig, maar daar kwam het niet verder dan de tekentafel. Jumbo verwacht meer veranderingen als het om supermarkten gaat, zoals bezorgrobots, afrekenen zonder pinnen en winkels die meer op beleving zijn gericht. De IT-afdeling moet daarvoor worden uitgebreid van 50 naar 200 mensen.

De nieuwe spraakfunctie zit (uiteraard) nog niet in onderstaande app, aangezien de uitrol pas in oktober plaatsvindt.

De opvolger van de Alto heet, Lucia!
Tientallen keren zijn we al gebeld, is de opvolger van de Alto er al? Mijn Alto heeft het inmiddels begeven. Weet u de verkoopprijs al? Helaas hebben we niet op alle vragen antwoordt, maar deze info kunnen wij alvast met jullie delen!
De Lucia is een Nederlandse gsm en zal leverbaar worden in de kleuren oranje, blauw en zwart.Voorlopige eigenschappen

Het display kan getoond worden in wit op zwart en zwart op wit. De bedieningsknoppen zijn verschillend van kleur en vorm waardoor de bediening probleemloos verloopt.
De Nederlandse spraak begeleidt de gebruiker tijdens het gebruik van de telefoon. De spraak leest voor wat er op het scherm staat en spreekt de toetsen uit die ingedrukt worden. Naam -en nummerweergave, resterende batterijduur, contactpersonen, lijst met gemiste oproepen en SMS-berichten worden voorgelezen.

De Lucia heeft een krachtige batterij die een maximale standby tijd biedt van 20 dagen. De maximale spreekduur is circa 10 uur. Tevens is de Lucia aan de achterzijde voorzien van een SOS-knop. Dankzij de ingebouwde FM-radio is het mogelijk om naar de radio te luisteren.

Voor slechthorenden is het mogelijk het geluid met één druk op de knop te verhogen met 25 dB.

Wilt u als eerste op de hoogte gehouden worden over de levertijd of de verkoopprijs? Stuur dan een email naar info@lowvisionshop.nl of bel 0181-764122. Wij zetten u dan op onze wachtlijst.
Aktiviteiten kalender
 
Aanbiedingen
Wordt u ook zo humeurig van het weer? Kijk dan eens bij onze aanbiedingen, want daar krijg je echt een warm gevoel van!!
Telefonisch bereikbaar Van 9:00 uur tot 18:00 uur bereikbaar via: 0181-764122

Ons e-mail adres is: info@lowvisionshop.nl

Lowvisionshop.nl
Honte 4
3232 HD Brielle
0181-764122

Delen
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page

 1. Nieuwsbrief Oogvereniging 11 juli 201911-07-2019 05:07:19
 2. Nieuwsbrief Oogvereniging 27 juni 201929-06-2019 06:06:46
 3. Nieuwsbrief Babbage 28 juni 201929-06-2019 05:06:38
 4. Nieuwsbrief Oogvereniging 13 juni 201913-06-2019 03:06:29
 5. Nieuwsbrief Oogvereniging 16 mei 201917-05-2019 06:05:21
 6. Nieuwsbrief Oogvereniging 2 mei 201907-05-2019 06:05:05
 7. Nieuwsbrief-67 van DSH electronics24-04-2019 06:04:34
 8. Nieuwsbrief Oogvereniging 4 april 201908-04-2019 08:04:16
 9. Nieuwsbrief Oogvereniging 20 maart 201922-03-2019 12:03:36
 10. Nieuwsbrief Oogvereniging 7 maart 201907-03-2019 07:03:58
 11. Nieuwsbrief Oogvereniging 21 februari 201923-02-2019 07:02:42
 12. Nieuwsbrief Oogvereniging 7 februari 201911-02-2019 08:02:22
 13. Nieuwsbrief Oogvereniging 24 januari 201925-01-2019 09:01:06
 14. Nieuwsbrief Oogvereniging 10 januari 201913-01-2019 06:01:28
 15. Nieuwsbrief Koba Vision 7 januari 201908-01-2019 08:01:44
 16. Nieuwsbrief Webbox3 en GObox nr.40, december 201822-12-2018 08:12:59
 17. Nieuwsbrief Oogvereniging 13 december 201813-12-2018 05:12:15
 18. Envision AI heeft een kerstuitverkoop! 30% korting op alle abonnementen!13-12-2018 01:12:07
 19. Nieuwsbrief Oogvereniging 29 november 201830-11-2018 09:11:29
 20. Nieuwsbrief Oogvereniging 15 november 201815-11-2018 11:11:17
 21. Nieuwsbrief Low Vision Shop 13 november 201814-11-2018 07:11:37
 22. Nieuwsbrief Babbage 9 november 201810-11-2018 07:11:31
 23. Nieuwsbrief Iris Huys, 15 oktober 201816-10-2018 01:10:23
 24. Nieuwsbrief Babbage 4 oktober 201806-10-2018 06:10:34
 25. Nieuwsbrief Oogvereniging 20 september 201821-09-2018 06:09:17
 26. Nieuwsbrief Oogvereniging 6 september 201807-09-2018 05:09:08
 27. Nieuwsbrief Optelec 4 september 201805-09-2018 06:09:01
 28. Nieuwsbrief Oogvereniging 23 augustus 201824-08-2018 07:08:17
 29. Nieuwsbrief Oogvereniging 2 augustus 201803-08-2018 05:08:47
 30. Nieuwsbrief Babbage juli 201826-07-2018 04:07:56
 31. Nieuwsbrief Webbox3 & GObox, nr. 39, juli 201818-07-2018 08:07:03
 32. Nieuwsbrief Oogvereniging 12 juli 201812-07-2018 12:07:46
 33. Nieuwsbrief Oogvereniging 28 juni 201829-06-2018 09:06:13
 34. Nieuwsbrief Oogvereniging 14 juni 201814-06-2018 04:06:46
 35. Nieuwsbrief Oogvereniging 31 mei 201831-05-2018 10:05:09
 36. Nieuwsbrief Oogvereniging 17 mei 201817-05-2018 10:05:09
 37. Nieuwsbrief Babbage mei 201816-05-2018 08:05:09
 38. Nieuwsbrief PrentenboekenPlus mei 201814-05-2018 07:05:03
 39. Nieuwsbrief Oogvereniging 3 mei 201803-05-2018 10:05:45
 40. Nieuwsbrief Integra Belgium 18 april 201819-04-2018 11:04:02
 41. Nieuwsbrief Oogvereniging 19 april 201819-04-2018 11:04:37
 42. Nieuwsbrief Low Vision Shop 11 april 201811-04-2018 10:04:41
 43. Nieuwsbrief Oogvereniging 5 april 201806-04-2018 07:04:59
 44. Nieuwsbrief Oogvereniging 22 maart 201823-03-2018 08:03:49
 45. Nieuwsbrief Babbage maart 201808-03-2018 11:03:57
 46. Nieuwsbrief Oogvereniging 8 maart 201808-03-2018 10:03:25
 47. Nieuwsbrief Webbox, GObox en Soundbox, nr. 38, maart 201805-03-2018 10:03:40
 48. Nieuwsbrief Oogvereniging februari 201822-02-2018 10:02:04
 49. Nieuwsbrief Dedicon, februari 201822-02-2018 02:02:24
 50. Nieuwsbrief SBPV februari 201814-02-2018 08:02:41
 51. Nieuwsbrief Oogvereniging 8 februari 201810-02-2018 09:02:22
 52. Nieuwsbrief Webbox3, nr. 37 januari 201819-01-2018 03:01:23
 53. Nieuwsbrief Oogvereniging 11 januari 201811-01-2018 05:01:23
 54. Nieuwsbrief Brailleliga 21 december 201721-12-2017 09:12:05
 55. Nieuwsbrief Oogvereniging 14 december 201714-12-2017 10:12:11
 56. Nieuwsbrief Low Vision Shop 11 december 201711-12-2017 05:12:25
 57. Nieuwsbrief Low Vision Shop 3 december 201703-12-2017 12:12:31
 58. Nieuwsbrief Oogvereniging 30 november 201730-11-2017 05:11:28
 59. Gratis lezingen over haptische beeldvormingen kleurbeleving29-11-2017 11:11:42
 60. Nieuwsbrief Koninklijke Visio november 201728-11-2017 11:11:22
 61. Nieuwsbrief Low Vision Shop november 201728-11-2017 11:11:05
 62. Nieuwsbrief Babbage november 201727-11-2017 01:11:06
 63. Nieuwsbrief Nevero november 201727-11-2017 01:11:11
 64. Nieuwsbrief Luisterpuntbibliotheek november 201720-11-2017 02:11:27
 65. Nieuwsbrief Oogvereniging 16 november 201716-11-2017 02:11:46
 66. Nieuwsbrief Vrienden der Blinden november 201706-11-2017 01:11:14
 67. Nieuwsbrief Oogvereniging 2 november 201702-11-2017 06:11:07
 68. Nieuwsbrief Modem, 27 oktober 201727-10-2017 12:10:48
 69. Nieuwsbrief Low Vision Shop 23 oktober 201724-10-2017 08:10:51
 70. Nieuwsbrief Oogvereniging 19 oktober 201719-10-2017 05:10:08
 71. Nieuwsbrief Nevero oktober 201719-10-2017 08:10:56
 72. Nieuwsbrief Brailleliga 18 oktober 201718-10-2017 10:10:10
 73. Nieuwsbrief: VoiZi op BrailleTech17-10-2017 12:10:29
 74. Nieuwsbrief Low Vision Shop 9 oktober 201709-10-2017 09:10:23
 75. Nieuwsbrief Babbage 2 oktober 201703-10-2017 10:10:17
 76. Nieuwsbrief Oogvereniging 21 september 201722-09-2017 01:09:02
 77. Nieuwsbrief Nevero september 201715-09-2017 10:09:51
 78. Nieuwsbrief Modem september 2017: Mensen met een beperking helpen met communiceren via persoonlijk advies en vorming.12-09-2017 09:09:41
 79. Nieuwsbrief Oogvereniging 7 september 201710-09-2017 08:09:51
 80. Nieuwsbrief Low Vision Shop 10 september 201710-09-2017 08:09:54
 81. Nieuwsbrief Oogvereniging 24 augustus 201727-08-2017 07:08:18
 82. Nieuwsbrief Low Vision Shop 27 augustus 201727-08-2017 07:08:52
 83. Nieuwsbrief Freedom Scientific november 201520-11-2015 04:11:45

Laatst bijgewerkt op 25 november 2017 – 08:23